Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Έγκριση γονέων για σχολικές εκδρομές/δραστηριότητες;

Recommended Posts

Εξ όσων γνωρίζω, το σχολείο/ οι δάσκαλοι έχουν απόλυτη ελευθερία στην επιλογή των δραστηριοτήτων/ εκδρομών που θα γίνουν με την τάξη τους ή στην τάξη τους πέραν όσων προβλέπονται απο το πρόγραμμά σπουδών. Ας πούμε αν ένας δάσκαλος θελήσει να παει τα παιδιά εκδρομή στο μουσείο δικαιούται να ζητήσει απο τους γονείς να καλύψουν τα οποία έξοδα π.χ. Μεταφορά. Αντίστοιχα αν μπορεί ο δάσκαλος να οργανώσει ένα μάθημα σαν σεμινάριο με έναν καλλιτέχνη, μέσα στην τάξη, Να φτιάξουν ας πούμε μερικά έργα υπό την επίβλεψη του ζωγράφου, πάλι ο δάσκαλος μπορεί να ζητήσει απο τους γονεις να καλύψουν την αμοιβή του καλλιτέχνη ας πούμε.

Κανω λάθος; Έχετε υπόψη σας περιορισμούς σε αυτό που εγώ θεωρώ δεδομένο δικαίωμα των δασκάλων/του σχολείου;

Διαφημίσεις

Δεν ξερω αν ειναι, το ρωτάω, δηλαδή εσάς ας πούμε σας είπε καποια στιγμή ο δάσκαλος θα κάνουμε αυτό στην τάξη και ΄εχει κόστος π.χ 5 ευρώ ανα παιδι, συμφωνείτε να γίνει; Αυτη ειναι η εμπειρία σου;

Σε εμάς πάντως έτσι γίνεται.Η κόρη μου πηγαίνει μεγάλα νήπια,έχουν πάει μέχρι τώρα 5 αν δεν κάνω λάθος εκπαιδευτικές εκδρομούλες(θεατρικές παραστάσεις,μουσεία κτλ).Καμιά βδομάδα πριν την εκδρομή βρίσκω στην τσαντούλα της υπεύθυνη δήλωση για τον γονέα ότι δίνει την συναίνεσή του ,στην οποία αναγράφεται και το ποσό που πρέπει να πληρωθεί(αντίτιμο εισόδου και πληρωμή λεωφορείου).Οι επισκέψεις σε μουσεία πραγματοποιούνται με βάση το μάθημα που γίνεται στην τάξη,πχ μιλώντας για την αρχαιοελληνική εποχή επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο.Για ποιο λόγο υπάρχει όμως αυτή η απορία?

Γιατί υπάρχουν κάποιοι γονείς σε μας που δε θέλουνε να γίνονται οι εκδρομές/σεμινάρια. Το σέβομαι, αλλα αναρωτιέμαι τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή δε θα κάνει το δικό μου το παιδι την εκδρομή επειδή δε θέλει ο άλλος; Για μένα η λογική λέει ότι, εφόσον δεν προβλέπεται κάτι συγκεκριμένο απο το υπουργείο, τους κανονισμούς του σχολείου κλπ, ο δαςκαλος αποφασίζει και οι γονεις ακολουθούν γιατί δεν ΄εχει νόημα να αναζητούμε τη συναίνεση σε τέτοια πράγματα... Εννοείται ότι αυτά γίνονται εντός λογικών πλαισίων, δηλαδή δε μπορεί να σου ζητήσει 200 ευρώ για εκδρομή ας πούμε... Αλλα απο την άλλη αν πέσεις σε γονιό που δε θέλει τίποτα απο αυτά, εμείς οι υπόλοιποι τι πρεπει να κάνουμε;

Διαφημίσεις

Παραπάνω από 10 ευρώ συνολικά μαζί με την μεταφορά με λεωφορείο δεν έχω δώσει ποτέ..βέβαια για κάποιους αυτό το ποσό μπορεί να είναι σημαντικό,αυτό το καταλαβαίνω..Και εγώ δεν τα έχω περισσευάμενα,αλλά θα κόψω από αλλού για να πάει το παιδί μου.Στο νηπιαγωγείο της κόρης μου που λειτουργούν δύο τμήματα ολοήμερου και ένα κλασσικού,εάν υπάρχουν παιδάκια που δεν ακολουθούν,παραμένουν στο σχολείο με μία δασκάλα ,ενώ οι υπόλοιπες συνοδεύουν τα παιδάκια στην εκδρομή.

Το διάταγμα για την οργάνωση και λειτουργία των νηπιαγωγείων αναφέρει οτι

Οι διδακτικές επισκέψεις σε διάφορους χώρους έχουν ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό και μορφωτικό σκοπό, όπως προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα, πραγματοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας και είναι ενταγμένες στον προγραμματισμό του νηπιαγωγείου.

Επίσης

Πραγματοποιούνται ύστερα από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και έγκαιρη ενημέρωση, γραπτή ή προφορική, του σχολικού συμβούλου και του προϊσταμένου Δ/νσης ή Γραφείου Εκπ/σης.

Και

Η συμμετοχή γονέων σ' αυτές είναι δυνατή, εφόσον ο/η νηπιαγωγός κρίνει ότι συμβάλλουν στην καλύτερη επιτήρηση των παιδιών.

Τέλος,

`Οσα νήπια δεν παίρνουν μέρος στις εξόδους δεν προσέρχονται στο νηπιαγωγείο την ημέρα αυτή, μετά από έγκαιρη ενημέρωση των γονέων τους.

Μετά από αυτά το συμπέρασμα είναι οτι οι νηπιαγωγοι καθορίζουν το αν και πότε θα γίνουν έξοδοι-επισκέψεις. Οι γονείς αν δεν συμφωνούν απλά δεν στέλνουν το παιδί στο σχολείο εκείνη τη μέρα.

Κανονικά τα παιδιά που δεν συμμετέχουν δεν πάνε σχολείο. Και είναι λογικό για λόγους ευθύνης. Αν συμβεί κάτι στο σχολείο και ενα παιδί είναι εκεί χωρίς τη δασκάλα του, προκύπτει θέμα σοβαρό. Παρομοίως και στην επίσκεψη, πώς βρέθηκε εκεί παιδί που δεν το συνοδεύει η δασκάλα του;

Ειδικά για τα νηπιαγωγεία, γιατί είναι δύσκολη η επίβλεψη, το ΠΔ λέει,

Η συμμετοχή γονέων σ' αυτές είναι δυνατή, εφόσον ο/η νηπιαγωγός κρίνει ότι συμβάλλουν στην καλύτερη επιτήρηση των παιδιών.

Από τη μία λοιπόν ζητάμε από γονείς να βοηθήσουν με την επιτήρηση και από την άλλη αφήνουμε εκπαιδευτικούς στο σχολείο;

Σε εμάς ουδέποτε έχει ζητηθεί να ακολουθήσουμε ως γονείς στις εκπαιδευτικές εκδρομές..Οι συνοδεύουσες εκπαιδευτικοί είναι έξι για 60 παιδάκια περίπου,εκτός εάν παραμένουν κάποια παιδάκια ,οπότε είναι πέντε.Τώρα ,η τακτική του να παραμένει κάποια δασκάλα στο σχολείο με τα παιδιά που δεν ακολουθούν,φαντάζομαι ότι γίνεται προς εξυπηρέτηση των γονέων ,οι οποίοι εργάζονται και δεν έχουν έχουν πού να τα αφήσουν.Δεν ήξερα όμως ότι αυτό είναι παράτυπο..

Σας ευχαριστώ. Κι εγώ δεν έχω βρει κάποιον περιορισμό να προβλέπεται κάπου ρητά. Να πω μόνο ότι δε μιλάω για το νηπιαγωγείο, αλλα για δημοτικό και γυμνάσιο ακόμη, και ότι οι γονεις αυτοί δε ζητούν απλώς να μη συμμετέχουν τα παιδιά τους (ούτε υπάρχει η δυνατότητα στο σχολείο μας να μείνουν τα παιδιά εκεί, θα πρεπει να μείνουν σπίτι, πράγμα που ειναι δυεςκολο γι αυτούς τους γονεις, γιατί δουλεύουν), ζητούν να υπάρχει έγκριση της εκδρομής/δραστηριότητας απο τους γονεις και αν οι γονεις δεν την εγκρίνουν, να μη γίνεται η εκδρομή. Αυτό μου φαίνεται υπερβολική απαίτηση, δεν έχω ακούσει τέτοιο πράγμα, και θέλω να δώ αν εσείς έχετε κάτι τέτοιο υπόψη σας. Προσωπικά, δε βλέπω πως μπορεί η ένσταση 2,3,10 γονέων να επηρεάζει έτσι κι εμάς τους άλλους... Αλλα ακριβώς επειδή δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι ο δάσκαλος δικαιούται να οργανώσει τέτοιο πράγμα και ο γονέας θα πρεπει να το δεχτεί, βρίσκουν πάτημα και μας ταλαιπωρούν κι εμάς...

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστώ. Κι εγώ δεν έχω βρει κάποιον περιορισμό να προβλέπεται κάπου ρητά. Να πω μόνο ότι δε μιλάω για το νηπιαγωγείο, αλλα για δημοτικό και γυμνάσιο ακόμη, και ότι οι γονεις αυτοί δε ζητούν απλώς να μη συμμετέχουν τα παιδιά τους (ούτε υπάρχει η δυνατότητα στο σχολείο μας να μείνουν τα παιδιά εκεί, θα πρεπει να μείνουν σπίτι, πράγμα που ειναι δυεςκολο γι αυτούς τους γονεις, γιατί δουλεύουν), ζητούν να υπάρχει έγκριση της εκδρομής/δραστηριότητας απο τους γονεις και αν οι γονεις δεν την εγκρίνουν, να μη γίνεται η εκδρομή. Αυτό μου φαίνεται υπερβολική απαίτηση, δεν έχω ακούσει τέτοιο πράγμα, και θέλω να δώ αν εσείς έχετε κάτι τέτοιο υπόψη σας. Προσωπικά, δε βλέπω πως μπορεί η ένσταση 2,3,10 γονέων να επηρεάζει έτσι κι εμάς τους άλλους... Αλλα ακριβώς επειδή δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι ο δάσκαλος δικαιούται να οργανώσει τέτοιο πράγμα και ο γονέας θα πρεπει να το δεχτεί, βρίσκουν πάτημα και μας ταλαιπωρούν κι εμάς...

Οι γονείς σαν σύλλογος γονέων μπορούν να οργανώσουν ο,τι θέλουν. Αυτό και μόνο.

Άλλο πράγμα η προσωπική επιθυμία και άλλο η λειτουργία του σχολείου, η οποία εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς.

(Στο ΠΔ για το δημοτικό υπάρχει αντίστοιχο χωρίο για τη συμμετοχη. Για τη δευτεροβάθμια αναφέρεται "Η πραγματοποίηση εκδρομών δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους καθηγητές, ούτε για τους μαθητές, και δεν πρέπει να αναλαμβάνεται καμία δέσμευση σε ό,τι αφορά μισθώσεις λεωφορείων κ.λπ. πριν από την τελική έγκριση της εκδρομής", άρα κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα. Αν επιμενουν, ας σας φέρουν κάποιο νομικό έγγραφο που να το αναφέρει αυτό που λες....δεν θα το κάνουν, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει)

Λοιπον εδω στο Βελγιο οι εκδρομες ειναι υποχρεωτικες. Αποφασιζει το σχολειο που και ποτε θα γινουν (το ιδιο και οι εκδηλωσεις μεσα στην αιθουσα). Το γραφει ο κανονισμος του σχολειου για τον οποιον γραφει η ιστοσελιδα του σχολειου οτι αν δεν σας αρεσει να πατε αλλου.

Συμμετεχουμε οικονομικα οταν υπαρχει εισητηριο (οι μεταφορες γινονται η με λεωφορια του δημου η με αστικη συγκοινωνια για την οποια τα παιδια του δημοτικου εχουν καρτα απαιριοριστων διαδρομων).

Οι γονεις δεν συνοδευουν στην εκδρομη.

Μεχρι στιγμης εγω δεν τους εχω αφησει 2 φορες. Μια φορα τον μικρο οταν ηταν 2μιση που πηγαν σε μια φαρμα (του εκανα βουωτου και ηταν αρρωστος) και το 5μισαρι μου στην 3ημερη εκδρομη (που μας εκανε η δασκαλα να το πληρωσουμε ακριβα ζοριζοντας το παιδι για να μαθουμε για την επομενη φορα).

Παντως το πιο πολυ (εκτος απο το 3ημερο που ειναι γυρω στα 90 ευρω) ηταν στον ζωολιγικο κηπο 15ευρω

Α ξεχασα να πω οτι πηγαν το 2μισαρι περιπατο στις μαριονεττες 800 μετρα απο το σχολειο (με τα ποδια παραλληλα με το τραμ)

Λοιπον εδω στο Βελγιο οι εκδρομες ειναι υποχρεωτικες. Αποφασιζει το σχολειο που και ποτε θα γινουν (το ιδιο και οι εκδηλωσεις μεσα στην αιθουσα). Το γραφει ο κανονισμος του σχολειου για τον οποιον γραφει η ιστοσελιδα του σχολειου οτι αν δεν σας αρεσει να πατε αλλου.

Συμμετεχουμε οικονομικα οταν υπαρχει εισητηριο (οι μεταφορες γινονται η με λεωφορια του δημου η με αστικη συγκοινωνια για την οποια τα παιδια του δημοτικου εχουν καρτα απαιριοριστων διαδρομων).

Οι γονεις δεν συνοδευουν στην εκδρομη.

Μεχρι στιγμης εγω δεν τους εχω αφησει 2 φορες. Μια φορα τον μικρο οταν ηταν 2μιση που πηγαν σε μια φαρμα (του εκανα βουωτου και ηταν αρρωστος) και το 5μισαρι μου στην 3ημερη εκδρομη (που μας εκανε η δασκαλα να το πληρωσουμε ακριβα ζοριζοντας το παιδι για να μαθουμε για την επομενη φορα).

Παντως το πιο πολυ (εκτος απο το 3ημερο που ειναι γυρω στα 90 ευρω) ηταν στον ζωολιγικο κηπο 15ευρω

Α ξεχασα να πω οτι πηγαν το 2μισαρι περιπατο στις μαριονεττες 800 μετρα απο το σχολειο (με τα ποδια παραλληλα με το τραμ)

Πωπω καλα που μου το ειπες και κοιταγαμε να φυγουμε απο Ελλαδα αυτο το καιρο και Βελγιο ειναι στο Νο1 προορισμο!!

Ακου υποχρεωτικες....και 3 μερες να μου λειπει το παιδι σε τετοια ηλικια να το κοιμιζει κλπ αλλος!!! :shock: εγω ειμαι στο αλλο ακρο το ξερω, αλλα δεν θελω να πηγαινει ποτε εκδρομη. Την κραταω σπιτι και παμε μετα μαζι οποτε θελει οπου θελει. Κανουμε παρα πολλες εκδρομες σαν οικογενεια. Και δυο φορες, πηγα μαζι (την μετεφερα εγω εκει οχι με το πουλμαν) και καθομουν σε μια καφετερια να τη βλεπω απο μακρια. Το ιδιο ειχαν κανει κι αλλοι γονεις τη δευτερη φορα, σε ενα μουσειο. Ηταν γεματο κοσμο και ηταν 3 δασκαλες για 50 παιδια και 3 γονεις εθελοντες συνοδοι που μερικοι πηγαινοερχοντουσαν και μιλουσαν στο κινητο!

Οι γονείς σαν σύλλογος γονέων μπορούν να οργανώσουν ο,τι θέλουν. Αυτό και μόνο.

Άλλο πράγμα η προσωπική επιθυμία και άλλο η λειτουργία του σχολείου, η οποία εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς.

(Στο ΠΔ για το δημοτικό υπάρχει αντίστοιχο χωρίο για τη συμμετοχη. Για τη δευτεροβάθμια αναφέρεται "Η πραγματοποίηση εκδρομών δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους καθηγητές, ούτε για τους μαθητές, και δεν πρέπει να αναλαμβάνεται καμία δέσμευση σε ό,τι αφορά μισθώσεις λεωφορείων κ.λπ. πριν από την τελική έγκριση της εκδρομής", άρα κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα. Αν επιμενουν, ας σας φέρουν κάποιο νομικό έγγραφο που να το αναφέρει αυτό που λες....δεν θα το κάνουν, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει)

Σε ευχαριστώ πολύ, βρήκα το κομμάτι που αναφέρεται στο Δημοτικό, έχεις δίκιο :)

Στο γυμνάσιο-λύκειο, για να πραγματοποιηθεί μια εκδρομή θα πρέπει να υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός συμμετοχών (μεγαλύτερος ή ίσος των 2/3 της τάξης).

Αν δηλαδή στην τάξη (π.χ. στην Α') είναι 90 παιδιά (σε όλα τα τμήματα), τότε χρειάζονται τουλάχιστον 60 μαθητές.

Πρώτα λοιπόν γίνεται ενημέρωση των γονέων για το πού θα γίνει (και γιατί) και έπειτα γίνεται η έγκριση για την πραγματοποίηση της εκδρομής, αρχικά από το Σύλλογο Διδασκόντων. Εφόσον πρέπει να μετακινηθούν οι μαθητές θα πρέπει να υπάρξει έκγριση μετακίνησης από την Περιφέρεια. Έπειτα από τον αριθμό συμμετοχών καθορίζεται και το κόστος (είσοδος μουσείων, λεωφορεία κτλ).

Στην περίπτωση που είναι ειδικό πρόγραμμα, τότε δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο αριθμό μαθητών.

Για τους περιπάτους, δε χρειάζεται έγκριση γονέων, εφόσον γίνονται με τα πόδια.

Για να μην πραγματοποιηθεί μια εκδρομή λόγω άρνησης γονέων, θα πρέπει να είναι πολλοί αυτοί που αρνούνται τη συμμετοχή του παιδιού τους κι έτσι να μη συμπληρώνονται τα 2/3 των παιδιών.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Οι καθηγητές δεν είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύσουν στις πολυήμερες εκδρομές.

Στις άλλες, όπως περίπατοι και εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα εντός σχολικού ωραρίου, είναι υποχρεωμένοι να πάνε, εκτός αν με συγκεκριμένη άδεια από το διευθυντή οριστεί κάτι διαφορετικό.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

@ Ελίσα:

Συγγνώμη για το off topic αλλά μήπως είσαι υπερβολικη; Μήπως με αυτό το ασφυκτικό δίχτυ προστασίας τελικά κάνεις κακό και στο παιδί και σε σένα;

Φυσικά ο καθένας μεγαλώνει τα παιδιά του όπως θέλει, αλλά να πας συνοδεία με το σχολείο σε μουσείο επειδή φοβάσαι δεν είναι λίγο ακραίο (όπως παραδέχεσαι κι εσύ);

Ξαναλέω, δεν είναι επιθετικό το σχόλιο (κάθε άλλο), απλά απόρησα με την αποψή σου.

8HQvp2.png