Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ρωτήστε τον ειδικό: Β. Χατζηαντωνίου, MD, PhD ,Αιματολόγος


Recommended Posts

On 19/11/2022 at 9:47 ΠΜ, Smurf123 είπε:

Γιατρέ καλημέρα. 

Έχω μια πολύ γενική ερώτηση. 

Υπάρχει χρόνος απ'οταν μάθει η γυναίκα ότι είναι έγκυος να κάνει εξετάσεις θρομβοφιλιας (για τυχόν επίκτητη) για να μην υπάρξει κάποια αποβολή λόγω αυτού?

Θα μπορούσε προληπτικά να πάρει ασπιρίνη 'η σε γυναίκες που δεν την χρειάζονται μπορεί να προκαλέσει πολύ αραιό αίμα κάτι που ενδεχομένως να μην το θέλουμε?

 

Αν η γυναίκα δεν έχει σχετικό ιστορικό ΔΕΝ πρέπει να κάνει προληπτικές εξετάσεις θρομβοφιλίας, τα έχω γράψει πολλές φορές αυτά.

Αν μια γυναίκα δεν έχει σχετικό ιστορικό ΔΕΝ πρέπει να παίρνει αχρείαστα φάρμακα, ακόμα κι αν αυτά είναι ασφαλή.

Δεν σκέφτεται καμία γυναίκα να πάρει προληπτικά φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη ή για τον θυρεοειδή, μόνο και μόνο επείδή υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να συμβεί κάτι από αυτά στην κύηση. Γιατί επαναλαμβάνεται συνεχώς αυτή η συζήτηση για τα αντιπηκτικά?

  • Like 1

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

On 24/11/2022 at 11:37 ΜΜ, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

 

Αν η γυναίκα δεν έχει σχετικό ιστορικό ΔΕΝ πρέπει να κάνει προληπτικές εξετάσεις θρομβοφιλίας, τα έχω γράψει πολλές φορές αυτά.

Αν μια γυναίκα δεν έχει σχετικό ιστορικό ΔΕΝ πρέπει να παίρνει αχρείαστα φάρμακα, ακόμα κι αν αυτά είναι ασφαλή.

Δεν σκέφτεται καμία γυναίκα να πάρει προληπτικά φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη ή για τον θυρεοειδή, μόνο και μόνο επείδή υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να συμβεί κάτι από αυτά στην κύηση. Γιατί επαναλαμβάνεται συνεχώς αυτή η συζήτηση για τα αντιπηκτικά?

Με όλο τον σεβασμό σε εσάς και στους συναδέλφους σας όλων των ειδικοτήτων, ίσως υπάρχει αυτή η αναστάτωση , γιατί κάποιες γυναίκες έχουν βιώσει μια και δύο απώλειες εν όψει εγκυμοσύνης οπότε δεν θέλουν ξεκάθαρα για ψυχολογικούς λόγους να μην φτάσουν να έχουν άλλη μια απώλεια λόγω κάποιου εν δυνάμει προβλήματος και να ψαχτουν αφού ήδη θα έχουν φτάσει στον πάτο συναισθηματικά.

 

Καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό σας και αυτό σας κάνει μάλιστα άνθρωπο που δεν φοβάται να παίρνει ευθύνες γιατί ξέρει!!!

 

Από την άλλη έχουμε την ψυχολογία της γυναίκας που δεν ξέρω αν κανείς την σκέφτεται, με όλα αυτά που βιώνει (είτε τον πόνο την απώλειας κάθε μορφής, είτε την απογοήτευση κάθε μήνα που έρχεται η περίοδος). Οπότε προσπαθεί να μην της ξεφύγει κάτι για να έχει επιτέλους ένα μωρό στην αγκαλιά την επόμενη φορά. 

 

Εν'ολιγης γιατρέ, υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν κάποιες εξετάσεις αφού βγει το θετικό τεστ?

Link to comment
Share on other sites

On 26/11/2022 at 9:46 ΠΜ, Smurf123 είπε:

Με όλο τον σεβασμό σε εσάς και στους συναδέλφους σας όλων των ειδικοτήτων, ίσως υπάρχει αυτή η αναστάτωση , γιατί κάποιες γυναίκες έχουν βιώσει μια και δύο απώλειες εν όψει εγκυμοσύνης οπότε δεν θέλουν ξεκάθαρα για ψυχολογικούς λόγους να μην φτάσουν να έχουν άλλη μια απώλεια λόγω κάποιου εν δυνάμει προβλήματος και να ψαχτουν αφού ήδη θα έχουν φτάσει στον πάτο συναισθηματικά.

 

Καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό σας και αυτό σας κάνει μάλιστα άνθρωπο που δεν φοβάται να παίρνει ευθύνες γιατί ξέρει!!!

 

Από την άλλη έχουμε την ψυχολογία της γυναίκας που δεν ξέρω αν κανείς την σκέφτεται, με όλα αυτά που βιώνει (είτε τον πόνο την απώλειας κάθε μορφής, είτε την απογοήτευση κάθε μήνα που έρχεται η περίοδος). Οπότε προσπαθεί να μην της ξεφύγει κάτι για να έχει επιτέλους ένα μωρό στην αγκαλιά την επόμενη φορά. 

 

Εν'ολιγης γιατρέ, υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν κάποιες εξετάσεις αφού βγει το θετικό τεστ?

 

Ο αρνητικός έλεγχος θρομβοφιλίας ΔΕΝ εξασφαλίζει ότι μια κύηση θα πάει καλά και ο θετικός έλεγχος θρομβοφιλίας ΔΕΝ εγγυάται ότι η κύηση θα αποτύχει. Γυναίκες με θετικό έλεγχο έχουν 99.5% πιθανότητα επιτυχούς κύησης, αν το ιστορικό τους είναι καθαρό. Αντίθετα, γυναίκες με αρνητικό έλεγχο θρομβοφιλίας έχουν πιθανότητες να αποβάλλουν, γιατί 249 στις 250 αποβολές ΔΕΝ οφείλονται στη θρομβοφιλία!

 

Αν παρά ταύτα, δεν μειώνω τα άγχη σας για αυτό το ζήτημα, τότε θα πω ότι υπάρχει χρόνος για τα πάντα, ακόμα και μετά το θετικό τεστ. 

On 16/11/2022 at 9:12 ΜΜ, Grann είπε:

Καλησπέρα σας,

 

22-08-22 Έκανα Rhophylac επειδή έκανα λήψη τροφοβλάστης.

 

Απο 6-09-22 είχα τρεις έντονες αιμορραγίες και στο ενδιάμεσο είχα αίμα άλλες μέρες περισσότερο και άλλες λιγότερο ή καφέ.

Η τρίτη αιμορραγία ήταν πάρα πολύ έντονη και με πήγματα και έγινε στις 23-9-22 όπου χρειάστηκε να νοσηλευτώ και στο νοσοκομείο μέχρι 29-9-22 όπου ήδη είχε σταματήσει η αιμορραγία. Απο τότε δεν είχα ξανά κάτι.

 

23-09-22 Έκανα στο νοσοκομείο έμμεση Coombs και βγήκε θετική 1/16.

Την ίδια μέρα ξαναέκανα Rhophylac.

 

Στις 10-10-22 έκανα β επιπέδου και η Μέση εγκεφαλική αρτηρία ήταν:

PI 1,79

Psv 25,7 cm/s

Εγκεφαλοπλουντιακός δείκτης 1,85.

 

Σε όποιον υπέρηχο έχω κάνει απο τότε η ανάπτυξη του μωρού είναι φυσιολογική.

Σήμερα είμαι 26εβδ.+5ημ.

 

Η αραίωση 1/16 μας δείχνει οτι έχει γίνει ευαισθητοποίηση ή οτι προέρχεται απο την προηγούμενη ένεση; Πως μπορώ να είμαι σίγουρη;

 

Έχει νόημα να ξανακάνω έμμεση coombs; Και αν ναι ποτε;

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;

 

Ευχαριστώ πολύ!

 

 

 

Συγγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση, ήρθε άλλη ερώτηση από κάτω και δεν πρόσεξα τη δικιά σας...

 

Δεν μπορείτε, δυστυχώς, να είστε σίγουρη αν είναι η ένεση ή κάποια ευαισθητοποίηση- εφόσον υπήρξαν τέτοιες αιμορραγίες.

Θα πρέπει να μετράτε κάθε μήνα την έμμεση Coombs και αν αυτή φανεί να μειώνεται σε τίτλο, τότε μάλλον θα είναι η ένεση.

Ως τότε θα μετράτε τακτικά και την ταχύτητα της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας, ώστε να υπάρχει μια ένδειξη για πιθανή αναιμία του εμβρύου. 

Καλό είναι για όλα αυτά να εμπλακεί και ένας αιματολόγος με γνώση στο αντικείμενο, για να έχει μια γενική επίβλεψη και να μη φτάσετε να τρέχετε τελευταία στιγμή, αν κάτι δεν πάει καλά...

 

  • Thanks 1

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!

 

Τελικά επανέλαβα πριν λίγες μέρες την Έμμεση Coombs και βγήκε 1/2, είχαν περάσει 2 μήνες περίπου μετά την Rhophylac και τις αιμορραγίες.

Βέβαια δεν την έκανα στο νοσοκομείο ώστε να υπάρχει και πιο σωστό μέτρο σύγκρισης, αλλά σε ένα εργαστήριο.

 

Τώρα είμαι 29εβ+2ημ και απ οτι μου είπαν πρέπει να κάνω προληπτικά ξανά την Rhophylac, άρα μάλλον θα είναι δύσκολο μετά να παρακολουθήσω τον τίτλο.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί γίνετε προληπτικά η ένεση μεταξύ 28ης-30ης εβδομάδας;

Υπάρχει διαφορά με το αν την κάνεις απλά μόνο σε περίπτωση κάποιας νέας αιμορραγίας;

 

Επίσης, επειδή αυτή η ένεση είναι βιολογικό υλικό όσο να ναι δεν υπάρχει ο κίνδυνος κάποιας λοίμωξης-μετάδοσης ασθενειών;

Ξέρω ότι ελέγχονται αλλά παρόλα αυτά είναι απόλυτα ασφαλή;

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γιατρέ καλησπέρα . Είμαι 31, και τον Οκτώβριο κάναμε την πρώτη προσπάθεια με τον σύζυγό μου όπου έμεινα έγκυος και κατέληξε σε βιοχημική. Στον επόμενο κύκλο έμεινα πάλι έγκυος, όπου η καρδουλα του εμβρύου σταμάτησε στις 8,5 εβδομάδες. 16/12 υποβλήθηκα σε αποξεση. Με τον γυναικολόγο μου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εξετάσεις ύστερα από δική μου παράκληση, παρόλο που δεν έχω 3 αποβολές. Μου είπε τις εξετάσεις θα τις κάνουμε μετά την πρώτη περίοδο, μαζί και καρυότυπο ζεύγους( αποφασίσαμε να μην κάνουμε καρυότυπο εμβρύου). Θεωρείτε χρήσιμο να επισκεφτώ και έναν αιματολογο; Θα ήθελα να αποκλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ενδεχόμενα για μια επόμενη κύηση, μιας και το ψυχολογικό κόστος αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο!! 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 weeks later...
On 18/12/2022 at 12:43 ΠΜ, Elli13 είπε:

Γιατρέ καλησπέρα . Είμαι 31, και τον Οκτώβριο κάναμε την πρώτη προσπάθεια με τον σύζυγό μου όπου έμεινα έγκυος και κατέληξε σε βιοχημική. Στον επόμενο κύκλο έμεινα πάλι έγκυος, όπου η καρδουλα του εμβρύου σταμάτησε στις 8,5 εβδομάδες. 16/12 υποβλήθηκα σε αποξεση. Με τον γυναικολόγο μου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εξετάσεις ύστερα από δική μου παράκληση, παρόλο που δεν έχω 3 αποβολές. Μου είπε τις εξετάσεις θα τις κάνουμε μετά την πρώτη περίοδο, μαζί και καρυότυπο ζεύγους( αποφασίσαμε να μην κάνουμε καρυότυπο εμβρύου). Θεωρείτε χρήσιμο να επισκεφτώ και έναν αιματολογο; Θα ήθελα να αποκλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ενδεχόμενα για μια επόμενη κύηση, μιας και το ψυχολογικό κόστος αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο!! 

 

Το πιο σωστό, εφόσον θέλατε να προχωρήσετε σε εξετάσεις, ήταν να κοιτάξετε τον καρυότυπο του εμβρύου, διότι αν ήταν παθολογικός, θα σας έδινε όλες τις απαντήσεις που ψάχνετε, χωρίς περιττά έξοδα και ταλαιπωρία.

Εφόσον αυτός δεν ελέγχθηκε, το πώς και πόσο θα ψαχτείτε είναι στην ευχέρειά σας. Προσοχή, όμως, να μη βρεθείτε μπλεγμένη με επιτήδειους που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε απογοητευμένα ζευγάρια!

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

On 3/12/2015 at 9:13 ΠΜ, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ -

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΣ:

 

Παρακαλώ να μην υποβάλλετε ερωτήσεις για ερμηνεία των αποτελεσμάτων ελέγχου θρομβοφιλίας.

Αυτό, εκτός του ότι εκθέτει προσωπικά σας δεδομένα σε κοινή θέα, δεν είναι δυνατό να το κάνω μέσα από μια οθόνη. Αντίθετα απαιτεί προσεκτική λήψη ιστορικού και ανάλυση όλων των δεδομένων (συνεκτίμηση ιστορικού και ελέγχου θρομβοφιλίας). Πολλές φορές, μάλιστα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση και χρειάζεται καλή συζήτηση με τη γυναίκα για τη σημασία των ευρημάτων και τις πιθανές αποφάσεις σε ενδεχόμενη κύηση. Αυτά προφανώς δε μπορούν να γίνουν από μακριά.

Για άλλου είδους ερωτήσεις, παραμένω στη διάθεσή σας.

Καλημέρα γιατρέ,

Εγώ δεν θέλω να σας ρωτήσω για αποτελέσματα θρομβοφιλιας απλά επειδή είχα μια παλινδρομη κύηση και τώρα είμαι έγκυος με ;ποκολληση πλακούντα μου είπε ο αγγειολογος μου να πάω να κάνω θρομβοφιλια. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η θρομβοφιλια είναι επίκτητη γτ δεν είχα κανένα θέμα στην προηγούμενη μου εγκυμοσύνη ούτε κληρονομικά από όσο ξέρω υπάρχει ιστορικό. Εγώ έχω απλή φλεβιτιδα και είμαι παχύσαρκη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 30/12/2022 at 11:26 ΠΜ, Κωνσταντίνα Κ.Λ είπε:

Καλημέρα γιατρέ,

Εγώ δεν θέλω να σας ρωτήσω για αποτελέσματα θρομβοφιλιας απλά επειδή είχα μια παλινδρομη κύηση και τώρα είμαι έγκυος με ;ποκολληση πλακούντα μου είπε ο αγγειολογος μου να πάω να κάνω θρομβοφιλια. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η θρομβοφιλια είναι επίκτητη γτ δεν είχα κανένα θέμα στην προηγούμενη μου εγκυμοσύνη ούτε κληρονομικά από όσο ξέρω υπάρχει ιστορικό. Εγώ έχω απλή φλεβιτιδα και είμαι παχύσαρκη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

 

Εν μέσω κύησης δεν έχει νόημα ο έλεγχος θρομβοφιλίας. ΑΝ (κεφαλαίο το ΑΝ), στο τέλος της κύησης, η συνολική εξέλιξή της δείξει ότι υπήρξε πρόβλημα (π.χ. αν γεννήσετε πρόωρα εξαιτίας της αποκόλλησης), τότε μετά την κύηση μπορεί να χρειαστεί έλεγχος για να προλάβετε ανάλογα προβλήματα σε επόμενη κύηση.
 

Το να κάνετε έλεγχο θρομβοφιλίας τώρα και ξεκινήσετε ενέσεις ενώ εχει ήδη εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα είναι άσκοπο: το πρόβλημα δεν γυρίζει πίσω. Είναι παλιά και κακή ιατρική να ζητάει κανείς έλεγχο θρομβοφιλίας εν μέσω κύησης.

Αντίθετα είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον αγγειολόγο ή με τον γυναικολόγο ή με κάποιον καλό αιματολόγο αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (π.χ ηλικία, κάπνισμα κλπ) που μαζί με την παχυσαρκία που αναφέρετε καθιστούν απαραίτητες τις ενέσεις ΟΧΙ για να βελτιώσουν την κύηση, αλλά για να μην πάθετε εσείς θρόμβωση. Αυτό το λέμε θρομβοπροφύλαξη και αποφασίζεται με κλινικά κριτήρια και όχι με τον έλεγχο θρομβοφιλίας.

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

 

Στο αποστολών υλικό βρέθηκαν οι παρακάτω γονότυποι

 

Μετάλλαξη πολυμορφισμός παράγοντας V (Leiden (1691A) ---- nl/n) (αρνητικό)

 

παράγοντας V (R H1299R)-----al/mt (ετεροζυγώτης)

 

Η προθρομβίνη (F11, 6202110A)-----nlimit (ετεροζυγώτης)

 

παράγοντας ΧIIΙ (V34L)----nl/n) (αρνητικό)

 

Ινωδογόνο-β (455 G>A)-------nlimit (ετεροζυγώτης)

 

αναστολέας ενεργοποιητή

 πλασμινογόνου-1 (ΡΑI-1 4G/5G ) ---4G/4G

GPI 133P (HPA-1) ------- 1a/la

 

GPllla 807C>T ---- (ετεροζυγώτης)

 

- ομοκυστεΐνη (MTHFR, C6771) ------ mst/mt (ομοζυγώτης

 

ομοκυστεΐνη (MTHFR. Α1298C)------ nl/n) (αρνητικό)

 

μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης (ΑCΕ, I/D) ------ D/D

 

απολιποπρωτεΐνη. Η (R3500Q) -----  nl nl (αρνητικό)

 

 απολιποπρωτεΐνη Ε (Ε2/E3/E4) ----Ε3/4

 

 

Γιατρέ είμαι στην 7η εβδομάδα κύησης. Έχω χρόνο να πάω σε γιατρό 'η να πανικοβληθω με τα αποτελέσματα? 

Στο ιστορικό μου έχω μια κύηση έως τους 5 μήνες η οποία διεκόπη από εμάς λόγω χρωμοσωμικων ανωμαλιών και 1 βιοχημική. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πρίν, Smurf123 είπε:

 

Στο αποστολών υλικό βρέθηκαν οι παρακάτω γονότυποι

 

Μετάλλαξη πολυμορφισμός παράγοντας V (Leiden (1691A) ---- nl/n) (αρνητικό)

 

παράγοντας V (R H1299R)-----al/mt (ετεροζυγώτης)

 

Η προθρομβίνη (F11, 6202110A)-----nlimit (ετεροζυγώτης)

 

παράγοντας ΧIIΙ (V34L)----nl/n) (αρνητικό)

 

Ινωδογόνο-β (455 G>A)-------nlimit (ετεροζυγώτης)

 

αναστολέας ενεργοποιητή

 πλασμινογόνου-1 (ΡΑI-1 4G/5G ) ---4G/4G

GPI 133P (HPA-1) ------- 1a/la

 

GPllla 807C>T ---- (ετεροζυγώτης)

 

- ομοκυστεΐνη (MTHFR, C6771) ------ mst/mt (ομοζυγώτης

 

ομοκυστεΐνη (MTHFR. Α1298C)------ nl/n) (αρνητικό)

 

μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης (ΑCΕ, I/D) ------ D/D

 

απολιποπρωτεΐνη. Η (R3500Q) -----  nl nl (αρνητικό)

 

 απολιποπρωτεΐνη Ε (Ε2/E3/E4) ----Ε3/4

 

 

Γιατρέ είμαι στην 7η εβδομάδα κύησης. Έχω χρόνο να πάω σε γιατρό 'η να πανικοβληθω με τα αποτελέσματα? 

Στο ιστορικό μου έχω μια κύηση έως τους 5 μήνες η οποία διεκόπη από εμάς λόγω χρωμοσωμικων ανωμαλιών και 1 βιοχημική. 

 

 

 

 

Ποτέ δεν είναι αργά να πάτε σε γιατρό. Κοιτάζοντας πρόχειρα το ιστορικό, δεν θα ανησυχούσα (δεν θα έψαχνα καν τη θρομβοφιλία).

Ψυχραιμία!

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Γιατρέ καλησπέρα. Μετά από μια βιοχημική και μια παλινδρομη στις 9 εβδομάδες έκανα ένα πακέτο εξετάσεων. Οι πρώτες εξετάσεις βγήκαν και αναμένω και τις υπόλοιπες που αφορούν μεταλλάξεις θρομφοφιλιας. Προς ώρας βγήκε ετεροζυγος γονοτυπος μεταλλαγής C677T του γονιδιου MTHFR και δραστικότητα πρωτεϊνης S 50%. Οι υπόλοιπες τιμές είναι εντός ορίων. Γνωρίζω ότι πρέπει να περιμένω και τις υπόλοιπες ώστε να γίνει συνολική αξιολόγηση, αλλά λόγω του ότι με προτροπή του γυναικολόγου μου έχουμε ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για νέα εγκυμοσύνη, θα μπορούσαν τα ευρήματα αυτά να αποτελέσουν πρόβλημα, δεδομένου του ιστορικού μου; Θα πρέπει να επισκεφτώ αιματολογο για προληπτική έστω αγωγή; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

On 24/1/2023 at 11:25 ΜΜ, Elli13 είπε:

Γιατρέ καλησπέρα. Μετά από μια βιοχημική και μια παλινδρομη στις 9 εβδομάδες έκανα ένα πακέτο εξετάσεων. Οι πρώτες εξετάσεις βγήκαν και αναμένω και τις υπόλοιπες που αφορούν μεταλλάξεις θρομφοφιλιας. Προς ώρας βγήκε ετεροζυγος γονοτυπος μεταλλαγής C677T του γονιδιου MTHFR και δραστικότητα πρωτεϊνης S 50%. Οι υπόλοιπες τιμές είναι εντός ορίων. Γνωρίζω ότι πρέπει να περιμένω και τις υπόλοιπες ώστε να γίνει συνολική αξιολόγηση, αλλά λόγω του ότι με προτροπή του γυναικολόγου μου έχουμε ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για νέα εγκυμοσύνη, θα μπορούσαν τα ευρήματα αυτά να αποτελέσουν πρόβλημα, δεδομένου του ιστορικού μου; Θα πρέπει να επισκεφτώ αιματολογο για προληπτική έστω αγωγή; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

 

Δεν βλέπω λόγο για προληπτική αγωγή. Επισκεφθείτε έναν συνάδελφο όταν έχετε όλα τα αποτελέσματα, για να δείτε πώς θα προχωρήσετε σε μια επόμενη κύηση.

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...