little

Μπορώ να επιλέξω σε πιο τμήμα (ΗΛΙΚΙΑΚΑ) θα μπει στον παιδικό; Μετά στο νηπιαγωγείο;

  Recommended Posts

  Τώρα που ψάχνουμε παιδικούς γεννήθηκε άλλο ένα ερώτημα!!!

  Και έχουμε πάρει 3 διαφορετικές απαντήσεις, συμβουλές!

  Ο μικρός γεννήθηκε 5/12/2010. Πρόωρος. Έπρεπε να γεννηθεί, 5/02/2011.

   

  Βάση συστήματος, πρέπει να πάει παιδικό με τα παιδάκια του 2010, έτσι ώστε να συνεχίσει με τα ίδια μέχρι το δημοτικό κλπ.

   

  Θα είναι όμως ο μικρότερος. Σωματικά, συναισθηματικά, αναπτυξιακά. Θα τρέχει να "προλάβει" τα υπόλοιπα παιδάκια.

   

  Προδικάζεις το παιδί σου; Όχι βέβαια, απλά το σκέφτομαι.

   

  Ακούσαμε τα εξής:

  1) Στο τμήμα του 2010 θα το βάλεις, να συνεχίσει έτσι μέχρι το τέλος της σχολικής του ζωής, βάση νόμου. Αν θες να το αλλάξεις, έχει πολύ χαρτούρα, γιατρούς, επιτροπές και ΑΝ θα στο πάρουν στο 2011.

  2) Στο 2011 θα το βάλεις. Γιατί το παιδί να τρέχει πάντα να προλάβει τους άλλους. Όχι οτι δεν θα τα καταφέρει αλλά θα τρέχει μέχρι κάποια ηλικία. Σιγά δεν είναι τίποτα μια υπογραφή θέλει. Άλλαξε το σύστημα και δεν θέλει χαρτούρα. Φυσικά αν δούμε ότι το παιδί τραβάει, θα πάει στο 2010.

  3) Μην το προδικάζεις. Γιατί να του το κάνεις αυτό; Θα το βάλουμε στο 2010 και αν δούμε ότι δυσκολεύεται θα πάει στο 2011.

   

  Τι να κάνω; Δεν θέλω να αλλάζω το παιδί τμήματα. Δεν θέλω να το προδικάσω.

   

  Η ειδική παιδαγωγός που είναι εξαίρετη επιστήμονας, και τον είχε αναλάβει, προληπτικά, για 3 μήνες, επειδή είχε καθυστερήσει να μιλήσει και ανησυχούσαμε, μας είπε να το πάμε στου 2011.

   

  Ο άντρας μου λέει να το πάμε στου 2011. Να μην πάμε στου 2010, γιατί εκεί θα είναι ο πιο κοντός. Ο πιο αδύναμος. Θα μιλάει λιγότερο από τα άλλα που θα έχουν ένα χρόνο διαφορά.

   

  Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας ή ακόμη καλύτερα την εμπειρία σας, επαγγελματική είτε προσωπική.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  καλημέρα,

  δεν ξέρω εάν μπορείς (νομικά) και πόσο εύκολο είναι αλλά δεδομένης της προωρότητας του (2 μήνες) πιστεύω ότι το σωστό είναι να πάει με τα παιδιά του 11 (δηλαδή όσο θα πήγαινε εάν γεννιόταν φυσιολογικά). Εμένα το παιδί μου είναι γεννημένο Ιανουάριο άρα λογικά θα είναι ο μεγαλύτερος στο τμήμα του (στο Δημοτικό). Στην αρχή ομολογουμένως σκέφτηκα πως "χάνει" μια χρονιά αλλά τώρα που ξεκίνησε παιδικό βλέπω ότι πραγματικά δεν έχει το ίδιο επίπεδο ωριμότητας όσο τα μεγαλύτερα παιδιά και όταν "αναγκαζονται" να παίξουν/δημιουργήσουν/ασχοληθούν μαζί, δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Με τα μικρότερα απ'την άλλη αισθάνεται πιο περήφανος που σε κάποια πράγματα τα καταφέρνει καλύτερα και είναι πιο υπομονετικός μαζί τους και θέλει να τους μάθει/δείξει πράγματα.

  Ελπίζω να τη βρεις την άκρη αλλά νομίζω κατ'αρχήν είναι να "ακούσεις" το παιδί σου και όχι τους γύρω σου. Μόνο του θα σου δείξει που θα αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και που θα νοιώσει πιο άνετος.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Και εμείς κλείνουμε προς τα εκεί, δηλαδή να τον πάμε με τα μικρότερα παιδάκια. Πρέπει να πάω και σε ένα νηπιαγωγείο δημόσιο να ρωτήσω, έτσι ώστε να ξέρω τι διαδικασίες υπάρχουν, αν τελικά καταλήξω εκεί.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Στο νηπιαγωγείο δεν επιλέγεις σε ποια "φουρνιά" θα πάει το παιδί σχολείο.

