Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

τέλος στα διπλά μυστήρια στην εκκλησία

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Έχουν δικαίωμα να το κάνουν εφόσον υπάρχει σχετική οδηγία (εγκύκλιος) από την Αρχιεπισκοπή. Από το άρθρο που παραθέτεις δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Προσωπικά θα περίμενα να το διαβάσω από κάποια σοβαρή πηγή πριν το πιστέψω.

Επίσης για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά μια τέτοια κίνηση δεν θα με έβρισκε αντίθετη. Δεν είναι πρόβλημα της εκκλησίας το ότι εμείς έχουμε μετατρέψει τα μυστήρια σε πανηγύρι και τα κάνουμε δύο-δύο για να γλιτώνουμε έξοδα.

... Δεν είναι πρόβλημα της εκκλησίας το ότι εμείς έχουμε μετατρέψει τα μυστήρια σε πανηγύρι και τα κάνουμε δύο-δύο για να γλιτώνουμε έξοδα.

Ακριβώς αυτό.

Δεν το βλέπω σαν "με αναγκάζουν να πάω αλλού" αλλά "με αναγκάζουν να τελέσω τα μυστήρια στη σωστή τους σειρά". Ο γάμος είναι ο θεμέλιος λίθος της οικογένειας. Όταν έχεις ήδη το παιδί, τι ακριβώς θεμελιώνεις;

Ακριβώς αυτό.

Δεν το βλέπω σαν "με αναγκάζουν να πάω αλλού" αλλά "με αναγκάζουν να τελέσω τα μυστήρια στη σωστή τους σειρά". Ο γάμος είναι ο θεμέλιος λίθος της οικογένειας. Όταν έχεις ήδη το παιδί, τι ακριβώς θεμελιώνεις;

έλα μου ντε;;; τι ακριβώς θεμελιώνεις ;;; :-)

για πιο λόγο βαφτίζουν τα τέκνα ανύπαντρων μητέρων ;

Ακριβώς αυτό.

Απλά το γλεντάς και το μυστήριο δεν είναι γλέντι, είναι προσευχή. Παρεπιπτόντως, το Σάββατο μια φίλη μου είχε πάει σε διπλό μυστήριο, οπότε...για την ώρα ισχύει.

Διαφημίσεις

:lol::lol::lol:έλα μου ντε!!!!!

μάλλον δύο μυστήρια....διπλά λεφτά!!δύσκολες εποχές πέσανε κι οι εισπράξεις:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Ορίστε;; Τι σχέση έχει αυτό; Εδώ συζητάμε για γάμο και βάφτιση μαζί.

Και εξηγώ: ΚΑΝΟΝΙΚΑ πρώτα παντρεύεσαι (= θεμελιώνεις το μελλοντικό σου σπιτικό, την οικογένεια) και μετά προκύπτει το παιδί (ως επόμενο μέλος της οικογένειας ή καρπός του γάμου, όπως θέλεις πες το) οπότε η βάφτιση γίνεται μετά - πολύ μετά.

Τι σχέση έχουν οι ανύπαντρες μητέρες με αυτό; Το γεγονός ότι έχουν επιλέξει ή αναγκαστεί να ακολουθήσουν άλλο δρόμο ως προς την έννοια της οικογένειας δεν έχει καμμία σχέση με το αν θα βαφτίσουν τα παιδιά τους ή όχι και σίγουρα δεν έχει σχέση αυτή η συζήτηση με το συγκεκριμένο θέμα.

Μην ξεφεύγουμε πάλι...

Ορίστε;; Τι σχέση έχει αυτό; Εδώ συζητάμε για γάμο και βάφτιση μαζί.

Και εξηγώ: ΚΑΝΟΝΙΚΑ πρώτα παντρεύεσαι (= θεμελιώνεις το μελλοντικό σου σπιτικό, την οικογένεια) και μετά προκύπτει το παιδί (ως επόμενο μέλος της οικογένειας ή καρπός του γάμου, όπως θέλεις πες το) οπότε η βάφτιση γίνεται μετά - πολύ μετά.

Τι σχέση έχουν οι ανύπαντρες μητέρες με αυτό; Το γεγονός ότι έχουν επιλέξει ή αναγκαστεί να ακολουθήσουν άλλο δρόμο ως προς την έννοια της οικογένειας δεν έχει καμμία σχέση με το αν θα βαφτίσουν τα παιδιά τους ή όχι και σίγουρα δεν έχει σχέση αυτή η συζήτηση με το συγκεκριμένο θέμα.

Μην ξεφεύγουμε πάλι...

Για άλλη μια φορά συμφωννώ μαζί σου! Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η τάση να τα ισοπεδώνουμε όλα. Αν θέλει κάποιος να κάνει την επαναστάσή του να την κάνει χωρίς γάμο και βαφτίσεις. Μην θέλουμε και το γλέντι και την επανάσταση!

Επίσης για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά μια τέτοια κίνηση δεν θα με έβρισκε αντίθετη. Δεν είναι πρόβλημα της εκκλησίας το ότι εμείς έχουμε μετατρέψει τα μυστήρια σε πανηγύρι και τα κάνουμε δύο-δύο για να γλιτώνουμε έξοδα.

Εμείς, εμείς ?????

Να με συγχωρείς δηλαδή αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων αν τους τα σκάσεις, σε αφήνουν και κάνεις την εκκλησία τσίρκουλο.

Έχεις δει στολισμούς σε επώνυμους κλπ κλπ??????

Ίσα που διακρίνεις τον παπά μέσα από το λουλουδικό και την διακόσμηση.

Μην συζητήσω για την ιερότητα του μυστηρίου με τον παπά να στέλνει sms από το κινητό του ή να διαβάζει το Ευαγγέλιο μέσω IPad (αλλιώς τι το'θελε και το κράταγε την ιερή ώρα τους μυστηρίου???):lol::lol::lol:

Ας βάλει πρώτα η εκκλησία κανόνες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και μετά θα ακολουθήσω κι εγώ.

Μετά εμείς ξεφτιλίζουμε τα μυστήρια που ζητάμε λουλούδια και κάμερες:P:p:p

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Να ρωτήσω, επειδή κι εγώ έχω δει τη φωτογραφία του παπά με το ipad, και μάλιστα ο συγκεκριμένος πάντρεψε κι ένα φίλο του, γιατί είναι κακό; Εγώ μάλιστα σκέφτηκα, να κι ενας σύγχρονος παπάς, και χάρηκα πολύ!

Αντί να διαβάζει το hard copy, πήρε το e-book, που ενδεχομένως να φωτίζεται καλύτερα και να διαβάζεται πιο εύκολα.

Οφφ τόπικ αυτό...

Διαφημίσεις

Να ρωτήσω, επειδή κι εγώ έχω δει τη φωτογραφία του παπά με το ipad, και μάλιστα ο συγκεκριμένος πάντρεψε κι ένα φίλο του, γιατί είναι κακό

εγώ δεν λέω αν είναι καλό ή κακό. Αν η εκκλησία εκσυγχρονίζεται καλά κάνει και βάζει και το Ipad στα μυστήρια.

Αλλά όλες οι εκκλησίες και όλοι οι παπάδες δεν ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες για στολισμούς, μυστήρια κλπ.

Ο καθένας κάνει ότι του γουστάρει με αποτέλεσμα να μπερδεύεται ο κοσμάκης και να διαμαρτύρεται για στην Α εκκλησία ο παπάς επιτρέπει χορούς και πανηγύρια και στην άλλη δεν επιτρέπει ούτε ένα στολισμένο κερί.

Μην συζητήσω το πως ερμηνεύει ο κάθε παπάς το ευαγγέλιο και το τι θεωρεί σωστό και τι όχι, γιατί θα νυχτώσουμε.

my point is................ας σοβαρευτούνε πρώτα αυτοί με τα θρησκευτικά θέματα και το τι είναι ανεκτό το τι όχι, και μετά εμείς.

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Συμφωνώ. Τώρα αν υπάρχουν μερικοί που τα ανέχονται, είτε γιατί δεν έχουν όρεξη να γίνονται οι κακοί και να τους βρίζουν στα φόρα (κάντε μια περιδιάβαση στο ίντερνετ και πέστε μου πόσα παράπονα βρήκατε για "τον τραγόπαπα που δεν μας άφησε να ντύσουμε με μπαλόνια και τούλια την εκκλησία"), είτε γιατί εξαγοράζονται, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

κορίτσια εμένα προσωπικά με ενόχλησε πολύ... όταν γίνεται και γάμος και βάφτιση γίνονται 2 μυστήρια απλά γίνονται την ίδια μέρα... πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και η οικονομική δυνατότητα πολλών οικογενειών είναι περιορισμένη.. ναι όλοι θέλουμε στολισμούς και φωτογράφους αλλά αυτό δεν σημαίνει πανηγύρι ο στολισμός είναι για να γίνει πιο όμορφη η εκκλησία και ο φωτογράφος για να έχεις αποτυπομένες αναμνήσεις... εγώ σε όσους γάμους και βαφτίσεις έχω πάει μόνο πανηγύρια δεν ήτανε. οι περισσότεροι πρόσεχαν το μυστήριο εκτός απο 2-3 γιαγιάδες.. τι να πω μπορεί να ήταν η εξαίρεση ... επίσης και εμένα δεν μου αρέσει η εικόνα ενός παππά να δοιαβάζει το ευαγγέλιο απο το ι pad.. μην με ρωτήσετε τον λόγο η απάντηση θα είναι επειδή σε κάποια πράγματα είμαι παλιομοδίτισα :oops::oops:

Και τι τον νοιάζει τον παπά που είναι δυσκολα τα οικονομικά; ε; ε; Σιγά μην χάσει τα 200 από το γάμο και τα 150 από την βάφτιση!!! (τόσα μου ζήτησαν προ δυο εβδομάδων) Άλλο να παίρνεις 350 κάνοντας δυο τελετές και άλλο 200 ή 150 κάνοντας μία που είναι δύο :P

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

Εγω το ακουσα προσφατα σε γαμο στην Βοιωτια ...οπου δεν τους αφησε να γινουν και τα 2 μυστηρια στην ιδια εκκλησια...αλλα τους εκανε χαρη και εκανε το ενα στην μια εκκλησια και στο καπακι πηγαν σε μια εκκλησια πιο διπλα και καναν και τ αλλο μυστηριο...

Τα συμπερασματα δικα σας

Διαφημίσεις

Να ρωτήσω, επειδή κι εγώ έχω δει τη φωτογραφία του παπά με το ipad, και μάλιστα ο συγκεκριμένος πάντρεψε κι ένα φίλο του, γιατί είναι κακό; Εγώ μάλιστα σκέφτηκα, να κι ενας σύγχρονος παπάς, και χάρηκα πολύ!

Αντί να διαβάζει το hard copy, πήρε το e-book, που ενδεχομένως να φωτίζεται καλύτερα και να διαβάζεται πιο εύκολα.

Οφφ τόπικ αυτό...

συμφωνώ, αν αρχίσουμε να κοιτάμε την εικόνα και τους τύπους απλά θα γίνουμε σαν εκείνους τους ιερείς με τους οποίους πολύ τσαντίζομαι, που μένουν στο φαίνεσθαι και στον τύπο όχι και στην ουσία, και μου αρέσει οι ιερείς να είναι μέσα στην κοινωνία, την εξέλιξη, έτσι καταλαβαίνουν καλύτερα και τον κόσμο, και να διασκεδάζουν και να χορεύουν, να είναι άνθρωποι για να είναι και συμπονετικοί

όσο για τα διπλά μυστήρια, μου την είχε δώσει που είχε γίνει μόδα, και πραγματικά πιστεύω ότι ο στολισμός είναι περιττός, η ομορφια είναι στην απλότητα, ότι θέλουν να τα αρπάξουν και κάποιοι παπάδες δεν αμφιβάλω αλλά από την άλλη οι περισσότεροι το είχανε παραξηλώσει, μπαλόνια, λουλούδια, πυροτεχνήματα, catering, κλοόυν, θέματα περίεργα, κουβαλούσαν την άρτα και τα γιάννενα στην εκκλησία, έλεος, όλα για το θεαθείναι, άμα δεν το πιστεύεις τι το κάνεις, πήγαινε σπίτι και κάνε μια από τα ίδια, και παρεκκλήσια στα χτήματα και άλλες μπούρδες προς λαΙκή κατανάλωση και φιγούρα, και δεν είμαι και πολύ τηε εκκλησίας, αλλά η ματαιοδοξία μου τη δίνει

1FdQp2.png

Εμείς, εμείς ?????

Να με συγχωρείς δηλαδή αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων αν τους τα σκάσεις, σε αφήνουν και κάνεις την εκκλησία τσίρκουλο.

Έχεις δει στολισμούς σε επώνυμους κλπ κλπ??????

Ίσα που διακρίνεις τον παπά μέσα από το λουλουδικό και την διακόσμηση.

Το "εμείς" ήταν γενικό και αναφερόταν στο περιεχόμενο του άρθρου που παρέθεσε η θεματοθέτρια, το οποίο λέει τα εξής:

Στην περίπτωση του διπλού μυστηρίου τα έξοδα μειώνονται αρκετά, γιατί ακολουθει μια δεξίωση, το ζευγάρι μοιράζει κοινό προσκλητήριο, προσφέρει κοινή μπομπονιέρα και έχει κοινό στολισμό. Συνεπώς, όλα είναι… διπλά στη συσκευασία του ενός.
Δηλαδή αυτό που ενόχλησε τον συγγραφέα ήταν τα διπλά έξοδα για τη δεξίωση, τον στολισμό, τις μπουμπουνιέρες κ.λπ. όχι η εκκλησιαστική διάσταση του θέματος.

Προσωπικά έκανα βάφτιση χωρίς στολισμό και ο παπάς φαινόταν μια χαρά από όλες τις οπτικές γωνίες :P

Και τι τον νοιάζει τον παπά που είναι δυσκολα τα οικονομικά; ε; ε; Σιγά μην χάσει τα 200 από το γάμο και τα 150 από την βάφτιση!!! (τόσα μου ζήτησαν προ δυο εβδομάδων) Άλλο να παίρνεις 350 κάνοντας δυο τελετές και άλλο 200 ή 150 κάνοντας μία που είναι δύο :P
Να με συγχωρέσεις αλλά υπάρχουν και πιο προβλεπόμενες καταστάσεις...Ο παπάς της ενορίας που τέλεσε το θρησκευτικό μας γάμο και τη βάπτιση του παιδιού μας, εισέπραξε 200 euro από την κουμπάρα του γάμου και 200 euro από τη νονά της βάπτισης, σύνολο 400 euro.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι δε βιάστηκε να τελείωσει τα 2 μυστήρια,είπε όλα τα "λόγια"και υπήρχε τρομερή ηρεμία και πραότητα από την πλευρά του παπά κατά την τέλεση και των δύο μυστηρίων.

Μα και πάλι 400euro;Δεν ξέραμε, δε ρωτάγαμε και εμείς!!!

Είχε προνοήσει να μην έχει απώλεια χρημάτων η συγκεκριμένη Ενορία.

Αν τώρα η εκκλησία θα στολιστεί σαν αίθουσα δεξιώσεων ή παιδοχώρος δεν έχει καμία σχέση με το αν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κάνει γάμο και βάπτιση ταυτόχρονα αλλά με το γενικότερο marketing και με το πως νοιώθει ο καθένας το μυστήριο.

Τώρα γιατί δεν πρέπει να παντρεύονται την ίδια μέρα και να κάνουν τη βάπτιση του παιδιού τους τα ζευγάρια που έκαναν ένα παιδί εκτός θρησκευτικού γάμου ή γάμου γενικότερα ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

Την ευλογία του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας πηγαίνεις να λάβεις εκείνη την ημέρα και διαβάζονται δύο διαφορετικά κομμάτια του Ευαγγελίου για τα δύο διαφορετικά μυστήρια.

Επιπλέον τελείται πρώτα ο γάμος και μετά η βάπτιση , οπότε καλύπτεται και το κομμάτι βάπτισης παιδιού εκτός γάμου(άσχετα με το που πιστεύω, ό,τι το να βαπτιστεί κανείς ορθόδοξος δεν έχει να κάνει με το αν τον απέκτησαν οι γονείς του εντός ή εκτός γάμου).

Τώρα με το αν οι προσκλήσεις ή οι μπομπονιέρες είναι κοινές, με το αν θα ακολουθήσει μετά δεξίωση ή όχι και για το λόγο που αποφασίζει να το κάνει κάποιος δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της τέλεσης των δύο μυστηρίων.

τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη διακόσμηση και έχουν δει πολλά τα μάτια μου.

-Οι γονείς σε βάφτιση ζήτησαν να υπάρχει στο προαύλιο του ναού μπαρ με ποτά να πίνει ο κόσμος μέχρι να αρχίσει το μυστήριο,στην αρχή αρνήθηκε κατηγορηματικα,μόλις τσέπωσε 200 ευρώ δέχτηκε πανηγυρικά!

-Σε εκκλησία που απαγορευόταν ο στολισμός πήρε 100 ευρώ και ειπε βάλτα όπου θες τα στολίδια

-Σχεδόν πάντα οι παπάδες -επειδή πηγαίνω πρώτη να στολίσω- μου λένε να περάσει ο νονός να πληρώσει,να τον στείλω μόλις τον δω

Δεν ξέρω αν θέλω να τελέσω ποτε μυστήριο με τόσα που είδα,πάνω απ όλα τα λεφτά,εμπορευματοποίηση σε όλα.Οχι δεν το δέχομαι,χάσαμε το νόημα των πραγμάτων

Πριν 2 χρόνια έρχεται μαμά στη δουλειά να διαλέξει για τη βάφτιση και λέει την εξής ατάκα

-Θέλω βάφτιση να μείνουν όλοι με το στόμα ανοιχτό να κάνουν ααααααααααααααα

να μην τα έχουν ξαναδεί και να το συζητάνε για μέρες.

Να ναι καλά η γυναίκα 4 μήνες δούλευα γι αυτήν όμως αυτό δεν λέγεται βάφτιση

τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη διακόσμηση και έχουν δει πολλά τα μάτια μου.

-Οι γονείς σε βάφτιση ζήτησαν να υπάρχει στο προαύλιο του ναού μπαρ με ποτά να πίνει ο κόσμος μέχρι να αρχίσει το μυστήριο,στην αρχή αρνήθηκε κατηγορηματικα,μόλις τσέπωσε 200 ευρώ δέχτηκε πανηγυρικά!

-Σε εκκλησία που απαγορευόταν ο στολισμός πήρε 100 ευρώ και ειπε βάλτα όπου θες τα στολίδια

-Σχεδόν πάντα οι παπάδες -επειδή πηγαίνω πρώτη να στολίσω- μου λένε να περάσει ο νονός να πληρώσει,να τον στείλω μόλις τον δω

Δεν ξέρω αν θέλω να τελέσω ποτε μυστήριο με τόσα που είδα,πάνω απ όλα τα λεφτά,εμπορευματοποίηση σε όλα.Οχι δεν το δέχομαι,χάσαμε το νόημα των πραγμάτων

Πριν 2 χρόνια έρχεται μαμά στη δουλειά να διαλέξει για τη βάφτιση και λέει την εξής ατάκα

-Θέλω βάφτιση να μείνουν όλοι με το στόμα ανοιχτό να κάνουν ααααααααααααααα

να μην τα έχουν ξαναδεί και να το συζητάνε για μέρες.

Να ναι καλά η γυναίκα 4 μήνες δούλευα γι αυτήν όμως αυτό δεν λέγεται βάφτιση

Καλά τραγικό..πω πω ... κορίτσια εγώ στην βάφτιση μου δεν θα κάνω στολισμό θα τα κάνω όπως έχω ξαναπεί όλα μόνη μου ... επίσης να πω ότι τελικά ο παππάς μου ζήτησε μεν 190 ευρω αλλά τελικά δεν μου πήρε λεφτά για το χαρτόσημο . είχα αναφέρει το θέμα ξανά σε αντοίστιχο τόπικ που ειχα ανοίξει εδώ... (τι να πω μπορεί να το δοιάβασε και ο πάτερ και να ντράπηκε :lol::lol::lol::lol:) ..

Δηλαδή αυτό που ενόχλησε τον συγγραφέα ήταν τα διπλά έξοδα για τη δεξίωση, τον στολισμό, τις μπουμπουνιέρες κ.λπ. όχι η εκκλησιαστική διάσταση του θέματος.

Υποθέτω ότι ενοχλήθηκε από τα διπλά έξοδα και όχι για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος, γιατί ούτε οι ίδιοι οι παπάδες το απαγορεύουν για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος.

Άμα τους τα σκάσεις "παπάδες" σου κάνουν:lol::lol:

Και μια και μιλάμε για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος........τις εγκυκλίους που βγάζουν κατά καιρούς οι αρχιεπισκοπές τις έχω γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων μου.

Υπάρχει πουθενά στις γραφές ότι απαγορεύεται να τελεστεί γάμος και βάφτιση μαζί?

Γιατί αν αναφέρεται και οι παπάδες το αγνοούν τότε να σκίσουν τα ράσα τους.

Αν πάλι δεν απαγορεύεται από τις γραφές, γιατί ξυπνήσανε μια ωραία πρωία εκεί στην Αρχιεπισκοπή και αποφασίσανε να το απαγορεύσουν, ενώ μέχρι τώρα το κάνανε συνεχόμενα?

Η μόνη λογική εξήγηση είναι , ότι χάνουν φράγκα.

Υπάρχει πουθενά στις γραφές ότι απαγορεύεται να τελεστεί γάμος και βάφτιση μαζί?

Γιατί αν αναφέρεται και οι παπάδες το αγνοούν τότε να σκίσουν τα ράσα τους.

Όταν "γράφτηκαν" οι γραφές, δεν υπήρχε η επιλογή για γάμο και βάφτιση μαζί ή χώρια, γιατί απλούστατα, δεν προβλεπόταν παιδί χωρίς γάμο!!!

Οι σχέσεις εκτός γάμου απαγορεύονταν και οι γυναίκες που συλλαμβάνονταν να κάνουν κάτι τέτοιο λιθοβολούνταν. Έτσι ήταν τα πράγματα, γιατί αυτό ήταν το Εβραϊκό Δίκαιο (ο Μωσαϊκός Νόμος; ), που ίσχυε την εποχή που έζησε ο Χριστός. Στη χριστιανική θρησκεία βέβαια δεν υπάρχει ο λιθοβολισμός, παρʼ όλα αυτά υιοθετήθηκε η ηθική πλευρά του θέματος που απαγόρευε τις σχέσεις εκτός γάμου.

Ακόμα και λίγες δεκαετίες πριν, ήταν ανήκουστο να υπάρχουν παιδιά εκτός γάμου, και όπου υπήρχαν ήταν στιγματισμένα και εν μέρει καταδικασμένα από την κοινωνία.

Όταν άλλαξαν τα δεδομένα της κοινωνίας, η εκκλησία προφανώς επέλεξε να γίνει λίγο πιο ελαστική σε περιπτώσεις που τα πράγματα ήρθαν αλλοιώς απ΄ότι προβλέπεται κανονικά, και να αποφάσισε (ή αναγκάστηκε να δεχθεί) να τελεί μαζί το γάμο των γονιών και τη βάφτιση του παιδιού. Ίσως οι ιερείς να είδαν πως αυτή η ελαστικότητα οδήγησε στη δημιουργία μιας μόδας, όπου ο γάμος έγινε ένα γεγονός δευτερεύουσας σημασίας που απλά "συνδυάζεται" με ένα άλλο και να αποφάσισαν τώρα να επαναφέρουν τα πράγματα στην αρχική τους μορφή.

Όταν "γράφτηκαν" οι γραφές, δεν υπήρχε η επιλογή για γάμο και βάφτιση μαζί ή χώρια, γιατί απλούστατα, δεν προβλεπόταν παιδί χωρίς γάμο!!!

Οι σχέσεις εκτός γάμου απαγορεύονταν και οι γυναίκες που συλλαμβάνονταν να κάνουν κάτι τέτοιο λιθοβολούνταν. Έτσι ήταν τα πράγματα, γιατί αυτό ήταν το Εβραϊκό Δίκαιο (ο Μωσαϊκός Νόμος; ), που ίσχυε την εποχή που έζησε ο Χριστός. Στη χριστιανική θρησκεία βέβαια δεν υπάρχει ο λιθοβολισμός, παρʼ όλα αυτά υιοθετήθηκε η ηθική πλευρά του θέματος που απαγόρευε τις σχέσεις εκτός γάμου.

Ακόμα και λίγες δεκαετίες πριν, ήταν ανήκουστο να υπάρχουν παιδιά εκτός γάμου, και όπου υπήρχαν ήταν στιγματισμένα και εν μέρει καταδικασμένα από την κοινωνία.

Όταν άλλαξαν τα δεδομένα της κοινωνίας, η εκκλησία προφανώς επέλεξε να γίνει λίγο πιο ελαστική σε περιπτώσεις που τα πράγματα ήρθαν αλλοιώς απ΄ότι προβλέπεται κανονικά, και να αποφάσισε (ή αναγκάστηκε να δεχθεί) να τελεί μαζί το γάμο των γονιών και τη βάφτιση του παιδιού. Ίσως οι ιερείς να είδαν πως αυτή η ελαστικότητα οδήγησε στη δημιουργία μιας μόδας, όπου ο γάμος έγινε ένα γεγονός δευτερεύουσας σημασίας που απλά "συνδυάζεται" με ένα άλλο και να αποφάσισαν τώρα να επαναφέρουν τα πράγματα στην αρχική τους μορφή.

Συμφωνώ... (σε σώζει το 'ίσως' στην τελευταία πρόταση :lol: ) και θα ήταν πολύ όμορφο όλο αυτό αν το 'κατά τας γραφάς' ίσχυε και στο οικονομικό κομμάτι της ιστορίας! Στο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ πλέον οικονομικό κομμάτι της ιστορίας και το οικονομικό πάρε-δώσε των λειτουργών με τους πιστούς για να τους 'ευλογήσουν'!

Οπότε ναι... έχεις δίκιο αλλά το έχεις μόνη σου γιατί στην πράξη οι ίδιοι διαφωνούν με τον εαυτό τους!

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

ok συμφωνώ.

Να το θέσω διαφορετικά -για εμένα με ενδιαφέρει η εκκλησιαστική προσέγγιση των μυστηρίων και όχι τα τσίρκουλα που μετατρέπουν τους γάμους και τις βαφτίσεις τα ζευγάρια με την σύμφωνη γνώμη των παπάδων.... όταν τους τα χώνουν (νομίζω σε αυτό συμφωνήσαμε όλοι:D).

Υπάρχει πουθενά στις γραφές οποιαδήποτε απαγόρευση ταυτόχρονης τέλεσης 2 μυστηρίων μαζί?

Και αν ναι, ποιά είναι αυτά τα μυστήρια και γιατί απαγορεύεται να τελούνται μαζί?

Το αν είναι μόδα και τα ζευγάρια το'χουν κάνει σχοινί κορδόνι δεν με απασχολεί στην προκειμένη περίπτωση.

Όπως η εκκλησία εξελίσσεται και ο παπάς διαβάζει το ευαγγέλιο από Ipad, έτσι κι άλλος θέλει να κάνει γαμοβάφτιση.

Σε γενικότερες γραμμές ( εκκλησιαστικού πάντα ενδιαφέροντος έτσι?).... γιατί είναι παράβαση το να τελεστεί το μυστήριο της βάφτισης και του γάμου μαζί?

Που είναι η "αμαρτία" την οποία οι παπάδες μέχρι τώρα ανέχονταν και τώρα αποφάσισαν να το αλλάξουν?