Dust pink

Σκεψη για πρόσληψη συγγενικού προσώπου στην δουλειά

  Recommended Posts

  Καλησπέρα! Δεν ξέρω αν έχω τοποθετήσει το θέμα στην σωστή ενότητα μιας και είναι κάπως σύνθετο.

  Ας ξεκινήσω από την αρχή και όσο σύντομα γίνεται. Συγγενικό πρόσωπο του άντρα μου με το οποίο εχουμε κάποιες καλές σχέσεις σε τυπικο επίπεδο (δεν ειναι κολλητοί ούτε έχουμε καθημερινή επαφή) βρίσκεται σχεδόν 3 χρόνια σε ανεργια καθώς απολύθηκε από την δουλειά και έκτοτε δεν έχει βρει κάτι, το εισόδημα της οικογένειας είναι σχεδόν ανύπαρκτο και τα φέρνουν δύσκολα βόλτα.  Από την άλλη , εμένα είναι στο πλάνο μου η πρόσληψη ενός ατόμου για γραμματειακή υποστήριξη.  Θα επέλεγα κάποιον με προϋπηρεσία.

  Θεωρητικά θα μπορούσα να προσλάβω το άτομο στο οποίο αναφέρομαι αλλά... Το πρόβλημα είναι ότι τον τελευταίο καιρό που με κάποιο τρόπο εμαθε ότι ψάχνομαι για άτομο ,επιδιώκει συνάντηση κάθε μέρα (παλιότερα δεν το έκανε) με μόνη συζήτηση ότι δεν έχουν να φάνε και ψάχνουν να βρουν 1€ για να αγοράσουν ψωμί (πράγμα που κατανοώ απόλυτα) και ότι πρέπει να την πάρω άμεσα στην δουλειά μιας που είμαστε συγγενείς...σε σημείο που με φέρνει σε δύσκολη θέση επί του πιεστηρίου...Αυτό εν μέρει λόγω της δυσκολης κατάστασης μπορώ να το συμμεριστω και είναι και ο λόγος που θα ήθελα να προσφέρω δουλειά.

  Το δεύτερο πρόβλημα που με κολλάει είναι το γεγονός ότι γενικά σαν άτομο ως προς τις υποχρεώσεις της είναι "χύμα" "δεν βαριέσαι" εγώ να περνάω καλά... δείχνει ασυνέπεια σε όλα τα πράγματα και φοβάμαι ότι αυτό θα κάνει και σε αυτή την δουλειά (αν τελικώς καταλήξω εκεί)

  Ο λόγος απόλυσης της προηγούμενης δουλειάς ήταν ασυνέπεια ως προς αυτή και γενικό ανακάτεμα εργαζομένων. Το τελευταίο δεν το έμαθα από το ίδιο το άτομο αλλά από πολλούς γνωστούς μου και πρώην συναδέλφους της.

   

  Φυσικά δεν μπορω να της πω κατά πρόσωπο ότι δεν σε θέλω ,γιατί οι συστάσεις δεν είναι οι καλύτερες (αν ήταν άσχετη ίσως το έκανα) και ότι μπορεί να μου υποσχεθείς συνέπεια αλλά στην πορεία να βγουν πρόβληματα... Και μετά τι κάνω;; Μαλώνω;; Την απολυω;; Νομίζω θα είναι μπλέξιμο.

  Από την άλλη στεναχωριέμαι με την δυσκολία που περνάνε στα οικονομικά

  Η λογική μου συγκρούεται με το συναίσθημα και είμαι προβληματισμένη για το παρακάτω...

   

  Προς το παρόν, έχω πει ότι δεν είναι άμεση ή ανάγκη για πρόσληψη αλλά εκτός από εκείνη προηγείται μια άλλη κοπέλα που γνωρίζει την δουλειά.(εκείνη δεν έχει παρόμοια προϋπηρεσία).

  Από την μια θέλω να βοηθήσω για καθαρά συναισθήματικο λόγο και από την αλλη δεν θέλω με τα "χέρια μου ,να βγάλω τα μάτια μου" και να βρεθώ σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση.

   

  Συγγνώμη, για την μακρυγορια αλλά στην θέση μου τι θα κάνατε;;

   

  Για να δώσω κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις, ο σύζυγος της κάνει ευκαιριακές δουλειές αν και όποτε. Εκείνη όσες δουλειές μεροκάματα έβρισκε μετά την απόλυση από την σίγουρη δουλειά που είχε ,έμειναν σε ένα περιορισμένο πλαίσιο λίγων ημερών...

   

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Η ασυνέπεια είναι σοβαρος λόγος για να μην επιλέξεις κάποιον για την δουλειά, άσε που όλο αυτό που στυλ που κρατάει ''δεν έχουμε να φάμε'' μου φαίνεται λίγο ''εκβιαστικο''.

  Η γραμματιακή υποστήριξη μπορεί να ακούγεται εύκολη δουλειά αλλά την έχω κάνει στο παρελθόν και ξέρω πως είναι ένα πόστο αρκετά δύσκολο και απαιτητικό

  Απο τα γραφόμμενα σου καταλαβαίνω πως ούτε εσύ είσαι ιδιαίτερα θετική στο να την προσλάβεις, και νομίζω πως δεν έχεις άδικο, αν ήμουν εργοδότης και είχα τέτοιες συστάσεις σίγουρα δεν θα επέλεγα αυτό τον άθρωπο.

   

  Επεξεργάστηκαν by kotsifikos

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  πρίν από 16 λεπτά , kotsifikos είπε:

  Η ασυνέπεια είναι σοβαρος λόγος για να μην επιλέξεις κάποιον για την δουλειά, άσε που όλο αυτό που στυλ που κρατάει ''δεν έχουμε να φάμε'' μου φαίνεται λίγο ''εκβιαστικο''.

  Η γραμματιακή υποστήριξη μπορεί να ακούγεται εύκολη δουλειά αλλά την έχω κάνει στο παρελθόν και ξέρω πως είναι ένα πόστο αρκετά δύσκολο και απαιτητικό

  Απο τα γραφόμμενα σου καταλαβαίνω πως ούτε εσύ είσαι ιδιαίτερα θετική στο να την προσλάβεις, και νομίζω πως δεν έχεις άδικο, αν ήμουν εργοδότης και είχα τέτοιες συστάσεις σίγουρα δεν θα επέλεγα αυτό τον άθρωπο.

   

  Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η επιλογή μου αυτό το άτομο, υπό άλλες συνθήκες δεν θα το σκεφτόμουν καν ίσως κάποια άλλη δουλειά της ταίριαζε καλύτερα...τι να πω. Επειδή είναι θέση που απαιτεί οργάνωση η συνέπεια είναι αναγκαία. Σκοντάφτω στο συναισθηματικό μόνο. 

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  πρίν από 7 λεπτά , Macgyver είπε:

  Άκου και τη δίκη μου κλασικά σκληροπυρηνική άποψη . Μπορείς να την περάσεις κανονικά από συνέντευξη , να της ξεκαθαρίσεις ότι είστε Εταιρεία κλπ και ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν παίζουν κανέναν ρόλο . Και μετά μπορείς να πεις ότι βρέθηκε καταλληλότερη υποψήφια και υποχρεούσαι να είσαι αξιοκρατική και δίκαιη ως προς την κάλυψη θέσεων . 

  Αν την προσλάβεις και δεν σου κάνει , πολύ δύσκολα θα καταφέρεις να τη διώξεις . Στην τελική είναι δικό της πρόβλημα και δεν είναι ανάγκη να το κανείς δικό σου . 

  Αν θες να τη βοηθήσεις και οικονομικά σε παίρνει , κάνε της μια σύμβαση δίμηνη για εξωτερικές δουλειες και ανανεωνε την 

  Ευχαριστώ! Είναι μια λύση το βιογραφικό . Εξωτερικές δουλειές δεν εχουμε οπότε δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Και εγω ειμαι της άποψης να μην μπλέξεις το συναίσθημα με τη δουλειά. Την είχε πατήσει ετσι πολύ κοντινό συγγενικό πρόσωπο και μετα δεν μπορουσε να κάνει τπτ.Ευτυχως που το εν λόγω άτομο σταμάτησε απο μόνο του γτ μετα απο 3 χρόνια ασχολήθηκε με κάτι άλλο..Η ασυνέπεια ειναι πολυ βασικός παράγοντας για να μην επιλέξεις το συγκεκριμένο άτομο για τη δουλειά σου. Στην τελική όσο σκληρό κ αν ακούγεται πρόκειται για τη δική σου δουλειά που με τοσο κόπο έχεις χτίσει μην αφήσεις κανέναν να στο χαλάσει..

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Αν όντως δεν σου κάνει και είναι τέτοιος χαρακτήρας πραγματικά ξεχνα το θα μπλέξεις. Εχω κ εγω προσωπικό παράδειγμα κ ακόμη τρέχω. Με είχαν φάει κ εμένα οι συναισθηματισμοι βλέπεις! 

  Αν στο τέλος δεν μπορείς να συνεργαστείς και την απολύσεις, θα ανακατέψει τους πάντες λόγω χαρακτήρα και θα βγεις κακιά. Τώρα μπορεις πολύ όμορφα και τίμια να πεις ότι δενθεωρεις σωστό να προσλαβεις άτομο της οικογένειας διότι η σχέση σας η εργασιακή θα είναι πολύπλοκη και όχι ξεκάθαρη. Και ας πει οτι θελει. Εσυ τη συνειδηση σου θα την εχεις καθαρη. Πες της ομως κ οτι πραγματικά θα βοηθήσεις αν ακούσεις για άλλη θέση από τον περίγυρο σου. Καταλαβαίνω ότι τους νοιάζεσαι και μπράβο σου, αλλά τα επαγγελματικά θεματα δεν είναι ούτε παιχνιδακια ουτε ευκαιριες να βολεψουμε και να βολευτουμε. 

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Θα συμφωνήσω με την @Macgyver. Έχοντας μάλιστα "καεί" από κακή γραμματειακή υποστήριξη, θα σου έλεγα πριν προσλάβεις τον οποιοδήποτε για την θέση αυτή να βεβαιωθείς πρώτα από όλα για την υψηλή αντίληψή του. Μπορεί να ακούγεται εύκολη δουλειά αλλά είναι θέση κλειδί και είναι και θέση που δείχνει το πρόσωπο της εταιρίας. Μια κακή γραμματέας εύκολα δίνει άσχημη εντύπωση για την εταιρία, πολύ γρήγορα και στο σύνολο των πελατών.

   

  Μπράβο σου που σκέφτεσαι τον συνάνθρωπό σου, σκέψου όμως και τους υπόλοιπους εργαζομένους και ότι μια κακή πρόσληψη θα δυσκολέψει και την δική τους εργασιακή ζωή. Η δική της ανικανότητα, δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Αν μπορείς να την βοηθήσεις με κάποιο άλλο τρόπο (περιστασιακή εργασία) κάν'το αλλά και πάλι με επιφύλαξη. Ειδικά αφού έχεις μάθει ότι δεν είναι εχέμυθη.

   

  Είναι πολύ σκληρό αυτό που θα πω (και δε το λέω με ελαφριά την καρδιά γιατί ξέρω τι πάει να πει ανεργία από πρώτο χέρι) αλλά μερικοί άνθρωποι είναι αυτό που λέμε "ανεπρόκοποι". Απλά δεν μπορούν να σταθούν σε καμία δουλειά. Ανακατώνουν, είναι ασυνεπείς, κάποιοι είναι κακόβουλοι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ή μπορεί απλά να μην έχουν ικανότητες για δουλειές γραφείου, να ήταν εξαιρετικά ταλαντούχοι σε κάποιον άλλο τομέα. Όταν όμως έχεις δική σου δουλειά και εξαρτώνται από εσένα και άλλοι (υπάλληλοι, συνέταιροι κλπ) αναγκαστικά πρέπει να προστατεύσεις τη δουλειά σου και να σεβαστείς τους συνεργάτες σου.

  • Μου αρέσει 2

  ndgFp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Η λύση του καλύτερου βιογραφικόυ θα ήταν καλή αλλά θα καταλάβει πως το λέω ως "δικαιολογία" . Η προηγούμενη κοπέλα που εκτελούσε καθήκοντα ήταν φίλη της (βέβαια τελείως τυχαία συνεργαστηκαμε) και καταπληκτική στην δουλειά και το ήθος της. Ήρθε χωρίς προϋπηρεσια αλλά τα κατάφερε πολύ καλά, τώρα παντρεύτηκε και έφυγε για Γερμανία (ζούσαν οι γονείς του άντρα της εκεί και είχε  καλή δουλειά και τον ακολούθησε). Επίσης , δεν πρόκειται για εταιρεία αλλά για χώρο ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου εργοδότης είμαι εγώ ,οι υπόλοιποι καθηγητές είναι εργαζόμενοι.. οπότε τα οποία βιογραφικά περνούν από την δική μου ευθύνη.

  Οπότε , από τη μια γνωρίζει πως στο παρελθόν έχω προσλάβει κοπέλα χωρίς προϋπηρεσία και από την άλλη ξέρει πως από εμένα θα περάσει η οποία κρίση χωρίς να έχω περιορισμό από τους άλλους.

  Για αυτό στο αρχικό ποστ έγραψα πως της είπα πως εχω μιλήσει με μια κοπέλα και δεν θα ήθελα να την κρέμασω .... Αλλά δεν καταλαβαίνει...χτυπάει στο φιλότιμο.

  Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή και κατά πόσο δυσκολεύομαι.

  Ειλικρινά δεν θα είχα κανένα θέμα να δουλέψει και θα την βοηθουσαμε να μπει στο κλίμα με καλή θέληση. Θα έπιαναν πραγματικά τόπο τα χρήματα γιατί όντως είναι σε ανέχεια. Αλλά το ένστικτο μου,σε συνδιασμό με αυτά που έμαθα με κάνουν αρνητική. Δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση σε περίπτωση ασυνέπειας της συναδέρφους μου, γονεις και παιδιά.

  Πριν ένα χρόνο της είχα προτείνει μια καλή δουλειά σε νησί σεζόν από γνωστό με καλές απολαβές. Είχε βρει μια ευκαιριακη στην πόλη ως μπουφέ και δεν πήγε. Ίσως νόμιζε ότι η ευκαιριακη θα γίνει μόνιμη αλλά δεν ευδοκίμησε. Το σκέφτηκα καλοπροαίρετα τότε.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Όχι και πάλι όχι. Σου μιλάω ως "καμμένη". Εκτός αν ξέρεις οτι είναι πολύ καλή στην δουλειά της. Αλλιώς δεν θα μπορείς ποτέ να την διώξεις, ούτε καν να τις κάνεις υποδείξεις. Πες οτι προς το παρόν δεν σε παίρνει οικονομικά να προσλάβεις επιπλέον άτομο, οπότε θα βολευτείτε έτσι προς το παρόν και βλέπεις. Αν όμως ήξερα οτι όντως δεν έχουν να φάνε, θα βοηθούσα απο την μεριά μου όσο μπορώ. Όχι όμως να την προσλάβω στην επιχείρηση μου. 

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Άρα η θέση για την οποία μιλάς είναι και η βιτρίνα της επιχείρησης. Είναι θέση ευθύνης και απαιτεί άτομο με ευγένεια, καλό προγραμματισμό και συνέπεια. Επίσης χρειάζεται άτομο απολύτως εχέμυθο αφού έρχεται σε καθημερινή επαφή με γονείς. Άσε στην άκρη τους συναισθηματισμούς, άκου το ένστικτό σου και βάλε στη ζυγαριά τα εξής. Τι θα σου είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις, την γκρίνια, θυμό, απογοήτευσή, κακά σχόλια επειδή προσέλαβες κάποια άλλη ή όλα αυτά σε συνδυασμό μετά από απόλυση και μάλιστα σε πελάτες σου. Αν είναι όντως ανακατώστρα, σκέψου τι μπορεί να μεταφέρει σε καθηγητές ή γονείς όσο δουλεύει με το παραμικρό σχόλιο ή παρατήρηση που μπορεί να της κάνεις!

  Πες της ότι έχεις υποχρεωθεί προσωπικά για την πρόσληψη του άλλου ατόμου και δεν μπορείς αλλάξεις τη γνώμη σου. Στη θέση σου θα μιλούσα εντελώς ανοιχτά λέγοντας ότι για λόγους επαγγελματισμού είσαι εντελώς αντίθετη στην πρόσληψη συγγενή και ότι δεν θέλεις να χαλάσεις τις μέχρι τώρα σχέσεις σας. 

