Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

"Θα έχουμε μυστικά και δε θα τα λέμε στη μαμά"

Recommended Posts

Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 ετών, και προχθές ο παππους της (πεθερός μου) της έλεγε μπροστά μου ότι θα έχουν μυστικά που δε θα μου τα λένε. Εκείνη την ώρα δεν απάντησα και γιατί ξαφνιάστηκα και γιατί δεν συνειδητοποίησα τι ακριβώς έλεγε. Η μικρή δεν του απάντησε, αλλά φάνηκε να της το έχει ξαναπεί. Μίλησα λίγο σήμερα στη μικρή για τα μυστικά, ότι όταν κάποιος μας ζητάει να κρατήσουμε κάτι μυστικό δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε, το διαχωρίσα από την έκπληξη που ετοιμάζουμε σε κάποιον κ ότι δεν κρατάμε ποτέ μυστικά από τη μαμά και το μπαμπά. Τα θέματα μου είναι δύο. Πρώτον τι άλλο να πω στο παιδί μου και δεύτερον πως να το χειριστώ με τον παππού ώστε να καταλάβει ότι αυτό δεν θέλω να της το ξαναπεί. 

Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη. 

Διαφημίσεις

1 hour ago, bouba14 είπε:

Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 ετών, και προχθές ο παππους της (πεθερός μου) της έλεγε μπροστά μου ότι θα έχουν μυστικά που δε θα μου τα λένε. Εκείνη την ώρα δεν απάντησα και γιατί ξαφνιάστηκα και γιατί δεν συνειδητοποίησα τι ακριβώς έλεγε. Η μικρή δεν του απάντησε, αλλά φάνηκε να της το έχει ξαναπεί. Μίλησα λίγο σήμερα στη μικρή για τα μυστικά, ότι όταν κάποιος μας ζητάει να κρατήσουμε κάτι μυστικό δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε, το διαχωρίσα από την έκπληξη που ετοιμάζουμε σε κάποιον κ ότι δεν κρατάμε ποτέ μυστικά από τη μαμά και το μπαμπά. Τα θέματα μου είναι δύο. Πρώτον τι άλλο να πω στο παιδί μου και δεύτερον πως να το χειριστώ με τον παππού ώστε να καταλάβει ότι αυτό δεν θέλω να της το ξαναπεί. 

Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη. 

Να το πεις στον άντρα σου και να εξηγήσεις στον παππού ότι αυτό δεν πρέπει να της το ξαναπεί γιατί έτσι μπορεί να κινδυνεύσει το παιδί οποιαδήποτε στιγμή της πει κάποιος ξένος να κρατήσει μυστικό από τους γονείς της συν ότι κανείς, ακόμα κ ο παππούς ή η γιαγιά, δεν πρέπει να εχουν μυστικά με τη μικρή από τη μαμά αλλά ούτε κ το παιδί πρέπει να μπαίνει στο τρυπακι του κρατώ μυστικά. Εκτός από το ηθικοπλαστικο του θεματος, χωρίς να σε αγχωσω κ σίγουρα δεν ξέρω τις σχέσεις των μελών της οικογένειας σου, εμένα κάτι τετοια δε μου αρέσουν καθόλου όπως ακούγονται γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Με τόσα που ακούω το μυαλό μου πάει πάντα στο χειρότερο.

Από τη στιγμή που το είπε μπροστά σου μάλλον ήθελε να κάνει πλάκα. Λέει κ ο πατέρας μου κάτι τέτοια ατυχή, του τύπου, θα πάμε βόλτα με το τρένο κ τη μαμά δε θα την πάρουμε. Παρόλα αυτά, εγώ θα ξεκαθάριζα τη θεση μου.

Επεξεργάστηκαν by Lenia16

Μήπως ο παππούς το είπε με πρόθεση αστεϊσμόυ προς την μικρή; Χωρίς να το εννοεί πραγματικά για κάτι σημαντικό και χωρίς να θέλει να σε θίξει. Έχω ξανακάνει παρόμοια φραση από γιαγιά αλλά ήταν με καλή πρόθεση και τα "μυστικά" μεταξύ γιαγιάς και εγγονιου ήταν ένα μικρό παιχνιδάκι η γλυκό.

Αχ αυτές οι γιαγιάδες και οι παππούδες...Είχα τα ίδια με την πεθερά μου, δεν το άκουσα μεν, η κόρη μου μου το είπε, της εξήγησα ότι από τους γονείς δεν είναι σωστό να κρατάμε μυστικά, ακόμα και αθώα, κυρίως γιατί δεν επιθυμούσα να μπει σ'ένα τέτοιο τρυπάκι από τόσο μικρή, έτσι κι αλλιώς τα παιδιά κρύβουν, το θέμα είναι όταν κάποιος τα απενοχοποιεί κιόλας, θεωρώ ότι διογκώνει το πρόβλημα. Το μυστικό μάλιστα ήταν ότι την βάλαν στο αμάξι χωρίς παιδικό κάθισμα μιας και πήγαν κάπου κοντά. Η επόμενη συζήτηση, όχι τόσο κόσμια όσο αυτή με την κόρη μου, ήταν με τον άντρα μου που του είπα αν αντιληφθώ ξανά κάτι τέτοιο (και για μυστικά και για το παιδικό κάθισμα)  το παιδί θα το ξαναδούν όταν γίνει 18 χρονών :?

Διαφημίσεις

πρίν από 40 λεπτά , μαγιοπουλας είπε:

Γιατι η ατακα "μην ακους τη μανα σου,εμενα ακου"

Τι σας λεει? Τα παιρνω στο κρανιο

Ατάκες τέτοιου τύπου δείχνουν εντονο κομπλεξισμο και ανταγωνισμό. Οπότε ο γονιός οφείλει να βάλει όρια και να προστατέψει το παιδί.

απορώ πώς τους βγαίνει ανταγωνισμός. μάνα είναι μόνο μία και πατέρας το ίδιο.

Θα λες και θα ξαναλες στη μικρή σου ότι εμείς οι δύο δε θα έχουμε μυστικά, εγώ είμαι η μαμά σου και με τη μαμά τα κορίτσια τα λένε όλα. ο παππούς δεν ξέρει.

Δεν ξέρω, μου κάνει πολύ ύποπτη αυτή η ατάκα. σαν να ξέρει εκ των προτέρων ότι θα κάνει πράγματα μαζί της που εσύ δεν εγκρίνεις.

Μπορείς να του αναφέρεις τάχα μου τυχαία ότι εγώ με την κορη μου δεν έχω μυστικά, μου τα λέει όλα, ... ήρεμα όπως και να φανεί ότι το είπες πάνω στην κουβέντα. 

Καλές οι διευρυμένες οικογένειες, αλλά όσο υπάρχουν όρια.

2t7wp3.png

1 hour ago, jellyfishch είπε:

απορώ πώς τους βγαίνει ανταγωνισμός. μάνα είναι μόνο μία και πατέρας το ίδιο.

Θα λες και θα ξαναλες στη μικρή σου ότι εμείς οι δύο δε θα έχουμε μυστικά, εγώ είμαι η μαμά σου και με τη μαμά τα κορίτσια τα λένε όλα. ο παππούς δεν ξέρει.

Δεν ξέρω, μου κάνει πολύ ύποπτη αυτή η ατάκα. σαν να ξέρει εκ των προτέρων ότι θα κάνει πράγματα μαζί της που εσύ δεν εγκρίνεις.

Μπορείς να του αναφέρεις τάχα μου τυχαία ότι εγώ με την κορη μου δεν έχω μυστικά, μου τα λέει όλα, ... ήρεμα όπως και να φανεί ότι το είπες πάνω στην κουβέντα. 

Καλές οι διευρυμένες οικογένειες, αλλά όσο υπάρχουν όρια.

νομιζω δεν ειναι θεμα ανταγωνισμου ειναι θεμα χαρακτηρα κ οτι ειναι μεγαλοι ανθρωποι κ καποιες αλλαγες δεν τις καταλαβαινουν. εχουν μεγαλωσει κ αυτοι παιδια οποτε ειναι λιγο δυσκολο να τους αλλαξεις τον τροπο κ να τους υποδειξεις αλλες συμπεριφορες. 

το θεμα ειναι κατα ποσο τους εμπιστευετε καθε γονιος για να κρατησουν τα παιδια χωρις επιβλεψη. 

οι απλες επισκεψεις με τον γονιο παροντα δεν πιστευω οτι κανουν ζημια.

αν δεν εμπιστευεσε παππου γιαγια απλα δεν αφηνεις το παιδι εκει. 

δεν μπορεις να εισαι συνεχεια ολο υποδειξεις κ στους παππουδες γιατι κ αυτο ειναι ασχημο αλλα δεν μπορεις κ να φοβασαι μην κανουν καποιο κακο. 

4 ώρες πρίν, Dust pink είπε:

Ατάκες τέτοιου τύπου δείχνουν εντονο κομπλεξισμο και ανταγωνισμό. Οπότε ο γονιός οφείλει να βάλει όρια και να προστατέψει το παιδί.

Ωρες ωρες εχω την αισθηση οτι βλεπω το "Γαμος αλα ελληνικα."Συγκεκριμενα η μαμα μιας φιλης μου κ χαζογιαγια ελεγε στο παιδι οτι θα το πεταξει απο το μπαλκονι ,χαριτολογοντας.

Επεξεργάστηκαν by μαγιοπουλας
Διορθωση

4 ώρες πρίν, μαγιοπουλας είπε:

Ωρες ωρες εχω την αισθηση οτι βλεπω το "Γαμος αλα ελληνικα."Συγκεκριμενα η μαμα μιας φιλης μου κ χαζογιαγια ελεγε στο παιδι οτι θα το πεταξει απο το μπαλκονι ,χαριτολογοντας.

Αχ εμενα η πεθερα μου κανοντας παιχνιδια και ζουζουνιες στην κρη μου λεει: θα το σκοτωσω εγω το κοριτσι μου!!!!

Διαφημίσεις

Εντάξει ρε παιδιά μεγάλοι άνθρωποι είναι, με καλή πρόθεση το λένε , μη νομίζετε μεγαλώνοντας το μυαλό  πετάει... Θα μπορούσαν να κάνουν χρήση δοκιμών φράσεων αλλά τι να τους πεις..

Προσωπικά δεν με πειράζουν αυτά ,όταν λέγονται χαριτολογώντας και αυθόρμητα.

Αυτό που κρίνω επικίνδυνο είναι η τάση μείωσης του γονιού από γιαγιά παππού στο παιδί ή η ισοπέδωση του ρόλου του γονέα από γιαγιά παππού και πάλι. Εκεί, θέλει δραστικά μέτρα και πιστέψτε με συμβαίνουν και δεν είναι με καλή πρόθεση!

Ευχαριστω πολύ για όλες τις απαντήσεις. Λίγο πολύ έχω σκεφτεί όλα τα ενδεχόμενα. Δεν ξέρω αν γίνομαι υπερβολικη αλλά το ενστικτο μου μου λέει να το ερευνήσω λίγο...

Δείξε εμπιστοσύνη στο ένστικτο τότε και ερεύνησε το! Ίσως έχεις και άλλα περιστατικά κατά νου που τα συνδέεις!

Όπως και να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε ένα παιδί έχουν οι γονείς. Όλοι οι υπόλοιποι απλως ακολουθούν αυτό τον Ρυθμό είτε τους αρέσει είτε όχι.

τις περισσοτερες φορες εχουν καλη προθεση αλλα το "θα σε σκοτωσω"δεν ξερεις πως μπορει να το αντιληφθει το μωρο.η αληθεια ομως ειναι οτι αν εχουμε αναγκη να μας τα κρατανε αναγκαστικα λουζομαστε τις βλακειες τους.

Διαφημίσεις

On 5/1/2018 at 8:04 ΜΜ, μαγιοπουλας είπε:

Γιατι η ατακα "μην ακους τη μανα σου,εμενα ακου"

Τι σας λεει? Τα παιρνω στο κρανιο

Της δαγκωνεις το λαρύγγι ή δεν της το δαγκωνεις;! Ανετααα

12 ώρες πρίν, Ιόλη2015 είπε:

Της δαγκωνεις το λαρύγγι ή δεν της το δαγκωνεις;! Ανετααα

Δεν χρειάζεται καλέ..θα γεμίσεις αιματα, και που να καθαρίζεις μετά! Κόβεις τις πολλές επαφές και χωρίς την παρουσία σου μέχρι να στρώσουν χαρακτήρα! Αν δεν στρώσουν κακό δικό τους...

Αυτές οι λογικές είναι αξιολυπητες από τις οποίες διαφαίνονται χρόνια εσωτερικά θέματα και απωθημένα!

1 ώρα πρίν, Dust pink είπε:

Δεν χρειάζεται καλέ..θα γεμίσεις αιματα, και που να καθαρίζεις μετά! Κόβεις τις πολλές επαφές και χωρίς την παρουσία σου μέχρι να στρώσουν χαρακτήρα! Αν δεν στρώσουν κακό δικό τους...

Αυτές οι λογικές είναι αξιολυπητες από τις οποίες διαφαίνονται χρόνια εσωτερικά θέματα και απωθημένα!

Και εχουν την αισθηση οτι εσυ θα κατσεις να τους λυσεις τα υπαρξιακά τους..; δεν φτανει που παλευουμε να ειμαστε οσο καλυτεροι γονεις γινεται, εχεις να αντιμετωπιζεις και τον καθένα  που πεταει οτι ατακα του ερθει στον φτωχο του εγκεφαλο στο παιδακι σου..

Συμφωνώ με την τοποθέτηση της ΑΡΓΚ . Θα πρέπει να τους εξηγήσετε, καλύτερα ο άντρας σου,  οτι δεν ηταν σωστη η σταση τους. Εγω αν το συνέχιζαν παρολαυτα μπορεί και να τους απομάκρυνα από το παιδι, το θεωρώ αρκετα σοβαρο λόγο. 

On 1/5/2018 at 2:14 ΜΜ, bouba14 είπε:

Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη. 

Να της πεις ότι ο παππούς αστειευόταν. Και πράγματι πιστεύω ότι αστειευόταν, γι΄αυτό και το είπε μπροστά σου. Ίσως θα έπρεπε εκείνη τη στιγμή να απαντήσεις πως όχι η μαμά πρέπει να τα ξέρει όλα.

Κάποια στιγμή εάν το ξαναπεί, πες του διακριτικά ότι μπορεί η μικρή να το πάρει τοις μετρητοίς και να μην σου λέει πράγματα που μπορεί να της συμβαίνουν στο σχολείο ή οπουδήποτε και αυτό μακροπρόθεσμα να είναι επικίνδυνο.

Μην τρελαίνεσαι πάντως και μην πανικοβάλλεσαι. Στη ροή του λόγου μπορεί να λέμε διάφορα. Αν εσύ κτίσεις σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί και δεν φοβάται ότι θα τη μαλώνεις ας πούμε με το παραμικρό ή ότι θα την κρίνεις, δεν κινδυνεύεις από ό,τι και να λέει ο καθένας.

Οι παππούδες λένε και κάνουν διάφορα όπως και πολλοί που μας περιτριγυρίζουν. Μπορείς εκείνη την ώρα με χαμόγελο και ευγένεια να τους ακυρώνεις, όχι μόνο τους παππούδες, όλους, είτε για σοβαρά είτε για πιο λάιτ πράγματα. 

Μια  φορά πχ κάποιος  του είπε τι κλαις ολόκληρος άντρας. Μα δεν είμαι άντρας τάδε μου, είμαι μωράκι και νυστάζω γι αυτό κλαίω, είπα εγώ. Γινόμαστε η φωνή του παιδιού μας. Με χαμόγελο πάντα. Μια άλλη φορά είπε ο παππούς πως κάτσε να μεγαλώσεις και θα δεις πόσα παγωτά θα τρως κρυφά από τους γονείς σου κι απάντησα με χαμόγελο ναι ναι και θα δείτε πόσο συχνά θα τον αφήνω να έρχεται αν συμβαίνει αυτό. :) 

Επεξεργάστηκαν by marakiz

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

1 hour ago, marakiz είπε:

Οι παππούδες λένε και κάνουν διάφορα όπως και πολλοί που μας περιτριγυρίζουν. Μπορείς εκείνη την ώρα με χαμόγελο και ευγένεια να τους ακυρώνεις, όχι μόνο τους παππούδες, όλους, είτε για σοβαρά είτε για πιο λάιτ πράγματα. 

Μια  φορά πχ κάποιος  του είπε τι κλαις ολόκληρος άντρας. Μα δεν είμαι άντρας τάδε μου, είμαι μωράκι και νυστάζω γι αυτό κλαίω, είπα εγώ. Γινόμαστε η φωνή του παιδιού μας. Με χαμόγελο πάντα. Μια άλλη φορά είπε ο παππούς πως κάτσε να μεγαλώσεις και θα δεις πόσα παγωτά θα τρως κρυφά από τους γονείς σου κι απάντησα με χαμόγελο ναι ναι και θα δείτε πόσο συχνά θα τον αφήνω να έρχεται αν συμβαίνει αυτό. :) 

Λειτουργησε; γιατι καμια φορα το χαμογελο το εισπραττουν και ως χιουμορακι..

Λειτουργεί γιατί χαμογελάς μεν, είσαι σταθερή δε. Και παραμένεις σταθερή κι επαναλαμβάνεσαι όποτε χρειάζεται. Τα παιδιά μας εμείς τα ανατρέφουμε, ότι και να ακούνε από δίπλα, εμείς δίνουμε τις βάσεις.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...