Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

5 ετων και βαζει χερι στα πορτοφολια μας

Recommended Posts

Καλησπερα απο μενα ,

εχω αρκετο καιρο να γραψω στο φορουμ . Με ολα οσα περιλαμβανουνε οι μερες μας δυσκολο να βρεθει χρονος . Θα ηθελα ομως παρολαυτα να σας εκθεσω τον προβληματισμο μου σχετικα με τον μικροτερο μου γιο ηλικιας 5 ετων και 2 μηνων περιπου . Ο Αποστολος μας , ειναι ενα ευτυχισμενο , ζωηρο και τσαχπινογαργαλιαρικο αγορι . Πηγαινει νηπια και μπορω να πω οτι ειναι επιμελης μαθητης που αγαπαει τις δασκαλες του και χωρις να δημιουργει φασαριες στο σχολειο του και την ταξη του . Απο τη στιγμη βεβαια που θα περασει την πορτα της επιστροφης στο σπιτι καθε απογευμα μεταμορφωνεται ... ναι μεν ειναι ενα πολυ αγαπητο παιδι που δεν παραλειπει να το δειχνει με τις υπεροχες πραξεις του και τις αγκαλιες του , και τα λογακια του τα λουλουδενια , ιδιαιτερα σε μενα ( δεν μπορω να μην το κοκορευομαι ) "αγαπουλα μου μαμα μου " . Μολις ομως η αγαπουλα του πει οχι σε κατι που , απο το παιξει ταμπλετ εως του να δει λιγο ακομα τηλεοραση ξεκιναει η αποκαθηλωση της....αγαπης και ξεκιναει το ζοριλικι . Δεν εχει πολυ καιρο που ξεκινησε και τις βρωμοκουβεντες ( δεν εχω ιδεα που τις ακουει , πραγματικα , δεν βριζουμε σπιτι μας , ποτε μπροστα στα παιδια . Τα αδελφια του δεν βριζουνε ) και απο αγαπουλα κατανταω "αχρηστη μαμα " , "βλαμενη μαμα" και δυστηχως κ.α . Ο νταης ομως δεν σταματαει το σοου του εδω , σηκωνει και χερι , κυριως στα δυο μεγαλυτερα αδελφια του . Το καινουργιο που δεν ειναι ουτε 1 μηνας που ξεκινησε ειναι αυτο που με προβληματιζει ιδιαιτερα . Απλωνει χερι σε λεφτα . Ξεκινησε οταν η γιαγια τους πηρε δωρο απο ενα κουμπαρα . Και τους εδωσα και τους 3 απο 5 ευρω τα οποια εβαλαν μεσα . Ο κουμπαρας ειναι απο γνωστη τραπεζα και δεν ανοιγει χωρις το κλειδι . Επειτα διναμε 20 η 30 λεπτα 1-2 φορες την εβδομαδα για να βαλουν στον κουμπαρα . Ομως ο νεαρος μας ... επιχειρηματις θεωρησε καλο να απλωσει μοναχος το χερι του , αρχικα σε ψηλα και δυστηχως επεκταθηκε και σε πιο χοντρα . Εχει αρπαξει 30 ευρω απο ρεστα που βρηκε πανω στη συρταριερα . Αλλη φορα 10 ευρω , αλλη 5 . Παντα τα βρισκω διοτι ερχεται και καυχεται για το μεγαλο κατορθωμα του . Τελευταια φορα ηταν χθες .Βγηκα για δουλειες και ενω επρεπε να εχω 100 ευρω στο πορτοφολι μου δεν βρηκα ουτε δεκααρα τσακιστη . Και ναι το θαυμα το εκανε ο μικρος ... τοκογλυφος μας . Απο την αρχη που αρχησε να εχει τετοια μανια με τα λεφτα , του εξηγησαμε ποσο λαθος ειναι αυτο που κανει . Του ειπαμε οτι δεν ειναι καθολου σωστο να βαζει χερι σε χρηματα που δεν του ανηκουν και καλα θα κανει να μην το επαναλαβει . Καθε φορα προσπαθουμε να του εξηγουμε οτι ειναι λαθος κτλ κτλ . Δυστηχως δεν το καταλαβε . Χθες η αληθεια ειναι του αγριεψαμε . Του στερησαμε αγαπημενες συνηθειες και τον αφησαμε λιγακι να κλαψει , να το σκεφτει . Οταν ζητησε συγνωμη και μου εφερε πισω τα λεφτα του εξηγησα και παλι ηρεμα ποσο κακο ειναι αυτο που εκανε . Εδειξε να το καταλαβαινει . Το βραδυ οταν πηγα να του πω καληνυχτα μου ζητουσε και παλι λεφτα #$%#$%#% τα ιδια παντελακι μου , τα ιδια παντελη μου δηλαδη και φτου απο την αρχη . Η αληθεια ειναι οτι ειναι ο 3ος , ο μικρουτσικος , αντιμετωπιζουμε και καποια ιατρικα θεματα και τον καλοπιανουμε συνεχεια . Ολοι μας δηλαδη , ακομα και τα αδελφακια του . Ειναι δηλαδη ο καλομαθημενος της οικογενειας μας  . Βεβαια δεν ειναι οτι εχει διαφορετικη αντιμετωπιση απο τα αλλα παιδια , δηλαδη δεν κανω αγκαλιες μονο σε αυτον , γενικως ειμαι αγαπησιαρα με τα παιδια μου , δεν νομιζω οτι κανω κατι διαφορετικο με τον Αποστολο . Ουτε εχω αδικησει ποτε τα αλλα παιδια για να μην μαλωσω αυτον . Αμα φταιει σιγουρα θα μαλωσω εκεινον . Ουτε ειμαι μαμα που θα φορτωσω αχρηστα πραγματα στα παιδια κτλ κτλ . Ομως δεν πιανει τιποτα μαζι του . Οποιαδηποτε γνωμη ευπροσδεκτη θα ηταν . Με ανυσηχει αυτο με τα λεφτα , δεν μπορω να καταλαβω πως ανεπτυξε τετοια μανια με τα λεφτα ... γιατι δεν ειμαστε τετοιοι ανθρωποι σπιτι μας .