   

  Λυπάμαι που το λέω, αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς επιφυλακτική και για να την προτείνω για δουλειά σε τρίτο, ειδικά αν ήξερα ότι δεν είναι σωστή.

  • Μου αρέσει 1

  ndgFp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  @Dust pink πρώτα από όλα επειδή κάποτε είχες προσλάβει χωρίς προϋπηρεσία , δε σημαίνει ότι θα το ξανακανεις. Το λέω ως άλλη μια δικαιολογία. 

  Επισης φαντάζεσαι να κανεις το ψυχικό και να αποδειχθεί φίδι στον κόρφο σου ; 

  Τι εννοώ: σε χώρο εκπαίδευσης η εχεμύθεια και η σοβαρότητα είναι εξαιρετικά σημαντική . 

  ΕΣΥ οφείλεις να είσαι ΠΡΟΤΥΠΟ και αυτό είναι το δυνατό χαρτί σου ώστε να την απορρίψεις . 

  Αξιοκρατία , συνέπεια , εχεμύθεια και υψηλές απαιτήσεις. Εργοδότης είσαι όχι φιλανθρωπικό ίδρυμα . 

  Δεν μπορείς να παραβείς γραμμές τις Εταιρείας σου για να ικανοποιήσεις ξένες ανάγκες . 

  Ειναι άδικο προς τους υπόλοιπους ;) 

  Θα συμφωνήσω με την @vtgian ότι κάποιοι άνθρωποι ειναι δυστυχώς ανεπροκοποι ... 

  Επισης , μπορείς να ισχυριστείς ότι δεν προσλαμβάνεις συγγενείς κλπ εφόσον κάτι τέτοιο εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή,  δηλαδή δεν έχεις κάποιον συγγενή σου ως υπαλληλο

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Έκλεινα προς την κατεύθυνση της άρνησης αλλά είπα να πάρω γνώμες μήπως κάπου ήμουν λάθος η κακοπροαίρετη. Θα της πω ότι έιχα δώσει τον λόγο μου σε μια κοπέλα και δεν μπορώ να κάνω πίσω καθώς έχει και εκείνη μεγάλη ανάγκη. Και ότι βγει... Την πραγματική πρόσληψη θα την κάνω έτσι όπως είχα αρχικά κατά νου χωρίς καταναγκασμό. Επέλεξα το φόρουμ γιατί στην καθημερινότητα οι απόψεις είναι αρνητικές και από εκεί. Εκτός από τα παιδιά (καθηγητές) που δουλεύουμε μαζί....αυτό είναι το θέμα...επειδή έρχεται συχνά λογω του ανηψιού της και έχουν συγκινηθεί με την κατάσταση της όπως παρουσιάζεται, θα την ήθελαν στη δουλειά...την συμπονουν ...έχει και μπλα μπλα. Χρησιμοποιει κάθε μέσο για στενό μαρκάρισμα. Βέβαια, τα παιδιά δεν γνωρίζουν ότι έχει δημιουργηθεί με προηγούμενη εργασία της ....δυστυχώς μόνο εγώ το γνωρίζω από δικές μου άσχετες πηγες.

   

  Δουλειά αλλού δεν τολμώ να της προτείνω....με έχουν προβληματίσει τα όσα έμαθα και δεν θέλω να βρω μπελά η μπλέξιμο και να πάρω στο λαιμό μου κόσμο.. Στην δική μου περίπτωση θα ήμουν εγώ υπεύθυνη και υπόλογη γιατί θα ήταν δική μου επιλογή ,δεν μου την έστειλε κάποιος.

  2 ώρες πρίν, vtgian είπε:

  Άρα η θέση για την οποία μιλάς είναι και η βιτρίνα της επιχείρησης. Είναι θέση ευθύνης και απαιτεί άτομο με ευγένεια, καλό προγραμματισμό και συνέπεια. Επίσης χρειάζεται άτομο απολύτως εχέμυθο αφού έρχεται σε καθημερινή επαφή με γονείς. Άσε στην άκρη τους συναισθηματισμούς, άκου το ένστικτό σου και βάλε στη ζυγαριά τα εξής. Τι θα σου είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις, την γκρίνια, θυμό, απογοήτευσή, κακά σχόλια επειδή προσέλαβες κάποια άλλη ή όλα αυτά σε συνδυασμό μετά από απόλυση και μάλιστα σε πελάτες σου. Αν είναι όντως ανακατώστρα, σκέψου τι μπορεί να μεταφέρει σε καθηγητές ή γονείς όσο δουλεύει με το παραμικρό σχόλιο ή παρατήρηση που μπορεί να της κάνεις!

  Πες της ότι έχεις υποχρεωθεί προσωπικά για την πρόσληψη του άλλου ατόμου και δεν μπορείς αλλάξεις τη γνώμη σου. Στη θέση σου θα μιλούσα εντελώς ανοιχτά λέγοντας ότι για λόγους επαγγελματισμού είσαι εντελώς αντίθετη στην πρόσληψη συγγενή και ότι δεν θέλεις να χαλάσεις τις μέχρι τώρα σχέσεις σας. 

   

  Λυπάμαι που το λέω, αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς επιφυλακτική και για να την προτείνω για δουλειά σε τρίτο, ειδικά αν ήξερα ότι δεν είναι σωστή.

  Το κύριο πρόβλημα της απ' όσο έμαθα ήταν η ασυνέπεια δηλαδή έπιανε δουλειά στις 8 ερχόταν 9 με πρόσχημα αργησε το λεωφορείο, ήρθα με τα πόδια κτλ. Η δεν μίλησα με τον τάδε γιατί το ξέχασα. Για το ανακάτεμα απλώς μου το ανέφεραν χωρίς να επεκταθούν...ούτε και εγώ ρώτησα από ευγένεια. Τυχαίνει όμως και η πρώην προϊσταμένη της είναι χρόνια πελάτισσα και έχουμε στενή σχέση με εχεμύθεια. Αυτή μπορούσε να μου διευκρινήσει πολλά. Δεν την έχω ρωτήσει αν και έχω το θάρρος. Πιστεύετε πρέπει να το κάνω διακρίτικα  για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα;;;

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Επειδή την παρεξήγηση, έτσι όπως βλέπω την κατάσταση, δεν τη γλιτώνεις είτε την προσλάβεις είτε όχι, θα σε συμβούλευα να μην κάνεις την πρόσληψη για τη διασφάλιση τόσο της ψυχικής σου ηρεμίας όσο και της σωστής λειτουργίας της επιχείρησής σου. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι αν ευσταθούν οι φήμες για τον επαγγελματισμό της, πολύ σύντομα θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να έρθεις σε αντιπαράθεση μαζί της, να την επιπλήξεις κτλ και δεδομένου ότι είναι συγγενής πιθανό να καταπιεστείς σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης. Θα συμφωνήσω με τις κοπέλες που λένε να επικαλεστείς την προυπηρεσία. Δεν είναι παράλογο να της πεις ότι ζητάς έναν άνθρωπο έμπειρο που να μπορέσει να σε οργανώσει καλύτερα. Συζήτα το και με τον άντρα σου (φαντάζομαι το έχεις κάνει ήδη) προκειμένου να έχετε κοινή γραμμή γιατί πιθανότατα να δεχτείτε πιέσεις και από το ευρύτερο σόι σχετικά με την πρόσληψη της κοπέλας. Συμβαίνουν συχνά αυτά και προκαλούν ανακατοσούρα και παρεξηγήσεις. 

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Δύσκολη απόφαση, και εξαρτάται για εμένα από δύο πράγματα: (1) αν θα δώσεις λόγο σε άλλον (π.χ. συνεταίρο) γιατί εκεί δεν παίζει με τίποτα η οικογενειακή χάρη και (2) πόσο σας χαλάει σαν ζευγάρι να χρειαστείς μεθαύριο να την απολύσεις, γιατί είναι ενδεχόμενο, και θα σημαίνει το τέλος των σχέσεών σας.

  Επίσης αν η προϊσταμένη που την απέλυσε είναι άτομο από το οποίο εξαρτάται το εισόδημα της επιχείρησης ως πελάτισσά σας, θα ήταν και αυτό ανασταλτικός παράγοντας.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  3 hours ago, Macgyver said:

  Άκου και τη δίκη μου κλασικά σκληροπυρηνική άποψη . Μπορείς να την περάσεις κανονικά από συνέντευξη , να της ξεκαθαρίσεις ότι είστε Εταιρεία κλπ και ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν παίζουν κανέναν ρόλο . Και μετά μπορείς να πεις ότι βρέθηκε καταλληλότερη υποψήφια και υποχρεούσαι να είσαι αξιοκρατική και δίκαιη ως προς την κάλυψη θέσεων . 

  Αν την προσλάβεις και δεν σου κάνει , πολύ δύσκολα θα καταφέρεις να τη διώξεις . Στην τελική είναι δικό της πρόβλημα και δεν είναι ανάγκη να το κανείς δικό σου . 

  Αν θες να τη βοηθήσεις και οικονομικά σε παίρνει , κάνε της μια σύμβαση δίμηνη για εξωτερικές δουλειες και ανανεωνε την 

   

  Πάλι καλά που δεν της προτείνετε να την χαστουκίσει κιόλας στην έξοδο, δυστυχώς όσοι είναι αποκαταστημένοι σε αυτή την ζωή δεν μπορούν να καταλάβουν τον πόνο και την φτώχεια του άλλου.
  Εγώ θα σας πρότεινα να της πείτε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να της δώσετε ψεύτικες ελπίδες περνώντας την από συνέντευξη ενώ έχετε σκοπό να μην την προσλάβετε. Με συγχωρείτε για το ύφος αλλά πραγματικά το θεωρώ όχι σκληροπυρηνικό αλλά απάνθρωπο να βάλεις έναν άνθρωπο σε αυτή την διαδικασία μόνο και μόνο για να τον ξεφορτωθείς.
  Αλλά άμα δεν έχει ζήσει κάποιος στην φτώχεια δεν μπορεί να την καταλάβει και νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τους ανθρώπους.

  4 hours ago, Dust pink said:

  Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η επιλογή μου αυτό το άτομο, υπό άλλες συνθήκες δεν θα το σκεφτόμουν καν ίσως κάποια άλλη δουλειά της ταίριαζε καλύτερα...τι να πω. Επειδή είναι θέση που απαιτεί οργάνωση η συνέπεια είναι αναγκαία. Σκοντάφτω στο συναισθηματικό μόνο. 

   

  Αν πραγματικά θέλετε να την βοηθήσετε γιατί κατανοείτε όπως λέτε το γεγονός ότι είναι τόσα χρόνια στην ανεργία και δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε τότε αν έχετε την δυνατότητα μέσω γνωριμιών να κάνετε μία ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποια θέση κάπου αλλού.

