alexanderchalkidis

Πως να του κόβεις το WiFi (διακριτικά και νοικοκυρεμένα)

  Recommended Posts

  "Ε, να κλείνεις το router!" ήταν ως τώρα η φυσική απάντηση.  Βέβαια έτσι ούτε εσύ θα έχεις internet.   Και είναι και ένα θέμα η διαπραγμάτευση κάθε βράδυ σε στυλ "σε παρακαλώ μαμά, λιιιιιίγο ακόμα, ένα μήνυμα να στείλω/ένα παιχνίδι ακόμα".  Άλλος, επίσης μπελαλίδικος τρόπος είναι να συνδεθείς με το router και να αλλάζεις κάθε βράδυ κωδικό.  Μετά ξεχνάς τον καινούργιο όμως και πάλι ούτε εσύ μπορείς να μπεις στο internet.  Με έχουν ρωτήσει σχετικά πολλές μαμάδες και εδώ είναι πιστεύω η πλήρης και ρεαλιστική λύση.

  FRITZ-Box-7490.png

  Με τρία κλικ και σύρσιμο του ποντικιού ορίζεις ποιες ώρες θα έχει και ποιες δεν θα έχει internet.  Αυτό μπορεί να γίνει ανά συσκευή ή σε ομάδα συσκευών.  Εδώ την έχω ονομάσει "kids" αν και υποψιάζομαι ότι οι έφηβοι θα χρειαστούν άλλους κανόνες από τα πιο μικρά σύντομα στο σπιτικό μας.  Παρασκευή και Σάββατο ας κάνουν ότι θέλουν.

  Παρατηρείτε επίσης ότι επέλεξα να μην μπορούν να μπούνε (καθότι πονηροί) από το ασύρματο δίκτυο που έχουμε για τους καλεσμένους μας.

  Αν θέλετε να κόψετε συγκεκριμένες ιστοσελίδες μπορείτε και αυτό εδώ να το κάνετε καλύτερα.  Γιατί όλοι ξέρετε ότι αν εγκαταστήσετε κάτι στο κινητό ή τον ΗΥ του "μικρού", ο μικρός θα το βρει και θα το βγάλει πιο γρήγορα από ότι το βάλατε.  Ελέγχοντας όμως το router ελέγχετε τα πάντα.

  FRITZ-Box-7490-1.png

  Μπορείτε να αποκλείσετε ιστοσελίδες ή να επιτρέψετε μόνο κάποιες ιστοσελίδες.  Μπορείτε να αποκλείσετε το κατέβασμα αρχείων ή και τα πάντα εκτός από email κάποιες ώρες.  Η γνώμη μου για τις πολλές online απαγορεύσεις είναι γνωστή, δεν είμαι οπαδός τους.   Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις (πχ επισκέπτες που κάνουν κατάχρηση) που μπορεί να χρειαστεί.  Για να μην γίνεστε ο κακός μπαμπούλας με φωνές λοιπόν, διακριτικά και όμορφα, από το FritzOS! μπορείτε να κανονίσετε τα πάντα όμορφα, ήρεμα και νοικοκυρεμένα.

  Αν τρομάξατε με όλα αυτά τα πράγματα και σας παραφαίνονται τεχνικά, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι μπορεί να στηθεί μια φορά και να τρέχει χωρίς να μπλέκεστε αν δεν θέλετε.

   

  Η πηγή του άρθρου είναι εδώ.   http://amy.gr/avm/2017/07/14/δεν-θέλω-τα-παιδιά-να-ξενυχτάνε-στο-internet/

   

  • Μου αρέσει 1

  Μονογονεική φάση, 3 παιδιά, πατέρας με επιμέλεια, σπάνιο φρούτο αλλά το ευχαριστιόμαστε

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Τώρα πειράζει που εγώ δεν κατάλαβα???   Από που μπαίνεις σε αυτήν την εφαρμογή?  Είναι κάπου μέσα στο κομπιούτερ ?  με ποιο link?

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Όχι βέβαια!  Δεν πειράζει καθόλου!   

  1. Όταν βάζεις Internet στο σπίτι, ο πάροχος (οτε, wind, hol, κλπ) σου δίνει ένα κουτι που συνδέεις στο DSL

  2. Αυτό το κουτί σου δίνει και το wifi

  3. Για να τσεκάρεις τι θα κάνει αυτό το κουτί, συνδέεσαι από έναν browser (πχ Google chrome, internet explorer κλπ)

  4. Το κουτί που σου δίνουν από ote, wind κλπ είναι βασικά μάπα

  5. ΟΠΟΤΕ παίρνεις ένα άλλο κουτί καλύτερο, το συνδέεις με ένα καλώδιο στο μάπα κουτί που σου δώσανε και ΤΟΟΟΤΕ

  6. Μπαίνεις από τον υπολογιστή σου στο νέο κουτί και οργανώνεις όλα αυτά τα ωραία (και άλλα πολλά που δεν έγραψα για να μην σας μπερδέψω.)

   

  Ευχαριστώ για την υπομονή σας.  Μάλλον πρέπει να ξαναγράψω το άρθρο. @#[email protected]#[email protected]#$ χαχαχα

  Αν έχεις το συγκεκριμένο πχ (το Fritz 7490) απλά πας από τον browser και γράφεις στην μπάρα διεύθυνσης fritz.box.

  • Μου αρέσει 1

  Μονογονεική φάση, 3 παιδιά, πατέρας με επιμέλεια, σπάνιο φρούτο αλλά το ευχαριστιόμαστε

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

       δ   

  Επεξεργάστηκαν by alexanderchalkidis
  λέει hidden και δεν φαίνεται έτσι κι αλλιώς, δεν ξέρω τι γίνεται

  Μονογονεική φάση, 3 παιδιά, πατέρας με επιμέλεια, σπάνιο φρούτο αλλά το ευχαριστιόμαστε

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  9 minutes ago, bobonela said:

  Τί κουτί να ζητήσω δηλ.? για να είνα καλύτερο? Εχει κάποιες προδιαγραφές?

  Εγώ έχω το Fritz 7490 της AVM και από ότι έψαξα είναι το μόνο που τα κάνει όλα αυτά.  

   

  Δεν βρίσκω στα ελληνικά πλήρη περιγραφή - εδώ έχει όμως https://en.avm.de/products/fritzbox/fritzbox-7490/

   

  Βασικά έχουν φτιάξει ένα πράγμα που λέγεται FritzOS το οποίο ελέγχει τα πάντα στο δίκτυό σου, όπως αυτά που λέω για τους έφηβους.  Μπορείς πχ να έχεις όλες τις επαφές από το gmail σου ακόμα και στο ασύρματο τηλέφωνο.   Ή να βλέπεις από την παραλία ποιος σε πήρε στο σπίτι.  Έχω βάλει μια παλιά ταμπλέτα να κάνει το web cam (δυο κουμπιά πάτησα και έβαλα το app τους).

   

  Επίσης έβαλα πάνω στο 7490 τον σκληρό δίσκο με όλες τις ταινίες και μουσικές των παιδιών και μπορώ από οπουδήποτε να τα παίζω χωρίς να τρέχω να βρω τον σκληρό και να τον μεταφέρω.

  Κάνει πολλά ακόμα, δες στο site τους.   Αλλά βασικά είναι και εύκολο, αυτό είναι το σημαντικό.

   

  https://en.avm.de/products/fritzos/

  Επεξεργάστηκαν by alexanderchalkidis
  • Μου αρέσει 1

  Μονογονεική φάση, 3 παιδιά, πατέρας με επιμέλεια, σπάνιο φρούτο αλλά το ευχαριστιόμαστε

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  16 ώρες πρίν, bobonela είπε:

  Τί κουτί να ζητήσω δηλ.? για να είνα καλύτερο? Εχει κάποιες προδιαγραφές?

   

  Nα μη ζητήσεις τίποτε από όλα αυτά :), δε θα μπορεις καν να τα εγκαταστήσεις, και ούτε τα χρειάζεσαι.

  Αν δε σε πειράζει να κόβεις και το δικό σου wifi το βραδυ, αυτό σετάρεται και από το κουτί του ΟΤΕ. 

  Αν δε ξέρεις πώς και δε θες να μπλέξεις ή θες να ελέγχεις τι κάνει το παιδί σου,  ψαξε το internet για parental contol software. Εχει διάφορα για διάφορα πορτοφόλια, ένα αρκατά καλο, φιλικό και οικονομικό είναι το norton family.

  Αν είσαι εντελώς μα εντελώς άσχετη με το θέμα, λογικά αν απευθυνθείς σε κάποιο φίλο ή κατάστημα, μπορούν να σε βοηθήσουν.

  Αν όμως δε μιλάμε για μικρά παιδάκια, αλλά για 10+, βεβαιώσου ότι δεν ξέρουν καλύτερα από εσένα,ώστε να μην έχεις απλά την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Ένα 7χρονο το ελέγχεις έτσι, ένα 13χρονο που θέλει πραγματικά να τα παρακάμψει όλα αυτά, απλά τελικά θα σε κοροϊδεύει πίσω από την πλάτη σου. Μετά από μία ηλικία, αν δεν υπάρχει κουβέντα, και σεβασμός, δύσκολα ελέγχεις ηλεκτρονικές συσκευές με τέτοια μέσα.

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Κι εγώ θα συμφωνήσω με την Αργκ. στην ηλικία αυτή τέτοιες βίαιες μέθοδοι δεν έχουν καλά αποτελέσματα στις σχέσεις γονιών και παιδιών. Χρειάζεται συζήτηση, συζήτηση και πάλι συζήτηση. Επίσης χρειάζονται κανόνες, όπως και σε όλα τα πράγματα, βέβαια. Εμένα τα παιδιά μου, που είναι στο απόγειο της εφηβείας, αν τους έκοβα το ιντερνετ χωρίς να το έχουμε συμφωνήσει, θα θύμωναν πολύ. Και, όπως ξέρουμε, είναι πολύύύύύύύ κακό να έχεις σπίτι έναν θυμωμένο έφηβο. Πόσο μάλλον, δύο. 

  Για να το ξεκαθαρίσω, δεν αναφέρομαι στον parental control,- αν και κατά τη γνώμη μου το πιο αποτελεσματικό parental control είναι να είναι ο υπολογιστής σε κοινόχρηστο χώρο- , αναφέρομαι στην αυθαίρετη διακοπή του internet. Είναι ένας πολύ αυταρχικός κανόνας και βάζει αμέσως το παιδί στη διαδικασία να τον παρακάμψει και ...... μάντεψε ποιος θα κερδίσει.:-D

   

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Με όνομα χρήστη "Unplugged" είναι σαφές ποιοι εδώ μέσα είναι τεχνολογοφοβικοί νομίζω!  ; )

   

  Κανείς δεν είπε να γίνει κάτι χωρίς συμφωνία.  Και η ώρα ύπνου με συμφωνία γίνεται στις περισσότερες οικογένειες νομίζω όπως παλιότερα και η ώρα που έκλεινε η τηλεόραση.  Η "βαρβαρότητα" στις λύσεις συνήθως έρχεται όταν δεν έχουμε αρκετά έξυπνα και ευέλικτα εργαλεία.  Το συγκεκριμένο router το πρωτοδιάλεξα για να λύσω το απλό και πρακτικό πρόβλημα της εγγυημένης ταχύτητας για τον δικό μου υπολογιστή (όταν δουλεύω) ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά σερφάρουν.  Στην πορεία προέκυψε η άλλη ανάγκη που αναφέρω και μάλιστα ο μεγάλος μου γιος μπαίνοντας στην εφηβεία το ζήτησε από μόνος του.

   

  Parental controls σε κινητό είναι πράγματι αδύνατον και ανόητο να μπούνε.  Controls στο router (πχ να κοβεις πράγματα που τραβάνε πολύ bandwidth, malicious sites ή malware κλπ) είναι τελείως τρελό να ισχυρίζεται οποιοσδήποτε ότι δεν είναι καλύτερο να γίνεται στο router για να μην χρειάζεται να ασχοληθούν όλοι στο δίκτυο.  Εγώ έχω συχνά πάνω από 10 συσκευές να παίζουν στο wifi, με το κουτί του ΟΤΕ δεν θα δούλευαν τα μισά!

   

  Μην μπερδεύουμε τεχνικά ζητήματα με θέματα επικοινωνίας μιας οικογένειας.  Η τεχνολογία πάντα έπεται.


  Μονογονεική φάση, 3 παιδιά, πατέρας με επιμέλεια, σπάνιο φρούτο αλλά το ευχαριστιόμαστε

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  7 ώρες πρίν, Unpluged είπε:

  Και, όπως ξέρουμε, είναι πολύύύύύύύ κακό να έχεις σπίτι έναν θυμωμένο έφηβο. ............................................- , αναφέρομαι στην αυθαίρετη διακοπή του internet. Είναι ένας πολύ αυταρχικός κανόνας και βάζει αμέσως το παιδί στη διαδικασία να τον παρακάμψει και ...... μάντεψε ποιος θα κερδίσει.:-D

   

  Το ξέρω ότι οι χαμένοι της υπόθεσης είμαστε πάντα εμείς οι γονείς!  Εχω απηυδήσει!! Οσο και να συζητάμε, το ....καίνε καθημερινά με όλη την παρέα μαζί φυσικά στο skype. Το τερματίζουν.... Ελεος!   Πότε ωριμάζουν οεο??  Μονίμως νεύρα και φωνές έχουμε εδώ μέσα... Θυμωμένος έφηβος να δεις εσύ!

  On 15/7/2017 at 8:45 ΠΜ, ΑΡΓΚ είπε:

   

  Nι, ένα 13χρονο που θέλει πραγματικά να τα παρακάμψει όλα αυτά, απλά τελικά θα σε κοροϊδεύει πίσω από την πλάτη σου. Μετά από μία ηλικία, αν δεν υπάρχει κουβέντα, και σεβασμός, δύσκολα ελέγχεις ηλεκτρονικές συσκευές με τέτοια μέσα.

  Αυτό είναι το θέμα.....ότι φοβάμαι ότι μέχρι να πάω στην ....κουζίνα θα τα έχει ακυρώσει όλα και θα συνεχίζει ακάθεκτος!  No hope!!!!

  Επεξεργάστηκαν by bobonela

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  (Προφανώς) διαφωνώ με τις γενικεύσεις.  Δεν "κόβουμε" το internet.  Η πρόσβαση στο internet είναι ένας πόρος όπως το κάθε τι σε ένα σπίτι.  Η θέρμανση, το air condition, το γάλα στο ψυγείο...είναι χιλιάδες πράγματα τα οποία μοιραζόμαστε και διαχειριζόμαστε.  Δεν διαφέρει το internet ούτε (κοντινό παράδειγμα) το πόσο συχνά του δίνεις λεφτά για καρτοκινητό ή οτιδήποτε άλλο.  Χθες πέρασα μισή ώρα με τον γιο μου ψάχνοντας τα προγράμματα για data στο κινητό του.  Καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε άπειρα λεφτά για άπειρη πρόσβαση.

   

  Ακριβώς το ίδιο είναι και η πρόσβαση στο internet στο σπίτι.  Δεν είναι άπειρη.  Αν ξεσκίζει αυτός downloads ή YouTube, υποφέρουμε οι υπόλοιποι.  Αν ξενυχτάει στο Skype υποφέρουμε εμείς (το επόμενο πρωί).  Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα βλέπουμε έτσι όλα μαζί γιατί τότε δεν βλέπουμε και τις λύσεις.  Το internet δεν έχει μόνο δυο καταστάσεις, on ή off.   Με πιο έξυπνα router όπως αυτό που σας λέω μπορείς πχ να πεις μετά τις 11μμ να έχουν όλοι μόνο πρόσβαση για email και chat ή ότι άλλο σου φαίνεται λογικό. 

   

  Μη γενικεύουμε.  Αδικούμε και τα παιδιά και τους γονείς που προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα.

  • Μου αρέσει 2

  Μονογονεική φάση, 3 παιδιά, πατέρας με επιμέλεια, σπάνιο φρούτο αλλά το ευχαριστιόμαστε

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  λοιπόν αυτό το ρουτερ το έχει στην γερμανία φίλη μου - δεν ήξερα ότι υπάρχει και εδώ. εκεί μάλιστα στο σπίτι της το εχουν κλείσει μετά τις 11μμ.  ..και είχα προβλημα εγω γιατί έπρεπε να δουλέψω αργά μέσω αμερικής,... κ δε γινόταν.    όντως το είχε ρυθμίσει εκείνη όπως λές.  

  εσύ που το πήρες? 

   

  @ΑΡΓΚ αυτό δε μπορεί να το αλλάξει ένας έφηβος χωρίς γνωσεις χάκερ, και πίστεψέ με δε μπορεί να γίνει ένας 13 χρονος τόσο ευκολα χάκερ!  είπαμε :-) ! 

   

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Αυτό το FRITZ πού το αγοράζουμε??  Εχει και το Πλαίσιο?

   

  Αν υποθέσουμε ότι το πάρουμε, μετά το συνδέουμε στο υπάρχον κουτί του ΟΤΕ?  Γιατί φαντάζομαι ότι μόλις το πάρει είδηση το παιδί.... θα βγάλει το καλώδιο από κει που το έχουμε βάλει και θα το ξαναβάλει στο κουτί του ΟΤΕ??? Καταλαβαίνω κάτι λάθος??

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Ωραια ιδεα αυτο το router!!   Ποσο κοστιζει??

   

  ΑΡΓΚ εχουμε ξαναδιαφωνησει για το συγκεριμενο θεμα. Δεν μπορουμε να αντιμετωπιζουμε εκ προοιμιου  εναν 13-χρονο σαν  επιδοξο χακερ.

   

  Η χρηση του internet συγκεκριμενες ωρες ειναι το πρωτο βημα για την προστασια των παιδιων απο τον εθισμο. 

   

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Κοστίζει 260-300 ευρώ.

  Τα παιδιά εχουν ξεφύγει τελείως....κι όσο μεγαλώνουν 13+ 14+ 15+   κάνουν ό,τι θέλουν αυτά και δεν μπορείς να επιβληθείς εύκολα. Το βρήκα στο skroutz και θα ρωτήσω τεχνικό...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  On 16 Ιουλίου 2017 at 10:55 ΠΜ, alexanderchalkidis είπε:

  Με όνομα χρήστη "Unplugged" είναι σαφές ποιοι εδώ μέσα είναι τεχνολογοφοβικοί νομίζω!  ; )

   

  Κανείς δεν είπε να γίνει κάτι χωρίς συμφωνία.  Και η ώρα ύπνου με συμφωνία γίνεται στις περισσότερες οικογένειες νομίζω όπως παλιότερα και η ώρα που έκλεινε η τηλεόραση.  Η "βαρβαρότητα" στις λύσεις συνήθως έρχεται όταν δεν έχουμε αρκετά έξυπνα και ευέλικτα εργαλεία.  Το συγκεκριμένο router το πρωτοδιάλεξα για να λύσω το απλό και πρακτικό πρόβλημα της εγγυημένης ταχύτητας για τον δικό μου υπολογιστή (όταν δουλεύω) ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά σερφάρουν.  Στην πορεία προέκυψε η άλλη ανάγκη που αναφέρω και μάλιστα ο μεγάλος μου γιος μπαίνοντας στην εφηβεία το ζήτησε από μόνος του.

   

  Parental controls σε κινητό είναι πράγματι αδύνατον και ανόητο να μπούνε.  Controls στο router (πχ να κοβεις πράγματα που τραβάνε πολύ bandwidth, malicious sites ή malware κλπ) είναι τελείως τρελό να ισχυρίζεται οποιοσδήποτε ότι δεν είναι καλύτερο να γίνεται στο router για να μην χρειάζεται να ασχοληθούν όλοι στο δίκτυο.  Εγώ έχω συχνά πάνω από 10 συσκευές να παίζουν στο wifi, με το κουτί του ΟΤΕ δεν θα δούλευαν τα μισά!

   

  Μην μπερδεύουμε τεχνικά ζητήματα με θέματα επικοινωνίας μιας οικογένειας.  Η τεχνολογία πάντα έπεται.

   

   

  Εμένα χαρακτηρίζεις τεχνολογοφοβικη? επειδή συνεννοούμαστε στην οικογένεια μας και τα παιδια κάνουν ελεγχόμενη χρήση του internet? ή επειδή δεν έχουμε δεν δέκα συσκευές να παίζουν στο wifi? 

  Κοιτά εγω δεν κρίνω, αλλα καταλαβαίνω γιατι σε απασχολεί τοσο το θεμα.

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα