Recommended Posts

    On 16/9/2018 at 5:47 ΜΜ, [email protected] είπε:

    Γιατρέ καλησπέρα,

    Θα ήθελα να κάνω εξετάσεις θρομβοφιλιας στο δημόσιο νοσοκομείο! Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;

     

    Δεν το γνωρίζω. Λογικά θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού σε κάποιο από τα νοσοκομείο που τις πραγματοποιούν και να ρωτήσετε αν τους χρειάζεται παραπεμπτικό ή κάποια άλλη διαδικασία πριν πάτε για την εξέταση.

    Σε κάθε περίπτωση, αφού "εντοπίσετε" το νοσοκομείο που σας ενδιαφέρει (στην Αθήνα συνιστώ τον Ευαγγελισμό και το Ιπποκράτειο), καλέστε για να ρωτήσετε σχετικά με τη διαδικασία.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Γιατρέ καλησπέρα,

    Θα ήθελα να μάθω τι είναι η αντίσταση στην πρωτείνη C και ποια ειναι τα φυσιολογικά όρια σε μία ανάλυση

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 11/10/2018 at 12:52 ΜΜ, Axxx είπε:

    Γιατρέ καλησπέρα,

    Θα ήθελα να μάθω τι είναι η αντίσταση στην πρωτείνη C και ποια ειναι τα φυσιολογικά όρια σε μία ανάλυση

     

    H αντίσταση στην Πρωτεΐνη C πρακτικά είναι μια διαφορετική μέτρηση για να δει κανείς χωρίς μοριακό έλεγχο αν υπάρχει η μετάλλαξη του παράγοντα FV-Leiden. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η εξέταση μπορεί να βγει παθολογική, ενώ δεν υπάρχει ο FV-Leiden, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται να σας απασχολεί, εκτός αν κάνατε εξέταση, ήταν παθολογική και δεν έχετε τον FV-Leiden.

    Οι φυσιολογικές τιμές ορίζονται από το εκάστοτε εργαστήριο.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα! Απευθύνω το ερωτημά μου, προς τον κ. Χατζηαντωνίου. Έχω στο ιστορικό μου έναν ενδομήτριο θάνατο (35η εβδομάδα) από κεντρική αποκόλληση πλακούντα. Το γεγονός συνέβη προ ενός τριμήνου ακριβώς. Από την παρακολούθηση της κύησης, δεν υπήρχαν ενδείξεις υπέρτασης, προεκλαμψίας και διαβήτη καθώς και υπερηχογραφικές ενδείξεις καθυστέρησης στην ανάπτυξη του εμβρὐου (γεννήθηκε νεκρό με βάρος 2.300). Ο μαιευτήρας μου με παρέπεμψε σε αιματολόγο για έλεγχο θρομβοφιλίας. Είμαι 40 ετών και έχω ηδη ένα παιδάκι 2 ετών που γεννήθηκε με καισαρική στις 41 εβδομάδες και το ιστορικό μου (πλην του τελευταίου γεγονότος), είναι ελέυθερο όσον αφορά σε αποβολές, παλινδρόμηση κύησης κλπ.  Η ιστολογική εξέταση του πλακούντα έδειξε καθυστερημένη ωρίμαση στων χοριακών λαχνών, σε σχέση με την ηλικία της κύησης σε έδαφος ήπιας μητροπλακουντιακής ανεπάρκειας και χρόνια λαχνίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Ο ομφάλιος και το μητρικό και εμβρυϊκό τμήμα του πλακούντα ήταν ελέυθερα θρομβώσεων. Επισκέφθηκα αιματολόγο και μου είπε (αφού διάβασε την ιστολογική έκθεση) ότι δεν έχω αιματολογικό πρόβλημα και ο λόγος που έχασα το μωρό μου ήταν καθαρά μαιευτικός. Ο γυναικολόγος επιμένει ότι το πρόβλημά μου είναι αγγειακό και έτσι επισκέφθηκα και 2ο αιματολογο. Η άποψή του ήταν ότι η αιτία της απώλειας του εμβρύου δεν ήταν αιματολογική αλλα κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Μου συνέστησε έλεγχο αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου στην οποία και προχώρησα χωρἰς να έχω πάρει ακόμη αποτελέσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι η άσκηση ιατρικής εξ αποστάσεως είναι αντιδεοντολογική από πολλές απόψεις. Θα ήθελα όμως την άποψή σας, εντελώς γενικά, διότι φαντάζομαι ότι θα έχετε αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά και θα έχετε εικόνα και της σχετικής βιβλιογραφίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    5 ώρες πρίν, annaann είπε:

    Καλησπέρα! Απευθύνω το ερωτημά μου, προς τον κ. Χατζηαντωνίου. Έχω στο ιστορικό μου έναν ενδομήτριο θάνατο (35η εβδομάδα) από κεντρική αποκόλληση πλακούντα. Το γεγονός συνέβη προ ενός τριμήνου ακριβώς. Από την παρακολούθηση της κύησης, δεν υπήρχαν ενδείξεις υπέρτασης, προεκλαμψίας και διαβήτη καθώς και υπερηχογραφικές ενδείξεις καθυστέρησης στην ανάπτυξη του εμβρὐου (γεννήθηκε νεκρό με βάρος 2.300). Ο μαιευτήρας μου με παρέπεμψε σε αιματολόγο για έλεγχο θρομβοφιλίας. Είμαι 40 ετών και έχω ηδη ένα παιδάκι 2 ετών που γεννήθηκε με καισαρική στις 41 εβδομάδες και το ιστορικό μου (πλην του τελευταίου γεγονότος), είναι ελέυθερο όσον αφορά σε αποβολές, παλινδρόμηση κύησης κλπ.  Η ιστολογική εξέταση του πλακούντα έδειξε καθυστερημένη ωρίμαση στων χοριακών λαχνών, σε σχέση με την ηλικία της κύησης σε έδαφος ήπιας μητροπλακουντιακής ανεπάρκειας και χρόνια λαχνίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Ο ομφάλιος και το μητρικό και εμβρυϊκό τμήμα του πλακούντα ήταν ελέυθερα θρομβώσεων. Επισκέφθηκα αιματολόγο και μου είπε (αφού διάβασε την ιστολογική έκθεση) ότι δεν έχω αιματολογικό πρόβλημα και ο λόγος που έχασα το μωρό μου ήταν καθαρά μαιευτικός. Ο γυναικολόγος επιμένει ότι το πρόβλημά μου είναι αγγειακό και έτσι επισκέφθηκα και 2ο αιματολογο. Η άποψή του ήταν ότι η αιτία της απώλειας του εμβρύου δεν ήταν αιματολογική αλλα κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Μου συνέστησε έλεγχο αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου στην οποία και προχώρησα χωρἰς να έχω πάρει ακόμη αποτελέσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι η άσκηση ιατρικής εξ αποστάσεως είναι αντιδεοντολογική από πολλές απόψεις. Θα ήθελα όμως την άποψή σας, εντελώς γενικά, διότι φαντάζομαι ότι θα έχετε αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά και θα έχετε εικόνα και της σχετικής βιβλιογραφίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο.

     

    Σας απάντησα και στο άλλο νήμα, συμφωνώ με την προσέγγιση του 2ου συναδέλφου. Ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί, υπάρχει οπωσδήποτε ένδειξη να γίνει έλεγχος για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    Χαίρετε,

    έχω ένα παιδί 15 ετών, κάπώς υπέρβαρο και με μεταβολικό σύνδρομο (έχει αυξημένο ουρικό οξύ περίπου 9,   καθώς και την καμπύλη γλυκόζης στη 2η ώρα, οπότε παίρνει Glucostop 1000mg).

    Αυτό που έχουμε παρατηρήσει από μικρή ηλικία είναι ότι οι Γενικές Αίματος που κάνει έχουν τις περισσότερες φορές μία  Αναστροφή τύπου.

    Τα Ουδετερόφυλλα είναι 40 (Φ.Τ. 48-68) και τα Λεμφοκύτταρα 51 (Φ.Τ. 20-45).

    Μας είπανε κάτι για ίωση.... δεν ισχύει. Αυτό το παρατηρούμε επί μήνες και χρόνια.

    Εχει να κάνει με το γενικότερο μεταβολικό σύνδρομο που έχει ή πρέπει να δω κάτι άλλο?   Και τί είναι αυτό?

     

    Ευχαριστώ πολύ!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    5 ώρες πρίν, mumin είπε:

    Χαίρετε,

    έχω ένα παιδί 15 ετών, κάπώς υπέρβαρο και με μεταβολικό σύνδρομο (έχει αυξημένο ουρικό οξύ περίπου 9,   καθώς και την καμπύλη γλυκόζης στη 2η ώρα, οπότε παίρνει Glucostop 1000mg).

    Αυτό που έχουμε παρατηρήσει από μικρή ηλικία είναι ότι οι Γενικές Αίματος που κάνει έχουν τις περισσότερες φορές μία  Αναστροφή τύπου.

    Τα Ουδετερόφυλλα είναι 40 (Φ.Τ. 48-68) και τα Λεμφοκύτταρα 51 (Φ.Τ. 20-45).

    Μας είπανε κάτι για ίωση.... δεν ισχύει. Αυτό το παρατηρούμε επί μήνες και χρόνια.

    Εχει να κάνει με το γενικότερο μεταβολικό σύνδρομο που έχει ή πρέπει να δω κάτι άλλο?   Και τί είναι αυτό?

     

    Ευχαριστώ πολύ!

     

    Δεν θα συσχέτιζα την αναστροφή με το μεταβολικό σύνδρομο. Αν και τις περισσότερες φορές πρόκειται για απλό εργαστηριακό εύρημα χωρίς κλινική σημασία, το σωστό είναι να τον δει από κοντά ένας αιματολόγος και να αποκλείσει τις περιπτώσεις εκείνες όπου η αναστροφή του τύπου έχει κλινική σημασία.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα γιατρέ, στο παρελθόν μου είχατε απαντήσει σχετικά με κάτι εξετάσεις θρομβοφιλιας που είχα κάνει λόγω λιποβαρους μωρού. 

    Τώρα είμαι ξανά έγκυος στην 17η εβδομάδα. Επισκευτηκα αιματολογο ειδικό σε κυήσεις κ Μ είπε να επαναλάβω τώρα που είμαι έγκυος ξανά κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις επειδή στην πρώτη εγκυμοσύνη η μια μητριαια αρτηρία δεν αιματωνοταν σωστά. Οι εξετάσεις βγήκαν θετικές στο αντίσωμα IgM αντι-καρδιολιπινης κ μου συνέστησε μαζί με το salospir των 100mg να ξεκινήσω κ αντιπηκτικες. Ο γυναικολόγος που με κοιτάει κ είναι ειδικός σε παθολογικές κυήσεις διαφώνησε κ μου είπε ότι το salospir φτάνει. Απλά μου είπε να το αυξήσω κ να παίρνω των 160mg. Να επισημάνω ότι επειδή ξεκίνησα να παίρνω το χάπι από την 9η εβδομάδα οι αρτηρίες αιματωνονται σωστά. Με ποιον από τους 2 γιατρούς συμφωνείτε περισσότερο στην προσέγγιση του θέματος?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 21/12/2018 at 12:24 ΜΜ, mama16 είπε:

    Καλησπέρα γιατρέ, στο παρελθόν μου είχατε απαντήσει σχετικά με κάτι εξετάσεις θρομβοφιλιας που είχα κάνει λόγω λιποβαρους μωρού. 

    Τώρα είμαι ξανά έγκυος στην 17η εβδομάδα. Επισκευτηκα αιματολογο ειδικό σε κυήσεις κ Μ είπε να επαναλάβω τώρα που είμαι έγκυος ξανά κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις επειδή στην πρώτη εγκυμοσύνη η μια μητριαια αρτηρία δεν αιματωνοταν σωστά. Οι εξετάσεις βγήκαν θετικές στο αντίσωμα IgM αντι-καρδιολιπινης κ μου συνέστησε μαζί με το salospir των 100mg να ξεκινήσω κ αντιπηκτικες. Ο γυναικολόγος που με κοιτάει κ είναι ειδικός σε παθολογικές κυήσεις διαφώνησε κ μου είπε ότι το salospir φτάνει. Απλά μου είπε να το αυξήσω κ να παίρνω των 160mg. Να επισημάνω ότι επειδή ξεκίνησα να παίρνω το χάπι από την 9η εβδομάδα οι αρτηρίες αιματωνονται σωστά. Με ποιον από τους 2 γιατρούς συμφωνείτε περισσότερο στην προσέγγιση του θέματος?

     

    Μάλλον με το γυναικολόγο σας. 

    Το αντίσωμα που βρέθηκε θετικό καταρχάς θέλει επιβεβαίωση 3 μήνες μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Αλλά ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, το ιστορικό σας δεν φαίνεται να πληροί τα κριτήρια διάγνωσης "Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου" (γιατί η διάγνωση δεν τίθεται μόνο από την παρουσία αντισωμάτων, αλλά απαιτεί και την εμφάνιση συγκεκριμένων κλινικών εκδηλώσεων). Για αυτό βέβαια κρατάω μια επιφύλαξη γιατί δεν έχω τις λεπτομέρειες του ιστορικού, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα από μια οθόνη.

    Ο αιματολόγος σας αντιμετωπίζει σαν να έχετε διαγνωστεί με το σύνδρομο, χωρίς να ισχύει αυτό, ακολουθώντας μια πιο προληπτική προσέγγιση. Ο γυναικολόγος σας δίνει την Ασπιρίνη στη δόση που προτιμούν οι γυναικολόγοι για την πρόληψη προβλημάτων του πλακούντα (π.χ. προεκλαμψία κλπ), που και αυτό ίσως να μην είναι απαραίτητο, αλλά αν μη τι άλλο δεν είναι ενέσιμη αγωγή. 

    Προσέξτε παρακαλώ ότι δεν παίρνω επίσημη θέση γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία του ιστορικού σας. Απαντάω μόνο στην ερώτηση "με ποιον από τους δύο συμφωνώ περισσότερο" με βάση τα λίγα πράγματα που γνωρίζω για εσάς. Εσείς θα πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέει εκείνος που εμπιστεύεστε περισσότερο ή να επισκεφθείτε κάποιον τρίτο που θα εμπιστευτείτε για να ξεκαθαρίσει την εικόνα.

    • Μου αρέσει 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    5 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

    Μάλλον με το γυναικολόγο σας. 

    Το αντίσωμα που βρέθηκε θετικό καταρχάς θέλει επιβεβαίωση 3 μήνες μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Αλλά ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, το ιστορικό σας δεν φαίνεται να πληροί τα κριτήρια διάγνωσης "Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου" (γιατί η διάγνωση δεν τίθεται μόνο από την παρουσία αντισωμάτων, αλλά απαιτεί και την εμφάνιση συγκεκριμένων κλινικών εκδηλώσεων). Για αυτό βέβαια κρατάω μια επιφύλαξη γιατί δεν έχω τις λεπτομέρειες του ιστορικού, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα από μια οθόνη.

    Ο αιματολόγος σας αντιμετωπίζει σαν να έχετε διαγνωστεί με το σύνδρομο, χωρίς να ισχύει αυτό, ακολουθώντας μια πιο προληπτική προσέγγιση. Ο γυναικολόγος σας δίνει την Ασπιρίνη στη δόση που προτιμούν οι γυναικολόγοι για την πρόληψη προβλημάτων του πλακούντα (π.χ. προεκλαμψία κλπ), που και αυτό ίσως να μην είναι απαραίτητο, αλλά αν μη τι άλλο δεν είναι ενέσιμη αγωγή. 

    Προσέξτε παρακαλώ ότι δεν παίρνω επίσημη θέση γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία του ιστορικού σας. Απαντάω μόνο στην ερώτηση "με ποιον από τους δύο συμφωνώ περισσότερο" με βάση τα λίγα πράγματα που γνωρίζω για εσάς. Εσείς θα πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέει εκείνος που εμπιστεύεστε περισσότερο ή να επισκεφθείτε κάποιον τρίτο που θα εμπιστευτείτε για να ξεκαθαρίσει την εικόνα.

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση γιατρέ, καλά Χριστούγεννα!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Καλημέρα σας,

    Έχω ομάδα αίματος Ο ρέζους θετικό και ο σύζυγός μου Α ρέζους θετικό. Η έμμεση Coombs βγήκε θετική 1/16. Την επανέλαβα σε μια βδομάδα σε άλλο εργαστήριο και βγήκε θετική 1/128. Είμαι στην 15 βδομάδα. Υπάρχει κίνδυνος? Τι προτείνετε να κάνω?  

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 ώρα πρίν, skatharakos είπε:

    Καλημέρα σας,

    Έχω ομάδα αίματος Ο ρέζους θετικό και ο σύζυγός μου Α ρέζους θετικό. Η έμμεση Coombs βγήκε θετική 1/16. Την επανέλαβα σε μια βδομάδα σε άλλο εργαστήριο και βγήκε θετική 1/128. Είμαι στην 15 βδομάδα. Υπάρχει κίνδυνος? Τι προτείνετε να κάνω?  

     

    Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, μπορεί και όχι.

     

    Η έμμεση Coombs είναι μια εξέταση που ανιχνεύει αντισώματα στο αίμα σας που στρέφονται ενάντια στο αίμα του εμβρύου. Τα αντισώματα δεν περιορίζονται στο Ρέζους (Anti-D πιο σωστά), αλλά μπορεί να σχηματιστούν ενάντια σε όλα πρακτικά τα αντιγόνα του αίματος (τις "υπο-ομάδες" αίματος). Ορισμένα από αυτά τα αντισώματα είναι κλινικά σημαντικά (κυρίως τα Anti-c, Anti-C, Anti-E και Anti-Kell), ενώ τα υπόλοιπα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. 

     

    Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα εργαστήριο που να μπορεί να βρει το είδος του αντισώματος και μόνο τότε θα ξέρουμε τη σημασία του. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ιδιωτικό εργαστήριο, απευθυνθείτε στις αιμοδοσίες των μαιευτηρίων ή των δημοσίων νοσοκομείων.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 28 λεπτά , Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

    Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, μπορεί και όχι.

     

    Η έμμεση Coombs είναι μια εξέταση που ανιχνεύει αντισώματα στο αίμα σας που στρέφονται ενάντια στο αίμα του εμβρύου. Τα αντισώματα δεν περιορίζονται στο Ρέζους (Anti-D πιο σωστά), αλλά μπορεί να σχηματιστούν ενάντια σε όλα πρακτικά τα αντιγόνα του αίματος (τις "υπο-ομάδες" αίματος). Ορισμένα από αυτά τα αντισώματα είναι κλινικά σημαντικά (κυρίως τα Anti-c, Anti-C, Anti-E και Anti-Kell), ενώ τα υπόλοιπα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. 

     

    Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα εργαστήριο που να μπορεί να βρει το είδος του αντισώματος και μόνο τότε θα ξέρουμε τη σημασία του. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ιδιωτικό εργαστήριο, απευθυνθείτε στις αιμοδοσίες των μαιευτηρίων ή των δημοσίων νοσοκομείων.

    Γειά σας γιατρέ! Έχω και γω 0 ρεζους θετικό και είμαι στην 28 εβδομάδα. Όμως δεν έχω κάνει κάποια άλλη εξέταση, δεν το έχω ψάξει παραπάνω γιατί νόμιζα ότι στο ρεζους αρνητικό υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να κοιτάξω κάτι; 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    5 ώρες πρίν, maria_tweety είπε:

    Γειά σας γιατρέ! Έχω και γω 0 ρεζους θετικό και είμαι στην 28 εβδομάδα. Όμως δεν έχω κάνει κάποια άλλη εξέταση, δεν το έχω ψάξει παραπάνω γιατί νόμιζα ότι στο ρεζους αρνητικό υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να κοιτάξω κάτι; 

     

    Εγώ τα γράφω συνέχεια, αλλά ποιος τα διαβάζει τελικά? Σίγουρα όχι οι γυναικολόγοι δυστυχώς... Δεν είναι άλλωστε δουλειά της εγκύου να γνωρίζει τι εξετάσεις πρέπει να κάνει.

    Διαβάστε στο παρακάτω νήμα όλες τις απαντήσεις μου για να βρείτε αυτά που ψάχνετε!

     


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    καλημερα γιατρε , μετα τον 1ο μου γιο ειχα 2 αποβολες και μετα απο γενετικο ελεγχο ανακαλυψα οτι εχω θρομβοφιλια λογω κληρονομιας. εχω ανχωθει λιγο για την επομενη μηπωσ κατι παει στραβα... υπαρχει πιθανοτητα να βγει προωρο μεγαλυτερη? η δεν ειναι πολυ πιθανο?

    Επεξεργάστηκαν by athanasia87

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    22 ώρες πρίν, athanasia87 είπε:

    καλημερα γιατρε , μετα τον 1ο μου γιο ειχα 2 αποβολες και μετα απο γενετικο ελεγχο ανακαλυψα οτι εχω θρομβοφιλια λογω κληρονομιας. εχω ανχωθει λιγο για την επομενη μηπωσ κατι παει στραβα... υπαρχει πιθανοτητα να βγει προωρο μεγαλυτερη? η δεν ειναι πολυ πιθανο?

    Σας απάντησα και στην άλλη συζήτηση. Λογικά με την αντιπηκτική αγωγή δεν θα έχετε πρόβλημα.

    Από την άλλη, μου κάνει εντύπωση η κληρονομική θρομβοφιλία που αναφέρετε. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα είχατε προβλήματα και στην πρώτη κύηση. Βεβαιωθείτε για την ορθότητα της διάγνωσης και αποκλείστε το ΕΠΙΚΤΗΤΟ Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα γιατρε..Προσπαθουμε με το συζυγο μου εδω και 5 χρονια να μεινω εγκυος..εχουμε κανει 4 εξωσωματικες με 3 αρνητικα αποτελεσματα και 1 εξωμητριο με αποτελεσμα να αφαιρεσουμε τη δεξια σαλπιγγα..προσφατα αναλυψαμε οτι η συμβατοτητα ως προς το συζυγο ειναι 0.8 και μου συστησε ανοσολογος να παρω γ'σφαιρινη..το προβλημα ειναι οτι δεν μπορουμε πουθενα να βρουμε αυτο το παραγοντα και δυστυχως μολις χασαμε το μωρακι μας(1η φυσιολογικη συληψη μεσα στα 5 χρονια που προσπαθουμε) λογο του οτι δεν υπηρχε πουθενα..ξερετε μηπως που μπορουμε να το βρουμε ή καποια αλλη θεραπεια που θα μπορουσε ισως να βοηθησει??δεν θελω να ξαναπροκυψει συλληψη και να το χασουμε εξαιτιας του φαρμακου..

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    12 ώρες πρίν, Makoula είπε:

    Καλησπερα γιατρε..Προσπαθουμε με το συζυγο μου εδω και 5 χρονια να μεινω εγκυος..εχουμε κανει 4 εξωσωματικες με 3 αρνητικα αποτελεσματα και 1 εξωμητριο με αποτελεσμα να αφαιρεσουμε τη δεξια σαλπιγγα..προσφατα αναλυψαμε οτι η συμβατοτητα ως προς το συζυγο ειναι 0.8 και μου συστησε ανοσολογος να παρω γ'σφαιρινη..το προβλημα ειναι οτι δεν μπορουμε πουθενα να βρουμε αυτο το παραγοντα και δυστυχως μολις χασαμε το μωρακι μας(1η φυσιολογικη συληψη μεσα στα 5 χρονια που προσπαθουμε) λογο του οτι δεν υπηρχε πουθενα..ξερετε μηπως που μπορουμε να το βρουμε ή καποια αλλη θεραπεια που θα μπορουσε ισως να βοηθησει??δεν θελω να ξαναπροκυψει συλληψη και να το χασουμε εξαιτιας του φαρμακου..

    Οι γ-σφαιρίνες είναι γενικά δυσεύρετο φάρμακο, ακόμα και για αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. 

    Για εσάς δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το χρειάζεστε: δεν υπάρχει καμία έγκριση του φαρμάκου για το πρόβλημά σας και δεν είναι γενικά αποδεκτή (από διεθνείς ενώσεις γυναικολόγων και αιματολόγων, αλλά και σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες) η χρήση των γ-σφαιρινών για ανάλογα περιστατικά. Υπό αυτήν την οπτική θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προμηθευτείτε τις γ-σφαιρίνες, ενώ είναι και περίεργο πώς ο ανοσολόγος που τις συστήνει (προφανώς βασιζόμενος σε δικά του δεδομένα που δεν συμφωνούν με τις διεθνείς οδηγίες) δεν αναλαμβάνει και την ευθύνη να σας τις βρει, αλλά σας αφήνει να ψάξετε εσείς τον τρόπο να τις προμηθευτείτε.

    Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο σε αυτό.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημέρα σας κ. Χατζηαντωνίου,

    Είχα προ εξαμήνου έναν ενδομήτριο θάνατο στις 40 εβδομάδες λόγω βακτηριακής λοίμωξης σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να διευκρινίσουν ούτε το βακτήριο, ούτε τον τρόπο μετάδοσης, εξ αίματος ή ανιούσα. Όλες μου οι εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν άριστες, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, εγώ δεν νόσησα από καμία λοίμωξη και το μωρό είχε πολύ καλή ανάπτυξη (ΒΓ: 3350 γρ). 

     

    Στην ιστολογική εξέταση του πλακούντα βρέθηκε εμβρυϊκή θρομβωτική αγγειοπάθεια φλεγμονώδους αρχής (φλεγμονώδεις θρομβώσεις κεντρικών χοριακών εμβρυϊκών αγγείων του πλακούντα). Ο γιατρός μου είπε ότι εφόσον οι θρομβώσεις ήταν φλεγμονώδεις σημαίνει ότι οφείλονται στη λοίμωξη και δεν υποψιάζεται κάποιο πρόβλημα που να σχετίζεται με την πήξη του αίματος.

     

    Παρόλα αυτά επειδή δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε την αιτία ή οποιοδήποτε πρόβλημα μου πρότεινε τις εξής εξετάσεις: μεταλλάξεις προθρομβίνης, FV Leiden, MTHFR καθώς και Πρωτεϊνη C και S, Αντιπηκτικό Λύκου, αντιθρομβίνη, ομοκυστεϊνη, αντικαρδιολιπίνη, αντισώματα β2 GPI. Όλες αυτές οι εξετάσεις βγήκαν φυσιολογικές και δεν εντοπίστηκε κάτι.

     

    Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με τα εξής:

    1) Έχει νόημα σε προχωρήσω σε περαιτέρω αιματολογικό έλεγχο ή όχι εφόσον δεν εντοπίστηκε κάτι στις "εξετάσεις θρομβοφιλίας" που έκανα;

    2) Ένας γιατρός πρότεινε να κάνει και ο σύζυγος τον γονιδιακό έλεγχο θρομβοφιλίας, ένας άλλος διαφωνεί. Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορεί ο πατέρας να κληρονομήσει στο έμβρυο γονίδια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα κατά την κύηση;

     

    Μέχρι τώρα έχουμε κάνει και εγώ και ο σύζυγος αρκετές εξετάσεις, έχουμε αποκλείσει γυναικολογικά θέματα, λοιμώξεις, μεταδοτικά νοσήματα κλπ.

    Γνωρίζω φυσικά ότι δεν μπορείτε να κάνετε ιατρική γνωμάτευση με αυτό τον τρόπο αλλά θα ήθελα κάποιες κατευθύνσεις.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποκλείσουμε τυχόν προβλήματα υγείας δικά μας που θα μπορούσαν να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα σε μία μελλοντική κύηση.

     

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    • Λυπημένη/-ος 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 ώρα πρίν, Synef είπε:

    Καλημέρα σας κ. Χατζηαντωνίου,

    Είχα προ εξαμήνου έναν ενδομήτριο θάνατο στις 40 εβδομάδες λόγω βακτηριακής λοίμωξης σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να διευκρινίσουν ούτε το βακτήριο, ούτε τον τρόπο μετάδοσης, εξ αίματος ή ανιούσα. Όλες μου οι εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν άριστες, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, εγώ δεν νόσησα από καμία λοίμωξη και το μωρό είχε πολύ καλή ανάπτυξη (ΒΓ: 3350 γρ). 

     

    Στην ιστολογική εξέταση του πλακούντα βρέθηκε εμβρυϊκή θρομβωτική αγγειοπάθεια φλεγμονώδους αρχής (φλεγμονώδεις θρομβώσεις κεντρικών χοριακών εμβρυϊκών αγγείων του πλακούντα). Ο γιατρός μου είπε ότι εφόσον οι θρομβώσεις ήταν φλεγμονώδεις σημαίνει ότι οφείλονται στη λοίμωξη και δεν υποψιάζεται κάποιο πρόβλημα που να σχετίζεται με την πήξη του αίματος.

     

    Παρόλα αυτά επειδή δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε την αιτία ή οποιοδήποτε πρόβλημα μου πρότεινε τις εξής εξετάσεις: μεταλλάξεις προθρομβίνης, FV Leiden, MTHFR καθώς και Πρωτεϊνη C και S, Αντιπηκτικό Λύκου, αντιθρομβίνη, ομοκυστεϊνη, αντικαρδιολιπίνη, αντισώματα β2 GPI. Όλες αυτές οι εξετάσεις βγήκαν φυσιολογικές και δεν εντοπίστηκε κάτι.

