Συντονιστής Org

Ρωτήστε τον ειδικό: Β. Χατζηαντωνίου, MD, PhD ,Αιματολόγος

    Recommended Posts

    Just now, Βασίλειος Χατζηαντωνίου said:

     

    Η ένεση είναι απόλυτα ασφαλής για το έμβρυο γιατί η ποσότητα αντισώματος που περνάει τον πλακούντα είναι αμελητέα. Αντίθετα, αν δεν κάνετε την ένεση, η ποσότητα αντισώματος που θα φτιάξει το σώμα σας αν ευαισθητοποιηθείτε στο Ρέζους του εμβρύου θα είναι τόσο μεγάλη που θα δημιουργήσει αληθινό πρόβλημα αναιμίας. Συνεχίστε χωρίς να ανησυχείτε.

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας. Είναι που το νοιωθω ληθαργικό από τότε και γιαυτό αγχώνομαι τόσο!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Just now, Βασίλειος Χατζηαντωνίου said:

     

    Η ένεση είναι απόλυτα ασφαλής για το έμβρυο γιατί η ποσότητα αντισώματος που περνάει τον πλακούντα είναι αμελητέα. Αντίθετα, αν δεν κάνετε την ένεση, η ποσότητα αντισώματος που θα φτιάξει το σώμα σας αν ευαισθητοποιηθείτε στο Ρέζους του εμβρύου θα είναι τόσο μεγάλη που θα δημιουργήσει αληθινό πρόβλημα αναιμίας. Συνεχίστε χωρίς να ανησυχείτε.

    Σας ευχαριστώ πολύ  βια τηνάμεση απάντησή σας.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Πιστεύετε λοιπόν πως πρέπει να επαναλάβω την εξέταση για την πρωτείνη S; Να σημειωσω πως οταν έκανα την εξέταση δεν ειχε περάσει ούτε ένας μήνας από την απόξεση. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    16 ώρες πρίν, making_baby_P είπε:

    Πιστεύετε λοιπόν πως πρέπει να επαναλάβω την εξέταση για την πρωτείνη S; Να σημειωσω πως οταν έκανα την εξέταση δεν ειχε περάσει ούτε ένας μήνας από την απόξεση. 

    Δε μπορώ να σας το απαντήσω αυτό.

    Η χαμηλή τιμή σχετίζεται σίγουρα με την κύηση, αλλά το αν πρέπει να επαναληφθεί εξαρτάται από το ιστορικό σας.

    Όπως σας είπα, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και να τα δείτε με το συνάδελφο.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: είμαι 32 ετών και διανύω την 7η εβδομάδα κύησης. Έχω στο ιστορικό μου 2 αποβολές πριν 1,5 χρόνο, η πρώτη 5,5 εβδομάδων ήταν τέλεια αποβολή ,ενώ στη δεύτερη στις 8 εβδομάδες έγινε επέμβαση (αναρρόφηση, από την οποία στείλαμε και δείγμα ιστολογικής του εμβρύου και προέκυψε ως αιτία θανάτου ΤΡΙΣΩΜΙΑ 6).

    Τότε υπεβλήθη σε έναν εκτενή έλεγχο εξετάσεων και το μόνο που βρέθηκε είναι ότι είμαι  ομόζυγη στη μετάλλαξη του mthfr. Πριν λίγες μέρες έκανα το πρώτο πακέτο εξετάσεων μεταξύ των οποίων και την έμμεση coombs. Να σημειώσω ότι η ομάδα αίματος μου είναι Β+, ενώ του συζύγου Α+. Το αποτέλεσμα της εξέτασης αναγράφεται ως εξής:

    " Coombs έμμεση: ΘΕΤΙΚΗ 1/16(+), 1/32(-) ". 

    Μίλησα με το γιατρό και μου είπε να επαναλάβω την ίδια εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο για να γίνει και έλεγχος στις υποομάδες (αν το αναφέρω σωστά). Με ρώτησε αν πήρα αντιβίωση το τελευταίο τρίμηνο και ανέφερα ότι πήρα 2 φορές , για 15 ημέρες τη φορά , augmentin και claricid, αντίστοιχα. Μου είπε να μην ανησυχώ προς το παρόν, αλλά δεν μου έκρυψε το ότι είναι σπάνιο να είναι η coombs θετική ενώ το rhesus της μητέρας είναι θετικό. Θα ήθελα τη γνώμη σας, σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, και χωρίς επ'ουδενί αυτή να αποτελεί διάγνωση. 

    Σας ευχαριστώ.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 4 λεπτά , si4a είπε:

    Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: είμαι 32 ετών και διανύω την 7η εβδομάδα κύησης. Έχω στο ιστορικό μου 2 αποβολές πριν 1,5 χρόνο, η πρώτη 5,5 εβδομάδων ήταν τέλεια αποβολή ,ενώ στη δεύτερη στις 8 εβδομάδες έγινε επέμβαση (αναρρόφηση, από την οποία στείλαμε και δείγμα ιστολογικής του εμβρύου και προέκυψε ως αιτία θανάτου ΤΡΙΣΩΜΙΑ 6).

    Τότε υπεβλήθη σε έναν εκτενή έλεγχο εξετάσεων και το μόνο που βρέθηκε είναι ότι είμαι  ομόζυγη στη μετάλλαξη του mthfr. Πριν λίγες μέρες έκανα το πρώτο πακέτο εξετάσεων μεταξύ των οποίων και την έμμεση coombs. Να σημειώσω ότι η ομάδα αίματος μου είναι Β+, ενώ του συζύγου Α+. Το αποτέλεσμα της εξέτασης αναγράφεται ως εξής:

    " Coombs έμμεση: ΘΕΤΙΚΗ 1/16(+), 1/32(-) ". 

    Μίλησα με το γιατρό και μου είπε να επαναλάβω την ίδια εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο για να γίνει και έλεγχος στις υποομάδες (αν το αναφέρω σωστά). Με ρώτησε αν πήρα αντιβίωση το τελευταίο τρίμηνο και ανέφερα ότι πήρα 2 φορές , για 15 ημέρες τη φορά , augmentin και claricid, αντίστοιχα. Μου είπε να μην ανησυχώ προς το παρόν, αλλά δεν μου έκρυψε το ότι είναι σπάνιο να είναι η coombs θετική ενώ το rhesus της μητέρας είναι θετικό. Θα ήθελα τη γνώμη σας, σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, και χωρίς επ'ουδενί αυτή να αποτελεί διάγνωση. 

    Σας ευχαριστώ.

    Έχω ξαναγράψει για την έμμεση Coombs ότι μπορεί να γίνει θετική και σε Ρέζους θετικές γυναίκες και η περίπτωσή σας επιβεβαιωνεί αυτό ακριβώς (ψάξτε αναρτήσεις μου σε άλλες συζητήσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από το Ρέζους, το αίμα έχει άλλες 250 περίπου ομάδες και μπορεί να υπάρχει ασυμβατότητα. Άρα δεν είναι τόσο σπάνιο όσο πιστεύει ο κόσμος. Από την άλλη, μόνο 5 ομάδες είναι κλινικά σημαντικές. Άρα καλά είπε ο γυναικολόγος σας να πάτε σε δημόσιο νοσοκομείο να γίνει αναλυτικά η εξέταση και να δείτε σε ποιο αντίσωμα είναι θετική η εξέταση. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να σας δει ένας αιματολόγος για να κρίνει αν το αντίσωμα είναι κλινικά σημαντικό ή όχι και να προτείνει την ανάλογη παρακολούθηση.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση... απλά, ακούγοντας μέχρι τώρα συνήθως για ασυμβατότητα μεταξύ rh(-) της μητέρας και rh(+) του εμβρύου, πανικοβλήθηκα σκεπτόμενη ότι είμαι η εξαίρεση! Σας ευχαριστώ και πάλι!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σας γιατρέ...Βρίσκομαι μετά στη 33η εμβομαδα κύησης,,,,Το μωρό έχει σχετικά χαμηλό βάρος για την ηλικία κύησης ...1500gr ..και έιδα αίμα τρεις φορές κατά την διάρκεια του μήνα...οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί...μου είπαν λόγω κ ανεβασμένος d dimer ότι μπορεί ν πρόκειται γ θρόμβο φιλία..ο γυναικολόγος μ αν κ δεν συμφωνεί με αυτή την διάγνωση  γτ  οι εξετάσεις λέει αυτές δεν πρέπει ν γίνονται σε περιόδους εγκυμοσύνης μ έδωσε Σαλοσπίρ τον 80 ενώ ο δεύτερος ο πήγα προτείνει ενέσεις ...αυτό π θέλω ν σας ρωτήσω είναι ..αν όντως υπήρχε θρόμβο φιλία δεν θ είχα αποβάλει πιο νωρίς στην κύηση " κ όντως αν υπάρχει μπορεί ν κινδυνέψει το έμβρυο τώρα ..έχω τρομοκρατηθεί ...δεν ξέρω ποια είναι η ποιο σωστή απόφαση...σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 21/6/2019 at 5:40 ΠΜ, Εφη 94 είπε:

    Καλησπέρα σας γιατρέ...Βρίσκομαι μετά στη 33η εμβομαδα κύησης,,,,Το μωρό έχει σχετικά χαμηλό βάρος για την ηλικία κύησης ...1500gr ..και έιδα αίμα τρεις φορές κατά την διάρκεια του μήνα...οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί...μου είπαν λόγω κ ανεβασμένος d dimer ότι μπορεί ν πρόκειται γ θρόμβο φιλία..ο γυναικολόγος μ αν κ δεν συμφωνεί με αυτή την διάγνωση  γτ  οι εξετάσεις λέει αυτές δεν πρέπει ν γίνονται σε περιόδους εγκυμοσύνης μ έδωσε Σαλοσπίρ τον 80 ενώ ο δεύτερος ο πήγα προτείνει ενέσεις ...αυτό π θέλω ν σας ρωτήσω είναι ..αν όντως υπήρχε θρόμβο φιλία δεν θ είχα αποβάλει πιο νωρίς στην κύηση " κ όντως αν υπάρχει μπορεί ν κινδυνέψει το έμβρυο τώρα ..έχω τρομοκρατηθεί ...δεν ξέρω ποια είναι η ποιο σωστή απόφαση...σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

     

    Τα d-dimers είναι πάντα ανεβασμένα στην κύηση και είναι ένας δείκτης που δεν αξιολογείται στην κύηση. Άρα είναι ανόητο να σας λένε για θρομβοφιλία με βάση αυτό το δείκτη.

    Από εκεί και πέρα, κανείς δε μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που φταίει στην περίπτωσή σας, δυστυχώς.

    Θα μπορούσε να πρόκειται για κάποια θρομβοφιλία, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα. Κατά την άποψή μου η Ασπιρίνη και οι ενέσεις δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν, ακόμα κι αν πρόκειται για θρομβοφιλία, διότι το όποιο πρόβλημα υπάρχει δεν προλαβαίνει να αντιστραφεί στις 33 εβδομάδες.

    Άρα ελπίζετε στο καλύτερο και παρακολουθείτε στενά την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν κριθεί σκόπιμο, μπορεί και να χρειαστεί να γεννήσετε πρόωρα, αν ανησυχήσει ο μαιευτήρας σας. Μετά έχετε όλο το χρόνο να βρείτε τι φταίει.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Γεια σας. Κατα την διάρκεια της καισαρικής ο γυναικολόγος παρατήρησε ότι μάτωνε πάρα πολύ το δέρμα μου (συγκεκριμένα μου έκανε σχόλιο ότι ήταν λες και έκανα αντιπηκτικές ενέσεις). Είχα άριστη μετεγχειρητική πορεία, δεν χρειάστηκα καθόλου αίμα, ούτε παρούσιάστηκε κάποια επιπλοκή. Η τομή έθρεψε άψογα και πολύ γρήγορα. Να αναφέρω ότι στις γενικές αίματος κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης όλα ήταν στα φυσιολογικά όρια (αιματοκρίτης,σιδηρος, σάκχαρο, αιμοπετάλια κλπ) και είχα κάνει και έλεγχο θρομβοφιλίας στον οποίο είχαν βγει όλα φυσιολογικά. Ο γιατρός μου το αποδίδει στην φύση της επιδερμίδας μου, (η οποία είναι όντως ευαίσθητη και λεπτή) , αλλά μήπως είναι ένδειξη για κάτι άλλο που πρέπει να το κοιτάξω;  Σας ευχαριστώ πολύ.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    5 ώρες πρίν, Maya14 είπε:

    Γεια σας. Κατα την διάρκεια της καισαρικής ο γυναικολόγος παρατήρησε ότι μάτωνε πάρα πολύ το δέρμα μου (συγκεκριμένα μου έκανε σχόλιο ότι ήταν λες και έκανα αντιπηκτικές ενέσεις). Είχα άριστη μετεγχειρητική πορεία, δεν χρειάστηκα καθόλου αίμα, ούτε παρούσιάστηκε κάποια επιπλοκή. Η τομή έθρεψε άψογα και πολύ γρήγορα. Να αναφέρω ότι στις γενικές αίματος κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης όλα ήταν στα φυσιολογικά όρια (αιματοκρίτης,σιδηρος, σάκχαρο, αιμοπετάλια κλπ) και είχα κάνει και έλεγχο θρομβοφιλίας στον οποίο είχαν βγει όλα φυσιολογικά. Ο γιατρός μου το αποδίδει στην φύση της επιδερμίδας μου, (η οποία είναι όντως ευαίσθητη και λεπτή) , αλλά μήπως είναι ένδειξη για κάτι άλλο που πρέπει να το κοιτάξω;  Σας ευχαριστώ πολύ.

    Δύσκολο να το απαντήσω και αυτό. Θα έλεγα ότι αν δεν έχετε άλλες αιμορραγικές εκδηλώσεις (π.χ. μεγάλη περίοδο, ρινορραγία, αιμορραγίες σε άλλα χειρουργεία κλπ) μάλλον δεν έχετε πρόβλημα και δεν αξίζει να ασχοληθείτε περισσότερο. Αν όμως έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποιο από τα παραπάνω ή αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ανάλογο ιστορικό, τότε καλό θα ήταν να δείτε κάποιον αιματολόγο.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρέ καλησπέρα.θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι.ειμαι έγκυος 36και 2ημερων και το Σάββατο θα γεννήσω προγραμματισμένα λόγω του ότι το μωρό δεν έχει το αναμενόμενο βάρος .2100αυτη τη στιγμή.στην αυχενική μετά το papp a βγήκε ένα ποσοστό για προεκλαμψία 1:34και για περιορισμό εμβρυικης ανάπτυξης 1:11που τελικά ξεκίνησε στις αρχές του έβδομου.απο την αυχενική παίρνω σαλοσπιρ των 160οπου το σταμάτησα τη παρασκευή για το χειρουργείο.την 29η εβδομάδα ξεκίνησα και ενέσεις ηπαρινης μήπως βοηθήσουν στην αιμάτωση (ινοχεπ 0.35).και αυτές μου πε ο γιατρός και τις σταμάτησα εχθές.οταν ήμουν 2μηνων έκανα έλεγχο θρομβοφιλιας  όπου όλα ήταν φυσιολογικά(φυσιολογική ομοκυστεΐνη)αλλά η πρωτεινη s ήταν 48%και στο mthfr C677T ευεροζυγωτης.ο γυναικολόγος μου χε πει τότε ότι είναι οκ και δεν έχω θρομβοφιλια αφού η ομοκυστεΐνη δεν ήταν ανεβασμένη.αυτο που θέλω να ρωτήσω είναι αν αυτή τη βδομάδα που θα μείνω χωρίς ενέσεις κινδυνεύει το μωρό μου?γιατί διάβασα ότι η ηπαρίνη πρέπει να σταματαται 24ωρες πριν τον τοκετό και όχι τοσες μέρες πριν.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, theodora gel είπε:

    Γιατρέ καλησπέρα.θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι.ειμαι έγκυος 36και 2ημερων και το Σάββατο θα γεννήσω προγραμματισμένα λόγω του ότι το μωρό δεν έχει το αναμενόμενο βάρος .2100αυτη τη στιγμή.στην αυχενική μετά το papp a βγήκε ένα ποσοστό για προεκλαμψία 1:34και για περιορισμό εμβρυικης ανάπτυξης 1:11που τελικά ξεκίνησε στις αρχές του έβδομου.απο την αυχενική παίρνω σαλοσπιρ των 160οπου το σταμάτησα τη παρασκευή για το χειρουργείο.την 29η εβδομάδα ξεκίνησα και ενέσεις ηπαρινης μήπως βοηθήσουν στην αιμάτωση (ινοχεπ 0.35).και αυτές μου πε ο γιατρός και τις σταμάτησα εχθές.οταν ήμουν 2μηνων έκανα έλεγχο θρομβοφιλιας  όπου όλα ήταν φυσιολογικά(φυσιολογική ομοκυστεΐνη)αλλά η πρωτεινη s ήταν 48%και στο mthfr C677T ευεροζυγωτης.ο γυναικολόγος μου χε πει τότε ότι είναι οκ και δεν έχω θρομβοφιλια αφού η ομοκυστεΐνη δεν ήταν ανεβασμένη.αυτο που θέλω να ρωτήσω είναι αν αυτή τη βδομάδα που θα μείνω χωρίς ενέσεις κινδυνεύει το μωρό μου?γιατί διάβασα ότι η ηπαρίνη πρέπει να σταματαται 24ωρες πριν τον τοκετό και όχι τοσες μέρες πριν.

    Δυστυχώς αυτό δε μπορώ να το απαντήσω με βάση τα όσα γράφετε, χρειάζομαι πολλά περισσότερα στοιχεία από το ιστορικό που δε γίνεται να γραφτούν μέσα από μια οθόνη.

     

    Μπορώ, όμως, να πω με πλήρη βεβαιότητα είναι ότι η έναρξη ενέσεων μετά τη 16η εβδομάδα ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα, αν η κύηση πρόκειται να αποτύχει ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑΣ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πουν μερικοί, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η ζημιά που γίνεται στο 1ο τρίμηνο μετά δε μπορεί να αντιστραφεί. Άρα νομίζω ότι η εγκυμοσύνη σας θα πήγαινε καλά και χωρίς ενέσεις και μάλλον δε θα χαλάσει επειδή θα τη διακόψετε για μερικές μέρες παραπάνω.

     

    Σε κάθε περίπτωση, έχετε γιατρούς τους οποίους έχετε ακολουθήσει μέχρι τώρα και θα τους ακολουθήσετε και την τελευταία εβδομάδα. Προχωρήστε χωρίς άγχος!


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Δυστυχώς αυτό δε μπορώ να το απαντήσω με βάση τα όσα γράφετε, χρειάζομαι πολλά περισσότερα στοιχεία από το ιστορικό που δε γίνεται να γραφτούν μέσα από μια οθόνη.

     

    Μπορώ, όμως, να πω με πλήρη βεβαιότητα είναι ότι η έναρξη ενέσεων μετά τη 16η εβδομάδα ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα, αν η κύηση πρόκειται να αποτύχει ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑΣ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πουν μερικοί, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η ζημιά που γίνεται στο 1ο τρίμηνο μετά δε μπορεί να αντιστραφεί. Άρα νομίζω ότι η εγκυμοσύνη σας θα πήγαινε καλά και χωρίς ενέσεις και μάλλον δε θα χαλάσει επειδή θα τη διακόψετε για μερικές μέρες παραπάνω.

     

    Σε κάθε περίπτωση, έχετε γιατρούς τους οποίους έχετε ακολουθήσει μέχρι τώρα και θα τους ακολουθήσετε και την τελευταία εβδομάδα. Προχωρήστε χωρίς άγχος!

    Ευχαριστώ βγιατρε έχω ελεύθερο ιστορικό είναι η πρώτη μου κύηση στην οικογένεια δεν υπάρχει κάτι από όσα γνωρίζουμε βέβαια.στον έλεγχο που έκανα εξεταστηκα για αντιθρομβινη,πρωτεινη c k s, ινωδογονο,αντίσταση στη πρωτεινη c ,αντπ λύκου, ομοκυστεΐνη,αντιφωσφολιπιδικ,αντικαρδιολιπινικα και αντί b2.απο τις τέσσερις μεταλλάξεις βρέθηκα ετεροζυγη στη mthfr c677t όλα τα άλλα φυσιολογικά ομοκυστεΐνη 6.85και πρωτεινη s48%.εγω ήθελα απλά να μ πείτε ισχύει ότι η αυτή η πρωτεινη μπορεί να βρεθηκε μειωμένη λόγω εγκυμοσύνης που μου είπανε και ότι δεν έχω θρομβοφιλια εφόσον η ομοκυστεΐνη είναι φυσιολογική?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Just now, theodora gel είπε:

    Ευχαριστώ βγιατρε έχω ελεύθερο ιστορικό είναι η πρώτη μου κύηση στην οικογένεια δεν υπάρχει κάτι από όσα γνωρίζουμε βέβαια.στον έλεγχο που έκανα εξεταστηκα για αντιθρομβινη,πρωτεινη c k s, ινωδογονο,αντίσταση στη πρωτεινη c ,αντπ λύκου, ομοκυστεΐνη,αντιφωσφολιπιδικ,αντικαρδιολιπινικα και αντί b2.απο τις τέσσερις μεταλλάξεις βρέθηκα ετεροζυγη στη mthfr c677t όλα τα άλλα φυσιολογικά ομοκυστεΐνη 6.85και πρωτεινη s48%.εγω ήθελα απλά να μ πείτε ισχύει ότι η αυτή η πρωτεινη μπορεί να βρεθηκε μειωμένη λόγω εγκυμοσύνης που μου είπανε και ότι δεν έχω θρομβοφιλια εφόσον η ομοκυστεΐνη είναι φυσιολογική?

    Σχετικά με την Πρωτεΐνη S, αυτή πάντα (ή σχεδόν πάντα) είναι χαμηλή στην κύηση, γιατί είναι μια φυσιολογική αλλαγή που συμβαίνει σε όλες τις εγκύους. Κακώς μετριέται στην κύηση, γιατί μόνο άγχος προκαλεί (και έξοδα, φυσικά).

    Δε νομίζω ότι έχετε θρομβοφιλία με βάση τα όσα γράφετε και δε νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα αν διακόψετε τώρα τις ενέσεις.

    Αλλά και πάλι θα πω ότι έχετε συναδέλφους που εμπιστευθήκατε σε όλην την κύηση, δε μπορώ εγώ μέσα από μια οθόνη να πω κάτι περισσότερο χωρίς να έχω την πλήρη εικόνα που έχουν εκείνοι.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Σχετικά με την Πρωτεΐνη S, αυτή πάντα (ή σχεδόν πάντα) είναι χαμηλή στην κύηση, γιατί είναι μια φυσιολογική αλλαγή που συμβαίνει σε όλες τις εγκύους. Κακώς μετριέται στην κύηση, γιατί μόνο άγχος προκαλεί (και έξοδα, φυσικά).

    Δε νομίζω ότι έχετε θρομβοφιλία με βάση τα όσα γράφετε και δε νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα αν διακόψετε τώρα τις ενέσεις.

    Αλλά και πάλι θα πω ότι έχετε συναδέλφους που εμπιστευθήκατε σε όλην την κύηση, δε μπορώ εγώ μέσα από μια οθόνη να πω κάτι περισσότερο χωρίς να έχω την πλήρη εικόνα που έχουν εκείνοι.

    Ευχαριστώ!καλή συνέχεια στο έργο και το  δύσκολο λειτούργημα σας.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρε επειδη διάβασα δθαφορα ποστ δικά σας που αναφέρετε ότι οι εξετάσεις θρομβοφιλιας δεν πρέπει να γίνονται πρόληπτικα θα ήθελα να ρωτήσω δεν είναι κρίμα να φτάνει μια γυναίκα 2μερες πριν τον τοκετό και να πεθαίνει το μωρό λόγω θρομβοφιλιας?συνέβη στη ξαδέρφη μου στις επόμενες εγκυμοσύνες πήρε αγωγή κ όλα καλά..γιατί πρέπει κάποια μητέρα να χάσει πρώτα το παιδί της και ειδικά σε τόσο προχωρημένη κύηση για να το μάθει??

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, theodora gel είπε:

    Γιατρε επειδη διάβασα δθαφορα ποστ δικά σας που αναφέρετε ότι οι εξετάσεις θρομβοφιλιας δεν πρέπει να γίνονται πρόληπτικα θα ήθελα να ρωτήσω δεν είναι κρίμα να φτάνει μια γυναίκα 2μερες πριν τον τοκετό και να πεθαίνει το μωρό λόγω θρομβοφιλιας?συνέβη στη ξαδέρφη μου στις επόμενες εγκυμοσύνες πήρε αγωγή κ όλα καλά..γιατί πρέπει κάποια μητέρα να χάσει πρώτα το παιδί της και ειδικά σε τόσο προχωρημένη κύηση για να το μάθει??

     

    Γιατί ο έλεγχος θρομβοφιλίας είναι θετικός σε 1 στους 20 Ευρωπαίους και γιατί από αυτούς που έχουν θετικό έλεγχο μόνο 1 στις 250 περίπου αποβάλλει εξαιτίας της θρομβοφιλίας. Σκεφτείτε δηλαδή ότι για τη 1 έγκυο που μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα, θα έπρεπε να πληρώσουν τον έλεγχο 5000 υγιείς γυναίκες και από αυτές να πάρουν άσκοπα ενέσεις οι 249. Και σκεφτείτε ότι οι 249 θα έχουν μόνιμα το άγχος και το φόβο για το τι σημαίνουν τα παθολογικά αποτελέσματά τους, όχι μόνο μέσα στην κύηση αλλά και στο υπόλοιπο της ζωής τους. Για το λόγο αυτό οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή του ελέγχου σε προληπτική βάση. 


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρέ καλησπέρα..τα αποτελέσματα της 11 μηνών κόρης μου έδειξαν αιματοκριτη 28,5 αιμοσφαιρίνη 9,3 σίδηρο 47 και φερριτινη 7,6.. η παιδίατρος είπε ότι έχει αναιμία κ μας έδωσε 4 ml συμπληρωμα σιδήρου τη μέρα..δεν υπάρχει στίγμα στην οικογένεια..θεωρειτε ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω; Να ψάξω κάτι καλύτερα; Ή απλά να πάρουμε το συμπλήρωμα και επανάληψη εξετάσεων στο 3μηνο;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    17 ώρες πρίν, Paigiaki είπε:

    Γιατρέ καλησπέρα..τα αποτελέσματα της 11 μηνών κόρης μου έδειξαν αιματοκριτη 28,5 αιμοσφαιρίνη 9,3 σίδηρο 47 και φερριτινη 7,6.. η παιδίατρος είπε ότι έχει αναιμία κ μας έδωσε 4 ml συμπληρωμα σιδήρου τη μέρα..δεν υπάρχει στίγμα στην οικογένεια..θεωρειτε ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω; Να ψάξω κάτι καλύτερα; Ή απλά να πάρουμε το συμπλήρωμα και επανάληψη εξετάσεων στο 3μηνο;

     

    Δεν είμαι καθόλου ειδικός στην παιδιατρική αιματολογία. Παρ' όλ' αυτά, νομίζω ότι η παιδίατρός σας έχει μάλλον δίκιο, αφού σίγουρα λείπει σίδηρος. Ακολουθείστε τις οδηγίες της παιδιάτρου σας και βλέπουμε.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρε τον πρόληπτικο έλεγχο της θρομβοφιλιας τον έκανα στην 7-8η εβδομάδα κύησης ....χρειάζεται να τον ξανακάνω σε επόμενη εγκυμοσύνη?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    8 ώρες πρίν, theodora gel είπε:

    Γιατρε τον πρόληπτικο έλεγχο της θρομβοφιλιας τον έκανα στην 7-8η εβδομάδα κύησης ....χρειάζεται να τον ξανακάνω σε επόμενη εγκυμοσύνη?

    Τώρα τι να απαντήσω σε αυτό? Δεν ξέρω καν αν χρειαζόταν να τον κάνετε. Το σίγουρο είναι ότι εντός κύησης η Πρωτεΐνη S βγαίνει (σχεδόν) πάντα χαμηλή. Το αν πρέπει να την επαναλάβετε μετά την κύηση εξαρτάται από το τι ψάχνει κανείς.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Τώρα τι να απαντήσω σε αυτό? Δεν ξέρω καν αν χρειαζόταν να τον κάνετε. Το σίγουρο είναι ότι εντός κύησης η Πρωτεΐνη S βγαίνει (σχεδόν) πάντα χαμηλή. Το αν πρέπει να την επαναλάβετε μετά την κύηση εξαρτάται από το τι ψάχνει κανείς.

    Οι άλλες εξετάσεις οι μεταλλάξεις αλλάζουν σε μια κύηση η όχι?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, theodora gel είπε:

    Οι άλλες εξετάσεις οι μεταλλάξεις αλλάζουν σε μια κύηση η όχι?

    Όχι.

    Παρ' όλ' αυτά, υπάρχει και η επίκτητη θρομβοφιλία (Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο) το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε τα αντισώματα του συνδρόμου πριν από κάθε κύηση ή και κατά περιόδους στο υπόλοιπο της ζωής σας. Το σύνδρομο έχει σαφή κλινικά κριτήρια διάγνωσης και αν οι εγκυμοσύνες σας πάνε καλά δεν έχετε λόγο να κάνετε τις σχετικές εξετάσεις. 


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα