Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τοκετός-ασφαλισμένη ΟΠΑΔ, τι δικαιούμαι; διαδικασία

Recommended Posts

Είμαι δημόσιος υπάλληλος με ασφάλιση ΟΠΑΔ και πρόκειται να γεννήσω σε ιδιωτική κλινική. Μου έδωσαν τις τιμές που ισχύουν για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά δε βρέθηκε κανείς να μου εξηγήσει σαφώς ακόμα τη διαδικασία που πρέπει ν' ακολουθήσω.

Πληρώνω το μαιευτήριο και υποβάλλω την απόδειξη στον ΟΠΑΔ για να πάρω το ποσό που καλύπτουν ή αφαιρείται το ποσό κατευθείαν απ' τον λογαριασμό πριν πληρώσουμε και τα βρίσκει μετά το μαιευτήριο απευθείας με τον ΟΠΑΔ;

Και τι ύψους είναι το ποσό αυτό πλέον; :confused:

Επίσης, ξέρει κανείς να με διαφωτίσει τι γίνεται στην περίπτωση που έχεις και συμπληρωματική ασφάλιση απ' τον σύζυγο;:confused:

Ευχαριστώ πολύ!

27pzp3.png

qIUIp2.png

Διαφημίσεις

Εφόσον τους είπες ότι είσαι ασφαλισμένη του ΟΠΑΔ, ο τιμοκατάλογος που σου έδωσαν είναι το ακριβές ποσό που θα πληρώσεις. Εχει αφαιρεθεί ήδη αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο μαιευτήριο.

Εφόσον τους είπες ότι είσαι ασφαλισμένη του ΟΠΑΔ, ο τιμοκατάλογος που σου έδωσαν είναι το ακριβές ποσό που θα πληρώσεις. Εχει αφαιρεθεί ήδη αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο μαιευτήριο.

Ωχ.. και ελπίζαμε ότι θα γλιτώσουμε κάτι απ' το ποσό... Γνωρίζεις κάτι για τη διαδικασία; χρειάζεται να κάνω κάτι πριν φτάσει εκείνη η ώρα σε σχέση με το ταμείο μου πχ...;

27pzp3.png

qIUIp2.png

Γέννησα το τρίτο μου παιδάκι τον Απρίλιο του '13 στο Μητέρα οπότε δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Η τιμή παλιότερα ήταν γύρω στα 2100 για τρίκλινο και ο τότε ΟΠΑΔ σου έδινε πίσω 1000 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό. Τώρα πληρώνεις περίπου 1400 ευρώ με ΕΟΠΥΥ. Βέβαια στο Μητέρα σου δίνεται η δυνατότητα να μείνεις μόνο 1 βράδυ (εφόσον είσαι με φυσιολογικό τοκετό) και να πληρώσεις σχεδόν τα μισά. Εγώ το έκανα καθώς είχα τα άλλα δύο παιδιά στο σπίτι και αγχωνόμουν πολύ. Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον το μωρό είναι καλά, το παίρνεις μαζί σου στο σπίτι και μετά από 3 μέρες έρχεται μαία στο σπίτι να το δει και να του πάρει αίμα για την εξέταση για τον ίκτερο. Εννοείται ότι σε επισκέπτεται και παιδίατρος. Απλώς αν είναι το πρώτο σου παιδάκι μπορεί όλο αυτό να είναι πολύ "απότομο" για την ψυχολογία σου και να φρικάρεις.

Επίσης, φεύγοντας από το μαιευτήριο, στο λογιστήριο μου ζήτησαν να πληρώσω 250 ευρώ ως εγγύηση για την προσκόμιση του ΑΜΚΑ του μωρού και της αίτησης ασφάλισης στον ΕΟΠΥΥ εντός 3 εργάσιμων ημερών. Αν το κάνεις σου τα επιστρέφουν. Πρέπει λοιπόν καταρχήν να βγάλεις από ένα ΚΕΠ τον ΑΜΚΑ (μπορεί να το κάνει και ο άντρας σου έχοντας μαζί τη ληξιαρχική πράξη γέννησης που θα πάρεις από το μαιευτήριο). Βγαίνοντας από το μαιευτήριο πρέπει να πας (ή κάποιος άλλος με εξουσιοδότηση) στον ΕΟΠΥΥ στην οδό Ηπείρου (μόνο εκεί) μαζί με όλα τα χαρτιά (αποδείξεις του μαιευτηρίου, ληξιαρχική πράξη γέννησης, το βιβλιάριό σου, ταυτότητα, την απόδειξη των 250 ευρώ). Στον ΕΟΠΥΥ θα σου δώσουν μία βεβαίωση με Α.Π. την οποία θα προσκομίσεις στο λογιστήριο του μαιευτηρίου για να πάρεις τα χρήματά σου πίσω. Το βιβλιάριο του μωρού θα το πάρεις μετά από 40 ημέρες περίπου. Το πρόβλημα είναι ότι στον ΕΟΠΥΥ έχει πάρα πολύ κόσμο καθώς καλύπτει πλέον όλη την Αττική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πας από τα χαράματα και να πάρεις σειρά για να πάρεις νούμερο. Μιλάμε για δράμα!Εκτός αν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Ελπίζω να σε βοήθησα. Σου εύχομαι με το καλό το μωράκι σου.

Διαφημίσεις

Σ' ευχαριστώ πολύ, ήσουν κάτι παραπάνω από κατατοπιστική - αν και θα πρέπει να ελέγξω ξανα μήπως άλλαξε κάτι, με τους ρυθμούς που μεταβάλλονται όλα τελευταία...

Για το ΑΜΚΑ δεν ανησυχώ γιατί θα το ασφαλίσει σε άλλον φορέα ο μπαμπάς του, οπότε θα είναι λογικά διαφορετική η διαδικασία..

27pzp3.png

qIUIp2.png

• 1 year later...

Καλημέρα! Μήπως μπορεί κανείς που τα έχει πρόσφατα να με ενημερώσει για τη διαδικασία δικαιολογητικών για ΑΜΚΑ (αν έχει αλλάξει κάτι από τα παραπάνω) και έπειτα για επιδόματα (τοκετού, ανατροφής) σε ασφαλισμένους ΟΠΑΔ;

GCqDp3.png qpsdp2.png