Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τα λίγα παιδιά στην τάξη είναι τελικά επιλογή?

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα για να εκφράσω έναν προσωπικό μου προβληματισμό. Γενικά όλοι έχουμε την άποψη ότι τα λίγα παιδιά στην τάξη είναι καλό πράγμα. Και ενώ στο δημόσιο σχολείο είναι κάτι συνηθισμένο, γιατί οι εκπαιδευτικοί επιδιώκουν να 'σπάνε' τα μεγάλα τμήματα, στα ιδιωτικά δεν είναι και τόσο αυτονόητο. Σε όσα ιδιωτικά σχολεία είχα ρωτήσει εγώ για τον πρώτο μου γιο, μου είχαν πει ότι βάζουν τον επιτρεπόμενο αριθμό παιδιών στην τάξη (25- 26 παιδιά, αν δεν κάνω λάθος). Πχ. αν έχουν άλλα δύο παιδάκια προτιμούν να μην τα πάρουν, παρά να κόψουν τον τμήμα στα δύο, που σημαίνει ξεχωριστό κόστος για εκπαιδευτικό ή για αίθουσα. Και το θεωρώ φυσικό.

Τώρα όμως με την κρίση, παρατηρεί κανείς αρκετά ιδιωτικά που κόβουν ολόκληρα τμήματα ή κάνουν τάξεις με λίγα παιδιά, όχι επειδή το θέλουν ή επειδή αντιστοιχεί στην παιδαγωγική τους άποψη, αλλά επειδή δεν έχουν άλλα. Ένα τέτοιο είναι το σχολείο μας, όπου στο νήπιο που πηγαίνει ο μικρός μου γιος, έχουν 10 παιδάκια, ενώ περσυ που ήταν ο μεγάλος είχαν 24. Η πρώτη φέτος, από δύο τμήματα έγινε ένα. Όταν θα πάει πρώτη ο δικός μου, θα είναι τα 10 παιδάκια + πεντέξι ακόμα, δηλαδή βία 15 παιδάκια. Μου λένε λοιπόν όλοι πόσο τυχερή είμαι που το τμήμα είναι ολιγάριθμο. Εγώ όμως προβληματίζομαι: Ένα ιδιωτικό σχολείο που δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό παιδιών, για να λειτουργήσει πλήρες τμήμα, δεν είναι μία επιχείρηση σε οικονομική κρίση? Δεν σημαίνει αυτό ότι ο προϋπολογισμός του θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα? Δεν σημαίνει ότι θα μειώσει μισθούς, οπότε οι 'καλοί' δάσκαλοι -που ήταν ένας βασικός λόγος που το επέλεξα- θα κάνουν τη δουλειά τους με το ζόρι ή θα ψάχνονται και βασικά θα είναι εκεί επειδή δεν βρίσκουν κάτι καλύτερο? Δεν σημαίνει ότι θα κατεβάσει τις μη ελεγχόμενες από τους γονείς δαπάνες πχ. το κόστος της διατροφής, το κόστος καθαριότητας, και ότι άλλο μπορεί να κοπεί? Πού ξέρω εγώ ότι θα κάνει κανονικά τα σέρβις στα σχολικά ή ότι θα παραμελήσει κάποια, όχι γιατί είναι κακός ο ιδιοκτήτης (κάθε άλλο, είναι υπέροχος άνθρωπος) αλλά γιατί δεν 'βγαίνει'. Και ένα τέτοιο σχολείο, που στην αρχή της κρίσης χάνει αμέσως παιδιά, -γιατί απευθύνεται σε μικροαστικά στρώματα-, ποιος μου λέει ότι δεν θα κλείσει μέσα στην επόμενη πενταετία? Είναι σαν να πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο που μας αρέσει, και να βλέπουμε λίγο κόσμο και χαιρόμαστε που μας εξυπηρετούν γρήγορα αλλά σε λίγους μήνες ..... κλείνει ή μειώνει τις μερίδες ή ρίχνει την ποιότητα κλπ.

Με δύο λόγια, τί είναι καλύτερο, τα 25 παιδιά στην τάξη, που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές καλής λειτουργίας του σχολείου, ή τα 15 παιδιά στην τάξη, επειδή δεν υπάρχουν άλλα, και το σχολείο να ειναι οριακό οικονομικά?

Θα εκτιμούσα πολύ να μου πείτε τις απόψεις σας για τον προβληματισμό μου.

Διαφημίσεις

Από παιδαγωγική σκοπιά, τα λιγότερα παιδιά (π.χ. γύρω στα 20) είναι ένας υπέροχος αριθμός για να δουλέψεις! Αρκετά για να υπάρχει κοινωνικοποίηση και πληθώρα απόψεων, ενώ παράλληλα μπορείς εύκολα να τα δεις από "κοντά" και να αντιληφθείς περισσότερο τις ιδιαίτερότητές τους.

Εφόσον μιλάμε για ικανό εκπαιδευτικό προσωπικό, ό,τι οικονομικά προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει το σχολείο, θα εξακολουθεί (το προσωπικό) να λειτουργεί σωστά.

Δυστυχώς η οικονομικές συγκυρίες, έχουν κάνει ήδη τους μισθούς των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να έχουν μειωθεί, ανεξάρτητα με το αν αντιμετωπίζει το σχολείο οικονομικά προβλήματα.

Άρα εφόσον θα είχα επιλέξει κάποιο ιδιωτικό σχολείο, θα με ανησυχούσε μεν η οικονομική του πορεία, αλλά στο επίπεδο παροχών (π.χ. υλικά, δραστηριότητες κτλ). Εφόσον το έμψυχο υλικό είναι ίδιο, τότε η ουσιαστική εκπαίδευση διατηρεί το επίπεδό της.

Τώρα... για το αν φέτος υπάρχει το σχολείο αλλά δεν ξέρουμε το μέλλον του... Προσωπικά θα προσπαθούσα να κερδίσω όσο περισσότερο χρόνο μπορούσα. Ποιος ο λόγος να φύγω από φέτος "προληπτικά", επειδή φοβάμαι μην τυχών και κλείσει το σχολείο σε 1-2 χρόνια;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

συμφωνω οτι το εμψυχο υλικο των δασκαλων ειναι αυτο που μετραει..αν αυτοι ειναι ικανοι και εχουν ορεξη δεν θα πρεπει να σε προβληματιζει...τωρα για το αν θα μεινουν στην αγορα μετα απο 1-2 χρονια αυτο δεν μπορεις να το ξερεις αλλα κατα την αποψη μου δεν θα πρεπει να αποτελει και τον βασικο γνωμωνα της επιλογης σου.

Συμφωνω με τις προλαλησασες. Και το δικο μας σχολειο εκανε σημαντικες μειωσεις στους μισθους των δασκαλων και ολοι οι γονεις ανησυχησαμε.

Δεν παρατηρησαμε ομως μειωση στην προσπαθεια των εκπαιδευτικων. Ακομη κι αν μεσα στην ταξη προσπαθουν λιγο λιγοτερο, αυτο που τελικα μετραει σε μενα ειναι οτι το παιδι μου μαθαινει τα περισσοτερα ή και ολα απο την ταξη. Και ειναι ευχαριστημενο απο το σχολειο του, κι εγω απο την οργανωση.

Μας μειωσε λιγο και τα διδακτρα, οχι ομως τοσο οσο τους μισθους των δασκαλων και των υπολοιπων εργαζομενων.

Το σημαντικο για μενα, στις δυσκολες συνθηκες που ζουμε, ειναι να μπορεαει να παει το παιδι μου σε ενα σχολειο με καλο διδακτικο προσωπικο, τουλαχιστον για τα πρωτα χρονια του δημοτικου, να παρει καλες βασεις και καλη οργανωση της μελετης του και της σχολικης του ζωης εν γενει. Αν καταφερουμε να πηγαινει σε ολο το δημοτικο στο σχολειο αυτο, που ειναι και για οικογενειες χαμηλου και μετριου εισοδηματος, και αν υπαρχει φυσικα το ιδιο το σχολειο, θα ειμαστε πολυ ευχαριστημενοι. Αν τωρα κλεισει για οικονομικους λογους, εχουμε επιλεξει 3 αλλα ιδιωτικα στις γυρω περιοχες, και ή θα επιλεξουμε ενα απο αυτα ή θα τον γραψουμε στο δημοσιο της γειτονιας μας και θα παρουμε μια καλη δασκαλα να του καλυπτει τα κενα στο σπιτι (ηδη ξερουμε πολλες καλες απο το σχολειο που πηγαινει και που κανουν μελετη σε παιδακια δημοτικου στο σπιτι).

Μην αγχωνεσαι για το μελλον του σχολειου. Υπαρχουν επιλογες. Εμεις επιλεξαμε το ιδιωτικο, οχι μονο για τους καλους δασκαλους, αλλα και για το καλυτερο και καθαροτερο και οργανωμενο περιβαλλον με καλυτερη υλικοτεχνικη υποδομη, και δυνατοτητα επικοινωνιας οποιαδηποτε ωρα χρειαστει.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Οι σκέψεις μου ξεκινούν από το ότι μία 'επιχείρηση' πριν κλείσει, έχει μία περίοδο φθοράς, δηλαδή μία περίοδο που ο επιχειρηματίας προσπαθεί να την κρατήσει, κάνοντας σκόντο από δω κι από κει, σε πράγματα που δεν φαίνονται φυσικά στον ΄πελάτη', μέχρι που τελικά αποφασίσει ότι δεν πάει άλλο. Δεν αγχώνομαι δηλαδή για το μέλλον, αλλά για το παρόν. Αν πχ. το σχολείο 'βγαίνει' με 25 παιδάκια ανά τάξη, πώς τα καταφέρνει τώρα με 15? Από πού κόβει? Άντε να κόψει από τους μισθούς αλλά πόσα να είναι αυτά? Γενικά πέφτει η δυναμική του. Και θέτω το πρόβλημα τώρα, που έχω τον μικρό στο νήπιο, ώστε τουλάχιστον αυτός να ξεκινήσει από την αρχή σε ένα άλλο σχολείο, αν χρειαστεί. Για τον ανθρώπινο παράγοντα συμφωνώ ως ένα σημείο. Αλλά δεν είναι ο μόνο που επέλεξα το σχολείο αυτό. Είναι το όλο 'πακέτο'. Η εξυπηρέτηση στα σχολικά, που τώρα τα δρομολόγια αραιώνουν, οι δραστηριότητες, οι καινοτομίες, παράπλευρες δράσεις κλπ. Δεν βλέπω κάτι τώρα, όμως δεν έχω και συγκριτικό μέτρο. Τέλος πάντων , κάθε άποψη είναι χρήσιμη!

Α, η εναλλακτική μου είναι να πάει σε ένα σχολείο πιο μακριά ίσως αλλά από αυτά που δεν έχουν πληγεί από την κρίση ακόμα...

Διαφημίσεις

εγω νομιζω οτι ειναι καλυτερα τα πιο λιγα παιδια...Δηλαδη τα 28 σε μια ταξη τα βλεπω πολλα...Τα 20 νομιζω ειναι ιδανικα. Για ιδιωτικο μιλαω παντα γιατι ενα απο τα προβληματα του δημοσιου απο οσο ξερω ειναι τα υπεραριθμα τμηματα.

Η μειωση των μισθων ειναι ενα σημαντικο προβλημα για ολες τις δουλειες. Αλλα αυτος που αγαπαει την δουλεια του και που για εμενα ειναι ο 'καλος' στην δουλεια του, δεν νομιζω να επηρεαζεται απο αυτην τη μειωση οσον αφορα την αποδοση του. Αγαπαει την δουλεια του και για αυτο την κανει καλα...οχι επειδη πληρωνεται.

Για το τι θα γινει στο μελλον, κανεις μας δεν ξερει. Ας ειμαστε καλα μεχρι τοτε και θα δουμε....

Στα ιδιωτικά είναι (ή τουλάχιστον ήταν μέχρι τώρα) μεγαλύτερα τα τμήματα. Σε όσα γνωρίζω οι τιμές κυμαίνονταν από 25-29 παιδιά.

Στα δημόσια της περιοχής έχουμε τμήματα της τάξης των 20-22 παιδιών ή αν είναι γεμάτα θα φτάνουν τα 25 παιδιά (ανάλογα με το σχολείο).

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

ενα απο τα προβληματα του δημοσιου απο οσο ξερω ειναι τα υπεραριθμα τμηματα.

..

Χμ... εγώ θα συμφωνήσω με την alcyon. Στα δημόσια σχολεία έχουν πολύ μικρότερα τμήματα. Στο δημόσιο, αν ξεπεραστεί η 26άδα, κόβουν τα τμήματα σε δύο 18άρια πχ. Στα ιδιωτικά συμπληρώνουν την 26άδα όσα μπορούν -το ίδιο έκανε και το δικό μας όταν μπορούσε-, όσα έχουν λιγότερα παιδιά, το κάνουν επειδή δεν έχουν άλλα παιδιά. Δείτε τα ιδιωτικά σχολεία που έχουν λίστα αναμονής ή κάνουν κλήρωση. Αυτά κάνουν πάντα τμήματα των 26 παιδιών (ή και περισσότερα, ξέρω καλό ιδιωτικό σχολείο, από τα ακριβά με 28 παιδιά στο α' τμήμα της πρώτης, είμαι βέβαιη ότι και ο δικός μας ιδιοκτήτης το ίδιο θα έκανε, δεν θε 'έδιωχνέ' τα παραπάνω παιδάκια).

Γι αυτό έχω το πρόβλημα αυτό. Από τη μία, καλά τα ολιγομελή τμήματα. Από την άλλη, αυτό σημαίνει ότι το σχολείο μας δεν έχει.... πέραση!

Το σχολείο σας έχει πέραση...

Ο κόσμος δεν έχει λεφτά.

Εφόσον κρατιέστε οικονομικά, πιστεύω πως το επίπεδο εκπαίδευσης δεν θα αλλάξει. Τώρα για το θέμα των παροχών, αυτό καλό θα ήταν να το συζητήσεις με το ίδιο σχολείο και φυσικά να κρατάς επαφή με το παιδί και το χώρο για να έχεις δική σου άποψη.

Όσο κρατήσει... Δεν ξέρεις... Έτσι κι αλλιώς είναι τέτοιες οι συνθήκες που δεν μπορεί κανένας να κάνει μακρόπνοα σχέδια. Χρόνο το χρόνο, μήνα το μήνα, μέρα τη μέρα... βλέποντας και κάνοντας.

Εκτός αν έχεις τη δυνατότητα να το στείλεις σε κανένα μεγάλο ιδιωτικό, οπότε εκεί αλλάζει το θέμα, οπότε θα σταματήσουν και οι ανησυχίες σου...

Για να ειμαι ειλικρινης κοριτσια, αυτο απο εσας το ακουω πρωτη φορα. Δεν ξερω...στην περιοχη μας λοιπον δεν υπαρχει τμημα δημοσιου με λιγοτερα απο 32 παιδια. Και δεν υπηρχε ουτε παλιοτερα, που ημουν εγω μαθητρια. Τοτε φταναμε και τα 35 και θυμαμαι τις δασκαλες μας να παραπονιουνται...

Ειναι 2 τμηματα σε καθε σχολειο, ουτε παραπανω αιθουσες υπαρχουν στο κτιριο ουτε περαπανω προσωπικο.

Για να το λετε βεβαια ετσι θα ειναι ο κανονας...μου κανει εντυπωση

Διαφημίσεις

Για να ειμαι ειλικρινης κοριτσια, αυτο απο εσας το ακουω πρωτη φορα. Δεν ξερω...στην περιοχη μας λοιπον δεν υπαρχει τμημα δημοσιου με λιγοτερα απο 32 παιδια. Και δεν υπηρχε ουτε παλιοτερα, που ημουν εγω μαθητρια. Τοτε φταναμε και τα 35 και θυμαμαι τις δασκαλες μας να παραπονιουνται...

Ειναι 2 τμηματα σε καθε σχολειο, ουτε παραπανω αιθουσες υπαρχουν στο κτιριο ουτε περαπανω προσωπικο.

Για να το λετε βεβαια ετσι θα ειναι ο κανονας...μου κανει εντυπωση

Αν πας στα μαθητικά μας χρόνια, τότε ... στο ιδιωτικό ήμασταν 36-37 παιδιά. Όταν άλλαξα σχολείο, βρήκα στις τάξεις του δημοσίου 27-28 παιδιά. Αφού στην αρχή η τάξη μου φαινόταν άδεια!!

Τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο, βρίσκει κανείς τάξεις κάτω των 25 παιδιών. Αν και παλεύουν λόγω κρίσης να τα αυξήσουν. (Για να μειωθούν τα τμήματα και επομένως να μην κάνουν προσλήψεις).

Αν δε γίνομαι αδιάκριτη... σε ποια περιοχή είναι τόσα παιδιά στο σχολείο;;

Ααα επίσης μιλάω για δευτεροβάθμια εκπαίδευση (από εκεί έχω καλύτερη εικόνα).

Για την πρωτοβάθμια τώρα....... Οι μικρές μου που πάνε στην Α' δημ. έχουν στο σχολείο τους 22 παιδιά/τμήμα. Και θεωρείται σχολείο με πολύ κόσμο. Στο νηπιαγωγείο, τα τμήματα είναι της τάξεως των 18 παιδιών (αν δεν κάνω λάθος).

38 τοτε ε?? Και μας ελεγαν μια ζωη στα δημοσια οτι στα ιδιωτικα ειναι λιγα τα παιδια και κανουν καλυτερο μαθημα :D.

Στον πειραια ειμαστε Αλκυων, σου εστειλα πμ

Εμεις , πρωτακια σε ιδιωτικο, ειμαστε 18!....

Οι μικρες μου στην πρωτη ηταν 16 παιδια στην δευτερα 13 και τριτη και τεταρτη 15 παιδια (ειναι 2 τμηματα)

Η μεγαλη ξεκινησε με 22 παιδια περιπου...κι επαιζε ολες τις χρονιες 19-24..φετος στην εκτη τα χωρισαν και εκαναν 2 13 αρια τμηματα (στα 26 παιδια δλδ χωριστηκε)

Εγω ηξερα οτι το οριο ειναι το 27 και εκει κανουν 2 τμηματα... αρα μου φαινεται περιεργο εμας να μας στειλαν εξτρα δασκαλους για να χωρισουμε 26 παιδια ενω υπαρχουν τμηματα με 32 παιδια !!!

Αληθεια σε ποια περιοχη γινεται αυτο?Εχεις προσωπικη εμπειρια...ή λογια τριτων?

Να συμπληρωσω οτι στο σχολειο μας δεν υπαρχει τμημα πανω απο 25 παιδια...οπου ηταν παραπανω γιναν 2 τμηματα μικρα

προσωπικη εμπειρια να τα δω εγω, οχι...εκτος του οταν πηγαινα εγω σχολειο που ημασταν απο 32 ως 35.

Αλλα προχθες μια φιλη που το ειχε και εκεινη στο ιδιωτικο αλλα αναγκαστηκε με την κριση να το παει στο δημοσιο, αυτο μου ελεγε . 32 παιδακια ...τωρα τι να πω....Ισως ετυχε, ισως υπαρχει διαφορα αναλογα με τον πληθυσμο της πολης.

Καλημέρα. Κι εμείς στο σχολείο -ιδιωτικό- έχουμε 26 παιδάκια στην τάξη, δηλαδή το ανώτατο όριο. Βέβαια υπάρχει και βοηθός πάντα στην τάξη μαζί με τη δασκάλα/το δάσκαλο, και επίσης στη μελέτη μπαίνει και τρίτο άτομο. Αυτό όμως μόνο για τις δύο πρώτες τάξεις. Μετά είναι κανονικά 26 παιδιά, μία δασκάλα. Η εμπειρία μου είναι ότι στα δημόσια είναι λιγότερα παιδιά κατά κανόνα, και αυτό είναι καλό.