Διαφημίσεις

Μην αφήσεις το παιδί σου να υιοθετήσει μία τοσο κακία συνήθεια. Επισημανε του πόσο μεγάλη αρετή είναι να μας εμπιστευονται για την ακεραιότητα μας. Ήμουν σχεδόν στην ηλικια του δικού σου όταν ή γιαγιά μου μου είπε πως δεν απλώνουμε ποτέ χέρι σε ξένο πράγμα γιατί δεν μας ανήκει κι αν χαθεί θα μας κατηγορήσουν άδικα πως το πήραμε. 

Νομίζω πως το παιδί σου αντιληφθηκε το λάθος του αφού μετά το μάλωμα σου ζήτησε χρηματα και δεν επιχειρησε να τα πάρει. Προσπάθησε να του δώσεις να καταλάβει πως τα χρήματα τα κερδίζουμε κάνοντας μία δουλειά όπως στην ενήλικη μας ζωή και δεν τα "κλεβουμε". 

Θα σου συνιστούσα να μιλήσεις με ειδικό, διότι είναι πραγματικά μία άσχημη συνήθεια. Αν δεν το έχει ξεσηκώσει από πουθενά όπως λες, είναι πραγματικά περίεργο. 

Μήπως έχει δει σε καρτούν τίποτα και του έκανε εντύπωση; μήπως άκουσε κάτι στις ειδήσεις; μπορεί να σου φαίνεται χαζό αυτό που λέω, αλλά τα παιδιά ξεσηκώνουν πράγματα από οπουδήποτε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα του κάνει εντύπωση. 

Οπότε ένας ειδικός ίσως μπορέσει να σε καθοδηγήσει στο να εκμαιεύσεις από πού ξεσήκωσε αυτό το θέμα.

Και φυσικά μπορείς να πάρεις χρήσιμες συμβουλές για νουθεσία. 

Το λέω με καλή πρόθεση επειδή γενικά οι καταστάσεις έχουν αγριέψει και οι άνθρωποι κρίνουμε πολύ εύκολα, μην τυχόν συμβεί κάποιο περιστατικό στο νηπιαγωγείο πχ και περιθωριοποιήσουν το παιδί σου. 

Μη τρελαίνεστε πια με τους ειδικούς πια με το παραμικρό. Μικρό παιδί είναι θα του εξηγήσουν μερικές φορές ότι είναι λάθος και θα το κόψει. Όλα τα παιδάκια λίγο πολύ κάτι κάνουν ανά περιόδους και σταματάνε.

Προφανώς το παιδί δεν ήταν έτοιμο για να αποκτήσει κουμπαρά και η γιαγιά, άθελά της, τον έχει εκθέσει σε μια κατάσταση που δεν είναι έτοιμος να διαχειριστεί.

Εστιάστε στο να βρείτε το κίνητρό του - κάτι τον παρακινεί να νιώθει ότι χρειάζεται χρήματα. Μήπως η γιαγιά (ή κάποιος άλλος) του είπε πως όταν γεμίσει ο κουμπαράς θα μπορέσει να αποκτήσει κάτι που το θέλει πολύ; Μήπως νιώθει ανταγωνιστικά με τα αδέρφια του για το ποιος έχει τα περισσότερα χρήματα;

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ενεργητική ακρόαση (αν δεν ξέρεις πως, googlaρε ενεργητική ακρόαση Thomas Gordon) - ώστε να βρείτε τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ παρακινεί το παιδί, χωρίς να προβάλετε τη δική σας δυσαρέσκεια / άγχος για αυτό που συμβαίνει.

Επιμένω γιατί φοβάμαι ότι λέγοντας του πως είναι κακό να παίρνει χρήματα από εσάς μπορεί να τον στρέψετε να προσπαθήσει να παίρνει χρήματα από άλλους, που όπως καταλαβαίνεις θα είναι σαφώς πιο δύσκολα διαχειρίσιμο.

Σχετικά με τη γενική συμπεριφορά του γιού σου (πχ βρίζω ή σηκώνω χέρι) δεν μπορώ να έχω άποψη από μια τόσο μικρή περιγραφή. Ίσως είναι επιρροές από το σχολείο, ίσως είναι μια προσπάθειά του για να "μεγαλώσει" όπως το αντιλαμβάνεται αυτός. Γενικά θα έλεγες ότι η οικογένειά σας "ρολάρει" στους ρυθμούς των πιο μεγάλων παιδιών; Μήπως ο μικρός "πιέζεται" να μεγαλώσει πριν την ώρα του προκειμένου να ακολουθήσει τους ρυθμούς του σπιτιού;

• Like 2

Διαφημίσεις

21 minutes ago, less_serious said:

Προφανώς το παιδί δεν ήταν έτοιμο για να αποκτήσει κουμπαρά και η γιαγιά, άθελά της, τον έχει εκθέσει σε μια κατάσταση που δεν είναι έτοιμος να διαχειριστεί.

Εστιάστε στο να βρείτε το κίνητρό του - κάτι τον παρακινεί να νιώθει ότι χρειάζεται χρήματα. Μήπως η γιαγιά (ή κάποιος άλλος) του είπε πως όταν γεμίσει ο κουμπαράς θα μπορέσει να αποκτήσει κάτι που το θέλει πολύ; Μήπως νιώθει ανταγωνιστικά με τα αδέρφια του για το ποιος έχει τα περισσότερα χρήματα;

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ενεργητική ακρόαση (αν δεν ξέρεις πως, googlaρε ενεργητική ακρόαση Thomas Gordon) - ώστε να βρείτε τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ παρακινεί το παιδί, χωρίς να προβάλετε τη δική σας δυσαρέσκεια / άγχος για αυτό που συμβαίνει.

Επιμένω γιατί φοβάμαι ότι λέγοντας του πως είναι κακό να παίρνει χρήματα από εσάς μπορεί να τον στρέψετε να προσπαθήσει να παίρνει χρήματα από άλλους, που όπως καταλαβαίνεις θα είναι σαφώς πιο δύσκολα διαχειρίσιμο.

Σχετικά με τη γενική συμπεριφορά του γιού σου (πχ βρίζω ή σηκώνω χέρι) δεν μπορώ να έχω άποψη από μια τόσο μικρή περιγραφή. Ίσως είναι επιρροές από το σχολείο, ίσως είναι μια προσπάθειά του για να "μεγαλώσει" όπως το αντιλαμβάνεται αυτός. Γενικά θα έλεγες ότι η οικογένειά σας "ρολάρει" στους ρυθμούς των πιο μεγάλων παιδιών; Μήπως ο μικρός "πιέζεται" να μεγαλώσει πριν την ώρα του προκειμένου να ακολουθήσει τους ρυθμούς του σπιτιού;

Σε ευχαριστω πολυ εσενα , καθως και ολα τα κοριτσια για τις απαντησεις και αποψεις που εξεθεσαν . Θεωρω οτι η γιαγια δεν του ειπε κατι τετοιο , ειναι γενικως χαμηλων τονων ανθρωπος και δεν καλλιεργει τετοιου ειδους συμπεριφορες .Ισως νοιωθει λιγακι ανταγωνιστικα εναντι στα αδελφια του καθως εκεινα , παιδια Δημοτικου πλεον στις πιο τελευταιες ταξεις , 1-2 φορες την εβδομαδα το πολυ αντι για φαγητο σπιτικο στο σχολειο λαμβανουνε καποιο χαρτζιλικι . Και παλι ομως προσπαθω να μην δινω τα χρηματα μπροστα στον μικρο καθως και εκεινη τη μερα βαζω χρηματα στην τσαντα του Αποστολου ωστε η δασκαλα να ψωνισει και σε εκεινον απο το κυλικειο . Αυτο που τρεμω και εγω ειναι μηπως στραφει καποια στιγμη και αρπαξει απο καποιον αλλο . Προσπαθω να του μιλαω παρα πολυ και να του εξηγω ηρεμα και σταθερα καποια πραγματα.

Οσο για το ερωτημα σου , θα ελεγα οτι οχι η οικογενεια μας δεν ρολαρει πιο πολυ σε ρυθμους των μεγαλων παιδιων . Ακομα και το διαβασμα το εχουμε μοιρασμενο με τον αντρα μου ωστε οποιος διαβαζει τα μεγαλυτερα παιδια ο αλλος να ασχολειτε δημιουργικα με τον μικροτερο . Το οτι μπορει να πιεζεται να μεγαλωσει νωριτερα ομως το θεωρω πιθανο. Εξαλλου καθε μικρο παιδακι εχει ως ηρωα τον μεγαλυτερο αδελφο του , ποσο μαλλον οταν αυτος ο μεγαλυτερος αδελφος συμπεριφερεται "μπαμπαδιστικα" στον μικροτερο .  Και τι εννοω , παιζει μαζι του , κανει τα χατηρια , κανει αγκαλιες και φιλακια μαζι του , τον συμβουλευει . Ο μεγαλος μου γιος ειναι 11 ετων και παρα πολυ ωριμος για την ηλικια του . Εχει αναλαβει πληρως , απο μονος του θα ελεγα , τον ενεργο ρολο του μεγαλου αφελφου . Η αδελφη του , ηλικιας 9 ετων , ειναι εκεινη που θα παιξει μαζι του με τις ωρες χωρις να βαρεθει η να κουραστει .

Εάν επρόκειτο μεμονωμένα για την περίπτωση αφαίρεσης χρημάτων, ίσως να προσέγγιζα κι εγώ το ζήτημα με μεγαλύτερη ευελιξία. Όμως εδώ υπάρχει μια συμπεριφορά που περιλαμβάνει και τη λεκτική και σωματική βία.

Θα σου παραθέσω μια εμπειρία. Ο γιός της αδελφής του συζύγου μου άρχισε κάποια στιγμή να εμπλέκεται και να ευθύνεται για εντάσεις με συμμαθητές του στο σχολείο, να προκαλεί διαρκώς προστριβές στο σπίτι, να δείχνει έντονη ανυπακοή απέναντι στις νηπιαγωγούς. Στο σχολείο που φοιτει υπάρχει παιδοψυχολόγος και παιδοψυχίατρος, οι οποίοι και σε συνεργασία με τους γονείς τον παρακολούθησαν. 5 συνεδρίες ήταν αρκετές για να κατανοήσουν τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του. Μειωμένη αυτοπεποίθηση, κάτι το οποίο έκρυβε επιμελώς το παιδί με τη συμπεριφορά του ως μηχανισμό άμυνας

Τους δόθηκαν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, τους προτάθηκαν δραστηριότητες και ένα χρόνο μετά το παιδί έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Οπότε τον ειδικό δε θα τον απέκλεια.

• Like 1

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

@vikaki39  με βάση την απάντησή σου, και δεδομένου ότι όπως λες έχεις ένα παιδί που γενικά δεν έχει θέματα, εγώ θα έκανα λίγη υπομονή για να δω αν θα ξεφουσκώσει από μόνη της η συμπεριφορά.

Είναι πολύ πιθανό το παιδί απλά να τεστάρει όρια (όλα τα παιδιά το κάνουν αυτό και είναι επιθυμητό ως αναπτυξιακό στάδιο). Φυσικά το παρακολουθείτε και αν δείτε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, τότε όντως μπορεί να σας βοηθήσει η συμβουλή κάποιου ειδικού

Αυτό που έχω δει και εγώ ως μαμά 3 παιδιών, είναι ότι πολύ εύκολα βλέπουμε το μικρό ως το μωρό μας, δικαιολογώντας άθελά μας συμπεριφορές που στα άλλα παιδιά μας θα είχαν τιμωρηθεί. Το να αποκαλεί εσένα "βλαμμένη" μου φαίνεται πολύ πιο σοβαρό από το να παίρνει χρήματα, δεδομένου ότι για τα χρήματα μπορεί να μην είχε κατανοήσει το γιατί είναι κακό ως τώρα, αλλά το βρίσιμο σίγουρα ξέρει ότι είναι κακό. Υπάρχουν συνέπειες όταν συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο; 

On 11/23/2017 at 8:36 PM, less_serious said:

Αυτό ακριβώς!

Διαφημίσεις

On 11/23/2017 at 1:40 PM, vikaki39 said:

Η αληθεια ειναι οτι ειναι ο 3ος , ο μικρουτσικος , αντιμετωπιζουμε και καποια ιατρικα θεματα και τον καλοπιανουμε συνεχεια

εχει χειριστικη συμπεριφορα (καλη γλυκια μανουλα αλλα οταν δεν του γινει η χαρη βριζει τη μανουλα) που θεωρω οτι ενισχυεται λογω της παραπανω παραδοχης (οτι τον καλοπιανετε συνεχεια). Ολα τα παιδια χρειαζονται ενσυναισθηση και αγαπη, κατανοηση οσο χρειαζονται ομως τα ορια και οι κανονες. Πιστευω οτι στα ορια-κανονες κατι δε γινεται σωστα. η δεν υπαρχουν οσο θα επρεπε, η δεν τα βαζετε μεσα σε σωστο πλαισιο . ΠΧ στα παιδια μου ειμαι γλυκια και στοργικη, με εκδηλωσεις αγαπης και αφιερωνω ποιοτικο χρονο μαζι τους. ομως στο θεμα κανονων δεν κανω ευκολα πισω (πΧ αν πω δε θα παμε βολτα γιατι σε φωναζω αρκετη ωρα και με ταλαιπωρεις δεν ερχεσαι να βαλεις παπουτσια, η σε φωναζω και δεν ανταποκρινεσαι, οντως δε θα παμε βολτα. Εξαιρεση: θα παμε βολτα αν οταν του γνωστοποιησω οτι λογω της συμπεριφορας του χανει τη βολτα ερθει αμεσως.) Επισης, τα ορια προσπαθω να τα βαζω με σοβαροτητα, χωρις φωνες και υστεριες (σε γενικες γραμμες φυσικα, ανθρωποι ειμαστε!). Συμπεριφορες του στυλ παμε σε παιδοτοπο και χτυπαμε αλλα παιδια (επιτηδες) ξερουν οτι δε γινονται αποδεκτες (αφου βεβαια παλια ειχαμε φυγει απο παιδοτοπο στο πρωτο δεκαλεπτο λογω τετοιων μη αποδεκτων συμπεριφορων). ΟΜΩΣ: οταν δινω υποσχεση την κραταω (εξαιρεση: αν αρρωστησουν η αν ο καιρος ειναι χαλια και ειναι αδυνατον λογω απροβλεπτων παραγοντων να την κρατησω, και παλι ομως δε συμβαινει συχνα, εξηγω γιατι δε μπορω να κρατησω υποσχεση και φυσικα εννοειται οτι οταν οι απροβλεπτοι παραγοντες δεν ισχυουν πλεον πραγματοποιω την οποια υποσχεση). Προσπαθω να υπαρχει συνεπεια: δηλαδη να μην αλλαζω τους κανονες-ορια οσο ειναι δυνατον (παραδειγμα: ως κανονα εχουμε οτι πρωτα τρωμε το φαγακι και μετα μπορουμε να φαμε οτιδηποτε εξτρα μας αρεσει αν υπαρχει χωρος στο στομαχακι μας.και φυσικα ειναι απο τους κανονες που δεν αλλαζουμε.) Επισης: κανουμε μια συμφωνια, δινουμε τα χερια μας, τηρουμε τη συμφωνια μας ειτε απο τη μερια τους ειτε απο τη δικη μου πλευρα. Δε λεω οτι καποιες φορες δεν αλλαζουμε καποιους κανονες μας αλλα παντοτε με κοινη συμφωνια και συζητηση (παραδειγμα: παμε τζαμπο, επιτρεπω ενα παιχνιδι το καθενα να διαλεξει και να αγορασουμε, συνηθως αυτο το κραταμε, ομως μια φορα που οπωσδηποτε θελαν και κατι εξτρα το καθενα να παρει, το διαπραγματευτηκαμε με κατι αλλο που "ανταλλαξαν" για να πετυχουν αυτο το δευτερο παιχνιδι. θυμαμαι τους ειχα πει οτι οκ θα σας το αγορασω αλλα δε θα σας το δωσω αυτο μολις παμε σπιτι σημερα, θα το παρετε μετα απο Χ μερες και τη μερα που θα σας το δωσω δεν θα παμε βολτα καπου εκτος σπιτιου. Καπως ετσι. Αν ειχαν χαρτζιλικι, θα τους ελεγα οκ θα παρουμε το δευτερο παιχνιδι αλλα θα δωσεις συμβολικα τα μισα χρηματα της αξιας του η ενα Χ ποσο κι εσυ).