   

  Είναι υποχρεωτική η φοίτηση για όλα τα παιδιά που τη χρονιά εγγραφής συμπληρώνουν τα 5 τους χρόνια. Για φέτος δηλαδή όσα παιδιά έχουν γεννηθεί μέχρι και 31/12/2008. Όσα είναι το 2007, εγγράφονται στο δημοτικό ΕΚΤΟΣ αν με πρόταση ΚΕΔΔΥ ή συμβούλου εκπάιδευσης και σύμφωνη γνώμη γονέα χρειάζεται να επαναλάβουν το νηπιαγωγείο. Όσα είναι γεννημένα το 2009 είναι προνήπια και μπορούν να φοιτήσουν είτε σε παιδικό είτε σε νηπιαγωγείο (αν τα πάρουν).

   

  Δεν είναι τίποτα θέμα μιας υπογραφής!

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Και εγώ πιστεύω ότι πρέπει να "ακούσεις" το παιδί σου. Σε ένα περιβάλλον "σχολείου" τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά από ότι στο σπίτι, ή οπουδήποτε αλλού παρουσία των γονέων τους. Εγώ, να σου πω την αλήθεια, δεν θα έστελνα το παιδί μου με τα μικρότερα εξ αρχής. Θα το άφηνα να ακολουθήσει το δρόμο του. Δεν θα έκανα εγώ την επιλογή αντί γι' αυτό. Δεν ξέρω, αν έφτανε στο νηπιαγωγείο και εκεί διαπίστωνα, με βάση και τις υποδείξεις των δασκάλων, ότι δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τα "συνομήλικά" του και να ενταχθεί στην πρώτη δημοτικού χωρίς προβλήματα, ίσως τότε το σκεφτόμουν διαφορετικά. Αλλά σε επίπεδο παιδικού σταθμού, δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα.

  Άλλωστε και τα δικά μου είναι από τα "μικρά" της τάξης. Υπάρχουν παιδάκια με τα οποία έχουν διαφορά και δέκα μήνες, αλλά και μια χαρά φίλοι είναι και δεν έχουν άλλα προβλήματα. Όπως και στο νηπιαγωγείο μας, υπάρχουν τρία παιδάκια που είναι γεννημένα την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2007 και έχουν διαφορά ενός περίπου χρόνου με άλλα παιδάκια που έχουν γεννηθεί τον Ιανουάριο. Και μια χαρά έχουν προσαρμοστεί και λειτουργούν στην τάξη. Όπως μια χαρά λειτουργούν και τα προνήπια...

  Το παιδάκι σου είναι μικρό. Βάζοντάς το, χωρίς να συντρέχει ουσιαστικά λόγος, στην πιο μικρή τάξη, να ξέρεις ότι πέρα από τα παιδάκια του 2011, ίσως υπάρχουν και άλλα του 2012 (σε αρκετούς σταθμούς, τα πιο μικρά τμήματα μπορεί να έχουν... ποικιλία). Γιατί να το "αναγκάσεις" να κάνει παρέα με τα μικρότερα; Σε τέτοιες ηλικίες τα παιδιά κάνουν "θαύματα" σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και σίγουρα μετά από έναν χρόνο στο "σχολείο" το παιδί σου μπορεί να μην το αναγνωρίζεις...

  Επεξεργάστηκαν by cleo
  ...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  @Emmaki

  Καλημέρα,

  δηλαδή νομικά και τυπικά πρέπει στον παιδικό σταθμό/προνήπιο να πάει εκεί που ορίζει η ημερομηνία γέννησης αλλά σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο τότε μπορεί να επαναλάβει το νηπιαγωγείο και ουσιαστικά να πάει στην α δημοτικού με τα παιδιά του 11;

  Ευχαριστώ πολύ:)

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  ίσως στον παιδικό μπορείς να το βάλεις όπου εσύ ή οι παδαγωγοί νομίζετε. αλλά....στο νηπιαγωγείο θα πάει με τα παιδάκια του 2010.

  νομίζω ότι είναι καλύτερα να πάει με τα μεγαλύτερα παιδάκια. μπορεί και να σας εκπλήξει. εξάλλου σε αυτές τις ηλικίες ούτως ή άλλως υπάρχουν διαφορές που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ηλικία αλλά και με το περιβάλλον του παιδιού, πχ αν πάει από μικρό σε παιδικό σταθμό, αν έχει μεγαλύτερο αδερφάκι κλπ.


  0qYJp3.png 

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Να αυτά σκέφτομαι και εγώ... Αφού μας πουλάει και μας αγοράζει. Γνωρίζει τα χρώματα, κάποιους αριθμούς, κάποια γραμματάκια, έχει πολύπλοκη σκέψη και του αρέσει να είναι και με πιο μεγάλα παιδάκια, μήπως τον αδικώ;

  Τρώει σπρώξιμο στους παιδότοπους ή στην παιδική χαρά, ως πιο μικρούλης, πιο ασταθής, αλλά αυτά μήπως δεν θα γίνουν και στο άλλο τμήμα.

  Ίσως πρέπει να τον πάω στον παιδικό και με τον καιρό θα αποφασίσω. Είναι που και 3 παιδικοί 3 γνώμες! Με μπέρδεψαν πιο πολύ.

  Τα δελφινάκια μου είπαν στου 11, Το πρωτο σκαλι και ροουζμαρι το 10, η μικρή κιβωτός τα χωρίζει ανα 6 μηνο σχεδόν...Ο καθένας άλλη γνώμη.

  Να μου πεις εσυ δεν ξέρεις το παιδί σου; Το ξέρω αλλά επηρεάζομαι η κακομοίρα!

  Θα δούμε τον Σεπτέβρη. Ως τότε θα είναι άλλο παιδί σωστά;

  Διλήμματα ... και που είσαι ακόμη...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  @Emmaki

  Καλημέρα,

  δηλαδή νομικά και τυπικά πρέπει στον παιδικό σταθμό/προνήπιο να πάει εκεί που ορίζει η ημερομηνία γέννησης αλλά σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο τότε μπορεί να επαναλάβει το νηπιαγωγείο και ουσιαστικά να πάει στην α δημοτικού με τα παιδιά του 11;

  Ευχαριστώ πολύ:)

   

  Στους παιδικούς δεν ξέρω τι ισχύει.

   

  Στα νηπιαγωγεια, όμως, ισχύουν αυτά που είπα.

  Το παιδί πηγαίνει με τη "φουρνιά" του, και αν χρειαστεί, μετά από πρόταση ΚΕΔΔΥ/Ιατροπαιδαγωγικού/Συμβούλου και σύμφωνη γνώμη γονέα* επαναλαμβάνει το νηπιαγωγείο (το ίδιο μπορεί να γίνει και σε όλες τις τάξεις του δημοτικού)

   

  *Η σύμφωνη γνώμη γονέα είναι πολύ βασική. Πολλές φορές οι γονείς για διάφορούς λόγους (από κοινωνικούς μέχρι ό,τι μπορείς να σκεφτείς) δεν δέχονται να γίνει επανάληψη τάξης. Τις περισσότερες από αυτές τις φορές, που το παιδί προάγεται παρά την αντίθετη εισήγηση, το παιδί στην επόμενη τάξη δυσκολέυεται απίστευτα και συχνά δημιουργείται σχολική άρνηση ή/και αποτυχία

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Κι εμένα ο δικός μου είναι 20/12/2008 και το Σεπτεμβριο θα παει νηπιαγωγείο.

  Παει παιδικο απο 18 μηνών και σε πληροφορώ οτι τα καταφερνει μια χαρα!!!!!!

  Το βλέπω κι εγώ με παιδάκια που είναι Ιαν-Φεβ-Μαρ ΄08 κτλ οτι ισως να ήταν στην αρχή λίγο πιο πίσω ο δικός μου αλλά η δασκάλα στον παιδικό μου λεει οτι κάποιους τους περναει κιολας!!

  Το είδα κι εγώ στις εργασίες που μας εδωσαν και στην γιορτή που έκαναν οτι τα καταφερνει περιφημα.

  Πότε δεν σκεφτηκα να τον πάω πιο πίσω.. Ξερω οτι θα δυσκολευτουμε στην Α δημοτικου αλλά θα το ξεπερασει!!!

  Πιστευω οτι είναι καλυτερα να είναι με παιδια της χρονιάς του!!

   

  Επίσης κι εγω γεννημενη 21 Δεκεμβρίου δεν ειχα κανενα απολυτως πρόβλημα!!

   

  Πανω απ΄ολα όμως είναι στο παιδι και κάθε παιδι είναι διαφορετικό!!!!

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  συγνωμη που παρεμβαινω απλα ηθελα κατι να ρωτησω ..εμενα η μικρη μου ειναι γεννημενη το 2010 και δεν παει παιδικο λογω του οτι την κραταω εγω..του χρονου ειναι να μπει προνηπιο και το 2015 ειναι να μπει νηπιαγωγειο? σωστα καταλαβα?

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Σωστά κατάλαβες.Η κόρη μου είναι γεννημένη το 2009 και φέτος θα πάμε προνήπιο , το 2014 νήπιο.Άρα εσείς μια χρονιά πιο μετά.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εμεις ιδια περιπτωση με εσας 2 μηνες νωριτερα γεννημενος προωρα και πηγε κανονικα παιδικο συμφωνα με το ποτε γεννηθηκε και συνεχιζει τωρα προνηπιο. Δεν σκεφτηκαμε κατι διαφορετικο να σου πω την αληθεια και πηγαινουμε στα δελφινακια δεν ξερω αν λεμε τα ιδια.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα