Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πότε ξεκινήσατε το γιαούρτι?

Andr84

Recommended Posts

Επειδή εχω ακούσει διάφορα για αυτο το θεμα, γιαουρτακια advance ποτε ξεκινήσατε?  Ο δικός μου παιδίατρος μου ειχρ πει μαζι με την κρέμα βανίλια μετα τον πέμπτο.. Αλλοι λένε αυστηρά μετα τον έβδομο.. Ποια η γνώμη σας?  Ευχαριστώ! 

Διαφημίσεις

Έδωσα μετά τον 6ο μήνα, ως κάτι εναλλακτικό αντί της κρέμας-σκόνης, την οποία δεν συμπάθησε κανένα από τα 2 παιδιά. Δεν είναι ότι καλύτερο αυτά τα γιαούρτια (έχουν αρκετή ζάχαρη), αλλά είναι μια λύση αν το παιδί δεν τρώει το κοινό γιαούρτι. Τα δικά μου δεν αγαπούν από μικρά το γιαούρτι, ακόμα και τα advance πολύ γρήγορα τα απέρριψαν, πολύ γρήγορα έδινα τα απογεύματα λιωμένη μπανάνα με βρώμη, γιατί έπαιρνα γιαούρτια και κατέληγαν στα σκουπίδια.

Γενικα μετα τον 6ο εχω ακουσει

Αλλα προτιμησα να δωσω κανονικο απο τον 7ο κ μετα.αν το φαει καλως αν οχι δ βρισκω το λογο να δωσω παιδικο.η κορη μου δ εφαγε αλλα ουτε τωρα αν της δωσεις παιδικο με πεπα κ σοκολατακια θα το φαει.ο μικρος μιαχαρα το τρωει

Κ μεις 7+ φάγαμε γιατί κάπως έτσι έτυχε. Κατσικίσιο, πρόβειο και αγελαδινό..αυτά με την πέτσα. Διαλέγω τοπικά προϊόντα κι όχι μεγάλων εταιριών συνήθως. Ο γιος μου μια χαρά τα έφαγε όλα δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. 

Διαφημίσεις

Έδωσα μετά τον 7ο μήνα πρόβειο ίσα για να κάνω εισαγωγή και μετά κατσικίσιο σε πήλινο με πέτσα, σκέτο, πολύ σπάνια να το προσφέρω με βρώμη ή/και σταφίδες ή/και με κάποιο άλλο φρούτο. Παραμένει από τα αγαπημένα του φαγητά.

Συμφωνώ με τη Vasilo πως προτιμάμε τις μικρές, τοπικές φάρμες, γενικά για τα γαλακτοκομικά.

Τα advance δεν είναι γιαούρτια ακριβώς, είναι επιδόρπια γιαουρτιού και είναι όλο ζάχαρη. Εκτός ότι δεν προσφέρουν κάτι, μαθαίνουν στα μωρά τη γλυκιά γεύση κι άντε μετά να θέλουν το κανονικό γιαούρτι. 

• Like 1

TmO0p3.png Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Βασικα ειναι επιδορπιο γιαουρτιου κ δ προσφερουν κτ εκτος απο ευκολια να προσφερεις κτ ειδικα αν εισαι εξω.που σιγα την ταλαιπωρια να δωσεις απλο κ αντε να λιωσεις κ μια μπανανα μεσα.υποτιθεται τρωμε γιαουρτι για τα προβιοτικα,τα επιδορπια δ εχουν.στη μεγαλη το εχω δωσει σαν επιδορπιο,σαν γλυκο δλδ κ παλι δ το φαγε,τα παιδικα για λιγο μεγαλυτερα παιδια(αλλα γλυκα τρωμε φυσικα)

Ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις..Λοιπόν ο παιδίατρος τότε μας έβαλε advance στον 5o μήνα, ο μικρός μου το έτρωγε μια χαρά...Λίγες μέρες μετά έβαλα χορτόσουπα με κρέας..όλα καλά..ώσπου ξαφνικά έκανε μία επίμονη δυσκοιλιότητα..Αλλάξαμε πολλά στη διατροφή, βάλαμε πολλά πράσινα στο φαγητό, έδωσα χαμομήλι, dupholac...Δύο μήνες δεν άλλαξε τίποτα, ώσπου ο παιδογαστρ συνέστησε αποχή απο τα γαλακτόμικά (και σε μένα που θήλαζα) και στις 15 μέρες επανήλθαν τα κακά του, κάναμε κι εξετάσεις κ επιβεβαώθηκε η αλλεργία σε πρωτεινή του γάλακτος..10 μηνών κάναμε πρόκληση και όλα καλά. Κανείς ποτέ δεν μου εξήγησε το λόγο της αλλεργίας, το παιδί δεν είχε ποτέ αίμα στα κακά ούτε εκζέμα κλπ...Μου είπαν ότι είναι κάτι ύπουλο κ μπορεί να εμφανιστεί ως 2 χρ....Απλά πολλές φορές σκέφτομαι μήπως έφταιγε η πρώορη εισαγωγή του advance ..(για τον παιδίατρο δεν ήταν πρώορη).

Οι στερεές ξεκινάνε τον 6ο μήνας ζωής βάση ΠΟΥ, οι περισσότεροι γιατροί έχουν άγνοια περί διατροφής. Όπως και ο δικός μου τον οποίο εμπιστεύομαι απόλυτα σε ιατρικά θέματα αλλά σε θέματα διατροφής ποτέ. Δεν έχω να σου απαντήσω σχετικά με την αλλεργία και πως έγινε, έχω να πω μόνο πως χαμομήλια και λοιπά αφεψήματα δεν κάνει να δίνονται σε μωρά, είναι επικίνδυνες οδηγίες!

Χαμομήλι εννοώ το βρεφικό της  milupa, και αυτο το έβαλα αφού ήταν ήδη 6 μηνών..Εμάς μας είχε πει με το που κλείσει τον 5ο πρεπει να αρχισει να τρωει γιατι πολλά παιδιά κανουν αναιμία, απο την άλλη πιστευω πως το έντερο σε κάποια παιδάκια δεν είναι έτοιμο ακόμη. Ακόμη και ένας μήνας μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά. Για τη διατροφή εμείς σε μια βδομάδα βάλαμε κρέμα-advance-φρούτα και λαχανικά με κρέας..Η αλήθεια είναι πως κι εγώ δεν ήξερα και τον εμπιστευομουν τυφλά τότε, και λέω έτσι θα ναι..Αν μπορουσα να αποδειξω πως το παιδι ανεπτυξε αλλεργία επειδη ξεκίνησε τροφές πολύ γρήγορα θα τον αλλαζα, κατα τα αλλα ειμαι ευχαριστημενη όμως. Περάσαμε μεγάλη ταλαιπωρία (εξετάσεις, έξοδα για υποαλλεργικά γάλατα, στερήσεις κλπ )

Edited by Andr84

Διαφημίσεις

Ναι κορίτσι μου καλά  πιστεύεις! Το έντερο τους δεν είναι έτοιμο ακόμα για αυτό και πρέπει να ξεκινούν μετά τους 6 μήνες, ένας μήνας μετά έχει μεγάλη διαφορά όντως.

Απόσπασμα του εθνικού διατροφικού οδηγού περί χαμομηλιών: "Δεν συνιστάται η χορήγηση μαύρου τσαγιού κατά τη βρεφική ηλικία, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη. Επιπλέον, πολλά αφεψήματα περιέχουν ουσίες με ήπια φαρμακευτική δράση, ενώ η ασφάλειά τους δεν είναι τεκμηριωμένη στα βρέφη."

Ξεκινήσετε πολύ νωρίς τις στέρεες τροφές. Περίπου μόλις κλείσει 6 μηνες το παιδί ξεκινάμε, το ίδιο το παιδί σου δείχνει πότε είναι έτοιμο. Ίσως δεν ήταν έτοιμο το παιδί γενικά για φαγητό. Εμείς εφαρμόσαμε blw και μας είχε πει κάτι αντίστοιχο η παιδίατρος πως εφόσον δε θα δώσουμε έτοιμες κρέμες(που είναι μπόμπα σε βιταμίνες -και ζάχαρη κλπ) να προσέχουμε το σίδηρο (καθαρά προληπτιΚά-επειδή θηλάζω κιόλας)κ να δώσουμε κρέας λίγο πιο νωρίς κ αυτό κάναμε. 6 μηνων περίπου έδωσα 2 λαχανικα 2 φρούτα κ μετά αμέσως κρέας κ τα υπόλοιπα τα έβαζα ανάλογα κ με την κρίση μου κ κάποιες γενικές οδηγίες της γιατρού.

όντως, συμφωνώ, τελικά το παιδί μας δείχνει ποτε είναι έτοιμο.,Εμενα μου χε πει να ξεκινησω με κρεμα βανίλια κι όταν πάρει το κουτάλι και τρωει 15-20 κουταλιές είναι έτοιμο οποτε προχωράς και στα υπολοιπα..δεν ξέρω αν ισχυει.Το παιδί έφαγε απο τη δεύτερη μέρα 15 κουταλιές οπότε κι εγω ξεκίνησα τα υπόλοιπα. 5 μηνών και 5 ημερών ήταν. ίσως το λαθος μου ειναι πως ακουγα τυφλά το γιατρό κι όχι το ένστικτό μου..Ειδικά όταν είναι το πρώτο φοβάσαι μην κάνεις και καμια βλακεία, τι να πω..παντως γενικά νομιζω πως κάθε παιδίατρος έχει το δικό του πλάνο δεν υπαρχουν στανταρ δηλ! Περί αλλεργίας στην πρωτεινη του γαλακτος έχει άποψη καμια πως μπορεί να ξεκινήσει? Εννοώ τι θα μπορουσε να την ενεργοποιήσει σε 5 μηνών+?

Edited by Andr84

Ακριβώς, γύρω στους 6 μήνες τείνουν να αδειάζουν οι αποθήκες σιδήρου των βρεφών για αυτό και χρειάζονται λαχανικά και κρέας, όχι γιαούρτια και βανίλιες.

Andr84 αυτό το ένστικτο να μην το αγνοείς ποτέ, αλλά τώρα έγινε μη στεναχωριέσαι. :) 

Να συμπληρώσω πως η αλλεργία μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την αλλεργία που παρουσιάσατε, μην το φορτώνεσαι. Εξάλλου έκανες ότι σου είπε ο παιδίατρος, όχι του κεφαλιού σου. 

πρίν από 42 λεπτά , Andr84 είπε:

Ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις..Λοιπόν ο παιδίατρος τότε μας έβαλε advance στον 5o μήνα, ο μικρός μου το έτρωγε μια χαρά...Λίγες μέρες μετά έβαλα χορτόσουπα με κρέας..όλα καλά..ώσπου ξαφνικά έκανε μία επίμονη δυσκοιλιότητα..Αλλάξαμε πολλά στη διατροφή, βάλαμε πολλά πράσινα στο φαγητό, έδωσα χαμομήλι, dupholac...Δύο μήνες δεν άλλαξε τίποτα, ώσπου ο παιδογαστρ συνέστησε αποχή απο τα γαλακτόμικά (και σε μένα που θήλαζα) και στις 15 μέρες επανήλθαν τα κακά του, κάναμε κι εξετάσεις κ επιβεβαώθηκε η αλλεργία σε πρωτεινή του γάλακτος..10 μηνών κάναμε πρόκληση και όλα καλά. Κανείς ποτέ δεν μου εξήγησε το λόγο της αλλεργίας, το παιδί δεν είχε ποτέ αίμα στα κακά ούτε εκζέμα κλπ...Μου είπαν ότι είναι κάτι ύπουλο κ μπορεί να εμφανιστεί ως 2 χρ....Απλά πολλές φορές σκέφτομαι μήπως έφταιγε η πρώορη εισαγωγή του advance ..(για τον παιδίατρο δεν ήταν πρώορη).

Ναι μερικες φορες πρεπει να ακουμε το ενστικτο μας κ φυσικα το παιδι μας παντα

Στο πρωτο παντα ειμαστε πιο φοβισμενες

Το πλανο του παπαβεντση ειναι πολυ καλο

Γενικα με επιασε κτ με τις οδηγιες του γιατρου σου

Με βαση τον που εισαγωγη μετα τους 6μηνες.

σε μωρο που θηλαζει τριτο γευμα μπορεις να δωσει κ κατα τον 9ο

Για το χαμομηλι κ γω συμφωνω να μη δινεται.θα επινες εσυ να τον βοηθησεις με τον θηλασμο

Νομιζω δ μπορεις να αππδειξεις οτι φταει το γιαουρτι,ηταν να εχετε αλλεργια.κ στον 6ο η 7ο να το εδινες πιθανον θα ειχατε τα ιδια.ακομη κ αν εδινες αυτο με την πετσα

Αυτο που εχω ακουσει σαν περιπτωση ειναι ενω ζητησε μαμα αποκλειστικο θηλασμο στο μαιευτηριο δωσανε ξενο χωρις να της το πουνε,κ τελικα το μωρο ειχε πολυ εντονη γοπ κ αλλεργια παρολο που μετα θηλαζε αποκλειστικα

Edited by vicky86

Διαφημίσεις

Γενικα, νομιζω οτι αυτο με τους 6 μηνες απολυτα δεν ειναι σωστο. Πιστευω οτι καθε παιδι εχει το δικο του timing στις τροφες, και το λενε πλεον και καποιοι παιδιατροι. Δηλαδη, δινουν καποια κριτηρια: κραταει το κεφαλι του; καθεται στον κωλο του; δειχνει ενδιαφερον οταν βλεπει τους αλλους να τρωει; κοκ. Αλλα παιδια μπορει να ειναι ετοιμα στον 5ο, αλλα στον 7ο. Εμεις ξεκινησαμε γιαουρτι στον 7ο, αλλα κανονικο- με οδηγια της παιδιατρου. Στα φρουτα κ τα λαχανικα ομως- ακολουθωντας τη συμβουλη της μαμας!, του εδωσα ο,τι υπηρχε στη φυση καθε φορα απο τον 5ο, αλλα πολυ λιγο, 3 ως 10 κουταλιτσες, για να δοκιμαζει ή του τα εδινα απλα να τα γλυφει. Θα το εκανα κ με τα υπολοιπα, αλλα με τοσα που εχω διαβασει φοβηθηκα...

Ο γιος μου πληρούσε ολα αυτα τα κριτήρια, έδειχνε ενδιαφερον για φαγητό, στήριζε κεφαλι κλπ κ γενικά τπ κουτάλι το δέχτηκε αμεσως. Παρολαυτα με αυτην την επιμονή δυσκοιλιότητα που έκανε μετα δεν ξερω αν τελικά ηταν ετοιμος. Ισως να ηταν αλλα έπρεπε να του τα δωσω πολυ πιο σταδιακά. Νομίζω το καλύτερο που έχουμε να κανουμε είναι να ακούμε τον παιδίατρο κ αυτο που μας λεει το ένστικτο κ να βρίσκουμε μια χρυσή τομή, σε ολα τα θέματα οχι μονο στη διατροφή. Εξαλλου ο σωστος παιδίατρος εκτος των άλλων πρέπει να ξέρει να ακουει τη μητέρα κ να συζητά μαζι της τις ανησυχίες της. 

Edited by Andr84

On 9/21/2017 at 2:16 ΜΜ, Andr84 είπε:

Χαμομήλι εννοώ το βρεφικό της  milupa, και αυτο το έβαλα αφού ήταν ήδη 6 μηνών..Εμάς μας είχε πει με το που κλείσει τον 5ο πρεπει να αρχισει να τρωει γιατι πολλά παιδιά κανουν αναιμία, απο την άλλη πιστευω πως το έντερο σε κάποια παιδάκια δεν είναι έτοιμο ακόμη. Ακόμη και ένας μήνας μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά. Για τη διατροφή εμείς σε μια βδομάδα βάλαμε κρέμα-advance-φρούτα και λαχανικά με κρέας..Η αλήθεια είναι πως κι εγώ δεν ήξερα και τον εμπιστευομουν τυφλά τότε, και λέω έτσι θα ναι..Αν μπορουσα να αποδειξω πως το παιδι ανεπτυξε αλλεργία επειδη ξεκίνησε τροφές πολύ γρήγορα θα τον αλλαζα, κατα τα αλλα ειμαι ευχαριστημενη όμως. Περάσαμε μεγάλη ταλαιπωρία (εξετάσεις, έξοδα για υποαλλεργικά γάλατα, στερήσεις κλπ )

εγω πιστευω οτι το μωρακι σου εκανε δυσκοιλιοτητα γιατι σε μια βδομαδα μεσα του προστεσατε ουσιαστικα 3 πληρη γευματα.. που αλλα μωρακια για να τα δεχτουν μπορει να περασουν και τρεις μηνες... ο γιος μου οταν καναμε εισαγωγη στα φρουτα με τη μια κουταλια που εβαλε στο στοματακι του και την εεφτησε κιολας εκανε δυσκοιλιοτιτα ο οργανισμος τους ειναι ανωριμος για να δεχτουν απωτομα μεγαλες ποσοτητες φαγητου..!!οσο για τα αλεργικα τεστ η παιδιατρος μας ειχε πει οτι μεχρι να κλεισουν τα μωρα τα δυο τους χρονια τα τεστ δεν βγενουν αληθινα  γιαυτο το λογο τα αποφευγουν και το αλλο που μας εχει πει ειναι πως αν το μωρο καποια στιγμη στη ζωη σου κανει μια αλλεργια πχ στην πρωτεινη του γαλακτος δε συμενει πως ειναι αλεργικο  απλα ο οργανισμος του ειναι ανωριμος ακομα και για καποιο λογο εκεινη την περιοδο επιρρεαστικε...!!!

On 21/9/2017 at 2:29 ΜΜ, Andr84 είπε:

όντως, συμφωνώ, τελικά το παιδί μας δείχνει ποτε είναι έτοιμο.,Εμενα μου χε πει να ξεκινησω με κρεμα βανίλια κι όταν πάρει το κουτάλι και τρωει 15-20 κουταλιές είναι έτοιμο οποτε προχωράς και στα υπολοιπα..δεν ξέρω αν ισχυει.Το παιδί έφαγε απο τη δεύτερη μέρα 15 κουταλιές οπότε κι εγω ξεκίνησα τα υπόλοιπα. 5 μηνών και 5 ημερών ήταν. ίσως το λαθος μου ειναι πως ακουγα τυφλά το γιατρό κι όχι το ένστικτό μου..Ειδικά όταν είναι το πρώτο φοβάσαι μην κάνεις και καμια βλακεία, τι να πω..παντως γενικά νομιζω πως κάθε παιδίατρος έχει το δικό του πλάνο δεν υπαρχουν στανταρ δηλ! Περί αλλεργίας στην πρωτεινη του γαλακτος έχει άποψη καμια πως μπορεί να ξεκινήσει? Εννοώ τι θα μπορουσε να την ενεργοποιήσει σε 5 μηνών+?

Οι "κανόνες" που είναι γενικά αποδεκτοί είναι εισαγωγή στερεών στους 6 μήνες, και σταδιακή προσθήκη νέων τροφών μία ανά 3 μέρες ή αραιότερα. Με στόχο τα περίπου 3 γεύματα στερεών στο χρόνο. Μέχρι τότε το κύριο φαγητό πρέπει να είναι το γάλα. Οχι μόνο για λόγους αλλεργίας, αλλά και σωστής ανάπτυξης του μωρού.

Αλλεργία σε οτιδήποτε μπορεί να πάθει ένα μωρό ή ενήλικας οποιαδήποτε στιγμή.

Γενικά τα μωρά γεννιούνται κατά κανονα με δυσανεξία (όχι αλλεργία) στις πρωτεϊνες τους γάλακτος (προφανώς όχι του μητρικού), που αναλόγως το παιδί είναι από πολύ ήπια ως τόσο σοβαρή που δεν μπορεί να πλησιάσει γαλακτοκομικό. Γάλα δεν βάζουμε πριν το χρόνο, οχι μόνο γιατί δε γίενται καλά ανεκτό αλλά και γιατί δνε πρέπει να μειωθεί το μητρικό/φόρμουλα που τρώει το μωρό. Το γιαούρτι και το τυρί μπαίνουν κάπου μετά τον 7ο-8ο, εφόσον το μωρό τα ανέχεται.

Το χαμομήλι που ανέφερες, όπως και το τήλιο και το αφέψημα γλυκανίσου, είναι γενικά απόλυτα ασφαλή σύμφωνα με όσους παιδίατρους έχω ρωτήσει, αλλά φυσικά δε θα τα δώσεις σε μωράκι αντί για γάλα. Αν όμως το παιδί που τρώει στερεά πίνει χαμομήλι αντί για νερό με το φαϊ του, δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύτως. Σε καμία περίπτωση δε δίνεις τσάι.