Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Σχολείο χωρίς πολλές εργασίες στο σπίτι

Recommended Posts

Υπάρχει δημοτικό σχολείο που να μην βάζει εργασίες στο σπίτι και η δουλειά να γίνεται εντός του βασικού προγράμματος (η έστω στην ώρα μελετης) χωρίς όμως το παιδί να εχει ελλείψεις στο τέλος του χρόνου;

Διαφημίσεις

Ειναι θέμα δασκάλου και όχι σχολείου. Κανονικά, αν πηγαίναμε με τις επίσημες οδηγίες, θα έπρεπε έτσι να γίνεται παντού, αλλά συνήθως υπάρχει πίεση από τους γονείς κιόλας προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Για ιδιωτικό μιλάς;

Χαίρομαι πάντως που είσαι αυτής της νοοτροπίας. Στο δικό μας σχολείο (δημόσιο) οι γονείς επέπληξαν τους δασκάλους γιατί βάζουν-υποτίθεται- λίγα για το σπίτι... Και μεταξύ άλλων απαιτούν και περισσότερες φωτοτυπίες... Λες και δεν υπάρχουν άλλες ασκήσεις ή εργασίες πλην αυτών που είναι τυπωμένες σε φωτοτυπίες... Λες και η αποτελεσματική δουλειά γίνεται αν φορτώσουμε όλα τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ενός παιδιού.

• Like 1

Στα δημόσια σχολεία αυτό είναι θέμα δασκάλου. Για την ακρίβεια, οι επίσημες οδηγίες αποθαρρύνουν τις πολλές εργασίες για το σπίτι, αλλά τις περισσότερες φορές οι δάσκαλοι τις αγνοούν, ενίοτε και λόγω των απαιτήσεων των γονέων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δεν υπάρχει όμως κάποια κοινή γραμμή σε κανένα σχολείο, είναι θέμα τύχης. Το αστείο είναι ότι στο Γυμνάσιο, που τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα, οι ασκήσεις και οι φωτοτυπίες είναι αισθητά λιγότερες!

Για τα ιδιωτικά, λογικά θα υπάρχουν σχολεία αυτής της φιλοσοφίας, οπότε θέλει ψάξιμο. 

Και από μένα συγχαρητήρια για τις απόψεις σου. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο για να μάθουν μέσα στην τάξη, και όχι για να μαθαίνουν στο σπίτι και στην τάξη να ελέγχουν τη δουλειά του σπιτιού (που κάποιες φορές είναι δουλειά της μαμάς, της θείας, του φροντιστή....)

• Like 2

Στο δημόσιο, είναι καθαρά θέμα δασκάλου, τι μέθοδο ακολουθεί, πόσο επηρεάζεται από τους γονείς. Στα ιδιωτικά είναι θέμα κατεύθυνσης του σχολείου.

Στη γειτονιά μας, η δασκάλα της περυσινής τρίτης, είχε δώσει φωτοτυπίες για όλο το καλοκαίρι, είχαν αγανακτήσει τα παιδιά! Η αδελφή μου αντίθετα, ειδικά στα πρωτάκια, φωτοτυπίες δε δίνει και φροντίζει η δουλειά στο σπίτι να είναι ελάχιστη. Της βγαίνει όμως η πίστη μέσα στην τάξη, ειλικρινά και αυτή και ο γαμπρός μου (επίσης δάσκαλος) όταν γυρίζουν είναι πτώμα. Σε κάθε νέα τάξη εχουν στην αρχή γκρίνια από τους γονείς γιατί δε βάζουν πολλά (ειδικά αν είναι μαθημένοι οι γονείς από μεγαλύτερα παιδιά να φορτώνονται). Στο τέλος της χρονιάς όμως που διαπιστώνουν τι δουλειά έχει γίνει, ότι η ύλη βγήκε με το παραπάνω και πόσο αχρειάστες είναι οι φωτοτυπίες, τους παρακαλάνε να πάρουν τα παιδιά και την επόμενη χρονιά. Πάντα όμως, έχουν 1-2 γονείς που επιμένουν ότι θέλουν φωτοτυπίες, θέλουν πιο πολλή δουλειά για το σπίτι (λες και τα ετοιμάζουμε από τώρα για το πανεπιστήμιο). 

• Like 1

Διαφημίσεις

19 hours ago, Έσπερος said:

Για τα ιδιωτικά, λογικά θα υπάρχουν σχολεία αυτής της φιλοσοφίας, οπότε θέλει ψάξιμο. 

Και από μένα συγχαρητήρια για τις απόψεις σου. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο για να μάθουν μέσα στην τάξη, και όχι για να μαθαίνουν στο σπίτι και στην τάξη να ελέγχουν τη δουλειά του σπιτιού (που κάποιες φορές είναι δουλειά της μαμάς, της θείας, του φροντιστή....)

Σε ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια. Ειμαι της ίδιας αποψης οτι τα παιδια πρέπει να παίρνουν την γνώση απο το σχολείο και μάλιστα με σωστό τροπο. Τωρα το αν υπάρχουν ιδιωτικά σχολεια που το εφαρμόζουν, εκτος απο ίσως 1-2 εξαιρεσεις, ειλικρινά θα ήθελα να μάθω!

Υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά που δεν βάζουν διαβασμα στο σπιτι στις πρώτες δυο τάξεις δημοτικού. Εχω τουλάχιστον 3 συναδέλφους που μου το εχουν πει. Αν σε ενδιαφέρει να μάθω ποια και να σου πω 

2 hours ago, less_serious said:

Υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά που δεν βάζουν διαβασμα στο σπιτι στις πρώτες δυο τάξεις δημοτικού. Εχω τουλάχιστον 3 συναδέλφους που μου το εχουν πει. Αν σε ενδιαφέρει να μάθω ποια και να σου πω 

Βεβαίως να μου πεις :) σε ευχαριστώ 

Ωραίο θέμα άνοιξες. Δυστυχώς όμως όπως είπε πιο πάνω μια άλλη κοπέλα πιέζουν κ οι γονείς πολλές φορές. Θυμάμαι πριν από 5 6 χρόνια μου είχαν στείλει το σύμβουλο να με ελέγξει διότι δεν έβαζα ποτέ ασκήσεις στο σπίτι ο οποίος έμεινε έκπληκτος καθώς είχαμε προχωρήσει κανονικά στο βιβλίο χωρίς ασκήσεις στο σπίτι. Ήταν παιδάκια τρίτης δημοτικού. Την καταγγελία την είχαν κάνει δύο μαμάδες κ όπως μου είχαν πει άλλες μανούλες οι υπόλοιπες δεν είχαν παράπονο όμως μας παίρνει όλους η μπάλα. Πόσες ασκήσεις πια να κάνουν κ αυτά τα παιδάκια;;;  κ πόσες άλλες δραστηριότητες;;; στο κάτω κάτω ας μείνει κ ένα κεφάλαιο δε χάθηκε κ ο κόσμος. Η ύλη επαναλαμβάνεται ούτως ή άλλως. Κ το κάθε παιδάκι εξάλλου έχει το ρυθμό του κ πολλές φορές η πολλή πίεση έχει κ αντίθετα αποτελέσματα. 

• Like 1

Διαφημίσεις

Όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι θέμα δασκάλου. Βέβαια, αν το παιδί πηγαίνει ολοήμερο θα μπορεί να διαβάζει εκεί. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει απ ότι ακούω. Για τα ιδιωτικά γνωρίζω κι εγώ πως η πλειοψηφία έχει τη μελέτη εντός των διδακτικών ωρών. 

• Like 1
pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Συμφωνω οτι ειναι θεμα δασκαλας,εμας μας βαζει καθε μερα αναγνωση,ορθογραφια,αντιγραφη,μαθηματικα κ φωτοτυπια,ο γιος μου παει α'δημοτικου.

Απο την περασμενη εβδομαδα ξεκινησε το σχολειο μας ενα πιλοτικο προγραμμα οπου το τελευταιο σκ καθε μηνα θα μενει η τσαντα στο σχολειο κ δεν θα εχουν καθολου εργασιες για το σπιτι,χτες στην συγκεντρωση μας ειπε οτι θα γινει κ δευτερο σκ.

• Like 1

Το χαμογελο σου

ολη η ζωη μου.....

9 hours ago, mamana said:

Συμφωνω οτι ειναι θεμα δασκαλας,εμας μας βαζει καθε μερα αναγνωση,ορθογραφια,αντιγραφη,μαθηματικα κ φωτοτυπια,ο γιος μου παει α'δημοτικου.

Απο την περασμενη εβδομαδα ξεκινησε το σχολειο μας ενα πιλοτικο προγραμμα οπου το τελευταιο σκ καθε μηνα θα μενει η τσαντα στο σχολειο κ δεν θα εχουν καθολου εργασιες για το σπιτι,χτες στην συγκεντρωση μας ειπε οτι θα γινει κ δευτερο σκ.

Σε δημόσιο σχολείο αυτο;

14 hours ago, ravT said:

Όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι θέμα δασκάλου. Βέβαια, αν το παιδί πηγαίνει ολοήμερο θα μπορεί να διαβάζει εκεί. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει απ ότι ακούω. Για τα ιδιωτικά γνωρίζω κι εγώ πως η πλειοψηφία έχει τη μελέτη εντός των διδακτικών ωρών. 

Κι όμως σε ιδιωτικά που ρωτάω, διάβασμα υπάρχει και στο σπίτι ακομα κ αν έχεις επιλέξει φουλ μελέτη στο σχολείο! 

Είχαμε δασκάλα που έβαζε ελάχιστα στο σπίτι αλλά το παιδί ερχόταν εντελώς 'έτοιμο', είχε καταλάβει το μάθημα, είχε κατανοήσει τις έννοιες, μέχρι και την ιστορία μπορούσε να την αναδιηγηθεί με πολύ λίγο διάβασμα. 

Είχαμε δασκάλα που έβαλε περισσότερα, αλλά το είχαν ανάγκη τα παιδιά, γιατί παρατηρούσα ότι δυσκολεύονταν στις ασκήσεις στο σπίτι.

Σημασία έχει τι δουλειά γίνεται στο σχολείο την ώρα του μαθήματος και πόσο μπορεί το παιδί να συγκεντρωθεί και να κατανοήσει το μάθημα. 

Επίσης σημασία έχει η τάξη που πηγαίνει το παιδί. 

Οι γονείς πιέζουν ότι νοιώθουν ότι τα παιδιά τους δεν κατανοούν το μάθημα. 

Επίσης σημασία έχει πώς ορίζει κανείς το διάβασμα. Για παράδειγμα η μελέτη στο σχολείο, οκ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται τα μαθήματα της επόμενης μέρας αλλά 'διάβασμα' δεν είναι. 

• Like 1

Το να κάνεις τις ασκήσεις σαφώς κ δν είναι μελέτη. Και αντιστρόφως μελέτη δεν είναι μόνο οι ασκήσεις. Μελέτη είναι και το να ανατρέξεις στο τι έγινε στην τάξη για να το θυμηθείς, να εμπεδώσεις κλπ. Αυτό το σκέλος πολλοί γονείς το αγνοούν και θεωρούν μρλέτη μόνο τον όγκο των ασκήσεων- κατά προτίμησξ σε φωτοτυπία.

Διαφημίσεις