Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ LTP - διατροφικη συμπεριφορα

Recommended Posts

Ο γιος μου κοντευει στα τρια. Απο μικρος διαγνωστηκε με αλλεργια σε γαλα και αυγο... Απειχαμε για παρα πολυ καιρο απο ψαρι μοσχαρι, ορισμενα φρουτα οπως οι φραουλες, και φυσικα ξηρους καρπους, προληπτικα...Ετρωγε ομως σχεδον ολα τα λαχανικα (οσα προλαβε να δοκιμασει: μπροκολο, κουνουπιδι, φασολακι, αρακα, καροτα, καλοκυθακια, μπαμιες) και τα φρουτα (παλι οσα προλαβε να δοκιμασει: μηλο, αχλαδι, μπανανα, πορτοκαλι, μανταρινι, βερυκοκο, ακτινιδιο, καρπουζι, κερασια)...

Ξαφνικα εκανε μια στροφη, και αρχισε να μην τρωει τιποτα εκτος απο ψωμι... Βρηκαμε εναν καλο αλλεργιολογο και σταματησαμε τους υπολοιπους χιλιους δυο που ειχαμε απευθυνθει μπας και βγαλουμε ακρη. Η διαγνωση: αλλεργια στην LTP. Ειναι πρωτεινη που βρισκεται στο φλοιο του ροδακινου και προσομοιαζει με τις αντιστοιχες σε δομη πρωτεινες που υπαρχουν σχεδον σε ολα τα φρουτα και λαχανικα...

Σταδιακα ο Θεοφιλος εκοψε ολα τα λαχανικα και τα φρουτα: Τρωει μονο μηλο σχετικα συχνα, φασολακια 1 στις 10 (ελαχιστα-κυριως τις πατατες), και κανενα κολοκυθι που το τριβω μεσα στον κιμα. Το μονο που τρωει πολυ ευχαριστα ειναι ενα ρυζι με κοτοπουλο οπου λιωνω στο μουλτι μπροκολο,καροτο και κουνουπιδι σε μικρη ποσοτητα φυσικα για να μη φαινεται το πρασινο ή το πορτοκαλί... Α απο χυμους πινει τα παντα να σημειωσω... τα αντιστοιχα φρουτα δεν τα τρωει...

Να αναφερω για οσους δεν γνωριζουν, οτι η συγκεκριμενη αλλεργια εχει το εξης χαρακτηριστικο: ο πασχων καταναλωνοντας τα τροφιμα που τον ενοχλουν τα αντιλαμβανεται ως εξαιρετικα πικαντικα, σαν να εχουν δηλαδη πιπερι!!!

Ειμαι σε απογνωση, δεν εχω δει πουθενα περιπτωση σα τη δικη μας. Φανταστειτε οτι δεν πινει και καθολου γαλα η οτιδηποτε γαλακτοκομικο , ουτε αυγο και προσφατως αποστρεφεται και το ψαρι!!!

Ουσιαστικα τρωει μονο πατατες τηγανητες, μακαρονια με κιμα, κεφτεδακια και κοτοπουλο με πατατες η το ρυζι που σας ελεγα... Τωρα εμφανιζει πλεον και δυσκοιλιοτητα...

Μια και προκειται για κατι σπανιο, αν καποια μαμα εχει παρομοιο θεμα θα μου ηταν πολυτιμο να γνωριζω πως συμπεριφερεται και το δικο της παιδι με το φαγητο... Δεν μπορω να ξεχωρισω αν τελικα καθε λαχανικο το αποστρεφεται λογω της αλλεργιας ή απο χουι. Γιατι πχ τρωει το κουνουπιδι στο ρυζι αλλα ιχι σκετο. Εννοειται δεν τρωει καμια σαλατα και δεν δοκιμαζει τιποτα καινουργιο...

ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

Διαφημίσεις

βασικα ειναι μικρουλης ακομη και πολλα παιδια δεν καλοτρωνε στην ηλικια του. Ο μικρος μου μεγαλωσε μα μακαρονια σκετα θυμαμαι....αλλα επινε γαλα τουλαχιστον και του εδινα σκονη για να παιρνει πιο πολλες βιταμινες.

Για την δυσκοιλιοτητα πολυ νερο και φρουτα η λαχανικα εστω απο οσα τρωει....δεν υπαρχει αλλη λυση.

Κανε του μια γενικη αιματος και αν τον δεις οκ, πηγαινε με τα νερα στο στο φαι. Θα μαθει να τρωει και απο τ'αλλα σιγα σιγα.

Αλλιως μιλα με παιδιατρο να παρει τουλαχιστον καμια βιταμινη, νομιζω.

ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου.

Απλα ο μικρος δεν ειναι συνηθισμενη περιπτωση... Εχει γενικευμενη αλλεργια ουσιαστικα μια και αυτη η ltp υπαρχει σχεδον σε ολα τα φρουτα και τα λαχανικα... και ως βασικο συμπτωμα προκαλει αλλοιωση της γευσης. ...Το κακο με αυτη την αλλεργια ειναι οτι δεν κανει αμεση αντιδραση πχ εξανθημα ωστε να πεις για παραδειγμα "α, τον πειραζει το κολοκυθι" και να το αποκλεισεις.... Αυτου του τυπου αλλεργια κανει εκτος απο αλλοιωση της γευσης και αλλεργικες αντιδρασεις (αναφυλαξια) μονο παρουσια καποιου συμπαραγοντα οπως για παραδειγμα ενα φαρμακο ΄΄΄΄ή η υπερδραστηριοτητα....σε ασχετη φαση και οχι την ωρα που καταναλωνεις το υποπτο τροφιμο...\

Τον παρακολουθει ετσι και αλλιως ειδικος αλλεργιολογος και προτεινει να καταναλωνει οσο το δυνατο περισσοτερα ειδη φρουτων και λαχανικων αλλα σε μικρες ποσοτητες γιατι η αποχη επιδεινωνει την κατασταση...

Ασε που ο μικρος εχει και αλλεργια σε γαλα και αυγα, παιρνει συμπληρωματα ασβεστιου και βιταμινη d. To δε αλλεργικο του προφιλ υποδεικνυει και ενδεχομενη μελλοντικη αλλεργια στο ψαρι αν για καποιο λογο σταματησει να το καταναλωνει... και να που σταματησε... Για αυτο εχω κατααγχωθει...

Η αναπτυξη του ειναι πολυ χαλια, ειναι σχεδον τρια και εχει αναλογιες διχρονου!!!

Επειδη δε δεν ειναι δυνατο να κανουμε τεστ σε ολα τα λαχανικα και φρουτα δεν γνωριζουμε τι αποφευγει γιατι πραγματικα τον ενοχλει και τι απλα απο ιδιοτροπια... Με αλλα λογια νομιζω πως εκμεταλλευεται αρκετα... Πως δηλαδη γινεται να πινει τρεις χυμους τη μερα σε κουτακι με οτι φρουτο μπορεις να φανταστεις εκτος απο ανανα, ακτινιδιο και βυσσινο και να αλλαζει πεζοδρομιο μονο με την οψη οποιυδηποτε φρουτου...

Τα εχω παιξει, και απο οτι φαινεται δεν υπαρχουν πολλες μαμαδες που γνωριζουν απο το θεμα (ευτυχως απο τη μια)....

ευχαριστω παντως για το ενδιαφερον σου

Καλησπέρα!εμένα ο γιος μου είναι 20 μηνών και 3 μηνών μετά απο αίμα στα κακά του ανάκαλυψαμε ότι έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικά.Έκανα εγώ αποχή γιατί θήλαζε και κάναμε και patch test τα οποία δείχνανε ότι έχει αλλεργία και στο αυγό και το ψάρι.(αυτά όταν ήταν 5 μηνων).11μηνών έκοψε μόνος του τον θηλασμο και ξεκινήσαμε κατσικίσιο φρέσκο γάλα και μετά αγελαδινό και διαπίστωσα ότι δεν είχε πρόβλημα.Ξεκινήσαμε και αυγό,πάλι κανένα πρόβλημα εννοώ αλλεργίας τουλάχιστον εμφανές.Μέχρι 13 μηνών έτρωγε όλα τα λαχανικα,φρούτα,όσπρια κ.τ.λ,σιγά σιγά άρχισε να τα κόβει.Εδώ και 2 μήνες βλέπει φρούτο και τρέχει,οποιοδήποτε φρούτο ούτε κάν δοκιμάζει,δε τρώει φασολάκια,φακες,σιχαίνεται τα αυγά,τρώει σα τρελός πιπεριές,κρεμμύδια,πίνει χυμούς και καταβροχθιζει ότι ψάρι του δώσεις..ντομάτα μια τρώει μια οχι...Μ έβαλες σε σκέψεις μήπως δεν είναι έτσι απλά καπρίτσια αυτά που κάνει αλλα του συμβαίνει κάτι παρόμοιο με τον δικό σου...εσείς πως το βρήκατε?με αιματολογικες?κουράγιο σου εύχομαι..!είναι κάτι που βελτιώνεται μεγαλώνοντας?γιατι εμάς μας είχαν πει πχ.πως οι αλλεργίες που του είχαν βρει,θα περνούσαν όπως και έγινε...

Διαφημίσεις

δεν θελω να σε αγχωσω, αλλα σε πολλες περιπτωσεις η εντονη αποστροφη σε φρουτα και λαχανικα οφειλεται σε αυτο...

Εμεις το βρηκαμε ως εξης: υπηρξε ενα διαστημα που ο μικρος δεν ετρωγε τιποτα εκτος απο ψωμι και αποφασισαμε με τον αντρα μου να τον παμε σε ενα αλλεργιολογο ιδιωτη γιατι ειχαμε μπλεξει με τρεις γιατρους και δυο νοσοκομεια και το πραγμα χειροτερευε... Ξεραμε ηδη για αλλεργια στο αυγο και το γαλα και οπως ειπαμε αποφευγαμε ολα τα πιθανα αλλεργιογονα και το παιδι ειχε φτασει 2,5 και χειροτερευε!!! Πηγαμε στο γιατρο και απο το ιστορικο των κρισεων που του περιεγραψα και απο την αποχη απο τα τροφιμα αυτα κατευθειαν τποπτευθηκε την αλλεργια αυτη. Καναμε αμεσως το τεστ και ναι.... βγηκε θετικο...

Βεβαια αυτο που μας εβγαλε απο τα ρουχα μας ειναι πως με βαση τις περσινες εξετασεις του παιδιου ΔΕΝ υπηρχε αλλεργια στο γαλα... τα ραστ ηταν αρνητικα... Οι προηγουμενοι γιατροι επεμεναν να απεχουμε για κανενα χρονο και τωρα το παιδι εχει καραμπινατη πλεον αλλεργια στην καζεινη.... Αν υποπτευεσαι παντως κατι τετοιο καλο ειναι να το δεις για να αποκλεισεις το χουι.

επισης ξεχασα να σου πω οτι την αλλεργια σε γαλα κι αυγο οπως μας ειπε ο αλλεργιολογος αργα η γρηγορα θα τη ξεπερασει... με την λτπ ολα ειναι ρευστα μια και εχει ανακαλυφθει τα τελευταια χρονια και επομενως δεν υπαρχουν επαρκεις μελετες για να ξερουμε με ασφαλεια... Συνηθως την αλλεργια την εχουν οι ανθρωποι για χρονια χωρις να την αντιλαμβανονται, απλα συμπεριφερονται ως ιδιοτροποι στο φαγητο... και καποια στιγμη συνηθως στην εφηβεια, κανουν μια αναφυλαξια (κατα την προπονηση για παραδειγμα αν αθλουνται) και δεν ξερουν απο που τους ηρθε!!!

στην Αθήνα ασχολουνται πολυ με αυτο στο παιδων αγλαια κυριακου απο ο,τι ξερω...

Εμεις ειμαστε Θεσσαλονικη αλλα ο γιατρος μας πριν ανοιξει το ιατρειο εδω (εχει κανενα χρονο) ηταν εκει... Απο τα συμφραζομενα του φαινεται οτι γινεται εκει πολυ καλη δουλεια και υπαρχουν αρκετα περιστατικα με το συγκεκριμενο θεμα...

Εχω μια φιλη που το παιδι της εφτασε 8 χρονων και δεν τρωει τιποτα σε φρουτο και λαχανικο, ηταν αλλεργικος μικρος σε γαλα, αυγο και ψαρι.... Τωρα τελευταια της σπασανε τα νευρα γιατι ο μικρος ανεβασε χοληστερινη απο το κρεας και το μακαρονι... τον βαζει να φαει με το ζορι λαχανικα και πολλες φορες τα κανει εμμετο.... ετσι τη συμβουλεψε η παιδιατρος και εκεινη επιμενει οτι το κανει απο χουι... Αρνειται να το ψαξει γιατι εμπιστευεται την παιδιατρο

Σε αυτες τις περιπτωσεις καλυτερα μια εξεταση παραπανω για να βγεις απο την ιδέα... παρα να ταλαιπωρεις το παιδι σου. ζΕλπιζω βεβαια να μην εχει τιποτα το μικρουλι σου και να ειναι απλως μια φαση!!!

Σ ευχαριστώ!εγώ θα τον πάω για εξέταση για να ξέρω...πάντως τρώει και φρούτα από κομπόστα με τα φρέσκα έχει το θέμα και από λαχανικά τρώει πιπεριές,μαρούλι,λάχανο,κρεμμύδι....δε ξέρω τι γίνεται αλλά με έβαλες σε σκέψεις και σ ευχαριστώ γιατί εγώ νόμιζα ότι κάνει καπρίτσια...

Διαφημίσεις

Πολυ σπανια... Πριν κανενα διμηνο του εκανε η γιαγια του μια σπανακοπιτα και την ετρωγε σαν τρελος... δυο τρια κομματια στην καθισια!!! απο τοτε κανα δυο φορες που δοκιμασα ουτε την ακουμπησε!!!

Τωρα εχει να φαει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ απο προχτες! Περασε μια ιωση προχτες και το μονο που εφαγε ηταν τηγανητες πατατες, χθες ολη τη μερα με το ζορι ηπιε εναμισι κουτακι χυμο και ΤΙΠΟΤΑ αλλο και τωρα ξυπνησε εδω κι ενα μισαωρο και παλι τιποτα...

Μεταξυ αλλων του εφτιαξα και σπανακοπιτα, αλλα καθως φαινεται θα τη φαμε εμεις!!!

Οσο παει γινεται και πιο δυστροπος στο φαγητο: τα λαχανικα τα τρωει πλεον μονο κρυμμενα στον κιμα κι εκεινο σε μικρη ποσοτητα και στο ρυζι επισης κρυμμενα και σε μικρη ποσοτητα(χτες δεν εφαγε ουτε κι αυτο)... Στη χαση και στη φεξη (μια φορα το μηνα) μπορει να φαει κανενα φασολακι... Και τα φρουτα οπως σου ειπα: μονο σε χυμο του εμποριου και αυτο στο μικρο κουτακι οχι σε ποτηρι!!! Κανενα μηλο τρωει μια φορα στις δυο αλλα τωρα εχει καμμια εβδομαδα να φαει... Μεχρι πριν ενα μηνα ετρωγε τουλαχιστον δυο λαβρακια στην καθισια, τωρα το ψαρι ουτε κρυμμενο δεν το αγγιζει!!!

Χτες ολη τη μερα πεινουσε και φωναζε "πατατες". Λεω δεν θα του περασει, θα πεθανει της πεινας και θα φαει κατι... Απο τις εκατο εναλλακτικες που του προτεινα ουτε μιση δεν δεχτηκε...:cry:

Δεν αντεχω αλλο ειλικρινα, δεν ξερω πως να το αντιμετωπισω...

Παντως απο αυτα που μου λες μαλλον για ιδιοτροπια το κοβω... Εδω σου λεω οτι πριν κανενα χρονο ο δικος μου ετρωγε κανονικα τον αρακα, χοιρινο με λαχανο, τρελλαινοταν για φασολακια(ετρωγε τρεις μεριδες, οχι μια), μου αρπαζε τη σαλατα με το κουνουπιδι κι ετρωγε τα κουνουπιδια σα σνακ, μου αρπαζε τις μπαμιες και τις ετρωγε με ορεξη, κολοκυθακια με το κιλο, τις μπανανες δυο δυο, φρουτοκρεμα αλεσμενη με 4 φρουτα ολοκληρα την ετρωγε ολη και τωρα τιποτα...

Διαφημίσεις

Ξερω ποσο κουφο φαινεται γιατι και γω την ιδια απορια ειχα... Γενικα οταν καταναλωνεις συνεχεια ενα τροφιμο ειναι αδυνατο να αποκτησεις αλλεργια σε αυτο...

Οπως μου εξηγησε ο γιατρος θα προσπαθησω να το αποδωσω. Η συγκεκριμενη πρωτεινη βρισκεται στο φλοιο του ροδακινου στο οποιο ο Θεοφιλος απεκτησε αλλεργια... Ηταν απο τα φρουτα που δεν ειχε δοκιμασει ποτε παρα μονο σε κομποστα.

Επειδη ομως αυτη η πρωτεινη εχει παρομοια δομη με αντιστοιχες πρωτεινες που υπαρχουν σε ολα τα φρουτα και λαχανικα ο οργανισμος του "μπερδευεται " κατα καποιο τροπο και ξαφνικα βλεπει και αυτα ως αλλεργιογονα!!! Προσπαθω να το αποδωσω οσο απλουστερα μπορω....και στο βαθμο που το εχω καταλαβει και γω...

Βεβαια αν υπηρχαν και αλλες μανουλες με παρομοια εμπειρια στο φορουμ θα μπορουσα κι εγω να καταλαβω κανα δυο πραγματα παραπανω αλλα καθως φαινεται το δεκα το καλο ετυχε σε μας!!!

• 5 years later...