Ελπιζω να βοηθησα λιγο. ειναι δυσκολο να "επιβαλεις" ορια, αλλα θεωρω οτι αξιζει τον κοπο (για χαρη της καθημερινοτητας σας, και για το καλο του παιδιου μακροπροθεσμα)

• Like 1

...στα 5 μπορούν τα παιδιά να χειριστούν μικρές χρηματικές ποσότητες, πχ 0.10 λεπτα, εώς 1 ευρώ. 

Εγώ σε ένα πανηγύρι που πήγαμε , που είχε μαζέψει τέτοια ψιλά στο σπίτι (της είχαμε πει ότι μπορεί να το κάνει αλλά μόνο από αυτά που βρίσκει, όχι δηλαδή να τα πάρει από πορτοφόλι ή τσέπη), και πλήρωσε ένα κουκλάκι που της άρεσε.  

Το έκανε ίσως μια φορά (να πάρει ψιλά από τσέπη για να γεμίσει το πορτοφολάκι της, όχι για να πάρει προσοχή) και το είπαμε και το κατάλαβε (τα βάλαμε πισω εκεί από  όπου τα πήρε). 

Ένιωσε πολύ ωραία που είχε δικό της πορτοφολάκι με χρήματα που είχε βρεί όντως, και σκοπεύω να το συνεχίσω λέγοντάς της κιόλας ότι "δούλεψε" για αυτά τα χρήματα μιας και μαζεύει τα παιχνίδια της, καθαρίζει τα πινέλα της,όπως και το τραπέζι, βοηθάει στο μαγείρεμα, (ξεφλουδίζει πατάτες καρότα όταν είναι στο σπίτι όταν μαγειρεύω). 

Νομίζω ότι είναι κάπως πολύ έντονο να μπείτε σε τιμωρίες, όταν έχει όλο αυτό ξεκινήσει από ένα παιχνίδι. 

Εάν και τα άλλα παιδιά έχουν χαρτζηλίκι ή πορτοφολάκι, δώστε και σε εκείνον έναν (ας διαλέξει μεταξύ δύο μικρών που ήδη έχετε κάπως κάπου, ή ράψτε ένα μαζί από τσόχα/ύφασμα!)

για να καταλάβει ότι τα χρήματα είναι κάτι ιδιαίτερο ακόμα και εάν είναι λίγα και είναι δικά μας.  Είναι σημαντικό να καταλάβει το όριο του "δικό μου" με θετικό τρόπο, 

είναι πιο πιθανό να το κρατήσει αυτό. 

Θα ανησυχούσα εάν ήταν παιδί 9+ ετών, που τέτοιες κινήσεις έχουν σκοπούς συγκεκριμένους. 

Σε παιδί 5 χρονών που το κάνει για παιχνίδι πρέπει με θετικό τρόπο να το καθοδηγήσετε νομίζω. Ήξερε ότι έτσι θα τραβήξει τη προσοχή όλων γρήγορα, και το ότι όλοι πανικοβλήθηκαν ή το έκαναν θέμα οικογενειακό, είναι αυτό που έκανε επιτυχή αυτή τη κίνηση και άξια επανάληψης. 

Καθώς το κίνητρο δεν είναι η κλεψιά, αλλά το να πάρει προσοχή, θα αντιμετώπιζα όπως κάθε άλλη πράξη βλακείας αυτών των ηλικιών, ... πρέπει να κοιτάξεις προς το θετικό και να καθοδηγήσεις το παιδί, όχι να το τιμωρήσεις, γιατί πετυχαίνει με το δεύτερο αυτό που ήθελε, και θα το επαναλαβει για αυτο το λογο παλι...! (όχι σαν "κλεψιά")