Recommended Posts

    Just now, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

    Συμφωνώ με τον συνάδελφο, αρκεί να έχει επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

    Προσέξτε ότι για τη διάγνωση του Αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου απαιτείται επιβεβαίωση των αντισωμάτων 3 μήνες μετά την πρώτη θετική μέτρηση. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, επαναλάβετε τη μέτρηση για να βεβαιωθείτε ότι πράγματι έχετε αυτό το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε το σωστό και οι αποβολές να οφείλονται σε άλλους παράγοντες.

    Αν το σύνδρομο είναι επιβεβαιωμένο, τότε η πιθανότητα να αποτύχει η διπλή αντιπηκτική αγωγή είναι ελάχιστη (αλλά δυστυχώς όχι μηδενική).

    Δεν έχω επαναλάβει τις εξετάσεις.μου ζητήθηκε να τις επαναλάβω την 8η εβδομάδα της κύησης αν φτάσω πρώτα με το καλό.μπορω να τις κάνω νωρίτερα?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    7 ώρες πρίν, Nicolenatasa είπε:

    Δεν έχω επαναλάβει τις εξετάσεις.μου ζητήθηκε να τις επαναλάβω την 8η εβδομάδα της κύησης αν φτάσω πρώτα με το καλό.μπορω να τις κάνω νωρίτερα?

    Όπως έραψα, η επανάληψη πρέπει να γίνει τουλάχιστον 3 μήνες (12 εβδομάδες) μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα και είναι ανεξάρτητη από την εβδομάδα κύησης.

     


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα

     

    Ήθελα να σας ρωτήσω αν οι παρακάτω τιμές είναι φυσιολογικές ή χρειάζεται διερεύνηση:

     

    Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης Α (Hba) 96.1% εγω και 96.2% ο άντρας μου. Το εύρος που δίνει το διαγνωστικό είναι 96.7 - 98.0

    Η φεριττινη η δικη μου ηταν 20.25 και το εύρος ήταν 20 - 270.

    Ερυθρά αιμοσφάιρια (RBC) 4.28 με εύρος 4.20 - 5.40.

     

    Είμαι έγκυος 6 εβδομάδων και οι εξετάσεις έγιναν την 4η εβδομάδα.

     

    Ευχαριστώ πολύ!

     

    Ίριδα

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα γιατρέ κ καλά Χριστούγεννα να έχουμε.. Έχω την εξής απορία αν μπορείτε να μου απαντήσετε. Έχω ρέζους αίματος αρνητικό κ στη δεύτερη γέννα μου δεν θυμάμαι καθόλου αν μου έκαναν την ένεση αντιρεζους (το παιδάκι μου έχει ρέζους θετικό). Όταν το είπα στον γιατρό μου, μου είπε αν θέλω για να σιγουρευτώ να κάνω μια έμμεση coombs. Δεν μου διευκρινησε όμως ότι έχω κάποιο χρονικό περιθώριο να την κάνω. Σήμερα, 1,5 χρόνο μετά τον τοκετό πηγα να την κάνω σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά εκεί μου είπαν ότι πρέπει να είμαι έγκυος για να δείξει αν υπάρχουν αντισώματα η να την είχα κάνει 1-2 μήνες μετά τη γέννα. Ισχύει όντως αυτό που μου είπαν? Κ αν ισχύει κ προχωρήσω στο μέλλον σε 1 εγκυμοσύνη σε περίπτωση που βγει θετική ποια θα είναι η διαδικασία? Θα υπάρχει κάποια επίπτωση για το μωρό η στην μετέπειτα ζωή του?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σας και καλή χρονιά σε ολους σας.Θα ηθελα να ρωτήσω και εγώ το  γιατρό καποια πραγματα. Στα 30 μου εμεινα εγκυος πολυ γρηγορα και γεννησα ενα παιδακι.δεν αντιμετωπισα απολυτως κανενα θεμα υγειας.τωρα πια σχεδον 39 βιωσα 2 φορες την παλινδρομη κυηση (04/2019 η πρωτη και 05/2020 η δευτερη) και προσπαθουσαμε περιπου απο το τελος του 2017.ο γιατρος μου μου εγραψε εξετασεις για θρομβοφιλια και καρυοτυπο ζευγους.δεν τις εχω κανει λογω του μεγαλου κοστους.οταν χρειαστηκε να κανω καποιο χειρουργειο το 2017 μου εκαναν τις εξης εξετασεις :PT μάρτυρα 11,7 ,PT ασθενους 11,9, INR 1,02 και APTT 33,2 και ολα ητανε σε φυσιολογικες τιμες.εκτος απο το θεμα της εγκυμοσυνης με αυτες τις τιμες υπαρχει κινδυνος σοβαρος για εμφραγμα ή εγκεφαλικο??σας ευχαριστω πολυ.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    On 4/12/2020 at 3:46 ΜΜ, yria_mundo είπε:

    Καλησπέρα

     

    Ήθελα να σας ρωτήσω αν οι παρακάτω τιμές είναι φυσιολογικές ή χρειάζεται διερεύνηση:

     

    Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης Α (Hba) 96.1% εγω και 96.2% ο άντρας μου. Το εύρος που δίνει το διαγνωστικό είναι 96.7 - 98.0

    Η φεριττινη η δικη μου ηταν 20.25 και το εύρος ήταν 20 - 270.

    Ερυθρά αιμοσφάιρια (RBC) 4.28 με εύρος 4.20 - 5.40.

     

    Είμαι έγκυος 6 εβδομάδων και οι εξετάσεις έγιναν την 4η εβδομάδα.

     

    Ευχαριστώ πολύ!

     

    Ίριδα

    Συγγνώμη για την τεράστια καθυστέρηση στην απάντηση, για κάποιον λόγο δεν έρχονταν ενημερώσεις από το φόρουμ.

    Είναι βέβαιο ότι με αυτές τις τιμές δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.

    On 19/12/2020 at 3:37 ΜΜ, mama16 είπε:

    Καλησπέρα γιατρέ κ καλά Χριστούγεννα να έχουμε.. Έχω την εξής απορία αν μπορείτε να μου απαντήσετε. Έχω ρέζους αίματος αρνητικό κ στη δεύτερη γέννα μου δεν θυμάμαι καθόλου αν μου έκαναν την ένεση αντιρεζους (το παιδάκι μου έχει ρέζους θετικό). Όταν το είπα στον γιατρό μου, μου είπε αν θέλω για να σιγουρευτώ να κάνω μια έμμεση coombs. Δεν μου διευκρινησε όμως ότι έχω κάποιο χρονικό περιθώριο να την κάνω. Σήμερα, 1,5 χρόνο μετά τον τοκετό πηγα να την κάνω σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά εκεί μου είπαν ότι πρέπει να είμαι έγκυος για να δείξει αν υπάρχουν αντισώματα η να την είχα κάνει 1-2 μήνες μετά τη γέννα. Ισχύει όντως αυτό που μου είπαν? Κ αν ισχύει κ προχωρήσω στο μέλλον σε 1 εγκυμοσύνη σε περίπτωση που βγει θετική ποια θα είναι η διαδικασία? Θα υπάρχει κάποια επίπτωση για το μωρό η στην μετέπειτα ζωή του?

     

    Συγγνώμη για την τεράστια καθυστέρηση στην απάντηση, για κάποιον λόγο δεν έρχονταν ενημερώσεις από το φόρουμ.

    Η έμμεση Coombs θα βγει θετική είτε εντός, είτε εκτός κύησης, αν έχετε ευαισθητοποιηθεί, άρα μπορείτε να την κάνετε όποτε θέλετε. Αυτό που σας είπαν δεν ισχύει, παρά μόνο ότι η ένταση μιας θετικής εξέτασης θα είναι μικρότερη εκτός κύησης. Άρα δεν είναι κακή ιδέα να την κάνετε για να έχετε μια πρώτη εκτίμηση και φυσικά να την επαναλάβετε σε περίπτωση κύησης.

    On 4/1/2021 at 10:29 ΜΜ, olivia2012 είπε:

    Καλησπέρα σας και καλή χρονιά σε ολους σας.Θα ηθελα να ρωτήσω και εγώ το  γιατρό καποια πραγματα. Στα 30 μου εμεινα εγκυος πολυ γρηγορα και γεννησα ενα παιδακι.δεν αντιμετωπισα απολυτως κανενα θεμα υγειας.τωρα πια σχεδον 39 βιωσα 2 φορες την παλινδρομη κυηση (04/2019 η πρωτη και 05/2020 η δευτερη) και προσπαθουσαμε περιπου απο το τελος του 2017.ο γιατρος μου μου εγραψε εξετασεις για θρομβοφιλια και καρυοτυπο ζευγους.δεν τις εχω κανει λογω του μεγαλου κοστους.οταν χρειαστηκε να κανω καποιο χειρουργειο το 2017 μου εκαναν τις εξης εξετασεις :PT μάρτυρα 11,7 ,PT ασθενους 11,9, INR 1,02 και APTT 33,2 και ολα ητανε σε φυσιολογικες τιμες.εκτος απο το θεμα της εγκυμοσυνης με αυτες τις τιμες υπαρχει κινδυνος σοβαρος για εμφραγμα ή εγκεφαλικο??σας ευχαριστω πολυ.

     

    Με τις τιμές των ΡΤ/ΑΡΤΤ δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

    Το μαιευτικό ιστορικό σας μπορεί να είναι τυχαίο ή και όχι. 

    Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας με τα δεδομένα που έχω. Καλό θα ήταν -ειδικά για το μαιευτικό ιστορικό- να δείτε κάποιον αιματολόγο από κοντά, αν στα πλάνα σας είναι επόμενη  κύηση.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 57 λεπτά , Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Συγγνώμη για την τεράστια καθυστέρηση στην απάντηση, για κάποιον λόγο δεν έρχονταν ενημερώσεις από το φόρουμ.

    Είναι βέβαιο ότι με αυτές τις τιμές δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.

     

    Συγγνώμη για την τεράστια καθυστέρηση στην απάντηση, για κάποιον λόγο δεν έρχονταν ενημερώσεις από το φόρουμ.

    Η έμμεση Coombs θα βγει θετική είτε εντός, είτε εκτός κύησης, αν έχετε ευαισθητοποιηθεί, άρα μπορείτε να την κάνετε όποτε θέλετε. Αυτό που σας είπαν δεν ισχύει, παρά μόνο ότι η ένταση μιας θετικής εξέτασης θα είναι μικρότερη εκτός κύησης. Άρα δεν είναι κακή ιδέα να την κάνετε για να έχετε μια πρώτη εκτίμηση και φυσικά να την επαναλάβετε σε περίπτωση κύησης.

     

    Με τις τιμές των ΡΤ/ΑΡΤΤ δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

    Το μαιευτικό ιστορικό σας μπορεί να είναι τυχαίο ή και όχι. 

    Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας με τα δεδομένα που έχω. Καλό θα ήταν -ειδικά για το μαιευτικό ιστορικό- να δείτε κάποιον αιματολόγο από κοντά, αν στα πλάνα σας είναι επόμενη  κύηση.

    Ευχαριστώ πάρα πολύ γιατρέ για την απάντηση σας! Κ μια τελευταία ερώτηση, αν την κάνω κ βγεί αρνητική τώρα θα παραμείνει κ  στην κύηση αρνητική η υπάρχει μια περίπτωση να θετικοποιηθει?  Καλή χρονιά να έχετε!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα κύριε Χατζηαντωνίου! Σε έλεγχο για την πήκτικοτητα του αίματος είχα δύο εκτός ορίων τιμές. Inr 1,45 με οριο 1,15 και appt 68 με όριο 45.Εχω αγχωθει πολύ, κρύβουν κάτι σοβαρό αυτές οι τιμές;Θα τις επαναλάβω άμεσα!Ευχαριστώ!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    8 ώρες πρίν, marilou13 είπε:

    Καλησπέρα κύριε Χατζηαντωνίου! Σε έλεγχο για την πήκτικοτητα του αίματος είχα δύο εκτός ορίων τιμές. Inr 1,45 με οριο 1,15 και appt 68 με όριο 45.Εχω αγχωθει πολύ, κρύβουν κάτι σοβαρό αυτές οι τιμές;Θα τις επαναλάβω άμεσα!Ευχαριστώ!

    Χρειάζεται σίγουρα επανάληψη με προσεκτική αιμοληψία (αν δεν γεμίσει καλά το μπουκαλάκι βγαίνουν λάθος αποτελέσματα), καθώς δεν είναι συχνό να αυξάνονται και οι δύο τιμές ταυτόχρονα σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν χρειάζεται να δείτε κάποιον αιματολόγο από κοντά για να διερευνήσει τα αίτια.

    22 ώρες πρίν, mama16 είπε:

    Ευχαριστώ πάρα πολύ γιατρέ για την απάντηση σας! Κ μια τελευταία ερώτηση, αν την κάνω κ βγεί αρνητική τώρα θα παραμείνει κ  στην κύηση αρνητική η υπάρχει μια περίπτωση να θετικοποιηθει?  Καλή χρονιά να έχετε!

    Υπάρχει πάντα περίπτωση να θετικοποιηθεί (θα γίνει θετική αν και όποτε εκτεθείτε στο Ρέζους ή σε οποιοδήποτε άλλο αντιγόνο του αίματος). 

    Έχει όμως μια σημασία να γνωρίζετε τι έγινε στην προηγούμενη κύηση, ώστε να έχετε καλύτερη παρακολούθηση στην επόμενη, αν τυχόν έχετε ευαισθητοποιηθεί.

    • Μου αρέσει 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Χρειάζεται σίγουρα επανάληψη με προσεκτική αιμοληψία (αν δεν γεμίσει καλά το μπουκαλάκι βγαίνουν λάθος αποτελέσματα), καθώς δεν είναι συχνό να αυξάνονται και οι δύο τιμές ταυτόχρονα σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν χρειάζεται να δείτε κάποιον αιματολόγο από κοντά για να διερευνήσει τα αίτια.

    Υπάρχει πάντα περίπτωση να θετικοποιηθεί (θα γίνει θετική αν και όποτε εκτεθείτε στο Ρέζους ή σε οποιοδήποτε άλλο αντιγόνο του αίματος). 

    Έχει όμως μια σημασία να γνωρίζετε τι έγινε στην προηγούμενη κύηση, ώστε να έχετε καλύτερη παρακολούθηση στην επόμενη, αν τυχόν έχετε ευαισθητοποιηθεί.

    Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Καλησπέρα γιατρέ!Βρίσκομαι στην 7η εβδομάδα της δευτερης κύησης μου και είμαι 37,5 ετων.Πριν ένα χρόνο έκανα εξετάσεις για 12 μεταλλάξεις θρομβοφιλια και είχα ετεροζυγο MTHFR(C677T), παράγων XII(V34L), PAI-1(4G/5G)και Β ιωνοδογονο(G455A).   Ομοζυγη βγήκα στο ACE(I/D).Τα υπόλοιπα φυσιολογικα!

    Επίσης,η πρωτεινη s είναι 57 με ορια 60-130.

    Ο γυναικολόγος μου πρότεινε ενέσεις ηπαρινης 0,4 μέχρι την 14η εβδομάδα σίγουρα κι έπειτα βλεπουμε!Ήθελα να ρωτήσω οι αντιπηκτικες ενεσεις όταν γίνονται χωρίς να υπάρχει σοβαρή ένδειξη μπορεί να βλάψουν το έμβρυο ή να μου προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα,όπως εσωτερική αιμορραγία;Η αλήθεια είναι ότι διστάζω να τις ξεκινησω μιας και στην προηγούμενη εγκυμοσύνη μου πριν 6 χρόνια δεν χρειάστηκε να κάνω κάτι και πήγαν όλα καλα!Σας ευχαριστώ!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 20/1/2021 at 11:54 ΜΜ, marilou13 είπε:

    Καλησπέρα γιατρέ!Βρίσκομαι στην 7η εβδομάδα της δευτερης κύησης μου και είμαι 37,5 ετων.Πριν ένα χρόνο έκανα εξετάσεις για 12 μεταλλάξεις θρομβοφιλια και είχα ετεροζυγο MTHFR(C677T), παράγων XII(V34L), PAI-1(4G/5G)και Β ιωνοδογονο(G455A).   Ομοζυγη βγήκα στο ACE(I/D).Τα υπόλοιπα φυσιολογικα!

    Επίσης,η πρωτεινη s είναι 57 με ορια 60-130.

    Ο γυναικολόγος μου πρότεινε ενέσεις ηπαρινης 0,4 μέχρι την 14η εβδομάδα σίγουρα κι έπειτα βλεπουμε!Ήθελα να ρωτήσω οι αντιπηκτικες ενεσεις όταν γίνονται χωρίς να υπάρχει σοβαρή ένδειξη μπορεί να βλάψουν το έμβρυο ή να μου προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα,όπως εσωτερική αιμορραγία;Η αλήθεια είναι ότι διστάζω να τις ξεκινησω μιας και στην προηγούμενη εγκυμοσύνη μου πριν 6 χρόνια δεν χρειάστηκε να κάνω κάτι και πήγαν όλα καλα!Σας ευχαριστώ!

     

    Οι ενέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς για το έμβρυο και πολύ ασφαλείς για εσάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις κάνετε αν δεν υπάρχει λόγος.

    Και το Depon ασφαλές είναι, αλλά δεν παίρνετε ένα κάθε μέρα αν δεν έχετε πονοκέφαλο.

    Με βάση τα όσα γράφετε μάλλον δεν χρειάζεστε τις ενέσεις. Από την άλλη, όπως γράφω συνέχεια, δεν γίνεται ιατρική μέσα από μια οθόνη. Εφόσον είστε κι εσείς διστακτική, ίσως πρέπει να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο, να δει αναλυτικά το ιστορικό σας και να αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα! Επειδή είχα πριν 2 μήνες μια βιοχημική (και ίσως είχα και παλαιότερα και δεν το ειχα καταλάβει) αποφάσισα να κάνω εξετάσεις θρομβοφιλίας. Μου προτείνανε το μικρό πακέτο που είχε τις εξής: 

    Δραστικότητα αντιθρομβίνης 89%

    Δραστικότητα πρωτεΐνης C   106,6%

    Αντιγόνο ελεύθερης πρωτεΐνης S   69,9%

    Μετάλλαξη G20210A της προθρομβίνης ΑΡΝΗΤΙΚΟ

    Μετάλλαξη R506Q του FV Leiden  ΑΡΝΗΤΙΚΟ

    Μετάλλαξη C677T του γονιδίου MTHFR   ΑΡΝΗΤΙΚΟ

    Μετάλλαξη A1298C του γονιδίου MTHFR   ΕΤΕΡΟΖΥΓΟ

     

    Ο γυναικολόγος μου είπε οτι είναι οκ, αλλα με προβληματίζει λίγο αυτό το τελευταίο το ετερόζυγο. Μήπως θα έπρεπε να κάνω και κάποιες άλλες επιπλέον; Αυτή τη στιγμή είμαι πάλι έγκυος στην αρχή, στην 5η βδομάδα. 

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημέρα σας. Αυτή τη στιγμή βιώνω την τρίτη παλλινδρομη εγκυμοσύνη.  Μετά την δεύτερη έκανα εξετάσεις θρομβοφιλιας και βάσει των αποτελεσματων έχω μια ήπια μορφή κληρονομικής θρομβοφιλιας και βρέθηκα θετική με τα παρακάτω αποτελέσματα στο αντιφωσφολιπιδικο συνδρομο (G20210A -RT PCR ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ ACA IGG 36,7 ΘΕΤΙΚΟ). Η εξεταση εγινε 5 μηνες μετα την 2η παλλινδρομη. Επειτα απο 3 μηνες εγινε επαναληπτικος ελεγχος κ ηταν αρνητικα τα αντισωματα. Ο μαιευτηρας μου μου ειπε οτι δεν εχω κάτι που να αιτιολογεί τις παλλινδρομες. Ωστόσο τώρα στην τρίτη εγκυμοσύνη του ζήτησα να κάνω ενεσακια κ ξεκίνησα κατά την 6η εβδομάδα όμως δυστυχώς παλλινδρομησε. Επισης ειχα ξεκινήσει salospir 80 απο την πρωτη μερα (πάλι επειδή εγώ το ζητησα). Ένας άλλος γιατρός που επισκέφτηκα μου είπε ότι αφού βρέθηκα θετική στο σύνδρομο σημαίνει ότι το έχω και θα ενεργοποιείται σε κάθε εγκυμοσύνη και ο λόγος που παλλινδρομησε ήταν ότι δεν ξεκίνησα αμέσως τις ενέσεις και πως το salospir απο μονο του δεν βοηθα. Στον επανελεγχο κατα την γνωμη του τα αντισωματα ηταν αρνητικα γιατι εγιναν αρκετο καιρο μετα την παλλινδρομηση και το σωστό είναι ο έλεγχος να γίνεται τις πρώτες 6 εβδομάδες. Οπως καταλαβαινετε οι απαντησεις που ελαβα ειναι εκ διαμετρου αντιθετες και δεν ξερω τι να πιστεψω. Να προσθεσω τελος οτι εχω ηδη ενα παιδάκι με μια χωρις προβληματα εγκυμοσυνη. Θα ήθελα παρακαλώ την δική σας τοποθέτηση. Ευχαριστώ.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    On 15/2/2021 at 3:50 ΜΜ, Magia36 είπε:

    Καλημέρα σας. Αυτή τη στιγμή βιώνω την τρίτη παλλινδρομη εγκυμοσύνη.  Μετά την δεύτερη έκανα εξετάσεις θρομβοφιλιας και βάσει των αποτελεσματων έχω μια ήπια μορφή κληρονομικής θρομβοφιλιας και βρέθηκα θετική με τα παρακάτω αποτελέσματα στο αντιφωσφολιπιδικο συνδρομο (G20210A -RT PCR ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ ACA IGG 36,7 ΘΕΤΙΚΟ). Η εξεταση εγινε 5 μηνες μετα την 2η παλλινδρομη. Επειτα απο 3 μηνες εγινε επαναληπτικος ελεγχος κ ηταν αρνητικα τα αντισωματα. Ο μαιευτηρας μου μου ειπε οτι δεν εχω κάτι που να αιτιολογεί τις παλλινδρομες. Ωστόσο τώρα στην τρίτη εγκυμοσύνη του ζήτησα να κάνω ενεσακια κ ξεκίνησα κατά την 6η εβδομάδα όμως δυστυχώς παλλινδρομησε. Επισης ειχα ξεκινήσει salospir 80 απο την πρωτη μερα (πάλι επειδή εγώ το ζητησα). Ένας άλλος γιατρός που επισκέφτηκα μου είπε ότι αφού βρέθηκα θετική στο σύνδρομο σημαίνει ότι το έχω και θα ενεργοποιείται σε κάθε εγκυμοσύνη και ο λόγος που παλλινδρομησε ήταν ότι δεν ξεκίνησα αμέσως τις ενέσεις και πως το salospir απο μονο του δεν βοηθα. Στον επανελεγχο κατα την γνωμη του τα αντισωματα ηταν αρνητικα γιατι εγιναν αρκετο καιρο μετα την παλλινδρομηση και το σωστό είναι ο έλεγχος να γίνεται τις πρώτες 6 εβδομάδες. Οπως καταλαβαινετε οι απαντησεις που ελαβα ειναι εκ διαμετρου αντιθετες και δεν ξερω τι να πιστεψω. Να προσθεσω τελος οτι εχω ηδη ενα παιδάκι με μια χωρις προβληματα εγκυμοσυνη. Θα ήθελα παρακαλώ την δική σας τοποθέτηση. Ευχαριστώ.

     

    Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να τοποθετηθώ για ένα θέμα όπου διαφωνούν 2 συνάδελφοι, μέσα από μια οθόνη και χωρίς να έχω πλήρη εικόνα από το ιστορικό και τις εξετάσεις σας.

    Το μόνο που θα πω είναι ότι το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο δεν ¨"ενεργοποιείται¨ σε κάθε κύηση και "απενεργοποιείται" εκτός κύησης. Ή το έχει κανείς ή δεν το έχει και με βάση το ιστορικό σας, μπορεί να το έχετε. Για να πω κάτι περισσότερο, όμως, πρέπει να δω προσεκτικά τις εξετάσεις σας, τι μετρήθηκε, πώς μετρήθηκε, να μάθω τι έγινε στις παλίνδρομες και στην επιτυχή κύηση κλπ. Άρα επί της ουσίας δεν μπορώ να τοποθετηθώ.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα! Επειδή είχα πριν 2 μήνες μια βιοχημική (και ίσως είχα και παλαιότερα και δεν το ειχα καταλάβει) αποφάσισα να κάνω εξετάσεις θρομβοφιλίας. Μου προτείνανε το μικρό πακέτο που είχε τις εξής

    Δραστικότητα αντιθρομβίνης 89%

    Δραστικότητα πρωτεΐνης C   106,6%

    Αντιγόνο ελεύθερης πρωτεΐνης S   69,9%

    Μετάλλαξη G20210A της προθρομβίνης ΑΡΝΗΤΙΚΟ

    Μετάλλαξη R506Q του FV Leiden  ΑΡΝΗΤΙΚΟ

    Μετάλλαξη C677T του γονιδίου MTHFR   ΑΡΝΗΤΙΚΟ

    Μετάλλαξη A1298C του γονιδίου MTHFR   ΕΤΕΡΟΖΥΓΟ

     

    Ο γυναικολόγος μου είπε οτι είναι οκ, αλλα με προβληματίζει λίγο αυτό το τελευταίο το ετερόζυγο. Μήπως θα έπρεπε να κάνω και κάποιες άλλες επιπλέον; Αυτή τη στιγμή είμαι πάλι έγκυος στην αρχή, στην 5η βδομάδα. 

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Οι μεταλλάξεις του MTHFR θεωρούνται πλέον κλινικά ασήμαντες. Μην σας ανησυχούν.

    Καλά σας τα λέει ο γυναικολόγος σας.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα κε Χατζηαντωνιου. Κάναμε γενική αίματος στη μικρή μου 14 μηνών. Έχει λίγο κατεβασμένο τον μέσο όγκο ερυθρων κ περιεκτικοτητα αιμοσφαρινης. Ο παιδιατρος μας είπε στα 2 έτη να κάνουμε επανάληψη μήπως κ έχει το στίγμα. Εγώ κ ο πατέρας της δν έχουμε. Ούτε κάποιος άλλος στην οικογένεια. Γίνεται να έχει το στίγμα; Τι ακριβώς μας συμβουλεύετε να κάνουμε? 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    6 ώρες πρίν, despoina34 είπε:

    Καλησπέρα κε Χατζηαντωνιου. Κάναμε γενική αίματος στη μικρή μου 14 μηνών. Έχει λίγο κατεβασμένο τον μέσο όγκο ερυθρων κ περιεκτικοτητα αιμοσφαρινης. Ο παιδιατρος μας είπε στα 2 έτη να κάνουμε επανάληψη μήπως κ έχει το στίγμα. Εγώ κ ο πατέρας της δν έχουμε. Ούτε κάποιος άλλος στην οικογένεια. Γίνεται να έχει το στίγμα; Τι ακριβώς μας συμβουλεύετε να κάνουμε? 

     

    Αν κανείς σας δεν έχει στίγμα, καλό θα ήταν να μετρήσετε τη Φερριτίνη, γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σιδηροπενία.

    Αν μετρήσατε τη Φερριτίνη και είναι φυσιολογική, τότε ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου.

    Μπορεί πράγματι να υπάρχει στίγμα που να μην το ξέρατε εσείς, αλλά να φάνηκε στο παιδί (από τον συνδυασμό παθολογικών γονιδίων τόσο από εσάς, όσο και από τον σύζυγό σας).


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    9 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

    Αν κανείς σας δεν έχει στίγμα, καλό θα ήταν να μετρήσετε τη Φερριτίνη, γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σιδηροπενία.

    Αν μετρήσατε τη Φερριτίνη και είναι φυσιολογική, τότε ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου.

    Μπορεί πράγματι να υπάρχει στίγμα που να μην το ξέρατε εσείς, αλλά να φάνηκε στο παιδί (από τον συνδυασμό παθολογικών γονιδίων τόσο από εσάς, όσο και από τον σύζυγό σας).

    Η φερριτινη της ήταν καλή. Διάβασα σε ένα site ότι οι τιμές αναφοράς στα παιδιά είναι διαφορετικές κ μάλιστα αντέγραφε συγκεκριμένα σε παιδιά ηλικίας 1-2 ετών. Με βάση αυτές τις τιμές είμαστε μέσα στα όρια όπως βλέπω. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 hour ago, despoina34 είπε:

    Η φερριτινη της ήταν καλή. Διάβασα σε ένα site ότι οι τιμές αναφοράς στα παιδιά είναι διαφορετικές κ μάλιστα αντέγραφε συγκεκριμένα σε παιδιά ηλικίας 1-2 ετών. Με βάση αυτές τις τιμές είμαστε μέσα στα όρια όπως βλέπω. 

    Έχετε γενικά υπόψη (και για τη μικρή και για εσάς και για όποιον άλλον τύχει να διαβάσει το post) ότι οι φυσιολογικές τιμές της Φερριτίνης είναι συνήθως από 15-200 και δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις ηλικίες (αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είμαι καθόλου ειδικός στις παιδιατρικές ηλικίες). Μία τιμή 17 ή 25 είναι αντικειμενικά χαμηλή, παρότι θεωρητικά βρίσκεται μέσα στα όρια, ειδικά αν συμπίπτει με αυξημένες τιμές CRP. 

     

    Αν από τη γενική αίματος υπάρχουν ενδείξεις σιδηροπενίας (χαμηλός αιματοκρίτης, χαμηλά MCV, MCH, MCHC ή υψηλό RDW) και η Φερριτίνη είναι οριακή, καλό είναι να δοκιμάζεται η χορήγηση σιδήρου για ένα διάστημα. Κατά κανόνα η θεραπεία οδηγεί σε βελτίωση των δεικτών και αύξηση της Φερριτίνης. Αντίθετα, αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είναι θέμα χρόνου η Φερριτίνη να γίνει επίσημα χαμηλή και να επιδεινωθούν και οι άλλοι δείκτες.

     

    Φυσικά τις ίδιες εργαστηριακές ανωμαλίες προκαλεί και το στίγμα κι αυτό προκαλεί μπερδέματα, τα οποία είναι ακόμα μεγαλύτερα σε ασθενείς που έχουν ταυτόχρονα στίγμα και σιδηροπενία.

     

    Για την περίπτωσή σας τώρα, συζητήστε με τον παιδίατρο. Εκείνος θα εκτιμήσει (με βάση και τα ανωτέρω, αν θέλετε, αλλά και το ιστορικό σας) αν πρέπει να δοκιμάσει σίδηρο ή θα περιμένει ένα χρόνο για να ψάξει πάλι για το στίγμα.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 ώρα πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Έχετε γενικά υπόψη (και για τη μικρή και για εσάς και για όποιον άλλον τύχει να διαβάσει το post) ότι οι φυσιολογικές τιμές της Φερριτίνης είναι συνήθως από 15-200 και δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις ηλικίες (αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είμαι καθόλου ειδικός στις παιδιατρικές ηλικίες). Μία τιμή 17 ή 25 είναι αντικειμενικά χαμηλή, παρότι θεωρητικά βρίσκεται μέσα στα όρια, ειδικά αν συμπίπτει με αυξημένες τιμές CRP. 

     

    Αν από τη γενική αίματος υπάρχουν ενδείξεις σιδηροπενίας (χαμηλός αιματοκρίτης, χαμηλά MCV, MCH, MCHC ή υψηλό RDW) και η Φερριτίνη είναι οριακή, καλό είναι να δοκιμάζεται η χορήγηση σιδήρου για ένα διάστημα. Κατά κανόνα η θεραπεία οδηγεί σε βελτίωση των δεικτών και αύξηση της Φερριτίνης. Αντίθετα, αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είναι θέμα χρόνου η Φερριτίνη να γίνει επίσημα χαμηλή και να επιδεινωθούν και οι άλλοι δείκτες.

     

    Φυσικά τις ίδιες εργαστηριακές ανωμαλίες προκαλεί και το στίγμα κι αυτό προκαλεί μπερδέματα, τα οποία είναι ακόμα μεγαλύτερα σε ασθενείς που έχουν ταυτόχρονα στίγμα και σιδηροπενία.

     

    Για την περίπτωσή σας τώρα, συζητήστε με τον παιδίατρο. Εκείνος θα εκτιμήσει (με βάση και τα ανωτέρω, αν θέλετε, αλλά και το ιστορικό σας) αν πρέπει να δοκιμάσει σίδηρο ή θα περιμένει ένα χρόνο για να ψάξει πάλι για το στίγμα.

    Ήδη ξεκινησαμε σίδηρο. Όσο για τη φερριτινη έχετε δίκιο. Είναι 6.53. Ναι μεν στα όρια αλλά κοντά στο κατώτατο. Θα δούμε πως θα πάει με το σίδηρο. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Κύριε Χατζηαντωνίου καλησπέρα!! Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας. Είμαι στην 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου. Ως τώρα έπαιρνα σαλοσπιρ των 100 το οποίο τώρα πρέπει να το σταματήσω. Είχα κάνει εξετάσεις που βρέθηκε διπλή ετεροζυγωτια στο mthfr και αυτός είναι ο λόγος που μου συνέστησαν το σαλοσπιρ. Ο προβληματισμός μου είναι ότι δεν έκανα μετέπειτα εξέταση για ομοκυστεΐνη διότι δεν το γνώριζα και τώρα δεν ξέρω τι συμβαίνει.. θα είμαι καλυμμένη από εδώ και πέρα που δε θα παίρνω τίποτα; Και εγώ και το μωρό. Θεωρείτε ότι έπρεπε να είχε γίνει αυτή η εξέταση; Επίσης έπαιρνα φιλισιν τόσο καιρό το οποίο διάβασα ότι με αυτή την μετάλλαξη δεν γίνεται η απορρόφηση του. Ποια είναι η άποψη σας; Ευχαριστώ πολύ! 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    12 ώρες πρίν, Marilena Z είπε:

    Κύριε Χατζηαντωνίου καλησπέρα!! Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας. Είμαι στην 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου. Ως τώρα έπαιρνα σαλοσπιρ των 100 το οποίο τώρα πρέπει να το σταματήσω. Είχα κάνει εξετάσεις που βρέθηκε διπλή ετεροζυγωτια στο mthfr και αυτός είναι ο λόγος που μου συνέστησαν το σαλοσπιρ. Ο προβληματισμός μου είναι ότι δεν έκανα μετέπειτα εξέταση για ομοκυστεΐνη διότι δεν το γνώριζα και τώρα δεν ξέρω τι συμβαίνει.. θα είμαι καλυμμένη από εδώ και πέρα που δε θα παίρνω τίποτα; Και εγώ και το μωρό. Θεωρείτε ότι έπρεπε να είχε γίνει αυτή η εξέταση; Επίσης έπαιρνα φιλισιν τόσο καιρό το οποίο διάβασα ότι με αυτή την μετάλλαξη δεν γίνεται η απορρόφηση του. Ποια είναι η άποψη σας; Ευχαριστώ πολύ! 

     

    Να μην ανησυχείτε καθόλου.

     

    Οι μεταλλάξεις του MTHFR και η ομοκυστεΐνη δεν θεωρούνται πια κλινικά σημαντικοί παράγοντες. Αυτά που σας είπαν βασίζονται σε γνώσεις του 2010, όλες οι νεότερες μελέτες έχουν αποδομήσει τον συσχετισμό των μεταλλάξεων του MTHFR και της ομοκυστεΐνης με επιπλοκές εντός ή εκτός κύησης. 

     

    Δεν ξέρω, ακόμα, με ποιο σκεπτικό σας είπαν να πάρετε Ασπιρίνη. Η ομοκυστεΐνη (αν θέλαμε να τη μειώσουμε), μειώνεται με το Φυλλικό οξύ (που έτσι κι αλλιώς παίρνουν οι έγκυες) και δεν χρειάζεται ασπιρίνη. Επιπλέον,  δεν ισχύει ότι οι μεταλλάξεις του MTHFR δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέως. Πρέπει να ξέρετε ότι μεταλλάξεις του MTHFR έχει ένας στους επτά ευρωπαίους (και Έλληνες κατ' επέκταση). Καταλαβαίνετε ότι αν 1 στους 7 είχε πρόβλημα, θα ήταν το συχνότερο πρόβλημα του πλανήτη και δεν θα περνούσε απαρατήρητο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    [Οι μεταλλάξεις του MTHFR (που είναι ένα ένζυμο) δεν επιτρέπουν τον σωστό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης (που είναι ένα αμινοξύ) και το (περισσότερο) φυλλικό οξύ (που είναι συνένζυμο του MTHFR) βοηθάει ώστε το μεταλλαγμένο ένζυμο να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτά για εξηγήσουμε λίγο και τη βιολογική βάση όλων αυτών.]

     

    Το πιο σημαντικό που γράφετε, όμως, και θέλω να σχολιάσω είναι η διακοπή της Ασπιρίνης στην 36η εβδομάδα, που υποθέτω ότι γίνεται εν όψει τοκετού, για λόγους αναισθησίας κλπ. Στην δική σας περίπτωση, όπως έγραψα, η ασπιρίνη δεν χρειάζεται και άρα δεν πειράζει αν διακοπεί. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η ασπιρίνη είναι απαραίτητη μέχρι την τελευταία μέρα. Και πλέον ξέρουμε (μετά από μεγάλη μελέτη του 2015, που έχουν ήδη ενσωματώσει στις διεθνείς οδηγίες οι αναισθησιολόγοι) ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης δεν προκαλεί προβλήματα στην επισκληρίδιο αναισθησία και άρα δεν υπάρχει λόγος διακοπής της ασπιρίνης ή λόγος αποφυγής της επισκληριδίου σε γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη.

     

    Συνοψίζοντας, είναι μεγάλο πρόβλημα στην ιατρική ότι πολλοί γιατροί -και όχι μόνο στην Ελλάδα- δεν ενημερώνονται τακτικά και μένουν προσκολλημένοι σε παλιότερες γνώσεις, όντας διστακτικοί να ακολουθήσουν νέες οδηγίες. Η ιατρική θέλει συνεχή ενημέρωση και παρακολούθηση των διεθνών οδηγιών. Σε αυτές βασίζω πάντα τις απόψεις μου και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα να συνεργάζομαι με το φόρουμ, αφού βλέπω ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση στα θέματα που με αφορούν.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα

    • Σύνδεση/Εγγραφή

      Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν! 

    • Similar Content

      • Από FLOWERGIRL,
        ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.....
        ΕΙΧΑ ΔΥΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΩΣ ΤΩΡΣ,Η ΜΙΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ Η ΑΛΛΗ ΗΤΑΝ ΔΙΔΥΜΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΑ ΠΡΟΩΡΑ ΧΑΘΗΚΑΝ...ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ (ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ) ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ 9 ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΑ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΔΥΜΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΜΤΟ...ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΝΕΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ,ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ...ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ?ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩ ..ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΟΝ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΝΟΜΙΖΩ,ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ...ΡΗΞΗ ΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ....ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ?ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΟΥΚΛΕΣ!
      • Από Μαρια Στυλιανακη,
        Διαβάστε τα άρθρα (περισσότερα στα λινκ των πηγών) και θα καταλάβετε ότι πάνω από μια φορά την εβδομάδα πατάτες, δεν λέει! εγώ έτσι καταλαβαίνω!





        Στα αγγλικά
        Potato consumption may lead to preeclampsia high bloodpressure in pregnancy
        http://www.bbc.com/news/health-35261184
        όπως γράφει στο άρθρο
        αλλάξτε τις πατάτες με άλλους υδατάνθρακες
        με - όσπρια (φακές φάβα μαυροματικα )
        ή άλλα λαχανικά πχ κολοκυθα,
        πχ καλαμπόκι ή ρύζι, ή ρυζομακάρονα
        ή δημητριακά όπως βρώμη κινόα κριθάρι

      • Από mita,
        Πωs μπορουμε να αποφυγουμε την προεκλαμψια?
      • Από kazolina,
        μπορείτε να με ενημερώσετε σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για να μου γράψει εξετάσεις για να δω αν είμαι θρομβοφιλική?
        αιματολόγο ή αγγειολόγο
         
        γνωρίζει κάποια δυνατότητα να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη?ή σε ΙΚΑ?
         
        Οι εξετάσεις που γίνονται είναι αιματολογικές και γίνονται μία φορά ή επαναλαμβάνονται για κάποιους μήνες?
         
        Γίνονται σε οποιδήποτε ιατρικό κέντρο πχ ευρωδιάγνωση?
         
        Εγώ θέλω να κάνω τις εξετάσεις βασικά για μένα και άσχετα από άλλη πιθανή εγκυμοσύνη......σύμφωνα με αυτά που διάβασα στο ιντερνετ....όσοι είναι θρομβοφιλικοί κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό και κολπική μαρμαριγή!
         
        Αν δεν καλύπτονται από τα ταμεία ΙΚΑ -Ιδιωτική ασφάλεια .....ποιο είναι περίπου το κόστος?
         
      • Από ludiaa,
        Καλημέρα κοριτσάκι μου.
        Εχω περάσει από τη διαδικασία που περνάς στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου. Σταμάτησε η καρδιά του εμβρύου στην 8η εβδομάδα και το καταλαβα στην 12η. Κανένα συμπτωμα ούτε αίμα ούτε τίποτα. Να σκέφτεσαι ότι αυτό συμβαίνει και όπως λένε συχνά οι γιατροί γίνεται για καλό. Εγώ δεν ξέρω τι εφταιγε και επειδή είχα ήδη ένα παιδιί δεν θεωρήθηκε απαραίτητο να κάνω καμία εξέταση. Να θυμάσαι ότι είναι πολύ συχνό, ότι συμβαίνει σε πολλές γυναίκες και ότι ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών μετά απο αυτό κάνει όσα υγιέστατα παιδιά επιθυμεί. Δυστυχώς αυτό είναι λοταρία. Και συμβαίνει. Όποιος ταβήξει το λαχνό του κάθεται και το νούμερο. Δεν θα το ξεχάσεις ποτέ απλά μετά απο καιρό θα πονάει λιγότερο. Εγώ θυμαμαι ότι έλεγα πως μπορεί μέσα σε μία μέρα να μην είμαι πια εγκυος. Αυτό με σόκαρε πιο πολύ. Παρόλαυτα όμως συνέχισα τη ζωή μου έκανα το δεύτερο παιδάκι μου μένωντας έγκυος 4 μήνες μετά την φυσική αποβολή την οποία έκανα. Όλα θα πάνε καλά. Να είσαι σίγουρη γιαυτό. για όλους είναι απλά ένα εμβρυο που χάθηκε γιασένα ήταν το παιδί σου, και το καταλαβαίνω απόλυτα.Εγώ θα σου έλεγα να ξεσπάσεις και ν στεναχωρηθείς. Δεν πειράζει. Και εγω ήμουν φοβερά ψυχραιμη τότε, δεν έκλαψα καθόλου, αλλά μετά το βρήκα μπροστά μου. Η επόμενη εγκυμοσύνη θα είναι λίγο δύσκολη με την εννοια ότι θα φοβάσαι. Όσμως θα σου πω αυτό που μου είπε εδώ η μαία που με παρακολουθούσε: Κλαις και καταδικάζεις το παιδί που έχεις μέσα σου εξαιτίας μίας κακιάς εμεπιρίας και αυτό δεν του αξίζει. Να είσαι δυνατή και με θετική σκέψη και όλα θα πανε καλα. Πολλά φιλιά και μια μεγάλη αγκαλια.
      • Από kafraki,
        Γειά σας! 
        Πρώτη φορά έγκυος και πανικόβλητη.... 
        Στη 19η εβδομάδα ανακάλυψα ότι έχω θρομβοφιλία και ξεκίνησα αγωγή.  Η αυχενική μου ήταν τέλεια και όλοι οι γιατροί είπαν να μην κάνω αμνιο. 
        Έκανα πριν 2μέρες τον Β' επιπέδου στις 22 + 2 . Φάνηκε " συμμετρική καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου " κατά 10 μέρες.( συγκριση αυχενικής και β΄επιπεδου)  Ο γιατρός είπε πως υπάρχει μικρή αντίσταση στη δεξιά μητριαία αρτηρία αλλά η αιμάτωση γίνεται κανονικά. Ολα τα υπόλοιπα φαίνονται φυσιολογικά. Ομως μου ειπε πως μαλλον πρεπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση γιατι η συμμετρική αναπτυξη υποδηλωνει καμια φορα ανωμαλίες. ( Να σημειωσω πως ειναι στο δημόσιο και δε θα παρει αυτός χρηματα, δεν εθιχε συμφερον να το προτεινει). 
        Μου είπε επισης πως αν συνεχίσει να καθυστερει η αναπτυξη θα πρεπει να γινει τοκετος , αν και στις 23 εβδομαδες το μωρο δε θα ειναι βιωσιμο!!!!!!!!!!! Σε ερωτηση μου αν υπάρχουν πιθανότητες να εχει καλή εκβαση η κύηση , είπε : " Ναι, υπάρχει και αυτή η πιθανότητα" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Αυτή τη στιγμή είμαι σε κατάθλιψη και πανικο μαζί.
        Από τη μια φοβαμαι την αμνιο γιατι θα γινει σε μεγαλη εβδομάδα και υπαρχει παντα και ο κίνδυνος αποβολής, από την άλλη φον=βαμαι τα αποτελεσματα της κ απορω πως δεν ειχε φανει κατι στην αυχενική και επίσης τρεμω για το τι μπορει να συμβαινει κ δε μεγαλωνει το μωρο μου! Σκεφτομαι ολο οτι θα πεθανει!!! Δεν το αντεχω αυτο!!!! Υπάρχουν περιπτωσεις με αυτη την καθυστερηση - διαφορα στην αναπτυξη που να εχουν γεννηθει φυσιολογικα και υγιη;;;; 
        Τι μπορει να συμβαινει;;;;;;
        Σε 4 μερες παω για αμνιο και φοβαβμαι..τα παντα...
      • Από Νατασα κατσογιαννη,
        Καλησπέρα σας...πριν περίπου 8 μήνες εμεινα έγκυος...ειμαι 21 χρονών...εμεινα με τον πρώτο μήνα προσπαθειών όλα καλά μέχρι την 6 εβδομάδα που μ είπε ο γιατρός οτι 6η εμβομαδα θα ακούσουμε καρδούλα και θα το δούμε το μωρακι( είχα πάει και στην 5η αλλα δν ειδαμε τπτ) δυστυχώς ούτε την 6η ειδαμε μου είπε να κάνω χοριακη 26.000 μονάδες...αλλα δυστυχώς δεν διπλασιάστηκε έκανα μετά από 48 ώρες και πήγε 29.000 περίμενα μέχρι 9η εβδομάδα ενώ πείρα και δεύτερη γνώμη και δυστυχώς έκανα αποξεση...εγινε καρυοτιπος στο μωρο και βιοψία στο ιασω και το μωρο δεν είχε χρωμοσωματκες ανωμαλίες και μ είπε πως πρέπει να κάνω εξετασεις θρομβοφιλιας ...και θέλω να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε αν μπορώ να κάνω κάπου δωρεάν της εξετάσεις ειμαι ασφαλισμένη στο δημόσιο...η τουλάχιστον με μικρό κόστος...εχω ρωτήσει και ζητάνε τρελα ποσα...εχω απελπιστη...
      • Από ΕΥΗ Γ,
        Γεια σας κοριτσια και παλι..
        για να δουμε ποιες απο εμας εχουν θρομβοφιλια??εγω παντως εχω!!
        και αν κανατε ενεσεις ηπαρινης κατα τη διαρκεια της κυησης?εγω εκανα!!
        οσες κανατε λογω θρομβοφιλιας ή για καποιο αλλο λογο,ποιος αιματολογος σας παρακολουθουσε(θεσ/νικης)??αυτο το τελευταιο μ'ενδιαφερει πολυ..αν θελετε μου απαντατε δημοσιως ή και π.μ.!!
        τα λεμε και παλι!!