Συντονιστής Org

Ρωτήστε τον ειδικό: Β. Χατζηαντωνίου, MD, PhD ,Αιματολόγος

    Recommended Posts

    18 ώρες πρίν, M4RIA STV είπε:

    Ξέρω οτι είναι πολύ δύσκολο να μου δώσετε μια απάντηση για το τι βλέπετε απο μία οθόνη.. Σήμερα είμαι 9w4d και όλα βαίνουν καλώς!

     

    Ακριβώς αυτό που λέτε, μέσα από μια οθόνη δε γίνεται ιατρική.

    Αν έχετε διαβάσει τις αναρτήσεις μου, ο έλεγχος θρομβοφιλίας δε σημαίνει τίποτα χωρίς το κλινικό ιστορικό.

    Θα μιλήσετε με τον γιατρό σας κι ΑΝ το κρίνει σκόπιμο θα σας παραπέμψει σε αιματολόγο (αμφιβάλλω με βάση τα όσα έχετε γράψει) και θα συζητήσετε αναλυτικά μαζί του για να πάρετε τις απαντήσεις που ψάχνετε.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Καλησπέρα σας είμαι 29 ετών με αυτοάνοσο hashimoto ρυθμισμένο πολλά χρόνια και με στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Βίωσα παλίνδρομη κύηση στην 9η εβδομάδα ενώ είχαμε ακουσει καρδιά και ήταν όλα φυσιολογικά αλλά το έμβρυο φαινόταν λιγότερο ανεπτυγμένο όπως μας είπε ο γυναικολόγος από τις μετρήσεις στον υπέρηχο. Στην ιστολογική εξέταση όλα φάνηκαν φυσιολογικά. Από την απόξεση έχουν περασει 2 μήνες περίπου και θα ήθελα να ξαναπροσπαθήσουμε σχετικά αμεσα για εγκυμοσυνη. 

    1ον έχει νόημα να κάνω εξετάσεις για θρομβοφιλια;; και αν ναι μπορώ στους 2 μήνες ή πρέπει να περάσει και άλλος χρονος;

    2ον ο γυναικολόγος μου ανεφερε ότι μπορουμε και θέλει προληπτικά να κάνουμε ενέσεις ηπαρινης χμβ χωρίς όμως να αποκλείεται να ξαναποβαλλω. Αλλά θα βοηθήσει ενδεχομένως στην καλύτερη αιμάτωση και αναπτυξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

    Τον εμπιστεύομαι πλήρως και ακολουθώ πιστά ότι μου λέει αλλά το τελευταίο με προβληματίζει γιατί δεν ξέρω αν έχει νόημα χωρίς εξετάσεις να ξεκινήσω ενέσεις. 

    Επίσης και οι δυο μου γονείς παίρνουν αντιπηκτικά και έχουν βάλει στεντ ο πατέρας μου και ο πεθερος μου. 

    Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

     

    On 3/4/2020 at 4:48 ΠΜ, mariadent είπε:

    Καλησπέρα σας είμαι 29 ετών με αυτοάνοσο hashimoto ρυθμισμένο πολλά χρόνια και με στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Βίωσα παλίνδρομη κύηση στην 9η εβδομάδα ενώ είχαμε ακουσει καρδιά και ήταν όλα φυσιολογικά αλλά το έμβρυο φαινόταν λιγότερο ανεπτυγμένο όπως μας είπε ο γυναικολόγος από τις μετρήσεις στον υπέρηχο. Στην ιστολογική εξέταση όλα φάνηκαν φυσιολογικά. Από την απόξεση έχουν περασει 2 μήνες περίπου και θα ήθελα να ξαναπροσπαθήσουμε σχετικά αμεσα για εγκυμοσυνη. 

    1ον έχει νόημα να κάνω εξετάσεις για θρομβοφιλια;; και αν ναι μπορώ στους 2 μήνες ή πρέπει να περάσει και άλλος χρονος;

    2ον ο γυναικολόγος μου ανεφερε ότι μπορουμε και θέλει προληπτικά να κάνουμε ενέσεις ηπαρινης χμβ χωρίς όμως να αποκλείεται να ξαναποβαλλω. Αλλά θα βοηθήσει ενδεχομένως στην καλύτερη αιμάτωση και αναπτυξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

    Τον εμπιστεύομαι πλήρως και ακολουθώ πιστά ότι μου λέει αλλά το τελευταίο με προβληματίζει γιατί δεν ξέρω αν έχει νόημα χωρίς εξετάσεις να ξεκινήσω ενέσεις. 

    Επίσης και οι δυο μου γονείς παίρνουν αντιπηκτικά και έχουν βάλει στεντ ο πατέρας μου και ο πεθερος μου. 

    Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων. 

    Όπως πιθανώς θα έχετε δει σε άλλες δημοσιεύσεις μου, μία αποβολή 1ου τριμήνου δεν αποτελεί ένδειξη για έλεγχο θρομβοφιλίας, αφού είναι συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό και κατά κανόνα οφείλεται σε πρόβλημα του εμβρύου (χρωμοσωμική ή άλλη ανωμαλία) και όχι σε πρόβλημα της γυναίκας. Η θρομβοφιλία είναι ένα σπάνιο αίτιο αποβολών: ο θόρυβος για αυτήν δημιουργείται διότι παλιότερα (ως το 2010-12 περίπου) τη θεωρούσαμε ως ένα κύριο αίτιο αποβολών. Επισημαίνω ότι αν κάνετε έλεγχο θρομβοφιλίας, υπάρχει πιθανότητα >5% (1 στις 20) να είστε θετική σε κάποια μετάλλαξη (όσο πιο πολλές ψάξετε, τόσο πιο πιθανό), αλλά η πιθανότητα να ευθύνεται οποιαδήποτε μετάλλαξη για την αποβολή σας είναι μηδαμινή.

    Το να κάνετε ενέσεις ηπαρίνης χωρίς καν να έχετε κάνει έλεγχο θρομβοφιλίας το θεωρώ εντελώς ανόητο και -ευτυχώς- ο γυναικολόγος παραδέχεται ότι αυτές δεν είναι πανάκεια και μπορεί να αποβάλλετε ακόμα και κάνοντας ενέσεις: τότε γιατί σας τις δίνει, όμως, χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη? Αν ήταν η δικιά μου κοιλιά, δεν θα ήθελα να την καρφώνω επί 270 μέρες χωρίς να είμαι σίγουρος ότι είναι απαραίτητο να το κάνω.

    Συνοψίζοντας, είναι στην ευχέρειά σας αν θα κάνετε τις εξετάσεις ή/και τις ενέσεις. Η πρότασή μου (με κάθε επιφύλαξη, αφού βασίζομαι μόνο σε όσα γράφετε) είναι να τα αποφύγετε και τα δύο και να προχωρήσετε με αισιοδοξία. Κάθε άλλη προσέγγιση γίνεται για "ψυχολογικούς λόγους", οι οποίοι όμως είναι σεβαστοί αν σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ήρεμη.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    13 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

    Όπως πιθανώς θα έχετε δει σε άλλες δημοσιεύσεις μου, μία αποβολή 1ου τριμήνου δεν αποτελεί ένδειξη για έλεγχο θρομβοφιλίας, αφού είναι συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό και κατά κανόνα οφείλεται σε πρόβλημα του εμβρύου (χρωμοσωμική ή άλλη ανωμαλία) και όχι σε πρόβλημα της γυναίκας. Η θρομβοφιλία είναι ένα σπάνιο αίτιο αποβολών: ο θόρυβος για αυτήν δημιουργείται διότι παλιότερα (ως το 2010-12 περίπου) τη θεωρούσαμε ως ένα κύριο αίτιο αποβολών. Επισημαίνω ότι αν κάνετε έλεγχο θρομβοφιλίας, υπάρχει πιθανότητα >5% (1 στις 20) να είστε θετική σε κάποια μετάλλαξη (όσο πιο πολλές ψάξετε, τόσο πιο πιθανό), αλλά η πιθανότητα να ευθύνεται οποιαδήποτε μετάλλαξη για την αποβολή σας είναι μηδαμινή.

    Το να κάνετε ενέσεις ηπαρίνης χωρίς καν να έχετε κάνει έλεγχο θρομβοφιλίας το θεωρώ εντελώς ανόητο και -ευτυχώς- ο γυναικολόγος παραδέχεται ότι αυτές δεν είναι πανάκεια και μπορεί να αποβάλλετε ακόμα και κάνοντας ενέσεις: τότε γιατί σας τις δίνει, όμως, χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη? Αν ήταν η δικιά μου κοιλιά, δεν θα ήθελα να την καρφώνω επί 270 μέρες χωρίς να είμαι σίγουρος ότι είναι απαραίτητο να το κάνω.

    Συνοψίζοντας, είναι στην ευχέρειά σας αν θα κάνετε τις εξετάσεις ή/και τις ενέσεις. Η πρότασή μου (με κάθε επιφύλαξη, αφού βασίζομαι μόνο σε όσα γράφετε) είναι να τα αποφύγετε και τα δύο και να προχωρήσετε με αισιοδοξία. Κάθε άλλη προσέγγιση γίνεται για "ψυχολογικούς λόγους", οι οποίοι όμως είναι σεβαστοί αν σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ήρεμη.

    Σας ευχαριστώ πολύ η απάντηση σας με κάλυψε πλήρως, σε παρόμοιες σκέψεις μπήκα και εγώ είναι η αλήθεια. Οι εξετάσεις για θρομβοφιλία μετά από πόσο διάστημα θα μπορούν να δείξουν ακριβή αποτελέσματα? 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 5/4/2020 at 4:19 ΠΜ, mariadent είπε:

    Σας ευχαριστώ πολύ η απάντηση σας με κάλυψε πλήρως, σε παρόμοιες σκέψεις μπήκα και εγώ είναι η αλήθεια. Οι εξετάσεις για θρομβοφιλία μετά από πόσο διάστημα θα μπορούν να δείξουν ακριβή αποτελέσματα? 

    Όλες οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν άμεσα, με εξαίρεση την Πρωτεΐνη S που καλό είναι να μετρηθεί 40-60 μέρες μετά την αποβολή, για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    11 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Όλες οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν άμεσα, με εξαίρεση την Πρωτεΐνη S που καλό είναι να μετρηθεί 40-60 μέρες μετά την αποβολή, για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα.

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση και τις απαντήσεις σας. Με βοηθήσατε αρκετά! Καλή συνέχεια! 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα. Μετα απο 2 βιοχημικες κυησεις η εξεταση καρυοτυπου που εκανα εδειξε μεταλλαξη C677T και A1298C ετεροζυγωτης και στα δυο. Τωρα ειμαι εγκυος  παλι 6w6d και ενω ξεκινησα να παιρνω salospir ο γιατρος μου το σταματησε λογω μικρης αιμοραγιας.. Πιστευετε οτι υπαρχει καποιος κινδυνος απο τη μη ληψη του; Χρειαζεται μηπως να κανω κ αλλες εξετασεις για πιθανη θρομβοφιλια;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    6 ώρες πρίν, Nantia1286 είπε:

    Καλησπερα. Μετα απο 2 βιοχημικες κυησεις η εξεταση καρυοτυπου που εκανα εδειξε μεταλλαξη C677T και A1298C ετεροζυγωτης και στα δυο. Τωρα ειμαι εγκυος  παλι 6w6d και ενω ξεκινησα να παιρνω salospir ο γιατρος μου το σταματησε λογω μικρης αιμοραγιας.. Πιστευετε οτι υπαρχει καποιος κινδυνος απο τη μη ληψη του; Χρειαζεται μηπως να κανω κ αλλες εξετασεις για πιθανη θρομβοφιλια;

     

    Οι μεταλλάξεις του MTHFR θεωρούνται πλέον κλινικά ασήμαντες (δηλαδή ξέρουμε ότι δεν προκαλούν νόσο, ακόμα και σε ομόζυγη ή διπλή ετερόζυγη κατάσταση). Άρα σίγουρα δεν ευθύνονται για το ιστορικό σας και δε χρειάζεται καμία θεραπεία.

     

    Αν και δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα για εσάς μέσα από μια οθόνη για να πω αν είναι επικίνδυνη η διακοπή του Salospir, θα πω με βεβαιότητα ότι το Salospir δεν παίζει κανένα ρόλο στην πρόληψη επιπλοκών σχετιζόμενων με το MTHFR (που όπως είπαμε, άλλωστε, δεν προκαλεί επιπλοκές).

     

    Σχετικά με την ανάγκη να πραγματοποιήσετε "κι άλλες" εξετάσεις, εξαρτάται από το ποιες εξετάσεις έχετε ήδη κάνει. Γενικά πάντως με 2 ανεπιτυχείς (και μάλιστα βιοχημικές) κυήσεις. το ιστορικό είναι λίαν οριακό και μάλλον δεν απαιτεί εις βάθος διερεύνηση, σύμφωνα με τις διεθνείς σχετικές οδηγίες.

     

    Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο.

    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα, μετά από μια παλίνδρομη στην 8η εβδομάδα και με ανιχνεύσιμο παλμό και μια αποβολή στην 7η εβδομάδα χωρίς παλμό, έκανα κάποιες εξετάσεις θρομβοφιλικών μεταλλάξεων βρέθηκε οριακά αυξημένη ομοκυστείνη (14.9) και χαμηλό ινωδογώνο (167) , ετεροζυγία στο MTHFR(A1298C.C677T), PAI-1 4G/4G, φυσιολογικός γονότυπος σε LEIDEN,H1299R, FII,G20210A. Επίσης όλοι οι χρόνοι πήξης είναι σε φυσιολογικά όρια. Δεν υπάρχει διαγνωσμένη κληρονομικότητα στο θέμα της πήξης. Οι πρωτεΐνες είναι σε φυσιολογικές τιμές, αλλά η S δε μετρήθηκε σε ημέρες 40-60 μετά την αποβολή. Υπάρχει ρυθμισμένη TSH με αγωγή, φυσιολογική γλυκόζη-ινσουλίνη, φυσιολογικός καρυότυπος ζεύγους. Η ηλικία μου είναι κάτω των 35.

     

    Πιστεύετε πως η λύση του γρίφου μπορεί να είναι σε κάποιο ζήτημα στην πήξη; Μια αντιπηκτική αγωγή με αυτό το σύντομο ιστορικό θα είχε κάποια συμβολή στην αύξηση των πιθανοτήτων να προχωρήσει μια επόμενη εγκυμοσύνη;

    Σας ευχαριστώ θερμά!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημέρα σας! 

     

    Είμαι σε διαδικασία εξωσωματικης και μετά από την πρώτη εμβρυομεταφορα στην οποία δεν υπήρξε εμφύτευση, επισκέφθηκα αιματολογο και έκανα έλεγχο θρομβοφιλιας όπου βρέθηκα "ετεροζυγωτης για τη μετάλλαξη 20210Α της προθρομβινης. Γονοτυπος G20210A". (Λοιπές εξετάσεις φυσιολογικές)

     

    O αιματολογος δεν μου ερμήνευσε ποτέ τα αποτελέσματα και απλά εδωσε οδηγία σε επόμενη προσπάθεια να παρω 1 ένεση Innohep 0.45mL κάθε 24 ώρες. 

     

    Επισκέφθηκα ακόμη έναν γιατρό ο οποίος ήταν ξεκάθαρος ότι έχω θρομβοφιλια και οι οδηγίες του ήταν 1 ενέση Innohep 0.45mL κάθε 12 ώρες με έλεγχο πηκτικοτητας 1 μέρα πριν την εμβρυομεταφορά, την ίδια μέρα και με το θετικό τεστ κύησης. 

     

    Και οι δύο γιατροί με είδαν προσωπικά και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το αν έχω θρομβοφιλια και τις ανωτέρω δοσολογίες.

    Αν παίζει κάποιο ρόλο είμαι 30 ετών, 1.58m ύψος και 50kg και θα είναι η δεύτερη προσπάθεια εμβρυομεταφορας με κατεψυγμένα. 

     

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    On 10/5/2020 at 3:02 ΜΜ, blues είπε:

    Καλησπέρα, μετά από μια παλίνδρομη στην 8η εβδομάδα και με ανιχνεύσιμο παλμό και μια αποβολή στην 7η εβδομάδα χωρίς παλμό, έκανα κάποιες εξετάσεις θρομβοφιλικών μεταλλάξεων βρέθηκε οριακά αυξημένη ομοκυστείνη (14.9) και χαμηλό ινωδογώνο (167) , ετεροζυγία στο MTHFR(A1298C.C677T), PAI-1 4G/4G, φυσιολογικός γονότυπος σε LEIDEN,H1299R, FII,G20210A. Επίσης όλοι οι χρόνοι πήξης είναι σε φυσιολογικά όρια. Δεν υπάρχει διαγνωσμένη κληρονομικότητα στο θέμα της πήξης. Οι πρωτεΐνες είναι σε φυσιολογικές τιμές, αλλά η S δε μετρήθηκε σε ημέρες 40-60 μετά την αποβολή. Υπάρχει ρυθμισμένη TSH με αγωγή, φυσιολογική γλυκόζη-ινσουλίνη, φυσιολογικός καρυότυπος ζεύγους. Η ηλικία μου είναι κάτω των 35.

     

    Πιστεύετε πως η λύση του γρίφου μπορεί να είναι σε κάποιο ζήτημα στην πήξη; Μια αντιπηκτική αγωγή με αυτό το σύντομο ιστορικό θα είχε κάποια συμβολή στην αύξηση των πιθανοτήτων να προχωρήσει μια επόμενη εγκυμοσύνη;

    Σας ευχαριστώ θερμά!

     

     

    10 ώρες πρίν, toof είπε:

    Καλημέρα σας! 

     

    Είμαι σε διαδικασία εξωσωματικης και μετά από την πρώτη εμβρυομεταφορα στην οποία δεν υπήρξε εμφύτευση, επισκέφθηκα αιματολογο και έκανα έλεγχο θρομβοφιλιας όπου βρέθηκα "ετεροζυγωτης για τη μετάλλαξη 20210Α της προθρομβινης. Γονοτυπος G20210A". (Λοιπές εξετάσεις φυσιολογικές)

     

    O αιματολογος δεν μου ερμήνευσε ποτέ τα αποτελέσματα και απλά εδωσε οδηγία σε επόμενη προσπάθεια να παρω 1 ένεση Innohep 0.45mL κάθε 24 ώρες. 

     

    Επισκέφθηκα ακόμη έναν γιατρό ο οποίος ήταν ξεκάθαρος ότι έχω θρομβοφιλια και οι οδηγίες του ήταν 1 ενέση Innohep 0.45mL κάθε 12 ώρες με έλεγχο πηκτικοτητας 1 μέρα πριν την εμβρυομεταφορά, την ίδια μέρα και με το θετικό τεστ κύησης. 

     

    Και οι δύο γιατροί με είδαν προσωπικά και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το αν έχω θρομβοφιλια και τις ανωτέρω δοσολογίες.

    Αν παίζει κάποιο ρόλο είμαι 30 ετών, 1.58m ύψος και 50kg και θα είναι η δεύτερη προσπάθεια εμβρυομεταφορας με κατεψυγμένα. 

     

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

     

     

    Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις μου ζητάτε να κάνω ιατρική μέσα από μια οθόνη, κάτι το οποίο έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι δεν μπορώ να κάνω.

    Τα μόνα πράγματα που μπορώ να πω είναι τα εξής:

    1. Θετικός έλεγχος θρομβοφιλίας χωρίς ιστορικό επιπλοκών κύησης δεν δικαιολογεί αντιπηκτική αγωγή, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. 

    1. Ως 2 αποβολές 1ου τριμήνου δεν δικαιολογούν έλεγχο θρομβοφιλίας, αλλά αν αυτός γίνει παρ' όλ' αυτά και είναι αρνητικός, δεν χρειάζεται προληπτική αντιπηκτική αγωγή. 

     

    Αυτές είναι γενικές αρχές που ίσως απαντάνε στα ερωτήματά σας. Από εκεί και πέρα η κάθε γυναίκα έχει πολλά περισσότερα δεδομένα που είναι αδύνατο να μεταφερθούν γραπτώς με ένα μήνυμα και χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατό να δώσω συγκεκριμένες συστάσεις.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 13/5/2020 at 4:04 ΠΜ, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

     

     

    Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις μου ζητάτε να κάνω ιατρική μέσα από μια οθόνη, κάτι το οποίο έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι δεν μπορώ να κάνω.

    Τα μόνα πράγματα που μπορώ να πω είναι τα εξής:

    1. Θετικός έλεγχος θρομβοφιλίας χωρίς ιστορικό επιπλοκών κύησης δεν δικαιολογεί αντιπηκτική αγωγή, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. 

    1. Ως 2 αποβολές 1ου τριμήνου δεν δικαιολογούν έλεγχο θρομβοφιλίας, αλλά αν αυτός γίνει παρ' όλ' αυτά και είναι αρνητικός, δεν χρειάζεται προληπτική αντιπηκτική αγωγή. 

     

    Αυτές είναι γενικές αρχές που ίσως απαντάνε στα ερωτήματά σας. Από εκεί και πέρα η κάθε γυναίκα έχει πολλά περισσότερα δεδομένα που είναι αδύνατο να μεταφερθούν γραπτώς με ένα μήνυμα και χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατό να δώσω συγκεκριμένες συστάσεις.

     

    Το ότι πρέπει να χάσουμε δύο παιδιά για να κάνουμε έλεγχο θρομβοφιλιας πραγματικά με ξεπερνάει. Ειδικά όσες κοπέλες είμαστε σε διαδικασία εξωσωματικης και έχουμε ήδη περάσει τόσο πόνο, και να καταλήξουμε να χάσουμε το μωρό μας...

     

    Φαντάστηκα ότι γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων (κληρονομικής και επικτητης: φυσιολογικες τιμές και ένα ετεροζυγο) θα μπορούσατε να κρίνετε εστω αν σημαίνουν θετικό ή αρνητικό στην θρομβοφιλια. Λάθος που αναζήτησα απαντήσεις μέσω ίντερνετ, σε αυτό δεν έχετε αδικο. 

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    20 ώρες πρίν, toof είπε:

     

    Το ότι πρέπει να χάσουμε δύο παιδιά για να κάνουμε έλεγχο θρομβοφιλιας πραγματικά με ξεπερνάει.

     

    Φαντάστηκα ότι γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων (κληρονομικής και επικτητης: φυσιολογικες τιμές και ένα ετεροζυγο) θα μπορούσατε να κρίνετε εστω αν σημαίνουν θετικό ή αρνητικό στην θρομβοφιλια. Λάθος που αναζήτησα απαντήσεις μέσω ίντερνετ, σε αυτό δεν έχετε αδικο. 

     

     

    Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε αντιπαράθεση, παρ' όλ' αυτά θα σας απαντήσω γιατί το τελευταίο που θέλω -ειδικά μέσα σε αυτό το φόρουμ- είναι να θυμώνω τις γυναίκες.

     

    1. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η θρομβοφιλία ευθύνεται για περίπου 1 στις 250 αποβολές, ενώ ο έλεγχος θρομβοφιλίας βρίσκεται θετικός σε 1 στις 20 γυναίκες. Κατά συνέπεια, με τη λογική σας θα έπρεπε να πληρώσουν τον έλεγχο 250 γυναίκες και να αγχωθούν αδικαιολόγητα οι 13 (ή ακόμα χειρότερα να πάρουν αχρείαστες ενέσεις), για να προφυλαχθεί η μία που θα είχε πρόβλημα. Ελπίζω μετά από αυτήν την εξήγηση να μη σας ξεπερνάει πλέον αυτό που γράφω (και που προτείνουν οι διεθνείς οδηγίες- δεν το βάζω από το μυαλό μου)

    2. Στη δική σας περίπτωση είναι θετική η μετάλλαξη της Προθρομβίνης, αλλά σύμφωνα με τα παραπάνω δεν μπορώ να πω τι σημαίνει για εσάς, χωρίς ένα πλήρες ιστορικό.

    3. Είναι τουλάχιστον άκομψο να έχετε πάει σε 2 συναδέλφους που σας είπαν διαφορετικά πράγματα και να βάζετε εμένα σε ρόλο διαιτητή να απαντήσω δημόσια για αυτά που σας είπαν και μάλιστα χωρίς να έχω το πλήρες ιστορικό σας.

    • Μου αρέσει 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    22 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

    Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε αντιπαράθεση, παρ' όλ' αυτά θα σας απαντήσω γιατί το τελευταίο που θέλω -ειδικά μέσα σε αυτό το φόρουμ- είναι να θυμώνω τις γυναίκες.

     

    1. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η θρομβοφιλία ευθύνεται για περίπου 1 στις 250 αποβολές, ενώ ο έλεγχος θρομβοφιλίας βρίσκεται θετικός σε 1 στις 20 γυναίκες. Κατά συνέπεια, με τη λογική σας θα έπρεπε να πληρώσουν τον έλεγχο 250 γυναίκες και να αγχωθούν αδικαιολόγητα οι 13 (ή ακόμα χειρότερα να πάρουν αχρείαστες ενέσεις), για να προφυλαχθεί η μία που θα είχε πρόβλημα. Ελπίζω μετά από αυτήν την εξήγηση να μη σας ξεπερνάει πλέον αυτό που γράφω (και που προτείνουν οι διεθνείς οδηγίες- δεν το βάζω από το μυαλό μου)

    2. Στη δική σας περίπτωση είναι θετική η μετάλλαξη της Προθρομβίνης, αλλά σύμφωνα με τα παραπάνω δεν μπορώ να πω τι σημαίνει για εσάς, χωρίς ένα πλήρες ιστορικό.

    3. Είναι τουλάχιστον άκομψο να έχετε πάει σε 2 συναδέλφους που σας είπαν διαφορετικά πράγματα και να βάζετε εμένα σε ρόλο διαιτητή να απαντήσω δημόσια για αυτά που σας είπαν και μάλιστα χωρίς να έχω το πλήρες ιστορικό σας.

     

    Λυπάμαι που θεωρησατε ότι θύμωσα ή ότι σας έβαλα "διαιτητή" ή ότι πιστεύω ότι βγάζετε πράγματα "από το μυαλό σας". Τίποτα από αυτά δεν ισχύει και ποτέ δεν ήταν αυτά τα λόγια μου.

    Παρόλα αυτά είναι τρομερά περιττό για βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση μέσω ίντερνετ. 

     

    Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, τις απαντήσεις και το χρόνο σας.

    Καλή συνέχεια.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σας και από εμένα, έκανα σήμερα γενική εξέταση αίματος και έχω χαμηλό όγκο αιμοπεταλιων (Mpv), ενώ τα αιμοπεταλια μου είναι φυσιολογικά. Την Παρασκευή θα πάω στο γιατρό αλλά έχω τρομάξει γιατί την Δευτέρα θα μπω για καισαρική και από ότι είδα στο ίντερνετ εάν έχεις χαμηλό όγκο αιμοπεταλιων μπορεί να υπάρξει αιμορραγία. Γνωρίζεται κάτι πάνω σε αυτό το θέμα; Θα με βοηθούσε πολύ να πάρω κάποιες γνώμες!

    Σας ευχαριστώ πολύ!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    On 27/5/2020 at 5:19 ΜΜ, blonde33 είπε:

    Καλησπέρα σας και από εμένα, έκανα σήμερα γενική εξέταση αίματος και έχω χαμηλό όγκο αιμοπεταλιων (Mpv), ενώ τα αιμοπεταλια μου είναι φυσιολογικά. Την Παρασκευή θα πάω στο γιατρό αλλά έχω τρομάξει γιατί την Δευτέρα θα μπω για καισαρική και από ότι είδα στο ίντερνετ εάν έχεις χαμηλό όγκο αιμοπεταλιων μπορεί να υπάρξει αιμορραγία. Γνωρίζεται κάτι πάνω σε αυτό το θέμα; Θα με βοηθούσε πολύ να πάρω κάποιες γνώμες!

    Σας ευχαριστώ πολύ!

     

    Συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση- δεν ξέρω αν έχει νόημα σήμερα που απαντάω, αλλά δεν ήρθε ειδοποίηση και δεν είδα έγκαιρα το μήνυμά σας...

     

    Ο μέσος όγκος αιμοπεταλίων είναι μια γενικά επουσιώδης παράμετρος της γενικής αίματος. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει πληροφορίες σε εμάς τους αιματολόγους,   από κλινικής σκοπιάς δεν έχει πρακτικές συνέπειες και οπωσδήποτε δεν προκαλεί αιμορραγίες ή άλλα προβλήματα.

     

    Είμαι βέβαιος ότι αυτά θα τα διαπιστώσατε και μόνη σας κατά τον τοκετό, οπότε με την ευκαιρία σας εύχομαι να σας ζήσει το νέο μέλος!


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα, γιατρέ. 

    Έχω κάνει εξωσωματικη λόγω του ότι είμαστε και οι δυο φορείς μεσογειακής αναιμίας και αυτή τη στιγμή είμαι 34 εβδομαδων. Από την αρχή, κάνω προληπτικά τις ενέσεις Ivor 2.500 ui Anti-xa και παίρνω και σαλοσπιρ 80μγ. Το είχα διακόψει ένα μικρό διάστημα, αλλα η αυχενική διαφάνεια είχε δείξει αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία κι έτσι το συνεχίζω μέχρι σημερα. Ευτυχως μέχρι ώρας δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο. Τώρα λοιπόν μου προτείνει ο γυναικολόγος μου να σταματήσουμε τις ενεσεις μόλις μπω στο μήνα μου (στις 17/06) και μετά από λίγο και το σαλοσπιρ. 

    Εγώ όμως φοβάμαι, εφόσον πηγαίνω για φυσιολογικό τοκετό, μη δημιουργηθεί καμία θρομβωση και βλάψω το παιδί στο διάστημα μέχρι να γεννησω. 

    Θεωρείτε πως πρέπει να τα κόψω και τα δύο κι όποτε έρθει το μωρό ή όχι;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 6/6/2020 at 2:43 ΠΜ, konstantinaVE είπε:

    Καλησπερα, γιατρέ. 

    Έχω κάνει εξωσωματικη λόγω του ότι είμαστε και οι δυο φορείς μεσογειακής αναιμίας και αυτή τη στιγμή είμαι 34 εβδομαδων. Από την αρχή, κάνω προληπτικά τις ενέσεις Ivor 2.500 ui Anti-xa και παίρνω και σαλοσπιρ 80μγ. Το είχα διακόψει ένα μικρό διάστημα, αλλα η αυχενική διαφάνεια είχε δείξει αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία κι έτσι το συνεχίζω μέχρι σημερα. Ευτυχως μέχρι ώρας δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο. Τώρα λοιπόν μου προτείνει ο γυναικολόγος μου να σταματήσουμε τις ενεσεις μόλις μπω στο μήνα μου (στις 17/06) και μετά από λίγο και το σαλοσπιρ. 

    Εγώ όμως φοβάμαι, εφόσον πηγαίνω για φυσιολογικό τοκετό, μη δημιουργηθεί καμία θρομβωση και βλάψω το παιδί στο διάστημα μέχρι να γεννησω. 

    Θεωρείτε πως πρέπει να τα κόψω και τα δύο κι όποτε έρθει το μωρό ή όχι;

     

    Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σε γυναίκες που πραγματικά χρειάζονται την αντιπηκτική αγωγή, δεν την κόβουμε νωρίτερα, αλλά τη συνεχίζουμε μέχρι τον τοκετό, ο οποίος μπορεί και πάλι να γίνει φυσιολογικά (χωρίς Καισαρική), αν και με ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν μπορώ να πω αν εσείς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία όμως, γιατί χρειάζομαι ένα πλήρες ιστορικό που δεν μπορώ να το πάρω μέσα από μια οθόνη.

     

    Αυτά θα τα συζητήσετε με τους γιατρούς σας και μαζί θα αποφασίσετε πώς θέλετε να προχωρήσετε, αφού αυτοί ξέρουν όλο το ιστορικό σας και έχουν την ευθύνη σας.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ευχαριστώ πολύ για την απόκριση σας. Δυστυχώς δεν έχω κάνει εξετάσεις θρομβοφιλιας κι έτσι δεν έχω κάτι απτό να βασιστώ. Οι οποιες εξετάσεις πήξης έχω κάνει είναι φυσιολογικές. Αλλά έγιναν τώρα που λαμβάνω την αγωγή, συνεπώς δεν εχω ούτε εγώ ολοκληρωμένη εικόνα να σας δώσω... Ευχαριστώ και πάλι!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας. Μετά από δύο αποβολές πρώτου τριμήνου (η πρώτη στην 7η εβδομάδα, ανεμβρυικός σάκος, η δεύτερη 4η εβδομάδα, βιοχημική κύηση) έκανα εξετάσεις θρομβοφιλίας, αν και ο γυναικολόγος δεν ήταν και πολύ σύμφωνος. Τα μόνα «αρνητικά» αποτελέσματα ήταν το ινωδογόνο 436mg/dL με φ.τ. 200-400, ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη σε ετεροζυγωτία στο MTHFR A1298C και στο PAI-1-675 4G/5G βρέθηκα με 4G/4G. Όλα τα άλλα φυσιολογικά. Η αιματολόγος μου είπε ότι το ινωδογόνο ήταν ελαφρώς αυξημένο λόγω της βιοχημικής (έκανα την εξέταση λίγες ημέρες μετά)  και κατά τα άλλα δεν είχα πρόβλημα, δεδομένου ότι έπαιρνα ήδη filicine. Προχώρησα σε εξωσωματική όπου πέτυχε και με την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου μου, του εξωσωματικού και της αιματολόγου, ξεκίνησα innohep 4.500 και σαλοσπίρ 80mg, προληπτικά λόγω ηλικίας (38 ετών). Στην αρχή της κύησης είχα μικρή αιμόρροια στους δύο πρώτους μήνες, οπότε μου σταμάτησαν το σαλοσπίρ τελείως. Η γνώμη της αιματολόγου και του γυναικολόγου ήταν να σταματήσω και τις ενέσεις μετά το πρώτο τρίμηνο (η αιμόρροια σταμάτησε στο μεταξύ) αλλά εγώ από φόβο ήθελα να τις συνεχίσω. Το συζήτησα με την αιματολόγο και μου είπε οκ. 20η εβδομάδα έκανα την anti-Xaμε τιμή 0.28IU/ml για να δούμε μήπως σταματήσω τις innohep αλλά μου είπε πως αφού έφτασα μέχρι εδώ με τις ενέσεις ας τις συνεχίσω μέχρι τέλους και να ξαναμετρήσω την anti-Xa σε δύο μήνες (να σας πω πως ξεκίνησα με 50 κιλά και τώρα στις αρχές του 6ου μήνα είμαι 55). Τώρα πλέον είμαι στην 23η εβδομάδα και το πρόβλημα μου είναι ότι η αιματολόγος διορίστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν την βρίσκω εύκολα. Ο γυναικολόγος μου είπε να μην ανησυχώ αλλά εγώ νιώθω ανασφάλεια. Πιστεύετε πως είναι σκόπιμο να βρω καινούριο αιματολόγο να επισκέπτομαι; Μένω επαρχία και δεν είναι εύκολο. Επίσης, μήπως έπρεπε να συνεχίσω και το salospir που έπαιρνα στην αρχή; Θα εκτιμούσα πολύ την γνώμη σας, συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 16/8/2020 at 6:17 ΜΜ, Terele είπε:

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας. Μετά από δύο αποβολές πρώτου τριμήνου (η πρώτη στην 7η εβδομάδα, ανεμβρυικός σάκος, η δεύτερη 4η εβδομάδα, βιοχημική κύηση) έκανα εξετάσεις θρομβοφιλίας, αν και ο γυναικολόγος δεν ήταν και πολύ σύμφωνος. Τα μόνα «αρνητικά» αποτελέσματα ήταν το ινωδογόνο 436mg/dL με φ.τ. 200-400, ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη σε ετεροζυγωτία στο MTHFR A1298C και στο PAI-1-675 4G/5G βρέθηκα με 4G/4G. Όλα τα άλλα φυσιολογικά. Η αιματολόγος μου είπε ότι το ινωδογόνο ήταν ελαφρώς αυξημένο λόγω της βιοχημικής (έκανα την εξέταση λίγες ημέρες μετά)  και κατά τα άλλα δεν είχα πρόβλημα, δεδομένου ότι έπαιρνα ήδη filicine. Προχώρησα σε εξωσωματική όπου πέτυχε και με την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου μου, του εξωσωματικού και της αιματολόγου, ξεκίνησα innohep 4.500 και σαλοσπίρ 80mg, προληπτικά λόγω ηλικίας (38 ετών). Στην αρχή της κύησης είχα μικρή αιμόρροια στους δύο πρώτους μήνες, οπότε μου σταμάτησαν το σαλοσπίρ τελείως. Η γνώμη της αιματολόγου και του γυναικολόγου ήταν να σταματήσω και τις ενέσεις μετά το πρώτο τρίμηνο (η αιμόρροια σταμάτησε στο μεταξύ) αλλά εγώ από φόβο ήθελα να τις συνεχίσω. Το συζήτησα με την αιματολόγο και μου είπε οκ. 20η εβδομάδα έκανα την anti-Xaμε τιμή 0.28IU/ml για να δούμε μήπως σταματήσω τις innohep αλλά μου είπε πως αφού έφτασα μέχρι εδώ με τις ενέσεις ας τις συνεχίσω μέχρι τέλους και να ξαναμετρήσω την anti-Xa σε δύο μήνες (να σας πω πως ξεκίνησα με 50 κιλά και τώρα στις αρχές του 6ου μήνα είμαι 55). Τώρα πλέον είμαι στην 23η εβδομάδα και το πρόβλημα μου είναι ότι η αιματολόγος διορίστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν την βρίσκω εύκολα. Ο γυναικολόγος μου είπε να μην ανησυχώ αλλά εγώ νιώθω ανασφάλεια. Πιστεύετε πως είναι σκόπιμο να βρω καινούριο αιματολόγο να επισκέπτομαι; Μένω επαρχία και δεν είναι εύκολο. Επίσης, μήπως έπρεπε να συνεχίσω και το salospir που έπαιρνα στην αρχή; Θα εκτιμούσα πολύ την γνώμη σας, συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα...

     

    Εφόσον συνεχίζετε ένα φάρμακο, κάποιος θα πρέπει να σας παρακολουθεί. Αν ο γυναικολόγος μπορεί να το κάνει, τότε δεν χρειάζεται αιματολόγος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε έναν συνάδελφο να συνεχίσει την παρακολούθησή σας. 

     

    Επί των άλλων ερωτημάτων δεν θα πάρω θέση, γιατί αφενός δεν έχω την πλήρη εικόνα και το πλήρες ιστορικό και αφετέρου μέχρι πρότινος σας έδινε οδηγίες άλλος συνάδελφος και δεν μπορώ να γράψω κριτική δημόσια. Αν διαβάσετε άλλες δημοσιεύσεις μου, ίσως πάρετε τις απαντήσεις που ψάχνετε. 


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα γιατρέ.

    Είχα πρόσφατα μια ανεμβρυικη κυηση και έκανα απόξεση στην 7η εβδομάδα.

    Ο γυναικολόγος μου ζήτησε να κάνω κάποιες εξετάσεις θρομβοφιλιας.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν C677T ομοζυγωτη και ινοδωγονο β ομοζυγωτη.

    Θα ήθελα την άποψη σας για τα εξης:

    1. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να έχει σχέση με την ανεμβρυικη κυηση που ειχα;

    2. Πρέπει να κάνω κάποιες άλλες εξετάσεις; αν ναι, ποιες;

    3. Σε περίπτωση επόμενης εγκυμοσύνης τι πρέπει να κάνω; Είναι απαραίτητες οι ενέσεις ηπαρινης γιαψνα διασφαλίσουμε οτι θα πάει καλά;

     

    Να σας πω οτι ειμαι 33 ετών, δεν έχω αλλά προβλήματα υγείας, μόνο hashimoto και λαμβάνω αγωγή τ4. Συνελαβα φυσιολογικά μετά από 1 χρόνο προσπαθειών.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 17/9/2020 at 12:22 ΠΜ, Marlav είπε:

    Καλησπέρα γιατρέ.

    Είχα πρόσφατα μια ανεμβρυικη κυηση και έκανα απόξεση στην 7η εβδομάδα.

    Ο γυναικολόγος μου ζήτησε να κάνω κάποιες εξετάσεις θρομβοφιλιας.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν C677T ομοζυγωτη και ινοδωγονο β ομοζυγωτη.

    Θα ήθελα την άποψη σας για τα εξης:

    1. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να έχει σχέση με την ανεμβρυικη κυηση που ειχα;

    2. Πρέπει να κάνω κάποιες άλλες εξετάσεις; αν ναι, ποιες;

    3. Σε περίπτωση επόμενης εγκυμοσύνης τι πρέπει να κάνω; Είναι απαραίτητες οι ενέσεις ηπαρινης γιαψνα διασφαλίσουμε οτι θα πάει καλά;

     

    Να σας πω οτι ειμαι 33 ετών, δεν έχω αλλά προβλήματα υγείας, μόνο hashimoto και λαμβάνω αγωγή τ4. Συνελαβα φυσιολογικά μετά από 1 χρόνο προσπαθειών.

     

    Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι μεταλλάξεις του MTHFR και του Ινωδογόνου δεν είναι κλινικά σημαντικές και δεν σχετίζονται με την ανεπιτυχή κύηση.

     

    Για τα υπόλοιπα, καταλαβαίνετε ότι ιατρική μέσα από μια οθόνη δεν μπορεί να γίνει και, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον αιματολόγο για να πάρει το πλήρες ιστορικό σας και να συζητήσετε αναλυτικά για ό,τι σας προβληματίζει.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα