Συντονιστής Περιεχομένου

Ρωτήστε τον ειδικό:κο Γιώργο Μιχαλόπουλο Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο

    Recommended Posts

    Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Δήμητρα, είμαι 29 ετών και διανύω την 39η εβδομάδα κυήσεως (38w+4d). Αυτό είναι το πρώτο μου παιδί και η σύλληψη ήταν φυσική παρόλο που ο κύκλος μου είναι σχετικά ασταθής. Γενικώς διανύω μια νορμάλ εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (π.χ. διαβήτης κύησης, θρομβοφιλία κτλ..)και χωρίς προηγούμενες επεμβάσεις στη μήτρα. Στη β επιπέδου ο πλακούντας χαρακτηρίστηκε προδρομικός επιχείλιος. Έμεινα στο σπίτι για αρκετό διάστημα. Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, ακόμη και τώρα, μπορεί να δω ελάχιστο αίμα παρόλο που ο πλακούντας πλέον έχει "ανέβει" και χαρακτηρίζεται ως υψηλός οπίσθιος. Ίσως υπάρχει μια μικρή "γλώσσα" κοντά στον τράχηλο που δημιουργεί αυτό το ελάχιστο αιματάκι σε περιπτώσεις κραδασμών (κατά την γυναικολόγο μου). Επίσης, το έμβρυο υπερηχογραφικά ζυγίζει γύρω στα 3.400. Το 'υψος μου είναι 1,65, 55 κιλά (προ εγκυμοσύνης), 69 κιλά τώρα. Ακόμη δεν έχει εμπεδωθεί. Η γιατρός μου λέει πως αν δεν εμπεδωθεί εντός της εβδομάδας, δεν πρόκειται να εμπεδωθεί, οπότε να πάμε με πρόκληση τοκετού λίγο πριν την ΠΗΤ (ΠΗΤ=1-2/7).

     

    1) Στην περίπτωσή μου, με βάση τα όσα σας περιγράφω παραπάνω, η πρόκληση και ο ΦΤ είναι μια εφικτή και κυρίως ασφαλής διαδικασία?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Καλημέρα γιατρέ, να σας ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου:

    Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη. Από το 2011 λαμβάνω glucophage 850 (2χ/ημέρα). Τα ανισυλληπτικά τα σταμάτησα τέλος Ιανουαρίου 2013. Η περίοδος ήρθε μετά από 62 μέρες και αφού πηρα primolut. Πήρα για 2 κύκλους κλομιφαίνη 50mg (2 χάπια από 2η έως και 6η μέρα).

    Στον πρώτο κύλο, αναπτύχθηκε ένα ωάριο, έκανα ένεση Pregnyl 5000 διπλή την 13η μέρα, προγραμματισμένες επαφές και από 15η και για 14 μέρες πήρα utrogestan και salospir. Αδιαθέτησα τελικά 6/6.

    Ξαναπήρα κλομιφαίνη και την 12η μερα στον υπέρηχο ο γυναικολόγος μου δεν είδε κανένα ωάριο. Ξεκίνησα την 14η primolut για να αδιαθετήσω περίπου στις 2/7.

    Μου είπε να μην ξαναπάρω κλομιφαίνη ούτε σε αυξημένη δόση για να μην επηρεάσει το ενδομήτριο.

    Και να μπω σε διαδικασία ενέσιμης θεραπείας για πρόκληση ωορρηξίας... (Χρονοβορα διαδικασία μέσω ΕΟΠΥΥ).

    Η γνώμη σας ποια είναι γιατρέ; 3η προσπάθεια με κλομιφαίνη θα επηρεάσει αρνητικά; Το ενδομήτριο δεν μπορεί να προστατευτεί ίσως με πρόσληψη κάποιου φαρμάκου;

    Θέλω να πάω και σε άλλο γιατρό, να συζητήσω το θέμα μου γιατί ο γιατρός που με παρακολουθεί, νιώθω ότι δεν "προλαβαίνει¨λόγω μεγάλης πελατείας.

    Μέσα στον Ιούλιο θα κάνω σαλπιγγογραφία και σπερμοδιάγραμμα ο σύζυγος (δεν έχουμε ξανακάνει).

    Ορμονολογικές εξετάσεις πέρα από θυροειδή έχω να κάνω από το 2011 που πρωτοπήγα στο γιατρό και μου διέγνωσε το ΣΠΩ και αντίσταση στην ινσουλίνη. Δεν πρέπει να ξαναελεχθώ;

    Να σημειώσω, ότι είμαι 36 και ο σύζυγος 37 και στα 31μου απέκτησα την κόρη μου μετά απο φυσιολογική σύλληψη, χωρίς φάρμακα και σε 1,5 μήνα προσπαθειών!

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!


    Η κόρη μου είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής μου, το φως μου!!! Την λατρεύω!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα γιατρε.. θα ηθελα τη βοηθεια σας σε 2 θεματα που με απασχολουν...

    1. επαιρνα χρονια αντισυλληπτικα και αναγκαστηκα να τα διακοψω λογω εισαγωγης μου στο νοσοκομειο καθοτι επρεπε να κανω συχνα εξετασεις.. εκανα και εξετασεις για θρομβοφιλια και πηρα τα εξης αποτελεσματα:

    FV G1691 (LEIDEN) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    FV H1299R (R2) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    PROTHROMBIN G20210A ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    FACTOR XIIIV34L ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    PAI -1 : 5G/ 5G

     

    GPIIIaL33P: 1b/ 1a

     

    MTHFR C677T ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ

     

    MTHFR A1298C ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ

     

    ACE ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ ΜΕ DELETION/ DELETION

     

    Apo B R3500Q ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    Apo E: E3 / E3

     

    κανει να ξαναπαρω αντισυλληπτικά ή εχω ταση για θρομβοφιλια? εκανα και την ΑCP-R και βγηκε μεσα στα φυσιολογικα πλαισια..

     

    2.σε καλλιεργεια ουρων που εκανα κατοπιν ενοχλησεων (καψιμο και τσουξιμο χαμηλα, λευκα υγρα πολυ πηχτα σαν κρεμα) εμφανιστηκε το μικροβιο e.coli και στο τεστ παπ αλλοιωσεις που οπως μου ειπε ο γυναικολογος μου μαλλον οφειλονται στο παραπανω μικροβιο και να παω για επανεξεταση μετα απο 3 μηνες. Η θεραπεια που θα ακολουθησω ειναι για 4-6 εβδομαδες ciproxin (500mg x 2) -μου την εδωσε ο παθολογος μου- και να βαζω κρεμα vagiclin για 1 εβδομαδα -μου το ειπε ο γυναικολογος μου-.. θεωρειται οτι μου εδωσε σωστη θεραπεια ο γυναικολογος μου? γιατι σε καποιες γνωστες μου ο γυναικολογος τους για τον ιδιο ακριβως λογο εδωσε κολπικα υποθετα. αυτη η κρεμα ειναι για το συγκεκριμενο μικροβιο? θεωρειτε οτι υπαρχει κατι καλυτερο που να μπορω να κανω?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρέ καλησπέρα σας.

     

    Είμαι έγκυος στο δεύτερο μωρακι μου 36w και 6d

     

    Το πρώτο το γεννησα φυσιολογικα.

    Σε αυτή την εγκυμοσύνη υπάρχουν 2 ζητήματα.

    Το πρωτο ειναι οτι μικρή μας ειναι σε ισχιακη προβολή. Ο γιατρός μου θέλει να προχωρήσουμε σε κολπικο τοκετό. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή χάρηκα πολύ αλλά τώρα όσο πλησιάζει ο καιρός φοβάμαι.

    Μου είπε ότι εχω όλες τις προϋποθέσεις για φυσιολογικό.

    Πριν απο 3 μέρες που είχαμε ραντεβού η μικρή ήταν 2640. Ειναι ένα μικρο μωρακι.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι το εξής.

    Μένουμε σε νησί. Ο γιατρός μου δε ξεγενναει εδώ αλλά στη πατρα.

    Μου έχει πει λοιπόν ότι θέλει να ξεκινήσει ο τοκετος και να φύγουμε. Μου είπε ότι γενικά οι ισχιακοι τοκετοι εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς και ότι θα έχουμε χρόνο. Η απόσταση είναι μικρή. Μια ώρα με το καραβι και 40 λεπτά μετά μέχρι το μαιευτήριο. Το θέμα είναι τα δρομολόγια....

    Κάπου διάβασα αυτές τις μέρες ότι αν σπάσουν τα νερά η γυναίκα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο μαιευτήριο λόγω πιθανής προπτωσης ομφαλιου λωρου. Οταν τον ρωτησα για αυτό ούτε είπε ότι ναι συμβαίνει αλλά στη περίπτωση μου ο πωπος του μωρού έχει κάτσει πάνω στον τραχηλο και δεν υπάρχει χώρος για να βγει ο λωρος.

    Γενικά είναι πολύ χαλαρος αλλά εγω φοβάμαι. Φυσικά και δε θέλω καισαρικη αλλά δε θέλω να φερθω εγωιστικα... Σημασία έχει το μωρο αυτή τη στιγμή.

    Ολοι μου λένε να κανονισω καισαρικη και να μη το ρισκαρουμε.

    Οπως καταλαβαίνετε μεγάλη η αγωνία μου και πολλά τα ερωτηματικά....

    Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλή σας ημέρα γιατρέ μου

    μια ερώτηση να κάνω αν έχω ελπίδες να ολοκληρωθεί αυτή η εγκυμοσύνη. ΤΗΠ 17/05/13 ΚΑΙ ΕΧΤΈς 21/06 μετά από τεστ που έδειξε θετικό έκανα μια Βχοριακή η οποία έδειξε 13,4. Έχω ιστορικό δυο αποβολών και μια εγκυμοσύνη το 2011 με χαμηλή χοριακή πάλι η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς με βοήθεια χαπιών και ενέσεων καθόλη την διαρκειά της. Έχω κάνει εξετάσεις δεν έχω βρει τίποτα προληπτικά μου συνέστησε ο γιατρός χάπια και ενέσεις.

    Ποιά είναι η γνώμη σας έχω ελπίδες?? Την Τρίτη θα κάνω επαναληπτική....και ξεκίνησα να παίρνω τα ίδια χάπια εκτός των ενέσεων από μόνη μου για να βοηθησω τη κατάσταση.

    Σας ευχαριστώ

     

    Καλησπέρα,

     

    Σε τόσο χαμηλά επίπεδα χοριακής είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η εγκυμοσύνη. Φοβάμαι λοιπόν ότι θα πρέπει αναγκαστικά να περιμένετε την Τρίτη... Εύχομαι να έχετε τα αποτελέσματα που περιμένετε!


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Δήμητρα, είμαι 29 ετών και διανύω την 39η εβδομάδα κυήσεως (38w+4d). Αυτό είναι το πρώτο μου παιδί και η σύλληψη ήταν φυσική παρόλο που ο κύκλος μου είναι σχετικά ασταθής. Γενικώς διανύω μια νορμάλ εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (π.χ. διαβήτης κύησης, θρομβοφιλία κτλ..)και χωρίς προηγούμενες επεμβάσεις στη μήτρα. Στη β επιπέδου ο πλακούντας χαρακτηρίστηκε προδρομικός επιχείλιος. Έμεινα στο σπίτι για αρκετό διάστημα. Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, ακόμη και τώρα, μπορεί να δω ελάχιστο αίμα παρόλο που ο πλακούντας πλέον έχει "ανέβει" και χαρακτηρίζεται ως υψηλός οπίσθιος. Ίσως υπάρχει μια μικρή "γλώσσα" κοντά στον τράχηλο που δημιουργεί αυτό το ελάχιστο αιματάκι σε περιπτώσεις κραδασμών (κατά την γυναικολόγο μου). Επίσης, το έμβρυο υπερηχογραφικά ζυγίζει γύρω στα 3.400. Το 'υψος μου είναι 1,65, 55 κιλά (προ εγκυμοσύνης), 69 κιλά τώρα. Ακόμη δεν έχει εμπεδωθεί. Η γιατρός μου λέει πως αν δεν εμπεδωθεί εντός της εβδομάδας, δεν πρόκειται να εμπεδωθεί, οπότε να πάμε με πρόκληση τοκετού λίγο πριν την ΠΗΤ (ΠΗΤ=1-2/7).

     

    1) Στην περίπτωσή μου, με βάση τα όσα σας περιγράφω παραπάνω, η πρόκληση και ο ΦΤ είναι μια εφικτή και κυρίως ασφαλής διαδικασία?

     

     

    Καλησπέρα,

     

    Θα αρχίσω από το συμπέρασμα - από την περιγραφή σας σαφώς πιστεύω ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι και εφικτός και ασφαλής αν και φυσικά καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της κλινικής εξέτασης.

    Θα ήθελα πάντως να επισημάνω τα εξής:

     

    - Εφόσον ο πλακούντας είναι οπίσθιος υψηλός (ακόμα κι αν ξεκίνησε ως επιχείλιος) δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στον τοκετό. Η εικασία περί "γλώσσας" κοντά στον τράχηλο είναι μάλλον αμφισβητήσιμη.

     

    - Το βάρος του μωρού είναι πάντα σχετικό μέγεθος και δεν προδιαγράφει την εξέλιξη του τοκετού. Άλλωστε ποτέ δεν γνωρίζουμε αν "χωράει" το μωρό στην πύελο μέχρι την ώρα του τοκετού, όσοι υπέρηχοι κι αν γίνουν.

     

    - Το ότι δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί η κεφαλή στην πύελο δε σημαίνει πολλά πράγματα και σαφώς δεν αποτελεί από μόνο του αιτία πρόκλησης τοκετού. Σε πολλές περιπτώσεις απλώς απαιτείται περισσότερος χρόνος, συχνά και μετά την ΠΗΤ. Ο τοκετός έχει το δικό του ρυθμό και χρειάζεται υπομονή - οι παρεμβάσεις χωρίς καλό λόγο είναι πάντοτε κακή ιδέα.

     

    Θεωρώ ότι το να ζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη αλλού θα ήταν μάλλον χρήσιμο.


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλημέρα γιατρέ, να σας ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου:

    Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη. Από το 2011 λαμβάνω glucophage 850 (2χ/ημέρα). Τα ανισυλληπτικά τα σταμάτησα τέλος Ιανουαρίου 2013. Η περίοδος ήρθε μετά από 62 μέρες και αφού πηρα primolut. Πήρα για 2 κύκλους κλομιφαίνη 50mg (2 χάπια από 2η έως και 6η μέρα).

    Στον πρώτο κύλο, αναπτύχθηκε ένα ωάριο, έκανα ένεση Pregnyl 5000 διπλή την 13η μέρα, προγραμματισμένες επαφές και από 15η και για 14 μέρες πήρα utrogestan και salospir. Αδιαθέτησα τελικά 6/6.

    Ξαναπήρα κλομιφαίνη και την 12η μερα στον υπέρηχο ο γυναικολόγος μου δεν είδε κανένα ωάριο. Ξεκίνησα την 14η primolut για να αδιαθετήσω περίπου στις 2/7.

    Μου είπε να μην ξαναπάρω κλομιφαίνη ούτε σε αυξημένη δόση για να μην επηρεάσει το ενδομήτριο.

    Και να μπω σε διαδικασία ενέσιμης θεραπείας για πρόκληση ωορρηξίας... (Χρονοβορα διαδικασία μέσω ΕΟΠΥΥ).

    Η γνώμη σας ποια είναι γιατρέ; 3η προσπάθεια με κλομιφαίνη θα επηρεάσει αρνητικά; Το ενδομήτριο δεν μπορεί να προστατευτεί ίσως με πρόσληψη κάποιου φαρμάκου;

    Θέλω να πάω και σε άλλο γιατρό, να συζητήσω το θέμα μου γιατί ο γιατρός που με παρακολουθεί, νιώθω ότι δεν "προλαβαίνει¨λόγω μεγάλης πελατείας.

    Μέσα στον Ιούλιο θα κάνω σαλπιγγογραφία και σπερμοδιάγραμμα ο σύζυγος (δεν έχουμε ξανακάνει).

    Ορμονολογικές εξετάσεις πέρα από θυροειδή έχω να κάνω από το 2011 που πρωτοπήγα στο γιατρό και μου διέγνωσε το ΣΠΩ και αντίσταση στην ινσουλίνη. Δεν πρέπει να ξαναελεχθώ;

    Να σημειώσω, ότι είμαι 36 και ο σύζυγος 37 και στα 31μου απέκτησα την κόρη μου μετά απο φυσιολογική σύλληψη, χωρίς φάρμακα και σε 1,5 μήνα προσπαθειών!

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

     

    Καλησπέρα,

     

    Προσωπικά τείνω να είμαι λίγο πιο "επιθετικός" με την κλομιφαίνη, ανάλογα με τη γυναίκα φυσικά, αναφορικά τόσο με τη μέγιστη δόση όσο και με τον αριθμό κύκλων που την προσπαθούμε. Επιπλέον κάποιες φορές μπορεί να εφαρμοστεί ένα βραχύτερο πρωτόκολλο που ελαττώνει τη συνολική διάρκεια της αγωγής. Η κλομιφαίνη πράγματι σχετίζεται με λέπτυνση του ενδομητρίου όμως είναι γενικά ασφαλές φάρμακο και θεωρώ ότι συχνά δε χρησιμοποιείται στο βαθμό που θα έπρεπε.

     

    Αναφορικά με τις εξετάσεις που αναφέρετε συμφωνώ πως θα ήταν καλή ιδέα να κάνετε τόσο σαλπιγγογραφία, όσο και σπερμοδιάγραμμα. Επιπλέον μια επανάληψη του ορμονικού ελέγχου θα ήταν μάλλον χρήσιμη πριν μπείτε στη διαδικασία της ενέσιμης αγωγής. Πάντως το γεγονός ότι έχετε ήδη ένα παιδάκι και μάλιστα με εύκολη σύλληψη σχετικά πρόσφατα είναι όντως πολύ ενθαρρυντικό γι'αυτό μην απογοητεύεστε.


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπερα γιατρε.. θα ηθελα τη βοηθεια σας σε 2 θεματα που με απασχολουν...

    1. επαιρνα χρονια αντισυλληπτικα και αναγκαστηκα να τα διακοψω λογω εισαγωγης μου στο νοσοκομειο καθοτι επρεπε να κανω συχνα εξετασεις.. εκανα και εξετασεις για θρομβοφιλια και πηρα τα εξης αποτελεσματα:

    FV G1691 (LEIDEN) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    FV H1299R (R2) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    PROTHROMBIN G20210A ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    FACTOR XIIIV34L ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    PAI -1 : 5G/ 5G

     

    GPIIIaL33P: 1b/ 1a

     

    MTHFR C677T ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ

     

    MTHFR A1298C ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ

     

    ACE ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ ΜΕ DELETION/ DELETION

     

    Apo B R3500Q ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

     

    Apo E: E3 / E3

     

    κανει να ξαναπαρω αντισυλληπτικά ή εχω ταση για θρομβοφιλια? εκανα και την ΑCP-R και βγηκε μεσα στα φυσιολογικα πλαισια..

     

    2.σε καλλιεργεια ουρων που εκανα κατοπιν ενοχλησεων (καψιμο και τσουξιμο χαμηλα, λευκα υγρα πολυ πηχτα σαν κρεμα) εμφανιστηκε το μικροβιο e.coli και στο τεστ παπ αλλοιωσεις που οπως μου ειπε ο γυναικολογος μου μαλλον οφειλονται στο παραπανω μικροβιο και να παω για επανεξεταση μετα απο 3 μηνες. Η θεραπεια που θα ακολουθησω ειναι για 4-6 εβδομαδες ciproxin (500mg x 2) -μου την εδωσε ο παθολογος μου- και να βαζω κρεμα vagiclin για 1 εβδομαδα -μου το ειπε ο γυναικολογος μου-.. θεωρειται οτι μου εδωσε σωστη θεραπεια ο γυναικολογος μου? γιατι σε καποιες γνωστες μου ο γυναικολογος τους για τον ιδιο ακριβως λογο εδωσε κολπικα υποθετα. αυτη η κρεμα ειναι για το συγκεκριμενο μικροβιο? θεωρειτε οτι υπαρχει κατι καλυτερο που να μπορω να κανω?

     

     

    Καλησπέρα,

     

    Αν και οι MTHFR μεταλλάξεις δε σηματοδοτούν σοβαρή θρομβοφιλία, εντούτοις δείχνουν μια αυξημένη τάση του οργανισμού για πρόκληση θρόμβωσης. Ως εκ τούτου η λήψη αντισυλληπτικών πράγματι αντενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις.

     

    Τα συμπτώματα που περιγράφετε ταιριάζουν μάλλον σε μυκητίαση παρά σε κολπική λοίμωξη από E.coli, η οποία είναι σπάνια (αντίθετα είναι πολύ συχνή αιτία ουρολοίμωξης). Σε τέτοιες περιπτώσεις καλύτερη θεραπεία θα ήταν κάποιο αντι-μυκητιασικό υπόθετο τύπου Canesten. Μήπως να το ξανασυζητήσετε με το γιατρό σας;


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Γιατρέ καλησπέρα σας.

     

    Είμαι έγκυος στο δεύτερο μωρακι μου 36w και 6d

     

    Το πρώτο το γεννησα φυσιολογικα.

    Σε αυτή την εγκυμοσύνη υπάρχουν 2 ζητήματα.

    Το πρωτο ειναι οτι μικρή μας ειναι σε ισχιακη προβολή. Ο γιατρός μου θέλει να προχωρήσουμε σε κολπικο τοκετό. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή χάρηκα πολύ αλλά τώρα όσο πλησιάζει ο καιρός φοβάμαι.

    Μου είπε ότι εχω όλες τις προϋποθέσεις για φυσιολογικό.

    Πριν απο 3 μέρες που είχαμε ραντεβού η μικρή ήταν 2640. Ειναι ένα μικρο μωρακι.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι το εξής.

    Μένουμε σε νησί. Ο γιατρός μου δε ξεγενναει εδώ αλλά στη πατρα.

    Μου έχει πει λοιπόν ότι θέλει να ξεκινήσει ο τοκετος και να φύγουμε. Μου είπε ότι γενικά οι ισχιακοι τοκετοι εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς και ότι θα έχουμε χρόνο. Η απόσταση είναι μικρή. Μια ώρα με το καραβι και 40 λεπτά μετά μέχρι το μαιευτήριο. Το θέμα είναι τα δρομολόγια....

    Κάπου διάβασα αυτές τις μέρες ότι αν σπάσουν τα νερά η γυναίκα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο μαιευτήριο λόγω πιθανής προπτωσης ομφαλιου λωρου. Οταν τον ρωτησα για αυτό ούτε είπε ότι ναι συμβαίνει αλλά στη περίπτωση μου ο πωπος του μωρού έχει κάτσει πάνω στον τραχηλο και δεν υπάρχει χώρος για να βγει ο λωρος.

    Γενικά είναι πολύ χαλαρος αλλά εγω φοβάμαι. Φυσικά και δε θέλω καισαρικη αλλά δε θέλω να φερθω εγωιστικα... Σημασία έχει το μωρο αυτή τη στιγμή.

    Ολοι μου λένε να κανονισω καισαρικη και να μη το ρισκαρουμε.

    Οπως καταλαβαίνετε μεγάλη η αγωνία μου και πολλά τα ερωτηματικά....

    Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

     

    Καλησπέρα,

     

    Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στην ερώτησή σας μια και η βασική παράμετρος εδώ είναι η πρόσβαση στο μαιευτήριο. Σίγουρα το ότι έχετε γιατρό που αναλαμβάνει ισχιακούς τοκετούς είναι πολύ θετικό (και σπάνιο) όμως για να είμαι ειλικρινής η όλη ιδέα δεδομένης της απόστασης δεν είναι χωρίς τους κινδύνους της.

    Πάντως θεωρώ πιθανό το μωρό τελικά να γυρίσει, και λόγω του ιστορικού σας - απλώς δώστε του όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε και παραμείνετε δραστήρια.


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπέρα,

     

    Προσωπικά τείνω να είμαι λίγο πιο "επιθετικός" με την κλομιφαίνη, ανάλογα με τη γυναίκα φυσικά, αναφορικά τόσο με τη μέγιστη δόση όσο και με τον αριθμό κύκλων που την προσπαθούμε. Επιπλέον κάποιες φορές μπορεί να εφαρμοστεί ένα βραχύτερο πρωτόκολλο που ελαττώνει τη συνολική διάρκεια της αγωγής. Η κλομιφαίνη πράγματι σχετίζεται με λέπτυνση του ενδομητρίου όμως είναι γενικά ασφαλές φάρμακο και θεωρώ ότι συχνά δε χρησιμοποιείται στο βαθμό που θα έπρεπε.

     

    Αναφορικά με τις εξετάσεις που αναφέρετε συμφωνώ πως θα ήταν καλή ιδέα να κάνετε τόσο σαλπιγγογραφία, όσο και σπερμοδιάγραμμα. Επιπλέον μια επανάληψη του ορμονικού ελέγχου θα ήταν μάλλον χρήσιμη πριν μπείτε στη διαδικασία της ενέσιμης αγωγής. Πάντως το γεγονός ότι έχετε ήδη ένα παιδάκι και μάλιστα με εύκολη σύλληψη σχετικά πρόσφατα είναι όντως πολύ ενθαρρυντικό γι'αυτό μην απογοητεύεστε.

     

    Ευχαριστώ γιατρέ! Και εγώ τείνω να προσπαθήσω και σε 3ο κύκλο κλομιφαίνης αν βέβαια είναι ασφαλές. Θα κάνουμε και τις εξετάσεις. Θα πάω και σε άλλο γιατρό να συζητήσουμε το ιστορικό μου, στη πόλη μου...

    Και σίγουρα η ύπαρξη του παιδιού μου μετά από φυσική σύλληψη, μου δίνει κουράγιο!!! Ευχαριστώ και πάλι!


    Η κόρη μου είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής μου, το φως μου!!! Την λατρεύω!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Γειας σας γιατρε, θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Παίρνω yasminelle αλλα δυστυχως αργησα να τα ξεκινησω μια μερα, δηλ. 8 μερεσ μετα απο την ληψη της τελευταιας ταινιας και επισης μετα απο 4 ή5 μερες, δεν θυμαμαι καλα, δεν πηρα ενα χαπι κ το πηρα την επομενη μερα.. τωρα ειμαι στην 11 μερα του κυκλου κ ειχα μια επαφη με τον φιλο μου χωρις προφυλακτικο αλλα τελειωσε εξω..ειμαι καλυμενη ή χρειάζεται να παρω το χαπι της απομενης μερας?? Θα εκτιμούσα πολύ μια απαντηση, γιατι δεν βρισκω τον γιατρο μου..ευχαριστω εκ των προτερων!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρέ καλησπέρα. Έκανα πρόσφατα ένα υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας κι έδειξε 3 ινομυώματα. Η ακριβή γνωμάτευση λέει τα εξής: "Η μήτρα ελέγχεται σε πρόσθια κλίση με αυξημένες διαστάσεις (16Χ5.3Χ7)εκ λόγω παρουσίας πολλαπλών ινομυωμάτων. Σημειούται πως ο πυθμένας αυτής φθάνει περιπου 4εκ κάτωθεν του ομφαλού, λόγω προβάλλοντος ινομυώματος κεφαλικά και προς το δεξιό παραμήτριο μεγίστης διαμέτρου τουλάχιστον 7εκ. Έτερα ινομυώματα ~5εκ και ~4εκ. Τμήμα του ενδομητρίου που κατέστη δυνατόν να απεικονιστεί λόγω των πολλαπλών ινομυωμάτων ελέγχθηκε εντός φυσιολογικών ορίων, 6χιλ. Μικρή ποσότητα υγρού στο δουγλάσσειο χώρο." Είχα κάνει έναν υπέρηχο πριν 7 μήνες περίπου και το ινομύωμα που είναι τώρα 7εκ ήταν περίπου 5εκ. Δεν έχω αιμορραγία, είναι η πρώτη φορά που μου εμφανίζονται, δεν είχα μπει στη διαδικασία να μείνω έγγυος και πάνω που το σκεφτόμασταν εμφανίστηκαν αυτά. Πρέπει να αφαιρεθουν κατα τη γνώμη σας και μετά να μείνω έγγυος; Αν ναι, πιστευετε ότι μπορούν να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα Γιατρε ... θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση...

    Λοιπον ΤΕΡ ειχα 1/6.. ωορρηξια πρεπει να εκανα η 17/6 ή 18/6... Στις 21/6.. ειχα ραντεβου στην γυναικολογο μου για τεστ παπ και ολα τα συναφη...!! ειδε οτι οντως ειχα κανει ωορρηξια τις προηγουμενες μερες.. και μαλλον στις 17/6.. και αυτο επειδη η θερμοκρασια μου ηταν πολυ χαμηλη, ενω στις 18/6 ανεβεικε αρκετα (36,3-->36,:cool:..

    Λοιπον η απορια μου ειναι... το ενδομητριο μου ηταν 6,5... αυτο ειναι φυσιολογικο...??? σε περιπτωση εγκυμοσυνης θα μπορεσει να υποστηριξει την εγκυμοσυνη...???

    Να σας πω οτι ειχα κανει αποξεση περυσι τον Αυγουστο... και οταν ειπα στην γιατρο μου εαν εχει λεπτινει.. μου ειπε οχι.. ειναι πολυ καλο το ενδομητριο μου...!!!

    επισης να σας πω.. οτι τον μαρτιο ειχα ξαναπαει την 14η μερα... και το ενδομητριο μου ηταν 3.6... (ο κυκλος μου τοτε ηταν 41 ημερες)


    2311399a5vqu82s2t.gif

     

    PjlKp3.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημέρα γιατρέ,

    Το πρώτο μου παιδί γεννήθηκε στις 14-04-2012 με καισαρική τομή.Ο τοκετός ξεκίνησε φυσιολογικά αλλά ενώ είχα 5 διαστολή η μικρή άρχισε να χάνει παλμούς για αρκετή ώρα και έκανε και κακά της με αποτέλεσμα να την καισαρική.Θέλω να σημειώσω ότι πήγα στο μαιευτήριο με διαστολή 4,σπασμένα νερά και χωρίς πόνο.Τώρα είμαι πάλι έγκυος στον 6ο μήνα.Ήθελα να σας ρωτήσω αν στην περίπτωσή μου είναι εφικτός ο φυσιολογικός τοκετός αφενός γιατί το διάστημα απο την προηγούμενη γέννα μου θα είναι 17 μήνες και αφετέρου γιατί φοβάμαι πως το μωρό θα είναι αρκετά μεγάλο. Η πρώτη μου κόρη γεννήθηκε 3.400GR ενώ η δεύτερη φαίνεται μεγαλύτερη αν κανείς συγκρίνει τις 2 β΄επιπέδου (ίδια ακριβώς εβδομάδα και ημέρα κυήσεως).Εγώ είμαι σχετικά μικρόσωμη (1,64 ύψος και 54kg βάρος προ εγκ. και με στενό σκελετό.)Παίζει σημαντικό ρόλο το μέγεθος του μωρού σε ένα πετυχημένο vbac? Επίσης μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο μωρό ζημιά στον κόλπο μιας γυναίκας?Έχω ακούσει τρομερές ιστορίες για ανεπανόρθωτες βλάβες (χρόνιος πόνος, σοβαρή ακράτεια κλπ).

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπέρα,

     

    Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στην ερώτησή σας μια και η βασική παράμετρος εδώ είναι η πρόσβαση στο μαιευτήριο. Σίγουρα το ότι έχετε γιατρό που αναλαμβάνει ισχιακούς τοκετούς είναι πολύ θετικό (και σπάνιο) όμως για να είμαι ειλικρινής η όλη ιδέα δεδομένης της απόστασης δεν είναι χωρίς τους κινδύνους της.

    Πάντως θεωρώ πιθανό το μωρό τελικά να γυρίσει, και λόγω του ιστορικού σας - απλώς δώστε του όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε και παραμείνετε δραστήρια.

     

    Γιατρε σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας!!!!

    Στην ουσία αυτό θελουμε να κάνουμε. Να δώσουμε στο μωρο όσο χρόνο χρειάζεται... Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξαντλησω τις μέρες μου πράγμα που με αγχωνει λόγω απόστασης.

    Τη Παρασκευή εχω ξανά ραντεβου με τον γιατρο και θα ξαναμιλησουμε.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Καλησπέρα,

     

    Θα αρχίσω από το συμπέρασμα - από την περιγραφή σας σαφώς πιστεύω ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι και εφικτός και ασφαλής αν και φυσικά καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της κλινικής εξέτασης.

    Θα ήθελα πάντως να επισημάνω τα εξής:

     

    - Εφόσον ο πλακούντας είναι οπίσθιος υψηλός (ακόμα κι αν ξεκίνησε ως επιχείλιος) δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στον τοκετό. Η εικασία περί "γλώσσας" κοντά στον τράχηλο είναι μάλλον αμφισβητήσιμη.

     

    - Το βάρος του μωρού είναι πάντα σχετικό μέγεθος και δεν προδιαγράφει την εξέλιξη του τοκετού. Άλλωστε ποτέ δεν γνωρίζουμε αν "χωράει" το μωρό στην πύελο μέχρι την ώρα του τοκετού, όσοι υπέρηχοι κι αν γίνουν.

     

    - Το ότι δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί η κεφαλή στην πύελο δε σημαίνει πολλά πράγματα και σαφώς δεν αποτελεί από μόνο του αιτία πρόκλησης τοκετού. Σε πολλές περιπτώσεις απλώς απαιτείται περισσότερος χρόνος, συχνά και μετά την ΠΗΤ. Ο τοκετός έχει το δικό του ρυθμό και χρειάζεται υπομονή - οι παρεμβάσεις χωρίς καλό λόγο είναι πάντοτε κακή ιδέα.

     

    Θεωρώ ότι το να ζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη αλλού θα ήταν μάλλον χρήσιμο.

     

    Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ για την απάντησή σας.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα γιατρέ!Εχω ένα κοριτσάκι 2 ετων το οποίο αποθήλασε πριν απο εναμιση μήνα. Υπαρχει ηπια διαταραχή στο κυκλο αλλά συνηθως ειναι στις 35 μέρες μεσα. Ειχα προ εγκυμοσυνης πολυκυστικες ωοθηκες (ετσι μου ειχαν πει τελος παντων) και έπαιρνα αντισυλληπτικα από τα 17 έως τα 26 μισο όπου τα έκοψα και Δόξα τω Θεω έμεινα αμεσως εγκυος.Σας εχω γράψει και στο παρελθον το ιστορικο. Επειδη Θεού θέλοντος θα θέλαμε δεύτερο παιδάκι ξεκινησα σε αυτο το κύκλο θερμομέτρηση και τεστ ωορηξίας. Ο γιατρός μου θέλει να κλείσουμε δυο μήνες αποθηλασμου και έπειτα να κάνω εξετάσεις ορμονικές γιατί ηδη του φαίνεται στον υπέρηχο ότι οριακά χαρακτηρίζονται πολυκυστικές και μου ειπε οτι ο θηλασμος δημιουργει ακανονιστο κύλο και επηρρεάζει τις ορμόνες.Στο δίμηνο θα ειναι ξεκάθαρο το τοπίο...

     

    Η θερμομέτρηση γινεται στο στομα κατω απο τη γλώσσα το πρωι πριν σηκωθω με ψηφιακό θερμόμετρο γλωσσας το οποίο δειχνει σταθερά 0,2 λιγότερο απο το κλασσικό κλασσικο θερμόμετρο υδραργύρου.

     

    Πριν την περιοδο έχω καφε και παρατήρησα οτι παραμένει αυξημένη η θερμοκρασία και τη τρίτη μέρα που πέφτει ξεκινάει το αίμα κανονικά. Ποια θεωρειται πρωτη μέρα του κύκλου?

     

    Αν παρω δεδομένο οτι ειναι η ημέρα περιόδου ειναι το καφε στο θερμοδιαγραμμά μου ηταν αυξημένη τις 3 πρωτες μέρες μετα πτωση στο 36,3 έως την 20η ημέρα την 20η ημέρα ειχα θετικο τεστ ωορηξιας οπου μετα το θετικο τεστ η θερμοκρασία μου αυξήθηκε την 23η μερα και παρέμεινε υψηλή στο 36,8. Το πρόβλημα ειναι ότι την 32η μέρα άρχισε αυτο το καφέ με υψηλή θερμοκρασία έως την 34η και την 35η έπεσε η θεροκρασία και ξεκινησε το αιμα....

     

    Αν δεν περιλαμβάνονται τα καφε στο προηγουμενο κυκλο τοτε έιναι κύλος 31 ημερων με 9 μέρες υπερθερμική φάση. Αν περιληφθούν τοτε ειναι κύκλος πάλι 31 ημερων γιατι θα αφαιρεθουν οι 3 και απο το προηγουμενο με υπερθερμική φαση 12 ημερών..Ποιο ειναι το σωστό?

     

    Αν τα καφέ λογίζονται ως πρωτη μερα περιοδου εχω ωχρινική ανεπαρκεια?

    Αν τα καφε ανηκουν στον ιδιο κυκλο ειναι φυσιολογικό στο τέλος του κυκλου να υπαρχουν?

    Στην 22η ημέρα περιπου ειχα δει σταγονα γαλα στο ένα στηθος μετα απο καιρο. Επισης εχω υποθυροειδισμο αλλά ρυθμισμένο και στα κιλά ειμαι 53 με υψος 1,69. Είμαι 29 ετων.Καμπύλη σακχαρου φυσιολογική, αντισταση στην ινσουλινη κλπ δεν φαίνεται να έχω απο καμπύλη ινσουλίνης c πεπτιδιο, κλπ όλες οι εξετάσεις φυσιολογικές.

    Και κατι τελευταίο συγγνωμη για τις πολλές ερωτησεις ολες τις φορες τότε που θηλάζα μου εβρισκε λεπτο ενδομητριο, ρωτησα το γιατρο αν χρειαζομαι θεραπεια κια μου λεει ειναι απο το θηλασμο τωρα που σταματησα σιγα σιγα θα επανέλθω. Εκκρεμούν ορμονικες που θα γίνουν στην επόμενη περίοδο. Το θερμοδιάγραμμα για ευκολία και σε πίνακα:

     

    1η μέρα 36,5 λίγο καφέ

    2η μέρα 36, 5 λίγο καφέ

    3η μέρα 36,4 λίγο καφε

    4η μέρα 36,3 περίοδος πόνοι περιόδου έντονοι

    5η μέρα 36,3περίοδος

    6η μέρα 36,2περίοδος

    7η μέρα 36,0 περίοδος

    8η μέρα 36,1 καφέ

    9η μέρα 36,3 ελάχιστο καφε

    10η μέρα 36,0

    11η μέρα 36,1

    12η μέρα 36,1

    13η μέρα 36,0

    14η μέρα 36,0

    15η μέρα 36,1

    16η μέρα 35,9

    17η μέρα 35,9

    18η μέρα 36,0

    19η μέρα 35,9

    20η μέρα 36,0 stick lh θετικό αργα το απογευμα

    21η μερα 35,9stick lh θετικό, το βραδυ σχεδον αρνητικό σε επαναληψη

    22η μέρα 36,1stick lh αρνητικό

    23η μέρα 36,4

    24η μερα 36,5

    25η μερα 36,6

    26η μερα 36,5

    27η μερα 36,5

    28η μερα 36,5

    29η μερα 36,5

    30η μερα 36,5

    31η μερα 36,6

    32η μερα 36,6 ελαχιστο καφε

    33η μέρα 36,6 καφε

    34η μέρα 36,6 καφέ

    35η μέρα 36,1 περιοδος με εντονους πόνους περιόδου


    tEksp3.png?8gzbt5YV

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Γειας σας γιατρε, θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Παίρνω yasminelle αλλα δυστυχως αργησα να τα ξεκινησω μια μερα, δηλ. 8 μερεσ μετα απο την ληψη της τελευταιας ταινιας και επισης μετα απο 4 ή5 μερες, δεν θυμαμαι καλα, δεν πηρα ενα χαπι κ το πηρα την επομενη μερα.. τωρα ειμαι στην 11 μερα του κυκλου κ ειχα μια επαφη με τον φιλο μου χωρις προφυλακτικο αλλα τελειωσε εξω..ειμαι καλυμενη ή χρειάζεται να παρω το χαπι της απομενης μερας?? Θα εκτιμούσα πολύ μια απαντηση, γιατι δεν βρισκω τον γιατρο μου..ευχαριστω εκ των προτερων!

     

    Μάλλον αργοπορημένη απάντηση δεδομένης της φύσης της ερώτησης αλλά θα έλεγα πως οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι μάλλον μικρές, ιδιαίτερα μάλιστα μια και δεν υπήρξε εκσπερμάτιση στον κόλπο. Το να παραλείψει κανείς δυο χάπια σε μικρή απόσταση μεταξύ τους μπορεί θεωρητικά να μειώσει κάπως την αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δε συμβαίνει - εξού και δεν απαιτείται επείγουσα αντισύλληψη.


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Γιατρέ καλησπέρα. Έκανα πρόσφατα ένα υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας κι έδειξε 3 ινομυώματα. Η ακριβή γνωμάτευση λέει τα εξής: "Η μήτρα ελέγχεται σε πρόσθια κλίση με αυξημένες διαστάσεις (16Χ5.3Χ7)εκ λόγω παρουσίας πολλαπλών ινομυωμάτων. Σημειούται πως ο πυθμένας αυτής φθάνει περιπου 4εκ κάτωθεν του ομφαλού, λόγω προβάλλοντος ινομυώματος κεφαλικά και προς το δεξιό παραμήτριο μεγίστης διαμέτρου τουλάχιστον 7εκ. Έτερα ινομυώματα ~5εκ και ~4εκ. Τμήμα του ενδομητρίου που κατέστη δυνατόν να απεικονιστεί λόγω των πολλαπλών ινομυωμάτων ελέγχθηκε εντός φυσιολογικών ορίων, 6χιλ. Μικρή ποσότητα υγρού στο δουγλάσσειο χώρο." Είχα κάνει έναν υπέρηχο πριν 7 μήνες περίπου και το ινομύωμα που είναι τώρα 7εκ ήταν περίπου 5εκ. Δεν έχω αιμορραγία, είναι η πρώτη φορά που μου εμφανίζονται, δεν είχα μπει στη διαδικασία να μείνω έγγυος και πάνω που το σκεφτόμασταν εμφανίστηκαν αυτά. Πρέπει να αφαιρεθουν κατα τη γνώμη σας και μετά να μείνω έγγυος; Αν ναι, πιστευετε ότι μπορούν να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά;

     

    Καλησπέρα,

     

    Σαφώς και τα ινομυώματα θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν μείνετε έγκυος δεδομένου ότι, ειδικά στο μέγεθος αυτό, έχουν μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να επιτύχει τη λαπαροσκοπική αφαίρεσή τους αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει λεπτομερής χαρτογράφησή τους με μαγνητική τομογραφία ώστε να γνωρίζει την ακριβή θέση τους.


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπερα Γιατρε ... θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση...

    Λοιπον ΤΕΡ ειχα 1/6.. ωορρηξια πρεπει να εκανα η 17/6 ή 18/6... Στις 21/6.. ειχα ραντεβου στην γυναικολογο μου για τεστ παπ και ολα τα συναφη...!! ειδε οτι οντως ειχα κανει ωορρηξια τις προηγουμενες μερες.. και μαλλον στις 17/6.. και αυτο επειδη η θερμοκρασια μου ηταν πολυ χαμηλη, ενω στις 18/6 ανεβεικε αρκετα (36,3-->36,:cool:..

    Λοιπον η απορια μου ειναι... το ενδομητριο μου ηταν 6,5... αυτο ειναι φυσιολογικο...??? σε περιπτωση εγκυμοσυνης θα μπορεσει να υποστηριξει την εγκυμοσυνη...???

    Να σας πω οτι ειχα κανει αποξεση περυσι τον Αυγουστο... και οταν ειπα στην γιατρο μου εαν εχει λεπτινει.. μου ειπε οχι.. ειναι πολυ καλο το ενδομητριο μου...!!!

    επισης να σας πω.. οτι τον μαρτιο ειχα ξαναπαει την 14η μερα... και το ενδομητριο μου ηταν 3.6... (ο κυκλος μου τοτε ηταν 41 ημερες)

     

     

    Καλησπέρα,

     

    Η αλήθεια είναι ότι συνήθως επιθυμούμε πάχος ενδομητρίου πάνω από 7-8 mm κατά την ωορρηξία ώστε να έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες σύλληψης. Η δική σας μέτρηση δεν είναι μακριά από αυτό το όριο και η απόκλιση μπορεί να οφείλεται στη χρονική στιγμή που έγινε ο υπέρηχος.

    Θα έλεγα πως αν το θέμα σας ανησυχεί το καλύτερο θα ήταν να παρακολουθήσετε την ωορρηξία σας υπερηχογραφικά ώστε να γίνει και ακριβέστερη εκτίμηση του πάχους του ενδομητρίου την κατάλληλη στιγμή.


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλημέρα γιατρέ,

    Το πρώτο μου παιδί γεννήθηκε στις 14-04-2012 με καισαρική τομή.Ο τοκετός ξεκίνησε φυσιολογικά αλλά ενώ είχα 5 διαστολή η μικρή άρχισε να χάνει παλμούς για αρκετή ώρα και έκανε και κακά της με αποτέλεσμα να την καισαρική.Θέλω να σημειώσω ότι πήγα στο μαιευτήριο με διαστολή 4,σπασμένα νερά και χωρίς πόνο.Τώρα είμαι πάλι έγκυος στον 6ο μήνα.Ήθελα να σας ρωτήσω αν στην περίπτωσή μου είναι εφικτός ο φυσιολογικός τοκετός αφενός γιατί το διάστημα απο την προηγούμενη γέννα μου θα είναι 17 μήνες και αφετέρου γιατί φοβάμαι πως το μωρό θα είναι αρκετά μεγάλο. Η πρώτη μου κόρη γεννήθηκε 3.400GR ενώ η δεύτερη φαίνεται μεγαλύτερη αν κανείς συγκρίνει τις 2 β΄επιπέδου (ίδια ακριβώς εβδομάδα και ημέρα κυήσεως).Εγώ είμαι σχετικά μικρόσωμη (1,64 ύψος και 54kg βάρος προ εγκ. και με στενό σκελετό.)Παίζει σημαντικό ρόλο το μέγεθος του μωρού σε ένα πετυχημένο vbac? Επίσης μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο μωρό ζημιά στον κόλπο μιας γυναίκας?Έχω ακούσει τρομερές ιστορίες για ανεπανόρθωτες βλάβες (χρόνιος πόνος, σοβαρή ακράτεια κλπ).

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

     

    Καλησπέρα,

     

    Χωρίς βέβαια να γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι τα αίτια που έκαναν την κόρη σας να "δυσφορεί" κατά τον τοκετό ήταν μοναδικά για τον συγκεκριμένο τοκετό, και δεν οφείλονταν σε παράγοντες που θα αναμέναμε να επανεμφανιστούν και σ'αυτή την εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, η εξέλιξη του προηγούμενου τοκετού δεν προδικάζει και αυτή του επόμενου.

     

    Το χρονικό διάστημα των 17 μηνών είναι απολύτως αποδεκτό για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική - δείτε και εδώ. Το βάρος του παιδιού επίσης δεν είναι αντένδειξη για vbac γιατί δεν υπάρχει κριτήριο να καθορίσει ποιο είναι το απόλυτο μέγεθος μωρού που μπορεί να γεννήσει μια γυναίκα. Συνήθως το μέγεθος του μωρού δεν ξεπερνά τις δυνατότητες της πυέλου της μητέρας. Παρά την παραφιλολογία η αλήθεια είναι ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων οι λόγοι για τους οποίους γίνονται καισαρικές τομές δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το βάρος του μωρού.

     

    Τέλος, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να έχει επιπλοκές όμως αυτά που περιγράφετε είναι πολύ σπάνια. Εάν ο γιατρός έχει εμπειρία στο φυσιολογικό τοκετό δεν επιτρέπει σε τέτοιου είδους επιπλοκές να συμβούν παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα τη σωστή στιγμή. Μην αφήνετε να σας τρομοκρατούν με τέτοιες ιστορίες. Άλλωστε και η καισαρική έχει τις δικές της επιπλοκές - ποιος τις αναφέρει όμως;


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπέρα γιατρέ!Εχω ένα κοριτσάκι 2 ετων το οποίο αποθήλασε πριν απο εναμιση μήνα. Υπαρχει ηπια διαταραχή στο κυκλο αλλά συνηθως ειναι στις 35 μέρες μεσα. Ειχα προ εγκυμοσυνης πολυκυστικες ωοθηκες (ετσι μου ειχαν πει τελος παντων) και έπαιρνα αντισυλληπτικα από τα 17 έως τα 26 μισο όπου τα έκοψα και Δόξα τω Θεω έμεινα αμεσως εγκυος.Σας εχω γράψει και στο παρελθον το ιστορικο. Επειδη Θεού θέλοντος θα θέλαμε δεύτερο παιδάκι ξεκινησα σε αυτο το κύκλο θερμομέτρηση και τεστ ωορηξίας. Ο γιατρός μου θέλει να κλείσουμε δυο μήνες αποθηλασμου και έπειτα να κάνω εξετάσεις ορμονικές γιατί ηδη του φαίνεται στον υπέρηχο ότι οριακά χαρακτηρίζονται πολυκυστικές και μου ειπε οτι ο θηλασμος δημιουργει ακανονιστο κύλο και επηρρεάζει τις ορμόνες.Στο δίμηνο θα ειναι ξεκάθαρο το τοπίο...

     

    Η θερμομέτρηση γινεται στο στομα κατω απο τη γλώσσα το πρωι πριν σηκωθω με ψηφιακό θερμόμετρο γλωσσας το οποίο δειχνει σταθερά 0,2 λιγότερο απο το κλασσικό κλασσικο θερμόμετρο υδραργύρου.

     

    Πριν την περιοδο έχω καφε και παρατήρησα οτι παραμένει αυξημένη η θερμοκρασία και τη τρίτη μέρα που πέφτει ξεκινάει το αίμα κανονικά. Ποια θεωρειται πρωτη μέρα του κύκλου?

     

    Αν παρω δεδομένο οτι ειναι η ημέρα περιόδου ειναι το καφε στο θερμοδιαγραμμά μου ηταν αυξημένη τις 3 πρωτες μέρες μετα πτωση στο 36,3 έως την 20η ημέρα την 20η ημέρα ειχα θετικο τεστ ωορηξιας οπου μετα το θετικο τεστ η θερμοκρασία μου αυξήθηκε την 23η μερα και παρέμεινε υψηλή στο 36,8. Το πρόβλημα ειναι ότι την 32η μέρα άρχισε αυτο το καφέ με υψηλή θερμοκρασία έως την 34η και την 35η έπεσε η θεροκρασία και ξεκινησε το αιμα....

     

    Αν δεν περιλαμβάνονται τα καφε στο προηγουμενο κυκλο τοτε έιναι κύλος 31 ημερων με 9 μέρες υπερθερμική φάση. Αν περιληφθούν τοτε ειναι κύκλος πάλι 31 ημερων γιατι θα αφαιρεθουν οι 3 και απο το προηγουμενο με υπερθερμική φαση 12 ημερών..Ποιο ειναι το σωστό?

     

    Αν τα καφέ λογίζονται ως πρωτη μερα περιοδου εχω ωχρινική ανεπαρκεια?

    Αν τα καφε ανηκουν στον ιδιο κυκλο ειναι φυσιολογικό στο τέλος του κυκλου να υπαρχουν?

    Στην 22η ημέρα περιπου ειχα δει σταγονα γαλα στο ένα στηθος μετα απο καιρο. Επισης εχω υποθυροειδισμο αλλά ρυθμισμένο και στα κιλά ειμαι 53 με υψος 1,69. Είμαι 29 ετων.Καμπύλη σακχαρου φυσιολογική, αντισταση στην ινσουλινη κλπ δεν φαίνεται να έχω απο καμπύλη ινσουλίνης c πεπτιδιο, κλπ όλες οι εξετάσεις φυσιολογικές.

    Και κατι τελευταίο συγγνωμη για τις πολλές ερωτησεις ολες τις φορες τότε που θηλάζα μου εβρισκε λεπτο ενδομητριο, ρωτησα το γιατρο αν χρειαζομαι θεραπεια κια μου λεει ειναι απο το θηλασμο τωρα που σταματησα σιγα σιγα θα επανέλθω. Εκκρεμούν ορμονικες που θα γίνουν στην επόμενη περίοδο. Το θερμοδιάγραμμα για ευκολία και σε πίνακα:

     

    1η μέρα 36,5 λίγο καφέ

    2η μέρα 36, 5 λίγο καφέ

    3η μέρα 36,4 λίγο καφε

    4η μέρα 36,3 περίοδος πόνοι περιόδου έντονοι

    5η μέρα 36,3περίοδος

    6η μέρα 36,2περίοδος

    7η μέρα 36,0 περίοδος

    8η μέρα 36,1 καφέ

    9η μέρα 36,3 ελάχιστο καφε

    10η μέρα 36,0

    11η μέρα 36,1

    12η μέρα 36,1

    13η μέρα 36,0

    14η μέρα 36,0

    15η μέρα 36,1

    16η μέρα 35,9

    17η μέρα 35,9

    18η μέρα 36,0

    19η μέρα 35,9

    20η μέρα 36,0 stick lh θετικό αργα το απογευμα

    21η μερα 35,9stick lh θετικό, το βραδυ σχεδον αρνητικό σε επαναληψη

    22η μέρα 36,1stick lh αρνητικό

    23η μέρα 36,4

    24η μερα 36,5

    25η μερα 36,6

    26η μερα 36,5

    27η μερα 36,5

    28η μερα 36,5

    29η μερα 36,5

    30η μερα 36,5

    31η μερα 36,6

    32η μερα 36,6 ελαχιστο καφε

    33η μέρα 36,6 καφε

    34η μέρα 36,6 καφέ

    35η μέρα 36,1 περιοδος με εντονους πόνους περιόδου

     

     

    Καλησπέρα,

     

    Προσωπικά θεωρώ τη θερμομέτρηση αναξιόπιστο τρόπο πρόβλεψης της ωορρηξίας.

    Τα καφέ είναι "μέρος" του προηγούμενου κύκλου και είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν τις τελευταίες λίγες μέρες. Συνεπώς πρώτη μέρα του κύκλου είναι η ημέρα 4 στον πίνακά σας. Βάσει του LH test η ωορρηξία σας έγινε τη 18η ημέρα (21 στον πίνακα), οπότε η επόμενη περίοδος ήρθε περίπου 14 ημέρες αργότερα (ημερα 35 στον πίνακα).

    Άρα βάσει του πίνακα ο κύκλος σας είναι περί τις 31-32 ημέρες και η ωορρηξία σας γίνεται περί την 18η ημέρα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιβεβαιώσετε αυτό τον υπολογισμό τον επόμενο μήνα με LH test και αν οι ημερομηνίες ταυτίζονται να προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη με αυτά τα δεδομένα.

    Και πετάξετε το θερμόμετρο...


    Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

    Ειδικός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου καιΕμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στον Κο. Μιχαλόπουλο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπέρα,

     

    Χωρίς βέβαια να γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι τα αίτια που έκαναν την κόρη σας να "δυσφορεί" κατά τον τοκετό ήταν μοναδικά για τον συγκεκριμένο τοκετό, και δεν οφείλονταν σε παράγοντες που θα αναμέναμε να επανεμφανιστούν και σ'αυτή την εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, η εξέλιξη του προηγούμενου τοκετού δεν προδικάζει και αυτή του επόμενου.

     

    Το χρονικό διάστημα των 17 μηνών είναι απολύτως αποδεκτό για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική - δείτε και εδώ. Το βάρος του παιδιού επίσης δεν είναι αντένδειξη για vbac γιατί δεν υπάρχει κριτήριο να καθορίσει ποιο είναι το απόλυτο μέγεθος μωρού που μπορεί να γεννήσει μια γυναίκα. Συνήθως το μέγεθος του μωρού δεν ξεπερνά τις δυνατότητες της πυέλου της μητέρας. Παρά την παραφιλολογία η αλήθεια είναι ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων οι λόγοι για τους οποίους γίνονται καισαρικές τομές δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το βάρος του μωρού.

     

    Τέλος, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να έχει επιπλοκές όμως αυτά που περιγράφετε είναι πολύ σπάνια. Εάν ο γιατρός έχει εμπειρία στο φυσιολογικό τοκετό δεν επιτρέπει σε τέτοιου είδους επιπλοκές να συμβούν παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα τη σωστή στιγμή. Μην αφήνετε να σας τρομοκρατούν με τέτοιες ιστορίες. Άλλωστε και η καισαρική έχει τις δικές της επιπλοκές - ποιος τις αναφέρει όμως;

     

    Mpravo giatre! Alloste tis epiplokes ths kaissarikis den tis leei kaneis! Kairos einai kapoios na tis pei.pleon mas antimetopizoun san portofolia. Mas tromokratoun gia megala mwra omfalious lorous! Kiegw oute kan prospathisa gia na min riskarw kata ton giatro mou! Tromara mou piga san provato stin sfagi.edw k 2 xronia den eida mera kali afou exiun xesikwthei ta panta mesa mou.9 gastrenterologoi kai 1600 euro k kaneis den xerei ti mou sinevei.plirwsa k 4000 gia kaisariki.simasia exei to mwraki mou sigoura alla as to psaxnoume kalitera prwta.an xreiazete kai mono i kaisariki! Mono!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπέρα,

     

    Σαφώς και τα ινομυώματα θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν μείνετε έγκυος δεδομένου ότι, ειδικά στο μέγεθος αυτό, έχουν μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να επιτύχει τη λαπαροσκοπική αφαίρεσή τους αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει λεπτομερής χαρτογράφησή τους με μαγνητική τομογραφία ώστε να γνωρίζει την ακριβή θέση τους.

    Καλησπέρα γιατρέ μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας. :-)

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Κύριε Μιχαλόπουλε καλησπέρα,

     

    θα ήθελα να ρωτήσω το εξης:

    Μου χάρισε φίλη ρούχα δικά της, κ εγώ τα δοκίμασα, κ έπειτα τα έπλυνα τα σιδέρωσα και τα φόρεσα κανονικά.

    Μετά όμως θυμήθηκα (αφού τα είχα βάλει) ότι παλιότερα η φίλη είχε κονδυλώματα και μάλιστα σε προχωρημένο βαθμό.

     

    Έχω πανικοβληθεί κατά πόσο μπορεί να κόλλησα εγώ από τα ρούχα. Είναι βέβαια ρούχα και όχι εσώρουχα κ όταν μου τα έφερε ήταν ήδη πλυμμένα.

     

    Ανησυχώ παρόλα αυτά κ επίσης είμαι και στον 7ο μήνα εγκυμοσύνης μου.

     

    Ευχαριστώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Guest
    Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις

    • Σύνδεση/Εγγραφή

      Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν!