Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ρωτήστε τον ειδικό: Β. Χατζηαντωνίου, MD, PhD ,Αιματολόγος


Recommended Posts

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!

Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης, όταν σε μια εγκυμοσύνη ενεργοποιείτε το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, η αυτοάνοση θρομβοφιλία η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κορτιζόνη ή η ασπιρίνη; 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

On 27/4/2022 at 6:04 ΜΜ, Grann είπε:

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!

Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης, όταν σε μια εγκυμοσύνη ενεργοποιείτε το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, η αυτοάνοση θρομβοφιλία η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κορτιζόνη ή η ασπιρίνη; 

 

Η αυτοάνοση θρομβοφιλία (το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο) διαγιγνώσκεται ΜΕΤΑ από κάποιο ατυχές συμβάν, διότι τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα βρίσκονται τυχαία θετικά σε 1 στους 25 υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους και η σημασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν πρώτα δεν έχει συμβεί κάτι (θρόμβωση ή ανεξήγητες αποβολές).

Άρα μια γυναίκα είτε πληροί τα κριτήρια διάγνωσης του συνδρόμου και λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία (ανάλογα αν έχει υποστεί θρόμβωση ή έχει ανεξήγητες αποβολές) ή δεν τα πληροί και δεν χρειάζεται να λάβει καμία θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, η κορτιζόνη δεν αποτελεί μέρος της θεραπείας του συνδρόμου, παρά μόνο σε πανσπάνιες περιπτώσεις όπου μια γυναίκα έχει ανθεκτικό Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (μιλάμε για λιγότερο από 1 στα 100 περιστατικά).

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλησπέρα σας. 

Στις 11/4 έκανα διακοπή κύησης λόγω χρωμοσωμικων ανωμαλιών. 

Είμαι 27. Κάναμε έλεγχο καρυότυπου εγώ και ο σύζυγος και είμαστε φυσιολογικοί. 

Πριν προσπαθήσουμε για επόμενη εγκυμοσύνη ήθελα να κάνω  εξέταση για θρομβοφιλια μιας και την είχα ακούσει πολύ το τελευταίο διάστημα. 

Τα αποτελέσματα ήταν ως εξής:

 

 

Ομοκυστεινη 9,3 μmol/L (τιμές αναφοράς 

3.7-14.9

15 - 29

>30

 

 

Quick(χρόνος προθρομβίνης εξετασθέντος) 15,5

 

PT % (χρόνος προθρομβινης %) 72,8%

 

INR 1:23 (τιμές αναφοράς 0.85-1.15)

 

FIB (Ινωδογονο) 320 mg/dl (tτιμες αναφοράς 80 -350)

 

Αντιθρομβινη III 89.0 % (τιμές αναφοράς 75 - 125) 

 

Πρωτεινη C 93,8 % (τιμές αναφοράς 70-140) 

 

Ελεύθερης πρωτεΐνης S Αντιγόνο 60.6 %

(Τιμές αναφοράς 60.1- 113. 6 ,

52-118)

 

Η γυναικολόγος μου είπε να επαναλάβουμε σε 1 μήνα πριν με στείλει προληπτικά σε αιματολογο. 

Εσείς πώς τις βλέπετε τις εξετάσεις?

Link to comment
Share on other sites

On 2/6/2022 at 12:04 ΠΜ, Mountain-girl23 είπε:

Καλησπέρα σας. 

Στις 11/4 έκανα διακοπή κύησης λόγω χρωμοσωμικων ανωμαλιών. 

Είμαι 27. Κάναμε έλεγχο καρυότυπου εγώ και ο σύζυγος και είμαστε φυσιολογικοί. 

Πριν προσπαθήσουμε για επόμενη εγκυμοσύνη ήθελα να κάνω  εξέταση για θρομβοφιλια μιας και την είχα ακούσει πολύ το τελευταίο διάστημα. 

 

 

 

 

Η γυναικολόγος μου είπε να επαναλάβουμε σε 1 μήνα πριν με στείλει προληπτικά σε αιματολογο. 

Εσείς πώς τις βλέπετε τις εξετάσεις?

 

Και μόνο που το ιστορικό σας δεν αφορά σε ανεξήγητες αποβολές, αλλά σε διακοπή κύησης λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών, δεν ξέρω γιατί έπρεπε να μπείτε στη διαδικασία του ελέγχου θρομβοφιλίας.

Οι εξετάσεις, πάντως, είναι μια χαρά. Μην επαναλάβετε τίποτε και μην πάτε προληπτικά σε αιματολόγο: είναι πολύ πιθανό ότι θα φορτωθείτε με προληπτικές (αλλά στην πραγματικότητα εντελώς αχρείαστες) αντιπηκτικές ενέσεις.

Προχωρήστε με θετική σκέψη στην επόμενη προσπάθειά σας!

  • Thanks 1

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

 

Και μόνο που το ιστορικό σας δεν αφορά σε ανεξήγητες αποβολές, αλλά σε διακοπή κύησης λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών, δεν ξέρω γιατί έπρεπε να μπείτε στη διαδικασία του ελέγχου θρομβοφιλίας.

Οι εξετάσεις, πάντως, είναι μια χαρά. Μην επαναλάβετε τίποτε και μην πάτε προληπτικά σε αιματολόγο: είναι πολύ πιθανό ότι θα φορτωθείτε με προληπτικές (αλλά στην πραγματικότητα εντελώς αχρείαστες) αντιπηκτικές ενέσεις.

Προχωρήστε με θετική σκέψη στην επόμενη προσπάθειά σας!

Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σας. 

Μήπως το INR είναι υψηλό? Άρα δηλαδή έχω αραιό αίμα?

Μήπως πρέπει να το ψάξω περαιτέρω?

Βέβαια λόγω της εγκυμοσύνης το προηγούμενο διάστημα έκανα συχνά εξετάσεις αίματος και ήταν όλες άψογες. 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

On 4/6/2022 at 8:47 ΠΜ, Mountain-girl23 είπε:

Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σας. 

Μήπως το INR είναι υψηλό? Άρα δηλαδή έχω αραιό αίμα?

Μήπως πρέπει να το ψάξω περαιτέρω?

Βέβαια λόγω της εγκυμοσύνης το προηγούμενο διάστημα έκανα συχνά εξετάσεις αίματος και ήταν όλες άψογες. 

 

Αγνοήστε το. Είναι τόσο οριακό, που θεωρείται πρακτικά φυσιολογικό.

  • Thanks 2

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας γιατρέ, προέρχομαι από μια αναίτια παλινδρομη και με δική μου προτοβουλια έκανα τις βασικές εξετάσεις θρομβοφιλιας μέσω ΕΟΠΥΥ....είμαι θετική στα αντισώματα καρδιολιπινης igm με τιμή 19 και έχω ανησυχήσει γιατί ξεκίνησα ήδη προσπάθειες για εγκυμοσύνη...τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνω ?? Δεν έχω ιδέα τι τιμή είναι αυτη...Φοβάμαι πολύ μην ξανασυμβεί αλλά και γενικά πως επηρεάζει αυτό τη ζωή μου από δω και πέρα.... ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

On 6/6/2022 at 10:19 ΜΜ, Kater.mi είπε:

Καλησπέρα σας γιατρέ, προέρχομαι από μια αναίτια παλινδρομη και με δική μου προτοβουλια έκανα τις βασικές εξετάσεις θρομβοφιλιας μέσω ΕΟΠΥΥ....είμαι θετική στα αντισώματα καρδιολιπινης igm με τιμή 19 και έχω ανησυχήσει γιατί ξεκίνησα ήδη προσπάθειες για εγκυμοσύνη...τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνω ?? Δεν έχω ιδέα τι τιμή είναι αυτη...Φοβάμαι πολύ μην ξανασυμβεί αλλά και γενικά πως επηρεάζει αυτό τη ζωή μου από δω και πέρα.... ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 

Με μία παλίνδρομη κύηση, αυτά τα αντισώματα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σημαίνουν τίποτα και μάλιστα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε 3 μήνες, γιατί μια θετική εξέταση δεν σημαίνει ότι τα αντισώματα ήρθαν για να μείνουν.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο και να σας εξηγήσει τι μπορεί να σημαίνουν, με βάση και το υπόλοιπο ιστορικό σας.

  • Thanks 2

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

 

Με μία παλίνδρομη κύηση, αυτά τα αντισώματα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σημαίνουν τίποτα και μάλιστα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε 3 μήνες, γιατί μια θετική εξέταση δεν σημαίνει ότι τα αντισώματα ήρθαν για να μείνουν.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο και να σας εξηγήσει τι μπορεί να σημαίνουν, με βάση και το υπόλοιπο ιστορικό σας.

Ευχαριστώ πολυ,μίλησα με αιματολογο και το μόνο που μου είπε είναι ότι στην επόμενη κύηση θα με "προφυλάξει" προληπτικά. Αν εννοεί ενέσεις φοβάμαι και μόνο στη σκέψη. Βγήκε επίσης και η γλυκοπρωτεΐνη igm αυξημένη (25). Δεν έχω ύποπτο ιστορικό,η πρώτη μου εγκυμοσύνη ήταν τέλεια. Υπάρχει κάποια "προστασια" προληπτικά μόνο με χάπι για την επόμενη κύηση ; 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας!

 

15-05-22 Τελευταία έναρξη περιόδου

27-05-22 Ωοληψία (εξωσωματική σε φυσικλο κύκλο

01-06-22 Εμβρυομεταφορά

10-06-22 Θετική χοριακή

 

Από την ωοληψία και μετά παίρνω Vasclor προγεστερόνη κολπικά.

Από την εμβρυομεταφορά και μετά παίρνω Salospir προληπτικά. Μου το είχε συστήσει και αιματολόγος που είχα επισκεφτεί πριν ξεκινήσω την διαδικασία. Είμαι 40 ετών.

Σήμερα 11 -06-22 παρατήρησα 3 μελανιές στο σώμα μου. Μια στο γλουτό και στο μηρό αριστερά και μία στο μηρό πίσω δεξιά αν παίζει κάποιο ρόλο. Μπορεί να χτύπησα κάπου κ να μην το κατάλαβα αλλά από την άλλη μου φαίνεται κάπως απίθανο σε 3 διαφορετικα σημεία.

Υπάρχει περίπτωση να είναι απο το Salospir ή τη Vasclor; Και αν ναι, υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν τα συνεχίσω; Μπορεί να οφείλετε και σε κάποιον άλλο λόγο;

 

Ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

On 11/6/2022 at 2:46 ΜΜ, Grann είπε:

Καλησπέρα σας!

 

15-05-22 Τελευταία έναρξη περιόδου

27-05-22 Ωοληψία (εξωσωματική σε φυσικλο κύκλο

01-06-22 Εμβρυομεταφορά

10-06-22 Θετική χοριακή

 

Από την ωοληψία και μετά παίρνω Vasclor προγεστερόνη κολπικά.

Από την εμβρυομεταφορά και μετά παίρνω Salospir προληπτικά. Μου το είχε συστήσει και αιματολόγος που είχα επισκεφτεί πριν ξεκινήσω την διαδικασία. Είμαι 40 ετών.

Σήμερα 11 -06-22 παρατήρησα 3 μελανιές στο σώμα μου. Μια στο γλουτό και στο μηρό αριστερά και μία στο μηρό πίσω δεξιά αν παίζει κάποιο ρόλο. Μπορεί να χτύπησα κάπου κ να μην το κατάλαβα αλλά από την άλλη μου φαίνεται κάπως απίθανο σε 3 διαφορετικα σημεία.

Υπάρχει περίπτωση να είναι απο το Salospir ή τη Vasclor; Και αν ναι, υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν τα συνεχίσω; Μπορεί να οφείλετε και σε κάποιον άλλο λόγο;

 

Ευχαριστώ πολύ!

 

 

Οι μελανιές είναι μάλλον απίθανο να σχετίζονται με το Salospir. Ακόμα κι έτσι, όμως, αποτελούν ασήμαντη παρενέργεια και αν η θεραπεία κρίνεται σκόπιμη από τους γιατρούς σας, τότε δεν βλέπω λόγο να ανησυχείτε.

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σας, είμαι 27 χρονων (έχω hashimoto και παίρνω Τ4) και μετά από μία προσπάθεια έμεινα έγκυος δυστυχώς στις 09/05/22 έκανα απόξεση μετά από παλίνδρομη κύηση 7 εβδομάδων. Κάναμε βιοψία στο έμβρυο και βγήκαν όλα φυσιολογικά δεν υπήρχε κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία. Η γυναικολόγος μου είπε να κάνω εξετάσεις για θρομβοφιλία. Πήγα σε αιματολόγο και μου είπε ότι θα κάνουμε εξετάσεις επιπλέον της θρομβοφιλίας 

Οι απαντήσεις στα KIR:

ΓΟΝΙΔΙΟ ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΟΥ  ΥΠΟΔΟΧΕΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΟΚΤΟΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΥΣΙΑ
2DS1 ΠΑΡΟΥΣΙΑ
2DS2 ΠΑΡΟΥΣΙΑ
2DS3 ΠΑΡΟΥΣΙΑ
2DS4 ΑΠΟΥΣΙΑ
2DS5 ΑΠΟΥΣΙΑ
3DS1 ΠΑΡΟΥΣΙΑ

 

ΓΟΝΙΔΙΟ ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥ ΥΠΟΔΟΧΕΑ ΦΥΣΙΚΩΝ  ΚΥΤΤΑΡΟΚΤΟΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΥΣΙΑ
2DL1 ΠΑΡΟΥΣΙΑ
2DL2 ΠΑΡΟΥΣΙΑ
2DL3 ΑΠΟΥΣΙΑ
2DL4 ΠΑΡΟΥΣΙΑ
2DL5 ΠΑΡΟΥΣΙΑ
3DL1 ΑΠΟΥΣΙΑ
3DL2 ΠΑΡΟΥΣΙΑ
3DL3 ΠΑΡΟΥΣΙΑ

 

Γ Ε Ν Ε Τ Ι ΚΟΣ  Ε Λ Ε Γ ΧΟΣ  ΜΙ Τ ΟΧΟΝ Δ Ρ Ι Α ΚΗΣ  Δ Υ Σ Λ Ε Ι Τ ΟΥ Ρ Γ Ι Α Σ

Π Α Ρ Α Γ Ο Ν Τ Α Σ -  ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΣ-  Γ Ο Ν Ο Τ Υ Π Ο Σ

NADH (ND1)   -  T 4216 C  -  T/C ΕΤΕΡΟΖΥΓΩΤΗΣ

NADH (ND3)  -  C 10142 T  -  C/C ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

NADH (ND4)  -  C 12063 T  -  C/C ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

NADH (ND6)  -  C 14263 T  -  C/C ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑΣ:

ΣΧΟΛΙΑ
Απουσία γενετικής ετερογένειας των γονιδίων των ενδογενών παραγόντων πήξης V και ΙΙ (προθρομβίνη) που σχετίζεται με ειδική μοριακά προσδιοριζόμενη
 γενετική θρομβοφιλία - Μονήρης ετεροζυγωτική ετερογένεια (C677T) του γονιδίου του MTHFR που σχετίζεται με μη ειδική μοριακά προσδιοριζόμενη
γενετική θρομβοφιλία -  Μονήρης ετεροζυγωτική ετερογένεια (A844G) του γονιδίου του PAI-1 που σχετίζεται με μοριακά προσδιοριζόμενη γενετική
ινωδολυτική ανεπάρκεια.

Σαν σχόλιο στον γενικό έλεγχο είχαν: ΣΥΝΟΨΗ:   Ηπια μη ειδική μοριακά προσδιοριζόμενη γενετική θρομβοφιλία - Ηπια γενετική ινωδολυτική ανεπάρκεια - Ανισοσκελής
ανοσολογική απάντηση σε ανοσορυθμιστική θεραπεία  με βάση την υψηλόβαθμη πιθανότητα απόκρισης ή ωφέλειας  σε ανοσοδιεγερτική
θεραπεία και τη συμβατική πιθανότητα απόκρισης ή ωφέλειας  σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία Ο συνολικός διεξαχθείς έλεγχος ΔΕΝ τεκμηριώνει έναρξη στοχευμένης θεραπευτικής αγωγής προετοιμασίας αναπαραγωγής. 

Παρόλα αυτά μου είπαν να κάνουμε μια αγωγή για 3,5 μήνες με βιταμίνες και αντίβιωση και αντιθρομβοτικές ενέσεις από την πρώτη γόνιμη ημέρα μέχρι την πρώτη της περιόδου για όσους κύκλους προσπαθούμε

Θα εκτιμούσα πολύ και τη δικη σας γνώμη. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημόσια αυτά που γράφετε. Αν εμπιστεύεστε αυτόν που ζήτησε τις εξετάσεις, ακολουθήστε τις συμβουλές του.

Το μόνο που θα πω είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνουν όλες αυτές οι εξετάσεις για μια αποβολή 7ης εβδομάδας.

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

On 10/7/2022 at 11:42 ΠΜ, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημόσια αυτά που γράφετε. Αν εμπιστεύεστε αυτόν που ζήτησε τις εξετάσεις, ακολουθήστε τις συμβουλές του.

Το μόνο που θα πω είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνουν όλες αυτές οι εξετάσεις για μια αποβολή 7ης εβδομάδας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.  Μου φάνηκαν κι εμένα υπερβολικά όλα αυτά άλλαξα γιατρό και μου λύθηκαν πολλές απορίες και δεν θα ακολουθήσω την συγκεκριμένη αγωγή.

Και πάλι σας ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Γιατρέ καλησπέρα.Εχω στο ιστορικό μου 1 αποβολή στην 6η εβδομάδα κύησης και δύο βιοχημικές χωρίς καν αξιόλογη καθυστέρηση που εντοπίστηκαν τυχαία με τεστ μια δυο μέρες πριν την περίοδο και επιβεβαιώθηκαν με χοριακη.Το ερώτημα μου είναι το εξής:Αυτές οι δύο βιοχημικές θεωρούνται αποβολές η είναι άνευ σημασίας;Δηλαδή θεωρείται ότι έχω 3 αποβολές στο ιστορικό μου οπότε και πρέπει να οδηγηθω σε διερεύνηση;

 

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Καλημέρα σας!

Στις 8εβδ+4μέρες εγκυμοσύνης έκανα αιματολογικές απο τις οποίες η γλυκοζυλιωμένη ήταν 6 με όριο 4,5-6,2.
Μου φάνηκε περίεργο γιατί δεν έχω ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, είμαι αδύνατη, δεν τρώω καθόλου ζάχαρη ή υποκατάστατα και τρώω μόνο προιόντα ολικής. Βέβαια τρώω πολλά φρούτα και δεν γυμνάζομαι αυτή την στιγμή.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να είναι ψευδώς υψηλή η γλυκοζυλιωμένη επειδή απο την εμβρυομεταφορά και μετά παίρνω Salospir 100. Κάπου διάβασα οτι η ασπιρίνη επηρεάζει την τιμή της, γνωρίζετε αν ισχυεί αυτό;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

On 13/7/2022 at 9:24 ΜΜ, Eleni Kara είπε:

Γιατρέ καλησπέρα.Εχω στο ιστορικό μου 1 αποβολή στην 6η εβδομάδα κύησης και δύο βιοχημικές χωρίς καν αξιόλογη καθυστέρηση που εντοπίστηκαν τυχαία με τεστ μια δυο μέρες πριν την περίοδο και επιβεβαιώθηκαν με χοριακη.Το ερώτημα μου είναι το εξής:Αυτές οι δύο βιοχημικές θεωρούνται αποβολές η είναι άνευ σημασίας;Δηλαδή θεωρείται ότι έχω 3 αποβολές στο ιστορικό μου οπότε και πρέπει να οδηγηθω σε διερεύνηση;

 

 

 

Πολύ οριακό το ιστορικό σας, αλλά ναι, θα το έψαχνα σαν να είναι 3 αποβολές, ώστε να είμαι βέβαιος ότι δεν χάνουμε κάτι.

On 14/7/2022 at 11:46 ΠΜ, Grann είπε:

Καλημέρα σας!

Στις 8εβδ+4μέρες εγκυμοσύνης έκανα αιματολογικές απο τις οποίες η γλυκοζυλιωμένη ήταν 6 με όριο 4,5-6,2.
Μου φάνηκε περίεργο γιατί δεν έχω ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, είμαι αδύνατη, δεν τρώω καθόλου ζάχαρη ή υποκατάστατα και τρώω μόνο προιόντα ολικής. Βέβαια τρώω πολλά φρούτα και δεν γυμνάζομαι αυτή την στιγμή.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να είναι ψευδώς υψηλή η γλυκοζυλιωμένη επειδή απο την εμβρυομεταφορά και μετά παίρνω Salospir 100. Κάπου διάβασα οτι η ασπιρίνη επηρεάζει την τιμή της, γνωρίζετε αν ισχυεί αυτό;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

 

Δεν είναι γνωστή παρενέργεια της Ασπιρίνης.

Καλό είναι να ρωτήσετε κάποιον ενδοκρινολόγο,  αν και η γλυκοζιλιωμένη είναι μέσα στα όρια και δεν νομίζω να υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας.

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλες τις μέλλουσες μανούλες! Έχω στο ιστορικό μου 3 παλινδρόμες κυησεις (2 στην 8η περίπου εβδομάδα και 1 στην 6η). Έχω κάνει πολλές εξετάσεις οι οποίες έδειξαν αυξημένα NK Και ετεροζυγωτια σε 2 παράγοντες θρομβοφιλιας. Τώρα είμαι πάλι έγκυος στην 6η εβδομάδα.  Η αιματολογος μου είπε να παίρνω καθημερινά κορτιζόνη και salospir των 100. Ο γυναικολόγος μου στην αρχή πρότεινε αντιπηκτικες ενεσεις, αλλά η αιματολογος επιμένει πως χρειάζομαι το salospir κ πως αν πάρω και τα 2 υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας. Έχει κάποια από εσάς παρόμοια εμπειρία; Πήγε καλά η εγκυμοσύνη της;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Γειά σας, μεταφέραμε εδώ το θέμα. Για το ερώτημά σας δεν θα είναι σοφό να ζητήσετε γνώμες από άλλες μητέρες, καθώς κάθε αγωγή δίνεται με βάση συγκεκριμένες εξετάσεις που σε κάθε γυναίκα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές, αλλά απλά από έναν δεύτερο αιματολόγο.   

Σίγουρα θα σας το αναφέρει εδώ και ο κος @Βασίλειος Χατζηαντωνίου .

Πάντα όταν αμφισβητούμε την γνωμάτευση ενός ειδικού, θα πρέπει να στρεφόμαστε σε άλλον ειδικό ίδιας ειδικότητας για μια δεύτερη γνώμη,

 

ειδικά όταν υπάρχουν αντίθετες ή διαφορετικές απόψεις μεταξύ των γιατρών που ήδη βλέπετε. 

 

Παράλληλα, πάντα είναι σημαντικό να ζητάτε μια αιτολόγηση για την όποια θεραπεία σας προτείνει κάποιος ειδικός, για να μπορέσετε να καταλάβετε, αν θέλετε, τον λόγο που σας προτείνει μια θεραπεία αντί μιας άλλης, ειδικά, ξανά, όταν είναι διαφορετική από αυτή που σας λέει ο άλλος ειδικός. 

Δεν είναι ντροπή να υπάρχει συζήτηση για ακριβώς μια τέτοια διαφωνία, είτε με τον έναν ειδικό,  ή και με τον άλλο.   

 

Δεν είναι δική σας ευθύνη ως ασθενής να εξομαλύνετε αυτή την διαφορά μόνη σας. Μόνο οι ειδικοί  - αυτοί που ήδη βλέπετε, ή άλλοι, τρίτοι, είναι αυτοί που θα πρέπει να σας κατευθύνουν με περισσότερες πληφορορίες. 

 

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης και της αναφοράς. Οδηγίες για το πως γίνεται η αναζήτηση δείτε εδώ  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ Ευχαριστούμε

Link to comment
Share on other sites

22 ώρες πρίν, Συντονιστής Περιεχομένου είπε:

Γειά σας, μεταφέραμε εδώ το θέμα. Για το ερώτημά σας δεν θα είναι σοφό να ζητήσετε γνώμες από άλλες μητέρες, καθώς κάθε αγωγή δίνεται με βάση συγκεκριμένες εξετάσεις που σε κάθε γυναίκα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές, αλλά απλά από έναν δεύτερο αιματολόγο.   

Σίγουρα θα σας το αναφέρει εδώ και ο κος @Βασίλειος Χατζηαντωνίου .

Πάντα όταν αμφισβητούμε την γνωμάτευση ενός ειδικού, θα πρέπει να στρεφόμαστε σε άλλον ειδικό ίδιας ειδικότητας για μια δεύτερη γνώμη,

 

ειδικά όταν υπάρχουν αντίθετες ή διαφορετικές απόψεις μεταξύ των γιατρών που ήδη βλέπετε. 

 

Παράλληλα, πάντα είναι σημαντικό να ζητάτε μια αιτολόγηση για την όποια θεραπεία σας προτείνει κάποιος ειδικός, για να μπορέσετε να καταλάβετε, αν θέλετε, τον λόγο που σας προτείνει μια θεραπεία αντί μιας άλλης, ειδικά, ξανά, όταν είναι διαφορετική από αυτή που σας λέει ο άλλος ειδικός. 

Δεν είναι ντροπή να υπάρχει συζήτηση για ακριβώς μια τέτοια διαφωνία, είτε με τον έναν ειδικό,  ή και με τον άλλο.   

 

Δεν είναι δική σας ευθύνη ως ασθενής να εξομαλύνετε αυτή την διαφορά μόνη σας. Μόνο οι ειδικοί  - αυτοί που ήδη βλέπετε, ή άλλοι, τρίτοι, είναι αυτοί που θα πρέπει να σας κατευθύνουν με περισσότερες πληφορορίες. 

 

 

On 22/7/2022 at 1:17 ΜΜ, Elisavet14 είπε:

Καλησπέρα σε όλες τις μέλλουσες μανούλες! Έχω στο ιστορικό μου 3 παλινδρόμες κυησεις (2 στην 8η περίπου εβδομάδα και 1 στην 6η). Έχω κάνει πολλές εξετάσεις οι οποίες έδειξαν αυξημένα NK Και ετεροζυγωτια σε 2 παράγοντες θρομβοφιλιας. Τώρα είμαι πάλι έγκυος στην 6η εβδομάδα.  Η αιματολογος μου είπε να παίρνω καθημερινά κορτιζόνη και salospir των 100. Ο γυναικολόγος μου στην αρχή πρότεινε αντιπηκτικες ενεσεις, αλλά η αιματολογος επιμένει πως χρειάζομαι το salospir κ πως αν πάρω και τα 2 υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας. Έχει κάποια από εσάς παρόμοια εμπειρία; Πήγε καλά η εγκυμοσύνη της;

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Τα λέει εξαιρετικά ο συντονιστής μας!

 

Όταν ένας ασθενής βρίσκεται ανάμεσα σε αντικρουόμενες απόψεις, πρέπει να βάζει τους γιατρούς να μιλάνε μεταξύ τους για να αποφασίσουν μια κοινή γραμμή. Αν αυτό δεν είναι δυνατό στην περίπτωσή σας, θα πρέπει να δείτε έναν άλλο αιματολόγο (ή έναν άλλο γυναικολόγο, παρότι αυτό συνήθως είναι πιο δύσκολο, αλλά εξαρτάται και από το δικό σας "αισθητήριο", σχετικά με το ποιον γιατρό εμπιστεύεστε τελικά περισσότερο). 

 

Αν μπορώ να πω κάποια πράγματα από εδώ, είναι πως το ιστορικό σας έχει βάση (3 αποβολές πρώτου τριμήνου), πως η συγχορήγηση Ασπιρίνης και αντιπηκτικών ενέσεων είναι κατά κανόνα πολύ ασφαλής και πως η κορτιζόνη στην κύηση σπανιότατα έχει ένδειξη και μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, ώστε η χρήση της να πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και μόνο στους ασθενείς που πραγματικά τη χρειάζονται.

  • Thanks 1

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

On 23/7/2022 at 1:55 ΜΜ, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

 

 

Τα λέει εξαιρετικά ο συντονιστής μας!

 

Όταν ένας ασθενής βρίσκεται ανάμεσα σε αντικρουόμενες απόψεις, πρέπει να βάζει τους γιατρούς να μιλάνε μεταξύ τους για να αποφασίσουν μια κοινή γραμμή. Αν αυτό δεν είναι δυνατό στην περίπτωσή σας, θα πρέπει να δείτε έναν άλλο αιματολόγο (ή έναν άλλο γυναικολόγο, παρότι αυτό συνήθως είναι πιο δύσκολο, αλλά εξαρτάται και από το δικό σας "αισθητήριο", σχετικά με το ποιον γιατρό εμπιστεύεστε τελικά περισσότερο). 

 

Αν μπορώ να πω κάποια πράγματα από εδώ, είναι πως το ιστορικό σας έχει βάση (3 αποβολές πρώτου τριμήνου), πως η συγχορήγηση Ασπιρίνης και αντιπηκτικών ενέσεων είναι κατά κανόνα πολύ ασφαλής και πως η κορτιζόνη στην κύηση σπανιότατα έχει ένδειξη και μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, ώστε η χρήση της να πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και μόνο στους ασθενείς που πραγματικά τη χρειάζονται.

Σας ευχαριστώ πολύ! 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα και από μένα!

 

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με δύο βιταμίνες στις οποίες βρέθηκε ότι έχω έλλειψη στο παρελθόν. 

Πριν αρκετό καιρό, σε τυχαίες εξετάσεις (κατά τις οποίες ανακαλύφθηκε και το δικό μου αυτοάνοσο) η Β12 μου βρέθηκε σε διψήφιο αριθμό. Αφού το έψαξα αρκετά, αποδείχθηκε ότι έχω χαμηλό αριθμό αντισωμάτων ενδογενούς παράγοντα. Με υπογλωσσια συμπληρώματα, ανέβηκε αρκετά. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να σταματήσω τα συμπληρώματα και να ζητήσω ενέσιμη συμπλήρωση της Β12 λόγω των αντισωμάτων; Υπάρχει περίπτωση, αυτή η άνοδος να ήταν "πλασματική";

(σημείωση: καταναλώνω μεγάλη ποσότητα τροφών που είναι πλούσιες σε Β12 και η διατροφή μου είναι "υπερβολικά" ισορροπημένη)

 

Επίσης, είχα έλλειψη βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση του αυτοάνοσου που αναφέρω παραπάνω. Διορθώθηκε με λήψη συμπληρωμάτων (25,000IU) την εβδομάδα. Όταν έφτασε σε επιθυμητά επίπεδα, μου προτάθηκε να συνεχίσω με 1,200IU την ημέρα. Η D μου όμως έπεσε πάλι. Ενδοκρινολόγος μου πρότεινε να παίρνω 2,000 και νευρολόγος 4,000. Συμφωνώ με τις υψηλές δόσεις D3 (γνωρίζω και ανθρώπους που λαμβάνουν πολύ υψηλότερες δόσεις στα πλαίσια θεραπευτικού πρωτόκολλου). Αλλά θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν από αυτές τις δόσεις και τι μπορώ να κάνω για να το ελέγχω (και κάθε πότε). 

 

Τέλος, ήθελα να μάθω αν κάποιος με MTHFR C667T πρέπει να προσέχει κάτι συγκεκριμένο ή να επαναλαμβάνει συγκεκριμένες εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο έλεγχος της ομοκυστεΐνης είναι αρκετός;

 

Τις παραπάνω ανησυχίες τις έχω συζητήσει με προσωπικούς μου ιατρούς αλλά θα ήθελα την άποψη ενός αιματολογου. Δυστυχώς η επίσκεψή μου σε συνάδελφό σας πριν μερικές εβδομάδες, με απογοήτευσε καθώς εστίασε στην άποψη που κι εγώ η ίδια είχα πριν από λίγο καιρό, ότι όταν κάποιος έχει μια ισορροπημένη διατροφή δε θα χρειαστεί ποτέ συμπληρώματα. Βλέποντας όμως τον οργανισμό μου να "καταναλώνει" πέραν του αναμενόμενου κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο προσεκτικά σχεδιασμένη είναι η διατροφή μου, καθώς ασχολούμαι με άθλημα υψηλής έντασης, δυστυχώς πλέον δεν ασπάζομαι αυτήν την άποψη. Η διατροφή είναι η αρχή, αλλά πλέον δεν αρκεί μόνο αυτή.

Περιμένω σχόλιά σας με μεγάλη αγωνία!

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πρίν, ChristinaESL είπε:

Καλησπέρα και από μένα!

 

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με δύο βιταμίνες στις οποίες βρέθηκε ότι έχω έλλειψη στο παρελθόν. 

Πριν αρκετό καιρό, σε τυχαίες εξετάσεις (κατά τις οποίες ανακαλύφθηκε και το δικό μου αυτοάνοσο) η Β12 μου βρέθηκε σε διψήφιο αριθμό. Αφού το έψαξα αρκετά, αποδείχθηκε ότι έχω χαμηλό αριθμό αντισωμάτων ενδογενούς παράγοντα. Με υπογλωσσια συμπληρώματα, ανέβηκε αρκετά. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να σταματήσω τα συμπληρώματα και να ζητήσω ενέσιμη συμπλήρωση της Β12 λόγω των αντισωμάτων; Υπάρχει περίπτωση, αυτή η άνοδος να ήταν "πλασματική";

(σημείωση: καταναλώνω μεγάλη ποσότητα τροφών που είναι πλούσιες σε Β12 και η διατροφή μου είναι "υπερβολικά" ισορροπημένη)

 

Επίσης, είχα έλλειψη βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση του αυτοάνοσου που αναφέρω παραπάνω. Διορθώθηκε με λήψη συμπληρωμάτων (25,000IU) την εβδομάδα. Όταν έφτασε σε επιθυμητά επίπεδα, μου προτάθηκε να συνεχίσω με 1,200IU την ημέρα. Η D μου όμως έπεσε πάλι. Ενδοκρινολόγος μου πρότεινε να παίρνω 2,000 και νευρολόγος 4,000. Συμφωνώ με τις υψηλές δόσεις D3 (γνωρίζω και ανθρώπους που λαμβάνουν πολύ υψηλότερες δόσεις στα πλαίσια θεραπευτικού πρωτόκολλου). Αλλά θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν από αυτές τις δόσεις και τι μπορώ να κάνω για να το ελέγχω (και κάθε πότε). 

 

Τέλος, ήθελα να μάθω αν κάποιος με MTHFR C667T πρέπει να προσέχει κάτι συγκεκριμένο ή να επαναλαμβάνει συγκεκριμένες εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο έλεγχος της ομοκυστεΐνης είναι αρκετός;

 

Τις παραπάνω ανησυχίες τις έχω συζητήσει με προσωπικούς μου ιατρούς αλλά θα ήθελα την άποψη ενός αιματολογου. Δυστυχώς η επίσκεψή μου σε συνάδελφό σας πριν μερικές εβδομάδες, με απογοήτευσε καθώς εστίασε στην άποψη που κι εγώ η ίδια είχα πριν από λίγο καιρό, ότι όταν κάποιος έχει μια ισορροπημένη διατροφή δε θα χρειαστεί ποτέ συμπληρώματα. Βλέποντας όμως τον οργανισμό μου να "καταναλώνει" πέραν του αναμενόμενου κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο προσεκτικά σχεδιασμένη είναι η διατροφή μου, καθώς ασχολούμαι με άθλημα υψηλής έντασης, δυστυχώς πλέον δεν ασπάζομαι αυτήν την άποψη. Η διατροφή είναι η αρχή, αλλά πλέον δεν αρκεί μόνο αυτή.

Περιμένω σχόλιά σας με μεγάλη αγωνία!

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Χωρίς να ξέρω περισσότερα για το "αυτοάνοσό σας" θα πω ότι αν αυτό είναι ατροφική γαστρίτιδα, θα χρειάζεστε χρόνια υποκατάσταση της Β12, που τυπικά γίνεται με ενδομυϊκές ενέσεις κάθε 3 μήνες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, θα πρέπει να μιλήσετε με αυτόν που διέγνωσε το πρόβλημα (γαστρεντερολόγος? ρευματολόγος? παθολόγος?) ή αν κριθεί σκόπιμο και με κάποιον άλλον αιματολόγο.

 

Για τη Βιταμίνη D δεν έχω άποψη, γιατί ξεφεύγει από τα πλαίσια της ειδικότητάς μου.

 

Για το MTHFR, έχω γράψει πολλές φορές ότι πρόκειται για μια κλινικά ασήμαντη μετάλλαξη, που δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.

Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας,

 

22-08-22 Έκανα Rhophylac επειδή έκανα λήψη τροφοβλάστης.

 

Απο 6-09-22 είχα τρεις έντονες αιμορραγίες και στο ενδιάμεσο είχα αίμα άλλες μέρες περισσότερο και άλλες λιγότερο ή καφέ.

Η τρίτη αιμορραγία ήταν πάρα πολύ έντονη και με πήγματα και έγινε στις 23-9-22 όπου χρειάστηκε να νοσηλευτώ και στο νοσοκομείο μέχρι 29-9-22 όπου ήδη είχε σταματήσει η αιμορραγία. Απο τότε δεν είχα ξανά κάτι.

 

23-09-22 Έκανα στο νοσοκομείο έμμεση Coombs και βγήκε θετική 1/16.

Την ίδια μέρα ξαναέκανα Rhophylac.

 

Στις 10-10-22 έκανα β επιπέδου και η Μέση εγκεφαλική αρτηρία ήταν:

PI 1,79

Psv 25,7 cm/s

Εγκεφαλοπλουντιακός δείκτης 1,85.

 

Σε όποιον υπέρηχο έχω κάνει απο τότε η ανάπτυξη του μωρού είναι φυσιολογική.

Σήμερα είμαι 26εβδ.+5ημ.

 

Η αραίωση 1/16 μας δείχνει οτι έχει γίνει ευαισθητοποίηση ή οτι προέρχεται απο την προηγούμενη ένεση; Πως μπορώ να είμαι σίγουρη;

 

Έχει νόημα να ξανακάνω έμμεση coombs; Και αν ναι ποτε;

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;

 

Ευχαριστώ πολύ!

 

 
Link to comment
Share on other sites

Γιατρέ καλημέρα. 

Έχω μια πολύ γενική ερώτηση. 

Υπάρχει χρόνος απ'οταν μάθει η γυναίκα ότι είναι έγκυος να κάνει εξετάσεις θρομβοφιλιας (για τυχόν επίκτητη) για να μην υπάρξει κάποια αποβολή λόγω αυτού?

Θα μπορούσε προληπτικά να πάρει ασπιρίνη 'η σε γυναίκες που δεν την χρειάζονται μπορεί να προκαλέσει πολύ αραιό αίμα κάτι που ενδεχομένως να μην το θέλουμε?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...