Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

εργοθεραπεία χρειάζεται ή όχι?

Recommended Posts

Γειά σας!

ο γιός μου είναι πεντέμιση χρονών. σκέφτομαι αν χρειάζεται εργοθεραπεία γιατί πάντα κινητικά υστερούσε κάπως, δλδ. βλέπω ότι τώρα τον δυσκολεύει το ποδήλατο, δεν έχει την ευχέρεια που έχουν άλλα παιδιά, μπάλλα δεν παίζει γιατί δυσκολεύεται να την κυνηγήσει και να την κοντρολλάρει, οπότε το αποφευγει, κάναν τσουβαλοδρομίες και είδα πόσο πιό πολύ αργούσε σε σχέση με τους άλλους.

δεδομένου ότι σε λίγους μήνες θα πάει δημοτικό, πρέπει να ρωτήσω μήπως πρέπει να κάνει κάποια εργοθεραπεία και να βοηθηθεί σ' αυτό τον τομέα?

δε θέλω να πάει στο σχολείο και να κομπλεξαριστεί από τα άλλα συνομήλικα που δε θα μπορεί να συμμετέχει π.χ. στη μπάλλα και να απομονωθεί...

Διαφημίσεις

• Replies 189
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Αν αισθανεσαι οτι το παιδι υστερει σημαντικα στην αδρη κινητικοτητα, γιατι δεν κανονιζεις να αξιολογηθει; Η λεπτη του κινητικοτητα πως ειναι; Τι σου λενε οι νηπιαγωγοι του; Παντως, καποιοι ανθρωποι μπορει να ειναι "ατσουμπαλοι", χωρις να υπαρχει καποιο παθολογικο υποβαθρο. Κι αν δεν παιζει ποδοσφαιρο μεθαυριο, τι εγινε; Μπορει να ειναι καλος σε αλλο αθλημα. Ψαξτο παντως, για να σου φυγει η ιδεα...

Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, θα έκανα σίγουρα στον μεγάλο μου, που ήταν στην ηλικία του δικού σου ακριβώς στο ίδιο στυλ. Κακό δεν υπάρχει περίπτωση να του κάνει, σίγουρα θα βοηθήσει, έστω και λίγο. Στη θέση σου θα έκλεινα ραντεβού για αξιολόγηση και θα ξεκινούσα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πολύ σημαντικό όμως είναι να δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να αθλείται καθημερινά, σε πάρκο, παιδική χαρά, στην αυλή του σχολείου, σε σχετική δραστηριότητα. Συνήθως οι καθιστικοί τύποι είναι αυτοί που μένουν πίσω.

Η εργπθεραπεια αφορα κυριως τη λεπτη κινητικοτητα (οτι κανουμε με τα δαχτυλα).

Αν ανησυχεις για το παιδι, καλυτερα, πριν κανεις καποια κινηση που μπορει να μην ειναι λαθος αλλα θα σου κοστισει χρηματα (και ενιοτε πολλα χρηματα), πηγαινε το παιδι σε καποιον αναπτυξιολογο. Ακομα καλυτερα, μιλα με τους εκπαιδευτικους του παιδιου, εχουν περασει τοσα παιδια απο τα χερια τους, που μπορουν να σου πουν αν κατι δεν παει καλα και ισως να προτεινουν και δραστηριοτητες που θα βοηθησουν και που μπορουν να γινουν απο τους γονεις

οι νηπιαγωγοι δε δείχνουν να ανησυχούν. και η παιδίατρος το ίδιο. κάνει κολύμπι και ταε κβο ντο και παίζει πάρκο συχνά. αλλά στο ποδήλατο όπως και στη μπάλλα βλέπω δυσκολία... έχω κλείσει ούτως ή αλλως να πάμε στο Ιπποκράτειο γιατί μπερδεύει κάποια σύμφωνα όταν μιλάει.. από λεπτή κινητικότητα άντως (μολύβι, ψαλίδι) είναι μια χαρά!

Διαφημίσεις

Η κορη μου κανει εργοθεραπεία εδω και δυο χρονια. Πρωτα δουλεουν την αδρη κινηση και μετα τη λεπτη. Η μπαλα και το ποδηλατο, που αναφερεις, ειναι πραγματα τα οποια δουλευονται στην εργοθεραπεία και αν νιωθεις οτι το παιδι χρειαζεται μια μικρη βοηθεια, ψαξ' το. Καλο θα του κανεις, κακο οχι.

δεν ξέρω που να απευθυνθώ. με την παιδίατρο που το συζήτησα, μου λέει σε όποιο ιδιωτικό κέντρο και να πας, θα σου βγάλουν κάποιο θέμα και πως το παιδί πρέπει να κάνει εργοθεραπεία. αν έχεις λεφτά για ξόδεμα μου είπε, πήγαινε. δεν ξέρω που να απευθυνθώ. έχω κλείσει βέβαια στο Ιπποκράτειο (Θεσ/νίκη) αλλά για τέλος Ιουνίου... πιό πρίν που μπορώ να πάρω μια αξιόπιστη γνώμη? κάποιο άλλο δημόσιο κέντρο?

H παιδιατρος πως το αξιολογει το παιδι? Πιεσε την να το εξετασει η ιδια. Ειναι μεσα στις υποχρεωσεις τους.

Η εργοθεραπεια μπορει να του κανει καλο αλλα μηπως του ριξει την ψυχολογια γιατι ειναι μεγαλο παιδακι? Αλλα δεν χανεις και τιποτα -εκτος των χρηματων-τωρα το καλοκαιρι 3 μηνες να το πας και να παρεις γενικες οδηγιες.

Στην αδρη κινητικοτητα θα βοηθουσε πολυ η γυμναστικη.

Το ασχημο ειναι οτι τις εγοθεραπειες τις καλυπτει το ΕΟΠΥΥ σε ενα πολυ μικρο ποσοστο σε αντιθεση με τις λογοθεραπειες, απο οτι γνωριζω απο γνωστη μου που παει το παιδακι της και στα δυο. Eπομενως δεν αξιζει τον κοπο να περασεις απο Δημοσιο. Απευθυνσου κατευθειαν σε διαφορα ιδωτικα κεντρα ή εργοθεραπευτες. Αυτοι θα σε κατευθυνουν για την διαδικασια.

σε ευχαριστώ. η παιδίατρος δε θεωρεί ότι συντρέχει λόγος εργοθεραπείας και η αλήθεια είναι πως κόβει το μάτι της. απλά εγώ τον βλέπω να δυσκολευεται λιγάκι στην κίνηση και στο συντονισμό, δεν είναι από τα παιδιά που τα λες "μαιμούδες", γρηγορα, ευέλικτα... είναι πιό αργός, πιό αρτσούμπαλος.. και λέω μπας και τον βοηθήσει η εργοθεραπεία πρίν πάει δημοτικό και εκεί τα βρεί σκούρα με τους άλλους. απλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτά όλα τα ιδιωτικά κέντρα είναι αξιόπιστα ή πολλά κοροιδεύουν τον κόσμο και δεν κάνουν τίποτα. αν έχετε κάτι να προτείνετε απο Θεσσαλονίκη, θα χαρώ να σας ακούσω!

lloullou , νομίζω ότι έχεις εξαιρετική παιδίατρο και καλά θα κάνεις να την ακούσεις.Ξέρει πολύ καλά τι σου λεει.

Απο κει και πέρα. Η Εργοθεραπεια δεν κάνει απολύτως τίποτα για βελτίωση αυτών που αναφέρεις. Προσωπικά αδιαφορώ για τα χρήματα που πιθανόν θα πετάξει κάποιος αλλα είναι κρίμα να χάνει χρόνο το παιδί άσκοπα σε λάθος κατεύθυνση γιατι είναι αλήθεια αν πας κάπου πάντα θα σου βρούν κάτι να βελτιώσεις..απλά άσχετα!

Είναι μόνο 5 τώρα ....στα 8 θα δεις μεγάλη διαφορά. Θα κάνει ποδήλατο που θα τρίβεις τα μάτια σου , θα κλωτσά την μπάλα που τώρα ίσως να τον προσπερνά.

Γιατί να κάνουν 5 ετων ποδήλατο σε δύο ρόδες? Πόσο μάλλον και καλά.Δεν κάνει η πλειοψηφία!

Και συμφωνώ.... δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να παίζει καλά μπάλα για να μην έχει πρόβλημα αύριο?

Βρες αθλήματα όπως το TKD που κάνετε , που είναι και άριστο και βοηθά πολύ το παιδί σε αυτό που ψάχνεις:wink:

Διαφημίσεις

Κάποια τέτοια θέματα κι εμένα με είχαν ανησυχήσει, βέβαια η κόρη μου είναι ακόμη 4,5. Μπερδεύει τη θέση του Ρ στα σύμφωνα - πέρισυ το έκανε και με το Ξ αλλά το ξεπέρασε μόνη της. Θα κάνουμε υπομονή και για το ρ. Δηλαδή θα ακούσεις αντί για τη λέξη "κρατάει" να λέει "καρτάει".

Επίσης κινητικά κι εγώ έλεγα πως είναι πίσω. Ομως όσο ασχολείται με διάφορα τελικά το παιδί με καταπλήσσει. Εϊναι και καλή δηλαδή. Ζωγραφίζει υπέροχα απο κει που πριν λίγους μήνες έκανε μουτζούρες εκτός χαρτιού. Φτιάχνει κατασκευές, κολλάει εκεί που πρέπει, κόβει καλά ενώ πριν δεν κράταγε ούτε το χαρτί, της έπεφτε.

Εμένα στο ποδήλατο δεν γυρνάει όλο το πετάλι, δεν βάζει δύναμη. Ομως το πατίνι της αρέσει και κάνει κατι ελιγμούς.. μόνο σούζες δεν κάνει που λέει ο λόγος! μου έχει κάνει μεγαλη εντύπωση.

Θέλω να πω, πριν πας, ενθάρρυνε κι εσύ λίγο το παιδί να βρει αυτά που του αρέσουν και σε αυτά νομίζω πως θα επιδοθεί.

Η παιδίατρος μας τα ίδια μου είπε κι εμένα και νομίζω πως έχει δίκιο. Θα σου βγάλουν 15 λόγους εργοθεραπείας και λογοθεραπείας. Και η νηπιαγωγός δεν ανησυχεί.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν άλλους ρυθμούς, έτσι το έχω συμπεράνει και δεν θα επέμβω σε αυτό. Οπως δεν θα επέμβω και στην μικρή μου που είναι υπερκινητική.

ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. απλά τον συγκρίνω αναπόφευκτα με τους άλλους και βλέπω πως υστερεί. σα να θέλει να παίξει μπάλα κι επειδή δεν τα καταφέρνει, το αποφεύγει. φοβάμαι μήπως στο δημοτικό απομονωθεί, επειδή σχεδόν όλα τα αγόρια παίζουν μπάλα κι αυτός να μη μπορεί να παίξει μαζί τους.. γιαυτό ρωτάω αν μπορώ κάπως να τον βοηθήσω. στο ποδήλατο κι αυτός δυσκολέυεται στο πετάλι, σα να μη βάζει όση δύναμη χρειάζεται...

.......... τον συγκρίνω αναπόφευκτα με τους άλλους και βλέπω πως υστερεί. σα να θέλει να παίξει μπάλα κι επειδή δεν τα καταφέρνει, το αποφεύγει. φοβάμαι μήπως στο δημοτικό απομονωθεί, επειδή σχεδόν όλα τα αγόρια παίζουν μπάλα κι αυτός να μη μπορεί να παίξει μαζί τους......στο ποδήλατο κι αυτός δυσκολέυεται στο πετάλι, σα να μη βάζει όση δύναμη χρειάζεται...

Έχεις πολύ δίκιο, το δίπτυχο μπάλα-ρόδα είναι πολύ σημαντικό στο αγόρι για να "ανήκει".

1) Practice makes perfect. Δώστου ευκαιρία να κάνει άπειρες ώρες ποδήλατο και, αν μπορείς, γράψτον σε ποδόσφαιρο. Όχι καμιά hard core Ακαδημία μεγάλου αθλητικού συλλόγου, εκεί τα πατάνε κάτω τα παιδάκια, κάποια σχολή ποδοσφαίρου "της γειτονιάς" θα πρότεινα, αν μπορείς να βρεις.

2) Συζήτησέ το και με τους νηπιαγωγούς του. Σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του - που τόσα έχουν περάσει από τα χέρια τους - το βλέπουν να υστερεί ή απλώς να μην είναι τόσο ευκίνητο όσο ο μέσος όρος;

3) Επίσης το βάρος του (εσύ το ξέρεις αυτό) μήπως παίζει κάποιο ρόλο;

Ισχύει ότι αν τον πας για αξιολόγηση, κάτι θα σου βρουν. Φίλη που ο 6χρονος μικρός της είναι αυτό που λέμε ατσούμπαλος, τον πήγε σε εργοθεραπευτή και της "διέγνωσαν" ότι έχει πρόβλημα αδρής κινητικότητας -ΟΚ- αλλά και λεπτής !!! Το παιδάκι από 4 ετών γράφει από δική του πρωτοβουλία και με γράμματα καθαρά, ευανάγνωστα, ισομεγέθη! Με αυτό δεν απαξιώνω την εργοθεραπεία. Απλώς, εργοθεραπεία εάν χρειάζεται και με τον κατάλληλο εργοθεραπευτή που θα εστιάσει στα θέματα του συγκεκριμένου παιδιού.

είχαμε ξεκινήσει ποδόσφαιρο με δική του προτροπή, αλλά επειδη πηγαινε και κολύμβηση και ταε κβο ντο το σταμάτησε. άσε που νομίζω εβλεπε πως δεν τα κατάφερνε... αυτό φοβάμαι. μήπως δε θέλει να πάει επειδή έχει αρνητική εμπειρία και πως θα τον πείσω! ποδήλατο κάτι μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι

Καλο ειναι να απευθυνθεις σε δημοσιο φορεα για αξιολογηση. Δε θα εχεις την παραμικρη αμφιβολια οτι υπερβαλλουν για αλλους λογους. Να ρωτησω κατι που μου κανει εντυπωση, αφου ειπωθηκε και απο αλλη μαμα; Γιατι ειναι τοσο σημαντικο να παιζει μπαλα στο δημοτικο; Μηπως προτιμησε τις αλλες δραστηριοτητες γιατι απλως του αρεσουν περισσοτερο; Εσυ στην ηλικια του δεν ειχες το "δικαιωμα" να αποχωρησεις απο μια δραστηριοτητα που δεν σου αρεσε;Απο τη στιγμη που ο παιδιατρος και οι νηπιαγωγοι δεν ανησυχουν, μηπως ειναι δικο σου το αγχος αυτο; Επαναλαμβανω, δεν παιζουν ολα τα αγορια μπαλα, ουτε ολοι οι ανθρωποι κανουν καταπληκτικο ποδηλατο χωρις καμια συνεπεια στην κοινωνικοτητα τους η την καθημερινη τους ζωη. Μηπως θα ηταν καλυτερο (αφου εχεις ηδη κανονισει αξιολογηση), να χαλαρωσεις και να τον αφησεις να διαλεξει μονος του τα χομπι και τα ενδιαφεροντα του; Στην τελικη στην εργοθεραπεια δεν θα τον μαθουν να σουταρει...

Διαφημίσεις

έχεις δίκιο. αλλά δεν είναι το θέμα να σουτάρει 9αυτό το κάνει) απλά δυσκολεύεται να κάνει ποδήλατο ή να κυνηγήσει τη μπάλα. σα να μη μπορεί να ακολουθήσει στο ρυθμό τους άλλους, εμένα αυτή την εντύπωση μου δίνει... τεσπα μπορεί προληπτικά να το δούμε. να ρωτήσω αν ξέρετε εγώ στο Ιπποκράτειο που έκλεισα θα τον δουν λογοθεραπευτής? εργοθεραπευτής? αναπτυξιολόγος? ή λίγο από όλα?

lloullou για το σύμπτωμα δεν κυνηγά καλά την μπάλα στο ποδόσφαιρο σαν τους άλλους και δεν κάνει καλά ποδήλατο στα 5 του (όπως τα περισσότερα) , λυπάμαι δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλα δεν υπάρχει ειδικότητα.

Απορώ πώς μπορεί κάποιος να σου πει κάτι άλλο.

Ξέρεις προληπτικά ή όχι το παιδί σου ταλαιπωρείς και αμφισβητείς όχι τον εαυτό σου.

Ξανασκέψου το λιγάκι είναι μόνο 5 ετών.

Φιλικά

Καλή συνέχεια.

καλά θα δούμε τι θα πουν από το Ιπποκράτειο πρώτα ούτως ή άλλως τον πάω γιατι μπερδεύει κάποια σύμφωνα (και στο γραπτό λόγο). σε λίγο καιρό θα γίνει 6 δεν είναι 5... όμως ξαναλέω το πρόβλημα μου δεν είναι γιατί το παιδί δεν κάνει καλά κάποια πράγματα, αλλά γιατί φοβάμαι μην απομονωθεί από τα άλλα αν δε μπορεί να τους ακολουθήσει στο παιχνίδι τους στην πρώτη δημοτικού. και ξέρετε τι κλίκες γίνοντε στα σχολεία... δε θέλω να κομπλεξαριστεί..

καλά θα δούμε τι θα πουν από το Ιπποκράτειο πρώτα ούτως ή άλλως τον πάω γιατι μπερδεύει κάποια σύμφωνα (και στο γραπτό λόγο). σε λίγο καιρό θα γίνει 6 δεν είναι 5... όμως ξαναλέω το πρόβλημα μου δεν είναι γιατί το παιδί δεν κάνει καλά κάποια πράγματα, αλλά γιατί φοβάμαι μην απομονωθεί από τα άλλα αν δε μπορεί να τους ακολουθήσει στο παιχνίδι τους στην πρώτη δημοτικού. και ξέρετε τι κλίκες γίνοντε στα σχολεία... δε θέλω να κομπλεξαριστεί..

Αν ξεκινησει την α δημοτικου με μια μαμα που τρεμει το καθετι, σιγουρα θα δυσκολευτει. Εχει το παιδι προβλημα κοινωνικοποιησης; Κανε μια βολτα στο δημοτικο της γειτονιας σου και παρατηρησε τι κανουν τα αγορια της α' δημοτικου στο διαλειμμα:παιζουν μπαλα (βεβαιως), παιζουν κυνηγητο, κρυφτο, "ζομπι" και χιλια αλλα παιχνιδια. Τι καημος ειναι αυτος με το ποδοσφαιρο;

Συμφωνω με τα κοριτςια που είπαν να πας για εργοθεραπεία

Εμάς μας βοήθησε απίστευτα

Αρχίσαμε οταν ηταν ποκυ μικρο και όντως δεν βοήθησε καθολου, αλλα ξανάρχισαμε πριν μερικούς μηνες (τωρα έκλεισα τα 4) και πραγματικά βοηθήθηκα με απίστευτα

Υποσημειωση: δεν χρειάζεται να κανεις πολλες επισκέψεις, ο καλός εργοθεραπευτης σου δίνει δουλειά στο σπίτι . Ειναι πολυ σημαντικό να δουλέψεις με το πιο στο σπίτι έστω και κανα μισάωρο την μερα. Αλλιώς ρωτα τον εσυ για ασκήσεις για το σπίτι μην κο****ις. Να φανταστείς μονο δυο επισκέψεις ειχαμε, οτι κάναμε το κάναμε μόνοι μας απο τις ασκήσεις που μας έδωσε

Θυμήσου ΕΣΥ ξέρεις το παιδι σου καλυτερα, το βλέπεις καθε μερα και το συγκρίνεις με τα αλλα, οχι η Παιδιατρος σου η οποία ειναι προφανές οτι δεν ξέρει απο κινητική λειτουργία... Μπράβο που το ψάχνεις!

Έχεις πολύ δίκιο, το δίπτυχο μπάλα-ρόδα είναι πολύ σημαντικό στο αγόρι για να "ανήκει".

1) Practice makes perfect. Δώστου ευκαιρία να κάνει άπειρες ώρες ποδήλατο και, αν μπορείς, γράψτον σε ποδόσφαιρο. Όχι καμιά hard core Ακαδημία μεγάλου αθλητικού συλλόγου, εκεί τα πατάνε κάτω τα παιδάκια, κάποια σχολή ποδοσφαίρου "της γειτονιάς" θα πρότεινα, αν μπορείς να βρεις.

2) Συζήτησέ το και με τους νηπιαγωγούς του. Σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του - που τόσα έχουν περάσει από τα χέρια τους - το βλέπουν να υστερεί ή απλώς να μην είναι τόσο ευκίνητο όσο ο μέσος όρος;

3) Επίσης το βάρος του (εσύ το ξέρεις αυτό) μήπως παίζει κάποιο ρόλο;

ύ.

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου! Συμφωνώ μαζί σου.

Τρέχει γενικά το παιδι; Είναι δραστήριο ή προτιμά τις ήρεμες δραστηριότητες;

Και όταν λες ποδήλατο εννοείς χωρίς τις βοηθητικές; γιατί μπορεί να θέλει το χρονο του για να μαθει ισορροπία. Αν εννοείς οτι δε μπορεί να κάνει ποδήλατο με βοηθητικές τοτε και μένα περίεργο μου φαίνεται.

Για το θέμα δεν έχω κάτι να προσθέσω.

Ως προς το σχόλιο πάντως του τύπου η μπάλα και ποδήλατο είναι πολύ σημαντικό στο αγόρι για να "ανήκει" μιας και πολλές την ενστερνίζεστε, εχω να πω ότι είναι τραγική αντίληψη στην Ελλάδα του 2016!Υποτίθεται ότι έχουμε πάει μπροστά.

Απίστευτο κόμπλεξ γονέων και ξέρετε εμείς δημιουργούμε και συντηρούμε λοιπόν με αυτά και αυτά την πιθανή απομόνωση των παιδιών.

Μα τι αντιλήψεις ....Τι τραβάνε τα παιδιά σας και κοντά σε αυτά και τα δικά μας που κάνουμε τα πάντα να νιώθουν καλά όπως αυτά είναι ή θέλουν να είναι!!!!!!!! Οταν εσεις δεν δέχεστε να μην μπορεί να παίξει μπάλα γιατί δεν θα ανήκει και θα το απομονώνουν.... αυτόματα του μάθατε να απομονώνει και χλευάζει και το άλλο παιδί που δεν θέλει ή δεν θα μπορεί να παίξει μπάλα!

Χαλαρώστε μανούλες και εμείς αντράκια έχουμε και ας μην επιλέγουν να κυνηγάνε την μπάλα.

δε θέλω να πάει στο σχολείο και να κομπλεξαριστεί από τα άλλα συνομήλικα που δε θα μπορεί να συμμετέχει π.χ. στη μπάλλα και να απομονωθεί...

Συμφωνώ με αυτά που λέει η Ferby. Δεν καταλαβαίνω προς τι το άγχος να είναι σε θέση ένα αγόρι να παίζει μπάλα και να κάνει ποδήλατο μην τυχόν και απομονωθεί...:confused:

Εγώ αν και έχω κόρη, της λέω το ακριβώς αντίθετο. Να μην πηγαίνει με την μάζα και να μην ακολουθεί στερεότυπα.

Ποδήλατο άλλα παιδιά μαθαίνουν από πολύ νωρίς, άλλα μαθαίνουν στα 8 ή και αργότερα. Είναι λόγος αυτός να απομονωθεί ένα παιδάκι και να νιώθει ότι υστερεί;

Για το αν χρειάζεται εργοθεραπεία ή όχι, αρμόδιος να απαντήσει είναι ο αναπτυξιολόγος.

Βρε κορίτσια συμφωνούμε σε αυτό που λέτε. Αλλά όσο αφορα το ποδήλατο είναι άλλο πράγμα να μη μπορεί να κανει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές και άλλο να μη μπορεί 6 ετων να κανει ποδήλατο με βοηθητικές. Έχει τεραστια διάφορα το ενα με το άλλο.

Και δε θα με ανησυχούσε επειδή δε θα ταίριαζε με τα υπολοιπα παιδιά....ενα παιδι 6 ετων δε μπορει να κανει ποδήλατο με βοηθητικές δεν είναι κάτι που θα σας προβλημάτιζε λίγο αν ηταν παιδι σας; Μπορεί να μην είναι τίποτα αλλά εμένα θα με ανησυχούσε οτι δε μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις του και θα το κοιταγα.

Αν ή θεματοθετρια εννοεί χωρίς βοηθητικές ας αγνοήσει τα μηνύματα μου και ας δώσει λίγο χρονο στο αγοράκι της.

Κορίτσια, καλή η θεωρία, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στα κορίτσια δε φαίνεται τόσο πολύ, δε βγαίνουν με τις μπάλες στα διαλείμματα, ούτε θα παίξουν ποδόσφαιρο-μπάσκετ στη γυμναστική, τουλάχιστον στο δημοτικό.

Ένα παιδί που είναι πίσω κινητικά, είναι γενικά πίσω σε αυτόν τον τομέα. Δεν κοντρολάρει καλά τη μπάλα στο ποδόσφαιρο, δε μπορεί να κάνει σουτ στο μπάσκετ, δε μπορεί να τρέξει πολύ γρήγορα, του πέφτει η σκυτάλη στη σκυταλοδρομία, δεν το 'χει, πώς το λένε. Αποτέλεσμα είναι η απομόνωση, όσο και να μη θέλετε να το πιστέψετε. Πχ κάνουν ομάδες για παιχνίδι (οποιοδήποτε παιχνίδι) στο διάλειμμα ή στη γυμναστική και δε θα το επιλέξουν, θα το αφήσουν τελευταίο, γιατί βλέπουν ότι υστερεί. Θα ακούσει κουβέντες του τύπου "όποιος πάρει τον Χ στην ομάδα του θα χάσει", "εσύ φταις που χάσαμε", "καλά, χαζός είσαι και δε μπορείς να το κάνεις;" κλπ. Και το πράγμα μπορεί να τραβήξει και μέσα στην τάξη.

Εγώ στην περιγραφή της θεματοθέτριας βλέπω τον μεγάλο μου στα νήπια. Ακριβώς τότε μου χτύπησε το καμπανάκι, αλλά δεν αντιλήφθηκα το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, ούτε έκανα τους σωστούς χειρισμούς. Αποτέλεσμα, σήμερα 10 χρονών δεν έχει μάθει ακόμα ποδήλατο, ποδόσφαιρο αρνείται κατηγορηματικά να παίξει κι έχει περάσει άπειρες ώρες στη γυμναστική να παίζει τα κορίτσια ή να πηγαίνει στην ομάδα του άλλου γυμναστή, που κάνει μάθημα στα τμήματα της πρώτης και της δευτέρας στην πίσω αυλή. Δε θέλετε να το ζήσετε, πιστέψτε με.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη φίλη εδώ:

Εγώ με τις νηπιαγωγούς δε βρήκα άκρη, παρόλο που κατά τα άλλα ήταν πολύ καλές, μου λέγανε πράγματα του τύπου θα μεγαλώσει και θα μάθει. Να που μεγάλωσε και δεν έμαθε. Ούτως ή άλλως, δεν είναι θέμα ηλικίας, βλέπω τρίχρονα να τρέχουν σφαίρα με τα ποδήλατα και τετράχρονα πολύ άνετα με τις μπάλες. Πολλά, δεν είναι η εξαίρεση. Τα παιδιά που υστερούν είναι η εξαίρεση, δυστυχώς.

Εφόσον θα πας για αξιολόγηση στο Ιπποκράτειο lloullou, νομίζω πως δε χρειάζεται να ανησυχείς ότι θα σου πουν για εργοθεραπεία χωρίς λόγο, δεν έχουν κανένα συμφέρον.

A και ούτε η κολύμβηση, ούτε το τάε κβο ντο θα βοηθήσουν ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα...η κολύμβηση σίγουρα όχι. Αυτό που χρειάζεται είναι ομαδικό άθλημα με μπάλα, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ δηλαδή. Πάντως, μην επαναπαυθείς, σου μιλάω εκ πείρας.