Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Διαφορα ποσοτητας και ποιοτητας γαλακτος απο μαμα σε μαμα.

Recommended Posts

Καλημερα. Θα ήθελα να μου απαντήσεις Αγλαία σε μερικές απορίες μου όποτε μπορέσεις. Αν και θήλασα 8 μήνες, συνεχεια μου δημιουργούνται διάφορες απορίες και ερωτήματα για το αν έκανα κάποια πράγματα καλά η όχι.

Καταρχήν, όλες οι μαμαδες έχουμε αρκετο γάλα με το που γεννάμε για να χορτάσουμε τα παιδιά μας ή αλλάζει και η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος από μαμα σε μαμα?Κι αν ισχύει αυτό από τι εξαρτάται?Από το μέγεθος του στήθους, από την διατροφή κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η από άλλους παράγοντες?

Δηλαδή, όσο αναφορά εμένα, όταν πρωτοπήγα σπίτι και για τις πρώτες 20 ημέρες(μπορεί και παραπάνω) η μπέμπα αν και θήλαζε, έκλαιγε συνεχεια, δεν κοιμοταν και την εβαζα στο στηθος μου συνεχεια. Τώρα επειδη γεννησε η αδερφη μου βλέπω ορισμενες διαφορες. Ο μικρος της τρωειι αν 4 ωρες (και ειναι 1 εβδομαδας μωρο) κοιμαται συνεχεια, δεν κλαιει και η αδερφη μου βλεπω οτι εχει πολυ γαλα. Είναι πέτρα το στήθος της ενω το δικό μου αργησε πολύ για να γίνει πέτρα (δηλαδη να καταλαβω ότι εχω αρκετο γάλα). Σκέφτομαι λοιπόν μήπως την πείνασα την καημενούλα τη δικιά μου στην αρχή και γιαυτο έκλαιγε συνεχεια. Βέβαια ποτέ δεν έδωσα μπιμπερό.

Έκανα καλά Αγλαία?Μήπως δεν έιχα καλό και αρκετό γάλα?

Ευχαριστώ πολύ.

alex

Διαφημίσεις

Καταρχήν, όλες οι μαμαδες έχουμε αρκετο γάλα με το που γεννάμε για να χορτάσουμε τα παιδιά μας ή αλλάζει και η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος από μαμα σε μαμα?Κι αν ισχύει αυτό από τι εξαρτάται?Από το μέγεθος του στήθους, από την διατροφή κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η από άλλους παράγοντες?

Αλλάζει και η ποιότητα* και η ποσότητα και το μόνο πράγμα από το οποίο εξαρτάται, είναι το μωρό:) Όσο μεγαλώνει, αλλάζουν οι ανάγκες του και το μητρικό γάλα, σε αντίθεση με τη σκόνη, μπορεί να "προσαρμοστεί".

*Για τη ποιότητα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, θα χρησιμοποιούσα αντ'αυτής τη λέξη "σύσταση".

να συμπληρώσω ότι όλα τα παιδιά, και όλα τα "βυζιά" (:D )δεν είναι ίδια! άλλα τρώνε κάθε μισή ώρα στην αρχή, άλλα κάθε 1, άλλα χωρίς κανένα πρόγραμμα, ακόμα και όταν μεγαλώσουν αρκετά!

Άλλα στήθη πετρώνουν κατά τη διάρκεια εδραίωσης της γαλουχίας (δίμηνο περίπου), άλλα όχι, μέχρι να προσαρμοστεί η παραγωγή στις ανάγκες του παιδιού.

Σχεδόν όλες οι μαμάδες έχουν δυνατότητα να θρέψουν το μωρό τους.

Οι ελάχιστες περιπτώσεις που δεν έχουν, συνήθως μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μωρού τους σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Θέμα ποιότητας ή σύστασης, όπως το θέτει η dooo:

Στις συνηθισμένες περιπτώσεις, το μόνο που εξαρτάται από τη διατροφή της μαμάς είναι το είδος των λιπαρών οξέων που καταναλώνει η μαμά. Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες και στοιχεία που, αν λείπουν από τη μαμά, ίσως να λείψουν και από το γάλα, αλλά μιλάμε για σοβαρές περιπτώσεις υποσιτισμού.

Φυσικά, αλλάζουν και τα αντισώματα σε είδος και σύσταση, ανάλογα με την υγεία της καθεμίας.

Κάποιες τροφές μπορεί να προκαλούν δυσφορία στο μωρό πχ κρεμμύδια, όσπρια, γαλακτοκομικά αλλά αυτό δεν είναι στάνταρ και έτσι δεν μπορεί να δοθεί γενική οδηγία "μην τρως αυτο κι εκείνο".

Αν το μωρό δείξει συμπτώματα δυσφορίας ή εκδηλώσει αλλεργία σε κάτι που τρώει η μαμά (το πιο συνηθισμένο είναι τα γαλακτοκομικά), τότε βγαίνει η τροφή από το διαιτολόγιο της μητέρας για κάποιο διάστημα.

Η καφεΐνη και το αλκοόλ περνάνε στο γάλα με ανάλογα αποτελέσματα.

Για την ποσότητα:

- δεν εξαρτάται από το μέγεθος

- η ποσότητα επαρκεί για τις ανάγκες του μωρού, εφόσον αυτό θηλάζει ανεμπόδιστα, όποτε το ζητήσει. Σε κάποιες περιπτώσεις, πχ νεογέννητα, χρειάζεται να προκαλούμε το μωρό να θηλάσει, αν για κάποιο λόγο είναι νωθρό.

- η ποσότητα αυξάνεται με επιπλέον ή/και μεγαλύτερους θηλασμούς, όταν το μωρό έχει αυξημένες ανάγκες.

- ένα μωρό που θηλάζει καιρό μπορεί να θηλάζει πιο αποτελεσματικά=πιο γρήγορα αλλά αυτό δεν δείχνει τίποτε για την ποσότητα που πίνει

- ανάμεσα στους θηλασμούς, αποθηκεύεται ελάχιστο γάλα στο στήθος. Σε άλλες αποθηκεύεται λίγο και σε άλλες περισσότερο αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το μέγεθος αλλά από το πώς έχει διαμορφωθεί το στήθος στην εγκυμοσύνη και τον πρώτο καιρό της γαλουχίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι παράγει πιο πολύ γάλα αλλά ότι είναι πιο άμεσα διαθέσιμο στο μωρό.

- Κάποια αφεψήματα και φάρμακα μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν την παραγωγή.

- Η ποσότητα που πίνει το μωρό εκτιμάται από τις βρεγμένες πάνες. Επίσης από τις κενώσεις του μωρού καταλαβαίνουμε αν πρέπει να αλλάξουμε τρόπο που θηλάζουμε το μωρό.

Για τη δική σου περίπτωση: δεν έδωσες μπιμπερό, το παιδάκι σου μεγάλωσε κανονικά και αμφιβάλλεις ότι είχες καλό και αρκετό γάλα;;; :shock: Τι άλλες αποδείξεις θες;;;

Οι λόγοι που έκλαιγε το μωρό σου στην αρχή μπορεί να είναι πολλοί. Μπορεί να μην έπιανε σωστά το μωρό, μπορεί να είχε κωλικούς, μπορεί ακόμα-ακόμα να παίζουν ρόλο οι συνθήκες της γέννησης που μπορεί να κάνουν ένα μωρό νευρικό.

Αυτά και άλλα που ξεχνάω ...

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Διαφημίσεις

Και βέβαια έκανες καλά και θήλασες το παιδάκι σου. :)

Όσο για το αν είχες αρκετό γάλα, το γάλα προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού. Όσο ζητάει το μωρό, τόσο πιο πολύ γάλα κατεβαίνει.

Μερικές φορές αυτό που συμβαίνει,(τουλάχιστον αυτό μου είπε μια συμβουλος θηλασμού όταν έκανα την ίδια ερώτηση με σένα)είναι οτι κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο... αποθηκευτικό χώρο. :lol:

Το γάλα όμως παράγεται συνεχόμενα όσο το μωρό είναι στο στήθος και ζητάει κι άλλο. Ίσως να μην ήταν αρκετά γρήγορη η ροή τον πρώτο καιρό. Κι αυτό όμως σιγά σιγά προσαρμόζεται, και ο μόνος τρόπος για να γίνει, είναι να θηλάζεις όσο συχνά ζητάει το μωρό, και για όση ώρα θέλει.

Κι εγώ τους πρώτους δύο μήνες, τη θήλαζα καθε 45 λεπτά :shock:

Το να τρώει το παιδί κάθε 4 ώρες όπως της αδερφής σου, είναι σπάνιο. Και συνήθως μέχρι να εδραιωθεί η γαλουχία, καλό είναι να μην περνάνε πάνω από 3 ώρες χωρίς θηλασμό.

Το γάλα σου ήταν σίγουρα καλό, αφού κατάφερες να φτάσεις το παιδάκι σου 8 μηνών. Το γάλα της κάθε μητέρας είναι καλό, και φτιαγμένο ειδικά για το παιδάκι της. Υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγη για μητρικό γάλα, και το σώμα κάθε μητέρας την ακολουθεί πιστά.

Το οτι είχε γκρίνια το μωράκι σου, και έτρωγε συχνά, δε σημαίνει οτι πεινούσε. Μπορείν να πονούσε η κοιλίτσα, να φοβόταν, να ήθελε τη μαμά του κοντά.. κλπ. Ο τοκετός είναι δύσκολος και για το παιδί. Πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να τα καταφέρει. Και ξαφνικά εκεί που ήταν στα ζεστά, χωρίς να πεινάει, και να κρυώνει, ακούγωντας συνέχεια την καρδούλα της μαμάς του, βρίσκεται μόνο του σ'ένα κρεβάτι, με μόνη παρηγοριά το θηλασμό. Ετσι συνδέεται πάλι με τη μαμά του. Σίγουρα κι εγώ θα θελα να θηλάζω συνέχεια στη θέση του :wink:

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, κι έχει τους δικούς του ρυθμούς. Τώρα που η δική μου μεγάλωσε λίγο, βλέπω πως ακόμα και με το φαγητό, κάνει πολλά και πολύ μικρά γεύματα. Άρα δεν έφταιγα εγώ που έτρωγε συνέχεια. Αυτές ήταν οι ανάγκες της, αυτοί ήταν οι ρυθμοί της.

Έκανες πολύ καλά που θήλασες το μωράκι σου. Μη το αμφισβιτείς ποτέ αυτό! :D

Ευχαριστώ παρα πολύ κορίτσια! Δεν είχα καμια αμφιβολια για το αν εκανα καλα που θηλασα. Ημουν και είμαι σίγουρη πως εκανα το καλυτερο. Απλά σκεφτομουν αμηπως την πεινασα την καημενουλα στην αρχη. Μετά βεβαια όλα εφτιαξαν!Και προγραμμα ειχαμε, και τρωγαμε καλα και ολα τελεια.!Ευχαριστω πολύ.

alex

Καταρχήν, όλες οι μαμαδες έχουμε αρκετο γάλα με το που γεννάμε για να χορτάσουμε τα παιδιά μας ή αλλάζει και η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος από μαμα σε μαμα?

Η ποιότητα του γάλακτος είναι σταθερή, υπάρχουν μικροδιαφορές στα είδη των λιπαρών οξέων (όχι στην ποσότητα του λίπους) που εξαρτώνται από τη διατροφή της μαμάς αλλά αυτό δεν είναι καν άξιο αναφοράς.

Η ποσότητα που παράγεται στην αρχή δεν είναι σταθερή, οι περισσότερες μητέρες έχουν υπερπαραγωγή, κάποιες έχουν μειωμένη παραγωγή αλλά σε όλες η παραγωγή ρυθμίζεται από το θηλασμό του παιδιού. Αυτές με την υπερπαραγωγή ίσως να υποφέρουν μέχρι να ρυθμιστεί η παραγωγή αν δεν έχουν βοήθεια. Οι μητέρες με μειωμένη παραγωγή παιδεύονται με πολύ συχνούς θηλασμούς. Η αρχική παραγωγή εξαρτάται από την ισορροπία των ορμονών που επηρεάζουν τη γαλουχία τις πρώτες 2-3 εβδομάδες, όμως η συνέχεια της παραγωγής εξαρτάται κυρίως από το θηλασμό του μωρού.

Κι αν ισχύει αυτό από τι εξαρτάται?Από το μέγεθος του στήθους, από την διατροφή κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η από άλλους παράγοντες?

Η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο, το μέγεθος του στήθους επίσης κανένα ρόλο.

Η ορμονική ισορροπία είναι ένα μεγάλο θέμα, το παρατηρούμε, δεν παρεμβαίνουμε, το σεβόμαστε, προσαρμοζόμαστε στα όσα μας υπαγορεύει.

Δηλαδή, όσο αναφορά εμένα, όταν πρωτοπήγα σπίτι και για τις πρώτες 20 ημέρες(μπορεί και παραπάνω) η μπέμπα αν και θήλαζε, έκλαιγε συνεχεια, δεν κοιμοταν και την εβαζα στο στηθος μου συνεχεια. Τώρα επειδη γεννησε η αδερφη μου βλέπω ορισμενες διαφορες. Ο μικρος της τρωειι αν 4 ωρες (και ειναι 1 εβδομαδας μωρο) κοιμαται συνεχεια, δεν κλαιει και η αδερφη μου βλεπω οτι εχει πολυ γαλα. Είναι πέτρα το στήθος της ενω το δικό μου αργησε πολύ για να γίνει πέτρα (δηλαδη να καταλαβω ότι εχω αρκετο γάλα). Σκέφτομαι λοιπόν μήπως την πείνασα την καημενούλα τη δικιά μου στην αρχή και γιαυτο έκλαιγε συνεχεια. Βέβαια ποτέ δεν έδωσα μπιμπερό.

Τα μωρά δεν βγαίνουν από εργοστάσιο για να έχουν όλα τις ίδιες τεχνικες προδιαγραφές, να κάνουν τους ίδιους ήχους με την ίδια συχνότητα. Η βιομηχανική επανάσταση μας έχει επηρεάσει ΄στον τρόπο που σκεπτόμαστε αλλά (ευτυχώς) δεν μπορεί να παρέμβει στη βιοποικιλότητα. Θα κινδυνεύμε από αφανισμό αν είμασταν ολόιδιοι.

Το ίδιο και οι μαμάδες. Δεν είναι ίδιες.

Ακόμη και αν πάρεις δύο μωρά και τα ταΐζεις με το μπουκάλι ακριβώς την ίδια ποσότητα και την ίδια ώρα, αυτό δεν διασφαλίζει ότι θα έχουν την ίδια συμπεριφορά. Το μωρό της αδελφής σου έχει τα μισά γονίδια από την αδελφή σου και τα μισά από τον άντρα της. Το δικό σου έχει τα μισά από εσένα (που εν μέρη είναι κοινά με αυτά της αδελφής σου) και τα μισά από τον άντρα σου. Τα μωρά σας διαφέρουν στο 75% περίπου των γονιδίων. το 25% που απομένει δεν μπορεί να διασφαλίσει κοινή συμπεριφορά πόσο μάλλον σε διαφορετικές μαμάδες. Εσύ και η αδελφή σου έχετε μεγάλη πιθανότητα να έχετε περίπου 50% κοινά γονίδια, όμως υπάρχουν και πολλά που είναι μη κοινά.

Ο θηλασμός είναι ένα δυναμικό φαινόμενο ικανό να προσαρμοστεί σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνεις κάτι στο οποίο δεν μπορείς να παρέμβεις.

Έκανα καλά Αγλαία?Μήπως δεν έιχα καλό και αρκετό γάλα?

Έκανες καλά όμως παρασύρεσαι σε περίεργες σκέψεις που δεν βοηθούν πουθενά. Δεν υπάρχει μη καλό ή κακό γάλα. Αυτό που έκανες ήταν το μοναδικό που μπορούσες να κάνεις για το συγκεκριμένο μωρό. Αν αποκτήσεις με το καλό ένα άλλο θα δεις ότι οι ομοίτητες θα είναι πολύ λιγότερες από τις διαφορές. Αν περιμένεις να είναι όλα όμοια οι διαφορές θα σε γεμίσουν ανησυχία χωρίς λόγο.

Αν δεν διαφέραμε η ζωή θα ήταν πολύ μονότονη και αδιάφορη...

καθε φορα που πεφτω ψυχολογικα και αμφιβαλλω για την αποτελεσματικοτητα του θηλασμου του μπεμπη μπαινω στο φορουμ και τσουπ οι συμβουλες της Αγλαιας μου αναπτερωνουν το ηθικο.

Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Διαφημίσεις

Τι να κάνουμε που το γάλα μας δεν έρχεται σε κουτί να γράφει την ποσότητα, και τα συστατικά. :shock:

Η απόδειξη όμως είναι τα παιδάκια μας, που μεγαλώνουν σωστά! :wink:

Βεβαίως και έκανες καλά!!Πρόσφερες στο μωράκι σου ότι καλύτερο!! :)

Θα σου κάνω δύο ερώτησεις και απάντησε τες στον εαυτό σου για να καταλάβεις...Πως ενοιώθες όταν εβλέπες το μωράκι σου να θηλάζει και πως όταν πήγαινες στο γιατρό και σου έλεγε ότι έβαλε βάρος??? Αν την ταϊζες ξένο γάλα σίγουρα δεν θα ένοιωθες αυτά τα συναισθήματα!!!

• 1 year later...
Η ποιότητα του γάλακτος είναι σταθερή, υπάρχουν μικροδιαφορές στα είδη των λιπαρών οξέων (όχι στην ποσότητα του λίπους) που εξαρτώνται από τη διατροφή της μαμάς αλλά αυτό δεν είναι καν άξιο αναφοράς.

Αγλαία, θα ήθελα μια διευκρίνιση σχετικά με αυτό που αναφέρεις. Είναι σίγουρο ότι η ποσότητα του λίπους δεν διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα; Πρόσφατα γέννησε μια φίλη (πρώτο παιδί) και τόσο η ίδια όσο και τρίτοι έχουν παρατηρήσει πόσο πολύ λίπος έχει το γάλα της όταν το ταίζει με το μπιμπερό (ξέρεις, όπως διαχωρίζεται κι ανεβαίνει προς τα πάνω όταν το έχεις στο ψυγείο) - φαίνεται να είναι τόσο πολύ που ενώ το ανακατεύει δεν διαλύεται αρκετά (;) Η ίδια πιστεύει ότι το γάλα της είναι "παχύ" γιατί το μωρό (20 ημερών περίπου) κοιμάται ήδη 5 ώρες συνεχόμενα το βράδυ αλλά και γιατί το γάλα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κίτρινο (σαν κρέμα). Να σημειώσω ότι το μωρό έχει ξεπεράσει τον αρχικά υψηλό ίκτερο και η παιδίατρος είπε ότι ο ίκτερος που έχει τώρα (περίπου στο 7, κατά την εκτίμησή της...) είναι από το μητρικό γάλα και της συνέστησε να μην το ξυπνά το βράδυ...

Το ερώτημά μου είναι: μπορεί η διατροφή να παίζει ρόλο και στην ποσότητα των λιπαρών και όχι μόνο στο είδος? Το δικό μου παιδί που μέχρι και τώρα (4,5 μηνών) ξυπνάει συχνά το βράδυ για να φάει, παίρνει "αδύνατο" γάλα?

Αγλαία, θα ήθελα μια διευκρίνιση σχετικά με αυτό που αναφέρεις. Είναι σίγουρο ότι η ποσότητα του λίπους δεν διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα; Πρόσφατα γέννησε μια φίλη (πρώτο παιδί) και τόσο η ίδια όσο και τρίτοι έχουν παρατηρήσει πόσο πολύ λίπος έχει το γάλα της όταν το ταίζει με το μπιμπερό (ξέρεις, όπως διαχωρίζεται κι ανεβαίνει προς τα πάνω όταν το έχεις στο ψυγείο) - φαίνεται να είναι τόσο πολύ που ενώ το ανακατεύει δεν διαλύεται αρκετά (;) Η ίδια πιστεύει ότι το γάλα της είναι "παχύ" γιατί το μωρό (20 ημερών περίπου) κοιμάται ήδη 5 ώρες συνεχόμενα το βράδυ αλλά και γιατί το γάλα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κίτρινο (σαν κρέμα). Να σημειώσω ότι το μωρό έχει ξεπεράσει τον αρχικά υψηλό ίκτερο και η παιδίατρος είπε ότι ο ίκτερος που έχει τώρα (περίπου στο 7, κατά την εκτίμησή της...) είναι από το μητρικό γάλα και της συνέστησε να μην το ξυπνά το βράδυ...

Το ερώτημά μου είναι: μπορεί η διατροφή να παίζει ρόλο και στην ποσότητα των λιπαρών και όχι μόνο στο είδος? Το δικό μου παιδί που μέχρι και τώρα (4,5 μηνών) ξυπνάει συχνά το βράδυ για να φάει, παίρνει "αδύνατο" γάλα?

Αν μου επιτρέπεις και πάλι πριν σου απαντήσει η Αγλαΐα διάβασε εδώ

http://www.kellymom.com/nutrition/milk/change-milkfat.html

ο ύπνος είναι άλλη ιστορία μην το κρατάς ως μέτρο σύγκρισης για το γάλα σου...... η μικρή μου απο 2 μέχρι 7 μηνών κοιμόταν μέχρι και 10 ώρες χωρίς να ξυπνάει αλλά μπαίνοντας στις στέρεες (και με βάση τα λεγόμενα της παιδιάτρου όντας και πιο χορτάτη δεν θα έπρεπε να ξυπνάει) ξύπνάει 2-3 φορές μέχρι και σήμερα. Δεν είναι μόνο το φαγητό που τους κάνει να ξυπνάνε.

Διαφημίσεις

πραγματικα με ενδιαφερει κι εμενα αυτο το θεμα της ποιοτητας γιατι κι εγω θηλασα το παιδι μου αλλα το γαλα μου οταν καποιες φορες το εβγαλα με θηλαστρο ηταν στην εμφανιση σαν γαλα λαιτ, οχι ιδιαιτερα πηχτο και χρωμα υπολευκο. Αραγε οταν ειναι ετσι το γαλα περιεχει και λιγοτερα θρεπτικα συστατικα ή/και αντισωματα; Παντα ειχα αυτη την απορια.

πραγματικα με ενδιαφερει κι εμενα αυτο το θεμα της ποιοτητας γιατι κι εγω θηλασα το παιδι μου αλλα το γαλα μου οταν καποιες φορες το εβγαλα με θηλαστρο ηταν στην εμφανιση σαν γαλα λαιτ, οχι ιδιαιτερα πηχτο και χρωμα υπολευκο. Αραγε οταν ειναι ετσι το γαλα περιεχει και λιγοτερα θρεπτικα συστατικα ή/και αντισωματα; Παντα ειχα αυτη την απορια.

Αυτό συμβαίνει ότι με το θήλαστρο αντλούσες μόνο το πρώτο γάλα και δεν έφθανες στο λιπαρό. Για αυτό φταίει το θήλαστρο. Το μωρό σου έχει άλλες δυνατότητες και το γάλα σου δεν ήταν λάιτ :D

Αν μου επιτρέπεις και πάλι πριν σου απαντήσει η Αγλαΐα διάβασε εδώ

http://www.kellymom.com/nutrition/milk/change-milkfat.html

ο ύπνος είναι άλλη ιστορία μην το κρατάς ως μέτρο σύγκρισης για το γάλα σου...... η μικρή μου απο 2 μέχρι 7 μηνών κοιμόταν μέχρι και 10 ώρες χωρίς να ξυπνάει αλλά μπαίνοντας στις στέρεες (και με βάση τα λεγόμενα της παιδιάτρου όντας και πιο χορτάτη δεν θα έπρεπε να ξυπνάει) ξύπνάει 2-3 φορές μέχρι και σήμερα. Δεν είναι μόνο το φαγητό που τους κάνει να ξυπνάνε.

Βάση λοιπόν αυτού που σου έβαλα δεν θα έπρεπε να ανησυχείς για το τι γάλα παίρνει το μωρό σου αφού θηλάζει πολύ συχνά (αν θυμάμαι καλά έλεγες για 12 φορές). Και γενικά δεν έχεις λόγω να ανησυχείς..είσαι πολύ καλά σε όλα :-D

Κριστινα, σ' ευχαριστώ για την απάντηση και την ψήφο εμπιστοσύνης. Με προβλημάτισε κυρίως ότι την αποψη αυτή τη βρήκα και σε κάποια άρθρα στο internet χωρίς βέβαια να ξέρω πόσο αξιόπιστα είναι - γι΄αυτό ήθελα τη διευκρίνιση της Αγλαϊας.

http://www.alive.com/1751a5a2.php?subject_bread_cramb=288

http://www.westonaprice.org/Fat-and-Cholesterol-in-Human-Milk.html

http://www.parentingscience.com/calories-in-breast-milk.html

Κριστινα, σ' ευχαριστώ για την απάντηση και την ψήφο εμπιστοσύνης. Με προβλημάτισε κυρίως ότι την αποψη αυτή τη βρήκα και σε κάποια άρθρα στο internet χωρίς βέβαια να ξέρω πόσο αξιόπιστα είναι - γι΄αυτό ήθελα τη διευκρίνιση της Αγλαϊας.

http://www.alive.com/1751a5a2.php?subject_bread_cramb=288

http://www.westonaprice.org/Fat-and-Cholesterol-in-Human-Milk.html

http://www.parentingscience.com/calories-in-breast-milk.html

Δεν έχω την υποδομή να κάνω κριτική στις έρευνες φαντάζομαι ότι η Αγλαΐα θα έχει άποψη. Εγώ μπορώ να επικαλεστώ μόνο την κοινή λογική και να πω το εξής οκ δηλ. οι έρευνα δείχνει ότι η Κινέζα με την Καναδέζα έχει διαφορά σε τι με εξυπηρετεί η γνώση αυτής της διαφοράς? Επίσης δυο γυναίκες που τρώνε ακριβώς τα ίδια πράγματα σε ίδιες ποσότητες θα παράγουν ακριβώς το ίδιο σε περιεκτικότητα (με την έννοια που περιγράφεται στις έρευνες) γάλα δηλ ο μεταβολισμός δεν παίζει ρόλο μόνο οι τροφές? Οι γυναίκες που κάνουν πολύ περιορισμένη διατροφή λόγω αλλεργιών των παιδιών τους? Μπορώ να συνεχίσω να κάνω ερωτήματα όπως φαντάζομαι ότι μπορείς να κάνεις και εσύ. Το θέμα είναι πρακτικά αυτό τι σημαίνει. Προσωπικά μου αρέσει να κάνω τα πράγματα απλά άρα κάνω μια ισορροπημένη διατροφή δηλ. φρούτα λαχανικά κρέας όσπρια ψάρια κατά κύριο λόγο (γιατί άμα βρω ευκαιρία τσακίζω τα γλυκά) τα υπόλοιπα αναλαμβάνει ο οργανισμός μου και το μωρό. π.χ όταν ζούσα στη χώρα μου στη Σερβία η διατροφή μου ειδικά το χειμώνα ήταν τελείως διαφορετική από αυτήν που κάνω εδώ (τρώγαμε αρκετό λίπος για να ζεσταινόμαστε και το ελαιόλαδο ήταν για φάρμακο όχι για μαγείρεμα) ο οργανισμός είχε άλλες ανάγκες για να αντεπεξέλθει . Οπότε και το κλίμα παίζει ρόλο φαντάζομαι. Και αφού η παραγωγή γάλακτος εξαρτάται από τις ανάγκες του μωρού (άλλες ανάγκες έχει ένα μωρό στην Ρωσία και άλλες ένα μωρό στη Φλόριντα μόνο και μόνο λόγω κλιματικής διαφοράς) τότε και το γάλα ίσως να έχει διαφορές εξ ορισμού οπότε και γιατί να το συγκρίνουμε. Με ανησυχεί ότι προσπαθείς να χαρακτηρίσεις το γάλα σου λαιτ (δεν υπάρχει γάλα λαιτ) η ανάπτυξη το παιδιού δεν δείχνει κάτι τέτοιο απεναντίας, κατά τ' άλλα αν απλά διαβάζεις για να γνωρίζεις κάποια πράγματα και να βελτιώνεσαι οκ.... και εμένα μου αρέσει να μαθαίνω πράγματα αλλά όχι για να δυσκολευτώ αλλά να μπορώ και στην πρακτική να τα εφαρμόσω.

Κριστίνα, συμφωνώ μαζί σου ως προς τα ερωτηματικά των εν λόγω "ερευνών" αλλά μ' αρέσει να ψάχνω τα πράγματα και να μην "επαναπαύομαι" σε μια συγκεκριμένη γνώση-πληροφορία. Γι' αυτό και έθεσα το ερώτημα. Η ιστορία της φίλης μου ήταν η αφορμή για να ψάξω το συγκεκριμένο θέμα. Δεν προσπαθώ να χαρακτηρίσω το γάλα μου λάιτ - κι εγώ καταλαβαίνω ότι αν ήταν λάιτ το μωρό δεν θα είχε την ανάπτυξη που έχει. Απλά, επειδή αυτή η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο μωρό κατακτιέται με κόπο, αναρωτιέμαι -και γι' αυτό ψάχνω- μήπως υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορώ να κάνω. Αν π.χ. αλλαγές στη διατροφή μου - που είναι μεν καλή αλλά όχι ιδανική, καθαρά λόγω προτιμήσεων στο φαγητό - μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά, θα ήθελα να το ξέρω. Σ΄ευχαριστώ πάντως για το ότι προσπαθείς να με καθησυχάσεις - το εκτιμώ ιδιαίτερα.

Κριστίνα, συμφωνώ μαζί σου ως προς τα ερωτηματικά των εν λόγω "ερευνών" αλλά μ' αρέσει να ψάχνω τα πράγματα και να μην "επαναπαύομαι" σε μια συγκεκριμένη γνώση-πληροφορία. Γι' αυτό και έθεσα το ερώτημα. Η ιστορία της φίλης μου ήταν η αφορμή για να ψάξω το συγκεκριμένο θέμα. Δεν προσπαθώ να χαρακτηρίσω το γάλα μου λάιτ - κι εγώ καταλαβαίνω ότι αν ήταν λάιτ το μωρό δεν θα είχε την ανάπτυξη που έχει. Απλά, επειδή αυτή η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο μωρό κατακτιέται με κόπο, αναρωτιέμαι -και γι' αυτό ψάχνω- μήπως υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορώ να κάνω. Αν π.χ. αλλαγές στη διατροφή μου - που είναι μεν καλή αλλά όχι ιδανική, καθαρά λόγω προτιμήσεων στο φαγητό - μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά, θα ήθελα να το ξέρω. Σ΄ευχαριστώ πάντως για το ότι προσπαθείς να με καθησυχάσεις - το εκτιμώ ιδιαίτερα.

καλά κάνεις μάζι σου....;):D και εγώ κάπως έτσι τα ψάχνω αν και προσωπικά με αυτά που έχω διαβάσει και έχω δοκιμάσει δεν έχω πιστεί ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με την διατροφή

όσο για τον κόπο και σε αυτό σε νιώθω απόλυτα...