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Yπάρχει πάντα και η αλήθεια:

  Ψάχνω υπάλληλο που να ξέρει από το Α και το Β. Ξέρω ότι δεν ξέρεις από αυτά, αλλά επειδή είσαι οικογένεια και θέλω να δω αν γίνεται να βοηθήσω, θες να κάνουμε μια δοκιμή για ένα -δυο μήνες, να δούμε αν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε;  Δεν υπόσχομαι κάτι και δε σου κρύβω ότι δεν το βρίσκω πολύ πιθανό να δουλέψει γιατί ο ρόλος απαιτεί προϋπηρεσία, αλλά θες να κάνουμε μία δοκιμή χωρίς δεσμεύσεις;

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  πρίν από 24 λεπτά , ponemeni είπε:

   

  Πάλι καλά που δεν της προτείνετε να την χαστουκίσει κιόλας στην έξοδο, δυστυχώς όσοι είναι αποκαταστημένοι σε αυτή την ζωή δεν μπορούν να καταλάβουν τον πόνο και την φτώχεια του άλλου.
  Εγώ θα σας πρότεινα να της πείτε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να της δώσετε ψεύτικες ελπίδες περνώντας την από συνέντευξη ενώ έχετε σκοπό να μην την προσλάβετε. Με συγχωρείτε για το ύφος αλλά πραγματικά το θεωρώ όχι σκληροπυρηνικό αλλά απάνθρωπο να βάλεις έναν άνθρωπο σε αυτή την διαδικασία μόνο και μόνο για να τον ξεφορτωθείς.
  Αλλά άμα δεν έχει ζήσει κάποιος στην φτώχεια δεν μπορεί να την καταλάβει και νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τους ανθρώπους.

   

  Αν πραγματικά θέλετε να την βοηθήσετε γιατί κατανοείτε όπως λέτε το γεγονός ότι είναι τόσα χρόνια στην ανεργία και δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε τότε αν έχετε την δυνατότητα μέσω γνωριμιών να κάνετε μία ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποια θέση κάπου αλλού.

  Δεν νομίζω ότι υπονοησα κάτι για ελπίδες. Δεν της είπα προσλαμβανεσαι κάνοντας την να περιμένει και χάνοντας άλλες ευκαιρίες που ενδεχομένως προκύψουν.. Αντίθετα της είπα ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης της θέσης. Από πού προκύπτουν οι ελπίδες;; 

  Δική μου σκέψη ήταν η πρόσληψη χωρίς να της πω ναι ή όχι. Εσωτερική απορία αν θέλετε. Αλλά και πίεση εκ μέρους της. Δεν έπαιξα με κανενός το ψωμί. 

  Μια μικρομεσαία επιχείρηση έχω που προσπαθεί να επιβιώσει, δεν μου τρέχουν από τις τσέπες...από κάπου θα στερηθεί αυτά τα χρήματα αλλά τουλάχιστον ας δικαιολογούν και τον λόγο τους.

   

  Την απάντηση σχετικά με την πρόταση για να βρει δουλειά αλλού την έδωσα προηγουμένως στην παραπάνω ανάρτηση μου. Υπάρχουν κάποιες συστάσεις για το πρόσωπο της άσχημες (αυτός είναι και ο κυριος λόγος που δεν επιθυμώ συνεργασία αλλιώς ίσως το έπρατταν) θα ήταν πιο ηθικό να την "σπρώξω" προς άλλο εργοδότη θέλοντας να απαλλαχτω εγώ και να κάψω κάποιον που δεν ευθύνεται σε τίποτα;; Προκειμένου δηλαδή να σωθεί το δικό μου σπίτι ας καει το σπίτι του φίλου και γείτονα από δική μου πυρκαγιά; Αν κάτι πάει στραβά δεν θα βρεθώ μπλεγμένη και από τις δύο πλευρές;;;

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  5 minutes ago, Dust pink said:

  Δεν νομίζω ότι υπονοησα κάτι για ελπίδες. Δεν της είπα προσλαμβανεσαι κάνοντας την να περιμένει και χάνοντας άλλες ευκαιρίες που ενδεχομένως προκύψουν.. Αντίθετα της είπα ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης της θέσης. Από πού προκύπτουν οι ελπίδες;; 

  Δική μου σκέψη ήταν η πρόσληψη χωρίς να της πω ναι ή όχι. Εσωτερική απορία αν θέλετε. Αλλά και πίεση εκ μέρους της. Δεν έπαιξα με κανενός το ψωμί. 

  Μια μικρομεσαία επιχείρηση έχω που προσπαθεί να επιβιώσει, δεν μου τρέχουν από τις τσέπες...από κάπου θα στερηθεί αυτά τα χρήματα αλλά τουλάχιστον ας δικαιολογούν και τον λόγο τους.

   

  Την απάντηση σχετικά με την πρόταση για να βρει δουλειά αλλού την έδωσα προηγουμένως στην παραπάνω ανάρτηση μου. Υπάρχουν κάποιες συστάσεις για το πρόσωπο της άσχημες (αυτός είναι και ο κυριος λόγος που δεν επιθυμώ συνεργασία αλλιώς ίσως το έπρατταν) θα ήταν πιο ηθικό να την "σπρώξω" προς άλλο εργοδότη θέλοντας να απαλλαχτω εγώ και να κάψω κάποιον που δεν ευθύνεται σε τίποτα;; Προκειμένου δηλαδή να σωθεί το δικό μου σπίτι ας καει το σπίτι του φίλου και γείτονα από δική μου πυρκαγιά; Αν κάτι πάει στραβά δεν θα βρεθώ μπλεγμένη και από τις δύο πλευρές;;;

   

  Η απάντησή μου ήταν σε σχόλιο μέλους να την περάσετε από συνέντευξη και μετά να της πείτε ότι δεν θα μπορέσουμε γιατί υπάρχουν καλύτερες, δεν απαντούσα σε εσάς.

  Τις συστάσεις τις λάβατε από την προηγούμενή της εργασία? Γιατί υπάρχουν πολλοί καλοθελητές που μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Προφανώς και θα κάνετε το καλύτερο για εσάς και την επιχείρισή σας, αν θεωρείτε ότι δεν πρέπει να την συστήσετε κάπου γιατί όντως θα εκτεθείτε εσείς, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν έχετε πολλά περιθώρια.

   

  3 hours ago, vtgian said:

  Θα συμφωνήσω με την @Macgyver. Έχοντας μάλιστα "καεί" από κακή γραμματειακή υποστήριξη, θα σου έλεγα πριν προσλάβεις τον οποιοδήποτε για την θέση αυτή να βεβαιωθείς πρώτα από όλα για την υψηλή αντίληψή του. Μπορεί να ακούγεται εύκολη δουλειά αλλά είναι θέση κλειδί και είναι και θέση που δείχνει το πρόσωπο της εταιρίας. Μια κακή γραμματέας εύκολα δίνει άσχημη εντύπωση για την εταιρία, πολύ γρήγορα και στο σύνολο των πελατών.

   

  Μπράβο σου που σκέφτεσαι τον συνάνθρωπό σου, σκέψου όμως και τους υπόλοιπους εργαζομένους και ότι μια κακή πρόσληψη θα δυσκολέψει και την δική τους εργασιακή ζωή. Η δική της ανικανότητα, δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Αν μπορείς να την βοηθήσεις με κάποιο άλλο τρόπο (περιστασιακή εργασία) κάν'το αλλά και πάλι με επιφύλαξη. Ειδικά αφού έχεις μάθει ότι δεν είναι εχέμυθη.

   

  Είναι πολύ σκληρό αυτό που θα πω (και δε το λέω με ελαφριά την καρδιά γιατί ξέρω τι πάει να πει ανεργία από πρώτο χέρι) αλλά μερικοί άνθρωποι είναι αυτό που λέμε "ανεπρόκοποι". Απλά δεν μπορούν να σταθούν σε καμία δουλειά. Ανακατώνουν, είναι ασυνεπείς, κάποιοι είναι κακόβουλοι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ή μπορεί απλά να μην έχουν ικανότητες για δουλειές γραφείου, να ήταν εξαιρετικά ταλαντούχοι σε κάποιον άλλο τομέα. Όταν όμως έχεις δική σου δουλειά και εξαρτώνται από εσένα και άλλοι (υπάλληλοι, συνέταιροι κλπ) αναγκαστικά πρέπει να προστατεύσεις τη δουλειά σου και να σεβαστείς τους συνεργάτες σου.

   

  Και εάν κρίνουμε και από την αντιμετώπιση της κοινωνίας δεν έχουν και πολλές ελπίδες να προκόψουν!!!

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  πρίν από 34 λεπτά , ponemeni είπε:

   

  Η απάντησή μου ήταν σε σχόλιο μέλους να την περάσετε από συνέντευξη και μετά να της πείτε ότι δεν θα μπορέσουμε γιατί υπάρχουν καλύτερες, δεν απαντούσα σε εσάς.

  Τις συστάσεις τις λάβατε από την προηγούμενή της εργασία? Γιατί υπάρχουν πολλοί καλοθελητές που μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Προφανώς και θα κάνετε το καλύτερο για εσάς και την επιχείρισή σας, αν θεωρείτε ότι δεν πρέπει να την συστήσετε κάπου γιατί όντως θα εκτεθείτε εσείς, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν έχετε πολλά περιθώρια.

  Νομίζω το ξαναείπα. Η κοπέλα δεν έχει προϋπηρεσία στον τομέα που ψάχνω εγώ. Δούλευε προ 3τιας και για αρκετο διάστημα σε μια άσχετη δουλειά η οποία ήταν μόνιμη με καλές απολαβές για την εποχή (όχι με την έννοια του δημοσίου) εκτός απροόπτου δηλαδή δεν θα την έδιωχναν. Απολύθηκε όμως (το απρόοπτο) έτσι ξαφνικά, της έδωσαν την νόμιμη αποζημίωση και της είπαν χαρήκαμε. 

  Τυχαίνει και στον κύκλο μου ανήκουν κάποιοι πρώην συνάδελφοι και προϊστάμενοι της ,οι οποιοι μου ανέφεραν κάποιους λόγους που απολύθηκε. Όχι σαν σχολιασμό και κουτσομπολιό αλλά γιατί γνώριζαν ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε "ξαδέρφια", οτι έπρεπε να είναι  τυπική και μαζεμένη έτσι ώστε να μην χάσει την δουλειά της . Αυτο. Δε νομίζω ότι είχαν κάποιο ώφελος να την διαβάλουν η να πλάσουν σενάριο, δεν απειλούνταν η δική τους θέση.

  Στο διάστημα που απολύθηκε η επιχείρηση είχε κοπέλα έχω αναφερθεί σ αυτή παραπάνω ,οπότε δεν υπήρχε το θέμα στο προσκήνιο, τώρα όμως που η πρώην γραμματέας έφυγε στην Γερμανία και η θέση είναι κενή ξεκίνησε το θέμα του συγγενικού προσώπου

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  @ponemeni οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα . Δεν προσλαμβάνουμε κόσμο από λύπηση ούτε διακινδυνεύουμε το ψωμί των εργαζομένων μας επειδή ένας άνθρωπος είναι φτωχός . Έτσι είναι η ζωή. Μια συνέντευξη λοιπόν αποτελεί μέθοδο αξιοκρατίας , κάτι που προφανώς δεν σε ενδιαφέρει δεδομένου ότι η φτώχεια είναι πολύ σημαντικότερη . 

  • Μου αρέσει 3

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  πρίν από 58 λεπτά , ponemeni είπε:

   

  Πάλι καλά που δεν της προτείνετε να την χαστουκίσει κιόλας στην έξοδο, δυστυχώς όσοι είναι αποκαταστημένοι σε αυτή την ζωή δεν μπορούν να καταλάβουν τον πόνο και την φτώχεια του άλλου.
  Εγώ θα σας πρότεινα να της πείτε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να της δώσετε ψεύτικες ελπίδες περνώντας την από συνέντευξη ενώ έχετε σκοπό να μην την προσλάβετε. Με συγχωρείτε για το ύφος αλλά πραγματικά το θεωρώ όχι σκληροπυρηνικό αλλά απάνθρωπο να βάλεις έναν άνθρωπο σε αυτή την διαδικασία μόνο και μόνο για να τον ξεφορτωθείς.
  Αλλά άμα δεν έχει ζήσει κάποιος στην φτώχεια δεν μπορεί να την καταλάβει και νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τους ανθρώπους.

   

  Αν πραγματικά θέλετε να την βοηθήσετε γιατί κατανοείτε όπως λέτε το γεγονός ότι είναι τόσα χρόνια στην ανεργία και δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε τότε αν έχετε την δυνατότητα μέσω γνωριμιών να κάνετε μία ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποια θέση κάπου αλλού.

   

  Αν μπει μια αγγελια για γραμματεα, π.χ. σε μεγαλο αγγελιο-site, θα εμφανιστουν μερικες εκατονταδες βιογραφικα, και πολλοι απο τους υποψηφιους θα εχουν και προσοντα και μεγαλη αναγκη, οποτε δεν κατανοω πως μια συνεντευξη ειναι αποκλεισμος των ανθρωπων που εχουν αναγκη. 

  • Μου αρέσει 2

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  12 minutes ago, Macgyver said:

  @ponemeni οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα . Δεν προσλαμβάνουμε κόσμο από λύπηση ούτε διακινδυνεύουμε το ψωμί των εργαζομένων μας επειδή ένας άνθρωπος είναι φτωχός . Έτσι είναι η ζωή. Μια συνέντευξη λοιπόν αποτελεί μέθοδο αξιοκρατίας , κάτι που προφανώς δεν σε ενδιαφέρει δεδομένου ότι η φτώχεια είναι πολύ σημαντικότερη . 

   

  Για δουλειά νομίζω ψάχνει η συγκεκριμένη κοπέλα όχι για φιλανθρωπία, εάν δεν πληροί τα τυπικά προσόντα για την συγκεκριμένη εργασία μπορεί πολύ εύκολα να της το πει η κοπέλα που άνοιξε το θέμα. Το να την περάσει όμως συνέντευξη και μετά να της πει ότι δεν της κάνει γιατί υπάρχουν καλύτερες, όπως προτείνατε, ενώ ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα την προσλάβει τότε μόνο εμπαιγμό δηλώνει αυτό.
   

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Ίσως δεν έγινα εγώ κατανοητή και υπάρχει ένταση. Δεν ξέρω..

  Η επιλογή εργαζομένων γίνεται σχεδόν από εμένα σε συνάρτηση με κάποιους συνεργάτες χρόνων που εμπιστεύομαι και επικουρικά λένε την γνώμη τους. Η επιλογή γίνεται με βιογραφικό ,προϋπηρεσία  , ευπρέπεια εμφάνισης , ηθική. 

  Η συγγενής μου παραβλέπει όλα αυτά και ίσως θέλει να εκμεταλλευτεί την στενή μας γνωριμία και το γεγονός ότι με χτυπάει στο οικονομικό... Όσο σκληρός και αν είσαι και ένας άνθρωπος (συγγενής) σε πιέζει και κλαίγεται κάπου θα λυγίσεις και θα έχεις έναν ενδοιασμό η μία συναισθηματική δεύτερη σκέψη. Αυτό έπαθα...η λογική συγκρούστηκε με το συναίσθημα...

  Αν δεν ήταν συγγενής δεν θα είχα καμία σκέψη πρόσληψης έστω και ελάχιστα.

  Η αν η κοπέλα ήταν τόσο άτυχη αλλά τυπική και συνεπης δεν θα είχα κανένα πρόβλημα όπως θα έκανα πρόσληψη μια οποιαδήποτε άλλη να έκανα εκείνη και ας διέθετα παραπάνω χρόνο για να μπει στο κλίμα (επειδή χρειάζεται τα χρήματα)

  Τα αρνητικά σχόλια όμως σε συνδιασμό με την γενικότερη πίεση με οδηγούν στο να επικρατήσει η λογική.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  @ponemeni αυτός που ψάχνει για δουλειά δεν ποντάρει στη συγγένεια . Αναφέρει ξεκάθαρα ότι ψάχνω δουλειά . Και προτείνει κ ο ίδιος μια συνέντευξη για να δείξει επαγγελματισμό. 

  Δες σε ποσό άσχημη θέση έχει έλθει η @Dust pink για το αυτονόητο ! 

  Καπως πρέπει να αποδείξεις την αξιοκρατία σου για αυτό και πρότεινα μια συνέντευξη : είναι εύκολο να φανεί εκείνη την ώρα ότι δεν κάνει για τη θέση και μάλιστα να το καταλάβει και η ίδια ως άτομο. 

  Δεν θα ξεκινήσω αντιπαράθεση στο αγαπημένο θέμα εργοδότης- εργαζόμενος γιατί δεν είναι της παρουσης . 

  Αν θεωρείς πιο σωστό να πει καταμουτρα σε συγγενή «δεν μου κανεις» πάω πασο. 

  Προσωπικα απορρίπτω αφού ζητήσω βιογραφικό κ γίνει συνέντευξη βάσει αυτού . 

   

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα