Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αλλαγής συμπεριφοράς κατά το ερχομό του δεύτερου παιδιού

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Η κόρη μου είναι 3 ετών και σε ένα μήνα, η μαμά θα της φέρει το πρώτο αδερφάκι της.

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν αρχίσει "περίεργες" συμπεριφορές από την κόρη μου. Δεν αφήνει καθόλου τη μαμά μόνη της, δεν θέλει να κοιμηθεί στο δωμάτιο της και σε οποιαδήποτε αναφορά στο αδερφάκι που έρχεται κατεβάζει τα μούτρα.

Πιστεύω είναι κάτι αναμενόμενο αλλά τι μπορώ να κάνω, από πρακτικής άποψης;

Ευχαριστώ..

Διαφημίσεις

Καλησπέρα.

Η κόρη μου είναι 3 ετών και σε ένα μήνα, η μαμά θα της φέρει το πρώτο αδερφάκι της.

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν αρχίσει "περίεργες" συμπεριφορές από την κόρη μου. Δεν αφήνει καθόλου τη μαμά μόνη της, δεν θέλει να κοιμηθεί στο δωμάτιο της και σε οποιαδήποτε αναφορά στο αδερφάκι που έρχεται κατεβάζει τα μούτρα.

Ευχαριστώ..

Με το καλό εύχομαι!!!

Εμπειρικά σου απαντώ πως η συμπεριφορά της οφείλεται προφανώς στο ότι μιλάτε για ένα άλλο μωράκι (ενώ το μωράκι ήταν η ίδια), που το έχει η μαμά, ένα πρόσωπο το οποίο αναμένεται με μεγάλη χαρά στο σπίτι και έχει μεγάλη σημασία απ' όσα προφανώς της λέτε.

Η αρχή θα είναι δύσκολη αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό, μην πτοηθείς.

Οι αντιδράσεις θα ποικίλουν και το κοριτσάκι σου θα νιώσει προδομένο, όμως αν είστε ψύχραιμοι και της δείξετε όοοοοοοολη σας την αγάπη, το ενθαρρύνετε να συμμετέχει στην φροντίδα του νεογέννητου και δεν το μαλώσετε τους πρώτους μήνες για χάριν του μωρού, όλα σε 2-3 μήνες μάλλον θα είναι φυσιολογικά και πάλι.

Εχε κατά νου ότι δεν είναι σπάνιο να έχετε πισογυρίσματα σε πάνες, σε μπιμπερό και σε βραδινά ξυπνήματα.

Αυτά ώσπου το παιδί να διασφαλίσει πως δεν του λείπει ούτε πόντος αγάπης απ' όση είχε και θα σας συμβούλευα οι αγκαλιές και οι διαχυτικότητες προς το μεγάλο παιδί να είναι όσο μπορείτε πιο δυνατές. Να "κουράζεται" απ' την αγάπη σας.

Εμένα με βοήθησε πολύ που την έχω ορίσει πια ως "αρχηγό", όχι ό,τι έχει κάποιο προνόμιο, απλά "στέφθηκε από τη μαμά" κάτι που δεν μπορεί ποτέ να γίνει η μπέμπα. ;)

μια καλη ιδεα ειναι να βρειτε βιβλια και να διαβασετε μαζι της πανω στο παιχνιδι..πχ εγω ειχα παρει κατι σε αυτες τις γραμμες http://www.amazon.co.uk/Im-New-Big-Brother-Princess/dp/1409313743 . Ειμαι σιγουρη πως υπαρχει κατι παρομοιο στα ελληνικα :D

To κακό είναι οτι φέτος το καλοκαίρι κάνουμε προσπάθεια να κόψουμε πάνα οπότε έχουμε ένα μικρό έξτρα εμπόδιο στην προσπάθεια.

Πιστευω οτι ναι πρέπει να της δώσουμε ρόλους να καταλάβει οτι είναι σημαντική και οτι τίποτα δεν θα αλλάξει.

Συνειδητοποίησα ένα λάθος που έκανα. Επειδή η φωνή της πάντα έχει υψηλό τόνο της έλεγα, "προσπαθησε να μιλας πιο ηρεμα γιατι τωρα που θα ερθει το μωρακι θα θελει να κοιμαται και θα θελει ησυχια" , κάτι τέτοιο, οπότε κατάλαβα οτι με αυτό κατάφερνα το αντίθετο..

Ευχαριστώ για τις ιδέες.

Ότι περισσότερα ευπρόσδεκτο.

To κακό είναι οτι φέτος το καλοκαίρι κάνουμε προσπάθεια να κόψουμε πάνα οπότε έχουμε ένα μικρό έξτρα εμπόδιο στην προσπάθεια.

Πιστευω οτι ναι πρέπει να της δώσουμε ρόλους να καταλάβει οτι είναι σημαντική και οτι τίποτα δεν θα αλλάξει.

Συνειδητοποίησα ένα λάθος που έκανα. Επειδή η φωνή της πάντα έχει υψηλό τόνο της έλεγα, "προσπαθησε να μιλας πιο ηρεμα γιατι τωρα που θα ερθει το μωρακι θα θελει να κοιμαται και θα θελει ησυχια" , κάτι τέτοιο, οπότε κατάλαβα οτι με αυτό κατάφερνα το αντίθετο..

Ευχαριστώ για τις ιδέες.

Ότι περισσότερα ευπρόσδεκτο.

Κι εμείς είχαμε ξεκινήσει να κόψουμε πανα και μόλις ήρθε η μικρή - όλα γύρισαν στο 0. Η παιδίατρος μου είπε πως είναι χαμένος κόπος και να σταματήσουμε. Βέβαια εμένα ήταν 19 μηνών.

Αυτό που λες για την ησυχία, εμείς ακόμη το έχουμε και το ξεπερνάμε λέγοντας άκρως "συνομμωτικά": σσσσστ ας κάνουμε ησυχία για να κοιμηθεί η μπέμπα ώστε να μπορέσουμε εμείς να κάνουμε αγκαλίτσες (ή να παίξουμε) με την ησυχία μας!!! Ε, λες και πατάς το Mute....

Και όλα γίνονται ως εξής απ' την αρχή: Ελα να με βοηθήσεις να πλύνουμε τη μπέμπα! Ελα να της βάλεις την πάνα της, έλα να ταϊσεις την Λούκα (κούκλα) την ώρα που ταϊζω την μπέμπα για να μην είμαι μόνη μου κλπ. με λίγα λόγια, είναι η μικρή βοηθός μου. Εχει φυσικά και λόγο!!! μου λέει αν κάτι δεν κάνω καλά!!! ( :D:D:D:D:D:D:D )

Βασικά το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν στην αρχή με τον θηλασμό, όπου σε βλέπουν ξαφνικά με ένα μωρό κολλημένο στο στήθος. Τους έρχεται πολύ βαρύ. Για εμένα προσωπικά διέξοδος ήταν το θήλαστρο. Ολη μέρα έβγαζα γάλα (με βοηθούσε και η μεγάλη μου, ήταν ο ειδήμων: τα ζούλαγε και μου έλεγε αν έχει γάλα ή όχι) και το δίναμε στο μωρό, όπου έτρωγε και κοιμόταν. Μόλις κοιμόταν η μεγάλη..... αχχχχχ.... όλη νύχτα θήλαζα και κράταγα το δεύτερο αγγελουδάκι μου στοργικά μες τα σκοτάδια... να αναπληρώσω ότι αγκαλίτσα δεν είχα δώσει την ημέρα.... :oops::oops::oops:

Διαφημίσεις

Καλώς ή κακώς είμαστε καταδικασμένοι να μάθει φέτος, γιατί αλλιώς του χρόνου δεν γίνεται να την πάρουν στο σταθμό αν δεν έχει κόψει τη πάνα..

όλα του γάμου δύσκολα. χεχε :D

θα το καταφέρουμε.. που θα πάει :)

Κι εμείς είχαμε ξεκινήσει να κόψουμε πανα και μόλις ήρθε η μικρή - όλα γύρισαν στο 0. Η παιδίατρος μου είπε πως είναι χαμένος κόπος και να σταματήσουμε. Βέβαια εμένα ήταν 19 μηνών.

Αυτό που λες για την ησυχία, εμείς ακόμη το έχουμε και το ξεπερνάμε λέγοντας: σσσσστ ας κάνουμε ησυχία για να κοιμηθεί η μπέμπα ώστε να μπορέσουμε εμείς να κάνουμε αγκαλίτσες (ή να παίξουμε) με την ησυχία μας!!! Ε, λες και πατάς το Mute....

Και όλα γίνονται ως εξής απ' την αρχή: Ελα να με βοηθήσεις να πλύνουμε τη μπέμπα! Ελα να της βάλεις την πάνα της, έλα να ταϊσεις την Λούκα (κούκλα) την ώρα που ταϊζω την μπέμπα για να μην είμαι μόνη μου κλπ.

Βασικά το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν στην αρχή με τον θηλασμό, όπου σε βλέπουν ξαφνικά με ένα μωρό κολλημένο στο στήθος. Τους έρχεται πολύ βαρύ. Για εμένα προσωπικά διέξοδος ήταν το θήλαστρο. Ολη μέρα έβγαζα γάλα (με βοηθούσε και η μεγάλη μου, ήταν ο ειδήμων: τα ζούλαγε και μου έλεγε αν έχει γάλα ή όχι) και το δίναμε στο μωρό, όπου έτρωγε και κοιμόταν. Μόλις κοιμόταν η μεγάλη..... αχχχχχ.... όλη νύχτα θήλαζα και κράταγα το δεύτερο αγγελουδάκι μου στοργικά μες τα σκοτάδια... να αναπληρώσω ότι αγκαλίτσα δεν είχα δώσει την ημέρα.... :oops::oops::oops:

Βασικά ολα σωστά τα παραπάνω να προσθέσω οτι εσυ θσ πρέπει νσ αναπληρώνει ς το χαμένο χρόνο της μανας που αναγκαστικά θσ φροντίζει το μωρό.

26/10/10 Ήρθε η kisha junior και είναι όντως γκαυ.....τσα!

Ο μικρός μου είναι κέβλαρρ  ! 20/02/12

Εγώ ακόμη δεν έχω δεύτερο, αλλά από όλες τις φίλες και τις γνωστές που έχουν είδα ότι τα δεύτερα είναι κάπως ρηγμένα σε σχέση με τα πρώτα. Τα περισσότερα μεγαλώνουν στον αυτόματο ... αναγκαστικά. Το καλό, βέβαια, είναι ότι τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι κυρίως μαμ, κακά και νάνι, άσχετο αν τα πρώτα τα είχαμε "κατσιάσει" με τις αγκαλιές και τα διάφορα.

Αναγκαστικά, εφόσον υπάρχει άλλο ένα μωράκι στην οικογένεια, που αντιλαμβάνεται, έχει άποψη και διαμορφωμένη μέσα στην οικογένεια θέση, χρειάζεται το βάρος να πέσει σε αυτό, ώστε να μην θεωρήσει το νέο μέλος της οικογένειας ως "απειλή".

Πολύ κουβέντα, πολλές αγκαλιές, πολλή κατανόηση και ψυχραιμία. Αυτά νομίζω είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

Πάντως και εγώ ήμουν το 1ο μωρό της οικογένειας και στα 3 μου είχα πάρει (απ' ότι λέει η μαμά μου) τον ερχομό της αδερφής μου πολύ άσχημα, αλλά δε θυμάμαι τίποτα απ' όλα αυτά.....

Εγώ ακόμη δεν έχω δεύτερο, αλλά από όλες τις φίλες και τις γνωστές που έχουν είδα ότι τα δεύτερα είναι κάπως ρηγμένα σε σχέση με τα πρώτα. Τα περισσότερα μεγαλώνουν στον αυτόματο ... αναγκαστικά. Το καλό, βέβαια, είναι ότι τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι κυρίως μαμ, κακά και νάνι, άσχετο αν τα πρώτα τα είχαμε "κατσιάσει" με τις αγκαλιές και τα διάφορα.

Κι εδώ έρχονται οι τύψεις της μάνας. Αυτό που λες το επιβεβαιώνω 100%. Το λέω και το ξαναλέω... Στο πρώτο κάθεσαι και μαθαίνεις τα πάντα, ασχολείσαι για να του μάθεις από το κουπεπε ως το να μιλάει, στο δεύτερο κυρίως όταν εργάζεσαι, απλά περιμένεις αυτά να γίνουν από μόνα τους.... :oops::oops::oops:

Καλησπέρα.

Ευχαριστώ..

1.καταρχήν αρχίστε να μιλάτε όλο και λιγότερο για το μωρό που θα έρθει. Η συνεχής αναφορά σε αυτό, κάνει την μικρή να αντιδρά

2.αρχίστε να μιλάτε ΓΙΑ την ίδια, να λέτε τι καλή αδερφή που θα γίνει, πόσο πολύτιμη είναι για σας και πόσο περήφανοι είστε

3.να λέτε ότι το αδερφάκι το φέρνετε για εκείνη, είναι δώρο για αυτήν

4.στο πλαίσιο αυτό, να πάτε μαζί να της διαλέξετε το δώρο που θα της φέρει το μωρό, το οποίο θα πάρει στα χέρια της όταν η μαμά γυρίσει από το μαιευτήριο

5.τον πρώτο καιρό να λέτε πράγματα του τύπου "είδες το μωρό,όλο κλαίει το καημένο, ενώ εσύ που είσαι τόσο σπουδαία κοπέλα και ξέρεις να κάνεις ησυχία όταν πρέπει" κλπ κλπ, "είδες το μωρό, όλο κακά και τσίσα στην πάνα, ενώ εσύ που είσαι έξυπνη και έμαθες στο γιογιό" κλπ κλπ

6. γενικά, μην της ζαλίζετε τον έρωτα με το μωρό. Θα το φάει στη μάπα, θα το καταπιεί, δεν το αποφεύγει, οπότε μην το αναφέρετε και εσείς συνέχεια, γιατί το μεγαλοποιεί στο μυαλό της.

7. δείξτε της φωτογραφίες από τότε που ήταν νεογέννητο, να ξέρει τι να περιμένει και επίσης να της τονίζετε πως ό,τι κάνετε για το μωρό τώρα (θηλασμός, μάρσιππος, ύπνος στο δωμάτιό σας, εσείς ξέρετε τι θα χρειαστεί), το κάνατε και για κείνη όταν ήταν πολύ μωρό

8. μην της λέτε ότι είναι μεγάλη, είναι ακόμα μικρό παιδάκι και έχει ανάγκη ακόμα αγκαλιές και μωρουδίστικα πράγματα. Φυσικά και να κόψει την πάνα, όχι όμως γιατί είναι μεγάλη, αλλά γιατί πχ κάνει ζέστη και με το βρακάκι θα δροσίζεται πιο πολύ, θα μπορεί να βάλει ό,τι μαγιό θέλει στην παραλία και θα διαλέξει μόνη της όποιο βρακάκι και όποιο γιογιό θέλει, για να την κάνετε σύμμαχό σας σε αυτό.

Έχοντας δυο παιδιά με διαφορά ακριβώς 3 χρόνια, αυτά είδαμε να λειτουργούν αρκετά καλά ώστε να προσαρμοστεί ο μεγάλος μας στην έλευση της αδερφής του. Αν σκεφτώ και κάτι ακόμα, θα σου πω.

Διαφημίσεις