Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ρατσιστική αντιμετώπιση από ιδιωτικά σχολεία!

Recommended Posts

Έχω ένα αγοράκι 7 χρονών και φέτος θα πάει στην β΄δημοτικού.Το παιδί είναι ανώριμο και έχει διαγνωσθεί με διάσπαση προσοχής και παρορμητισμό.Στην α΄τάξη πήγαμε στο δημόσιο σχολείο και ενώ είναι άριστος μαθητής,δυσκολευτήκαμε πολύ.Στο ΚΕΔΔΥ που αξιολογήθηκε δεν εγκρίνανε παράλληλη στήριξη και έτσι έβαλα ιδιωτική,κάτι που ουσιαστικά ήταν παράνομο σε δημόσιο σχολείο.Είχα όμως πολύ καλή συννενόηση με τη δασκάλα,το διευθυντή και το σύμβουλο και έτσι βρήκαμε μια φόρμουλα.Φέτος αποφάσισα να στείλω το παιδί σε ένα ιδιωτικό σχολέιο και να έχω και παράλληλη στήριξη αφού ο νόμος το επιτρέπει στα ιδιωτικά σχολεία.Απευθυνθηκα σε όλα τα γνωστά εκπαιδευτήρια που είναι κοντά στην περιοχή μου.Δεν αναφέρω ονόματα,γιατί δεν ξέρω αν επιτρέπεται.Σε όλα όταν τους ανέφερα το θέμα του παιδιού,μου έλεγαν πως θα επικοινωνήσουν αυτοί μαζί μου,γιατί δεν ξέρουν αν το παιδί ταιριάζει με την σύνθεση της τάξης.Μάλιστα σε ένα που κάνει και ειδική διαφήμιση για το εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθεί,με το που είπα για τη διάσπαση,μου είπαν ότι έκαναν λάθος και δεν έχουν θέσεις.Τελικα βρήκα το ¨Πράξις και Πράξεις¨στον Πειραιά.Δεν πήγα από ανάγκη ή γιατί δεν είχα άλλη επιλογή.Πήγα επειδή είχα φοβερή αντιμετώπιση και δεν αντιμετώπισαν το παιδι μου σαν ¨ούφο¨.Απλά έχω μία απορία!Αντιμετώπισαν με τέτοιο ρατσισμό ένα παιδί που έχει ένα απλό προβληματάκι που σιγά-σιγά θα ξεπεραστεί.Τα παιδιά που έχουν σοβαρές διαταραχές,τι τα κάνουν?Τα ρίχνουν στον Καιάδα για να μην χαλάσει το καλό τους όνομα?Επειδη είμαι κι εγώ εκπαιδευτικός,το μόνο που έχω να πω είναι ότι ντρέπομαι!:mad:

Διαφημίσεις

πως συγχυζομαι όταν διαβαζω τετοια πραγματα. εγω καποια στιγμη ειχα μαθητη της αντιστοιχης ηλικιας με το γιο σου, που φοιτουσε σε ιδιωτικο σχολειο, και επειδη ηταν αριστεροχειρας κ αργουσε να γραψει με αποτελεσμα να ''καθυστερει το μαθημα'', του κανανε συνεχεια συστασεις να μαθει να γραφει με ''το λεγομενο καλο χερακι''. ακουσον ακουσον. πραγματικα , δηλαδη τι θελουν ? τα ιδιωτικα να ειναι φυτωρια μόνο άριστων μαθητων, που θα βγαίνουν πρωτοι σε εξετασεις? σημειωτεον, ότι ο μαθητης μου αυτος σπουδαζει στο 3ο ετος στην Ιατρικη τωρα πια. μακαρι να βρεις σχολειο να σας αγκαλιασει , οπως πραγματικα αρμοζει σε αυτην την ηλικια όλα τα παιδακια.

Χαίρομαι που κάποια άνοιξε αυτό το θέμα. Είναι αλήθεια. Τα λεγόμενα ¨καλά " ιδιωτικά προσπαθούν να αποκλείσουν όλα τα παιδιά που κατά τη γνώμη τους μπορεί να χαλάσουν την εικόνα του σχολείου αρίστων που στοχεύουν στην πρωτιά. ¨ολοι οι άλλοι γονείς συμφωνούν φυσικά μετ΄επαίνων σε αυτήν την ρατσιστική τακτική μέχρι να τους χτυπήσεις και αυτών την πόρτα κάποιο πρόβλημα. Και σε αυτό το φόρουμ αυτή η αντίληψη επικρατεί στο θέμα για τα ιδιωτικά σχολεία χωρίς παρατήρηση από τους διαχειριστές.

Είναι δε η ύψιστη υποκρισία ότι τα ιδιωτικά έχουν ψυχολόγο για να στηρίξουν τα παιδιά. Όχι, έχουν ψυχολόγο για να εντιπίζουν τους εν δυνάμει "προβληματικούς" και να τους διώχνουν. Κατα τα άλλα τα κέντρα λογοθεραπείας είναι πιο πολλά από τα περίπτερα, απορώ ποιος πηγαίνει σε αυτά. Τα παδιά με τυχόν κάποιες δυσκολίες - διατάρχές που όμως μπορούν ναενταχθούν στο γενικό πλαίσιο πρέπει να είναι διασκορπισμένα σε μικρά ποσοστά σε όλες τις τάξεις. Τα υποτιθέμενα "υγιή" παιδιά δεν πρόκειται να χάσουν τίποτα από αυτό, αντίθετα θα κερδίσουν να χτίσουν μια προσωπικότητα με σωστές αρχές.

Απορώ που εντυπωσιάζεστε! Τα ιδιωτικά σχολεία είναι τεράστιες επιχειρήσεις, με βασικότερο σκοπό το κέρδος. Όσο απαράδεκτη, ανέντιμη και ρατσιστική είναι η στάση τους, άλλο τόσο είναι απολύτως αναμενόμενη.

Απορώ που εντυπωσιάζεστε! Τα ιδιωτικά σχολεία είναι τεράστιες επιχειρήσεις, με βασικότερο σκοπό το κέρδος. Όσο απαράδεκτη, ανέντιμη και ρατσιστική είναι η στάση τους, άλλο τόσο είναι απολύτως αναμενόμενη.

Συμφωνώ...

Δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό στον περίγυρό μου, αλλά νομίζω είναι απολύτως αναμενόμενο ότι θα λειτουργούν κατ΄αυτόν τον τρόπο...

Διαφημίσεις

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι όλα τα ιδιωτικά έτσι. Στο σχολείο της κόρης μου (ιδιωτικό) υπάρχει κοριτσάκι με σοβαρό πρόβλημα. Έχει παράλληλη στήριξη. Δεν ξέρω εάν είναι αυτός ο σωστός όρος. Εννοώ ότι υπάρχει συνέχεια στην τάξη δασκάλα ειδικά για το κοριτσάκι.

Προσωπικά θεωρώ ότι η παρουσία τέτοιων παιδιών κάνει καλό σε όλους. Τα υπόλοιπα παιδιά μαθαίνουν το διαφορετικό και η κανονική δασκάλα "εκπαιδεύεται" (το λέω θετικά και όχι αρνητικά). Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για το ίδιο το παιδάκι, αλλά δεν είμαι ειδική, οπότε δεν ξέρω τι είναι προτιμότερο. Να πω βέβαια ότι το παιδί δεν έχει προβλήματα στην κοινωνική του συμπεριφορά, δηλαδή δεν είναι βίαιο.

Υπήρξε μητέρα που διαμαρτυρήθηκε, αλλά η συγκεκριμένη μαμά διαμαρτύρεται για τα πάντα, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση. Φαντάζομαι ότι και σε δημόσιο σχολείο πάλι για τα πάντα θα διαμαρτυρόταν.

Σίγουρα το ιδιωτικό σχολείο έχει "δικαίωμα" να επιλέγει τα παιδιά που δέχεται, αλλά μην γενικεύουμε κι όλας ότι τα ιδιωτικά είναι στυγνές επιχειρήσεις κλπ κλπ. Ο καθένας μας επευθύνεται στο σχολείο που θεωρεί ότι τον εκφράζει. Αυτό άλλωστε είναι το πλεονέκτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επιλέγουμε τους προσανατολισμούς που μας ταιριάζουν.

Αντιμετώπισαν με τέτοιο ρατσισμό ένα παιδί που έχει ένα απλό προβληματάκι που σιγά-σιγά θα ξεπεραστεί.Τα παιδιά που έχουν σοβαρές διαταραχές,τι τα κάνουν?Τα ρίχνουν στον Καιάδα για να μην χαλάσει το καλό τους όνομα?Επειδη είμαι κι εγώ εκπαιδευτικός,το μόνο που έχω να πω είναι ότι ντρέπομαι!:mad:

Δεν ειναι θεμα καλου ονοματος πιστευω.

Ειναι η νοοτροπια του "ου μπλέξεις"

Δημοσιουπαλληλικη νοοτροπια δεν εχει μονο ο..δημοσιος τομεας αλλα συχνα και ο ιδιωτικος.

Ειναι πολυ πιο ευκολο για αυτους να σε διαγραψουν απο την λιστα,παρα να κατσουν να ασχοληθουν.

Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο σε όλους :P Διαβάζοντας το περιστατικό περισσότερο θύμωσα και δεν λυπήθηκα γιατί αυτά τα πράγματα αντιμετωπίζονται και η μανούλα αυτή είμαι σίγουρη πως θα βρει την άκρη.Δεν ξαφνιάτηκα όμως καθόλου γιατί τα ιδιωτικά σχολεία πάνω απ'όλα είναι ΑΜΙΓΩΣ επιχειρήσεις.Ιδιωτικό σχολείο τελειωσα και γνωρίζω από τα μέσα πως Πρωτίστως όσο καλά και να είναι ΄κάποια... είναι μαγαζιά.Και βάζω το "καλό" σε εισαγωγικά γιατί το τί θεωρει ο καθένας καλό είναι και υποκειμενικό.Και θα συμφωνήσω πως η νοοτροπία του "κακού" δημόσιου υπαλλήλου (γιατί δεν είναι όλοι αδαείς και άχρηστοι-μην τα τσουβαλιάζουμε όλα) είναι γάγγραινα και ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα..διότι δυστυχώς ως Ελληνάρες κάποια κακά χούγια δεν λέμε να τα κόψουμε....αλί μόνο το κακό ή έστω ένα μικρό πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα μας.Σας φιλώ;)

Εγω παλι δεν καταλαβα γιατι η θεματοθετρια, αν και εκπαιδευτικος, δεν συνεχισε στο καλο δημοσιο σχολειο που, μαλιστα, την εξυπηρετησε αλλα στραφηκε στην ιδιωτικη εκπαιδευση.

Διαφημίσεις

Να πω όμως κάτι που μπορεί να μην αρέσει? Το πρόβλημα δεν είναι τα ιδιωτικά σχολεία κορίτσια μου. Τα ιδιωτικά είναι ιδιωτικά και το καθένα μπορεί να επιλέγει αν θέλει και μπορεί τους μαθητές του και να έχει την πολιτική, τον προσανατολισμό του κλπ κλπ. Όποιος θέλει τα επιλέγει αναλόγως με το τι ζητάει. Το πρόβλημα είναι τα δημόσια σχολεία και δεν το λέω προσωποποιημένα αλλά το λέω με την ευρύτερη έννοια της δημόσιας εκπαίδευσης, που δεν μπορούν να "δεχθούν" παιδάκια με το όποιο θέμα, ενώ πραγματικά είναι υποχρεωμένα. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν οι υποδομές στην δημόσια εκπαίδευση και να μην αναγκαζόταν η συγκεκριμένη μανούλα ή όποια άλλη μανούλα (που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ίσως) να στραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μην ξεχνάμε ότι η μανούλα που άνοιξε το τόπικ απο ιδιωτικό σχολείο εξυπηρετήθηκε τελικά, που σημαίνει ότι υπάρχουν και ιδιωτικά σχολεία που έχουν άλλη φιλοσοφία και δεν είναι ρατσιστικά κλπ. Είπαμε το ιδιωτικό είναι επιχείρηση και θέτει τους κανόνες του αλλά το δημόσιο?

Το ότι τα ιδιωτικά σχολεία είνια επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ενα πλαίσιο αξιών. Αν ένας επιχειρηματίας αποφασίσει να προσλαμβάνει μόνο ψηλές ξανθές γιατί έτσι του αρέσει δεν θα τον καυτηριάσουμε; Επίσης το πρόβλημα δεν είναι πραγματικά τα σχολεία γιατί απλώς ακολουθούν την περιρέουσα άποψη. Η πλειοψηφία των γονιών που είχαν την τύχη να μην έχει καποιο παιδί τους κάποιο πρόβλημα μικρό ή μεγάλο ή να μην το γνωρίζιουν ή και σε κάποιες περιπτώσεις να το γνωρίζουν αλλά να το κρύβουν θεωρούν αυτά τα απιδιά μοιάσματα και πιέζουν τις διευθύνσεις των ιδιωτικών σχολείων και εκβιάζουν ότι θα πα΄ρουν τα παιδιά τους και θα φύγουν. Από την άλλη πλειάδα ειδικών που ασχολούνται με τις κάθε είδους αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες που γράφουν και συχνά εδώ μέσα και δίνουν συμβουλές συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν αντιληφθεί ότι η κοινωνία μας είναι ρατσιστική και ότι αυτά τα παιδιά σταμπάρονται με τις επαναφοιτήσεις και τις παράλληλες, που κάποιες φορές συστήνονται για ψύλου πήδημα, και αντιμετωπίζουν τέτοια απόρριψη που ούτε ο πιο υγιής και δυνατός ενήλικος δεν θα μπορούσε να χειριστεί.

Καλημέρα! Διάβασα προσεκτικά όλη τη συζήτηση. Μήπως μπορεί να με ενημερώσει κάποιος, αν ξέρει, πότε πρέπει το παιδί να έχει παράλληλη στήριξη (είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο σχολείο). Ποιος το κρίνει αυτό, ο γονιός? Γιατί σκέφτομαι πχ το εξής σενάριο: Απευθύνομαι, σε ένα ιδιωτικό σχολείο, χωρίς κανένα χαρτί, χωρίς κανένα πιστοποιητικό κρατικό κλπ. και ζητώ να δεχτεί το παιδί μου με παράλληλη στήριξη, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι μέσα στην τάξη ένα ξένο, ενήλικο άτομο της επιλογής μου.

Δεν καταλαβαίνω επίσης αυτό που λέει η θεματοθέτρια ότι στα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπεται η παράλληλη στήριξη γενικά, ενώ στα δημόσια το ΚΕΔΔΥ δεν το ενέκρινε για το παιδί της. Το ΚΕΔΔΥ έκρινε ότι το παιδί χρειάζεται παράλληλη στήριξη και δεν την παρείχε για το δημόσιο σχολείο, ενώ στα ιδιωτικά μπαίνει και βγαίνει στην τάξη όποιος θέλει?

Από την άλλη εγώ γνωρίζω πάρα πολλά ιδιωτικά σχολεία που έχουν παιδιά με παράλληλη στήριξη, ενώ ξέρω πάρα πολύ λίγα σχολεία πλέον, που διώχνουν μαθητές;). Η εμπειρία μου δε από ένα σχολικό έτος που είχε το παιδί μου συμμαθήτρια με παράλληλη στήριξη ήταν εξαιρετική. Το παιδί μου ωφελήθηκε από πολλές πλευρές και σας διαβεβαιώ ότι δεν έμεινε καθόλου πίσω μαθησιακά.

Συγνωμη που καθυστέρησα να απαντήσω.Πήρα το παιδί από το δημόσιο,γιατί χωρίς την έγκριση από το ΚΕΔΔΥ,δεν μπορούσα να βάλω ξανά ιδιωτική παράλληλη στήριξη.Στα ιδιωτικά σχολεία δέχονται γνωματεύσεις από δημόσια νοσοκομεία και γιαυτό είναι πιο εύκολο να μπει η παράλληλη.Και αυτό σύμφωνα με το νόμο.Και ναι είναι παράνομο,τα ιδιωτικά να μην δέχονται παράλληλη στήριξη.Και ναι είναι πάρα πολλά τα ιδιωτικά που μου την αρνήθηκαν.Και αν μου επιτραπεί πολύ ευχαρίστως να γράψω πια είναι.:-D

Επίσης θέλω να διευκρινίσω ότι η παράλληλη στήριξη δεν σημαίνει ότι το παιδί που την έχει αντιμετωπιζει κάποιες μαθησιακές δυσκολίες.Το δικό μου το παιδί ήταν μακράν ο καλύτερος στην τάξη του.Όμως εξαιτίας της διάσπασης,η στήριξη ήταν απαραίτητη για να επαναφέρει το παιδί όταν αυτό κουραζόταν και δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη ροή του μαθήματος.

Διαφημίσεις

Θα ήταν πολύ καλό να τα ονοματίσεις κατα τη γνώμη μου.Όπως επιτρέπονται οι έπαινοι και οι προσωπικές υπέροχες ιστορίες πολλών για τα σχολεία που φοιτούν αναφέροντας τα ονόματά τους το λογικό είναι να ενημερωθούμε και για την άλλη όψη του νομίσματος.Αξιοκρατία λοιπόν.

Καλημέρα! Διάβασα προσεκτικά όλη τη συζήτηση. Μήπως μπορεί να με ενημερώσει κάποιος, αν ξέρει, πότε πρέπει το παιδί να έχει παράλληλη στήριξη (είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο σχολείο). Ποιος το κρίνει αυτό, ο γονιός? Γιατί σκέφτομαι πχ το εξής σενάριο: Απευθύνομαι, σε ένα ιδιωτικό σχολείο, χωρίς κανένα χαρτί, χωρίς κανένα πιστοποιητικό κρατικό κλπ. και ζητώ να δεχτεί το παιδί μου με παράλληλη στήριξη, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι μέσα στην τάξη ένα ξένο, ενήλικο άτομο της επιλογής μου.

Δεν καταλαβαίνω επίσης αυτό που λέει η θεματοθέτρια ότι στα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπεται η παράλληλη στήριξη γενικά, ενώ στα δημόσια το ΚΕΔΔΥ δεν το ενέκρινε για το παιδί της. Το ΚΕΔΔΥ έκρινε ότι το παιδί χρειάζεται παράλληλη στήριξη και δεν την παρείχε για το δημόσιο σχολείο, ενώ στα ιδιωτικά μπαίνει και βγαίνει στην τάξη όποιος θέλει?

Από την άλλη εγώ γνωρίζω πάρα πολλά ιδιωτικά σχολεία που έχουν παιδιά με παράλληλη στήριξη, ενώ ξέρω πάρα πολύ λίγα σχολεία πλέον, που διώχνουν μαθητές;). Η εμπειρία μου δε από ένα σχολικό έτος που είχε το παιδί μου συμμαθήτρια με παράλληλη στήριξη ήταν εξαιρετική. Το παιδί μου ωφελήθηκε από πολλές πλευρές και σας διαβεβαιώ ότι δεν έμεινε καθόλου πίσω μαθησιακά.

Η παράλληλη στήριξη υλοποιείται από εκπαιδευτικό (όχι πάντα ειδικής αγωγής) και εξ ορισμού, δίνεται σε παιδιά που μπορούν με μικρές διαφοροποιήσεις να ακολουθήσουν το ημερήσιο π΄ρογραμμα της γενικής τάξης.

Δίνεται σε αυτισμό (ελαφρύ/ήπιο), ΔΕΠΥ, τύφλωση, κώφωση.

Τα παιδιά με κινητικά προβλήματα παίρνουν ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Με το νόμο της ειδικής αγωγής του 2008, είχαμε μια καινοτομία, την παράλληλη στήριξη από ιδιώτη βοηθό (αυτό που λέμε ιδιωτική παράλληλη στήριξη) τον οποίο προσλαμβάνουν και πληρώνουν οι γονείς (το αν συμφωνώ ή όχι με αυτή τη διάταξη, ας το αφήσουμε). Δεν είναι κάποιος άσχετος, μιας και για να μπει στην τάξη, πρέπει να προσκομίσει ποινικό μητρώο, βιογραφικό σημείωμα, να γίνει δεκτός από το σύλλογο διδασκόντων και να τον εγκρίνει ο διευθυντής εκπαίδευσης.

Μέχρι πέρυσι, η ετήσια εγκύκλιος της παράλληλης στήριξης, όπως και ο νόμος της ειδικής αγωγής του 2008, έδιναν το δικαίωμα για ιδιωτική παράλληλη στήριξη μόνο σε περιπτώσεις αυτισμού και μόνο μετά από σχετική εισήγηση του ΚΕΔΔΥ (για παράλληλη, όχι για ιδιωτική συγκεκριμένα).

Η φετεινή εγκύκλιος, παραβλέποντας το νόμο, δεν αναφέρει περιπτώσεις και δεν αναφέρει και το ΚΕΔΔΥ.

Τέλος, ό,τι ισχύει για τα δημόσια σχολεία, ισχύει και για τα ιδιωτικά σε σχέση με την ειδική αγωγή. Μόνο που τα δημόσια είναι υποχρεωμένα να δεχτούν όλα τα παιδιά, αλλά τα ιδιωτικά, ως επιχείρηση, μπορούν να κάνουν επιλογές με βάση όποια κριτήρια επιθυμούν.

Παντως το ΚΕΔΔΥ δεν ενεκρινε τη στηριξη. Αυτο τί σημαινει? Και αρα, χωρις γνωματευση πώς δικαιολογειται η στηριξη, ακομη και ιδιωτικη??

Δεν θα κρίνω την απόφαση του ΚΕΔΔΥ. Προφανώς γαι να το έκαναν κάτι ήξεραν.

Θα πω ότι στο ΚΕΔΔΥ που είμαι εγώ, αν έχουμε γνωμάτευση από ιατροπαιδαγωγικό κέντρο (για δημόσιο μιλάω πάντα) με ΔΕΠΥ, προτείνουμε ΠΣ. Αν, όμως η ΔΕΠΥ συνοδεύεται από κάτι άλλο, π.χ. νοητική ή αυτισμό, τότε κρίονουμε κατά περίπτωση (έχουμε στείλει και σε ειδικό σχολείο μέτρια νοητική με ΔΕΠΥ).

Τώρα, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η ΠΣ. Η ΠΣ που προσλαμβάνεται από το υποργείο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αν δεν υπάρχει γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ. Σε αυτό η εγκύκλιος είναι ξεκάθαρη.

Η ιδιωτική ΠΣ, φέτος για πρώτη φορά είναι ένα σοβαρό θέμα. Από τη στιγμή που δεν λέει η εγκύκλιος για ΚΕΔΔΥ, αλλά ούτε και για αυτισμό, ενώ το λέει ο νόμος, προσωπικά θεωρώ ότι υπερέχει ο νόμος και δεν μπορεί να υλοποιηθεί ιδιωτική ΠΣ σε περίπτωση που δεν υπάρχει γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ που να την εισηγείται και σε περίπτωση που υπάρχει κάτι άλλο εκτός από αυτισμό.

Και για του λόγου το αληθές παραθέτω

1) το νόμο της ειδικής αγωγής του 2008 που ισχύει σήμερα (υπάρχουν συζητήσεις και προσχέδια για νέο νόμο, αλλά μέχρι να ψηφιστεί ισχύει αυτός του 2008) http://dipe-a.thess.sch.gr/nomo/FEK-199_2-10-2008.pdf (βλ. άρθρο 6, παράγραφος 1β για την παράλληλη στήριξη και άρθρο 7, παράγραφος 4γ για την ιδιωτική παράλληλη στήριξη)

2) την εγκύκλιο για ΠΣ του 3013-14 (περσινή) http://www.noesi.gr/pronoise/parallili-stirixi-mathiton-gia-sholiko-etos-2013-2014 όπυ αναφέρεται για τη στ΄'ηριξη από ειδικό βοηθό στο Β "Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:

Γνωμάτευση και πρόταση παροχής παράλληλης στήριξης από το οικείο ΚΕΔΔΥ, δηλαδή το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης του μαθητή ( άρθρο 6 § 1 εδαφ. β΄ του ν.3699/2008 «...την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΔΥ...» ) .

Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.

Βιογραφικό και Ποινικό Μητρώο του προτεινόμενου από την οικογένεια του μαθητή για την υλοποίηση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης.

Σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Σχολείου φοίτησης και του Συλλόγου Διδασκόντων."

Αν δείτε είναι τονισμένη η λέξη "αυτιστικών".

3) Η φετεινή εγκύκλιος για την ΠΣ

http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7-2014-2015

που αναφέρει "Σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.18 του νόμου 4186/2013 (ΦΕΚ 193Α) η υποστήριξη του μαθητή μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων." χωρίς να αναφ'ερεται η λέξη "αυτιστικών", αλλά "πατάει" στο νόμο που είναι ξεκάθαρος

Εmmaki επειδη για μενα είναι πολύ σοβαρο,σε παρακαλώ εξήγησε μου κάτι.Φέτος,χωρις έγκριση από το ΚΕΔΔΥ,θα μπορούσα να έχω ιδιωτική παράλληλη στήριξη στο δημόσιο σχολείο?Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο,επιστρέφω αύριο.Ο σύμβουλος μου ειπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.Σε παρακαλώ εξήγησε μου!

Εmmaki επειδη για μενα είναι πολύ σοβαρο,σε παρακαλώ εξήγησε μου κάτι.Φέτος,χωρις έγκριση από το ΚΕΔΔΥ,θα μπορούσα να έχω ιδιωτική παράλληλη στήριξη στο δημόσιο σχολείο?Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο,επιστρέφω αύριο.Ο σύμβουλος μου ειπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.Σε παρακαλώ εξήγησε μου!

Από τη στιγμή που ο νόμος είναι ανώτερος των εγκυκλίων, ιδιωτική παράλληλη στήριξη μπορούν να έχουν μόνο οι αυτιστικοί μαθητές. Έτσι, λοιπόν, ακόμα και αν δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο, δεν μπορεί μαθητής με ΔΕΠΥ να έχει ιδιωτική ΠΣ.

Επίσης, ο νόμος λέει ότι για ΠΣ, ακόμα και ιδιωτική, πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ που να την εισηγείται. Αν δεν υπάρχει, δεν μπορεί να εγκριθεί.

Κι αν εγώ δεν είχα χρήματα για ιδιωτικό,τι θα έκανα?Το ΚΕΔΔΥ δεν μου έδωσε έγκριση,το παιδι έχει ΔΕΠΥ,πως θα σταθεί στην τάξη?

Είπα και πριν ότι δεν θα κρίνω το ΚΕΔΔΥ.

Την απόφαση κάπου τη στήριξε.

Αν υπάρχει όντως ΔΕΠΥ (και εννοώ διαγνωσμένη από δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο), το ΚΕΔΔΥ στο οποίο είμαι εγώ,αν δει στην αξιολόγηση ότι δεν υπάρχουν και άλλα θέματα (π.χ. αυτισμός ή νοητική) εισηγείται ΠΣ.

Βέβαια, το ότι την εισηγούμαστε δεν σημαίνει ότι το παιδί την παίρνει κιόλας. Πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Υπουργείο (αυτό σχεδόν πάντα γίνεται), μετά να γίνουν διορισμοί αναπληρωτών και μετά να τοποθετηθούν οι αναπληρωτές ανάλογα με τις ανάγκες (προγ\ηγείται ο αυτισμός και ακολουθεί η ΔΕΠΥ).

Φέτος ακόμα δεν μας έχουν έρθει ούτε εγκρίσεις, πολύ περισσόιτερο δεν έουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τοποθέτηση εκπαιδευτικών. Και στη δευτεροβάθμια μας ήρθαν εγκρίσεςι για τα παλιά μας παιδιά (αυτά που ήταν πέρυσι με ΠΣ) αλλά τίποτα ούτε για τα καινούρια ούτε και για προσλήψεις.

Έχω ένα αγοράκι 7 χρονών και φέτος θα πάει στην β΄δημοτικού.Το παιδί είναι ανώριμο και έχει διαγνωσθεί με διάσπαση προσοχής και παρορμητισμό.Στην α΄τάξη πήγαμε στο δημόσιο σχολείο και ενώ είναι άριστος μαθητής,δυσκολευτήκαμε πολύ.Στο ΚΕΔΔΥ που αξιολογήθηκε δεν εγκρίνανε παράλληλη στήριξη και έτσι έβαλα ιδιωτική,κάτι που ουσιαστικά ήταν παράνομο σε δημόσιο σχολείο.Είχα όμως πολύ καλή συννενόηση με τη δασκάλα,το διευθυντή και το σύμβουλο και έτσι βρήκαμε μια φόρμουλα.Φέτος αποφάσισα να στείλω το παιδί σε ένα ιδιωτικό σχολέιο και να έχω και παράλληλη στήριξη αφού ο νόμος το επιτρέπει στα ιδιωτικά σχολεία.Απευθυνθηκα σε όλα τα γνωστά εκπαιδευτήρια που είναι κοντά στην περιοχή μου.Δεν αναφέρω ονόματα,γιατί δεν ξέρω αν επιτρέπεται.Σε όλα όταν τους ανέφερα το θέμα του παιδιού,μου έλεγαν πως θα επικοινωνήσουν αυτοί μαζί μου,γιατί δεν ξέρουν αν το παιδί ταιριάζει με την σύνθεση της τάξης.Μάλιστα σε ένα που κάνει και ειδική διαφήμιση για το εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθεί,με το που είπα για τη διάσπαση,μου είπαν ότι έκαναν λάθος και δεν έχουν θέσεις.Τελικα βρήκα το ¨Πράξις και Πράξεις¨στον Πειραιά.Δεν πήγα από ανάγκη ή γιατί δεν είχα άλλη επιλογή.Πήγα επειδή είχα φοβερή αντιμετώπιση και δεν αντιμετώπισαν το παιδι μου σαν ¨ούφο¨.Απλά έχω μία απορία!Αντιμετώπισαν με τέτοιο ρατσισμό ένα παιδί που έχει ένα απλό προβληματάκι που σιγά-σιγά θα ξεπεραστεί.Τα παιδιά που έχουν σοβαρές διαταραχές,τι τα κάνουν?Τα ρίχνουν στον Καιάδα για να μην χαλάσει το καλό τους όνομα?Επειδη είμαι κι εγώ εκπαιδευτικός,το μόνο που έχω να πω είναι ότι ντρέπομαι!:mad:

Άρα είχες άλλες επιλογές...

Και επέλεξες το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο που κατονομάζεις ενώ αναφέρεσαι γενικώς στα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία με πολύ υποτιμητικό τρόπο.

Στο όνομα της διαφάνειας λοιπόν (και όχι της αξιοκρατίας, πού κολλάει;), σου ζητώ και εγώ να είσαι πιο συγκεκριμένη.