Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Εξωσωματική με προεμφυτευτικό..ή κι άλλη φυσική προσπάθεια, σε φυσιολογικό κύκλο;

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, σας διαβάζω καιρό και αποφάσισα να γράψω πλέον..

Είμαι 33 χρονών. Έχω μόλις 2 εβδομάδες που χρειάστηκε να κάνω διακοπή κύησης, στην 14η εβδομάδα, λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών -τρισωμία 18 :(. Η κύηση κατά τα άλλα ήταν μια χαρά, έως την αυχενική διαφάνεια που βγήκε ΠΟΛΥ μεγάλη (8,8!). Έπαιρνα (προληπτικά) utrogestan και clexane (ηπαρίνες).

Προηγουμένως έχει προηγηθεί μία παλίνδρομη που δεν είχε σχηματιστεί καν έμβρυο, τον Σεπτέμβριο του 2011. Μας είπαν τότε ότι είναι ίσως τυχαίο.

Έκανα μια σειρά εξετάσεων: καρυότυπος φυσιολογικός, θρομβοφιλία κ.λπ. δεν έχω πρόβλημα (προληπτικά έπαιρνα ηπαρίνες), άλλα ζητήματα δεν έχω - όλες οι αιματολογικές, καμπύλη γλυκόζης κ.λπ. βγήκαν φυσιολογικά.

Επίσης να πω ότι το 2003 με τον πρώην σύζυγο είχα ξαναμείνει έγκυος ενώ έπαιρνα το αντισυλληπτικό (προφανώς είχα ξεχάσει κάποιο) και πήρα και το χάπι της επομένης αλλά πάλι συνέλαβα. Ήταν δίδυμη κύηση αλλά το ένα είχε παλινδρομήσει. Ούτως ή άλλως επειδή πηγαίναμε για έκτρωση (είχα πάρει τα αντισυλληπτικά και δεν έπρεπε να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη) δεν το είχαμε αναλύσει περαιτέρω.

Σημειωτέον ότι παρόλο που έχω ενδομητρίωση, ωστόσο φαίνεται ότι έως τώρα συλλαμβάνω εύκολα. Την πρώτη φορά (το 2003) συνέλαβα αμέσως με το που έκανα το "λάθος" με το αντισυλληπτικό χάπι. Τον Σεπτέμβριο συνέλαβα τον 1ο μήνα που έκοψα τα χάπια, με την 1η προσπάθεια. Τώρα συνέλαβα με την 4η προσπάθεια. Έχω κύκλο 28 ημερών.

Το θέμα μου είναι: τι κάνουμε τώρα; Έχει πάει ο σύζυγος για εξετάσεις (καρυότυπο, σπερμοδιάγραμμα, dna fragmentation, FISH ανάλυση σπέρματος) και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Μας είπαν ότι το πιθανότερο είναι να βγουν φυσιολογικά.

Μα, φυσιολογικά και να έχω 2 παλινδρομήσεις και 1 διακοπή λόγω τρισωμίας;;;;!! Και μάλιστα σπάνιας;

Μας μίλησαν για προεμφυτευτικό έλεγχο. Εμένα μου ακούγεται εκπληκτικό αυτό διότι έτσι δεν θα έχουμε αυτήν την τρελή αγωνία την επόμενη φορά. Ωστόσο, να επιβαρύνω τον οργανισμό μου και να μπω στη διαδικασία εξωσωματικής, εφόσον δεν έχω πρόβλημα σύλληψης; Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο κληρονομικό. Από την άλλη όμως είναι και ο μόνος τρόπος να ξέρεις σίγουρα ότι το έμβρυο δεν έχει χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αλλιώς μπορεί να έχω άλλες πόσες εγκυμοσύνες και μωράκι να μην βλέπω!!

Θέλω να ρωτήσω: έχει κανείς παρόμοια εμπειρία; Εξωσωματική με προεμφυτευτικό σε φυσικό κύκλο; Είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη η σύλληψη; Δίνουν ορμόνες;; Να (ξανα)δοκιμάσουμε κανονικά, ή να πάμε κατευθείαν για εξωσωματική; Πόσο γρήγορα μένει κανείς έγκυος με τον τρόπο αυτό;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Διαφημίσεις

Θέλω να ρωτήσω: έχει κανείς παρόμοια εμπειρία; Εξωσωματική με προεμφυτευτικό σε φυσικό κύκλο; Είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη η σύλληψη; Δίνουν ορμόνες;; Να (ξανα)δοκιμάσουμε κανονικά, ή να πάμε κατευθείαν για εξωσωματική; Πόσο γρήγορα μένει κανείς έγκυος με τον τρόπο αυτό;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

εμβρυο με τρισωμια μπορει να ειναι τυχαια περιπτωση...στην θεση σου δεν θα εμπαινα σε διαδιακασια εξωσωματικης εφοσον προβλημα συλληψης δεν εχετε...αν σε μια δευτερη εγκυμοσυνη προεκυπτε παλι εμβρυο με προβλημα,τοτε θα το σκεφτομουν...ενημερωτικα να σου πω,οτι ο προεμφυτευτικος απαιτει εναν αριθμο εμβρυων,δεν γινεται σε ενα μονο εμβρυο γιατι υπαρχει περιπτωση καταστροφης του που επετε οχι εμβρυομεταφορα,πρεπει να κανεις αγωγη,να κανεις εναν αριθμο εμβρυων στα οποια θα γινει ο ελεγχος...η εξωσωματικη δεν ειναι πανακεια,το οτι συλλαμβανεις φυσιολογικα δεν σημαινει οτι θα εχεις επιτυχια και σε εναν κυκλο εξωσωματικης...σε κανονικη προσπαθεια παιρνεις πολλες ορμονες,σε φυσικο κυκλο νομιζω παιρνεις κατι τις λιγοτερο...ο γιατρος σου τι προτεινει?? απο οσο γνωριζω,μια κυηση με προβληματικο εμβρυο,δεν σημαινει οτι και η επομενη θα εχει ενα αναλογο προβλημα ωστε να πατε κατευθειαν για εξωσωματικη...

(οι αιτιες για τις παλλινδομες σου δεν συνιστουν αιτια για εξωσωματικη)

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

Καλημέρα,

ευχαριστώ πολύ magdoulini για το input.

Σκεφτόμουν μήπως προτείνουν αυτό που είδα και αλλού, μαζεύεις ένα έμβρυο κάθε μήνα και τα συντηρείς έως να μαζευτούν 3.

Αχ δεν ξέρω.... το ψάχνουμε διότι είναι ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος.

Δεν αντέχεται, 4η εγκυμοσύνη η οποία και πάλι να μην καταλήξει σε μωρό...

Οι γιατροί προτείνουν να τον σκεφτούμε τον έλεγχο, αλλά μάλλον να δοκιμάσουμε άλλη μια φορά φυσιολογικά.

Νιώθω όμως ότι έτσι χάνω τον καιρό μου. Ήδη είμαι 33μισό. Κάθε διακοπή κύησης ή παλίνδρομη με πάει πίσω τουλάχιστον ένα 3μηνο, συν και οι μήνες που ξαναπροσπαθείς (διότι είπα ότι συνέλαβα την 4η φορά και όντως έτσι είναι, αλλά αυτό σημαίνει την 4η ωορρηξία, δλδ χρειάστηκαν 4 μήνες - εξάλλου η 'δράση' συνέβαινε μόνο εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα, ήταν well timed..)

Τέλος πάντων, σίγουρα θα περιμένουμε και τα αποτελέσματα του άντρα μου για το σπέρμα, αλλά τι να πω... όλα τυχαία πλέον να είναι;;

Ευχαριστώ πολύ!!

η εξωσωματικη δεν ειναι τοσο ευκολη διαδιακασια οσο φανταζει...και το οτι συλλαμβανεις φυσιολογικα ευκολα,δεν σημαινει οτι θα εχεις θετικη χοριακη σε εναν κυκλο εξωσωματικης...ουτε ο προεμφυτευτικος ελεγχος σε εξασφαλιζει,ελεγχει πολυ συγκεκριμενα πραγματα,παλι δηλαδη μπορει να συμβει το οτιδηποτε...για τις παλλινδρομες πρεπει να σε συμβουλεψει ενας καλος γιατρος, η εξωσωματικη δεν ειναι λυση γιατι αν δεν ξερεις την αιτια(αν υπαρχει φυσικα)μια θετικη χοριακη μπορει να ξαναγινει αποβολη η παλλινδρομη κυηση...αν οι καρυοτυποι σας και ολες σας οι εξετασεις βγουν φυσιολογικες, δεν εχεις λογο να μην ξαναπροσπαθησεις φυσιολογικα για μωρακι,υπαρχει και το τυχαιο γεγονος για ενα προβληματικο εμβρυο...αν δεν εχεις ηδη εναν γιατρο που να εμπιστευεσαι και να σε σεβεται,προσπαθησε να βρεις εναν επιστημονα που να σε βοηθησει και να σου δωσει κατευθυνσεις...ευχομαι ολα να πανε καλα και η επομενη κυηση να σου δωσει το μωρακι σου...

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές magdoulini.

Μακάρι να ήταν τυχαίο και να μην μας ξανασυμβεί!!

Τι τύχη ήταν αυτή, πια!

Όσο για τη γιατρό μου, έχω πολύ καλή γιατρό, έως τώρα δεν μας έχει προτείνει κάτι συγκεκριμένο βέβαια διότι θέλει να έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα.

Η εμβρυολόγος μας ανέφερε τον προεμφυτευτικό έλεγχο στο στιλ "μην σκάτε, αν χρειαστεί υπάρχει και αυτό" απλώς εμένα μου ακούστηκε καλή ιδέα ως ο μόνος τρόπος να ελέγξεις τα χρωμοσώματα του εμβρύου από την αρχή και να μην περιμένεις τη 12η εβδομάδα.

Προς το παρόν, δεν βλέπω την ώρα να περάσει αυτό το 3μηνο και να ξαναρχίσουμε τις προσπάθειες! Πρέπει ως τότε να ξεαγχωθώ και να πάρω τα πάνω μου διότι τώρα σέρνομαι στα πατώματα. Γυρνάω και στη δουλειά μετά από απουσία σχεδόν 3 μήνες και δεν είμαι στα καλύτερά μου...

Και πάλι ευχαριστώ πολύ!

Διαφημίσεις

Συμφωνώ απόλυτα με το magdoulini σε όλα. Επίσης έχε στο νου ότι ο προεμφυτευτικός ναι μεν σε καλύπτει σε πολλά χρωμοσωμιακά θέματα, αλλά δυστυχώς όχι σε όλα. Άρα εκατό τις εκατό σίγουρη δεν μπορείς να είσαι, αλλά απλώς σίγουρη ότι τουλάχιστον από τα βασικά είσαι οκ.

Τώρα νιωθεις την πίεση από την διακοπή και είναι λογικό να ψάχνεις λύτρωση. Μπορεί όμως το μωράκι σου να έρθει με φυσιολογικό τρόπο και όλα να πάνε καλά. Ξεκουράσου, ηρέμισε και όλα γίνονται.

Ευχαριστώ, Dawn.. Ναι εννοείται ότι είμαι αναστατωμένη και από όλο αυτό και ίσως να μην είναι η κατάλληλη φάση για αποφάσεις...

Ωστόσο σίγουρα φοβάμαι, τρέμω μην ξανασυμβεί, από τη μία. Από την άλλη δεν βλέπω την ώρα να περάσει αυτό το !@#$τρίμηνο, να ξαναρχίσουμε προσπάθειες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ίδωμεν... Ευχαριστώ!!

• 4 weeks later...

Καλησπέρα κορίτσια,

Σχετικά με το παραπάνω θέμα να καταθέσω κι εγώ την ιστορία μου.

Είμαι 31 ετών και με τον άντρα μου μαζί απο τα 23. Απο το 2010 που παντρευτήκαμε μέχρι και τα χριστούγεννα του 2011 έμεινα έγκυος 3 φορές. Σχετικά εύκολα κι εγώ.

1η κύηση παλίνδομη, θεωρήθηκε τυχαίο γεγονός και συνεχίσαμε τις προσπάθειες (έκανα επέμβαση για την αφαίρεση του εμβρύου)

2η κύηση παλίνδρομη, όπου ξαναέκανα επέμβαση για την αφαίρεση του εμβρύου

Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά εξετάσεων που περιγράφεις παραπάνω όπου όλα ήτανε καλά εκτός απο το δικό μου καρυότυπο ο οποίος είχε ενα ποσοστό μωσαϊκισμού. Επισκεφθήκαμε γενετίστρια που μου συνέστησε ο αιματολόγος στην Αθήνα η οποία μου είπε πως το ποσοστό μο 96% καλο 4% (μωσαϊκισμός) ήτανε πολύ πολύ μικρό και να προσωρήσω στην επόμενη εγκυμοσύνη με την προοπτική αν κατάφερενα με innoxep (υπαρίνη) που έπαιρνά προληπτικά μέχρι τον τρίτο μήνα θα κάναμε εξέταση στις λάχνες να δούμε αν θα είχε το έμβρυο χρωμοσωμική ανωμαλία. Αν είχε θα το αφαιρούσαμε όπως έκανες εσύ. Αν δεν είχε θα συνέχιζε η κύηση κανονικά. Όπως καταλαβαίνεις τίποτε απο τα δύο δεν έγινε. Η εγκυμοσύνη που προέκυψε δημιούργησε ένα σακο χωρίς μωρό. Απέβαλα περίπου στην 6η εβδομάδα.

Δε σου περιγράφω τη στεναχώρια μου... αν και μπορείς να το καταλάβεις.

Μου συνέστησαν προεμφυτευτικό έλεγχο και εξωσωματική.

Το σκέφτηκα έτσι, το σκέφτηκα αλλιώς... έσκασα αλλά ο σύζυγος μου ήτανε ενένδοτος στο να ξαναπροσπαθήσουμε φυσιολογικά. Σκεφτότανε πόσα περάσαμε.

Αποφάσισα την εξωσωματική. Ξεκίνησα απο τον περασμένο Απρίλιο-Μάϊο με επισκέψεις στο γιατρό που το ανέλαβε, μου συνέστησε να κάνω και κάποιες άλλες εξετάσεις που απαιτούνται, αιματολογικές και μια σαλπιγκογραφία. Εκεί παρατηρήθηκε πως είχε ένα σχήμα περίεργο η μήτρα μου και θέλησε να υποβληθώ σε μια επέμβαση για να δούμε αν ήτανε κατασκευαστικά έτσι ή αν υπύρχε υλικό στον πυθμένα της μήτρας που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη δημιουργία του πλακούντα. Το κάναμε και αυτό πρίν προχωρήσουμε αλλά ευτυχώς όλα καλά. Κατασκευαστικό ήτανε.

Προχωρήσαμε λοιπόν στην διαδικασία της εξωσωματικής, μετρήσεις κλπ. Στην 19η ημέρα του κύκλου τραβήξανε τα ωάρια απο εμένα, 14 στον αριθμό, και στην 23η κάνανε εμφύτευση 2. Απο τα 14 που έδωσα γονιμοποιήθηκαν τα 11 επέζησαν τα 8 και απο τα 8, καλά ήτανε τα 4 (1 κοριτσάκι και 3 αγοράκια), βάλαμε 2 και τα 2 τα βάλαμε στην κρυοσυντήρηση γιατί έχει γίνει βιοψία και σε αυτά τα έμβρυα και αν δεν έπιανε η εμφύτευση θα ξαναπροσπαθούσαμε.

Έπιασε όμως με την πρώτη φορά, ήμουνα τυχερή σε αυτό. Και τώρα την ερχόμενη Παρασκευή (μεθαύριο) θα πάω να κάνω την αυχενική διαφάνεια. (Για να καταλάβεις χρονικά μου πήρε απο τον Μάϊο μέχρι τα μέσα Ιουνίου η διαδικασία).

Μπορεί να τα λέω έτσι τώρα, αλλά η εξωσωματική δεν ήτανε και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Τα ξεχνάς όλα όμως και πας στο επόμενο βήμα. Μόλις ακούσεις τις καρδούλες να χτυπάνε, είναι λες και ακούς το πιο γλυκό τραγούδι...

Μέσα στην ατυχία μου, πιστεύω τελικά πως ήμουνα τυχερη... ίσως οι αποβολές μου να ήτανε σημάδι, να πάω μέσω αυτής της μεθόδου για να μην φέρω στον κόσμο ένα μωρό με πρόβλημα.

Η απόφαση είναι δική σου και του συζύγου σου. Το κόστος εξωσωματικής, προεμφυτευτικού ελέγχου, εξετάσεων, δρομολόγια που κάναμε κλπ ξεπέρασε τα 5000?.

Σου εύχομαι καλή τύχη σε ότι κι αν αποφασίσεις και πάνω απ' όλα ο Θεός μαζί σου. Και να θυμάσαι, ότι παιδιά θα κάνεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μένεις έγκυος και αυτό είναι πολύ πολύ σημαντικό.

Α! Και επειδή εμένα οι γύρω μου φαινότανε πιο στεναχωρημένοι απο εμένα και "προσπαθούσανε" να με αγχώσουνε, δεν άφηνα κανένα περιθώριο. Λειτουργούσα τη ζωή μου φυσιολογικά. Σκέψου ότι αυτό που επιθουμούμε τόσο μπορεί να έρθει μετά απο 5 χρόνια, τι πρέπει να γίνει? Να αλλάξουμε χαρακτήρα, να είμαστε στενοχωρηημένοι συνέχεια, να μην χαιρόμαστε τίποτε? Δε νομίζω!!!

• 1 month later...

Σας ευχαριστώ όλες(ους) για τις απαντήσεις. Maira1981 σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως που περιέγραψες τη δική σου περίπτωση (που μοιάζει αρκετά με τη δική μου) και όντως με βοηθάει. Μόλις σήμερα είδα την απάντηση διότι απείχα από φόρουμς τόσον καιρό, επίτηδες, μπας και "καθαρίσει" το μυαλό μου, αλλά μπααα. Καλύτερα λοιπόν να βλέπω κι άλλες περιπτώσεις όπως τη δική σου. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει. Ωστόσο ξέρω ότι αισθάνομαι ακόμα χειρότερα όσο δεν αποφασίζω... Τρέμω πλέον, όχι μόνο μην τυχόν ξανασυμβεί και χρειαστεί να πάμε 3η φορά για διακοπή αλλά κυρίως μην τυχόν λόγω των προβλημάτων που έχουμε (σύζυγος με αναστροφή στον καρυότυπο, εγώ με αμφίβολης ποιότητας ωάρια), μην τυχόν είναι κάτι που δεν φανεί στις χοριακές λάχνες, δεν διακόψουμε, και μετά το παιδάκι θα έχει πρόβλημα (π.χ. κάποια νοητική στέρηση που θα οφείλεται στην αναστροφή ή δεν ξέρω πού αλλού..)

Μάλλον προσανατολίζομαι προς την εξωσωματική. Οι πάντες, ο πατερας μου που είναι γιατρός, η γιατρός μου, ο άντρας μου, τείνουν προς τη φυσιολογική προσπάθεια. Ο άντρας μου τρέμει μην έχω παρενέργειες από τα φάρμακα, αργότερα. Οπότε λένε όλοι φυσιολογική προσπάθεια.. Αλλά με τον όρο "να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση, τη ζωή μου κλπ". Αυτό σημαίνει να χάσω κιλά (είμαι δυστυχώς παχύσαρκη) κάτι που κάνω, αλλά θα μου πάρει ως και 2 χρόνια για να ολοκληρώσω την προσπάθεια, επίσης να μην αγχώνομαι και να κοιμάμαι καλά (γίνεται αυτό όταν δουλεύεις 2 δουλειές;;! ). Αυτά γίνονται αλλά θέλουν πολύ χρόνο. Σε βάθος χρόνου λοιπόν αν στην καλύτερη περίπτωση τα βελτιώσω όλα, θαχω γίνει ήδη 36 και τότε θα υπάρχει και ο παράγοντας ηλικία! Και πάλι πολύ φλου το πράγμα.. με προβληματικό καρυότυπο.. ξέρω γω μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Προς το παρόν αυτήν την εβδομάδα θα δούμε έναν καθηγητή ειδικό και φίλο και θα λάβουμε και τη δική του γνώμη υπ' όψιν. Ευχαριστώ πολύ!! Μaira εύχομαι όλα καλά να σου πάνε επι τέλους!!!

• 4 months later...

Χαιρετε,

ως νεος μελος, εχω κανει σχετικη ερευνα στο διαδυκτιο σχετικα με το ακολουθο θεμα, παρολα αυτα δεν βρηκα ακριβη και σαφη απαντηση.

Εχουμε κανει εξωσωματικη γονιμοποιηση με προεμφυτευτικο ελεγχο. Ειμαστε στην 17η εβδομαδα, εχουμε κανει ηδη το τεστ του 1ου τριμηνου που περιλαμβανει αυχενικη διαφανεια και αιματολογικες εξετασεις. η τελικη συνδιασμενη πιθανοτητα του 1ου τριμηνου για συνδρομο down einai 1/3630. Η ηλικια της συζηγου 37,5 χρονων. Ο γιατρος, λαμβανοτας υποψη τον προεμφυτευτικο ελεγχο (ποσοστο ακριβειας 92%) και τα καλα αποτελεσματα του τεστ 1ου τριμηνου, μας ειπε να περιμενουμε και τον μεγαλο υπερηχο 2ου επιπεδου, για να δουμε αν εντελει πρεπει να γινει αμνιοπαρακαεντηση η οχι. Ενδεικτικα ανεφερε, πως αν αυτος ηταν ο πατερας δεν θα προχωρουσε σε αμνιοπαρακεντηση λογω προεμφυτευτικου ελεγχου.

Τις προαλλες, καναμε το τριπλο (α τεστ) το οποιο εβγαλε πιθανοτητα για συνδρομο down 1/608,( η οποια ειναι μικροτερη απο το οριο 1/250).

Η αποριες μου ειναι η εξης:

α) Γιατι μας εβαλε να κανουμε το α τεστ δεδομενου οτι αυτο συμφωνα με την βιβλιογραφια ειναι λιγοτερο ακριβες απο αυτο του 1ου τριμηνου?

β) Γιατι υπαρχει αυτη η μεγαλη διακυμανση σε σχεση με το αποτελεσμα του 1ου τριμηνου?

γ) Διαβασα πως γινεται συνολικη εκτιμηση κινδυνου λαμβανοντας υποψη και τα δυο τεστ ( 1ου και 2ου τριμηνου). Πως υπολογιζεται η συνολικη εκτιμηση? Μηπως περνει τον μεσο ορο των δυο πιθανοτητων? (στην δικια μας περιπτωση 1/1042)???

δ) Θεωρειτε πως τα συνολικα αποτελεσματα (συμπεριλαμβανομενου και του προεμφυτευτικου ελεγχου) ειναι ικανοποιητικα ετσι ωστε να μη χρειαστει να κανουμε αμνιοπαρακεντηση??

Διαβασα πως εχει βγει ενα καινουργιο τεστ προγεννητικου ελεγχου που ανιχνευει κατα 98% τις χρωμοσωμικες ανωμαλιες για συνδρομο down καθως και καποιες αλλες. Ονομαζεται MaterniT21 Plus. Υπαρχει εργαστηριο στην ελλαδα που να το κανει? γαιτι δεν μας το προτεινουν οι γιατροι??

ευχαριστω πολυ, περιμενω τις απαντησεις σας.

Διαφημίσεις