Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Βοήθεια, είμαι πανικόβλητη. Ξαφνική αλλαγή στον τρόπο ομιλίας!

Recommended Posts

Έχω τρελαθεί. Αυτό για αρχή. Ξέρω ότι πρέπει να ηρεμήσω για να μην περάσει στο παιδί αλλά δεν μπορώ.

Πριν ένα μήνα και εκεί που μιλούσε όχι απλά καλά, τέλεια, δεν έκλεινε το στόμα του για να καταλάβετε, άρχισε να επαναλαμβάνει την πρώτη συλλαβή της πρότασης και στην συνέχεια τα έλεγε όλα μονοκοπανιά.

Δηλαδή, μα-α-μα-μα-μα-μα-μαμα θέλω σοκολάτα γιατί σήμερα δεν έφαγα. Μιλάμε για τρελό κόλλημα. Τρελαθήκαμε.Πήρα παιδίατρο, μίλησα με γνωστή λογοθεραπεύτρια και όλοι μου είπαν, συμβαίνει θα περάσει. Άστον. Πράγματι ήρθε το Πάσχα, πήγαμε χωριό και σχεδόν σταμάτησε. Λέω ΟΚ θα φύγει εντελώς. Και ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε κάτι εντελώς διαφορετικό. Πριν μιλήσει, αν δηλαδή τα καταφέρει, προσπαθεί να πάρει ανάσα-ες. Σαν να μην μπορεί να πάρει αέρα.

Ανοίγει διάπλατα το στόμα, γουρλώνει τα μάτια, είναι η αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του και προσπαθεί να μιλήσει. Αν ξεκινήσει τότε θα τα πει όλα μαζί.

Αλλά εχθές κορυφώθηκε. Δεν μπορούσε να μας πει αυτό που ήθελε. Κατέβασε το κεφάλι και μας είπε "δεν μπορώ να το πω" και βούρκωσε. Αυτό έγινε 4 φορές από εχθές και πλέον σχεδόν δεν μας μιλάει.

Τι έπαθε το παιδάκι μου; Γιατί σε εμένα; Θα τρελαθώ! Τι να κάνω;

Έκλεισα ραντεβού για Τρίτη με λογοπεδικό αλλά ως τότε τι;

Τι να κάνω για να τον βοηθήσω; τι να κάνω όταν με κοιτάει με αυτά τα μάτια; Πως να προσποιηθώ ότι όλα έιναι καλά και ότι σημασία έχει το τι λεει και όχι πως το λέει;;

Σας παρακαλώ αν έχει συμβεί σε κάποια από εσάς τι κάνατε; Πέρασε; Περνάει ποτέ; Μπαίνουν τα χειρότερα στο μυαλό μου....

Διαφημίσεις

Είχε συμβεί 2 φορές κάτι παρόμοιο στον ένα μου γιό ( Όχι αυτό με την αναπνοή) και όντως με οδηγίες που πήρα από το travlismos.gr και από παιδοψυχολόγο το παιδί πλέον δεν έχει κανένα πρόβλημα. Και τις 2 φορές η κάθε "κρίση" τραυλισμού είχε διάρκεια περίπου 2 μήνες.

Θα μπορούσες να μου πεις τι οδηγίες σου έδωσαν;

Εμάς μας είπαν οι μισοί να μην πούμε τίποτα και οι άλλοι μισοί να τον ηρεμήσουμε, ότι εντάξει δεν πειράζει αν δεν το πεις, και εγώ μερικές φορές δεν μπορώ να πω αυτό που θέλω.

Έκανες συνεδρίες; Έμαθες σε τι οφείλεται; Και σε τι ηλικία σας συνέβει;

Σε ευχαριστώ πολύ που μου απάντησες.

Πόσο χρονών είναι??Το ίδιο ακριβώς συνέβει στα ανιψάκια μου ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ την ίδια ακριβώς ηλικία (3).Μάλιστα επειδή μένουμε στο ίδιο συγκρότημα το ζω καθημερινά αυτό ακριβώς που περιγράφεις.Σαν να τραύλιζε και ζορίζονταν πολύ να πει την φράση.Στο τέλος ένιωθε στεναχωρεμένη και δεν πολυμιλούσε απο φόβο μήπως και κομπιάσει.Πήγαν σε πολλόύς γιατρούς οι οποίο βεβαίωσαν ότι δεν είναι τραυλισμός (εφόσον δεν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια).Τους είπε να μην προσπαθούν σε καμία περίπτωση να διορθώνουν το παιδί και να το αφήνουν να ολοκληρώνει τη προτασούλα του.Όντως η μεγάλη το ξεπέρασε αμέσως.Η μικρότερη (4,5 χρ) το παθαίνει ακόμα αλλά πολύ πολύ σπάνια όταν θέλει να πει κάτι με μεγάλη λαχτάρα γιατί δεν ξέρει να πάρει τις σωστές αναπνοές και ώρα κάνει λογοθεραπεία για να μάθει να αναπνέει σωστα :shock:. Το περίεργο είναι ότι το παθαίνει πάντα στην αρχή μιας πρότασης σαν να προσπαθεί να πάρει φόρα και ΟΤΑΝ τραγουδάει ΔΕΝ κολλάει καθόλου με καθόλου.Το καλό είναι οτι ξεπερνιέται απο μόνο του κάποια στιγμή αλλά ειναι ψυχοφθόρο τόσο για το παιδάκι που ντρέπεται όσο και για σένα

Vicks είναι 3,5 ετών. Και εμένα όταν ξυπνάει που είναι χαλαρός δεν το κάνει. Επίσης όταν τραγουδάει επίσης, αλλά είναι τώρα κάμποσος καιρός που έχει κόψει και το τραγούδι. Εντωμεταξύ διάβαζα ότι δεν πρέπει να του κάνεις ερωτήσεις. Πως θα γίνει αυτό; Στην μούγκα; Δεν θα ρωτήσω αν έφαγε σχολείο; Πως πέρασε; Αν του άρεσε το ένα και το άλλο;

Μόνος του δεν μου λέει τίποτα.

Διαφημίσεις

Γιατί να μην του κάνεις ερωτήσεις?Δεν ξέρω ποιές οδηγίες τους είχαν δώσει ακριβώς αλλά ειμαι σίγουρη ότι τους είπαν να συμπεριφέρονται κανονικά και να μην δείχνουν το άγχος τους (βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνεις όταν σφίγγεται το στομάχι σου..).Το καλό στην υπόθεση είναι ότι το ξεπέρασε, το κάθε παιδί στο χρόνο του. Υπομονή τι άλλο να πω...Πάντως κάτι με την αναπνοή έχει να κάνει.Καλά κάνεις και πάς σε λογοπεδικό.Για να ηρεμήσεις εσύ κυρίως.

Σε ευχαριστώ πολύ...

Ξέρεις δεν με αγχώνει τόσο το πρόβλημα, αλλά το ότι το παιδί μου στεναχωριέται. Και θα στεναχωριέται αν παγιωθεί.

Πήρα την λογοπεδικό που έχω ραντεβού την επόμενη εβδομάδα και μου είπε να τον ηρεμούμε και να του πουμε ότι και δεν πειράζει αν δεν μπορεί να το πει, ότι και εμείς μερικές φορές δεν μπορούμε να πούμε κάτι και θα πάμε σε μια δασκάλα να μας μάθει πως να το λέμε.

άντε να δουμε...

Λέω να τον πάω στο χωρίο το 3ημερο του Αγίου πνεύματος μήπως χαλαρώσει. Δεν βγαίναμε οικονομικά να πάμε πουθενά αλλά πλέον δεν με νοιάζει. Ας μπούνε τόκοι:)

Βεβαιώσου ότι δεν έχει επηρεαστεί από κάποιο cartoon που παρακολουθεί. Στο γνωστό κανάλι με τις παιδικές εκπομπές προβάλλεται μια με έναν σκύλο (Το μεσημέρι) εκεί είναι ένας ήρωας που τραυλίζει. Η κόρη μου ξεκίνησε πριν από κανένα μήνα να τραυλίζει σαν παιχνίδι και μόλις το κατάλαβα, δεν της επέτρεψα να ξαναδεί την εκπομπή αυτή και σταμάτησε.

Ο μικρός μου ξεκίνησε λίγο πρίν τα 4 και μετά λίγο μετά τα 4. Συνεδρίες δεν έκανε αλλά ακολούθησα τις παρακάτω οδηγίες http://www.travlismos.gr/index.jsp?standalonePageID=32 και δεν χρειάστηκε.Λόγοι υπάρχουν πολλοί http://www.travlismos.gr/index.jsp?categoryID=2 εμάς ήταν κυρίως ψυχολογικοί σύμφωνά με την παιδοψυχολόγο που πήγα.

Διαφημίσεις

Δώσε προσοχή και σε αυτό που λέει η papagalia, ο δίδυμος αδελφός του άρχισε και αυτός μετά από λίγο καιρό αλλά καταλάβαινες ότι είναι τελείως ψεύτικο γιατί ήθελε και αυτός την προσοχή που προφανώς κατάλαβε ότι δίναμε στον αδελφό του λόγο προβλήματος.

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό έπαιξε πολύ παραπάνω απ'όσο θα έπρεπε μα κινητά και tablets...

Θα το κόψω και αυτό.

ευχαριστώ πάντως παιδιά ξεαγχώθηκα λίγο

Vicks είναι 3,5 ετών. Και εμένα όταν ξυπνάει που είναι χαλαρός δεν το κάνει. Επίσης όταν τραγουδάει επίσης, αλλά είναι τώρα κάμποσος καιρός που έχει κόψει και το τραγούδι. Εντωμεταξύ διάβαζα ότι δεν πρέπει να του κάνεις ερωτήσεις. Πως θα γίνει αυτό; Στην μούγκα; Δεν θα ρωτήσω αν έφαγε σχολείο; Πως πέρασε; Αν του άρεσε το ένα και το άλλο;

Μόνος του δεν μου λέει τίποτα.

Ναι δεν πρεπει να κανεις ερωτήσεις μου τη είπε και η λογοθεραπευτρια του δικού μου (μικρότερος καμμια σχέση με τον δικο σου). Μου είπε γενικώς δεν ειναι καλο οταν ήδη υπαρχει πρόβλημα, τα αγχώνει.

Μπορεις να του πεις "σιγουρα θα πέρασες πολυ καλα στο σχολείο σήμερα και μου είπαν οτι έφαγες πολυ κλπ".. Το πιάνεις το νόημα;

Οσο για πανικός, τραυλισμους κλπ κοψε τα παντα που έχουν να κανέναν με τηλεοράσεις iphone iPad κλπ και δες πως αντιδρά.. Ο δικός μου επηρεάστηκε πολυ απο αυτά σε σημείο που αρχισε να κανει και μια περίεργη κίνηση (σαν επιληψια) τα κόψαμε ολα και συνήλθε το μικρο

Good luck!

Εγώ πάντως δεν θα πηγαινα σε λογοπαιδικό, θα πήγαινα σε παιδοψυχολόγο, ή νευρολόγο,ή θα συμβουλευόμουν τον παιδίατ ρο που να πάω.

Κι εγω με τη σειρα μου θα σου πω οτι εχει συμβει και στο γιο μου...να ζοριζεται και να μην μπορει να μιλησει...σε σημειο που να ειμαστε στην τραπεζα και να γυρνανε ολοι να κοιταξουν...θυμαμαι ακομη ποσο ασχημα ειχα νιωσει...εμενα ειχε για καποιο διαστημα τραυλισμο μετα, καναμε λογοθεραπεια, η οποια δενξερω αν βοηθησε, παντως σημερα πλεον ειναι μια χαρα...εμας ηταν ψυχολογικο απο αυτα που συμπερανα...το ξερω πως νιωθεις πολυ ασχημα ομως να σκεφτεσαι οτι θα περασει;)

Διαφημίσεις

Πήγαμε σε λογοπαιδικό και μας είπε ότι είναι νοητικά αλλα και στον τρόπο που μιλάει πιο μπροστα απ'ότι άλλα παιδιά της ηλικίας του και αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος που το κάνει.

Μας είπε ότι ακόμη είναι μικρός για να αρχίσει θεραπεία και να του δώσουμε λίγο χρόνο γιατί μπορεί να το ξεπεράσει μόνος του, μιας και ήδη το έχει κάνει μια φορά.

Το μόνο που την ανησύχησε είναι η ένταση που έχει στους μυες του προσώπου όταν πάει να το κάνει.

Γενικά από την μια εβδομάδα στην άλλη έχουμε δει μεγάλη βελτίωση αλλά ακόμη το κάνει.

Μας είπε επίσης να μιλάμε αργά καθαρά και κάποιες ασκησούλες για να αντιληφθεί το τι είναι μιλάω αργά και μιλάω γρήγορα.

Οπότε θα περιμένουμε και βλέπουμε.