Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ιατρικες οδηγιες στο facebook απο μη ειδικους

Recommended Posts

Το θεμα μου μπορει να σας φανει ασημαντο και να γελασετε,δεν ειναι δα και προβλημα,απλα ολον αυτον τον καιρο που παρακολουθω καποια φορουμς και ειδικα στο facebook μου γεννιεται μια απορια:παρακολουθω σε ορισμενα φορουμς να δινονται ιατρικες οδηγιες π.χ. περι μη συμβατων φαρμακων για το θηλασμο,περι αντιμετωπισης αλλεργιων στα παιδια και αλλα παρομοια,απο ατομα που δεν ειναι γιατροι...η δικαιολογια ειναι οτι το εχουν διαβασει σε εγγραφα που δημοσιευει η αντιστοιχη ομαδα και οτι ξερουν καλυτερα και απο τους γιατρους μας.Επειδη ολες αυτες οι ομαδες τυγχανει να εχουν καποιους συντονιστες,σκεφτομαι δεν υπαρχει καποια νομοθεσια που να καλυπτει αυτην την περιπτωση;Δηλαδη ο οποιοσδηποτε ειναι εξουσιοδοτημενος να παρεχει τετοιες οδηγιες στερουμενος της ιατρικης ιδιοτητας;Το οτι διαβασαμε ενα βιβλιο και 5 εγγραφα μας κανει ιατρους ή καλυτερους απο τους ιατρους οπως ισχυριστηκαν σημερα καποιοι σε μια συγκεκριμενη ομαδα απο αυτες;;;

Παρακολουθω εδω και καιρο καποιες απο αυτες,γιατι εκτος των αλλων,οντως πληροφορηθηκα καποια πραγματα για θεματα που με ενδιαφερουν,εχει αρχισει ομως να με ενοχλει η αντιμετωπιση που εχουν καποιοι ανθρωποι που τολμουν να αρθρωσουν λογο με διαφορετικη γνωμη απο την πλειοψηφια των μελων..και καλα αυτο ειναι ισως το αναγκαιο κακο και οσοι μπαινουν στη φαση να αντιπαρατεθουν το εχουν υποψη τους,αλλα με ενοχλει η ευκολια με την οποια παρεχονται ιατρικες συμβουλες...σε καποιες αλλες ιστοσελιδες σχετικα με τη μητερα και το παιδι υπαρχει η διευκρινιση οτι η σελιδα δεν υποκαθιστα την ιατρικη συμβουλη και παρακολουθηση...τετοια διευκρινιση δεν εχω δει ομως,στις ομαδες που αναφερομαι...σημερα ειδα με ποσο μεγαλη ευκολια συνιστουν σε θηλαζουσες μαμαδες να κοβουν τα γαλακτοκομικα οταν το παιδι τους κανει εναν εμετο μετα το θηλασμο...αυτο δεν ειναι κατι που πρεπει να στο συστησει γιατρος;;;;Δεν ειναι απαραιτητο το ασβεστιο σε μια θηλαζουσα;;;Ενταξει κι αλλες τροφες εχουν ασβεστιο,αλλα ειναι το ιδιο με τα γαλακτοκομικα σε περιεκτικοτητα,σε απορροφηση;Δεν πρεπει μια μαμα να κανει εξετασεις αιματος πριν της συστησουν να κοψει τα γαλακτοκομικα για 6 μηνες;;;Τετοια κι αλλα πολλα διαβαζω και απορω ,ενταξει ειμαστε ενηλικες,ειμαστε υπευθυνοι για το τι θα αποφασισουμε,αλλα δεν πρεπει να υπαρχει ενας κανονισμος που να αφορα τις ιατρικες οδηγιες;;;;Δεν υπαρχουν κανονες λειτουργιας αυτων των ομαδων;

Διαφημίσεις

Για τη νομοθεσία και τις ομαδες στο facebook δεν γνωρίζω.

Εγώ νόμιζα ότι ομάδα μπορεί να φτιάξει ο καθένας να φανταστείς:confused:

Όσες σελίδες στο νετ έχω διαβάσει ακόμη και γιατροί να δίνουν συμβουλές γράφει αυτό που είπες παραπάνω " η σελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή " ή κάτι παρόμοιο...

rQGhp3.png

Προσωπικά οι σελίδες αυτές με έχουν βοηθήσει πολύ στο θηλασμό και στην καθημερινή φροντίδα του παιδιού. Δεν το παίζει κανένας γιατρός, απλές συμβουλές είναι από μαμάδες που μπορεί να γνωρίζουν κάτι παραπάνω εμπειρικά και μόνο. Είναι όπως θα ακούσεις τη φίλη σου πχ η οποία τυγχάνει να έχει το ίδιο πρόβλημα. Ο κάθε νοήμων άνθρωπος συλλέγει τις πληροφορίες του (από γιατρούς, φιλους, ιντερνετ, κλπ) και κρίνει τι θα πράξει αναλόγως. Βέβαια εγω δεν είχα αλλεργικό μωρό, αλλά αν υπήρχε το οποιοδήποτε πρόβλημα θα άκουγα την γνώμη όλων....

Η ερωτηση μου ειναι σαφης:δεν υποτιμω τη χρησιμοτητα των ομαδων κι εγω εχω βοηθηθει...ορισμενες ομως οδηγιες σαν την αναφερθεισα μου μοιαζουν λιγο επικινδυνες οπως και το πνευμα που επικρατει να υποτιμουν ολους μα ολους τους γιατρους!Ειναι τυχαιο οτι στις ιδιες ομαδες προτρεπονται οι μαμαδες να ειναι επιφυλακτικες με τα εμβολια και αλλα τετοια;Οταν εισαι με το μωρο να σου κανει εμετους και εισαι νεα μαμα που θηλαζεις,ευκολα ακολουθεις τετοιες οδηγιες χωρις να εγκριθει η καταλληλοτητα αυτων στη δικη σου περιπτωση.

Η ερωτηση μου ειναι σαφης:δεν υποτιμω τη χρησιμοτητα των ομαδων κι εγω εχω βοηθηθει...ορισμενες ομως οδηγιες σαν την αναφερθεισα μου μοιαζουν λιγο επικινδυνες οπως και το πνευμα που επικρατει να υποτιμουν ολους μα ολους τους γιατρους!Ειναι τυχαιο οτι στις ιδιες ομαδες προτρεπονται οι μαμαδες να ειναι επιφυλακτικες με τα εμβολια και αλλα τετοια;Οταν εισαι με το μωρο να σου κανει εμετους και εισαι νεα μαμα που θηλαζεις,ευκολα ακολουθεις τετοιες οδηγιες χωρις να εγκριθει η καταλληλοτητα αυτων στη δικη σου περιπτωση.

Γιατί δεν στέλνεις ένα mail στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών πχ να τους ρωτήσεις?

Διαφημίσεις

Στο φορμουν ο καθένας λέει την γνώμη του με βάση την εμπειρία του.

Δεν νομίζω ότι κανείς δεν θα πάει το παιδί του στο γιατρό γιατί έγινε η διάγνωση μέσω διαδικτύου.

Αντίθετα μπορεί να βοηθήσει μια μάμα που έχοντας τις αμφιβολίες για τις συμβουλές του γιατρού της να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για να διερευνήσει το θέμα και να δει εάν πρέπει ή όχι να εμπιστευτεί το γιατρό ή να βρει καινούργιο!!!

Προσωπικά για διάφορα θέματα του αναφέρεις παραπάνω χρειάστηκε να γυρίσω αρκετούς παιδιάτρους και διαπίστωσα ότι μπορεί οι γιατροί να είναι σαΐνια για διάφορες ασθένειες, παθήσεις ή δεν ξέρω τι, αλλά όσο αφορά αλλεργίες και θηλασμό δεν γνωρίζουν, δεν ειδικεύονται. Και το κακό δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν αλλά δεν σε παραπέμπουν σε αντίστοιχες ειδικότητες (παιδο- αλλεργιολόγο ή παιδογαστρεντερολόγο και σύμβουλος θηλασμού ή μαία αντίστοιχα).

Γιατί στο κάτω κάτω για τους ενήλικες υπάρχουν 100 ειδικότητες για ένας παιδίατρος πρέπει να τα γνωρίζει όλα?

και δεν νομιζω να λεει κανενα μελος στο αλλο θα κανεις αυτο, αλλα λεει την εμπειρια του.

Αλλιως δεν θα υπηρχε λογως να υπαρχουν αυτες οι ομαδες. θα υπειρχαν μονο επιστημονικα site με μελοι γιατροι και μονο!

Και το κακό δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν αλλά δεν σε παραπέμπουν σε αντίστοιχες ειδικότητες (παιδο- αλλεργιολόγο ή παιδογαστρεντερολόγο και σύμβουλος θηλασμού ή μαία αντίστοιχα).

Γιατί στο κάτω κάτω για τους ενήλικες υπάρχουν 100 ειδικότητες για ένας παιδίατρος πρέπει να τα γνωρίζει όλα?

Προσωπικά για'μένα το κακό δεν είναι ότι δεν σε παραπέμπουν, αλλά ότι εγώ πχ θεωρώ αυτονόητο ότι για το αντίστοιχο πρόβλημα, θα πάω στον αντίστοιχο γιατρό..δεν περιμένω από τον παιδίατρο να μου το πει και να χάσω σε πολλές περιπτώσεις πολύτιμο χρόνο.Πχ βλέπτω πολλές μαμάδες που αντιμετοπίζουν θέματα με το πουλάκι των αγοριών τους σύμφωνα με τον παιδίατρο και φρικάρω...Μόνο ο παιδοχειρούργος είναι υπευθυνος γι'αυτό και με συγχωρείς δεν περιμένω από τον παιδίατρο μου να μου το πει.

rQGhp3.png

Γνώμη μου είναι οτι δια ζώσης δίνονται οι καλύτερες συμβουλές!Τα φόρουμ είναι για μια πρώτη άποψη, να μοιραστείς σκέψεις, φόβους, εμπειρίες, αλλά οχι για επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώμη σε σοβαρές καταστάσεις

Δεν νομίζω ότι κανείς δεν θα πάει το παιδί του στο γιατρό γιατί έγινε η διάγνωση μέσω διαδικτύου.

Αντίθετα μπορεί να βοηθήσει μια μάμα που έχοντας τις αμφιβολίες για τις συμβουλές του γιατρού της να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για να διερευνήσει το θέμα και να δει εάν πρέπει ή όχι να εμπιστευτεί το γιατρό ή να βρει καινούργιο!!!

Προσωπικά για διάφορα θέματα του αναφέρεις παραπάνω χρειάστηκε να γυρίσω αρκετούς παιδιάτρους και διαπίστωσα ότι μπορεί οι γιατροί να είναι σαΐνια για διάφορες ασθένειες, παθήσεις ή δεν ξέρω τι, αλλά όσο αφορά αλλεργίες και θηλασμό δεν γνωρίζουν, δεν ειδικεύονται. Και το κακό δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν αλλά δεν σε παραπέμπουν σε αντίστοιχες ειδικότητες (παιδο- αλλεργιολόγο ή παιδογαστρεντερολόγο και σύμβουλος θηλασμού ή μαία αντίστοιχα).

συμφωνώ!!!

2Niwp2.png

6PDKp2.png

Διαφημίσεις

.σημερα ειδα με ποσο μεγαλη ευκολια συνιστουν σε θηλαζουσες μαμαδες να κοβουν τα γαλακτοκομικα οταν το παιδι τους κανει εναν εμετο μετα το θηλασμο...αυτο δεν ειναι κατι που πρεπει να στο συστησει γιατρος;;;;Δεν ειναι απαραιτητο το ασβεστιο σε μια θηλαζουσα;;;Ενταξει κι αλλες τροφες εχουν ασβεστιο,αλλα ειναι το ιδιο με τα γαλακτοκομικα σε περιεκτικοτητα,σε απορροφηση;Δεν πρεπει μια μαμα να κανει εξετασεις αιματος πριν της συστησουν να κοψει τα γαλακτοκομικα για 6 μηνες;;;

ο περιορισμος αναφερεται στα αγελαδινά γαλακτοκομικά.

υπάρχουν και τα αιγοπρόβεια προϊόντα για την καλυψη των αναγκων σε ασβέστιο. :wink:

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Πριν 3 χρονια η ξαδελφη της κολλητης μου 20 χρονων ειχε καρκινο.Εκανε χημειοθεραπειες ωσπου εμπλεξε σε μια οργανωση μεσω fb οπου τις εκαναν πλυση εγκεφαλου πως οι χημειοθεραπειες δεν κανουν τπτ και μονο με καλη ψυχολογια και διατροφη θα μπορουσε να το ξεπερασει@.Μιλουσαν καθημερινα στο chat ωσπου ανελαβε η μαμα της αφου ειχε "πηδηξει" 2 χημειοθεραπειες και τους ειπε οτι αν ξαναενοχλησουν το παιδι της θα τους κλεισει φυλακη!

Τελικα η κοπελα τελειωσε το σχημα και τωρα ειναι οκ!

Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι τι οφελος εχουν ολοι αυτοι?

• 3 weeks later...

Παρακολουθω εδω και καιρο καποιες απο αυτες,γιατι εκτος των αλλων,οντως πληροφορηθηκα καποια πραγματα για θεματα που με ενδιαφερουν,εχει αρχισει ομως να με ενοχλει η αντιμετωπιση που εχουν καποιοι ανθρωποι που τολμουν να αρθρωσουν λογο με διαφορετικη γνωμη απο την πλειοψηφια των μελων..και καλα αυτο ειναι ισως το αναγκαιο κακο και οσοι μπαινουν στη φαση να αντιπαρατεθουν το εχουν υποψη τους,αλλα με ενοχλει η ευκολια με την οποια παρεχονται ιατρικες συμβουλες...σε καποιες αλλες ιστοσελιδες σχετικα με τη μητερα και το παιδι υπαρχει η διευκρινιση οτι η σελιδα δεν υποκαθιστα την ιατρικη συμβουλη και παρακολουθηση...τετοια διευκρινιση δεν εχω δει ομως,στις ομαδες που αναφερομαι...σημερα ειδα με ποσο μεγαλη ευκολια συνιστουν σε θηλαζουσες μαμαδες να κοβουν τα γαλακτοκομικα οταν το παιδι τους κανει εναν εμετο μετα το θηλασμο...αυτο δεν ειναι κατι που πρεπει να στο συστησει γιατρος;;;;Δεν ειναι απαραιτητο το ασβεστιο σε μια θηλαζουσα;;;Ενταξει κι αλλες τροφες εχουν ασβεστιο,αλλα ειναι το ιδιο με τα γαλακτοκομικα σε περιεκτικοτητα,σε απορροφηση;Δεν πρεπει μια μαμα να κανει εξετασεις αιματος πριν της συστησουν να κοψει τα γαλακτοκομικα για 6 μηνες;;;Τετοια κι αλλα πολλα διαβαζω και απορω ,ενταξει ειμαστε ενηλικες,ειμαστε υπευθυνοι για το τι θα αποφασισουμε,αλλα δεν πρεπει να υπαρχει ενας κανονισμος που να αφορα τις ιατρικες οδηγιες;;;;Δεν υπαρχουν κανονες λειτουργιας αυτων των ομαδων;

για το ασβεστιο να σου πω οτι το ασβεστιο απο τα γαλακτοκομικο αφομοιωνεται απο τον ανθρωπινο οργανισμο πιο δυσκολα απο οτι το ασβεστιο που υπαρχει στα πρασινα λαχανικα, πχ μπροκολο και στους ξηρους καρπους.

συμφωνώ απόλυτα!

Kt0tp2.png NaAfp3.png

Διαφημίσεις

για το ασβεστιο να σου πω οτι το ασβεστιο απο τα γαλακτοκομικο αφομοιωνεται απο τον ανθρωπινο οργανισμο πιο δυσκολα απο οτι το ασβεστιο που υπαρχει στα πρασινα λαχανικα, πχ μπροκολο και στους ξηρους καρπους.

Αυτό δεν ισχύει fido dido. Πού το διαβασες?

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν και άλλα στοιχεία πχ βιταμινη Α και D που κανουν πιο εύκολη την απορρόφηση του.

Το αμυγδαλογαλα πχ μπορεί να είναι καταπληκτική πηγή ασβεστίου αλλά περιεχει πολλά οξαλικά που κάνουν πιο δύσκολη την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ίδιο και για όλους τους ξηρούς καρπούς.

Κοινώς αν είσαι σε μία διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, εννοείται ότι θα καταφύγεις στις τροφές που αναφέρεις για ασβέστιο. Αλλά αν δεν συντρέχει λόγος αποχής από τα γαλακτοκομικά τότε αυτά είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου.

Και φυσικά οι ζωμοί τόσο από κρέας όσο και από κόκκαλα. Καταπληκτική πηγή ασβεστίου και πολλών άλλων ιχνοστοιχείων!

Kt0tp2.png NaAfp3.png

• 2 weeks later...

μου αρέσει που έπιασες το θέμα της συζήτησης :lol:

Αυτό είναι ακριβώς αυτό που καταγγέλει!

Nothing you would take... Everything you gave...

• 4 weeks later...

Για αρχή, αν καποιος ακολουθησει ιατρικες οδηγίες μεσω φβ ή φορουμς τοτε ειναι αξιος της μοίρας του. Δλδ αν καποιος ειναι γιατρός κ του δωσει την χ συμβουλή θα τον ακούσει; Θα δεχτει να του κανει διαγνωση μεσω internet; μην τρελαθούμε. Καλως ή κακώς αυτες οι ομαδες υπάρχουν παντου κ οχι μονο στο φβ. Κ εδω στο parents αν ψαξετε θα τα βρειτε. το θεμα ειναι να ανοιξει λίγο το μυαλο μας κ να μαθουμε ποιες επιλογες υπάρχουν για να μπορούμε να επιλέξουμε αυτο ακριβως που μας ταιριάζει.

Η εμπειρία για εμενα ειναι πολύ σημαντική κ πρεπει να μοιράζετε!