Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Βίβλος για παιδιά

Recommended Posts

Γειά σας,

Μήπως έχετε να προτείνετε μια Βίβλο για παιδιά που όμως να μην είναι πολύ χριστιανική; Θα ήθελα κάτι όσο πιο αντικειμενικό γίνεται, που να εστιάζει στην ιστορία, στην αφήγηση ως αφήγηση, σα να διαβάζεις ένα παραμύθι, μια οποιαδήποτε ιστορία, να μην θεωρεί εκ προοιμίου ότι αυτός που το διαβάζει είναι χριστιανός ας πούμε και το διαβάζει για να ενδυναμώσει την πίστη του.

Εχετε καμιά ιδέα;

Διαφημίσεις

υπάρχει και μάλιστα αν δεν κάνω λάθος έχει και αντίστοιχο τίτλο.

Μας το δώρισαν οι νονοί της μικρής, αλλά δεν έχω ασχοληθεί, γιατί ακόμα είναι 2 ετών και δεν κάθεται να της διαβάσω ιστορίες και τέτοια.

Το έχω στο εξοχικό, οπότε ακριβή στοιχεία (τίτλο, συγγραφέα, εκδότη κλπ) θα μπορώ να σου δώσω από Δευτέρα.

Από μια πρόχειρη ματιά περιλαμβάνει και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη εν είδει παραμυθιού, σα να διαβάζεις μια απλή ιστορία. Δηλ. δεν προοικονομεί ότι ο αναγνώστης είναι Χριστιανός, θα μπορούσε να είναι μια αντίστοιχη ιστορία πχ για τον Μωάμεθ ή τον Βούδα, δεν μου φαίνεται φανατίλα ή προσυλητιστικό το περιεχόμενο (και σίγουρα λιγότερο από όσο τα αντίστοιχα βιβλία των Θρησκευτικών που κάναμε εμείς στο δημοτικό...).

Θα το κοιτάξω καλύτερα και θα σου πω τις λεπτομέρειες και μια πιο σαφή άποψη. (απλά, από Δευτέρα, καθότι στο parents μπαίνω μόνο από την εργασία μου)

Τέλεια, ευχαριστώ πάρα πολύ, μια χαρά είναι η Δευτέρα, να'σαι καλά :)

Α, και σόρυ για το γελοίο ερώτημα, απλώς δε μένω στην Ελλάδα, δε μπορώ να πάω σε ένα βιβλιοπωλείο και να ξεφυλλίσω διάφορα και ονλάιν βρίσκω πάρα πολλά, δεν είμαι σίγουρη πώς είναι το κείμενο

Γειά σας,

Μήπως έχετε να προτείνετε μια Βίβλο για παιδιά που όμως να μην είναι πολύ χριστιανική;

Με συγχωρεις για την ερωτηση που θα σου κανω ,αλλα τι εννοεις βιβλο που να μην ειναι πολυ χριστιανικη?και γιατι δεν περνεις αλλα παραμυθακια που ειναι και πιο ακινδυνα?

Γιατι οπως και να το κανουμε η Βιβλος μιλαει για το Θεο και για ενα σωρο θαυματα,τα οποια δεν εξηγουνται με την λογικη ,ουτε με γεγονοτα.

Οποτε κατευθυνσου καπου αλλου ,στα κλασικα παραμυθια,γιατι η ΒΙΒΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Η Βιβλος ειναι ενα θρησκευτικου περιεχομενου συγγραμα. Δεν ειναι ενα ακομα βιβλιο, ειναι ιερο και ακομα και αν δεν πιστευει καποιος, οφειλει να το σεβαστει. Δεν μπορεις να αφαιρεσεις το θρησκευτικο κομματι για να το διαβασεις, γιατι ετσι χανεις το νοημα.

Οποτε η γνωμη μου ειναι, οτι ειτε το διαβαζεις ως εχει, ειτε το αφηνεις γι αργοτερα.

Παντα η γνωμη μου και δεν κρινω κανεναν (και αν και δεν ειμαι πχ μουσουλμανα, ετσι θα διαβαζα ενα Κορανι, οχι μια βερσιον-ο,τι-να-ναι σαν να διαβαζω τις 1001 νυχτες, δεν θα επελεγα μια εκδοση που θα παραφραζε-αλλαζε το περιεχομενο ενος τετοιου βιβλιου)

Διαφημίσεις

Καταλαβαίνω αυτό που λέτε, αλλά σας παρακαλώ ας μην ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση εδώ. Το ερώτημα είναι σαφές νομίζω, αν έχετε μια σχετική πρόταση θα με βοηθήσετε. Ευχαριστώ

Με ολο το σεβασμο, σε ενα φορουμ μπηκες και εβαλες ενα μηνυμα σε εκθεση δημοσιως. Ιδιως οταν θιγεις θεματα θρησκευτικα, μην περιμενεις να μην απαντησει καποιος. Το ερωτημα ηταν σαφες, ναι, αλλα καμμια φορα δεν παιρνουμε τις απαντησεις που θελουμε γιατι θιγουμε πραγματα πιο σημαντικα απ ο,τι νομιζαμε.

Πιστευω οτι δεν σε προσεγγισε κανεις με φανατισμο ή επιθετικοτητα, απλα καναμε μια εκκληση για σεβασμο για κατι που για πολλους ειναι ιερο. Ευχαριστω.

Καλησπερα

Κοριτσια και εγω θα ηθελα να μου προεινετε εαν γνωριζετε μια εκδοση καταλληλη για παιδακι 5 χρονων.

Να ειναι απλη με πολλες εικονες.

Εχω ριξει μια ματια σε βιβλιοπωλεια και δεν εχω βρει καποια καταλληλη.

Ekaban υπαρχει βιβλος για τα παιδια. Εχω δει στην εκκλησια μας αντιτυπο αλλα δεν το εχω φυλλομετρησει. Αν δεν κανω λαθος ομως το παιδακι σου ειναι γυρω στα 3? μαλλον ειναι μικρουλι ακομη για να ασχολειθειτε... Εγω πειρα μια απλοποιημενη περιγραφη για το Πασχα αλλα με απογουτευσε. Ηταν κακη η μεταφραση? Ηταν τοσο απλοποιημενο το βιβλιο που δεν ειχε νοημα? Αποφασισα να το αφησω στα χερια του δασκαλου που τους κανει θρησκευτικα στο σχολειο...

Οποτε βρεθεις στην Ελλαδα ειμαι σιγουρη οτι κατι θα βρεις σε ολα τα μεγαλα βιβλιοπωλια. Κατι που θα τεριαζει με τον τροπο που σκευτεσαι.

Διαφημίσεις

Λεμονιά υπαρχουν πολλές, δες εδώ που έχει και σύγκριση τιμών: http://www.bestprice.gr/cat/4480/bible-books-for-children.html

Mmdad δεν είμαι σίγουρη ότι στην εκκλςία θα βρω τη Βίβλο που θέλω (ασε που δεν πάω δηλαδή). Τα παιδιά μου ειναι μεγαλύτερα, όχι 3 και δεν κάνουν θρησκευτικά, αυτό ειναι το θέμα, θέλω να έχουν καποια επαφή αλλα όχι απο την οπτική της εκκλησίας. Στην Ελλάδα θα αργήσω να πάω και όταν πάω θα είμαι διακοπές, δεν ξέρω αν τα νησιά ειναι το καλύτερο μέρος για να βρεις κάτι τέτοιο, μάλλον οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν περισσότερο ποικιλία.

Πολύ μπέρδεμα βρε κοπελιά... θέλεις να έχουν μια επαφή αλλά όχι από την οπτική της εκκλησίας... δεν μπορώ να το καταλάβω. Η Βίβλος είναι χριστιανικό θρηκευτικό ιερό βιβλίο εγώ τα μεσοβέζικα δεν τα καταλαβαίνω.

Mmdad δεν είμαι σίγουρη ότι στην εκκλςία θα βρω τη Βίβλο που θέλω (ασε που δεν πάω δηλαδή). Τα παιδιά μου ειναι μεγαλύτερα, όχι 3 και δεν κάνουν θρησκευτικά, αυτό ειναι το θέμα, θέλω να έχουν καποια επαφή αλλα όχι απο την οπτική της εκκλησίας.

Αφου από ότι λες δεν πολυπιστεύεις στον Χριστιανισμό, δεν πας εκκλησια κλπ, ειλικρινα θα συμφωνήσω με κάποιους από τους προηγούμενους, γιατί τότε θες τα παιδια σου να έχουν μια Βίβλο;

Λεμονιά υπαρχουν πολλές, δες εδώ που έχει και σύγκριση τιμών: http://www.bestprice.gr/cat/4480/bible-books-for-children.html

Mmdad δεν είμαι σίγουρη ότι στην εκκλςία θα βρω τη Βίβλο που θέλω (ασε που δεν πάω δηλαδή). Τα παιδιά μου ειναι μεγαλύτερα, όχι 3 και δεν κάνουν θρησκευτικά, αυτό ειναι το θέμα, θέλω να έχουν καποια επαφή αλλα όχι απο την οπτική της εκκλησίας. Στην Ελλάδα θα αργήσω να πάω και όταν πάω θα είμαι διακοπές, δεν ξέρω αν τα νησιά ειναι το καλύτερο μέρος για να βρεις κάτι τέτοιο, μάλλον οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν περισσότερο ποικιλία.

(Εγω την ιστορια του Πασχα ειχα παρει που ειναι στην λιστα). Παντως γενικα αν δεν ριξεις μια ματια απο κοντα μια και η αποψη διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο δυσκολα θα βγαλεις ακρη.

αν δεν εχεις προβλημα με την γλωσσα και στα εδω βιβλιοπωλια θα βρεις κατι. Η Βιβλος ειναι ιδια για ολους τους Χριστιανους.. Εναλλακτικα θα προτινα το βιβλιο θρησκευτικοων της αντιστοιχης ηλικιας με τα παιδια σου στο Ελληνικο σχολειο...

Διαφημίσεις

Ekklnsn gia sebasmo??? Giati? Poiov/ti de sebastnka?

Φιλη μου, ισως να ειναι θεμα διατυπωσης. Δηλ οπως λεει η Λεμονια παρακατω πχ, "μια Βιβλος διατυπωμενη με απλα λογια για παιδια" > για να καταλαβουν με απλα λογια το περιεχομενο της Βιβλου ειναι αλλο θεμα, και αλλο το "δεν θελω να ειναι πολυ Χριστιανικο". ;)

καλη συνεχεια.

Πάντως, ανεξάρτητα από τον βαθμό θρησκευτικότητας κάποιου, ακόμα κι αν δεν πιστεύει καθόλου δηλαδή, είναι απαραίτητο τα παιδιά μας να διδαχθούν την Παλαιά και την Καινή διαθήκη. Μετά από 2 χιλιετηρίδες Ορθοδοξίας, είναι λογικό οι ιστορίες αυτές να έχουν μπλεχτεί με τον πολιτισμό και την καθημερινότητά μας και να είναι θέμα γενικότερης παιδείας να τις γνωρίζει κανείς. Δεν έχει να κάνει μόνο με την πίστη.

Γι' αυτό μην παραξενεύεστε γιατί κάποιος μπορεί να ψάχνει ένα τέτοιο βιβλίο, ενώ δεν παει στην εκκλησία. Όταν μάλιστα, ακόμα και στο ελληνικό σχολείο, δεν διδάσκεται το μάθημα από αυτή την σκοπιά. Το δε βιβλίο των Θρησκευτικών της Τρίτης δημοτικού, θεωρεί ότι τα ξέρει το παιδί αυτά σε γενικές γραμμές και μιλάει περισσότερο για θέματα δόγματος.

Σαφές το ερώτημα. Κι εμένα με έχει προβληματίσει. Όχι μόνο για τη Βίβλο, αλλά και για τις βασικές άλλες θρησκείες. Θα ήθελα να γνωρίσουν τα παιδιά μου τους βασικούς άξονες και άλλων θρησκειών, με τον ίδιο ουδέτερο τόνο που διαβάζουν τη μυθολογία. Για να διαβάσουν π.χ. για μουσουλμανισμο, δε χρειάζεται να υπάρχει αυτή η θρησκευτική συναισθηματική φόρτιση που βιώνει ένας πιστός μουσουλμάνος. Μέχρι στιγμής δε βρήκα κάτι που να με ικανοποιεί. Έτσι, διάλεξα κάτι με καλή εικονογραφηση, και τα άλλα τα λέω εγώ με δικά μου λόγια. Μια καλή προσέγγιση, είναι αυτή μέσα από την τέχνη, που έχει κείμενο το οποίο συνοδεύει γνωστούς πίνακες ζωγραφικής. είναι από εκδόσεις σαββαλα. Αξίζει τον κόπο και έχει καλής ποιότητας δουλειά.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Για πες alcyon, τον τίτλο της έκδοσης αυτής, ακούγεται ενδιαφέρον!

Συμφωνώ κι εγώ για την χρησιμότητα του να ξέρει κανείς τα βασικά για 2-3 άλλες θρησκείες, αλλά για να βρεις σωστό παιδικό βιβλίο εκεί, είναι ακόμα δυσκολότερο και πρέπει να ξέρει και ο γονιός κάποια πράγματα για να επιλέξει σωστά.

Παντως κοριτσια εμενα μου αρεσε πολυ το βιβλιο της παλαιας διαθηκης που διδασκομασταν στην 3η Δημοτικου , πριν πολλα πολλα χρονια. Σιγουρα εσεις δεν το ειχατε προλαβει.

Ηταν απλο , κατανοητο ενδιαφερον σαν παραμυθι.

Δεν ξερω εαν υπαρχει αυτο το βιβλιο, αλλα ειμαι σιγουρη οτι τα σημερινα θρησκευτικα δεν θα ειναι ετσι, κρινοντας απο τα βιβλια αλλων μαθηματων που εχω δει.

Περιμενουμε alcyon τον τιτλο , εφοσον το εχεις ψαξει.

Εμενα οι αλλες θρησκειες δεν με ενδιαφερουν.

Δεν θελω να του φορτωσω το μυαλο του με πολλα και δεν νομιζω οτι οφελει ιδιατερα σε μικρες ηλικιες.

Ακομα και για την Βιβλο ειδικα την παλαια διαθηκη εχω και τις επιφυλαξεις μου για την ηλικια των 5 χρονων, που ειναι ο μικρος μου

πχ η θυσια του Ισαακ , μου φαινεται πολυ βαρυ για ενα τοσο μικρο παιδακι .

Για πες alcyon, τον τίτλο της έκδοσης αυτής, ακούγεται ενδιαφέρον!

Συμφωνώ κι εγώ για την χρησιμότητα του να ξέρει κανείς τα βασικά για 2-3 άλλες θρησκείες, αλλά για να βρεις σωστό παιδικό βιβλίο εκεί, είναι ακόμα δυσκολότερο και πρέπει να ξέρει και ο γονιός κάποια πράγματα για να επιλέξει σωστά.

http://www.politeianet.gr/books/9789604234172--sabbalas-iisous-o-uios-tou-anthropou-48295

Καλής ποιότητας έκδοση, ωραίο κείμενο. Και φυσικά καταπληκτική τεχνη! Αν και για τα μικρότερα παιδιά θέλει απλοποίηση. Επιλέγω τι θα τους διαβάσω από εκεί ή τα λέω με δικά μου λόγια. Μερικές ιστορίες τις άφησα για αργότερα.

Για άλλες θρησκείες δεν έψαξα πολύ. Μια φορά μόνο έπεσε στα χέρια μου μια παιδική εγκυκλοπαίδεια για τις βασικές θρησκείες, αλλά ήταν για παιδιά αρκετά μεγαλύτερα, οπότε δεν κοίταξα πολλές λεπτομέρειες.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Παντως κοριτσια εμενα μου αρεσε πολυ το βιβλιο της παλαιας διαθηκης που διδασκομασταν στην 3η Δημοτικου , πριν πολλα πολλα χρονια. Σιγουρα εσεις δεν το ειχατε προλαβει .

Ρε συ Λεμονια... Σ ΑΓΑΠΑΩ ρεεεεεεεεε :):):):):):):):):):)

Αχ όταν πλησιάζεις τα 40 και σου λέει κάποιος ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είσαι τόσο μεγάλη, ε, οκ, μου φτιάξεις τη μέρα, η μάλλον τη νύχτα γιατί έφαγα λίγο παραπάνω χτες και δε μπορώ να κοιμηθω (η ηλικία που λέγαμε).

Επι της ουσίας, αυτό ειναι το σημείο εκκίνησης μου, πάμε αρκετά σε μουσεία και εκεί καταλαβαίνεις πόσο υπάρχει η θρησκεία μας στη ζωή μας, μαμά ποια ειναι αυτή η κυρία, η Παναγία, ποια ειναι η Παναγία, τέλος πάντων σε μουσείο ήρθαμε δε μπορώ να κάνω μάθημα θρησκευτικών θα προτιμούσα να τους λέω αλλα πράγματα που τα ξερω καλύτερα :):)

Αυτό με τη θυσία του αβρααμ το θυμάμαι ακόμα όταν πήγα σχολείο και το κάναμε στα θρησκευτικά, είχα πάθει σοκ και ρώταγα το μπαμπά μου μπαμπά εσένα αν σου πει ο θεός θα με σκοτώσεις; Και μου έλεγε τι λες μωρέ θα του πω άντε απο κει παλιοθεέ που θες να σκοτώσω το κοριτσάκι μου αλλα δε με έπειθε και πολυ, ο φόβος ήταν εκεί...οπότε κκι εγώ λέω να τα πηδάω αυτά αλλα δεν ξερω για πόσο ίσως καποια στιγμή πρεπει να τους τα λέμε, γιατί θα τα μάθουν και κάτι θα πάθουν (ασε που υπάρχουν κάμποσοι πίνακες με τη θυσία του αβρααμ, μην τρέχω στο μουσείο και κάθομαι εκείνη την ώρα να εξηγω:):):):):))

Παντως κοριτσια εμενα μου αρεσε πολυ το βιβλιο της παλαιας διαθηκης που διδασκομασταν στην 3η Δημοτικου , πριν πολλα πολλα χρονια. Σιγουρα εσεις δεν το ειχατε προλαβει.

Ηταν απλο , κατανοητο ενδιαφερον σαν παραμυθι.

Δεν ξερω εαν υπαρχει αυτο το βιβλιο, αλλα ειμαι σιγουρη οτι τα σημερινα θρησκευτικα δεν θα ειναι ετσι, κρινοντας απο τα βιβλια αλλων μαθηματων που εχω δει.

Περιμενουμε alcyon τον τιτλο , εφοσον το εχεις ψαξει.

Εμενα οι αλλες θρησκειες δεν με ενδιαφερουν.

Δεν θελω να του φορτωσω το μυαλο του με πολλα και δεν νομιζω οτι οφελει ιδιατερα σε μικρες ηλικιες.

Ακομα και για την Βιβλο ειδικα την παλαια διαθηκη εχω και τις επιφυλαξεις μου για την ηλικια των 5 χρονων, που ειναι ο μικρος μου

πχ η θυσια του Ισαακ , μου φαινεται πολυ βαρυ για ενα τοσο μικρο παιδακι .

Ακριβώς κι εγώ αυτό περίμενα, όταν άρχισε ο γιος μου την Τρίτη τάξη, ένα βιβλίο παρόμοιο με αυτό που διδασκόμασταν εμείς, Παλαιά Διαθήκη στην Τρίτη, Καινή στην Τετάρτη αν δεν κάνω λάθος. Δυστυχώς το βιβλίο είναι τελείως άλλο πράγμα και χωρίς κατά την γνώμη μου καμία γνωστική αξία. Ομοίως και της Τετάρτης που έχω δει, παραπέρα δεν ξέρω. Μια μιλάνε για πράγματα που θα άκουγε κανείς στο κατηχητικό (το παλιό, όχι το σημερινό!), μια για πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης, μια για της Καινής, μια για το Βυζάντιο, άντε να βγάλεις άκρη!

Οπότε ετοιμαστείτε και οι θρήσκες και οι μη θρήσκες, να διδάξετε βασικά πράγματα στα παιδιά σας, αλλιώς δεν θα καταλαβαίνουν τίποτα τα κακόμοιρα! (Ποιός Σαμαρείτης? Τί είναι το Ισραήλ? Πότε ζήσανε όλοι αυτοί? Γιατί τελικά εμείς πιστεύουμε σε αυτά τα πράγματα, αφού είναι από άλλη χώρα? κ.λ.π.).

Κι ένα καλό βιβλίο, το χρειαζόμαστε όλοι για να τα πούμε αυτά.

Συμφωνώ ότι για άλλες θρησκείες και ιδεολογίες θα μιλήσει κανείς σε μεγαλύτερα παιδιά ή όταν τους δημιουργηθεί η απορία.

http://www.politeianet.gr/books/9789604234172--sabbalas-iisous-o-uios-tou-anthropou-48295

Καλής ποιότητας έκδοση, ωραίο κείμενο. Και φυσικά καταπληκτική τεχνη! Αν και για τα μικρότερα παιδιά θέλει απλοποίηση. Επιλέγω τι θα τους διαβάσω από εκεί ή τα λέω με δικά μου λόγια. Μερικές ιστορίες τις άφησα για αργότερα.

Για άλλες θρησκείες δεν έψαξα πολύ. Μια φορά μόνο έπεσε στα χέρια μου μια παιδική εγκυκλοπαίδεια για τις βασικές θρησκείες, αλλά ήταν για παιδιά αρκετά μεγαλύτερα, οπότε δεν κοίταξα πολλές λεπτομέρειες.

Ευχαριστώ για το link και συμφωνώ με τα υπόλοιπα σχόλιά σου!

επανέρχομαι και εγώ στο θέμα

εμάς το βιβλίο τιτλοφορείται ''Η Βίβλος για τα μικρά παιδιά'', συγγραφέας Anna Casalis και έχει πολύ ωραία εικονογράφηση!

Δεν πρόλαβα να εντρυφήσω ακόμα, καθότι ήταν πολύ γεμάτο το σαββατοκύριακό μας, αλλά εκ πρώτης όψεως δείχνει αρκετά ψύχραιμα γραμμένο, πιο πολύ σαν παραμύθι παρά σαν θρησκευτική διδαχή.

Εύχομαι να βοήθησα!