Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Βάφτιση-Αρνητική ή θετική εμπειρία για το μωρό σας κ γιατί;

Melina22

Recommended Posts

Σε λίγο καιρό θα βαφτίσουμε το μωρό μας κ ομολογώ ότι με βάση τις μαρτυρίες γνωστών αλλά κ την προσωπική μου εμπειρία από άλλες βαφτίσεις φοβάμαι λίγο. Έχω ακούσει πολλά άσχημα που μετέτρεψαν την βάφτιση σε τραυματική εμπειρία για το μωράκι. Ξέρω ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες αλλά θα θελα να μάθω από γονείς που έχουν βαφτίσει τα μωράκια τους πώς το βίωσαν όλο αυτό; Και τις θετικές κ τις αρνητικές εμπειρίες. Αυτοί που είχαν αρνητική εμπειρία ίσως βοηθήσουν στο τι να προσέξουμε οι επόμενοι. Αλλά κ αυτοί που το μωρό τους το διασκέδασε θα δώσουν ιδεές για το πώς το κατάφεραν. Ευχαριστώ πολύ..

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Διαφημίσεις

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

εμάς ήταν μια χαρά, εντάξει τσίριξε λίγο όταν της έριχναν το νερό αλλά γενικά τσαντίζεται με το νερό στο κεφάλι, κατά τα άλλα την είχα ήδη πάει μερικές φορές στην εκκλησία και είχε εξοικειωθεί με το χώρο και με τον παπά μας. Νομίζω οτι αυτό βοήθησε.

Νομιζω οτι εχει να κανει με την παρουσια πολυ κοσμου αγνωστου στο μωρο. Φανταζομαι κατι αναλογο θα συμβαινει και στα πρωτα γενεθλια με πολυ κοσμο.. Πως να το κανουμε. Αλλαζει χερια, μπορει το νερο να μην ειναι στην θερμοκρασια που του αρεσει. Μπορει να μην του αρεσει να το κρατανε αλλοι αγκαλια. Σιγουρα κουραζεται διαφορετικα απο ενα απογευμα στο σπιτι ή σε μια βολτα...

Νομιζω οτι καλο θα ηταν τουλαχιστον να εχει συνηθισει τους νονους...

εμενα πλανταξε απο την αρχη μεχρι που βγηκαμε εξω, δεν ειχα ακουσει αλλο μωρακι μεχρι εκεινη τη στιγμη να σφαδαζει ετσι

τι να σου πω εγω το βλεπω πολυ βαρβαρο ολο αυτο μακαρι να καναμε ο,τι και οι καθολικοι τι τα χωνουν μεσα στο νερο τα κακομοιρα?

οπως και να εχει αν πιστευεις και εχει σημασια για σενα ολο αυτο το κανεις και τελος,,δεν νομιζω οτι ειναι κατι που δεν ξεπερνιεται, ασε που το δικο σου μπορει να μην κλαιει

Διαφημίσεις

Εμένα βαφτίστηκαν στην ηλικία που είναι το δικό σου και νομίζω οτι είναι από τις χειρότερες ηλικίες. Βασικά τους την έδινε που τόση ώρα τα κρατούσε ένας άγνωστος και που δεν μπορούσαν να μπουσουλήσουν ελεύθερα. Άρχισαν με μουρμούρα, αλλά αφού είδαν ότι δεν είχε αποτέλεσμα, γρήγορα εξελίχθηκε σε υστερικό κλάμα. Πάντως το ξέχασαν αμέσως μετά. Τις μέρες γύρω από τη βάφτιση καλοπερνούσαν, ήταν καλοκαίρι, ήμασταν συνέχεια σε βόλτες, παραλίες κλπ.

εμενα πλανταξε απο την αρχη μεχρι που βγηκαμε εξω, δεν ειχα ακουσει αλλο μωρακι μεχρι εκεινη τη στιγμη να σφαδαζει ετσι

τι να σου πω εγω το βλεπω πολυ βαρβαρο ολο αυτο μακαρι να καναμε ο,τι και οι καθολικοι τι τα χωνουν μεσα στο νερο τα κακομοιρα?

Όταν λες από την αρχή μέχρι που βγήκατε έξω δηλ πόση ώρα; Γιατί να το περνάνε βρε παιδί μου όλο αυτό;; Και εγώ το βλέπω βάρβαρο (ιδίως με ορισμένους παπάδες δεν το σχολιάζω!)κ σκεφτόμουν το ίδιο ακριβώς για τους καθολικούς...

Εμένα βαφτίστηκαν στην ηλικία που είναι το δικό σου και νομίζω οτι είναι από τις χειρότερες ηλικίες. Βασικά τους την έδινε που τόση ώρα τα κρατούσε ένας άγνωστος και που δεν μπορούσαν να μπουσουλήσουν ελεύθερα. Άρχισαν με μουρμούρα, αλλά αφού είδαν ότι δεν είχε αποτέλεσμα, γρήγορα εξελίχθηκε σε υστερικό κλάμα. Πάντως το ξέχασαν αμέσως μετά. Τις μέρες γύρω από τη βάφτιση καλοπερνούσαν, ήταν καλοκαίρι, ήμασταν συνέχεια σε βόλτες, παραλίες κλπ.

Ωχ...κ εμάς μόλις μπουσούλησε....:? Εκτός από τον νονό δεν μπορεί να το κρατά κ η μαμά ή ο μπαμπάς;

εμάς ήταν μια χαρά, εντάξει τσίριξε λίγο όταν της έριχναν το νερό αλλά γενικά τσαντίζεται με το νερό στο κεφάλι, κατά τα άλλα την είχα ήδη πάει μερικές φορές στην εκκλησία και είχε εξοικειωθεί με το χώρο και με τον παπά μας. Νομίζω οτι αυτό βοήθησε.

Σκέφτομαι κ εγώ να το κάνω αυτό με την εκκλησία...καλή ιδέα...

Εμας μας αφησε ο ιερες να κραταω εγω αγκαλια το μικρο (που ηταν στριμενο και ηθελε μονο εμενα και την μαμα μου μεχρι που εκκλεισε τα 2). Μετα βεβαια τον πειρε η νονα του. Βασικα ελκαιγε απο οταν τον πειρε η νονα μεχρι που μου τον ξαναδωσε. Αλλα δεν την ειχε δει ποτε. Ο μεγαλος που ηταν πιο κοινωνικος (τοτε...) αρχισε να κλαιει στις χαιρετουρες.. Και βεβαια αν εχουν νευρα ακομη και να τα παρει ο αλλος γονιος μπορει να προκαλεσει γκρινια.

Οι καθολικοι τα βαπτιζουν πολυ μικρα πολλες φορες ακομη και στο μαιευτηριο...

Παντως και η ηλικια που οι περισσοτεροι αποφασιζουμε να βαφτισουμε ειναι η ηλικια που τα παιδια εχουν αρχισει να μεγαλωνουν και να εχουν αποψη...

Εμενα με βαφτισαν 4 μηνων και δεν κλαιω σε καμια φωτογραφια. Τον αντρα μου που τον βαφτισαν 15 μηνων δεν εχει καμια φωτογραφια να μην κλαιει...

Διαφημίσεις

Ωχ...κ εμάς μόλις μπουσούλησε....:? Εκτός από τον νονό δεν μπορεί να το κρατά κ η μαμά ή ο μπαμπάς;

Ναι, μπορεί. Άσε, εμάς ήταν δίδυμα και δεν ήξερα ποιο να πρωτοκρατήσω και ξεσήκωνε το ένα το άλλο. Ήμασταν λίγο ιδιάζουσα περίπτωση. Θέλω να πω όμως, ότι ίσως επειδή οι εμπειρίες γύρω-γύρω από τη βάφτιση ήταν θετικές, δεν έδειξε να τους μένει κάποιο "τραύμα". Το μπάνιο τους άρεσε πολύ και πριν.

'Εχω ακούσει ότι καλό είναι να προσέξει κανείς να μη μπει λάδι στα ματάκια, γιατί μπορεί να τα πονάει ιδιαίτερα.

Κάτι άλλο, αν βγάλετε φωτό, κοιτάξτε να έχετε προβλέψει λίγη ώρα για τις φωτό πριν, γιατί τα μωρά κατά κανόνα είναι ξεκούραστα και τότε βγαίνουν οι πιο καλές φωτό...

Αν παίρνει το μωρό πιπίλα, νομίζω όλα είναι πιο εύκολα γενικά. Εμάς δεν έπαιρναν πιπίλα.

απο την βαφτιση κ των τριων καταλαβα οτι οσο πιο μικρο το βαφτιζεις τοσο καλυτερα.

ακριβώς... η πρώτη μου 8 μηνών τότε άρχισε να κλαίει απο το πιστεύω και σταμάτησε να σφαδάζει στο καρεκλάκι αυτοκινήτου, όταν αυτό πήρε μπροστά...

ο δευτερος, 5 μηνών σαφώς καλύτερα, λίγα πράγματα...

που να δείτε τι γίνεται και στην Μονή Βλατάδων, στην Άνω Πόλη, που τα βουτάνε ΤΕΛΕΙΩΣ μέσα στο νερό, να βυθιστούν εντελώς... φίλη μου που βάφτισε εκεί έκανε ώρες να το υσηχάσει...

s-age.png

Εμας μας αφησε ο ιερες να κραταω εγω αγκαλια το μικρο (που ηταν στριμενο και ηθελε μονο εμενα και την μαμα μου μεχρι που εκκλεισε τα 2). Μετα βεβαια τον πειρε η νονα του. Βασικα ελκαιγε απο οταν τον πειρε η νονα μεχρι που μου τον ξαναδωσε. Αλλα δεν την ειχε δει ποτε. Ο μεγαλος που ηταν πιο κοινωνικος (τοτε...) αρχισε να κλαιει στις χαιρετουρες.. Και βεβαια αν εχουν νευρα ακομη και να τα παρει ο αλλος γονιος μπορει να προκαλεσει γκρινια.

Οι καθολικοι τα βαπτιζουν πολυ μικρα πολλες φορες ακομη και στο μαιευτηριο...

Παντως και η ηλικια που οι περισσοτεροι αποφασιζουμε να βαφτισουμε ειναι η ηλικια που τα παιδια εχουν αρχισει να μεγαλωνουν και να εχουν αποψη...

Εμενα με βαφτισαν 4 μηνων και δεν κλαιω σε καμια φωτογραφια. Τον αντρα μου που τον βαφτισαν 15 μηνων δεν εχει καμια φωτογραφια να μην κλαιει...

Δηλαδή μπορεί κ να μην σε αφήσει; Τι ισχύει;

Ναι, μπορεί. Άσε, εμάς ήταν δίδυμα και δεν ήξερα ποιο να πρωτοκρατήσω και ξεσήκωνε το ένα το άλλο. Ήμασταν λίγο ιδιάζουσα περίπτωση. Θέλω να πω όμως, ότι ίσως επειδή οι εμπειρίες γύρω-γύρω από τη βάφτιση ήταν θετικές, δεν έδειξε να τους μένει κάποιο "τραύμα". Το μπάνιο τους άρεσε πολύ και πριν.

'Εχω ακούσει ότι καλό είναι να προσέξει κανείς να μη μπει λάδι στα ματάκια, γιατί μπορεί να τα πονάει ιδιαίτερα.

Κάτι άλλο, αν βγάλετε φωτό, κοιτάξτε να έχετε προβλέψει λίγη ώρα για τις φωτό πριν, γιατί τα μωρά κατά κανόνα είναι ξεκούραστα και τότε βγαίνουν οι πιο καλές φωτό...

Αν παίρνει το μωρό πιπίλα, νομίζω όλα είναι πιο εύκολα γενικά. Εμάς δεν έπαιρναν πιπίλα.

Ένα ένα μου τα λες καλά!!:lol::lol::lol::lol: Και εμάς δεν παίρνει πιπίλα.:lol:

Πωπώ με δίδυμα όντως τι να πρωτοκάνεις; Για το λάδι θα το έχω υπόψιν! Σ ευχαριστώ!

Κανονικά το κρατάει μόνο ο νονός κ στο δίνει μόνο όταν είναι η ώρα να το γδυσεις. Εμένα το έδωσε μόνο στους νονούς, όσο κ αν το έβλεπε να κλαίει. Τον βάφτισα 6 μηνών Κ το δεύτερο θα το βαφτίσω κ αυτό μικρούλι.

Διαφημίσεις

Δηλαδή μπορεί κ να μην σε αφήσει; Τι ισχύει;

Τι να σου πω.. Τον πρωτο τον κραταγαν οι νονοι.. Τον δευτερο τιν βαφτισαμε στο Βελγιο και ισως να ειναι πιο χαλαρα? Ισως επειδη το ειδε οτι εκλαιγε.. Παντως απο οταν μπαινει το λαδι και το βουτανε στο νερο το κραταει η νονα. (καλα εσυ θα το ντυσεις μην ανησυχεις)

εγω παντως που βαφτισα τη μεγαλη μου 18 μηνων και τη μικρη δυομιση χρονων κλαψανε την ωρα της βουτιας,,,μη σου πω η μικρη ητανε πιο γενναια και εκλαψε πολυ λιγοτερο ισα ισα στη βουτια γιατι την εχωσε ο παπας ολη μεσα και τη δευτερη και τριτη παιδευτηκε γιατι πεισμωσε η δικια μας,,,,αλλα ο παπας ητανε ηρεμος της μιλουσε ηρεμα και τη προσεξε,,,στη μεγαλη μου κορη εκλαψε περισσοτερο που ητανε και πιο μικρη τους νονους τους ειχε δει ξανα γιατι το τελευταιο μηνα καναμε πολλες αλληλοεπισκεψεις να εξοικοιωθει πολυ,,,,αυτη εκλαιγε λοιον και στη βουτια και στο γυρω γυρω οσο την πλησιαζε ο παπας,,,,αλλα ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΤΑ το χαρηκανε καταλαβανε οτι κατι γινεται για αυτες αποκλειστηκα ητανε κουκλιτσες με τα φορεματακια τους που δε τους κρεμονταν και δε τους εμεινε κανενα μα κανενα ψυχολογικο,,,αυτο παντα σε εμας,,,,,τη μικρη μου που ητανε μεγαλη δε τη κραταγανε στο γυρω γυρω και στην αρχη στο πιστευω κλπ,,,,,απο το χερι,,,,,

μην αγχωνεσαι εσυ και ολα θα πανε καλα,,,αμα αγχωνεσαι θα αγχωσεις και το μωρο,,,με το καλο

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

Tην πρώτη τη βαφτίσαμε 8,5 μηνών - όλα καλά, δεν ακούστηκε καθόλου και ήταν πολύ ευδιάθετη (στο τέλος βέβαια κοιμήθηκε). Τη δεύτερη τη βαφτίσαμε σχεδόν 20 μηνών - όλα καλά, έκλαψε λίγο μετά τη βουτιά, και μετά στο τραπέζι έπαιζε, έτρωγε , βόλταρε (και στο τέλος κοιμήθηκε). Οπότε και οι 2 εμπειρίες ήταν μάλλον ευχάριστες για τα μωρά. Τώρα πια (4 και 2,5) τρελαίνονται να βλέπουν τα dvd της βάφτισης (δεν ξέρω γιατί).

Η βαφτιστήρα μου από την άλλη, 6 μηνών, δεν σταμάτησε να κλαίει. Ευτυχώς ο παπάς άφησε να την κρατάει η μαμά της κι όχι εγώ.

Τον γιο μου τον βαφτίσαμε 9 μηνών και ενω και εγω αλλά και φίλοι που τον ξέρανε ήμασταν σίγουροι οτι θα κλαίει, δεν έβγαλε κιχ..Ήταν λίγο ανήσυχος στην αρχή που λέει η Νονα το "Πιστεύω" αλλά μετά άρπαξε 2 κεριά, του δωσε και ο παπάς το βιβλίο με τις προσευχές γιατί είχε μεγάλη περιέργεια να το "δει" και ησύχασε..Και να φανταστείς εγω δεν τον ήξερα τον παπά και μου είχαν πει οτι είναι αυστηρός..Αντίθετα μια χαρά τα πήγε με τον μικρό..

Μην αγχώνεσαι να έχεις κάτι μαζί σου για να απασχολείται.Κανά παιχνιδάκι ή την πιπίλα του όπως σου είπε και η άλλη κοπέλα..Γενικά δεν πιστεύω οτι η βάφτιση μπορεί να γίνει "τραυματική εμπειρία" για ένα μωρό..Αν πάλι δεις οτι κλαίει μην περιμένεις να στο πει ο παπάς, πάρτο για λίγο αγκαλιά. Ή πήγαινε δίπλα στη νονά/στο νονό και μίλα του ή να το πιάνετε μαζί κατά κάποιον τρόπο..Μπορείς αν θες να πας νωρίτερα ή άλλη μερα πριν και να μιλήσεις για λίγο με τον παπά.Για να μην προβληματίζεσαι εκείνη την ώρα..Και δεν υπάρχει λόγος να είναι πολλοί μαζεμένοι πάνω απο το μωρό και να ταραχτεί..Ο δικός μου πήγε λίγο να γκρινιάξει την ώρα που τον ντύναμε και ένα μπρελόκ με κλειδιά(αντι κουδουνίστρας!!!) το κανε το θαύμα του.

Γενικά το "όσο πιο μικρό τόσο πιο καλά" είναι αλήθεια.Και επίσης είναι καλό η βάφτιση να είναι πρωι και να έχει φάει στα κοντά για να μη το πιάσει πείνα και γκρινιάζει..(απο εμπειρίες και συμβουλές φίλων..)

Όσο για τη Μονή Βλατάδων αυτό νομίζω οτι έχουν σταματήσει να το κάνουν...Μάλλον άλλαξε ο ιερέας δεν ξέρω..Τουλάχιστον εγώ έχω πάει σε 4 βαφτίσεις εκεί τα τελευταία 3 χρόνια και σε καμία δεν το είδα..

Και τελευταίο αλλά πιο σημαντικό, το μυστήριο της βάπτισης είναι απο τις βασικές διαφορές που έχουμε με τους Καθολικους..Οι ορθόδοξοι βαπτίζονται με βάση τη διδασκαλία του Χριστού.Με τριπλή κατάδυση δηλαδή(Πατηρ-Υιος-Αγιο Πνεύμα).Οι καθολικοί δεν βαπτίζουν αλλά ραντίζουν..Και το μυστήριο του Χρίσματος το λαμβάνουν πολύ αργότερα ενω σε εμας το Χρίσμα (δωρεά Αγίου Πνεύματος)γίνεται ταυτόχρονα με τη Βάπτιση.Αυτά ενημερωτικά...

Με το καλό η βάφτιση και μην αγχώνεσαι!!Να χαίρεστε το παιδάκι σας και φυσικά καλά να περάσετε!

BmA2p2.png

Το γιο μου το βαφτισαμε 9 μηνων.Και παροτι γενικα σπανια κλαιει...ειναι πολυ γελαστο παιδι...ε στη βαφτιση εδωσε ρεσιταλ.Εκλαιγε απο τη στιγμη που τον γδυσαμε και μετα...πλανταξε ο κακομοιρης...ακομα και στο τραπεζι που καναμε μετα κι εκει μεσα στη γκρινια ηταν.

Αφου στην εκκλησια κι εγω που τον εβλεπα τον κακομοιρη ετσι να κλαιει και να απλωνει τα χερακια του ν αθελει να τον παρω αγκαλια και δε μπορουσα κοντευα κι εγω ν αβαλω τα κλαμματα.

Ενταξει βεβαια...δε τους μενει και κανενα ψυχολογικο...και στον παιδιατρο ετσι πλανταζουμε εμεις τουλαχιστον.Συμφωνω κι εγω οσο μικρο τοσο καλυτερα.

καλυτερα μικρουλι οντως, εμεις τον βαφτισαμε 18 μηνων, ηλικια δραμα δεν το συνιστω σε κανεναν, δεν καθονται αγκαλια ευκολα τρεχουν και περπατανε και τα κηνυγας,,,εγω λεεω η μεχρι 8 μηνων η μετα παλι στα 3 που ειναι μεγαλα και τουλαχιστον συνενοουνται

καλημερα!κ εγω θα συμφωνησω, οσο μικροτεροο τοσο καλυτερο!τον γιο μ τον βαφτισαμε λιγο πτιν κλεισει τους 8 μηνες, την νονα του την ηξερε, με τις εκκλησιες γενικα δεν ειχαμε παρε δωσε, αλλα δεν ειχε θεμα.στην βουτια εκλαψε.μετα στο ντυσιμο ειχαν αναλαβει οι γιαγιαδες, πηρε κ την πιπιλα του κ τελος.οταν μ τον δωσαν οι νονοι ειχε ηδη ηρεμησει.μετα βεβαια νυσταζε αλλα δεν ειχε γκρινια κ κλαματα.

ειναι κ στο παιδι ομως γιατι μια φιλη που τα βαφτισε κ τα 2 κοριτσακια τις 5 μηνων η μεγαλη δεν εκανε κιχ ενω η μικρη τσιριζε.ειναι γενικα πολυ διαφορετικα παιδακια.παντως τραυμα δεν τους μενει σε καμια περιπτωση.πιο τραυματικη κ εμας ειναι η επισκεψη του γιατρου παρα η βαφτιση!

" Ήρθες εσύ κι η νύχτα γέμισε φως" 30.10.10-23.10.12

Μ+Γ 09.09.02

N9tLp2.pngikF4p2.png

Τελικα αυτη η ατιμη η πιπιλα ειναι μεγαλο θεμα.Εμενα δυστυχως δεν πηρε.Ειχαμε βεβαια το μπουκαλι μας με το νερακι αλλα δεν κανει την ιδια δουλεια.

εμένα η 1η έκλαψε πολύ λίγο (6 μηνών) .....μάλλον γιατί νύσταζε την ώρα της βάφτισης να φανταστείτε ότι αμέσως μετά κοιμήθηκε...... 2η δεν έκλαψε καθόλου (10 μηνών αλλά κοίταζε με περιέργεια γύρω γύρω .....ενώ εγώ....πλάνταξα ξανά στο κλάμα από συγκίνηση....:lol: μα τι παθαίνω και κλαίω..... η τρίτη θα βαφτιστεί τον σεπ (14 μηνών ) ....θα δούμε....

πάντως το να τις κάνω μπανάκι και το μεσημέρι και να τις πάω ταϊσμένες (έτοιμες για μπάνιο και μεσημεριανό ύπνο...) βοήθησε πολύ και οι επισκέψεις στην εκκλησία πριν την βάφτιση τις βοήθησαν να εξοικιωθούν....