Για τη Βερενίκη, τώρα. Σίγουρα, να το σχολείο δεν είχε 'κίνηση' θα προβληματιζόμουν. Πρέπει να το ψάξεις, εάν αυτό οφείλεται στην 'κρίση', οπότε οκ, φυσικό είναι, ή αν αυτό οφείλεται στην ποιότητα των υπηρεσιών (αλλά αυτό νομίζω το έχεις ήδη ψάξει για να επιλέξεις το σχολείο αυτό:wink:). Τώρα, πού θα ισορροπήσει αυτό, κανείς δεν ξέρει. Όταν έχει πάλι ο κόσμος χρήματα, τα μικρά ιδιωτικά θα πάρουν πάλι τα πάνω τους. Δεν λέω να γίνουμε πλούσιοι, λίγο να ανοίξει το πράγμα. Εμείς που επιλέγουμε ιδιωτικό, δεν το θεωρούμε πολυτέλεια, οπότε δεχόμαστε να στερηθούμε κάποια πράγματα για να το προσφέρουμε στο παιδί μας, αν βέβαια δεν τίθεται ζήτημα 'επιβίωσης'. Η συμβουλή μου είναι: έχε τα μάτια σου ανοιχτά!

Διαφημίσεις

Το καλοκαιρι ειχα μια εντονη λογομαχια με τον πατερα μου για τον αριθμο των παιδιων. Ο ιδιος πιστευε οτι δεν εχει σημασια ποσα παιδια ειναι μεσα στην ταξη και μου εφερε ως παραδειγμα τα ιδιωτικα σχολεια.

Εγω παλι πιστευω οτι μια ταξη για να λειτουργησει με ολες τις ιδιαιτεροτητες που μπορει να εχει το καθε παιδι, ο αριθμος θα πρεπει να ειναι μικρος.

Από προσωπική εμπειρία ως μαθήτρια αλλά και ως δασκάλα, ο πολύ μικρός αριθμός μαθητών σε μία τάξη δεν είναι καλός. Βέβαια δεν είναι καλός ούτε ο πολύ μεγάλος (πάνω από 30 παιδιά). Μεταξύ 15-25 είναι ένας καλός αριθμός, αναλόγως και με τις ικανότητες του διδάσκοντος βέβαια. Υπάρχουν δάσκαλοι που δυσκολεύονται να οργανώσουν τη δουλειά τους ή να επιβάλλουν την πειθαρχία. Εννοείται ότι για τους δάσκαλους αυτούς ο μεγάλος αριθμός δημιουργεί πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια. Αλλά όταν ξέρεις πώς να χειριστείς την τάξη, το να έχεις πολλά παιδιά μπορεί να είναι και επιθυμητό, γιατί σου επιτρέπει να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις με τα λίγα παιδιά (π.χ. ομαδικές εργασίες με ανταγωνιστικό χαρακτήρα - άλλη δυναμική έχει η ομάδα των 3 ατόμων και άλλη των οκτώ. Αν έχεις και 1-2 βοηθούς, το να δουλέψεις εποικοδομητικά 30 παιδιά είναι παιχνιδάκι.

προσωπικη εμπειρια να τα δω εγω, οχι...εκτος του οταν πηγαινα εγω σχολειο που ημασταν απο 32 ως 35.

Αλλα προχθες μια φιλη που το ειχε και εκεινη στο ιδιωτικο αλλα αναγκαστηκε με την κριση να το παει στο δημοσιο, αυτο μου ελεγε . 32 παιδακια ...τωρα τι να πω....Ισως ετυχε, ισως υπαρχει διαφορα αναλογα με τον πληθυσμο της πολης.

Προχθές πήγα να πάρω το βαφτιστήρι μου από το σχολείο. Πάει στο ίδιο σχολείο που πήγαινα κι εγώ (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία - δημόσιο). Όταν ήμουν εγώ μαθήτρια, η κάθε τάξη είχε 32-33 παιδιά. Τώρα έχουν τα διπλάσια τμήματα και η κάθε τάξη έχει το πολύ 16 παιδάκια. Στην τάξη του βαφτιστηριού μου είναι 11 παιδιά, πέρσυ ήταν 12. Προσωπικά μου φαίνονται λίγα...

Ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας. Απλά το πρόβλημα το δικό μου δεν είναι τα πολλά ή λίγα παιδιά, αλλά οι περίπτωση που τα λίγα παιδιά δεν είναι 'επιλογή' του σχολείου αλλά απλά... δεν υπάρχουν άλλα. Αν αυτό δηλαδή σημαίνει ότι το σχολείο είναι συνολικά σε κρίση. Αυτό που λέει η maya δηλαδή.

Θα συμφωνήσω με τη Ζωή. Στον ιδιωτικό τομέα που υπάρχει συνεχής έλεγχος της δουλειάς σου δεν σε παίρνει να μην αποδίδεις ειδικά όταν ξέρεις ότι υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι έτοιμοι να σε αντικαταστήσουν στην στιγμή με την ανεργία που υπάρχει. Το να σου ρίξει την διάθεση μία μείωση μισθού ή και η γενικότερη κατάσταση στην χώρα είναι ανθρώπινο και αναμενόμενο αλλά πιστέψτε με όταν δουλεύεις με παιδιά είσαι τόσο απορροφημένος που τα προβλήματα σου αναγκαστικά τα αφήνεις έξω από την πόρτα, τα ίδια τα παιδιά φροντίζουν γι'αυτό - μιλάω εκ πείρας ;).

Τώρα για τον ιδανικό αριθμό παιδιών νόμίζω ότι μία μέση κατάσταση είναι η καλύτερη αν και ο σωστός εκπαιδευτικός μπορεί να επιβληθεί το ίδιο και σε λίγα και σε πολλά.

S02fp3.png

LnVyp3.png

Μα σε ένα σχολείο, δεν είναι μόνο οι δάσκαλοι. Και δεν νομίζω ότι η ποιότητα των δασκάλων είναι η διαφορά μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων, τουλάχιστον στα περισσότερα. Και στα δημόσια υπάρχουν πολύ καλοί δάσκαλοι, επίσης και στα ιδιωτικά υπάρχουν κακοί. ΟΚ στα ιδιωτικά ελέγχονται περισσότερο, αλλά από την προσωπική μου εμπειρία, οι περισσότεροι γονείς που ξέρω σε δημόσια σχολεία είναι ευχαριστημένα από τους δασκάλους τους.

Στο ιδιωτικό πληρώνεις άλλα πράγματα, που δεν σου τα προσφέρει το δημόσιο σχολείο (φαγητό, οργανωμένη μελέτη, υποδομές, δραστηριότητες κλπ). Αν λοιπόν ένα ιδιωτικό δεν 'βγαίνει' και τα κόψει αυτά, ποιο το νόημα? Βρίσκεις ωραιότατους δασκάλους στο δημόσιο σχολείο.(Βερενίκη, δεν λέω για το δικό σας σχολείο, γενικά μιλάω)

Ένα τμήμα 25 παιδιών (στο οποίο οι γονείς των π.χ.7 παιδιών δεν είναι συνεπής στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, πράγμα σύνηθες πλέον) μπορεί για ένα ιδιωτικό σχολείο οικονομικά να είναι το ίδιο με ένα τμήμα των 18 παιδιών (στο οποίο όλοι οι γονείς είναι συνεπής). Άλλωστε οι μισθοί των δασκάλων δεν είναι πλέον τόσο υψηλοί για να χρειάζονται απαραίτητα 20 παιδιά σε κάθε τμήμα για να θεωρηθεί ότι το σχολείο δεν έχει πρόβλημα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τάξη ενός ιδιωτικού σχολείου αποτελεί μια μικρή μόνο ένδειξη για το αν το σχολείο αντιμετωπίζει πραγματικά οικονομικό πρόβλημα. Αλλοι παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν αν το σχολείο έχει πραγματικά πρόβλημα π.χ. το ύψος των διδάκτρων και η ικανότητα των γονιών να ανταπεξέλθουν, το πόσο έχει ανοιχτεί οικονομικά το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια που δεν υπήρχε η κρίση ή όχι, το πόσο διατεθειμένος είναι ο ιδιοκτήτης του σχολείου να μειώσει το δικό του κέρδος και αν ναι μέχρι πιο σημείο και άλλα πολλά. Εγώ στη θέση σου θα έκανα μια κουβέντα με τον διευθυντή του σχολείου εκφράζοντας του με τρόπο τους προβληματισμούς μου και ανάλογα την αντίδρασή του και τα λόγια του θα έκρινα.

Ένα τμήμα 25 παιδιών (στο οποίο οι γονείς των π.χ.7 παιδιών δεν είναι συνεπής στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, πράγμα σύνηθες πλέον) μπορεί για ένα ιδιωτικό σχολείο οικονομικά να είναι το ίδιο με ένα τμήμα των 18 παιδιών (στο οποίο όλοι οι γονείς είναι συνεπής). Άλλωστε οι μισθοί των δασκάλων δεν είναι πλέον τόσο υψηλοί για να χρειάζονται απαραίτητα 20 παιδιά σε κάθε τμήμα για να θεωρηθεί ότι το σχολείο δεν έχει πρόβλημα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τάξη ενός ιδιωτικού σχολείου αποτελεί μια μικρή μόνο ένδειξη για το αν το σχολείο αντιμετωπίζει πραγματικά οικονομικό πρόβλημα. Αλλοι παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν αν το σχολείο έχει πραγματικά πρόβλημα π.χ. το ύψος των διδάκτρων και η ικανότητα των γονιών να ανταπεξέλθουν, το πόσο έχει ανοιχτεί οικονομικά το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια που δεν υπήρχε η κρίση ή όχι, το πόσο διατεθειμένος είναι ο ιδιοκτήτης του σχολείου να μειώσει το δικό του κέρδος και αν ναι μέχρι πιο σημείο και άλλα πολλά. Εγώ στη θέση σου θα έκανα μια κουβέντα με τον διευθυντή του σχολείου εκφράζοντας του με τρόπο τους προβληματισμούς μου και ανάλογα την αντίδρασή του και τα λόγια του θα έκρινα.

Συμφωνώ απόλυτα. Από πολλές απόψεις οι επιχειρήσεις με πολλούς πελάτες μπορεί να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτές που έχουν λιγότερους, σε περιπτώσεις που οι πελάτες μπορούν να σε φεσώσουν (π.χ. να μην πληρώσουν δίδακτρα).

Επίσης και το ύψος των διδάκτρων δεν είναι απαραίτητα ικανοποιητική ένδειξη για τα οικονομικά μιας επιχείρησης. Μπορεί ένα σχολείο να έχει κρατήσει τα δίδακτρα ψηλά για να απωθήσει όσους γονιούς κοιτάνε να κάνουν οικονομία και αργότερα μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν, ενώ ένα άλλο σχολείο που έχει χαμηλώσει πολύ τα δίδακτρα και έχει μαζέψει πολλά παιδιά, μπορεί να κινδυνεύει πιο άμεσα από τους φεσωτές καθότι τα έξοδά του τρέχουν με μεγαλύτερους ρυθμούς. Έξοδο δεν είναι μόνο ο δάσκαλος αλλά και οι φωτοτυπίες, τα έξτρα βιβλία στη βιβλιοθήκη, οι λογαριασμοί, οι μεταφορές με τα βανάκια κοκ.

Aυτο δεν το ξερεις... Ισωςς επειδη οι δασκαλοι να φοβουνται απολυση, μπορει και να τα δινουν ολα ;)

Αυτό ισχύει όταν η απόλυση είναι κάτι που δεν πιστεύεις ότι θα σου τύχει, μια απλή πιθανότητα. Από τη στιγμή που η απόλυση γίνει βεβαιότητα, όταν βλέπεις ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά και μπορεί να μείνεις ανά πάσα στιγμή στο δρόμο, το μόνο που δεν κάνεις είναι να τα δώσεις όλα.