Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Επαναληπτική καμπύλη σακχάρου μετά από τοκετό με διαβήτη κύησης

Recommended Posts

Καλημέρα. Γνωρίζετε εάν το ΙΚΑ δικαιολογεί καμπύλη σακχάρου εκτός εγκυμοσύνης?Πρέπει να κάνω την επαναληπτική καμπύλη και θέλω να πάω να μου την γράψουν αλλά να μην τρέχω άδικα αν δεν.επίσης εσας τελικά ποια σας είπε ο γιατρός σας να κάνετε?Αρχικά μου είπε την 75μλ με μέτρηση στο 0' και στο 120' αλλά γενικώς ακούω διάφορες απόψεις..:confused::confused::confused::confused:

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

-When you love someone all saved up wishes start coming true-

-Όταν γίνεται μανούλα η καρδιά σου χτυπάει για πάντα έξω από το σώμα σου..-

Διαφημίσεις

εγώ πάντως την τρίωρη εκανα και πάλι, κανονικά με λήψεις κάθε ώρα.

πήγαινε σε ενδοκρινολόγο με τις προηγουμενες εξετάσεις σου, δε βρισκω το λόγο να μη στη γράψει. εγώ μεν τις εκανα ιδιωτικά (εχω ασφαλεια ιδιωτική), αλλά γιατί να μην τη δικαιολογεί το ικα? η επαναληπτική καμπύλη μετά τη γέννα ειναι στο πρωτοκολλο που ακολουθείται στον διαβήτη κύησης. εκανες και ινσουλίνη αν θυμαμαι καλά, δε νομιζω να εχεις θεμα.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Ναι έκανα ινσουλίνη.Την 100άρα δηλ?Ο ενδοκρ μου είχε πει ότι αυτή πλέον δεν αξιολογείται και ότι κάνεις την 75άρα..Άβυσσος...

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

Η 75 νόμιζα πως είναι δίωρη :confused: :confused:

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

Διαφημίσεις

σημασία εχει ο γιατρός τι θελει να δει.

εχω κανει τρίωρη με 75 ml εχω κάνει και τρίωρη με 100ml

δίωρη δεν εχω κανει, για να ειμαι ειλικρινής

δεν παει με τα ml η διάρκεια της καμπύλης, εξαρτάται πόσο θελει να πιέσει ο γιατρός τον οργανισμό

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Εγώ έκανα την καμπύλη των 75 και ο γιατρός ήθελε μέτρηση ανά μισάωρο! Δηλαδή τρυπήθηκα 4 φορές. Οταν διαμαρτυρήθηκα μου είπε ότι ήθελε να δεί πώς κυμαίνεται το σάκχαρο στο μισάωρο. Οπως βλέπεις ο κάθε γιατρός έχει την δική του τακτική.

Ναι ο καθένας έχει την γραμμη του..Να δούμε..Έχω αγχωθεί γιατί έκλεισα να πάω αύριο να την κάνω μαζί με τις εξετάσεις και υπέρηχο θυροειδούς -λες και δεν μου έφτανε το σάκχαρο!!Εσάς είχε βγει καλή?Πόσο καιρό μετά την γέννα το είχατε κάνει?(Καπου το είχατε αναφέρει αλλά δεν θυμάμαι)..

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

Να την κάνετε οπωσδήποτε κορίτσια! εγώ έκανα 2ωρη με 75μλ και λήψεις κάθε μισάωρο. Δε βγήκε καλή παρόλο που είχαν περάσει 9 μήνες από τον τοκετό και είχα χάσει και παραπάνω κιλά από όσα είχα πάρει. (Ινσουλίνη δεν είχα πάρει στην εγκυμοσύνη. ) Έχω διαταραχή ανοχής σακχάρου ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Ξαναέκανα τη διατροφή έχασα άλλα 3 κιλάκια και μια χαρά είμαι τώρα. Απλά πρέπει συνέχεια να προσέχω για να μη γίνω διαβητική σε λίγα χρόνια.

Δεν τα γράφω για να σας ανησυχήσω, αλλά είναι καλό αν έχετε πρόβλημα να το ξέρετε.

Καλή επιτυχία

w94ip2.png

Διαφημίσεις

Και εγώ προς τα εκεί νομίζω πως θα πάω γαρυφαλλάκι!Δυστυχώς...Έχω χάσει & εγώ όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης -όχι ότι ήτανε και πολλά με τόση δίαιτα ,8 ειχα πάρει- αλλά μου έμεινε ένα..Να δούμε αύριο..

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

Εγώ βγήκα πάντως λίγο παραπάνω από το όριο, στο προδιαβητικό στάδιο. Μου είπε να προσέχω την διατροφή μου, μικρά και συχνά γεύματα, όπως κάναμε και στον διαβήτη κύησης, να τρώω μεν από όλα αλλά όχι υπερβολές. Ακόμη και γλυκά. Ε λοιπόν, τίποτα από αυτά δεν τήρησα. Στην αρχή έτρεχα πανικόβλητη με το μωρό και μετά που μπήκαμε και στο νοσοκομείο για ίωση.. Ελπίζω να μην έγινα ήδη διαβητική.

Πήρα τα αποτελέσματα πριν λιγο..Θα σας πω τις τιμές & πείτε μου τα συμπεράσματα σας -γιατί εγώ τα δικά μου τα έβγαλα ήδη..

0'-76

60' -189

120' - 173

Προσωπικά δεν χρειάστηκε να κοιτάξω καν τα όρια..:(:(:(:(:(

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

ναι, ειναι λίγο πανω... λίγο όμως

δες εδώ ενα σχετικό άρθρο:

Γράφει η

PhD, MD Σαββούλα Μάλλιου

Παθολόγος-Όγκολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γ.Γ.Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας

«Καμπύλη σαχκάρου»

Η δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάγνωση του διαβήτη και γίνεται ως εξής:

- Ο ασθενής πάει στο μικροβιολογικό εργαστήριο το πρωί, νηστικό έχοντας πιει μόνο νερό. Τις προηγούμενες 3 μέρες έχει κάνει ελεύθερη διατροφή έτσι ώστε να πάρει αρκετούς υδατάνθρακες και το πάγκρεας να έχει λειτουργήσει καλά, για να μπορέσει να ανταποκριθεί όσο γίνεται καλύτερα στη δοκιμασία.

Προετοιμασία για την εξέταση:

• Ακολουθείστε μία κανονική διατροφή με περισσότερους από 150g υδατάνθρακες ημερησίως κατά την διάρκεια των 3 προηγούμενων ημερών προ της εξέτασης.

• Αποφύγετε την λήψη αλκοόλ και την έντονη σωματική άσκηση ή εργασία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

• Η εξέταση γίνεται πρωινές ώρες (8 πμ - 10 πμ) μετά από 10-16 ώρες νηστείας (μην τρώτε και μην πίνετε τίποτα τις ώρες αυτές, ούτε τσίχλες, ούτε καραμέλες, τσάι ή καφέ - επιτρέπονται μόνο λίγες γουλιές νερό).

• Μην εκτελείται την εξέταση εάν είστε άρρωστος, έντονα αγχωμένος, χειρουργηθήκατε πρόσφατα, έχετε κάποιο πρόσφατο τραυματισμό ή είστε κατακεκλιμένος λόγω χρόνιων νοσημάτων.

• Ενημερώστε και ρωτήστε τον ιατρό σας εάν λαμβάνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή {π.χ αντιυπερτασικά (διουρητικά, β-αποκλειστές), στεροειδή, ορμόνες, αντισυλληπτικά, ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, υπογλυκαιμικά, ψυχιατρικά φάρμακα κ.α.} γιατί πιθανότατα είναι αναγκαία η διακοπή τους για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την εξέταση.

- Στο εργαστήριο παίρνουν μια μικρή ποσότητα αίματος από τη φλέβα για έλεγχο του σακχάρου.

- Ο εξεταζόμενος πίνει ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης που είναι μια σκόνη γλυκόζης που μπορεί να πάρει ο εξεταζόμενος και από το φαρμακείο. Η κατάποση της γλυκόζης πρέπει να γίνει μέσα σε 5-10 λεπτά.

- Ακολουθούν 2 ώρες, κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει καθιστός σε μια καρέκλα, να μην καπνίσει και να μη φάει τίποτα.

- Στις 2 ώρες γίνεται άλλη μια αιμοληψία για δούμε τις τιμές του σακχάρου.

Φυσιολογικά, το σάκχαρο στις 2 ώρες πρέπει να είναι κάτω από 140 mg/dl.

Η διάγνωση του διαβήτη μπαίνει αν το σάκχαρο έχει φτάσει (ή ξεπεράσει) τα 200 mg/dl.

Οι ενδιάμεσες τιμές χαρακτηρίζονται ως «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη».

Με τον όρο «προ-διαβήτης» χαρακτηρίζονται δύο καταστάσεις που συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη μελλοντικά. Αυτές οι καταστάσεις είναι:

- Διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (IFG - Impaired Fasting Glucose). Ορίζεται ως πρωινό σάκχαρο 100-125 mg/dl (νήστης). Κάτω από 100 είναι το φυσιολογικό, ενώ από 126 και πάνω είναι διαβήτης.

- Διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT - Impaired Glucose Tolerance). Βρίσκεται με τη δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης και ορίζεται ως σάκχαρο στις 2 ώρες 140-199 mg/dl. Κάτω από 140 είναι το φυσιολογικό, ενώ πάνω από 200 είναι διαβήτης.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) συμπεριέλαβε σε αυτήν την κατηγορία αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη και όσα μη διαβητικά άτομα έχουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεταξύ 5,7% και 6,4%. Η εξέταση της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης μας δείχνει αξιόπιστα τα επίπεδα του σακχάρου μας κατά το τελευταίο δίμηνο ή τρίμηνο, με μια μόνο αιμοληψία. Αν υπάρχει λόγος πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η μέτρηση της μικροαλβουμίνης ούρων 24ωρου, ή της ινσουλίνης, θα αποσαφηνίσουν την κατάσταση της υγείας μας.

Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί κάποιο από τα παραπάνω, θα πρέπει να υπάρχει τακτικότερος έλεγχος, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή το 6/μηνο. Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι μόνιμες. Συνήθως μπορούν και πρέπει να υποχωρήσουν, κυρίως με σωστή δίαιτα, απώλεια βάρους και συστηματικό πρόγραμμα άσκησης, έτσι ώστε να μην εκδηλωθεί σύντομα σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.

Οι φυσιολογικές τιμές μετά από χορήγηση 100 γραμμαρίων γλυκόζης, είναι

γλυκόζη νηστείας : 95 mg/dL

γλυκόζη σε 1 ώρα :180 mg/dL

γλυκόζη σε 2 ώρες:155 mg/dL

γλυκόζη σε 3 ώρες:140 mg/dL

Οι φυσιολογικές τιμές καμπύλης σακχάρου μετά από χορήγηση 75 γραμμαρίων γλυκόζης, είναι

Νηστείας: 60-110 mg/dL

30 λεπτά μετά: 100-180 mg/dL

60 λεπτά μετά: 120-180 mg/dL

120 λεπτά μετά: 70-130 mg/dL

180 λεπτά μετά: 60-120 mg/dL

πηγή: http://savvimalliou.blogspot.gr/2010/12/blog-post_30.html

Βεβαια αρμόδιος να σου δώσει συμβουλές ειναι ο ενδοκρινολόγος σου.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Εμένα πάντως το 173 στις 2 ώρες δεν μου φαίνεται καθόλου λίγο παραπάνω..Δυστυχώς ο ενδοκρ δεν είναι στο ιατρείο του αυτή τη βδομάδα & δεν νομίζω ότι θα τον δω άμεσα πα΄ρολο που του άφησα μήν..Ήδη ξεκίνησα από σήμερα διατροφή ξανά..

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

Διαφημίσεις

• 3 weeks later...

Καλημέρα..Πήγα λοιπόν στον γιατρό της μαμάς μου λόγω διακοπών του δικού μου (και σιγά μην μου έλεγε τηλεφωνικώς αν πρέπει να ανησυχήσω!Πως θα έπαιρνε το 100άρι?) & μου είπε τα εξής:η καμπύλη βγήκε αναμενόμενη και ότι ακόμη & εντός ορίων να έβγαινε αυτό δεν αναιρεί ότι έχω ευαισθησία και κάποιο ήπιο σάκχαρο. Θα πρέπει να συνεχίσω την διατροφή όχι όσο αυστηρά έκανα στην εγκυμοσύνη αλλά γλυκά,αναψυκτικά,λιπαρά κομμένα ,να αρχίσω να αθλούμαι (περπάτημα μέχρι να ιδρώνεις μου είπε) και να χάσω όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης για να ξεκινήσω την επόμενη από την αρχή (είμαι ήδη 50,5 και μου έχει μείνει μόνο1 κιλό). Μου είπε επίσης ότι ινσουλίνη χορηγούμε σε εγκυμοσύνη ΜΟΝΟ με οδηγό τις μετρήσεις -εμένα μου έδωσε επειδή το αμνιακό υγρό ήτανε αυξημένο αλλά οι τιμές μου εντός ορίων (1η αμφισβήτηση του γιατρου μου)!!!Για το θέμα του θυροειδή μου είπε ότι έχω χασιμότο όπως η μαμά μου ,το είχα από πάντα ,πιθανόν και προ εγκυμοσύνης απλώς τώρα το εντόπισα ,ότι ΔΕΝ έπρεπε να μου δώσει χάπι στην εγκυμοσύνη για τόσο μικρές τιμές (καλά έκανα και το είχα κόψει από μόνη μου λοιπόν!2η αμφισβήτηση του γιατρού μου) και ότι προς το παρόν είμαι εντάξει αλλά πρέπει να ελέγχω εφόρου ζωής ανά 6μηνο τον θυροειδή. Και μακριά από μπεταντίν & ιώδιο. Και στην εγκυμοσύνη πρέπει να το ελέγχω ανά μήνα τον θυροειδή.Πιο πολύ μου φάνηκε να προβληματίζεται για αυτό παρά για το σάκχαρο..Περιττό να σας πω ότι πήγα τόσο στρεσαρισμένη και με ψυχολογία πάτο που με έπιασαν τα κλάμματα μέσα στο ιατρείο του Το απόλυτο ρεζιλίκι...Ευτυχώς είχα και τον άνδρα μου μαζί μου μέσα..Α!Και μου είπε μία φορά τον μήνα να μετράω σάκχαρο εργαστηριακά (όχι δηλ με το μηχανάκι) σε άσχετες στιγμές. Αυτά...Ψυχολογία για άλλη μία φορά στα πατώματα..

6H9Vp2.pngT5mwp2.png