Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Βαφτιση & τραπέζι ή κέρασμα εν μέσω σαρακοστής

Recommended Posts

Σχετικά με την βάφτιση μας, άντε και πήραμε επιτέλους την απόφαση να την κάνουμε πριν το Πάσχα. (είμαι έγκυος και τον Μάϊο είναι επίφοβο να αναβληθεί αν γεννήσω πάλι λίγο νωρίτερα).

Επίσης πήραμε απόφαση να την κάνουμε πολύ πολύ κλειστή.

Επειδή μένουμε λίγο μακριά απ' όλους και θα τους ταλαιπωρήσουμε - και δεδομένου πως στον γάμο μας δεν κάναμε τίποτα, λέγαμε να κάνουμε κάτιτις μικρό, ντρεπόμαστε να φύγει ο κόσμος έτσι.

Η μία λύση είναι το κέτερινγκ με finger food έξω απ' την εκκλησία και η άλλη λύση είναι μία πολύ οικονομική ταβέρνα (έχω βρει αλλά το ψάχνω κι άλλο).

Το θέμα είναι πως θα είναι σαρακοστή. Τι κάνω; Να έχω νηστήσιμα;;; θα με γδάρουν.... άσε που finger food νηστήσιμο δεν παίζει και σίγουρα στο προαύλιο της εκκλησίας δεν θα επιτρέψουν σαρακοστή να βγάλω αλλαντικά και κρέας. Επίσης από γλυκο; νηστήσιμο κι αυτό;;;

Εχει εμπειρία κανένας γονιός;;;;

Διαφημίσεις

xena κλείσατε ημερομηνία μέσα στη Σαρακοστή; Σε ρωτάω γιατί όταν πήγαμε εμείς να κλείσουμε για τέλη Μαρτίου ο παπάς μας είπε ότι η τελευταία ημερομηνία ήταν 17/3 γιατί μετά είναι Σαρακοστή και δεν γίνονται βαφτίσεις τότε.

Finger food νηστίσιμο μπορείς να βγάλεις (θαλασσινά, τηγανιτές μπουκίτσες με λαχανικά, spring rolls, χορτοπιτάκια, μανιταροπιτάκια κλπ) αλλά στο finger food ξοδεύεις λεφτά που δεν φαίνονται και έχεις πάντα να ανησυχείς για τον καιρό. Στη θέση σου και επειδή θα είναι λίγα τα άτομα θα επέλεγα την ταβέρνα.

Όσο για το γλυκό υπάρχουν νηστίσιμα λουκουμαδάκια

S02fp3.png

LnVyp3.png

Οχι, δεν κλείσαμε ακόμη, αλλά ρώτησα κετερινγκ και μου είπε ότι επιτρέπονται οι βαφτίσεις την Σαρακοστή.

Δηλαδή μόνο νηστήσιμα λες να επιλέξω;;; Φοβάμαι πως θα διπλασιαστούν σχεδόν οι τιμές.... Και τι γίνεται με όσους δεν νηστεύουν; ουφ...

Γιατί εσένα δεν σου κλείνουν;; Δες κι εδώ:http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=29152

Βρε λες να την πατήσω;

ginete k paraginete vafthsh thn penthkosth alla merikes enories den kanoun opws emas pou den kanei Kuriakh ths penthkosths :evil:

anyway sto thema sou: egw tha thn ekana pio meta, na gennh8ei me to kalo kai to deutero kai meta kai ta duo mazi (me ena smparo 2 trigwnia). oso gia to an o megalos einai polu megalos mh sou pw pws tha tou aresei k kalutera kai tha to 8umatai kiolas. o dikos mou tha vafthstei to kalokairi pou tha einai 3+. Ase pou k pio oikonomika tha sou vgei kai etsi tha mporeseis na kaneis kati kalutero kai gia to 2 sou paidakia.

twra an epimeneis na thn kaneis prin to pasxa tha sou elega na pate se mia taverna pou na exei kai nusthsima opote na exei kapoios thn epilogh na nustepsei.

poso kosmo tha exete?

sumfwnw pantws pws sto catering feugoun arketa lefta kai oute pou fainontai. idiws prin to pasxa pou o kairos mporei na mhn einai kalos mporei na faei o allos kai se 10 lepta na fugei

o6oy.png

Οχι, δεν κλείσαμε ακόμη, αλλά ρώτησα κετερινγκ και μου είπε ότι επιτρέπονται οι βαφτίσεις την Σαρακοστή.

Δηλαδή μόνο νηστήσιμα λες να επιλέξω;;; Φοβάμαι πως θα διπλασιαστούν σχεδόν οι τιμές.... Και τι γίνεται με όσους δεν νηστεύουν; ουφ...

Γιατί εσένα δεν σου κλείνουν;; Δες κι εδώ:http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=29152

Βρε λες να την πατήσω;

Όχι, είχαμε πάει το Γενάρη να κλείσουμε για τέλη Μαρτίου και ο παπάς ήταν κάθετος "Δεν γίνεται την Σαρακοστή" οπότε κλείσαμε για μεθαύριο. Διάβασα και το άλλο θέμα που έβαλες, πέσαμε στην περίπτωση προφανώς..:rolleyes:

Anyway στο θέμα σου τώρα αν κάνεις κέρασμα στο προαύλιο της εκκλησίας ίσως είναι "κάπως" να προσφέρεις κρέας την περίοδο της Σαρακοστής. Βέβαια από άποψη κόστους ίσως τα νηστίσιμα λόγω θαλασσινών σου αυξήσουν την τιμή

S02fp3.png

LnVyp3.png

Διαφημίσεις

Εγώ διαλέγω ταβέρνα και πάλι ταβέρνα. Δεν είμαι κατά του κεράσματος έξω από την εκκλησία αλλά επειδή και εγώ είχα πολλούς από επαρχία, δεν ήθελα να έρθουν μόνο στο μυστήριο και μετά να φύγουν. Βρήκα και τις δύο φορές οικονομικά πακέτα, ανάλογα επέλεξα και τον αριθμό των ατόμων. Και στην ταβέρνα σου δίνουν περιθώριο να επιλέξει ο κάθε καλεσμένος τι θέλει να φάει. Το οικονομικό, γιατί στην δεύτερη βάφτιση δεν έβρισκα στην αρχή ταβέρνα και ρώτησα για μπουφέ, μου έβγαινε με διαφορά 100-200ευρώ πιο οικονομικό το μπουφέ. Πάντως αν αποφασίσεις τελικά όντως να το κάνεις πριν τη γέννα πρέπει να βιαστείς για να βρεις ότι σε βολεύει πραγματικά. Με το καλό.

Εχω πελαγώσει.... Μετά τη γέννα το βλέπω βουνό.. Θα θηλάζω, δεν θέλω να πολυαναστατώνω το βρέφος, εγώ θα'μαι χάλια, το παιδί θα'χει μεγαλώσει.. Τα σκέφτηκα 100 φορές.

50-60 άτομα θα έχω. Η αλήθεια είναι πως στον γάμο μου υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να καθίσει ο κόσμος λίγο παραπάνω, είχα κεράσματα και λικέρ ετοιμάσει και είχε τρομερή θέα και πανσέληνο. Αλλά όλοι έφυγαν σχετικά σύντομα.

Για αρχή βεβαιώσου αν όντως γίνονται βαφτίσεις την σαρακοστή, ξεκίνα δηλαδή από την εκκλησία. Και μετά εγώ έχω να σου προτείνω να κλείσεις σε ταβέρνα, κυρίως για να μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα ανάμεσα στο μυστήριο και στο κέρασμα ώστε να καθίσεις λίγο (ακόμα και στο αυτοκίνητο), να έχεις και το χρόνο να ηρεμήσεις το παιδάκι σου αν τυχόν και ταραχτεί, μην το έχεις συνεχόμενα μέσα σε κόσμο...

Όσο για το μενού, φαντάζομαι ότι θα καλέσεις πολύ στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, άρα περίπου ξέρεις ποιοι νηστεύουν. Μπορείς να βγάλεις σαλάτες και μεζέδες νηστίσιμους σε αρκετή ποσότητα και πιατέλα με διάφορα κρέατα για τους υπόλοιπους και ας φάει ο καθένας ότι θέλει από αυτά. Δεν χρειάζεται να έχεις ελεύθερο του μενού και να παραγγείλουν όλοι "ξιφία στη σχάρα με αποφλοιωμένα φιλετάκια σαρδέλλας, συνοδεία φυκιών από τον βόρειο παγωμένο Ωκεανό" ή κάτι τέτοιο και να σου βγει ο κούκος αηδόνι...

Κανονικά δεν υπάρχει λόγος να μη γίνονται βαφτίσεις μέσα στη Σαρακοστή. Ο μόνος λόγος που το 'αποφεύγουν' οι παπάδες είναι για το φαγητό. Οπότε αν του εξηγήσεις το λόγο που βιάζεσαι και του εξηγηθείς για το φαγητό, δεν νομίζω να έχει αντίρρηση.

Επειδή εγώ έχω μόνιμα αυτό το ζήτημα, γιατί είναι τα γενέθλια του παιδιού μέσα σε νηστεία, και τα κάνουμε και στο χωριό, που ο κόσμος νηστεύει, μπορώ να σου πω ότι το finger food με νηστίσιμα (εννοείται μόνο κρέας αποκλείεις, όχι τα άλλα) είναι πολύ ενδιαφέρον και εύκολο, και μπορεί να είναι και οικονομικό.

Μπορείς να βγάλεις spring roles, χορτοκεφτεδάκια (εγώ τα κάνω σουβλάκια, βγαίνουν και σε διαφορά χρώματα, ανάλογα με το υλικό- και αρέσουν στα παιδιά) ,πίττες ,χταποδοκεφτέδες ,λαδένια σε ατομικά φορμάκια, μανιταροπιττάκια κλπ κλπ. Ένα σωρό είναι, μπορώ να σου γράφω σελίδες. Τώρα το καθιστό είναι λίγο δύσκολο, αν δεν θέλεις να βγάλεις ψάρι, και σε καταλαβαίνω.

Thanoula πράγματι είναι πολύ μικρός ο κύκλος και απ' όσο τους ξέρω, κανεις δεν νηστεύει. Τουλάχιστον όχι όλη τη Σαρακοστή. Το θέμα είναι ότι αν επιλέξω προαύλιο εκκλησίας δεν νομίζω να με αφήσει ο παπάς.

Κι αν πάω σε ταβέρνα αν θα πρέπει να κάνω νηστήσιμα;

Βερενίκη μια χαρά τα λες, κι εμείς δεν είμαστε και πολύ του κρέατος, έχουμε μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα στο σπίτι. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις... τι να πεις του θείου τάδε; φάε μανιταροπιτάκι;;; :-(:-(:-(

Δεν ξερω...

Διαφημίσεις

επίσης βεβαιώσου για το αν η εκκλησία που σε ενδιαφέρει θα σε αφήσει να έχεις μπουφέ στο προαύλιο γιατί πολλές το απαγορεύουν. επίσης δε θα είναι εφικτή η λύση του μπουφέ αν ακολουθεί κι άλλο μυστήριο μετά τη βάφτισή σας.

προσωπικά, θα έκανα μια απλή βάφτιση με τραπέζι μόνο σε γονείς-αδέρφια-νονούς, λόγω Σαρακοστής αλλά και προχωρημένης εγκυμοσύνης και θα έκανα κάτι καλύτερο με περισσότερους καλεσμένους στη βάφτιση του 2ου παιδιού του χρόνου το καλοκαίρι.

Thanoula πράγματι είναι πολύ μικρός ο κύκλος και απ' όσο τους ξέρω, κανεις δεν νηστεύει. Τουλάχιστον όχι όλη τη Σαρακοστή. Το θέμα είναι ότι αν επιλέξω προαύλιο εκκλησίας δεν νομίζω να με αφήσει ο παπάς.

Κι αν πάω σε ταβέρνα αν θα πρέπει να κάνω νηστήσιμα;

Βερενίκη μια χαρά τα λες, κι εμείς δεν είμαστε και πολύ του κρέατος, έχουμε μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα στο σπίτι. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις... τι να πεις του θείου τάδε; φάε μανιταροπιτάκι;;; :-(:-(:-(

Δεν ξερω...

Μα αν κανείς δεν νηστεύει, πήγαινε σε ταβέρνα και σέρβιρε κοψίδια, για τα οποία τρελαίνομαι (εμείς είμαστε πολύ του κρέατος). Στην ταβέρνα δεν έχει λόγο ο παπάς, το πολύ να του πεις, αν σου φέρει αντίρρηση, ότι θα έχεις και νηστίσιμες επιλογές. Εγώ έχω πρόβλημα, επειδή, όπως σου είπα, οι περισσότεροι έρχονταν και έτρωγαν μόνο πίτσα μαργαρίτα. Οπότε από το τρίτο έτος, το είδα κι εγώ σαν πρόκληση και είπα όχι κρέας.

Η μαγειρική χωρίς κρέας σε finger food είναι πολύ γκουρμέ. Γιατί, τί έχει το μανιταροπιτάκι:lol::lol:?

mia xara pentanostima einai ta manitaropitakia!

pantos 60 atoma den einai k liga.

megalh anastaswsh sthn katastash sou, kai dipla exoda. ti na sou pw. ase pou h periodos pou 8hlazeis einai h pio eukolh mias pou oute galata, oute alesmena faghta kouvalas.

to fai to exeis monima panw sou:wink:

kai me to 8hlasmo 8a xaseis k ta kila grhgora grhgora kai tha valeis kai ena oraiotato foremataki me anoixto ntekolte na vgainei to sth8os eukola exw tha valeis kai to mwro se panemorfo sling kai oute gata oute zhmia!

sorry pou prospa8w na se metapeisw (de mou peftei k logos) alla se vlepw na provlhmatizesai perissotero xwris logo gia mena!

kai sto xanalew to 1o sou paidaki den tha einai megalo (eite ton augousto-septemvri to kaneis eite next summer!)

perisu vafthsthke h anipsia mou 20 mhnwn mia xara htan! ths arese ki olas kai stis fwto gluka!

me to kalo oti kai an apofasiseis

o6oy.png

Μωρέ κι εγώ τα τσακίζω τα μανιτάρια, οι μεγάλοι όμως ξέρουν ότι τραπέζι = μπριζόλα, πατάτα & σαλάτα.

Λέτε βρε να βαφτίσω και τα 2;; Μη λες πως θα'χω χάσει κιλά, στον θηλασμό εγώ ΠΗΡΑ κιλά! Και θα 'χω το μωρό μες την ταβέρνα; 3 μηνών;;

Πρέπει να το σκεφτώ πάρα πολύ καλά, απ' την αρχή να ζυγίσουμε τα πράγματα και να αποφασίσουμε..

Πάντως σας ευχαριστώ πολύ πολύ για τη γνώμη σας όλες!

Μωρέ κι εγώ τα τσακίζω τα μανιτάρια, οι μεγάλοι όμως ξέρουν ότι τραπέζι = μπριζόλα, πατάτα & σαλάτα.

Λέτε βρε να βαφτίσω και τα 2;; Μη λες πως θα'χω χάσει κιλά, στον θηλασμό εγώ ΠΗΡΑ κιλά! Και θα 'χω το μωρό μες την ταβέρνα; 3 μηνών;;

Πρέπει να το σκεφτώ πάρα πολύ καλά, απ' την αρχή να ζυγίσουμε τα πράγματα και να αποφασίσουμε..

Πάντως σας ευχαριστώ πολύ πολύ για τη γνώμη σας όλες!

egw ta exasa ola sxedon to 1o trimhno.

tha pate eite se mia taverna pou den kapnizoun, eite se ena tavernaki se exwteriko xwro (ellada eiste akoma k to septemvri exei uperoxo kairo)

molis koimh8ei to ninaki tha to valeis sto karotsi (port bebe, kalathouna ) kai tha sunexisete na trwte oi upoloipoi. oute pou tha to katalavei!

fantasou ti uperoxes fwto pou tha exeis me ta duo sou paidakia vafthsmena! mia sketh gluka!

o6oy.png

Διαφημίσεις

Παντως και εγω λεω να κοιταξεις πρωτα με την εκκλησια. Πχ καποιες κυριακες που ειναι πιο μεγαλη η λειτουργεια μπορει να μην γινονται βαπτησεις. Για φαγητομπορεις να ρωτησεις ποιοι νηστευουν και να τους παραγγειλες καλαμαρακια. Κανονικα το ψαρι απογορευται στην νηστια του Πασχα εκτως απο του Ευαγγελισμου και των Βαιων,