Recommended Posts

    1 ώρα πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

    Να μην ανησυχείτε καθόλου.

     

    Οι μεταλλάξεις του MTHFR και η ομοκυστεΐνη δεν θεωρούνται πια κλινικά σημαντικοί παράγοντες. Αυτά που σας είπαν βασίζονται σε γνώσεις του 2010, όλες οι νεότερες μελέτες έχουν αποδομήσει τον συσχετισμό των μεταλλάξεων του MTHFR και της ομοκυστεΐνης με επιπλοκές εντός ή εκτός κύησης. 

     

    Δεν ξέρω, ακόμα, με ποιο σκεπτικό σας είπαν να πάρετε Ασπιρίνη. Η ομοκυστεΐνη (αν θέλαμε να τη μειώσουμε), μειώνεται με το Φυλλικό οξύ (που έτσι κι αλλιώς παίρνουν οι έγκυες) και δεν χρειάζεται ασπιρίνη. Επιπλέον,  δεν ισχύει ότι οι μεταλλάξεις του MTHFR δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέως. Πρέπει να ξέρετε ότι μεταλλάξεις του MTHFR έχει ένας στους επτά ευρωπαίους (και Έλληνες κατ' επέκταση). Καταλαβαίνετε ότι αν 1 στους 7 είχε πρόβλημα, θα ήταν το συχνότερο πρόβλημα του πλανήτη και δεν θα περνούσε απαρατήρητο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    [Οι μεταλλάξεις του MTHFR (που είναι ένα ένζυμο) δεν επιτρέπουν τον σωστό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης (που είναι ένα αμινοξύ) και το (περισσότερο) φυλλικό οξύ (που είναι συνένζυμο του MTHFR) βοηθάει ώστε το μεταλλαγμένο ένζυμο να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτά για εξηγήσουμε λίγο και τη βιολογική βάση όλων αυτών.]

     

    Το πιο σημαντικό που γράφετε, όμως, και θέλω να σχολιάσω είναι η διακοπή της Ασπιρίνης στην 36η εβδομάδα, που υποθέτω ότι γίνεται εν όψει τοκετού, για λόγους αναισθησίας κλπ. Στην δική σας περίπτωση, όπως έγραψα, η ασπιρίνη δεν χρειάζεται και άρα δεν πειράζει αν διακοπεί. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η ασπιρίνη είναι απαραίτητη μέχρι την τελευταία μέρα. Και πλέον ξέρουμε (μετά από μεγάλη μελέτη του 2015, που έχουν ήδη ενσωματώσει στις διεθνείς οδηγίες οι αναισθησιολόγοι) ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης δεν προκαλεί προβλήματα στην επισκληρίδιο αναισθησία και άρα δεν υπάρχει λόγος διακοπής της ασπιρίνης ή λόγος αποφυγής της επισκληριδίου σε γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη.

     

    Συνοψίζοντας, είναι μεγάλο πρόβλημα στην ιατρική ότι πολλοί γιατροί -και όχι μόνο στην Ελλάδα- δεν ενημερώνονται τακτικά και μένουν προσκολλημένοι σε παλιότερες γνώσεις, όντας διστακτικοί να ακολουθήσουν νέες οδηγίες. Η ιατρική θέλει συνεχή ενημέρωση και παρακολούθηση των διεθνών οδηγιών. Σε αυτές βασίζω πάντα τις απόψεις μου και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα να συνεργάζομαι με το φόρουμ, αφού βλέπω ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση στα θέματα που με αφορούν.

    Χίλια ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας! Η αλήθεια είναι ότι με καθησυχασατε απλά νόμιζα ότι επειδή είναι ετεροζυγωτια και στα δύο mthfr ίσως είναι σοβαρό και χρειαζόταν και η ομοκυστεΐνη. Τώρα κατάλαβα ότι γενικά η μετάλλαξη στα mthfr δεν είναι. Αν και στο ιντερνετ για ανεβασμένη ομοκυστεΐνη γράφει πολύ άσχημα πράγματα (εμφράγματα κλπ) για αυτό θορυβηθηκα .Την ασπιρίνη μου την κόβουν για τυχόν αιμορραγία στον τοκετό μου είπαν. Επίσης κοιτάζοντας τις εξετάσεις μου καλύτερα είδα ότι ήταν πολύ ψηλά η d διμερής (704 για την ακρίβεια) αλλά μου είχαν πει ότι είναι φυσιολογικό λόγω εγκυμοσύνης. Συμφωνείτε σε αυτό; Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ !! Να ειναι όλα τα μωράκια γερά και οι μαμάδες! 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις

    On 6/3/2021 at 11:36 ΠΜ, Marilena Z είπε:

    Χίλια ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας! Η αλήθεια είναι ότι με καθησυχασατε απλά νόμιζα ότι επειδή είναι ετεροζυγωτια και στα δύο mthfr ίσως είναι σοβαρό και χρειαζόταν και η ομοκυστεΐνη. Τώρα κατάλαβα ότι γενικά η μετάλλαξη στα mthfr δεν είναι. Αν και στο ιντερνετ για ανεβασμένη ομοκυστεΐνη γράφει πολύ άσχημα πράγματα (εμφράγματα κλπ) για αυτό θορυβηθηκα .Την ασπιρίνη μου την κόβουν για τυχόν αιμορραγία στον τοκετό μου είπαν. Επίσης κοιτάζοντας τις εξετάσεις μου καλύτερα είδα ότι ήταν πολύ ψηλά η d διμερής (704 για την ακρίβεια) αλλά μου είχαν πει ότι είναι φυσιολογικό λόγω εγκυμοσύνης. Συμφωνείτε σε αυτό; Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ !! Να ειναι όλα τα μωράκια γερά και οι μαμάδες! 

     

    H Ασπιρίνη δεν προκαλεί κανέναν κίνδυνο αιμορραγίας στον τοκετό, ούτε και προβλήματα με την επισκληρίδιο. Αυτά αποτελούν φοβίες από το παρελθόν και πλέον έχουν καταρριφθεί από τις πρόσφατες μελέτες.

     

    Τα d-dimers αυξάνονται φυσιολογικά στην κύηση, αυτό σας το είπαν σωστά. Η ερώτηση φυσικά είναι "και τότε γιατί τα μέτρησαν, αφού το αποτέλεσμα δεν αξιολογείται"? Σε αυτό δεν έχω απάντηση, αλλά είναι κάτι που γίνεται συχνά δυστυχώς. Αυξάνει αχρείαστα το άγχος τόσο των γυναικών, όσο και των γυναικολόγων τους και για αυτόν τον λόγο εγώ συνιστώ να μη γίνεται ΠΟΤΕ αυτή η εξέταση στην κύηση (ΟΚ, μοναδική εξαίρεση η υποψία πνευμονικής εμβολής, για να είμαι πλήρης, όπου ελπίζει κανείς να δει φυσιολογική τιμή για να την αποκλείσει, όσο απίθανο κι αν είναι αυτό).


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γεια σας γιατρε, ειμαι 32 ετων δεν εδω παιδιά. Ειχα μια παλινδρομη κυηση που φάνηκε μονο σακος κ τωρα ειμαι παλι εγκυος 11 εβδομάδων. Επειδή ειχα αποκολληση με αίμα στην 8η εβδομάδα ο γυναικολογος με έστειλε σε αιματολογο ο οποίος σύμφωνα με τις εξετάσεις θρομβοφιλιας κ το θρομβοελαστογραμμα έκρινε οτι δε χρειάζομαι αγωγή. Ο γυναικολογος όμως επειδή εχω πρωτεινη s 39 θέλει να ξεκινήσω clexane. Μπορώ να εχω τη γνώμη σας? Η ανάπτυξη έμβρυου ως τωρα είναι φυσιολογικη. Ευχαριστώ 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 25/3/2021 at 1:12 ΜΜ, Lilaki15 είπε:

    Γεια σας γιατρε, ειμαι 32 ετων δεν εδω παιδιά. Ειχα μια παλινδρομη κυηση που φάνηκε μονο σακος κ τωρα ειμαι παλι εγκυος 11 εβδομάδων. Επειδή ειχα αποκολληση με αίμα στην 8η εβδομάδα ο γυναικολογος με έστειλε σε αιματολογο ο οποίος σύμφωνα με τις εξετάσεις θρομβοφιλιας κ το θρομβοελαστογραμμα έκρινε οτι δε χρειάζομαι αγωγή. Ο γυναικολογος όμως επειδή εχω πρωτεινη s 39 θέλει να ξεκινήσω clexane. Μπορώ να εχω τη γνώμη σας? Η ανάπτυξη έμβρυου ως τωρα είναι φυσιολογικη. Ευχαριστώ 

     

    Η πρωτεΐνη S μειώνεται μειώνεται φυσιολογικά στην κύηση και το αποτέλεσμα δεν αξιολογείται.

    Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πω αν χρειάζεστε ή όχι ενέσεις ηπαρίνης αν δεν έχω το πλήρες ιστορικό και την πλήρη εικόνα των εξετάσεων που έγιναν και δεν μπορώ να κάνω τον διαιτητή ανάμεσα σε 2 γιατρούς, μέσα από μια οθόνη.

    • Μου αρέσει 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρέ καλησπέρα σας,

    Θα ήθελα καταρχάς να σας συγχαρώ που μέσα από το βήμα του διαδικτύου απαντάτε σε τοσες ερωτήσεις με τόσο ζήλο και προσοχή. Πραγματικά συγχαρητήρια.

    Είμαι 35 ετών, έχω ήδη ένα παιδάκι 4 ετών και μία κύηση με ενδομήτριο θάνατο στον 8ο μήνα πριν 1.5 χρόνο. Είμαι πάλι έγκυος στον 6ο μήνα αυτή τη στιγμή και έχω κάνει εξετάσεις θρομβοφιλίας (και) αυτή τη φορά πριν μείνω έγκυος. Το μόνο ανησυχητικό αποτέλεσμα ήταν το  :

    GPIa (C807T) Ανιχνεύθηκε σε ομοζυγωτία

    Από την αρχή της εγκυμοσύνης ακολουθώ αντιπηκτική αγωγή με innohep και σαλοσπιρ (το οποίο σταμάτησα κατόπιν υποδείξεως του γιατρού μου στον 3ο περίπου μήνα). Συνεχίζω δηλ μόνο με καθημερινή innohep.

    Επειδή το γεγονός του ενδομήτριου θανάτου μας έχει σημαδέψει, θα προτείνατε κάποιο επιπλέον έλεγχο ή κάποια επιπρόσθετη αγωγή για να είναι αποτελεσματική η αντιπηκτική αγωγή;

    Ευχαριστώ θερμά.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις

    7 ώρες πρίν, pika85 είπε:

    Γιατρέ καλησπέρα σας,

    Θα ήθελα καταρχάς να σας συγχαρώ που μέσα από το βήμα του διαδικτύου απαντάτε σε τοσες ερωτήσεις με τόσο ζήλο και προσοχή. Πραγματικά συγχαρητήρια.

    Είμαι 35 ετών, έχω ήδη ένα παιδάκι 4 ετών και μία κύηση με ενδομήτριο θάνατο στον 8ο μήνα πριν 1.5 χρόνο. Είμαι πάλι έγκυος στον 6ο μήνα αυτή τη στιγμή και έχω κάνει εξετάσεις θρομβοφιλίας (και) αυτή τη φορά πριν μείνω έγκυος. Το μόνο ανησυχητικό αποτέλεσμα ήταν το  :

    GPIa (C807T) Ανιχνεύθηκε σε ομοζυγωτία

    Από την αρχή της εγκυμοσύνης ακολουθώ αντιπηκτική αγωγή με innohep και σαλοσπιρ (το οποίο σταμάτησα κατόπιν υποδείξεως του γιατρού μου στον 3ο περίπου μήνα). Συνεχίζω δηλ μόνο με καθημερινή innohep.

    Επειδή το γεγονός του ενδομήτριου θανάτου μας έχει σημαδέψει, θα προτείνατε κάποιο επιπλέον έλεγχο ή κάποια επιπρόσθετη αγωγή για να είναι αποτελεσματική η αντιπηκτική αγωγή;

    Ευχαριστώ θερμά.

    Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι στις μηνιαίες εξετάσεις που κάνω μόνο μία φορά έχουμε κάνει εξετάσεις πήξεως (πριν 2 μηνες) και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής : 

    ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΗΞΕΩΣ

     

    Χρόνος ασθενούς : 11.7 sec 

    Δραστικότητα : 108.2 % 

    INR : 0.95 

    Χρόνος μάρτυρα : 12.2 sec 

    A.P.T.T. : 22.2 sec

    Πρέπει να ζητήσω επιτακτικά από τον γιατρό μου κάτι περισσότερο;

    Σας ευχαριστώ και πάλι.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 15/4/2021 at 12:02 ΠΜ, pika85 είπε:

    Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι στις μηνιαίες εξετάσεις που κάνω μόνο μία φορά έχουμε κάνει εξετάσεις πήξεως (πριν 2 μηνες) και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής : 

    ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΗΞΕΩΣ

     

    Χρόνος ασθενούς : 11.7 sec 

    Δραστικότητα : 108.2 % 

    INR : 0.95 

    Χρόνος μάρτυρα : 12.2 sec 

    A.P.T.T. : 22.2 sec

    Πρέπει να ζητήσω επιτακτικά από τον γιατρό μου κάτι περισσότερο;

    Σας ευχαριστώ και πάλι.

     

    On 14/4/2021 at 2:41 ΜΜ, pika85 είπε:

    Γιατρέ καλησπέρα σας,

    Θα ήθελα καταρχάς να σας συγχαρώ που μέσα από το βήμα του διαδικτύου απαντάτε σε τοσες ερωτήσεις με τόσο ζήλο και προσοχή. Πραγματικά συγχαρητήρια.

    Είμαι 35 ετών, έχω ήδη ένα παιδάκι 4 ετών και μία κύηση με ενδομήτριο θάνατο στον 8ο μήνα πριν 1.5 χρόνο. Είμαι πάλι έγκυος στον 6ο μήνα αυτή τη στιγμή και έχω κάνει εξετάσεις θρομβοφιλίας (και) αυτή τη φορά πριν μείνω έγκυος. Το μόνο ανησυχητικό αποτέλεσμα ήταν το  :

    GPIa (C807T) Ανιχνεύθηκε σε ομοζυγωτία

    Από την αρχή της εγκυμοσύνης ακολουθώ αντιπηκτική αγωγή με innohep και σαλοσπιρ (το οποίο σταμάτησα κατόπιν υποδείξεως του γιατρού μου στον 3ο περίπου μήνα). Συνεχίζω δηλ μόνο με καθημερινή innohep.

    Επειδή το γεγονός του ενδομήτριου θανάτου μας έχει σημαδέψει, θα προτείνατε κάποιο επιπλέον έλεγχο ή κάποια επιπρόσθετη αγωγή για να είναι αποτελεσματική η αντιπηκτική αγωγή;

    Ευχαριστώ θερμά.

     

    Το ιστορικό ενδομήτριου θανάτου είναι πολύ σημαντικό και είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν οφείλεται στη μετάλλαξη που γράφετε. 

    Το αν χρειάζεστε τις ενέσεις ή/και την Ασπιρίνη είναι κάτι που δεν μπορώ να το πω με αυτά τα δεδομένα.

    Σε κάθε περίπτωση, στον 6ο μήνα κύησης είναι αργά για δεύτερες σκέψεις. Προχωρήστε με θετική σκέψη και ελπίζω όλα να πάνε καλά και να μη χρειαστεί να συζητήσουμε ξανά τι έφταιξε την προηγούμενη φορά.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρέ καλησπέρα σας.μετα από 3 αποβολές διαγνώστηκα με αντιφωσφολιπιδικο σύνδρομο με θετικά τα αντί β2 γλυκοπρωτεΐνες. Τώρα είναι στην 28η εβδομάδα λαμβάνοντας αγωγή ασπιρίνη 100mg και clexane 0.40. ξέρω ότι την ένεση την σταματάς μία μέρα πριν τον τοκετό.τηκ ασπιρίνη όμως ποτε θα ήταν καλύτερο να την σταματήσω?δεν υπάρχει αιματολογος στην χώρα που βρίσκομαι.ευχαριστω πολύ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σας.για μια ακομη φορα θα χρειαστω τις γνωσεις γιατρε.2 παλινδρομες κυησεις μεσα σε 1 χρονο και κατι και ο γυναικολογος μου μου συνταγογραφησει ελεγχο θρομβοφιλιας.τα αποτελεσματα ειναι τα εξης:

    Ομοκυστεινη 12,7( φ.τ 5-20) ειναι ιδιο με ddimers???

    Αντισωματα καρδιολιπινης igg 0,1

    Αντισωματα καρδιολιπινης igm 4,6

    Αντισωματα καρδιολιπινης iga 3,3

    Αντισωματα αντιφωσφολιπιδικα igg 1,9

    Αντισωματα β2 Γλυκοπρωτεινης igm 0,9

    Αντισωματα anti dna ds 2,0

    Αντιπυρηνικα αντισωματα ανοσοφθορισμος αρνητικο

    Χρονος quick μαρτυρος 12,90sec

    Χρονος quick εξετασθεντος 17,70sec

    Ποσοστο 62%

    INR 1,35 (φ.τ. 0,8-1.2)

    aPTT 46,2 (φ.τ. 24-35)

    Αντιθρομβινη III 95%

    Πρωτεινη C 84%

    Πρωτεινη S ελευθερη 69%

    Αντισταση στην πρωτεινη C 263,40sec

    Lac screen 51,1sec (φ.τ.25,6-41,8)

    Lac screen μαρτυρας 35 sec

    Lac screen ratio 1,46

    Lac confirm 44,6 sec (φ.τ.26-38)

    Lac confirm μαρτυρας 32sec

    Lac confirm ratio 1,39

    Λόγος lac 1,05.

    Τα αποτελεσματα στο μοριακο ελεγχο θρομβοφιλιας γραφει αρνητικο το δειγμα για τη μεταλλαξη G20210Aτου παραγοντα ΙΙ (προθρομβινη)

    Αρνητικο δειγμα για τη μεταλλαξη G1691A του παραγοντα V-Leiden.

    Και αρνητικο δειγμα για τη μεταλλαξη A1298C του ενζυμου MTHFR.

    Θα μπορουσατε να μου εξηγησετε τι ακριβως σημαινουν τα αποτελεσματα??σας ευχαρισω παρα πολυ.

     

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    12 ώρες πρίν, olivia2012 είπε:

    Καλησπέρα σας.για μια ακομη φορα θα χρειαστω τις γνωσεις γιατρε.2 παλινδρομες κυησεις μεσα σε 1 χρονο και κατι και ο γυναικολογος μου μου συνταγογραφησει ελεγχο θρομβοφιλιας.τα αποτελεσματα ειναι τα εξης:

    Ομοκυστεινη 12,7( φ.τ 5-20) ειναι ιδιο με ddimers???

    Αντισωματα καρδιολιπινης igg 0,1

    Αντισωματα καρδιολιπινης igm 4,6

    Αντισωματα καρδιολιπινης iga 3,3

    Αντισωματα αντιφωσφολιπιδικα igg 1,9

    Αντισωματα β2 Γλυκοπρωτεινης igm 0,9

    Αντισωματα anti dna ds 2,0

    Αντιπυρηνικα αντισωματα ανοσοφθορισμος αρνητικο

    Χρονος quick μαρτυρος 12,90sec

    Χρονος quick εξετασθεντος 17,70sec

    Ποσοστο 62%

    INR 1,35 (φ.τ. 0,8-1.2)

    aPTT 46,2 (φ.τ. 24-35)

    Αντιθρομβινη III 95%

    Πρωτεινη C 84%

    Πρωτεινη S ελευθερη 69%

    Αντισταση στην πρωτεινη C 263,40sec

    Lac screen 51,1sec (φ.τ.25,6-41,8)

    Lac screen μαρτυρας 35 sec

    Lac screen ratio 1,46

    Lac confirm 44,6 sec (φ.τ.26-38)

    Lac confirm μαρτυρας 32sec

    Lac confirm ratio 1,39

    Λόγος lac 1,05.

    Τα αποτελεσματα στο μοριακο ελεγχο θρομβοφιλιας γραφει αρνητικο το δειγμα για τη μεταλλαξη G20210Aτου παραγοντα ΙΙ (προθρομβινη)

    Αρνητικο δειγμα για τη μεταλλαξη G1691A του παραγοντα V-Leiden.

    Και αρνητικο δειγμα για τη μεταλλαξη A1298C του ενζυμου MTHFR.

    Θα μπορουσατε να μου εξηγησετε τι ακριβως σημαινουν τα αποτελεσματα??σας ευχαρισω παρα πολυ.

     

     

     Θα έχετε δει και από άλλες αναρτήσεις μου ότι ο έλεγχος από μόνος του δεν λέει κάτι, χωρίς το πλήρες ιστορικό. Ιατρική μέσα από μια οθόνη δεν γίνεται και θα πρέπει να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο για να εξηγήσει τα αποτελέσματα με βάση το ιστορικό σας.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις

    Γιατρέ μου καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας!θα ήθελα να σας ρωτήσω έχω δίδυμα κοριτσάκια 2.5 χρόνων και έκανα εξετάσεις αίματος στην μια και βρέθηκε η B12 αυξημενη.με όριο 960 έχει 1440.μπορεί να οφείλεται στις τροφές αυτή η αύξηση?Η μιλάμε για κάτι παθολογικό με αυτή την τιμή?όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις της ήταν φυσιολογικές.εχω ραντεβού με παιδοαιματολογο μετά το Πάσχα αλλά μέχρι τότε...... έχω ανησυχήσει πολυ!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 28/4/2021 at 8:19 ΜΜ, ROZAKAR είπε:

    Γιατρέ μου καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας!θα ήθελα να σας ρωτήσω έχω δίδυμα κοριτσάκια 2.5 χρόνων και έκανα εξετάσεις αίματος στην μια και βρέθηκε η B12 αυξημενη.με όριο 960 έχει 1440.μπορεί να οφείλεται στις τροφές αυτή η αύξηση?Η μιλάμε για κάτι παθολογικό με αυτή την τιμή?όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις της ήταν φυσιολογικές.εχω ραντεβού με παιδοαιματολογο μετά το Πάσχα αλλά μέχρι τότε...... έχω ανησυχήσει πολυ!!

     

    Δεν είναι εύκολο να απαντήσω αυτήν την ερώτηση, γιατί μιλάμε για μικρά παιδιά, για τα οποία δεν έχω εμπειρία.

    Αν σκεφτόμουν ενήλικες θα σας έλεγα ότι πρώτον απαιτείται επανάληψη της εξέτασης για επιβεβαίωση της παθολογικής τιμής. Αν επιβεβαιωθεί, απαιτείται εκτενής έλεγχος προς αποκλεισμό διαφόρων νοσημάτων, αλλά σε ασθενείς με φυσιολογικές όλες τις άλλες εξετάσεις κατά κανόνα η αύξηση της Β12 παραμένει ανεξήγητη (αλλά δεν μας απασχολεί κιόλας, αφού στο μεταξύ έχουμε αποκλείσει όλα τα δυνητικά σημαντικά αίτια).


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου!όλες οι άλλες εξετάσεις ειναι φυσιολογικες και υπέρηχο κοιλιάς που κάναμε δεν βρέθηκε κάτι.ολα ήταν φυσιολογικά!Καλό Πάσχα σας εύχομαι με υγεία!ναστε  καλά!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα γιατρέ!! Είμαι έγκυος σε δίδυμη κύηση 21+2, έκανα ένα θρομβοελαστογραμμα (NATEM)  στην 20 εβδομάδα κ θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για τα αποτελέσματα.

    CT 324 sec

    CFT 79 sec

    A10 59mm

    A15 63mm

    A20 65mm

    MCF 66 mm

    CLI 30 100%

    ML 0%

    στις παρατηρήσεις κάτω γράφει αυξημένη πηκτικότητα, θεωρείται πως χρειάζεται να κάνω κάποια αγωγή;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις

    11 ώρες πρίν, mpempoula11 είπε:

    Καλησπέρα γιατρέ!! Είμαι έγκυος σε δίδυμη κύηση 21+2, έκανα ένα θρομβοελαστογραμμα (NATEM)  στην 20 εβδομάδα κ θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για τα αποτελέσματα.

    CT 324 sec

    CFT 79 sec

    A10 59mm

    A15 63mm

    A20 65mm

    MCF 66 mm

    CLI 30 100%

    ML 0%

    στις παρατηρήσεις κάτω γράφει αυξημένη πηκτικότητα, θεωρείται πως χρειάζεται να κάνω κάποια αγωγή;

     

    To θρομβοελαστόγραμμα είναι μια εξέταση που δεν συνιστάται στην κύηση, γιατί δεν υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν τη χρησιμότητά του. Η εξέταση έχει κύρια χρήση σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και στα επείγοντα, όπου καθοδηγεί τη μετάγγιση παραγώγων αίματος. Επιπλέον, επειδή η κύηση εξ ορισμού είναι μια υπερπηκτική κατάσταση, δεν υπάρχουν αποδεκτές τιμές αναφοράς στην κύηση. Άρα, όσοι την κάνουν στην κύηση, την κάνουν καταχρηστικά, εκτός διεθνών οδηγιών.

    Συνειδητά μένω μακριά από τέτοιες πρακτικές και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τα αποτελέσματα.

    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα , είμαι 33+2. Στην  29 εβδομάδα είχα τρεις αιμοπτυσεις περίπου μισό φλιτζάνι την κάθε φορά ,σε διάρκεια μιας εβδομάδας.  Νοσηλεύτηκα περίπου 10 μέρες οι εξετάσεις ήταν καλές όπως και η αξονική και η βρογχοσκοπηση. Ήταν όπως μου είπαν σπασμένα αγγεία στους πνεύμονες . Πριν δυο ημέρες έκανα και κάποιες ακόμα εξετάσεις και τα d-dimers ήταν 2970 με όριο 2700 . Ανησυχώ γιατί είναι ανεβασμένα 

    Επεξεργάστηκαν by Κωνσταντίνα_

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 27/10/2021 at 11:49 ΜΜ, Κωνσταντίνα_ είπε:

    Καλησπέρα , είμαι 33+2. Στην  29 εβδομάδα είχα τρεις αιμοπτυσεις περίπου μισό φλιτζάνι την κάθε φορά ,σε διάρκεια μιας εβδομάδας.  Νοσηλεύτηκα περίπου 10 μέρες οι εξετάσεις ήταν καλές όπως και η αξονική και η βρογχοσκοπηση. Ήταν όπως μου είπαν σπασμένα αγγεία στους πνεύμονες . Πριν δυο ημέρες έκανα και κάποιες ακόμα εξετάσεις και τα d-dimers ήταν 2970 με όριο 2700 . Ανησυχώ γιατί είναι ανεβασμένα 

    Τα d-dimers αυξάνονται φυσιολογικά στην κύηση και δεν αξιολογούνται. Μην σας ανησυχούν. Για τα υπόλοιπα που γράφετε, δεν έχω πλήρη εικόνα και δεν μπορώ να σχολιάσω.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σας!
    Έκανα έναν προληπτικό έλεγχο γιατί ετοιμάζομαστε για σπερματέγχυση και ίσως εξωματική.
    Δεν έχω ιστορικό θρομβώσεων και αποβολών(ούτε σύλληψης). Είμαι 39 ετών.
    Όλα καλά με τις εξετάσεις μου εκτός από τα παρακάτω που θα ήθελα την γνώμη σας αν είναι εύκολο.

     

    Αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA)               Θετικά 1 : 320   IIFA      Αρνητικά(-) <1/80

    Φθορισμός                               Στικτός

    Έναντι καρδιολιπίνης IgG      9.9                     ELISA < 12 U/mL Αρνητικό (-)

                                                                                  ELISA 12 - 18 U/mL Γκρίζα Ζώνη

                                                                                  ELISA > 18 U/mL Θετικό (+)
     

    Έναντι καρδιολιπίνης IgM     3.1                     ELISA < 12 U/mL Αρνητικό (-)

                                                                                  ELISA 12 - 18 U/mL Γκρίζα Ζώνη

                                                                                  ELISA > 18 U/mL Θετικό (+)
     

    Αντι-β2GPI IgM                       1.8                      ELISA < 12 U/mL Αρνητικά

                                                                                  ELISA 12 - 18 U/mL Γκριζα ζωνη

                                                                                  ELISA > 18 U/mL Θετικά
     

    Αντι-β2GPI IgG                        2.6                      ELISA < 12 U/mL Αρνητικά

                                                                                  ELISA 12 - 18 U/mL Γκρίζα ζώνη

                                                                                  ELISA > 18 U/mL Θετικά
     

    Αντι φωσφολιπιδικα IgG      3.7                      ELISA < 10 U/mL Aρνητικά (-)
     

    Αντι φωσφολιπιδικα IgM     1.8                      ELISA < 10 U/mL Αρνητικά (-)

     
    Μου είπανε ότι η καρδιολιπίνη είναι κάπως οριακά που σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί το αντιφοσφωλιπιδικό σύνδρομο σε περίπτωση εγκυμοσύνης και καλό θα ήταν να πάρω innohep και salospir αμέσως μετά τη σπερματέγχυση. Ίσως και κορτιζόνη για τα ΑΝΑ. 
    Ο ρευματολόγος μου είπε ότι οι τιμές για τα ΑΝΑ είναι σχετικά χαμηλές και δεν συμφωνεί με την κορτιζόνη. Τουλάχιστον μέχρι να βγουν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκανα καλού κακού για ΣΕΛ και άλλα. Κλινικό σύμπτωμα δεν υπάρχει, δεν αποκλείει να υπάρχει μια προδιάθεση για κάποιο αυτοάνοσο βέβαια. Τα αντισώματα του θυροειδή είναι οκ.
    Επίσης βρέθηκα διπλή ετερόζυγη στις μεταλλάξεις MTHFR και μου είπαν να πέρνω φολλικό οξύ εφ όρου ζωής. Η ομοκυστείνη ήταν μια χαρά μεν αλλά πέρνω έτσι κ αλλιώς φολλικό επειδή προσπαθούμε για τεκνοποίηση.


    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μου οι τιμές τις καρδιολιπίνης είναι όντως τόσο οριακές που χρειάζομαι αντιπηκτική  αγωγή; Μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση εγκυμοσύνης παρόλο που αυτή την στιγμή δεν το έχω αυτό το σύνδρομο; Μήπως είναι ο συνδυασμός καρδιολιπίνης 9,9 και θετικά ΑΝΑ που είναι ανησυχητικά; Θα προτιμούσα να μην φορτωθώ με φάρμακα μεν αλλά αν πραγματικά κινδυνεύω από αποβολή μήπως να το ξανασκεφτώ μιας και η ηλικία δεν είναι με το μέρος μου;
    Για την σπερματέγχυση θα πάρω μόνο ovitrelle, κανένα άλλο φάρμακο αν παίζει κάποιο ρόλο.
    Χρειάστηκε να πάρω προληπτικά vibramycin για 4 μέρες, 22 μέρες πριν κάνω τις αιματολογικές μου. Υπάρχει περίπτωση να επηρέασαν τα ΑΝΑ ή είναι αρκετά μεγάλο το διάστημα για να επηρεαστεί;
    Οποιαδήποτε συμβουλή για το θέμα πραγματικά θα την εκτιμούσα! Ευχαριστώ πολύ!
     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Συγγνώμη, αλλά τέτοιες ερωτήσεις δεν μπορώ να τις απαντήσω από εδώ. Έχω ξαναπεί ότι ιατρική δεν γίνεται μέσα από μια οθόνη, χωρίς να έχω το πλήρες ιστορικό και χωρίς αναλυτική συζήτηση με την ασθενή, για να εξηγηθούν όσα θέλετε να μάθετε.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Πέρυσι πήγαμε σε ένα μεγάλο κέντρο εξωσωματικής στο Μαρούσι. Κάναμε όλες τις εξετάσεις στο κέντρο και βρέθηκε οτι έχω φωσφολιπιδικό σύνδρομο. Ο γιατρός με στέλνει σε δική του αιματολόγο και μου γράφει 2 αντιπηκτικές πρωί και βράδυ. Παράλληλα πάσχω από το αυτοάνοσο Σκληρόδερμα,του το λέω και με στέλνει και στον κ. Σφηκάκη-ρευματολόγο που μου γράφει κορτιζόνη, κατα τη διάρκεια της προσπάθειας. Τα κάνουμε όλα αυτά περυσι. Τα φάρμακα και αντιπηκτικές και κορτιζόνη. Δεν γίνεται εμβρυθομεταφορά γιατί το έμβρυο μας δεν ήταν καλό. Φέτος πάμε στο ίδιο κέντρο στο Μαρούσι, μας προτείνουν να προχωρήσουμε με δωρεά ωαρίου. Πάνε 2 έμβρυα, 5 ημερών και γίνεται η εμφύτευση. Μένω έγκυος με χοριακή 107 μετά από 6 χρόνια αγωνίας. Η χαρά μας απερίγραπτη. Ο κανονικός γυναικολόγος μου λέει κανε άλλη μια χοριακή σε 4 μέρες, ενώ η γραμματεία του εξωσωματικού (δεν έβρισκα ποτέ τον ίδιο) είχε πει έλα κατευθείαν 5/1 για υπέρηχο. Βγαίνει χοριακή 23. Η λύπη απερίγραπτη. Παίρνω τον εξωσωματικό να μου πει τι σημαίνει το 23, ξαναπαίρνουμε 3 φορές και μετά από 3 ώρες μου λέει "μήπως να αλλάξουμε την αγωγή του αιματολόγου", δεν προχώρησε η εγκυμοσύνη. ΠΟΙΑ ΑΓΩΓΗ? Αυτή τη φορά στο πρωτόκολλο που μου στείλανε, με το όνομα μου πάνω και όλα δεν είχε ούτε αντιπηκτικές για τη θρομβοφιλία, ούτε κορτιζόνη για το αυτοάνοσο! Εγώ νόμιζα ότι αυτό έγινε επειδή είναι με δανεικά ωάρια και είναι άλλο το πρωτόκολλο. Και τώρα έμμεσα μου λέει ότι το ξέχασε???Μας εκλεισε το τλφ και έχουμε ραντεβού σε λίγες μέρες. 

     

    Πείτε μου τη γνώμη σας παρακαλώ!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 1/1/2022 at 1:00 ΜΜ, Evakion82 είπε:

    Πέρυσι πήγαμε σε ένα μεγάλο κέντρο εξωσωματικής στο Μαρούσι. Κάναμε όλες τις εξετάσεις στο κέντρο και βρέθηκε οτι έχω φωσφολιπιδικό σύνδρομο. Ο γιατρός με στέλνει σε δική του αιματολόγο και μου γράφει 2 αντιπηκτικές πρωί και βράδυ. Παράλληλα πάσχω από το αυτοάνοσο Σκληρόδερμα,του το λέω και με στέλνει και στον κ. Σφηκάκη-ρευματολόγο που μου γράφει κορτιζόνη, κατα τη διάρκεια της προσπάθειας. Τα κάνουμε όλα αυτά περυσι. Τα φάρμακα και αντιπηκτικές και κορτιζόνη. Δεν γίνεται εμβρυθομεταφορά γιατί το έμβρυο μας δεν ήταν καλό. Φέτος πάμε στο ίδιο κέντρο στο Μαρούσι, μας προτείνουν να προχωρήσουμε με δωρεά ωαρίου. Πάνε 2 έμβρυα, 5 ημερών και γίνεται η εμφύτευση. Μένω έγκυος με χοριακή 107 μετά από 6 χρόνια αγωνίας. Η χαρά μας απερίγραπτη. Ο κανονικός γυναικολόγος μου λέει κανε άλλη μια χοριακή σε 4 μέρες, ενώ η γραμματεία του εξωσωματικού (δεν έβρισκα ποτέ τον ίδιο) είχε πει έλα κατευθείαν 5/1 για υπέρηχο. Βγαίνει χοριακή 23. Η λύπη απερίγραπτη. Παίρνω τον εξωσωματικό να μου πει τι σημαίνει το 23, ξαναπαίρνουμε 3 φορές και μετά από 3 ώρες μου λέει "μήπως να αλλάξουμε την αγωγή του αιματολόγου", δεν προχώρησε η εγκυμοσύνη. ΠΟΙΑ ΑΓΩΓΗ? Αυτή τη φορά στο πρωτόκολλο που μου στείλανε, με το όνομα μου πάνω και όλα δεν είχε ούτε αντιπηκτικές για τη θρομβοφιλία, ούτε κορτιζόνη για το αυτοάνοσο! Εγώ νόμιζα ότι αυτό έγινε επειδή είναι με δανεικά ωάρια και είναι άλλο το πρωτόκολλο. Και τώρα έμμεσα μου λέει ότι το ξέχασε???Μας εκλεισε το τλφ και έχουμε ραντεβού σε λίγες μέρες. 

     

    Πείτε μου τη γνώμη σας παρακαλώ!!!

     

    Συγγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά μετά τις γιορτές είχα μεγάλη πίεση στο ιατρείο και δεν πρόλαβα να δω την ερώτησή σας.

     

    Χωρίς ιστορικό πολλαπλών ανεξήγητων αποβολών δεν υπάρχει διάγνωση Αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου. Αν πάλι η διάγνωση είναι τεκμηριωμένη, δεν θέλει 2 ενέσεις την ημέρα, αλλά 1 ένεση και Ασπιρίνη. 

     

    Με αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι πρέπει να σας δει ένας πιο καταρτισμένος αιματολόγος, για να έχετε τις απαντήσεις που ψάχνετε και να ξέρετε πώς θα προχωρήσετε σε επόμενη προσπάθεια, χωρίς αβλεψίες.

    • Μου αρέσει 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρε καλησπέρα.Ειχαμε μιλήσει πριν αρκετα χρόνια πάλι μεσω ενος φορουμ για ενα θεμα με τη γενικη αιματος μου οπου τα πολυμ. είναι στα ανώτερα φυσιολογικά και τα λεμφ στα κατωτερα. Αν θελετε σας παρακαλώ επειδή είμαι σε κατασταση σοκ κοιταξτε λίγο την εξεταση.Εχω νυχτερινές εφιδρωσεις εδω και πολλά χρόνια, αυτος ηταν ο λόγος που ειχα επικοινωνησει και τοτε μαζι σας.Ο παθολόγος μου ειπε να μην ασχολούμαι ..δυστυχως ειμαι καρκινοφοβική σε μια απομακρυσμένη περιοχή του εβρου και εχω τρελαθει.Τρεχω ολη μερα και κανω γενική αίματος...εδω και χρόν αοποτε κάνω εχουν πάνω κάτω αυτην την εικόνα...Αλλά συνηθως ηταν 70 τα πολυμ. και 25 τα λευκά και τωρα που μεγάλωσε η απόσταση μεταξύ τους ανησυχώ.Σας ευχαριστω και πάλι για το χρόνο σας.

     

     

    ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ (RBC)4, 82

    ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (HGB) 13

    ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ (HCT) .40 

    ΛΕΥΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ (WBC) .8.84 

    Πολυμορφοπύρηνα Ουδετερόφιλα (NEUT)  74.7 

    Λεμφοκύτταρα (LYM) 20.7 

    Απόλυτος Αριθμός 6.60 και 1.83

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σας!

    Ετοιμάζομαι για εξωσωματική σε φυσικό κύκλο. Είμαι 40 ετών.
    Το σπέρμα είναι μέτριο, ΑΜΗ μέτρια γομιμότητας, σαλπιγγογραφία οκ, το μόνο που έχει βρεθεί μετά από
    προληπτικές εξετάσεις είναι θετικά ΑΝΑ και ΕΝΑ, χωρίς όμως κάποιο ενεργό αυτοάνοσο νόσημα μετά από πάρα πολλές εξετάσεις σε αιματολόγο και ρευματολόγο όλα ήταν καλά.
    Παρόλα αυτά μου συστήθηκε να πάρω κορτιζόνη μήπως βοηθήσει στην εμφύτευση.
    Ο αιματολόγος είπε να την ξεκινήσω από την 1η μέρα της περιόδου επειδή κάνει και 10 μέρες να δράσει, ενώ ο γυναικολόγος από την ωοληψία και μετά.
    Αφού του είπα την γνώμη του αιματολόγου,είπε αν θέλω μπορώ να την ξεκινήσω από την μέρα που θα κάνουμε περίπου τον υπέρηχο δλδ 8η/9η μέρα περίπου και ότι είναι αρκετός ο καιρός μέχρι την εμβυομεταφορά.( Έχω κύκλο 24-28 ημερών)
    Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ την γνώμη σας; Τι πρωτόκολλο ακουλουθείται γενικά; Ποιο είναι το σωστό ώστε να μην πάρω τζάμπα την κορτιζόνη και όλη μου η προσπάθεια να πάει χαμένη;
    Λύστε μου την απορία έχει νόημα να πάρω την κορτιζόνη μετά την ωοληψία; Πότε θα προλάβει να βοηθήσει την εμφύτευση; Τελικά πότε ξεκινάει η δράση της ώστε να είναι ωφέλιμη στην εμφύτευση;

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 23/4/2022 at 5:25 ΜΜ, Grann είπε:

    Καλησπέρα σας!

    Ετοιμάζομαι για εξωσωματική σε φυσικό κύκλο. Είμαι 40 ετών.
    Το σπέρμα είναι μέτριο, ΑΜΗ μέτρια γομιμότητας, σαλπιγγογραφία οκ, το μόνο που έχει βρεθεί μετά από
    προληπτικές εξετάσεις είναι θετικά ΑΝΑ και ΕΝΑ, χωρίς όμως κάποιο ενεργό αυτοάνοσο νόσημα μετά από πάρα πολλές εξετάσεις σε αιματολόγο και ρευματολόγο όλα ήταν καλά.
    Παρόλα αυτά μου συστήθηκε να πάρω κορτιζόνη μήπως βοηθήσει στην εμφύτευση.
    Ο αιματολόγος είπε να την ξεκινήσω από την 1η μέρα της περιόδου επειδή κάνει και 10 μέρες να δράσει, ενώ ο γυναικολόγος από την ωοληψία και μετά.
    Αφού του είπα την γνώμη του αιματολόγου,είπε αν θέλω μπορώ να την ξεκινήσω από την μέρα που θα κάνουμε περίπου τον υπέρηχο δλδ 8η/9η μέρα περίπου και ότι είναι αρκετός ο καιρός μέχρι την εμβυομεταφορά.( Έχω κύκλο 24-28 ημερών)
    Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ την γνώμη σας; Τι πρωτόκολλο ακουλουθείται γενικά; Ποιο είναι το σωστό ώστε να μην πάρω τζάμπα την κορτιζόνη και όλη μου η προσπάθεια να πάει χαμένη;
    Λύστε μου την απορία έχει νόημα να πάρω την κορτιζόνη μετά την ωοληψία; Πότε θα προλάβει να βοηθήσει την εμφύτευση; Τελικά πότε ξεκινάει η δράση της ώστε να είναι ωφέλιμη στην εμφύτευση;

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

     

    Αιματολογική ένδειξη για να πάρετε κορτιζόνη δεν υπάρχει και άρα δεν παίρνω θέση για τη "προληπτική" σύσταση του συναδέλφου.

    Αν ήμουν στη θέση σας, θα έβαζα τους γιατρούς να μιλήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν ένα κοινό πλάνο δράσης, χωρίς να έχουν εσάς μπερδεμένη στη μέση.

    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα