Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Glyka toy koytalioy...


mirto

Recommended Posts

Τριαντάφυλλο

 

 

Υλικά:

250 γρ. τριαντάφυλλα καθαρισμένα

1 κιλό ζάχαρη

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 κουταλιά γλυκερίνη

1 κούπα νερό

 

Εκτέλεση:

Στα τριαντάφυλλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε δύο με τρείς ώρες και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με μία κούπα νερό και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν δέσει το γλυκό το κατεβάζουμε από τη φωτιά και του ρίχνουμε μέσα το χυμό του λεμονιού και τη γλυκερίνη.

 

 

 

Μήλο

 

 

Υλικά:

1 κιλό μήλα σφιχτά

1 κιλό ζάχαρη

3 κούπες νερό

1/2 κούπα γλυκόζη

2 βανίλιες

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα και τους αφαιρούμε την καρδιά (τα κουκούτσια). Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τα μήλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντάς τα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε για μία μέρα. Την επομένη αφού βγάλουμε μέσα από το σιρόπι τα μήλα, ξαναβράζουμε το σιρόπι ξαφρίζοντάς το για άλλη μια φορά. Τέλος ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι που βράζει τα μήλα, τη γλυκόζη και τη βανίλια και τα βράζουμε για πέντε λεπτά.

 

 

 

Κυδώνι

 

 

Υλικά:

3 κιλά κυδώνια

2 κιλά ζάχαρη

1 λεμόνι

Κλωναράκια αρμπαρόριζας

 

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε λεπτές λωρίδες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 5 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη και τα κυδώνια. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά έως ότου αρχίσει το σιρόπι να δένει. Εν τω μεταξύ έχουμε στύψει το λεμόνι και προσθέτουμε το χυμό του στο γλυκό. Αφού πάρει μια βράση, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την αρμπαρόριζα. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και αφού αφαιρέσουμε την αρμπαρόριζα, το βάζουμε στα γυάλινα βάζα που θα το φυλάξουμε.

 

 

 

Κυδωνόπαστο (κυδωνόπαστα)

 

 

Υλικά:

3 κιλά κυδώνια

2 κιλά ζάχαρη (περίπου)

Αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια

Αρμπαρόριζα

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Στη συνέχεια τρίβουμε τα κυδώνια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα αυτό. Παίρνουμε τον πολτό που έχει μείνει στο σουρωτήρι μας και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα ρίχνοντας ζάχαρη ίση με την μισή ποσότητα του πολτού. Δηλαδή για κάθε φλιτζάνι πολτού, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Βάζουμε στην κατσαρόλα και την αρμπαρόριζα και το βράζουμε ανακατεύοντάς το συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν το μείγμα πήξει και αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, την κατεβάζουμε από την φωτιά και το ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψί, στρώνοντάς το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς και το αφήνουμε για ένα περίπου τέταρτο έως ότου στεγνώσει εντελώς. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε ρόμβους και πάνω από κάθε ρόμβο βάζουμε ένα αμύγδαλο ή ένα καρύδι.

Το κυδωνόπαστο είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό που δεν λερώνει και μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε να μεταφέρουμε τα κυδωνόπαστα και να τα προσφέρουμε εκτός σπιτιού, ένας πολύ όμορφος τρόπος είναι να κόψουμε τετράγωνα κομμάτια αλουμινόχαρτου και σε κάθε κομμάτι να βάλουμε ένα κυδωνόπαστο γυρίζοντας τις άκρες του αλουμινόχαρτου προς τα πάνω.

 

 

 

Βύσσινο

 

 

Υλικά:

2 κιλά βύσσινα

2 κιλά ζάχαρη

1/2 λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου, ή μιας φουρκέτας, βγάζουμε το κουκούτσι από τα βύσσινα. Καλό είναι την εργασία αυτή να την κάνουμε πάνω από ένα μπωλ ώστε να μαζέψουμε τον χυμό από τα βύσσινα, που θα τρέξει κατά το ξεκουκούτσιασμά τους. Προσοχή επίσης πρέπει να δείξουμε στα ρούχα που φοράμε γιατί ο χυμός από το βύσσινο βάφει και δεν ξεβάφει! Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα βύσσινα, τη ζάχαρη, το χυμό που έχουμε μαζέψει από το καθάρισμά τους και ένα ποτήρι νερό. Τα βράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, δημιουργείται ένας αφρός τον οποίο και αφαιρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το σιρόπι μας έχει δέσει, προσθέτουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε σε γυάλινα βάζα. Ταυτόχρονα με το γλυκό μας, δημιουργείται και το σιρόπι, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε βυσσινάδα. Στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε περισσότερο σιρόπι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για βυσσινάδα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε περισσότερη ζάχαρη στο γλυκό μας.

 

 

 

Σταφύλι

 

 

Υλικά:

2 κιλά σταφύλια σταφίδα

1 κιλό ζάχαρη

1/4 λεμόνι

3 βανίλιες

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα σταφύλια και ξεχωρίζουμε τις ρόγες από τα κοτσάνια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ρόγες των σταφυλιών, τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι, τις βανίλιες και τα αφήνουμε να πάρουν άλλη μία βράση. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει. Όταν κρυώσει το φυλάμε σε γυάλινα βάζα.

 

 

 

 

Κυδώνια στο φούρνο

 

 

Υλικά:

4 κυδώνια

2 φλιτζάνια ζάχαρη

8 κουταλάκια βιτάμ ή φρέσκο βούτυρο

Κανέλα και μοσχοκάρφια

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα τους. Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και με προσοχή αφαιρούμε τα κουκούτσια καθώς επίσης και κάθε άλλο σκληρό μέρος τους. Αλείφουμε με το βούτυρο τα κυδώνια καλά. Όσο βούτυρο περισσέψει το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί και προσθέτουμε τα κυδώνια με το καθαρισμένο από τα κουκούτσια μέρος τους προς τα πάνω. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, και ρίχνουμε μέσα στο ταψί μισό ποτήρι νερό προσθέτοντας και τη ζάχαρη που μας περίσσεψε. Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλλα και καρφώνουμε σε κάθε κυδώνι ένα μοσχοκάρφι. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς έως ότου καραμελώσει η ζάχαρη και μαλακώσουν εντελώς τα κυδώνια.

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...