     

    Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με τα εξής:

    1) Έχει νόημα σε προχωρήσω σε περαιτέρω αιματολογικό έλεγχο ή όχι εφόσον δεν εντοπίστηκε κάτι στις "εξετάσεις θρομβοφιλίας" που έκανα;

    2) Ένας γιατρός πρότεινε να κάνει και ο σύζυγος τον γονιδιακό έλεγχο θρομβοφιλίας, ένας άλλος διαφωνεί. Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορεί ο πατέρας να κληρονομήσει στο έμβρυο γονίδια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα κατά την κύηση;

     

    Μέχρι τώρα έχουμε κάνει και εγώ και ο σύζυγος αρκετές εξετάσεις, έχουμε αποκλείσει γυναικολογικά θέματα, λοιμώξεις, μεταδοτικά νοσήματα κλπ.

    Γνωρίζω φυσικά ότι δεν μπορείτε να κάνετε ιατρική γνωμάτευση με αυτό τον τρόπο αλλά θα ήθελα κάποιες κατευθύνσεις.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποκλείσουμε τυχόν προβλήματα υγείας δικά μας που θα μπορούσαν να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα σε μία μελλοντική κύηση.

     

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

     

    Όπως είπατε κι εσείς, δεν είναι εύκολο να πω κάτι συγκεκριμένο χωρίς να μπορώ να δω την πλήρη έκθεση της νεκροψίας, του πλακούντα, του ελέγχου θρομβοφιλίας και των άλλων εξετάσεων που έχετε κάνει.

    Γενικά μιλώντας, αν οι εξετάσεις θρομβοφιλίας ήταν αρνητικές και η νεκροψία αποδίδει το ατυχές συμβάν σε λοίμωξη, δεν φαίνεται να ευθύνεται κάποιο αιματολογικό αίτιο. Ο έλεγχος θρομβοφιλίας που κάνατε είναι επαρκής, δεν χρειάζεται να ελέγξετε άλλους παράγοντες.

    Ο σύζυγός σας, τέλος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ελεγχθεί: κανείς δεν έχει αποδείξει ότι η θρομβοφιλία του πατέρα επηρεάζει την έκβαση της κύησης. Ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, όμως, θα ήμασταν εντελώς ανίσχυροι να το αντιμετωπίσουμε, αφού τα αντιπηκτικά που δίνουμε στην κύηση δεν περνάνε τον πλακούντα (και καλά κάνουν, γιατί αλλιώς το έμβρυο θα κινδύνευε από αιμορραγίες).

    Άρα όσο μπορώ να εκτιμήσω όσα μου γράφετε δεν φαίνεται να υπάρχει αιματολογικό αίτιο πίσω από το πρόβλημά σας. Καταλαβαίνετε ότι για αυτό κρατάω κάθε επιφύλαξη, αλλά ελπίζω να σας βοηθάω ως ένα βαθμό.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρέ γειά σας. Είμαι στην 33 εβδομαδα και έκανα κάποιες βιοχημικες εξετάσεις, από τις οποίες οι 2 ήταν εκτός ορίων. Συγκεκριμένα d dimer είναι 0,94 με όρια στο 3 τρίμηνο 0,07-0,85 και το αντιγόνο ελεύθερης πρωτεΐνης s 46% με φτ 64-143. Θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με αυτό. Είναι επικίνδυνο για το μωρό; πρέπει να πάρω κάποια θεραπεία; 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    10 ώρες πρίν, maria_tweety είπε:

    Γιατρέ γειά σας. Είμαι στην 33 εβδομαδα και έκανα κάποιες βιοχημικες εξετάσεις, από τις οποίες οι 2 ήταν εκτός ορίων. Συγκεκριμένα d dimer είναι 0,94 με όρια στο 3 τρίμηνο 0,07-0,85 και το αντιγόνο ελεύθερης πρωτεΐνης s 46% με φτ 64-143. Θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με αυτό. Είναι επικίνδυνο για το μωρό; πρέπει να πάρω κάποια θεραπεία; 

    Τα d-dimers φυσιολογικά αυξάνουν και η Πρωτεΐνη S φυσιολογικά μειώνεται στην κύηση.

    Τιμές αναφοράς στην κύηση δεν υπάρχουν για αυτές τις παραμέτρους και για αυτό το λόγο καλό είναι να μην μετριούνται (εκτός από ορισμένες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις) γιατί μόνο άγχος προκαλούν.

    Αγνοήστε τα αποτελέσματα και συνεχίστε την κύησή σας με αισιοδοξία και ψυχραιμία (εκτός αν υπάρχουν άλλα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να ρυθμίσετε, ανεξάρτητα από τις 2 τιμές που αναφέρετε).


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 5/3/2019 at 12:06 ΠΜ, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Τα d-dimers φυσιολογικά αυξάνουν και η Πρωτεΐνη S φυσιολογικά μειώνεται στην κύηση.

    Τιμές αναφοράς στην κύηση δεν υπάρχουν για αυτές τις παραμέτρους και για αυτό το λόγο καλό είναι να μην μετριούνται (εκτός από ορισμένες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις) γιατί μόνο άγχος προκαλούν.

    Αγνοήστε τα αποτελέσματα και συνεχίστε την κύησή σας με αισιοδοξία και ψυχραιμία (εκτός αν υπάρχουν άλλα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να ρυθμίσετε, ανεξάρτητα από τις 2 τιμές που αναφέρετε).

    Γεια σας και παλι!ο γυναικολογος με εβαλε και ξαναεκανα εξετασεις 

    Χρονος προθρομβινης 11,4

    Inr 0,98. 0,80-1,20

    Aptt 23,5. 25-40

    Ινωδογονο. 4,18. 2,1-4,2

    D dimer 3,10mg/l. <0,5

    Μου συνεστησε να ξεκινησω clexane 40 δυο φορες την ημερα.εγω δισταζω γιατι αυριο μπαινω 34 εβδομαδα και δεν ξερω τι νοημα εχει τωρα στο τελος.εσεις τι λετε;η d dimers αυξανει στην κυηση αλλα μηπως η δικη μου ειναι πολυ αυξημενη;εχω μπερδευτει

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    12 ώρες πρίν, maria_tweety είπε:

    Γεια σας και παλι!ο γυναικολογος με εβαλε και ξαναεκανα εξετασεις 

    Χρονος προθρομβινης 11,4

    Inr 0,98. 0,80-1,20

    Aptt 23,5. 25-40

    Ινωδογονο. 4,18. 2,1-4,2

    D dimer 3,10mg/l. <0,5

    Μου συνεστησε να ξεκινησω clexane 40 δυο φορες την ημερα.εγω δισταζω γιατι αυριο μπαινω 34 εβδομαδα και δεν ξερω τι νοημα εχει τωρα στο τελος.εσεις τι λετε;η d dimers αυξανει στην κυηση αλλα μηπως η δικη μου ειναι πολυ αυξημενη;εχω μπερδευτει

     

    Σας απάντησα ήδη ότι τιμές αναφοράς δεν υπάρχουν στην κύηση για τα D-dimers και η μέτρησή τους στην κύηση δεν πρέπει να γίνεται, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (υποψία πνευμονικής εμβολής). Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν όλοι όσοι ζητάνε εξετάσεις σε εγκύους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. 

    Το τι θα κάνετε με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να το αποφασίσετε, αλλά μάλλον θα πρέπει να ακούσετε το γιατρό σας, γιατί εγώ διατυπώνω μια άποψη μέσα από μια οθόνη και δεν είναι σωστό να υποκαθιστώ το θεράποντα ιατρό που έχει, άλλωστε, και την ευθύνη για ό,τι σας συμβεί.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    καλησπερα... ειχα 4 βιοχημικες αποβολες σε 1,5 χρονο.. εχω τον ιο hpv και τα τελευταια 2 χρονια μοου βρισκουν φλεγμονη στο τεστ παπ. ομως δε μου εχει χορηγηθει καποια αντιβιωση για να αντιμετπιστει η φλεγμονη... υστερα απο πολυ ψαξιμο μονη μου στο ιντερνετ... αναρωτιεμαι, μηπως ο οργανισμος μου προσπαθει να αντιμετωπισει τον ιο HPV και εχω αυξημενα NK που στρεφονται κατα του εμβρυο και ετσι το χανω πολυ νωρις... ποια ειναι η γνωμη σας; να κανω αυτη την εξεταση; και η θεραπεια ποια θα ειναι; κορτιζονη;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα

    • Σύνδεση/Εγγραφή

      Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν! 

    • Similar Content

      • Από FLOWERGIRL,
        ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.....
        ΕΙΧΑ ΔΥΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΩΣ ΤΩΡΣ,Η ΜΙΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ Η ΑΛΛΗ ΗΤΑΝ ΔΙΔΥΜΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΑ ΠΡΟΩΡΑ ΧΑΘΗΚΑΝ...ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ (ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ) ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ 9 ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΑ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΔΥΜΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΜΤΟ...ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΝΕΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ,ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ...ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ?ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩ ..ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΟΝ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΝΟΜΙΖΩ,ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ...ΡΗΞΗ ΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ....ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ?ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΟΥΚΛΕΣ!
      • Από Μαρια Στυλιανακη,
        Διαβάστε τα άρθρα (περισσότερα στα λινκ των πηγών) και θα καταλάβετε ότι πάνω από μια φορά την εβδομάδα πατάτες, δεν λέει! εγώ έτσι καταλαβαίνω!





        Στα αγγλικά
        Potato consumption may lead to preeclampsia high bloodpressure in pregnancy
        http://www.bbc.com/news/health-35261184
        όπως γράφει στο άρθρο
        αλλάξτε τις πατάτες με άλλους υδατάνθρακες
        με - όσπρια (φακές φάβα μαυροματικα )
        ή άλλα λαχανικά πχ κολοκυθα,
        πχ καλαμπόκι ή ρύζι, ή ρυζομακάρονα
        ή δημητριακά όπως βρώμη κινόα κριθάρι

      • Από mita,
        Πωs μπορουμε να αποφυγουμε την προεκλαμψια?
      • Από kazolina,
        μπορείτε να με ενημερώσετε σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για να μου γράψει εξετάσεις για να δω αν είμαι θρομβοφιλική?
        αιματολόγο ή αγγειολόγο
         
        γνωρίζει κάποια δυνατότητα να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη?ή σε ΙΚΑ?
         
        Οι εξετάσεις που γίνονται είναι αιματολογικές και γίνονται μία φορά ή επαναλαμβάνονται για κάποιους μήνες?
         
        Γίνονται σε οποιδήποτε ιατρικό κέντρο πχ ευρωδιάγνωση?
         
        Εγώ θέλω να κάνω τις εξετάσεις βασικά για μένα και άσχετα από άλλη πιθανή εγκυμοσύνη......σύμφωνα με αυτά που διάβασα στο ιντερνετ....όσοι είναι θρομβοφιλικοί κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό και κολπική μαρμαριγή!
         
        Αν δεν καλύπτονται από τα ταμεία ΙΚΑ -Ιδιωτική ασφάλεια .....ποιο είναι περίπου το κόστος?
         
      • Από ludiaa,
        Καλημέρα κοριτσάκι μου.
        Εχω περάσει από τη διαδικασία που περνάς στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου. Σταμάτησε η καρδιά του εμβρύου στην 8η εβδομάδα και το καταλαβα στην 12η. Κανένα συμπτωμα ούτε αίμα ούτε τίποτα. Να σκέφτεσαι ότι αυτό συμβαίνει και όπως λένε συχνά οι γιατροί γίνεται για καλό. Εγώ δεν ξέρω τι εφταιγε και επειδή είχα ήδη ένα παιδιί δεν θεωρήθηκε απαραίτητο να κάνω καμία εξέταση. Να θυμάσαι ότι είναι πολύ συχνό, ότι συμβαίνει σε πολλές γυναίκες και ότι ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών μετά απο αυτό κάνει όσα υγιέστατα παιδιά επιθυμεί. Δυστυχώς αυτό είναι λοταρία. Και συμβαίνει. Όποιος ταβήξει το λαχνό του κάθεται και το νούμερο. Δεν θα το ξεχάσεις ποτέ απλά μετά απο καιρό θα πονάει λιγότερο. Εγώ θυμαμαι ότι έλεγα πως μπορεί μέσα σε μία μέρα να μην είμαι πια εγκυος. Αυτό με σόκαρε πιο πολύ. Παρόλαυτα όμως συνέχισα τη ζωή μου έκανα το δεύτερο παιδάκι μου μένωντας έγκυος 4 μήνες μετά την φυσική αποβολή την οποία έκανα. Όλα θα πάνε καλά. Να είσαι σίγουρη γιαυτό. για όλους είναι απλά ένα εμβρυο που χάθηκε γιασένα ήταν το παιδί σου, και το καταλαβαίνω απόλυτα.Εγώ θα σου έλεγα να ξεσπάσεις και ν στεναχωρηθείς. Δεν πειράζει. Και εγω ήμουν φοβερά ψυχραιμη τότε, δεν έκλαψα καθόλου, αλλά μετά το βρήκα μπροστά μου. Η επόμενη εγκυμοσύνη θα είναι λίγο δύσκολη με την εννοια ότι θα φοβάσαι. Όσμως θα σου πω αυτό που μου είπε εδώ η μαία που με παρακολουθούσε: Κλαις και καταδικάζεις το παιδί που έχεις μέσα σου εξαιτίας μίας κακιάς εμεπιρίας και αυτό δεν του αξίζει. Να είσαι δυνατή και με θετική σκέψη και όλα θα πανε καλα. Πολλά φιλιά και μια μεγάλη αγκαλια.
      • Από kafraki,
        Γειά σας! 
        Πρώτη φορά έγκυος και πανικόβλητη.... 
        Στη 19η εβδομάδα ανακάλυψα ότι έχω θρομβοφιλία και ξεκίνησα αγωγή.  Η αυχενική μου ήταν τέλεια και όλοι οι γιατροί είπαν να μην κάνω αμνιο. 
        Έκανα πριν 2μέρες τον Β' επιπέδου στις 22 + 2 . Φάνηκε " συμμετρική καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου " κατά 10 μέρες.( συγκριση αυχενικής και β΄επιπεδου)  Ο γιατρός είπε πως υπάρχει μικρή αντίσταση στη δεξιά μητριαία αρτηρία αλλά η αιμάτωση γίνεται κανονικά. Ολα τα υπόλοιπα φαίνονται φυσιολογικά. Ομως μου ειπε πως μαλλον πρεπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση γιατι η συμμετρική αναπτυξη υποδηλωνει καμια φορα ανωμαλίες. ( Να σημειωσω πως ειναι στο δημόσιο και δε θα παρει αυτός χρηματα, δεν εθιχε συμφερον να το προτεινει). 
        Μου είπε επισης πως αν συνεχίσει να καθυστερει η αναπτυξη θα πρεπει να γινει τοκετος , αν και στις 23 εβδομαδες το μωρο δε θα ειναι βιωσιμο!!!!!!!!!!! Σε ερωτηση μου αν υπάρχουν πιθανότητες να εχει καλή εκβαση η κύηση , είπε : " Ναι, υπάρχει και αυτή η πιθανότητα" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Αυτή τη στιγμή είμαι σε κατάθλιψη και πανικο μαζί.
        Από τη μια φοβαμαι την αμνιο γιατι θα γινει σε μεγαλη εβδομάδα και υπαρχει παντα και ο κίνδυνος αποβολής, από την άλλη φον=βαμαι τα αποτελεσματα της κ απορω πως δεν ειχε φανει κατι στην αυχενική και επίσης τρεμω για το τι μπορει να συμβαινει κ δε μεγαλωνει το μωρο μου! Σκεφτομαι ολο οτι θα πεθανει!!! Δεν το αντεχω αυτο!!!! Υπάρχουν περιπτωσεις με αυτη την καθυστερηση - διαφορα στην αναπτυξη που να εχουν γεννηθει φυσιολογικα και υγιη;;;; 
        Τι μπορει να συμβαινει;;;;;;
        Σε 4 μερες παω για αμνιο και φοβαβμαι..τα παντα...
      • Από Νατασα κατσογιαννη,
        Καλησπέρα σας...πριν περίπου 8 μήνες εμεινα έγκυος...ειμαι 21 χρονών...εμεινα με τον πρώτο μήνα προσπαθειών όλα καλά μέχρι την 6 εβδομάδα που μ είπε ο γιατρός οτι 6η εμβομαδα θα ακούσουμε καρδούλα και θα το δούμε το μωρακι( είχα πάει και στην 5η αλλα δν ειδαμε τπτ) δυστυχώς ούτε την 6η ειδαμε μου είπε να κάνω χοριακη 26.000 μονάδες...αλλα δυστυχώς δεν διπλασιάστηκε έκανα μετά από 48 ώρες και πήγε 29.000 περίμενα μέχρι 9η εβδομάδα ενώ πείρα και δεύτερη γνώμη και δυστυχώς έκανα αποξεση...εγινε καρυοτιπος στο μωρο και βιοψία στο ιασω και το μωρο δεν είχε χρωμοσωματκες ανωμαλίες και μ είπε πως πρέπει να κάνω εξετασεις θρομβοφιλιας ...και θέλω να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε αν μπορώ να κάνω κάπου δωρεάν της εξετάσεις ειμαι ασφαλισμένη στο δημόσιο...η τουλάχιστον με μικρό κόστος...εχω ρωτήσει και ζητάνε τρελα ποσα...εχω απελπιστη...
      • Από ΕΥΗ Γ,
        Γεια σας κοριτσια και παλι..
        για να δουμε ποιες απο εμας εχουν θρομβοφιλια??εγω παντως εχω!!
        και αν κανατε ενεσεις ηπαρινης κατα τη διαρκεια της κυησης?εγω εκανα!!
        οσες κανατε λογω θρομβοφιλιας ή για καποιο αλλο λογο,ποιος αιματολογος σας παρακολουθουσε(θεσ/νικης)??αυτο το τελευταιο μ'ενδιαφερει πολυ..αν θελετε μου απαντατε δημοσιως ή και π.μ.!!
        τα λεμε και παλι!!