Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Βοήθεια: αποκλειστικός θηλασμος και βαρος γέννησης

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας γιατί το μωρακι μας κλείνει σήμερα την 21η μέρα και δεν εχει ανακτήσει το βαρος γέννησης. Το μωρο μας φαίνεται οτι έχασε 11,5% του βάρους συνολικά (στο μαιευτήριο δε μου είπαν οτι πρέπει να την ξυπνάω κι αυτή κοιμόταν πολύ κι έχανε γεύματα...), θηλάζει αποκλειστικά χωρίς προβλήματα κάθε 2-3 ώρες ή ακομα και κάθε 1 ώρα κάποιες μέρες. Δεν κλαίει ποτέ μετα απο γεύματα και δε χρειάστηκε να του δώσω συμπλήρωμα. Εχω μπερδευτεί γιατί λένε οτι το μωρο που θηλάζει πρέπει να παρει το βαρος γέννησης την 21η μέρα, οτι πρέπει να παίρνει 115-220 γρ την εβδομάδα, ενώ εχω διαβάσει επιςης οτι το μωρο που θηλάζει πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 10 γρ την ημέρα, δηλαδή 70 την εβδομάδα... Ο παιδιατρος μας είχε πει απο την αρχή για συμπλήρωμα αλλα ήθελα να εδραιωθεί καλά ο θηλασμος πριν δώσω οτιδήποτε. Εάν θεωρείτε κι εσείς οτι έχουμε θέμα με το βαρος κι οτι το συμπλήρωμα θα βοηθήσει στο βαρος μας και θα μπορούσα να της δίνω για 1-2 εβδομάδες, κάθε πότε και πόσο μπορώ να της δίνω? δε θα ήθελα να αντλώ δικό μου γιατί το μωρο θηλάζει συνέχεια και προτιμώ την αντλία του μωρού!

Επίσης τις πρώτες 2 εβδομάδες έκανα εναλλαγή στήθους για το γάλα, την τελευταία εβδομάδα αφήνω το μωρο όσο θέλει στο ένα στηθος και κάθεται συνήθως 15 λεπτα, εάν δεν κοιμηθεί της δίνω κι απο το άλλο. Εφαρμόζω και τη σύνθλιψη και φαίνεται οτι πίνει πιο πολύ. Γενικά τρώει και φαίνεται χορτάτο μωρο, εάν δεν είχα διαβάσει τα νουμερα και τα στατιςτικα δε θα αγχωνομουν καθόλου...

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος 38

Β. Το φύλο του βρέφους κοριτσάκι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ) ΦΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. Επισκληρηδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη. Όχι

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. Όχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

30/7 γέννηση 3110

2/8 έξοδος 2850

4/8 ζυγαριά παιδιάτρου 2750

11/8 ζυγαριά δική μας 2880

18/8 ζυγαριά δική μας 2970

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

10-14

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει

Ολα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

Όχι

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

Όχι

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

Όχι

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

5-8

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

3-5

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Το παιδι ειναι δραστήριο γενικά

Διαφημίσεις

Καλημερα!Να σου ζησει το μωρακι σου και συγχαρητηρια που το θηλαζεις αποκλειστικα!!!Αν και δεν ειμαι ειδικος, ειμαι ομως μανουλα της 6 μηνων κορουλας μου που κ εγω την θηλαζω αποκλειστικα απο την αρχη.

Μην μπαινεις στο τρυπακι με ζυγισεις,γραμμαρια, καμπυλες κτλ.Το αγχος μονο κακο μπορει να κανει.Απολαυσε την καθε στιγμη που εχεις το μωρακι σου στο στηθος και αν θες τη γνωμη μου μην ξεκινησεις συμπληρωμα,τσα'ι' και νερο γιατι ετσι μειωνεται η παραγωγη σου.Ασε το μωρο να θηλαζει ή να πιπιλαει οσο θελει,ξερει αυτο.Οι πανες που βρεχει και λερωνει δειχνουν οτι τρωει και πινει μια χαρα το παιδακι σου,κι απο τη στιγμη που ειναι δραστηριο και οχι νωχελικο δεν εχεις λογο να ανησυχεις.Κ εμενα η δικια μου που γενηθηκε 2,850 σημερα που ειναι 6,5 μηνων ζυγιζει 5,970.Ισα ισα ειμαστε στην καμπυλη,το μωρο ομως ειναι ευχαριστημενο,δραστηριο και κοιμαται ολη νυχτα χωρις συμπληρωματα .Επειδη τον ειχα πρηξει το γιατρο ,μιας κι ειναι το πρωτο μου παιδακι μου ειπε 1000 φορες οτι σε καποια παιδια ειναι απλα το σκαρι τους.Εγω ,επειδη ακριβως παιρνει δυσκολα βαρος μεχρι τον 4ο μηνα την σηκωνα δυο φορες τη νυχτα να θηλασει στον υπνο της(μιας κ ειναι και πολυ ζωηρη και θηλαζει καλυτερα λιγο κοιμισμενη)Προσπαθησε να της δινεις αρκετη ωρα το καθε στηθος για να τρωει το πιο λιπαρο γαλα γιατι στην αρχη του θηλασμου εχει μεγαλυτερη περιεκτικοτητα σε νερο για να ξεδιψαει το παιδι και μετα αλλαζει για να χορτασει.Επισης μην πολυ κουραζεσαι με δουλειες,να τρως καλα και να πινεις καλα οπως μου λεει και ο παιδιατρος μου που ειναι και συμβουλος θηλασμου.

Καλη συνεχεια σε αυτο το υπεροχο ταξιδι που ξεκινησατε με το παιδακι σου!!

Eχεις δικιο που ανησυχείς διοτι το μωρακι όντως 21 μερες μετα την γεννηση δεν εχει ανακτησει το βαρος γεννησης. Ακομη και στο βιβλιο της Πατσουρου αναφέρεται ως οριο για την ανακτηση του βαρους γεννησης η 21η μερα. Το γεγονος ότι το μωρο δεν γκρινιαζει εμενα δεν με καθησυχάζει καθως ακομη και η πεινα συνηθίζεται...

Εγω θα προτεινα να παρεις αποψη από έναν συμβουλο θηλασμου. Ενδεχομένως να πρεπει να παρεις κατι που θα ενισχυσει την γαλουχια σου. Επισης μην πανικοβάλλεσαι στην ιδεα του συμπληρώματος μεχρι να φτασετε τουλάχιστον στο βαρος γεννησης. Το πρόγραμμα συμπλήρωσης καλυτερα να το ρυθμισεις με έναν συμβουλο θηλασμου για να ρυθμισει και πως θα αποσυρθεί αυτό όταν πια θα σας είναι αχρηστο!

Να σου ζήσει!!

καλησπέρα και να σου ζησει το μωρακι σου!!

και εγω πιστευω ότι το μωρακι σου επρεπε να ειχε παρει το βαρος της γεννησης,,το ότι είναι ησυχο δε σημαινει τιποτα όπως λεει και η agrini,,,μπορει το παιδι να είναι λιγο ληθαργικο γτ δεν τρεφεται και πολύ σωστα,,,γνωμη μου αν δεν εμπιστεύεσαι τον παιδιατρο πανε το και αλλου και παρε και δευτερη γνωμη,,είναι πολύ μικρο ακομη,,,, αν δε θελεις πια τοσο πολύ να δωσεις συμπλήρωμα (που ισως όμως να επιβαλλεται στην περιπτωση σου,,τουλάχιστον μεχρι το μπεμπακι σου να παρει τα πανω του) πιεζε το να θηλαζει περισσοτερο,,,αν δεν ξυπναει ξεντυνετο,,αλλαξε του πανα,,,ενοχλησε το δηλαδή λιγάκι...

Συμφωνώ με τα κορίτσια: μια σύμβουλος θηλασμού θα αξιολογήσει από κοντά αν το μωρό τρώει καλά.

Να ρωτήσω, όμως, πόσες ώρες κράτησε ο τοκετός και αν σε όλο το διάστημα έπαιρνες ορό. Αν η μαμά έχει λάβει πολλά υγρά ενδοφλεβίως, το βάρος γέννησης του μωρού είναι πλασματικό, γιατί έχει λάβει κι αυτό επιπλέον υγρά. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, και ότι ζυγαριά από ζυγαριά διαφέρει, ίσως αυτά τα 100 γραμμάρια που σας υπολείπονται να μην είναι τόσο άξια λόγου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μια εκτίμηση από ειδικό μόνο καλό θα σας κάνει!

Διαφημίσεις

Τελικά ανακτησαμε το βαρος γέννησης την 25η μέρα, πήραμε 120 γρ σε 4 μέρες με μαγιά μπίρας και 150 ml την ημέρα συμπλήρωμα. Το βιβλίο της πατσουρου λέει 21η μέρα, αλλα λέει επίσης σαν όριο το μωρο να παίρνει 10 γρ την ημέρα, που εμείς το είχαμε αυτο, επίσης το μωρο δεν ειναι καθόλου ληθαργικό, ιςα ιςα. Το πρόβλημα μου τώρα ειναι οτι θα ήθελα να κόψω το συμπλήρωμα σιγά σιγά, αλλα παρόλο που θηλαζω κάθε 2 ώρες, 2 φορές τη μέρα (κατα τις 11 το πρωί και κατα τις 21 το βράδυ ) μου κανει το εξής: θηλάζει πολύ (1 ωρα) και μετα αρχίζει και κλαίει, της δίνω 60 ml συμπλήρωμα και τρώει τα 45-60, άρα δε χορταινει το παιδι? Πέρα απο μαγια μπίρας και τσαγια τι μπορώ να κάνω να αύξηςω το γάλα μου? από όσο ξέρω αν κάνω αντλήσεις με νοσοκομειακο θηλαστρο κάθε 2 ώρες θα αυξηθεί η παραγωγή αλλα πως ακριβώς το κάνουν αυτο αφού θηλαζω κιόλας?

Καλημέρα! Όλα καλά, τελικά!

Το συμπλήρωμα που παίρνει το παιδί δεν είναι πολύ.

Για αρχή, καλό είναι να ξεκινήσεις αντλήσεις με νοσοκομειακό θήλαστρο, ώστε το συμπλήρωμα που θα δίνεις να είναι το αντλημένο γάλα. Δε χρειάζεται να κάνεις κάθε 2 ώρες αντλήσεις, δε χρειάζεσαι επαναγαλακτισμό. Νομίζω 3-4 φορές, ημερησίως, είναι αρκετές. Θα αντλείς αμέσως μόλις φάει το μωρό, για ένα τέταρτο ( αν πάρεις σύστημα διπλής, ταυτόχρονης και από τα δύο στήθη, άντλησης). Βάλε χαλαρό και άκρως πραγματοποιήσιμο στόχο να κόψεις τελείως το συμπλήρωμα σε 1 εβδομάδα.

Τελικά ανακτησαμε το βαρος γέννησης την 25η μέρα, πήραμε 120 γρ σε 4 μέρες με μαγιά μπίρας και 150 ml την ημέρα συμπλήρωμα. Το βιβλίο της πατσουρου λέει 21η μέρα, αλλα λέει επίσης σαν όριο το μωρο να παίρνει 10 γρ την ημέρα, που εμείς το είχαμε αυτο, επίσης το μωρο δεν ειναι καθόλου ληθαργικό, ιςα ιςα. Το πρόβλημα μου τώρα ειναι οτι θα ήθελα να κόψω το συμπλήρωμα σιγά σιγά, αλλα παρόλο που θηλαζω κάθε 2 ώρες, 2 φορές τη μέρα (κατα τις 11 το πρωί και κατα τις 21 το βράδυ ) μου κανει το εξής: θηλάζει πολύ (1 ωρα) και μετα αρχίζει και κλαίει, της δίνω 60 ml συμπλήρωμα και τρώει τα 45-60, άρα δε χορταινει το παιδι? Πέρα απο μαγια μπίρας και τσαγια τι μπορώ να κάνω να αύξηςω το γάλα μου? από όσο ξέρω αν κάνω αντλήσεις με νοσοκομειακο θηλαστρο κάθε 2 ώρες θα αυξηθεί η παραγωγή αλλα πως ακριβώς το κάνουν αυτο αφού θηλαζω κιόλας?

Σταμάτησε το συμπλήρωμα άμεσα. Ειναι λιγο οποτε αναπληρώνεται με θηλασμο γρηγορα. Μείωνε κατα 10μλ ανά γευμα κάθε μερα αν δε θέλεις να το κόψεις μαχαίρι.

Η ανησυχία του μωρου μπορει να οφείλεται σε άλλους λόγους κι οχι σε πείνα.

Απο τις πάνες φαινεται να πίνει γαλα, η αργή προσληψη βαρους μπορει να ειναι φυσιολογικη για τκ συγκεκριμένο μωρο αλλα μπορει και οχι. Το καλύτερο θα ηταν να αξιολογηθεί ο θηλασμος, χωρις άγχος, απλα για να τσεκάρεις τι συμβαίνει.

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka