Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ:ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ?

Recommended Posts

Πήγα σήμερα στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς που θα γράψω την κόρη μου και είχαν βγάλει ανακοίνωση για τις εγγραφές.Εκτός από τα κλασικά δικαιολογητικά(πιστοποιητικό γέννησης , λογ/μό ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο συμβόλαιο για την διεύθυνση κατοικίας , βιβλιάριο υγείας κλπ) , ζητούσαν και Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.Όταν είχα γράψει τον γιο μου το 2012 ζητούσαν πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης.Τι είναι το ατομικό δελτίο υγείας?Μήπως είναι αντίστοιχο με το έντυπο που συμπλήρωσε ο παιδίατρος φέτος που έγραψα τον γιο μου στην Α Δημοτικού?

Διαφημίσεις

Ναι, πριν από λίγο διάβασα ότι καταργούνται πλέον τα πιστοποιητικά από οδοντίατρο, οφθαλμίατρο και καρδιολόγο. Θα αρκεί μόνο το Ατομικό δελτίο υγείας.

Έχει μέρες που βγήκε η εγκύκλιος.......αντί για δυο τρεις γιατρούς, θα είναι ένα και μοναδικό το χαρτί από παιδίατρο......στα νήπια καταργείται ο οδοντίατρος και στην α δημοτικού καταργείται ο καρδιολόγος, οδοντίατρος, οφθαλμίατρος......με ένα χαρτί λοιπόν θα ξεμπερδεύουμε.

http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/nipiagogio/704-leitoyrgia-scholeiwn-eggrafes-nhpiwn-nhpiagwgei.html

Το κορυφαίο είναι ότι πήγα σαν την χαζή την μικρή την Παρασκευή στην οδοντίατρο για το πιστοποιητικό και έσκασα το 50ρικο.Τι να κάνουμε , όποιος δεν έχει μυαλό ,έχει πόδια...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητάει, με επιστολή στο υπουργείο, να μη σταματήσει η υποχρεωτική εξέταση από οφθαλμίατρο και καρδιολόγο! Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!!!

Διαφημίσεις

Δεν ξέρω αν το κάνουν για τα λεφτά. Όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να κάνουν τις εξετάσεις σε συμβεβλημένους γιατρούς και να μην πληρώσουν ή να πληρώσουν μόνο τη συμμετοχή.

Για μένα, κακώς σταματάνε να ζητάνε αυτές τις εξετάσεις, ιδίως του καρδιολόγου και του οφθαλμίατρου. Ξέρετε πόσα παιδάκια είχαν προβλήματα, κυρίως όρασης, και οι γονείς δεν το είχαν καταλάβει; Μόνο στην τάξη του γιου μου, 3 παιδάκια φόρεσαν γυαλιά μετά από την "τυπική" εξέταση για την εγγραφή στο σχολείο.

Δεν ξέρω αν το κάνουν για τα λεφτά. Όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να κάνουν τις εξετάσεις σε συμβεβλημένους γιατρούς και να μην πληρώσουν ή να πληρώσουν μόνο τη συμμετοχή.

Για μένα, κακώς σταματάνε να ζητάνε αυτές τις εξετάσεις, ιδίως του καρδιολόγου και του οφθαλμίατρου. Ξέρετε πόσα παιδάκια είχαν προβλήματα, κυρίως όρασης, και οι γονείς δεν το είχαν καταλάβει; Μόνο στην τάξη του γιου μου, 3 παιδάκια φόρεσαν γυαλιά μετά από την "τυπική" εξέταση για την εγγραφή στο σχολείο.

Συμφωνώ απόλυτα, γιατί δεν είναι όλοι οι γονείς συνεπείς!

Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε για ποιο λόγο καταργήθηκε. Παρ' όλα αυτά πως γίνεται να υπογράψει μόνο παιδίατρος για ειδικότητες οφθαλμιάτρου (Οπτική Οξύτητα), ΩΡΛ (Ακοή), Οδοντιάτρου, Καρδιολόγου (Κυκλοφορικό)? Αυτά ζητούνται (εκτός των άλλων) στο Ατομικό Δελτίο Υγείας! Εμείς τον μεγάλο τον πήγαμε στους αντίστοιχους γιατρούς γιατί είναι μια ευκαιρία να τσεκάρουμε και πράγματα που δεν είναι στην ετήσια ρουτίνα (όπως ο καρδιολόγος) και ο ΩΡΛ.

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Απ' αυτό το κείμενο απαντήθηκαν πολλά ερωτηματικά: http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23327&subid=2&pubid=63948450

Όμως θέλω να το ξαναπώ: Πολλά παιδιά των οποίων οι γονείς δεν ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι (συνήθως λόγω άγνοιας... και ναι, υπάρχουν και τέτοιες οικογένειες) διαγνώστηκαν με προβλήματα όρασης, ακοής, ακόμα και ανάγκης σφραγισμάτων... Και πάλι αυτοί που βρίσκονται (για πολλούς λόγους) στο σκοτάδι, μ' αυτό καταδικάζονται ακόμα περισσότερο... να μην δουν ούτε λίγο φως... ΚΡΙΜΑ....

Λοιπόν, εκπαιδευτικοί τώρα εκτός από προβλήματα μαθησιακού χαρακτήρα και συμπεριφοράς θα πρέπει να προτείνετε σε γονείς και ελέγχους ιατρικής φύσης...

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Δε νομίζω οτι κάποιος γονιός θα μείνει στο σκοτάδι, από τη στιγμή που παραμένει υποχρεωτικός ο παιδιατρικός έλεγχος. Ο παιδίατρος, αν βρει κάτι από το ιστορικό η την κλινική εξέταση, θα παραπέμψει στις αντίστοιχες ειδικότητες και όχι μόνο τις 3 που απαιτούνταν ως τώρα (αν βρει σκολίωση, θα παραπέμψει σε ορθοπαιδικό, πχ). Ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να κάνει και αδρό έλεγχο οπτικής οξύτητας, με ειδικούς πίνακες με ζωγραφιές, κατάλληλους και για πολύ μικρά παιδάκια.

Διαφημίσεις

Κάθε παιδίατρος είναι σε θέση να ελέγξει τη στοματική κοιλότητα ενός παιδιού και να παραπέμψει αναλόγως. Κάθε οργανωμένη παιδιατρική μονάδα οφείλει να διαθέτει τον οπτομετρικό πίνακα που ανέφερα.

Δεν έχω ακούσει κανέναν παιδίατρο να προσπαθεί ο ίδιος να ελέγξει την οπτική οξύτητα του παιδιού, τόσα χρόνια. Όλοι συστήνουν οφθαλμιατρικό έλεγχο μετά τον 1ο χρόνο και, πίστεψέ με, Μανούλα για πάντα, είναι πολλοί οι γονείς που το αμελούν, ειδικά αν δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αλλά οι ίδιοι δεν είναι γιατροί και πολλές φορές ξεγελιούνται. Τώρα θα ξαναγυρίσουμε στο να πηγαίνουν καθυστερημένα τα παιδιά στο γιατρό, επειδή η δασκάλα κατάλαβε πως δε βλέπουν να αντιγράψουν από τον πίνακα (αυτό συνέβη σε μένα στο δημοτικό). :-(

Εμένα δε με έπεισε η θέση των υπευθύνων της απόφασης της κατάργησης. Πιστεύω πως πολύ απλά προσπαθούν να απαλλάξουν τα χρεωμένα ταμεία από δωρεάν εξετάσεις στους δικαιούχους. Σιγά μην τους πήρε ο πόνος για τις μετακινήσεις των γονιών κι όλα τα άλλα που επικαλούνται.

Και όμως, υπάρχουν παιδίατροι που το κάνουν μια χαρά.Εννοείται πως δεν υποκαθιστούν τον οφθαλμίατρο. Είναι screening για να κατευθυνθούν όποια παιδιά χρειαζεται στον οφθαλμίατρο. Η εξέταση στο έτος, που αναφέρεις, έχει στόχο να ανιχνεύσει άλλες παθήσεις.Άλλωστε, μια μυωπία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, γι'αυτό και είναι απαραίτητη η εγρήγορση γονέα και εκπαιδευτικού.

Ποιοι είναι αυτοί οι παιδίατροι; Τους γνωρίζεις προσωπικά ή μιλάς θεωρητικά;

Δεν είπε κανείς πως με αυτές τις εξετάσεις ξενοιάζεις δια παντός και δε χρειάζεται να ξαναπάς σε γιατρό το παιδί σου. Ήταν όμως ένα ορόσημο, ειδικά για τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν πιστεύουν ιδιαίτερα στην προληπτική ιατρική. Κι εν πάση περιπτώσει, ας πούμε πως ο οδοντίατρος κι ο οφθαλμίατρος δεν είναι και θέμα ζωής και θανάτου, όμως ο καρδιολόγος είναι. Γιατί, ναι, υπάρχουν και "σιωπηλές" καρδιοπάθειες, που δε δίνουν σημάδια πριν συμβεί το μοιραίο, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται το άρθρο. Όμως ακόμη και ο πλέον προσεκτικός γονιός, δε θα πάει το παιδί του στα καλά καθούμενα για καρδιογράφημα. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που η καρδιά τους σταμάτησε ξαφνικά, λόγω αδιάγνωστης καρδιοπάθειας, το έχουμε ακούσει στις ειδήσεις όλοι, πιστεύω. Σπάνιο, αλλά συμβαίνει. Η υποχρεωτική αυτή εξέταση, ήταν ο τρόπος να το εμποδίσουμε να συμβεί. Κι εφόσον ήταν δωρεάν ή κόστιζε ελάχιστα στους γονείς, δε μπορώ να αντιληφθώ με ποια λογική λέμε ότι καλώς καταργήθηκε το μέτρο.

Για το νηπιαγωγείο μέχρι πέρσι ζητούσαν μόνο πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης. Για την Α δημοτικού το Ατομικό δελτίο υγείας.Εμένα ο παιδίατρος φέτος που έγραψα τον γιο μου στο δημοτικό , μας ξεκαθάρισε πως δεν υπογράφει τίποτα που δεν άπτεται της ειδικότητας του(οφθαλμολογική εξέταση , καρδιολογική & οδοντολογική) και μου ζήτησε πιστοποιητικά εξέτασης από όλους.Του προσκόμισα δηλαδή φωτοτυπίες των επιμέρους πιστοποιητικών(τα πρωτότυπα τα είχα καταθέσει στο σχολείο).Πάντως ο οφθαλμίατρος μας βρήκε αστιγματισμό και υπερμετρωπία(βάλαμε γυαλιά) ενώ εγώ δεν είχα αντιληφθεί τίποτα , ούτε και οι νηπιαγωγοί.Οπότε ξέρω ότι έτσι κι αλλιώς η μικρή μου , για την εγγραφή στο νηπιαγωγείο θα περάσει από όλες αυτές τις ειδικότητες , αφού ο παιδίατρος δεν υπογράφει Ατομικό Δελτίο χωρίς τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

Διαφημίσεις

Το καινούριο πιστοποιητικό περιλαμβάνει 3 περιοχές: στη μια αναγράφεται οτι το παιδί μπορεί να ακολουθεί κάθε δραστηριότητα, στη δεύτερη οτι δεν μπορεί (και για ποιο λόγο) και στην τρίτη αναγράφονται γνωματεύσεις γιατρών άλλων ειδικοτήτων, στους οποίους παραπέμπει ο παιδιατρος το μαθητή, εφόσον προέκυψε ανάλογο εύρημα κατά την κλινική εξέταση. Άρα, ο παιδίατρος δεν καλείται να υπογράψει στη θέση άλλου.

Μια πολλή όμορφη εξήγηση- κατά τη γνώμη μου- του γιατί έπρεπε να καταργηθεί το προηγούμενο πιστοποιητικό, δίνει ο καθηγητής Παν/της Σπυρίδης στο http://www.paidiatriki.gr (δεν ξέρω να βάζω λινκ, ρε γ@μώτο!)

Αγγελίνα, δε μιλάω θεωρητικά. Τους γνωρίζω πολύ προσωπικά. Άλλωστε, μέχρι πριν από 7-8 χρόνια, το ίδιο γινόταν. Ο παιδιατρος παρέπεμπε σε οφθαλμίατρο και καρδιολόγο μόνο αν έκρινε ο ίδιος.

O Παιδίατρος, που παρακολουθεί το παιδί και ξέρει το ιστορικό του, είναι σε θέση να υπογράψει για τον ασθενή του, όχι σε θέση άλλων ειδικοτήτων, αλλά στο πλαίσιο που είναι για τη δική του αρμοδιότητα.

Πολλές μανούλες πηγαίνουν σε δημόσια ιατρεία, όπου η υπογραφή θα μπει αλλά ο γιατρός δεν γνωρίζει απαραίτητα τον ασθενή.

Όσοι είναι υποψιασμένοι, εξετάζουν τακτικά τα παιδιά τους, ειδικά ο καρδιολόγος είναι πολύ βασικός, και ο παιδίατρος με ένα στηθοσκόπιο πέρα από ένα φύσημα δε μπορεί να διαγνώσει πολλά....

Νομίζω κι εγώ ότι μας γυρίσανε στην εποχή που βάζαμε γυαλιά επειδή δοκιμάζαμε του διπλανού μας και καταλαβαίναμε ότι έχουμε μυωπία....

Μπήκα στο site της Δ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τύπωσα το ΑΔΥΜ γιατί δεν έχω πρόλαβα να πάω στο νηπιαγωγείο να το πάρω.Πράγματι το νέο έντυπο χωρίζεται σε 3 μέρη 1) Πληροφορίες για ενημέρωση του σχολείου 2) Γνωμάτευση 3) Γνωμάτευση μετά από ειδικό έλεγχο.Οκ , αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ποιο είναι το Φύλλο ιατρικής εξέτασης για το ΑΔΥΜ που αναφέρεται στην αρχή.Δηλαδή υπάρχει και επιπλέον φύλλο που πρέπει να τυπώσω ή οι παιδίατροι ξέρουν τι ελέγχους πρέπει να κάνουν έτσι κι αλλιώς?Ρωτάω γιατί το καινούριο ΑΔΥΜ είναι πολύ συνοπτικό...