Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ψωμί του τοστ και συντηρητικά


mamoui

Recommended Posts

Eίπα κι εγώ να σταματήσω να αγοράζω ψωμί του τοστ από το σούπερ μάρκετ ,γιατί ήμουν καχύποπτη αν τα διαφημιζόμενα ως ψωμια χωρις συντηρητικα δεν είχαν όντως συντηρητικά. Και πήρα από το φούρνο της γειτονιας. Φούρνος ετσι, όχι πρατήριο.

Είχε ταμπελάκι επάνω με τα συστατικά και έχω φρίξει. Δεν ξέρω αν είναι συντηρητικά, πάντως για αγνό ψωμάκι όπως το περίμενα δεν μου μοιάζει. Αν είναι κάποια χημικός ή εστω γνώστρια, ας μου εξηγήσει αν είναι χωρίς συντηρητικά το ψωμί που περιέχει μεταξύ άλλων:

ΚΑΡΒΟΞΥΜΕΘΥΛΟΚΥΤΑΡΙΝΗ ( απ ο,τι βρηκα στο ιντερνετ Ε466 είναι η διεθνής ονομασία της)

ΜΟΝΟΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ,ΔΙΚΕΤΥΛΟΤΡΥΓΙΚΟΥΣ ΕΣΤΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΔΙ ΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ (Ε472),ΣΤΕΑΤΟΥΛΟ,2-ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ,ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΩΝ,ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ,ΟΞΕΙΑΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ και καμια 15ρια αλλα συστατικα που δεν μου φανηκαν τοσο υποπτα.

 

Είναι αυτό αγνο ψωμι από φουρνο, οπως το εννοουμε, ή μηπως είναι πιο φορτωμενο από του σούπερ μαρκετ που διαφημιζουν ότι είναι χωρις συντηρητικα?

 

 

 

Δεν τα εμπιστευομαι των φουρνων! Γιατι δεν γραφουν τα συστατικα. Το αγοραζεις χυμα. Εσενα ευτυχως -και μπραβο του- τα γραφει. Επισης εχω δει διαφορα, με φουρνους δηθεν καλους, μετα απο καιρο μαθαινεις απο που αγοραζουν το αλευρι για να ειναι φθηνο, κι αλλα πολλα. Ο περισσοτερος κοσμος δυστυχως δεν κοιταει την ποιοτητα, οπως εσεις που τα συζητατε εδω. Απλα αγοραζει ψωμι απο το "φουρνο της γειτονιας".

 

Δεν τρωμε ψωμι στο σπιτι μου με το φαγητο, μονο σε τοστ. Παλια, οταν το παιδι ηταν μωρο μας ειχε πιασει μια ταση να τρωμε τα παντα αγνα, οποτε αγορασαμε αρτοπαρασκευαστη και ηταν οντως η καλυτερη λυση. Μετα το ξεπερασαμε, και τωρα αγοραζουμε ετοιμο απο το σ/μ.

 

Παντως, το ψωμι που πηραμε εχθες, γραφει αυτα τα συστατικα: αλευρι σιτου, νερο, μαγια, ζαχαρι, προζυμι (νερο, αλευρι σιτου), φυτικο ελαιο, αλατι, ξιδι, αλευρι ζυμωσης σιτου, αρωματικη υλη, γλουτενη σιτου, εκχυλισμα κερασιου, αλευρι φαβας. Ε, εκτος απο την αρωματικη υλη, δε νομιζω να τρωμε και κατι τοσο τρομερο, τουλαχιστον οχι χειροτερο απο οσα περιγραφεις παραπανω. :D

 

Δεν υπάρχει ψωμί χωρίς πρόσθετα που να μην μπαγιατεύει μέσα σε μια μέρα. Το ψωμί του τοστ που πρέπει να διατηρηθεί περισσότερο θα έχει οπωσδήποτε κάποιες ουσίες μέσα. Προφανώς είναι εγκεκριμένες για να τις χρησιμοποιούν και οι βιομηχανίες, αλλά μην περιμένεις θαύματα από το φούρνο, δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

 

Το ότι είναι εγκεκριμένες δεν σημαίνει ότι είναι και αθώες. Μόνο η μία από αυτές που έψαξα, είναι στις ύποπτες για καρκινογένεση. Άρα επιστρέφω στο ψωμί τοστ του σουπερ μαρκετ, που είχε ως συστατικά "αλεύρι νερό προζύμι" και τουλάχιστον είναι και από μια βιομηχανία επώνυμη, η οποία υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους, έχει ένα σωρό πιστοποιητικά ISO και ξέρω τι ακριβώς τρώω. Ο φούρναρης της γειτονιάς, μπορεί να βάζει μέσα ό,τι να ναι γιατί απλά κανείς δεν τον ελέγχει...

 

 

 

 

1ον δεν είναι όλοι οι αρτοποιοί σωστοί. Επίσης δεν είναι όλοι οι φούρνοι, φούρνοι.

2ον Ο αρτοποιός δεν ελέγχεται απλά, ελέγχεται ΠΟΛΛΑΠΛΑ! Από το υγειονομικό, από τον δήμο, από το υπουργείο, απ την αστυνομία και φυσικά απ την εφορία (η τελευταία δεν είναι τόσο άσχετη με την ποιότητα, όσο νομίζετε).

3ον Το αν είναι καλύτερο το ψωμί των βιομηχανιών που τρώτε απ το σουπερ μάρκετ απ αυτό του φούρνου της γειτονιάς, απαντάται μόνο του παρότι εσείς επιλέγετε να πιστεύετε το αντίθετο. Προφανώς ένα προϊόν που ζυμώνεται, καταψύγεται και ψήνεται κατά το δοκούν ή ένα που έχει ημερομηνία λήξης 20 μέρες και έναν μήνα αργότερα, ΔΕΝ είναι αγνά ούτε υγιεινά.

 

4ον Αν θέλετε να δείτε αν ο αρτοποιός της γειτονιάς χρησιμοποιεί συντηρητικά, πάρτε ψωμί και δείτε πόσο γρήγορα μπαγιατεύει ή μουχλιάζει. Επίσης μπορείτε να παραφυλάτε και να δείτε με τι πόνο πετάει τα προϊόντα που δεν πωλήθηκαν γιατί μπαγιάτεψαν ή μούχλιασαν...

 

Ο καθένας κάνει ότι νομίζει καλύτερο για τον εαυτό και την οικογένειά του. Αλλά το να θέλετε να πείσετε σε δημόσιο φόρουμ για κάτι για το οποίο δεν έχετε την παραμικρή απόδειξη, είναι λάθος.

 

Υ.Γ.

Συμφωνώ, κι εγώ λιγότερο εμπιστεύομαι το φούρναρη από τη βιομηχανία που υποχρεωτικά αναγράφει τα συστατικά στη συσκευασία. Και επίσης στους φούρνους της δικιάς μας γειτονιάς, το ψωμί δε δείχνει ποιοτικά ή γευστικά ανώτερο σε σχέση με του σούπερ μάρκετ.

 

Αυτό είναι μεγάλο ανέκδοτο. Είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τα συστατικά. Και τι τους εμποδίζει να ΜΗΝ αναγράφουν τα όχι αθώα που ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ χρησιμοποιούν;

pJO3p2.pngB6Ndp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 97
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Franklin νομιζω οτι συγκρινεις λιγο ανομοια πραγματα.

Αλλο τα συντηρητικα αλλο τα διαφορα συστατικα που εχουν και δεν ειναι τοσο αγνα.

 

Εγω παντως οσα εχω κοιταξει γραφουν διαφορα, ναι μεν δεν εχουν συντηρητικα αλλα εχουν τοσα αλλα που μπορει να λειτουργουν και σαν συντηρητικα. Πορφανως δεν θα ανηκουν επισημα στην κατηγορια των συντηρητικων.

Για πειτε μου ομως ποια εινα αυτα που αποτελουνται απο αγνα υλικα γιατι εγω δεν εχω βρει και θα με βοηθουσε.

Κατα τα αλλα κρινω με βαση τη γευση, συγκρινοντας τα με τοσο ποσο κοντα ειναι στα κανονικα χωριατικα και εαν χαλανε γρηγορα.

Link to comment
Share on other sites

1ον δεν είναι όλοι οι αρτοποιοί σωστοί. Επίσης δεν είναι όλοι οι φούρνοι, φούρνοι.

2ον Ο αρτοποιός δεν ελέγχεται απλά, ελέγχεται ΠΟΛΛΑΠΛΑ! Από το υγειονομικό, από τον δήμο, από το υπουργείο, απ την αστυνομία και φυσικά απ την εφορία (η τελευταία δεν είναι τόσο άσχετη με την ποιότητα, όσο νομίζετε).

3ον Το αν είναι καλύτερο το ψωμί των βιομηχανιών που τρώτε απ το σουπερ μάρκετ απ αυτό του φούρνου της γειτονιάς, απαντάται μόνο του παρότι εσείς επιλέγετε να πιστεύετε το αντίθετο. Προφανώς ένα προϊόν που ζυμώνεται, καταψύγεται και ψήνεται κατά το δοκούν ή ένα που έχει ημερομηνία λήξης 20 μέρες και έναν μήνα αργότερα, ΔΕΝ είναι αγνά ούτε υγιεινά.

 

4ον Αν θέλετε να δείτε αν ο αρτοποιός της γειτονιάς χρησιμοποιεί συντηρητικά, πάρτε ψωμί και δείτε πόσο γρήγορα μπαγιατεύει ή μουχλιάζει. Επίσης μπορείτε να παραφυλάτε και να δείτε με τι πόνο πετάει τα προϊόντα που δεν πωλήθηκαν γιατί μπαγιάτεψαν ή μούχλιασαν...

 

Ο καθένας κάνει ότι νομίζει καλύτερο για τον εαυτό και την οικογένειά του. Αλλά το να θέλετε να πείσετε σε δημόσιο φόρουμ για κάτι για το οποίο δεν έχετε την παραμικρή απόδειξη, είναι λάθος.

 

Υ.Γ.

 

Αυτό είναι μεγάλο ανέκδοτο. Είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τα συστατικά. Και τι τους εμποδίζει να ΜΗΝ αναγράφουν τα όχι αθώα που ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ χρησιμοποιούν;

Για να συνεννοούμεθα, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν σε δημόσιο φόρουμ για το τι ψωμί του τοστ πρέπει να φάει, εγώ είμαι ok με ό,τι και να επιλέξει :lol:

Στους παραπάνω ποιοτικούς ελέγχους -δε μιλώ για δήμο ή αστυνομία διότι δεν το γνωριζω το θέμα όσο εσύ προφανώς- υπόκεινται και οι βιομηχανίες (όταν μιλάς για "υπουργείο" όμως, σε ποιό αναφέρεσαι?).

Η βασική διαφορά του φούρνου από τη βιομηχανία είναι ότι πέραν όλων των άλλων ποιοτικών ελέγχων, θα πρέπει να τεκμηριώνει ότι τα υλικά που αναγράφονται στις συσκευασίες είναι και τα υλικά που τελικά χρησιμοποιούνται. Κάπως έτσι μάθαμε ας πούμε ότι ορισμένες βιομηχανίες αλλαντικών μας πουλούσαν εν αγνοία μας κρέας αλόγου (το οποίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μια χαρά το τρώνε).

Οπότε, και μιας και δεν έχω ούτε έναν φούρνο της προκοπής κοντά στο σπίτι μου, τις φορές που θα επιλέξουμε να φάμε τοστ θα προτιμήσω ένα ψωμί από το σούπερ μάρκετ με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά. Αν είχα έστω κι έναν φούρνο της προκοπής κοντά στο σπίτι, θα αγόραζα από το φούρνο, προφανώς. Επίσης δεν τρώμε τοστ καθημερινά, τα κορίτσια μου ειδικά άντε 2 φορές/εβδομάδα. Αν ήταν καθημερινό, θα μοιραζόμουν κι εγώ τον προβληματισμό σου, δεν το συζητώ: ειδικά σε ό,τι αφορά τις τυποποιημένες τροφές, χρειάζεται ένα μέτρο παραπάνω.

Ως προς την τελευταία ερώτηση, έχεις συγκεκριμένο παράδειγμα? Και αν ναι, το ότι έφτασε σε σένα δεν ήταν αποτέλεσμα ελέγχου το πόρισμα του οποίου κοινοποιήθηκε στους καταναλωτές? Και τέλος, για οτιδήποτε αγοράζουμε έτοιμο, δε θα έπρεπε να γνωρίζουμε τι περιέχει (κάτι που δεν ισχύει στους φούρνους)? Προσωπικά αν είναι μάπα το ψωμί (που είναι σε εμάς) ΚΑΙ δεν ξέρω τι περιέχει, θα πάω κατευθείαν στο τυποποιημένο, και μου αρέσει περισσότερο και θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζω τι αγοράζω.

Link to comment
Share on other sites

Eίπα κι εγώ να σταματήσω να αγοράζω ψωμί του τοστ από το σούπερ μάρκετ ,γιατί ήμουν καχύποπτη αν τα διαφημιζόμενα ως ψωμια χωρις συντηρητικα δεν είχαν όντως συντηρητικά. Και πήρα από το φούρνο της γειτονιας. Φούρνος ετσι, όχι πρατήριο.

Είχε ταμπελάκι επάνω με τα συστατικά και έχω φρίξει. Δεν ξέρω αν είναι συντηρητικά, πάντως για αγνό ψωμάκι όπως το περίμενα δεν μου μοιάζει. Αν είναι κάποια χημικός ή εστω γνώστρια, ας μου εξηγήσει αν είναι χωρίς συντηρητικά το ψωμί που περιέχει μεταξύ άλλων:

ΚΑΡΒΟΞΥΜΕΘΥΛΟΚΥΤΑΡΙΝΗ ( απ ο,τι βρηκα στο ιντερνετ Ε466 είναι η διεθνής ονομασία της)

ΜΟΝΟΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ,ΔΙΚΕΤΥΛΟΤΡΥΓΙΚΟΥΣ ΕΣΤΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΔΙ ΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ (Ε472),ΣΤΕΑΤΟΥΛΟ,2-ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ,ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΩΝ,ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ,ΟΞΕΙΑΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ και καμια 15ρια αλλα συστατικα που δεν μου φανηκαν τοσο υποπτα.

 

Είναι αυτό αγνο ψωμι από φουρνο, οπως το εννοουμε, ή μηπως είναι πιο φορτωμενο από του σούπερ μαρκετ που διαφημιζουν ότι είναι χωρις συντηρητικα?

 

Αν θες αγνά υλικά χωρις συντηρητικά παρε συσκευή ψωμιού και φτιαχτό μονη σου... Παιρνει λίγα λεπτα, βαζεις οτι γουστάρεις μεσα και βγαίνει τέλειο! Κανω δικο μου ψωμί χωρις καν συςκευη και παιρνει 10 λεπτα

 

Διαφορετικά ναι θα τρως οτι θελει να βάλει μεσα ο καθε αρτοποιός η καθε βιομηχανία και να θα εχει πολλα συντηρητικά, μη αγνά και βαλε....και στους φούρνους οχι δεν θα ξέρει ποτε το βάζουν μεσα όπως και δεν σου λενε τι βάζουν και στην τυρόπιτα ! Απλα πολύς κόσμος εχει συνηθίσει στην ιδεα....

Link to comment
Share on other sites

Αν θες αγνά υλικά χωρις συντηρητικά παρε συσκευή ψωμιού και φτιαχτό μονη σου... Παιρνει λίγα λεπτα, βαζεις οτι γουστάρεις μεσα και βγαίνει τέλειο! Κανω δικο μου ψωμί χωρις καν συςκευη και παιρνει 10 λεπτα

Συμφωνώ με τη BabyCute. Ειδικά για όποιον/α έχει αρτοπαρασκευαστή το σχήμα που βγάζει το ψωμί είναι και σε σχήμα του ψωμιου του τοστ.

 

2ον Ο αρτοποιός δεν ελέγχεται απλά, ελέγχεται ΠΟΛΛΑΠΛΑ! Από το υγειονομικό, από τον δήμο, από το υπουργείο, απ την αστυνομία και φυσικά απ την εφορία (η τελευταία δεν είναι τόσο άσχετη με την ποιότητα, όσο νομίζετε).

Για το υγειονομικό (και την εφορία), το καταλαβαίνω και ξέρω ότι γενικά κάνουν απροειδοποιητες αυτοψίες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (η εφορία, δε, σε όλα τα καταστήματα) (και ορθώς πράττουν, βεβαίως!). Ο δήμος, το υπουργείο (ποιό απ' όλα, αλήθεια;-εγκυκλοπαιδικά ρωτάω) και η αστυνομία κάνουν επισκέψεις, ή εννοείς την έγκριση που δίνει ο δήμος για την άδεια στην αρχή όταν ανοίγει η επιχείριση;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Για να συνεννοούμεθα, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν σε δημόσιο φόρουμ για το τι ψωμί του τοστ πρέπει να φάει, εγώ είμαι ok με ό,τι και να επιλέξει :lol:

Στους παραπάνω ποιοτικούς ελέγχους -δε μιλώ για δήμο ή αστυνομία διότι δεν το γνωριζω το θέμα όσο εσύ προφανώς- υπόκεινται και οι βιομηχανίες (όταν μιλάς για "υπουργείο" όμως, σε ποιό αναφέρεσαι?).

Η βασική διαφορά του φούρνου από τη βιομηχανία είναι ότι πέραν όλων των άλλων ποιοτικών ελέγχων, θα πρέπει να τεκμηριώνει ότι τα υλικά που αναγράφονται στις συσκευασίες είναι και τα υλικά που τελικά χρησιμοποιούνται. Κάπως έτσι μάθαμε ας πούμε ότι ορισμένες βιομηχανίες αλλαντικών μας πουλούσαν εν αγνοία μας κρέας αλόγου (το οποίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μια χαρά το τρώνε).

Οπότε, και μιας και δεν έχω ούτε έναν φούρνο της προκοπής κοντά στο σπίτι μου, τις φορές που θα επιλέξουμε να φάμε τοστ θα προτιμήσω ένα ψωμί από το σούπερ μάρκετ με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά. Αν είχα έστω κι έναν φούρνο της προκοπής κοντά στο σπίτι, θα αγόραζα από το φούρνο, προφανώς. Επίσης δεν τρώμε τοστ καθημερινά, τα κορίτσια μου ειδικά άντε 2 φορές/εβδομάδα. Αν ήταν καθημερινό, θα μοιραζόμουν κι εγώ τον προβληματισμό σου, δεν το συζητώ: ειδικά σε ό,τι αφορά τις τυποποιημένες τροφές, χρειάζεται ένα μέτρο παραπάνω.

Ως προς την τελευταία ερώτηση, έχεις συγκεκριμένο παράδειγμα? Και αν ναι, το ότι έφτασε σε σένα δεν ήταν αποτέλεσμα ελέγχου το πόρισμα του οποίου κοινοποιήθηκε στους καταναλωτές? Και τέλος, για οτιδήποτε αγοράζουμε έτοιμο, δε θα έπρεπε να γνωρίζουμε τι περιέχει (κάτι που δεν ισχύει στους φούρνους)? Προσωπικά αν είναι μάπα το ψωμί (που είναι σε εμάς) ΚΑΙ δεν ξέρω τι περιέχει, θα πάω κατευθείαν στο τυποποιημένο, και μου αρέσει περισσότερο και θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζω τι αγοράζω.

 

1ον και εγώ ψωμί του τόστ απ το σούπερ μάρκετ παίρνω. Δεν λέω πουθενά τι να φάει ο καθένας, λέω οτι δεν είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι το ψωμί (το όποιο ψωμί) του σουπερ μαρκετ είναι αθώο και του αρτοποιείου είναι ύποπτο. Τα συσκευασμένα είναι φουλ στα συντηρητικά διότι απλά μόνο έτσι διατηρείται μαλακό, γευστικό, βρώσιμο. Το πόσο υγιεινά είναι αυτά, δεν μπορώ να το ξέρω.

 

Αυτό που αναφέρθηκε περί καταλληλότητας των ουσιών που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, είναι μονίμως αμφισβητούμενο απ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινώς, παθαίνουμε και μαθαίνουμε. Πρόσφατα βγήκε κοινοτική οδηγία για μείωση των αρωματικών υλών στα αρτοσκευάσματα. Στα τσουρέκια, τα κέικ κ.λπ δηλαδή. Σε ένα τσουρέκι του φούρνου, δεν θα αντιληφθείς συχνά δυνατά αρώματα που διαρκούν καθώς καλά καλά δεν διαρκεί το ίδιο το προϊόν. Αν πάρεις ένα τσουρέκι απ το σουπερ μάρκετ, μόλις ανοίξεις τη συσκευασία θα σε χτυπήσει το μαχλέπι στη μύτη. Λογικό να βάζουν πολύ. Πως αλλιώς θα διατηρούσε τα αρώματά του τόσους μήνες που "αντέχει" στα ράφια; Μόλις είπα δηλαδή ένα πρόσφατο παράδειγμα. Μέχρι τώρα, το ποσοστό των αρωματικών υλών θεωρούνταν οκ. Προφανώς αντιλήφθηκαν πως δεν είναι καλό για την υγεία των καταναλωτών και μείωσαν τα όρια.

 

Αν θες αγνά υλικά χωρις συντηρητικά παρε συσκευή ψωμιού και φτιαχτό μονη σου... Παιρνει λίγα λεπτα, βαζεις οτι γουστάρεις μεσα και βγαίνει τέλειο! Κανω δικο μου ψωμί χωρις καν συςκευη και παιρνει 10 λεπτα

 

 

Συμφωνώ σε αυτό το πρώτο σκέλος του μηνύματος. Σαφέστατα και αν θες να ξέρεις τι τρως, το φτιάχνεις μόνος σου. Προχθές είδα έναν κύριο στο σουπερ μάρκετ που ενω ζητούσε βιολογικό άνιθο και μαϊντανό, στο καρότσι είχε κατεψυγμένη τυρόπιτα...

 

Για το υγειονομικό (και την εφορία), το καταλαβαίνω και ξέρω ότι γενικά κάνουν απροειδοποιητες αυτοψίες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (η εφορία, δε, σε όλα τα καταστήματα) (και ορθώς πράττουν, βεβαίως!). Ο δήμος, το υπουργείο (ποιό απ' όλα, αλήθεια;-εγκυκλοπαιδικά ρωτάω) και η αστυνομία κάνουν επισκέψεις, ή εννοείς την έγκριση που δίνει ο δήμος για την άδεια στην αρχή όταν ανοίγει η επιχείριση;

 

Προφανώς και δεν κάνουν όλες οι υπηρεσίες ποιοτικό έλεγχο. Αλλά οι έλεγχοι γίνονται. Για την άδεια (οι άδειες για κάθε προσθήκη μηχανήματος, αλλαγή διαρρύθμισης ή μετοχική αλλαγή θέλουν αλλαγή ή ανανέωση), την καθαριότητα, τις απαιτούμενες συνθήκες εργασίας, τις πρώτες ύλες κ.λπ.

Υποθέτω πως μιλάμε για το υπουργείο ανάπτυξης ή όπως αλλιώς το λένε στις μέρες μας :-P

pJO3p2.pngB6Ndp2.png
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και δεν κάνουν όλες οι υπηρεσίες ποιοτικό έλεγχο. Αλλά οι έλεγχοι γίνονται. Για την άδεια (οι άδειες για κάθε προσθήκη μηχανήματος, αλλαγή διαρρύθμισης ή μετοχική αλλαγή θέλουν αλλαγή ή ανανέωση), την καθαριότητα, τις απαιτούμενες συνθήκες εργασίας, τις πρώτες ύλες κ.λπ.

Υποθέτω πως μιλάμε για το υπουργείο ανάπτυξης ή όπως αλλιώς το λένε στις μέρες μας :-P

Κατάλαβα, ίσως για τα μηχανήματα εμπλέκεται το βιομηχανίας (ή όπως λέγεται). Γιατί ξέρω γενικά ότι για τέτοιο κατάστημα για το χώρο πρέπει να πάρεις άδεια από πολεοδομία (αν απαιτείται), από πυροσβεστική, από δήμο, από υγειονομικό, το οποίο είναι αρμόδιο τόσο για τις προδιαγραφές του χώρου, όσο και για τις συνθήκες υγιεινής και για την ποιότητα των υλικών (που αφορά και το παρόν θέμα, γιατί τα άλλα ήταν ερωτήσεις γενικών γνώσεων και σόρρυ για το off topic).

Link to comment
Share on other sites

Αν θες αγνά υλικά χωρις συντηρητικά παρε συσκευή ψωμιού και φτιαχτό μονη σου... Παιρνει λίγα λεπτα, βαζεις οτι γουστάρεις μεσα και βγαίνει τέλειο! Κανω δικο μου ψωμί χωρις καν συςκευη και παιρνει 10 λεπτα

 

Διαφορετικά ναι θα τρως οτι θελει να βάλει μεσα ο καθε αρτοποιός η καθε βιομηχανία και να θα εχει πολλα συντηρητικά, μη αγνά και βαλε....και στους φούρνους οχι δεν θα ξέρει ποτε το βάζουν μεσα όπως και δεν σου λενε τι βάζουν και στην τυρόπιτα ! Απλα πολύς κόσμος εχει συνηθίσει στην ιδεα....

 

Μας λες τη συνταγη? Με ενδιαφερει πολυ.

Link to comment
Share on other sites

1ον και εγώ ψωμί του τόστ απ το σούπερ μάρκετ παίρνω. Δεν λέω πουθενά τι να φάει ο καθένας, λέω οτι δεν είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι το ψωμί (το όποιο ψωμί) του σουπερ μαρκετ είναι αθώο και του αρτοποιείου είναι ύποπτο. Τα συσκευασμένα είναι φουλ στα συντηρητικά διότι απλά μόνο έτσι διατηρείται μαλακό, γευστικό, βρώσιμο. Το πόσο υγιεινά είναι αυτά, δεν μπορώ να το ξέρω.

 

Αυτό που αναφέρθηκε περί καταλληλότητας των ουσιών που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, είναι μονίμως αμφισβητούμενο απ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινώς, παθαίνουμε και μαθαίνουμε. Πρόσφατα βγήκε κοινοτική οδηγία για μείωση των αρωματικών υλών στα αρτοσκευάσματα. Στα τσουρέκια, τα κέικ κ.λπ δηλαδή. Σε ένα τσουρέκι του φούρνου, δεν θα αντιληφθείς συχνά δυνατά αρώματα που διαρκούν καθώς καλά καλά δεν διαρκεί το ίδιο το προϊόν. Αν πάρεις ένα τσουρέκι απ το σουπερ μάρκετ, μόλις ανοίξεις τη συσκευασία θα σε χτυπήσει το μαχλέπι στη μύτη. Λογικό να βάζουν πολύ. Πως αλλιώς θα διατηρούσε τα αρώματά του τόσους μήνες που "αντέχει" στα ράφια; Μόλις είπα δηλαδή ένα πρόσφατο παράδειγμα. Μέχρι τώρα, το ποσοστό των αρωματικών υλών θεωρούνταν οκ. Προφανώς αντιλήφθηκαν πως δεν είναι καλό για την υγεία των καταναλωτών και μείωσαν τα όρια.

 

Συμφωνώ σε αυτό το πρώτο σκέλος του μηνύματος. Σαφέστατα και αν θες να ξέρεις τι τρως, το φτιάχνεις μόνος σου. Προχθές είδα έναν κύριο στο σουπερ μάρκετ που ενω ζητούσε βιολογικό άνιθο και μαϊντανό, στο καρότσι είχε κατεψυγμένη τυρόπιτα...

 

 

 

Προφανώς και δεν κάνουν όλες οι υπηρεσίες ποιοτικό έλεγχο. Αλλά οι έλεγχοι γίνονται. Για την άδεια (οι άδειες για κάθε προσθήκη μηχανήματος, αλλαγή διαρρύθμισης ή μετοχική αλλαγή θέλουν αλλαγή ή ανανέωση), την καθαριότητα, τις απαιτούμενες συνθήκες εργασίας, τις πρώτες ύλες κ.λπ.

Υποθέτω πως μιλάμε για το υπουργείο ανάπτυξης ή όπως αλλιώς το λένε στις μέρες μας :-P

Συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά η οδηγία περι αρωματικών υλών προέκυψε από το γεγονός ότι τα πωλούμενα είδη ελέγχθηκαν ως προς την ποσότητα των υλών αυτών. Το ότι κάποιοι τις έχουν ήδη καταναλώσει και δυστυχώς δε γίνεται undo, ισχύει. Από την άλλη όμως αυτό μου δείχνει ότι οι μεγάλες βιομηχανίες εποπτεύονται.

Για να γίνω πιο σαφής, δε λέω ότι το μεν είναι αθώο και το δε είναι ύποπτο. Λέω ότι και τα 2 είναι ύποπτα. Εκεί διαφωνούμε. Το μεν αναγράφει συστατικά τα οποία δεν ξέρω τι σημαίνουν για την υγεία, το δε, δε γράφει τίποτα. Και τα 2 είναι "ετοιματζίδικα". Από τη στιγμή που δεν τα έφτιαξα εγώ, δεν ξέρω τι αγοράζω. Και τα 2 τα καταναλώνω με μέτρο και επιδιώκω το ίδιο και για τα παιδιά μου. Απλώς επειδή προσωπικά θέλω να βλέπω τα συστατικά αναλυτικά, συχνά κλίνω στο τυποποιημένο, κι επειδή ακριβώς γνωρίζω τα συστατικά, είμαι και σε θέση να συγκρίνω όμοια είδη στο ράφι και να αποφασίσω ποιό προϊόν δείχνει καλύτερο. Και υπάρχουν ψωμιά και ψωμιά στο κατάστημα.

Τώρα σχετικά με τον κύριο που αγόρασε την κατεψυγμένη τυρόπιτα, εγώ νομίζω (και ελπίζω) ότι κατά κανόνα δε ζεις από την κατεψυγμένη τυρόπιτα, ούτε και από το ψωμί του τοστ, αποτελεί όμως μια ευκολία για μια φορά στο τόσο. Δεν αποτελεί υποχρεωτικά αντίφαση δηλαδή ο μαϊντανός με το τυποποιημένο στο ίδιο καλάθι, απλώς δεν πρέπει να βασίζεσαι στο τυποποιημένο για να τραφείς. "Ζαβολιές" κι εγώ κάνω και θεωρώ ότι προσέχω αρκετά τι τρώμε.

Το θέμα του οικογενειακού καλαθιού είναι μεγάλη ιστορία, σίγουρα όλες μας έχουμε δει καλάθια που όχι μαϊντανό δε θα βρεις, αλλά τίποτα ΕΚΤΟΣ συσκευασίας. Κατάντια.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, ακριβώς επειδή στα συσκευασμένα ναι μεν βλέπεις τις πρώτες ύλες αλλά σε πιάνει απελπισία, στα του φούρνου συνήθως δεν ξέρεις αλλά ελπίζεις σε λίγο καλύτερο, σταμάτησα να αγοράζω και φτιάχνω μόνη μου, όπως η babycute.

 

Βολεύει βέβαια η κουζινομηχανή γιατί δεν έχω ζύμωμα, οι συσκευές που ζυμώνουν-ψήνουν είναι ακόμα πιο βολικές γιατί το προγραμματίζεις κιόλας, αλλά σε κάθε περίπτωση ξέρουμε τι τρώμε. Για την ακρίβεια, το ψήνω, το αφήνω να κρυώσει, το κόβω λεπτές φέτες και το βάζω καλά τυλιγμένο στο ψυγείο. Μια φόρμα μας κρατάει 2 εβδομάδες, δεν είναι κουραστικό να το φτιάξω και εφόσον ψήνεται δε μας νοιάζει που είναι ψυγείου.

 

Επίσης θετικό, κάνεις το ψωμάκι όπως σου αρέσει. Εμείς πχ φτιάχνουμε μείγμα σίκαλης, καλαμποκιού ή ολικής, προσθέτουμε σπόρους, όπως μας έρθει κάθε φορά.

 

Μια συνήθεια είναι.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά η οδηγία περι αρωματικών υλών προέκυψε από το γεγονός ότι τα πωλούμενα είδη ελέγχθηκαν ως προς την ποσότητα των υλών αυτών. Το ότι κάποιοι τις έχουν ήδη καταναλώσει και δυστυχώς δε γίνεται undo, ισχύει. Από την άλλη όμως αυτό μου δείχνει ότι οι μεγάλες βιομηχανίες εποπτεύονται.

Για να γίνω πιο σαφής, δε λέω ότι το μεν είναι αθώο και το δε είναι ύποπτο. Λέω ότι και τα 2 είναι ύποπτα. Εκεί διαφωνούμε. Το μεν αναγράφει συστατικά τα οποία δεν ξέρω τι σημαίνουν για την υγεία, το δε, δε γράφει τίποτα. Και τα 2 είναι "ετοιματζίδικα". Από τη στιγμή που δεν τα έφτιαξα εγώ, δεν ξέρω τι αγοράζω. Και τα 2 τα καταναλώνω με μέτρο και επιδιώκω το ίδιο και για τα παιδιά μου. Απλώς επειδή προσωπικά θέλω να βλέπω τα συστατικά αναλυτικά, συχνά κλίνω στο τυποποιημένο, κι επειδή ακριβώς γνωρίζω τα συστατικά, είμαι και σε θέση να συγκρίνω όμοια είδη στο ράφι και να αποφασίσω ποιό προϊόν δείχνει καλύτερο. Και υπάρχουν ψωμιά και ψωμιά στο κατάστημα.

Τώρα σχετικά με τον κύριο που αγόρασε την κατεψυγμένη τυρόπιτα, εγώ νομίζω (και ελπίζω) ότι κατά κανόνα δε ζεις από την κατεψυγμένη τυρόπιτα, ούτε και από το ψωμί του τοστ, αποτελεί όμως μια ευκολία για μια φορά στο τόσο. Δεν αποτελεί υποχρεωτικά αντίφαση δηλαδή ο μαϊντανός με το τυποποιημένο στο ίδιο καλάθι, απλώς δεν πρέπει να βασίζεσαι στο τυποποιημένο για να τραφείς. "Ζαβολιές" κι εγώ κάνω και θεωρώ ότι προσέχω αρκετά τι τρώμε.

Το θέμα του οικογενειακού καλαθιού είναι μεγάλη ιστορία, σίγουρα όλες μας έχουμε δει καλάθια που όχι μαϊντανό δε θα βρεις, αλλά τίποτα ΕΚΤΟΣ συσκευασίας. Κατάντια.

 

Εξακολουθείς να μην κατανοείς πως ΚΑΙ οι φούρνοι ελέγχονται... Τέλος πάντων, εγώ ξέρω για τον εαυτό μου τι ισχύει και τι όχι στην ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των φούρνων της γειτονιάς. Έχω πειστεί γιατί γνωρίζω εκ των έσω. Να πείσω κάποιον που δεν γνωρίζει (και πολλές φορές αρνείται να μάθει), δεν μπορώ. Να πω και κάτι ακόμα και ας το πάρει το ποτάμι. Ο φούρνος της γειτονιάς, ΔΕΝ υποχρεούται να αναγράφει συστατικά στο ψωμί καθώς ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν χρησιμοποιεί συντηρητικά, χρωστικές ή βελτιωτικά. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιεί αλεύρι, νερό, μαγιά (ή προζύμι ή ΚΑΙ προζύμι), αλάτι. Σε κάποια ψωμιά (όπως του τοστ) χρησιμοποιεί ζάχαρη και βούτυρο. Γι αυτό ΔΕΝ αναγράφονται τα συστατικά. Γιατί ο σωστός αρτοποιός δεν χρησιμοποιεί χημικά πρόσθετα.

 

Δεν έχω κάτι άλλο να προσφέρω στο θέμα. Νομίζω ήμουν κατατοπιστική.

 

Καλές γιορτές με υγεία στα σπίτια μας!

pJO3p2.pngB6Ndp2.png
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, ακριβώς επειδή στα συσκευασμένα ναι μεν βλέπεις τις πρώτες ύλες αλλά σε πιάνει απελπισία, στα του φούρνου συνήθως δεν ξέρεις αλλά ελπίζεις σε λίγο καλύτερο, σταμάτησα να αγοράζω και φτιάχνω μόνη μου, όπως η babycute.

 

Βολεύει βέβαια η κουζινομηχανή γιατί δεν έχω ζύμωμα, οι συσκευές που ζυμώνουν-ψήνουν είναι ακόμα πιο βολικές γιατί το προγραμματίζεις κιόλας, αλλά σε κάθε περίπτωση ξέρουμε τι τρώμε. Για την ακρίβεια, το ψήνω, το αφήνω να κρυώσει, το κόβω λεπτές φέτες και το βάζω καλά τυλιγμένο στο ψυγείο. Μια φόρμα μας κρατάει 2 εβδομάδες, δεν είναι κουραστικό να το φτιάξω και εφόσον ψήνεται δε μας νοιάζει που είναι ψυγείου.

 

Επίσης θετικό, κάνεις το ψωμάκι όπως σου αρέσει. Εμείς πχ φτιάχνουμε μείγμα σίκαλης, καλαμποκιού ή ολικής, προσθέτουμε σπόρους, όπως μας έρθει κάθε φορά.

 

Μια συνήθεια είναι.

 

Για πιο φρέσκο αποτέλεσμα, μπορείς μόλις κρυώσει και κόψεις σε φέτες ή κομμάτια να καταψύξεις. Όταν το ψωμί είναι κομμένο, δεν χρειάζεται πάνω από μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να αποψυχθεί. Μπορείς δε, να βγάζεις μια σακούλα το πρωι και το μεσημέρι να είναι ημέρας καθώς έχει καταψυχθεί την ημέρα που παράχθηκε.

 

Υπάρχουν έρευνες που λένε να μην βάζουμε το ψωμί στο ψυγείο αλλά στην κατάψυξη. Πρόσφατα διάβασα κάποιο άρθρο και ομολογώ πως έκτοτε το ψωμί του τοστ (απ το σουπερ μαρκετ) δεν το χω ξαναβάλει στο ψυγείο καθώς έτσι κι αλλιώς διατηρείται εκτός, όπως την 1η μέρα.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ! Έχεις δίκιο, δε το σκέφτηκα καθόλου ενώ έχω παρατηρήσει ότι της μαμάς μου που βάζει το ψωμί στην κατάψυξη και αποψύχει όταν χρειάζεται, βγαίνει ωραιότατο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με το θεμα του αρτοπαρασκευαστη, ως καλυτερη λυση, κι εγω την ακολουθησα παλια. Αλλα δεν παιρνει 10 λεπτα παιδια, γιατι θελει παρακολουθηση, να εισαι εκει. Εξαλλου εχεις να φτιαξεις ενα ακομα πραγμα στην κουζινα, τελικα δεν προλαβαινα οποτε τον πεταξα. Αν ειχα χρονο και διαθεση, θα συνεχιζα να τον χρησιμοποιω παντως.

 

Τωρα για το θεμα φουρνος ή σουπερ μαρκετ, προτιμω το σουπερ μαρκετ. Και ο λογος ειναι ενας, οτι δεν αναγραφουν οντως τα συστατικα οι φουρνοι. Το δε τεστ του να το κρατησεις μερες, δεν μου λεει κατι διοτι βλαβερα δεν ειναι μονο τα συντηρητικα, αλλα και τα βελτιωτικα γευσης, αρωματα κλπ κι απ οσο μου εχουν πει οι ιδιοι σε φουρνους που ρωταω "ΟΛΟΙ βαζουν". Δεν ξερω αν ισχυει, αλλα οταν εχω ρωτησει 5 φουρνους στις 3 περιοχες που εμενα και μου απαντησαν το ιδιο, δεν θελω να ασχοληθω αλλο με το θεμα. Επισης εχει σημασια και τι αλευρι βαζουν μεσα, εχω ακουσει διαφορα. Πως να ξερω αν το αλευρι του ταδε φουρνου, ειναι καλο?

 

Του δε σουπερ μαρκετ οντως εχουν μεσα συντηρητικα, δεν γινεται να διατηρουνται μερες εχετε απολυτο δικιο. Το προτιμω επειδη περνανε απο ελεγχους διαρκως τα συσκευασμενα προιοντα κι οχι γι αλλο λογο, ισως να κανω και λαθος αλλα αισθανομαι μεταλυτερη ασφαλεια απο το χυμα. Αλλα βασικα εμεις δεν τρωμε και πολυ ψωμι οποτε δεν ειναι το ιδιο με καποιον που τρωει καθε μερα και σε ποσοτητα. Δεν ειναι το ιδιο να θελεις φρεσκο ψωμακι καθε μερα με το φαγητο, με το να θελεις απλα να εχεις λιγο ψωμι τοστ για οποτε κι αν κανεις ενα τοστακι.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Θα συμφωνησω με την Χαρά-Μαρία. Τα συσκευασμενα ψωμια ειναι δεδομενο οτι περιεχουν πολυ περισσοτερα απο αλευρι, μαγια, νερο και αλατι ή ζαχαρη. Του φουρνου, παρολο που ειναι δεδομενο οτι περιεχει μονο αυτα, δυστυχως στην πραξη δεν ισχυει. Και αν αυτο δεν ισχυει για ολους, που φυσικα μπορει να συμβαινει, ποιος το ξερει? Και που ρωταει καποιος, δεν ειναι δεδομενο οτι θα λαβει ειληκρινη απαντηση για τον εξης απλο λογο: απο τη στιγμη που δεν ειναι γραμμενο σε καμια συσκευασια αντε να αποδειξεις εσυ τι σου ειπε, τι καταλαβες, τι εννοουσε κοκ. Αυτα τα εχει το εμποριο. Και αυτος που σου απαντησε Χαρά-Μαρία οτι βαζει, μπραβο του. Τουλαχιστον ειναι ειληκρινης με τον πελατη του. Οσο για την αγνοτητα του προϊοντος... Μονο αμα το φτιαξεις με τα χερακια σου εισαι σιγουρη. Διαφορετικα ή το τρως και το κανεις "γαργαρα" ή το κοβεις εντελως και εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

Link to comment
Share on other sites

 

Τωρα για το θεμα φουρνος ή σουπερ μαρκετ, προτιμω το σουπερ μαρκετ. Και ο λογος ειναι ενας, οτι δεν αναγραφουν οντως τα συστατικα οι φουρνοι. Το δε τεστ του να το κρατησεις μερες, δεν μου λεει κατι διοτι βλαβερα δεν ειναι μονο τα συντηρητικα, αλλα και τα βελτιωτικα γευσης, αρωματα κλπ κι απ οσο μου εχουν πει οι ιδιοι σε φουρνους που ρωταω "ΟΛΟΙ βαζουν". Δεν ξερω αν ισχυει, αλλα οταν εχω ρωτησει 5 φουρνους στις 3 περιοχες που εμενα και μου απαντησαν το ιδιο, δεν θελω να ασχοληθω αλλο με το θεμα. Επισης εχει σημασια και τι αλευρι βαζουν μεσα, εχω ακουσει διαφορα. Πως να ξερω αν το αλευρι του ταδε φουρνου, ειναι καλο?

 

Του δε σουπερ μαρκετ οντως εχουν μεσα συντηρητικα, δεν γινεται να διατηρουνται μερες εχετε απολυτο δικιο. Το προτιμω επειδη περνανε απο ελεγχους διαρκως τα συσκευασμενα προιοντα κι οχι γι αλλο λογο, ισως να κανω και λαθος αλλα αισθανομαι μεταλυτερη ασφαλεια απο το χυμα. Αλλα βασικα εμεις δεν τρωμε και πολυ ψωμι οποτε δεν ειναι το ιδιο με καποιον που τρωει καθε μερα και σε ποσοτητα. Δεν ειναι το ιδιο να θελεις φρεσκο ψωμακι καθε μερα με το φαγητο, με το να θελεις απλα να εχεις λιγο ψωμι τοστ για οποτε κι αν κανεις ενα τοστακι.

 

 

Έχω απαντήσει σε όλα αλλά ας τα ξαναπώ. Και οι αρτοποιοί περνούν ελέγχους για όλα τα στάδια της παραγωγής. Απ την καθαριότητα μέχρι τις πρώτες ύλες. Μέχρι και για το αν άλλαξαν θέση στα ψυγεία του εργαστηρίου. Δεν υποχρεούνται να αναγράφουν συστατικά διότι ΠΡΕΠΕΙ να είναι τα συγκεκριμένα που έχω αναφέρει παραπάνω. Επίσης διότι πουλούν το προϊόν εκεί που το παράγουν. Δεν μετακινείται και πωλείται αλλού όπου δεν έχεις μάτια.

Σου απάντησαν "όλοι βάζουν" γιατί αυτό συμφέρει να απαντήσουν αυτούς που χρησιμοποιούν βελτιωτικά ζύμης και χρωστικές ουσίες. Εγώ σου λέω πως δεν χρησιμοποιούν όλοι και είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Στο παρόν θέμα, έχουμε ξανααναφερθεί σε αυτές τις πρόσθετες ύλες και έχω αναγράψει πως μπορείς να δεις αν το ψωμί που αγόρασες έχει τέτοιες ύλες.

 

 

Θα συμφωνησω με την Χαρά-Μαρία. Τα συσκευασμενα ψωμια ειναι δεδομενο οτι περιεχουν πολυ περισσοτερα απο αλευρι, μαγια, νερο και αλατι ή ζαχαρη. Του φουρνου, παρολο που ειναι δεδομενο οτι περιεχει μονο αυτα, δυστυχως στην πραξη δεν ισχυει. Και αν αυτο δεν ισχυει για ολους, που φυσικα μπορει να συμβαινει, ποιος το ξερει? Και που ρωταει καποιος, δεν ειναι δεδομενο οτι θα λαβει ειληκρινη απαντηση για τον εξης απλο λογο: απο τη στιγμη που δεν ειναι γραμμενο σε καμια συσκευασια αντε να αποδειξεις εσυ τι σου ειπε, τι καταλαβες, τι εννοουσε κοκ. Αυτα τα εχει το εμποριο. Και αυτος που σου απαντησε Χαρά-Μαρία οτι βαζει, μπραβο του. Τουλαχιστον ειναι ειληκρινης με τον πελατη του. Οσο για την αγνοτητα του προϊοντος... Μονο αμα το φτιαξεις με τα χερακια σου εισαι σιγουρη. Διαφορετικα ή το τρως και το κανεις "γαργαρα" ή το κοβεις εντελως και εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

 

 

Η σχέση αρτοποιού - πελάτη θα πρέπει να στηριχθεί στην εμπιστοσύνη. Αυτή η εμπιστοσύνη θα πρέπει να κερδηθεί φυσικά. Εγώ γνωρίζω αρτοποιούς που θα ήταν απολύτως ειλικρινείς αν ρωτούσα και άλλους που θα έλεγαν ψέματα. Προσωπικά είμαι σε θέση να γνωρίζω πότε ένα ψωμί έχει πρόσθετα και μπορώ να σας πω πως τα πρόσθετα δεν το κάνουν το ψωμί. Δηλαδή έχω φάει ψωμί που φαινόταν να έχει βελτιωτικά ζύμης (και το τι κάνουν αυτά, το λέει το όνομά τους) και ήταν άθλιο. Αν δηλαδή ο αρτοποιός δεν ξέρει να φτιάχνει ψωμί, πάλι δεν θα το επέλεγε ένας πελάτης γιατί δεν τρώγεται.

 

Οταν ήρθα στην περιοχή που βρίσκομαι τώρα, είχα απελπιστεί που δεν έβρισκα ψωμί της προκοπής σε φούρνους. Όταν επιτέλους βρήκα έναν πολύ κοντά μου και έναν αρκετά μακριά και αναφώνησα "επιτέλους ψωμί!", το πιστεύετε ή όχι, τα ψωμιά τους δεν περιέχουν βελτιωτικά ή περιττές χρωστικές. Στο μεσοδιάστημα, είχα πάρει ψωμί και απ το σουπερ μαρκετ (τοστ όπως ήδη έχω πει, παίρνω ακόμα από εκεί). Δεν τρώγεται. Και εδώ τα σουπερ μαρκετ έχουν ψωμί τοπικών βιομηχανιών που θεωρητικά θα ήταν πιο προσεγμένο λόγω χαμηλής παραγωγής. Ε, δεν!

 

Όπως ξαναείπα, είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει τις επιλογές του. Όλοι τις κάνουμε.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png
Link to comment
Share on other sites

Εγώ στο σπίτι ή θα φτιάξω ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή που είναι και γρήγορο και εύκολο, πολλές φορές θα ζυμώσω κιόλας.

Δείτε εδώ εύκολη συνταγή για ζύμωμα, το έχω φτιάξει, αν ψάξεις λίγο στο ιντερνετ βρίσκεις εύκολα συνταγές για ζύμωμα.

http://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/pswmi-chwris-zymwma

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites

Έγραψες οτι οι φούρνοι χρησιμοποιούν ένα υλικό σαν πλαστικό ως βάση του ψωμιού τους και ψήνουν όλο κατεψυγμένα είδη. Έγραψες πως ίσως υπάρχουν και φούρνοι που φτιάχνουν αγνό ψωμί. Κατηγόρησες μια μερίδα συνανθρώπων μας ως απατεώνες, βασιζόμενη τάχα σε μαρτυρία φίλης σου. Εγώ σου ζητώ να μας γράψεις τα στοιχεία του "φούρνου" και να επισυνάψεις αποδείξεις επ αυτού αλλιώς να ανακαλέσεις αυτό το δήθεν γεγονός.

 

Αυτο ειναι προτροπη σε δυσφημιση.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ στο σπίτι ή θα φτιάξω ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή που είναι και γρήγορο και εύκολο, πολλές φορές θα ζυμώσω κιόλας.

Δείτε εδώ εύκολη συνταγή για ζύμωμα, το έχω φτιάξει, αν ψάξεις λίγο στο ιντερνετ βρίσκεις εύκολα συνταγές για ζύμωμα.

http://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/pswmi-chwris-zymwma

 

Τα υλικα δε βλεπω.

Link to comment
Share on other sites

Τα υλικα δε βλεπω.

 

τα λέει στο πλάι της σελίδας:

 

Συστατικά

  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 450 γρ. νερό
  • 10 γρ. αλάτι
  • ½ φακελάκι ξηρή μαγιά

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...