Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Προνήπια και ομιλία

Recommended Posts

geia sas i korh moy einai 4 eton kai tha paei pronipia to septeubrio!to problima moy einai akoma den milaei kanonika leei lekseis polles alla akoma den mporei na koubenta kanonikh tha eithela mia bohthia pano se auto an einai problima i oxi sas euxaristo polu:-)

Διαφημίσεις

geia sas i korh moy einai 4 eton kai tha paei pronipia to septeubrio!to problima moy einai akoma den milaei kanonika leei lekseis polles alla akoma den mporei na koubenta kanonikh tha eithela mia bohthia pano se auto an einai problima i oxi sas euxaristo polu:-)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ katerina 123

Δεν ειμαι ειδικη αλλα ηξερα 3 περιπτωσεις φιλων μου, που τα παιδακια τους ειχαν αργησει αρκετα να μιλησουν και με το που πηγαν παιδικο σε ηλικιες 3.50 και 4 ετων, μεσα σε 2 μηνες λυθηκε πραγματικα η γλωσσσα τους. Κινητοποιηθηκαν απο τα αλλα ισως;

Για την μια περιπτωση , μαλιστα, που ηξερα πιο πολλες λεπτομερειες, ο παιδικος ηταν πολυ καλος και εξεταζαν τα παιδακια στη αρχη, στη μεση και στο τελος της χρονιας ,παιδοψυχολογοι η αναπτυξιολογοι ισως, που αξιολογουσαν την αναπτυξη ολων των παιδιων και ειχαν δωσει στη μητερα καποιες συμβουλες ωστε το παιδακι να βελτιωσει την ομιλια του και τελικα μια χαρα .

Γενικα και τα τρια παιδακια , οχι μονο δεν ειχαν προβλημα ενταξης στο παιδικο, οπως ανησυχουσαν οι γονεις , αλλα τα βοηθησε κιολας παρα πολυ. Μαλιστα ειχαν μετανοιωσει που δεν τα ειχαν στειλει σε μικροτερη ηλικια.

Κοίτα στην ηλικία 3-4 η τυπική γλωσσική ανάτπυξη ενός παιδιού περιλαμβάνει το να:

Ακολουθεί σύνθετες εντολές (2 – 3 μέρη).

Καταλαβαίνει αντίθετες έννοιες (πάνω – κάτω, μεγάλο – μικρό).

Απαντά και κάνει απλές ερωτήσεις.

Εκφράζει συναισθήματα.

Χρησιμοποιεί προτάσεις με 4 - 6 λέξεις.

Καταλαβαίνει 1200 – 2000 λέξεις.

Καταληπτότητα ομιλίας 80%.

Εκφραστικό λεξιλόγιο 800 – 1500 λέξεις.

Βελτιώνει τα γραμματικά και συντακτικά λάθη.

Ψιθυρίζει

Χρησιμοποιεί σωστά τον πληθυντικό αριθμό, αντωνυμίες, χρόνους ρημάτων.

Αντιλαμβάνεται τις έννοιες παρελθόν και μέλλον.

Συμμετέχει σε συζητήσεις.

Αν το παιδί σου δεν τα κάνει αυτά δεν χάθηκε και ο κόσμος όλος. Κάθε παιδί έχει διαφορετική ανπάπτυξη σε όλους τους τομείς, άρα και στη γλώσσα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι να του δίνεις όσο πιο πολλά γλωσσικά ερεθίσματα μπορείς. Μπορείς να του μιλάς όλη μέρα; Κάν' το! Επίσης, όταν σου λέει κάτι και δεν γίνεται αντιληπτό, επέμενε. Μην δείχνεις ότι καταλαβαίνεις. Επέμενε να το πει καθαρά...

Αν συνεχίσει να μην μιλά καθαρά μετά τον Οκτώβρη εγώ θα πρότεινα επίσκεψη σε έναν σωστό λογοθεραπευτή που δεν θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί καταστάσεις.

• 2 weeks later...
Κοίτα στην ηλικία 3-4 η τυπική γλωσσική ανάτπυξη ενός παιδιού περιλαμβάνει το να:

Ακολουθεί σύνθετες εντολές (2 – 3 μέρη).

Καταλαβαίνει αντίθετες έννοιες (πάνω – κάτω, μεγάλο – μικρό).

Απαντά και κάνει απλές ερωτήσεις.

Εκφράζει συναισθήματα.

Χρησιμοποιεί προτάσεις με 4 - 6 λέξεις.

Καταλαβαίνει 1200 – 2000 λέξεις.

Καταληπτότητα ομιλίας 80%.

Εκφραστικό λεξιλόγιο 800 – 1500 λέξεις.

Βελτιώνει τα γραμματικά και συντακτικά λάθη.

Ψιθυρίζει

Χρησιμοποιεί σωστά τον πληθυντικό αριθμό, αντωνυμίες, χρόνους ρημάτων.

Αντιλαμβάνεται τις έννοιες παρελθόν και μέλλον.

Συμμετέχει σε συζητήσεις.

Αν το παιδί σου δεν τα κάνει αυτά δεν χάθηκε και ο κόσμος όλος. Κάθε παιδί έχει διαφορετική ανπάπτυξη σε όλους τους τομείς, άρα και στη γλώσσα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι να του δίνεις όσο πιο πολλά γλωσσικά ερεθίσματα μπορείς. Μπορείς να του μιλάς όλη μέρα; Κάν' το! Επίσης, όταν σου λέει κάτι και δεν γίνεται αντιληπτό, επέμενε. Μην δείχνεις ότι καταλαβαίνεις. Επέμενε να το πει καθαρά...

Αν συνεχίσει να μην μιλά καθαρά μετά τον Οκτώβρη εγώ θα πρότεινα επίσκεψη σε έναν σωστό λογοθεραπευτή που δεν θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί καταστάσεις.

H κόρη μου αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα παρόμοιο πρόβλημα. Έχουμε ξεκινήσει λογοθεραπεία από 4 ετών κι ακόμα συνεχίζουμε. Βελτίωση υπάρχει αλλά κακά τα ψέματα.... ανάμεσα στα παιδάκια και ιδιαίτερα τα κοριτσάκια του προνηπίου που η γλώσσα τους πάει ροδάνι, το δικό μου παιδί μειονεκτεί και το νιώθει καθημερινά. Επίσης, απορρίπτεται από τα παιχνίδια των άλλων κοριτσιών και συχνά αρνείται να συμμετάσχει στο μάθημα-παιχνίδι γιατι νιώθει μειονεκτικά. Καθόλου εύκολο δεν είναι χρειάζεται πολύ στήριξη.

To ότι υπάρχουν παιδιά που στο προνήπιο μιλάνε τέλεια, είναι αλήθεια. Τί κάνει όμως ένα παιδί να αισθάνεται άσχημα, επειδή στα 4 δεν μιλάει τέλεια? Εμένα ο μεγάλος μου γιος είπε το ξ λίγες μέρες πριν (στα 6) και ο μικρός (στα 4) δεν μιλάει καθαρά. Δεν νομίζω να αισθάνεται καθόλου μειονεκτικά, έχεις τις παρέες του, έχει αναπτύξει άλλες δεξιότητες περισσότερο, και δεν έχω προσέξει να τον κοροϊδεύει κανείς (εκτός από ένα παιδάκι, που γενικά κοροϊδεύει και συμπεραίνω ότι η οικογένειά του είναι πολύ επικριτική, οπότε τί να σου κάνει το καημένο, δεν έχει αναπτύξει ανοχή στη διαφορετικότητα).

Θέλω να πω με αυτό ότι μάλλον εμάς μας ενοχλεί περισσότερο και από εμάς τα παιδιά εισπράττουν ανησυχία.

Στα 4 τα περισσότερα παιδιά δεν μιλούν ροδάνι. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο ένα παιδάκι θα αποφύγει να κάνει παρέες για το λόγο αυτό. Εντελώς φιλικά ekp, και ως μητέρα τετράχρονου που δεν μιλάει καλά, δούλεψε αυτό καλύτερα. Το γλωσσικό θα έρθει!

Διαφημίσεις

Νομίζω ότι υπάρχουν καποια επίπεδα, τα οποία δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε όπως γράφουμε και τα οποία προφανώς μπορεί να προβληματίζουν την κάθε μαμά. Εννοώ ότι στα 4 μπορεί ένα παιδί να μην μιλάει καθαρά, αλλά να γίνεται κατανοητό, οπότε νομίζω ότι είναι απολύτως αποδεχτό, ενώ μπορεί να μιλάει τόσο μπερδεμένα και με τόσο φτωχό λεξιλόγιο, ώστε να μην γίνεται κατανοητό. Σ' αυτην την περίπτωση νομίζω ότι και εγώ θα ανησυχούσα.

Γενικά θεωρώ ότι οι δασκάλες των παιδικών έχουν ένα αρκετά καλό κριτήριο, καθώς έχουν δει πολλά παιδάκια και η άποψή τους είναι πιο αντικειμενική. Η κόρη μου για παράδειγμα (5 χρονών), ακόμη λέει το "ρ", "λ". Το έχω συζητήσει και με τη δασκάλα και με την παιδίατρο και μου λεν και οι δύο να περιμένω λίγο ακόμη. Τις ακούω λοιπόν.

Επίσης, εγώ ειμαι απο την άλλη πλευρά, μιλάει η μικρή μου που ειναι 5 ροδάνι, πολυ πολυ προχωρημένα για την ηλικία της, και υπάρχουν παιδάκια που δεν μιλάνε τοσο καθαρά αλλά δεν έχει δείξει ποτέ οτι δεν τα κάνει παρέα για αυτό. Ισα ίσα. Απλώς απο οτι βλέπω δεν ειναι και για εκείνη το καλυτερο της! Αλλά αυτό δεν εχει να κάνει με το άλλο παιδάκι, περισσοτερο ειναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και χημείας μεταξύ τους.

• 4 weeks later...
To ότι υπάρχουν παιδιά που στο προνήπιο μιλάνε τέλεια, είναι αλήθεια. Τί κάνει όμως ένα παιδί να αισθάνεται άσχημα, επειδή στα 4 δεν μιλάει τέλεια? Εμένα ο μεγάλος μου γιος είπε το ξ λίγες μέρες πριν (στα 6) και ο μικρός (στα 4) δεν μιλάει καθαρά. Δεν νομίζω να αισθάνεται καθόλου μειονεκτικά, έχεις τις παρέες του, έχει αναπτύξει άλλες δεξιότητες περισσότερο, και δεν έχω προσέξει να τον κοροϊδεύει κανείς (εκτός από ένα παιδάκι, που γενικά κοροϊδεύει και συμπεραίνω ότι η οικογένειά του είναι πολύ επικριτική, οπότε τί να σου κάνει το καημένο, δεν έχει αναπτύξει ανοχή στη διαφορετικότητα).

Θέλω να πω με αυτό ότι μάλλον εμάς μας ενοχλεί περισσότερο και από εμάς τα παιδιά εισπράττουν ανησυχία.

Στα 4 τα περισσότερα παιδιά δεν μιλούν ροδάνι. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο ένα παιδάκι θα αποφύγει να κάνει παρέες για το λόγο αυτό. Εντελώς φιλικά ekp, και ως μητέρα τετράχρονου που δεν μιλάει καλά, δούλεψε αυτό καλύτερα. Το γλωσσικό θα έρθει!

Όταν μιλάμε για πρόβλημα λόγου σε ένα 4χρονο εννοείτε ότι δεν αναφερόμαστε σε ένα ξ ή σε ένα ρ. Μιλάμε για κάποια παιδιά που πολύ απλά πρωτοείπανε μαμά στα 3 τους χρόνια. Αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν όλες τις υποδομές για να φτάσουν το επίπεδο των υπολοίπων παιδιών, αλλά όταν δεν μπορούν να τραγουδήσουν ή να πουν το ποίημα της σχολικής παράστασης, εννοείτε πως στιγματίζονται και διαφοροποιούνται. Πρώτα-πρώτα από τις δασκάλες που προκειμένου να μην πιέσουν ένα παιδάκι δεν το ρωτάνε και πολλά-πολλά με αποτέλεσμα το παιδάκι αυτό να έχει μάθει να στέκεται ήσυχο κι αμίλητο σε μια γωνιά της τάξης. Κάθε περίπτωση διαφέρει σημαντικά και ειλικρινά δεν παίζει κανένα ρόλο που από την άλλη έχω τον μεγαλύτερο γιο μου να αριστεύει και να μην βάζει γλώσσα μέσα του όλη τη μέρα. Πάνω απ' όλα θέλει υποστήριξη και εμψύχωση. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο....

• 2 months later...
H κόρη μου αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα παρόμοιο πρόβλημα. Έχουμε ξεκινήσει λογοθεραπεία από 4 ετών κι ακόμα συνεχίζουμε. Βελτίωση υπάρχει αλλά κακά τα ψέματα.... ανάμεσα στα παιδάκια και ιδιαίτερα τα κοριτσάκια του προνηπίου που η γλώσσα τους πάει ροδάνι, το δικό μου παιδί μειονεκτεί και το νιώθει καθημερινά. Επίσης, απορρίπτεται από τα παιχνίδια των άλλων κοριτσιών και συχνά αρνείται να συμμετάσχει στο μάθημα-παιχνίδι γιατι νιώθει μειονεκτικά. Καθόλου εύκολο δεν είναι χρειάζεται πολύ στήριξη.

Ακριβώς όπως και ο γιος μου. Αν και μετά από λογοθεραπεία μίλησε καθαρά, έχουμε ένα μειονέκτημα ως προς την έκφραση και το λεξιλόγιό του είναι αρκετά φτωχό. Καμιά φορά τα άλλα παιδάκια τον κοιτούν παράξενα, αλλά το παλεύουμε με πολύ συζήτηση με πολλά παραμυθάκια, με πολλές ασκήσεις για νήπια για να ανεβεί η αυτοπεποίθησή του. Άλλωστε φέτος στα μεγάλα νήπια έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι γιατί έχει ωριμάσει.

ISGLp2.pngilpPp3.png

Διαφημίσεις

Όταν μιλάμε για πρόβλημα λόγου σε ένα 4χρονο εννοείτε ότι δεν αναφερόμαστε σε ένα ξ ή σε ένα ρ. Μιλάμε για κάποια παιδιά που πολύ απλά πρωτοείπανε μαμά στα 3 τους χρόνια. Αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν όλες τις υποδομές για να φτάσουν το επίπεδο των υπολοίπων παιδιών, αλλά όταν δεν μπορούν να τραγουδήσουν ή να πουν το ποίημα της σχολικής παράστασης, εννοείτε πως στιγματίζονται και διαφοροποιούνται. Πρώτα-πρώτα από τις δασκάλες που προκειμένου να μην πιέσουν ένα παιδάκι δεν το ρωτάνε και πολλά-πολλά με αποτέλεσμα το παιδάκι αυτό να έχει μάθει να στέκεται ήσυχο κι αμίλητο σε μια γωνιά της τάξης. Κάθε περίπτωση διαφέρει σημαντικά και ειλικρινά δεν παίζει κανένα ρόλο που από την άλλη έχω τον μεγαλύτερο γιο μου να αριστεύει και να μην βάζει γλώσσα μέσα του όλη τη μέρα. Πάνω απ' όλα θέλει υποστήριξη και εμψύχωση. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο....

Ξέρω τι περνάς γιατί το πέρασα κι εγώ. Είναι δύσκολο για ένα παιδάκι που δεν μπορεί να εκφραστεί καλά να υποστηρίξει τον εαυτό του. Όμως αν είμαστε στα παιδάκια μας κοντά και γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα, μπορούν να αναλάβουν ευθύνες και είναι το ίδιο ικανά στην παρέα, τότε θα βρουν κι αυτά τη δύναμη να ενσωματωθούν στην ομάδα. Είναι όμως και στην ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού. Ξέρω παιδάκι που μιλούσε από 18 μηνών πεντακάθαρα, αλλά δεν το έκαναν παρέα τα παιδάκια για άλλους λόγους. Επίσης σημαντικός είναι και ο ρόλος της δασκάλας.

ISGLp2.pngilpPp3.png

Επίσης θα ήθελα να πω ,από προσωπική εμπειρία και μόνο και χωρίς να σημαίνει ότι ισχύει για όλους αυτό, ότι το να μην λέει το παιδί δυο σύμφωνα δεν σημαίνει κάτι. Μερικοί νηπιαγωγοί ή δάσκαλοι εδώ που ζω εγώ έχουν την τάση για το παραμικρό να βγάλουν το παιδί με πρόβλημα π.χ. το ζωηρό το βγάζουμε κατευθείαν υπερκινητικό, το αφηρημένο ότι έχει διάσπαση προσοχής, αυτό που δεν μπορεί από 4 χρονών να κόψει ίσια ότι έχει διαταραχή στην λεπτή κινητικότητα και ότι χρειάζεται οπωσδήποτε εργοθεραπεία. Μπορεί να υπάρχει θέμα αλλά μπορεί και όχι. Εμάς τώρα επειδή το σ δεν το λέει καθαρά μας είπαν ότι αν δεν το πει καθαρά μέχρι τον Μάιο,μπορεί να μην είναι έτοιμο για την πρώτη δημοτικού..... Να σας πω όμως κάτι, το σ και το ρ άργησα να τα πω, είχα πάντα φτωχό λεξιλόγιο, η έκφρασή μου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και έγινα Πληροφορικός ΑΕΙ.

ISGLp2.pngilpPp3.png

......... Βελτίωση υπάρχει αλλά κακά τα ψέματα.... ανάμεσα στα παιδάκια και ιδιαίτερα τα κοριτσάκια του προνηπίου που η γλώσσα τους πάει ροδάνι, το δικό μου παιδί μειονεκτεί και το νιώθει καθημερινά. Επίσης, απορρίπτεται από τα παιχνίδια των άλλων κοριτσιών και συχνά αρνείται να συμμετάσχει στο μάθημα-παιχνίδι γιατι νιώθει μειονεκτικά. Καθόλου εύκολο δεν είναι χρειάζεται πολύ στήριξη.

........ :shock: :shock: μου κάνει τρομερή εντύπωση αυτό που γράφεις!!!!!!!!!!!

η κόρη μου άρχισε λογοθεραπεία στα 2,5 τώρα είναι Β' δημοτικού.

Άρχισε να σχηματίζει μικρές προτάσεις και να βάζει ρήματα και ουσιαστικά στο λεξιλόγιο της λίγο πριν κλείσει τα 4, ποτέ δεν αντιμετώπισε κάποιον αποκλεισμό ή οτιδήποτε, φέτος είχαμε μόνο ένα πρόβλημα γιατί φοράει γυαλιά και κάποια την κορόιδεψαν αλλά επαινέβει (ή επεναίβει) η διευθύντρια.

ο γιός μου άρχισε λογοθεραπεία στα 3, μέχρι τότε το λεξιλόγιο του ήταν "α,ε,ο,η" τώρα είναι προνήπιο, σε ένα τμήμα με 20 νήπια και 5 προνήπια. Την ημέρα του αγιασμού στο νήπιο εντόπισα 5 παιδάκια, άλλα δε μίλαγαν καθόλου, άλλα δεν μίλαγαν καθαρά και ένα δε καταλάβαινε καν ελληνικά. Ο δικός μου κάποιες δύσκολες λέξεις δεν τις λεει καθαρά - κοινώς θέλει διερμηνέα, αυτό όμως δεν τον έχει εμποδίσει σε τπτ.

Μήπως σε αυτά που περιγράφεις παραπάνω φταίει η δασκάλα του σχολείου ή κάτι δεν γίνεται σωστά στο κέντρο που κάνετε λογοθεραπεία???

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

• 3 weeks later...

Οπου καο να γυρισω για λογοθεραπειες και για λογοθεραπευτες και για αναπτυξιολογους και για λογοπεδικους ακουω!!!!!!!!!!!Δεν το αντεχω αλλο αυτο!Συγνωμη για την ενταση αλλα επειδη και εγω εχω μια κορουλα σχεδον 4,5 η οποια αρχισε να σχηματιζει προτασεις απο περυσι τον Σεπτεβρη που πηγε πρωτη φορα παιδικο, και πριν παει ολοι μου λεγανε για λογοθεραπεια, φετος ολοι μου λενε ΠΑΛΙ για λογοθεραπεια γιατι μιλαει το παιδι αλλα δεν μιλαει καθαρα, αρχιζω τελικα να σκεφτομαι "πονηρα".Ποσα παιδια τελικα ΔΕΝ εχουν προβλημα?μαλλον μετρημενα στα δαχτυλα γιατι ολα τα υπολοιπα εχουν δεν εξηγηται αλλιως να τρεχουμε ολες σε κεντρα λογοθεραπειας, λες και εχει χτυπησει επιδημια στην ομιλια και στον λογο των παιδιων μας!Εγω πηγα στα 3 την μικρη μου σε αναπτυξιολογο-λογοπεδικο που μου ειπε δεν υπαρχει θεμα το παιδι ειναι θεμα χρομου να μιλησει περιμενετε ενα 3μηνο απο την μερα που θα ξεκινησει παιδικο αν δεν δειτε εξελιξη να παμε για λογοθεραπεια.Καπου κοντα στα χριστουγεννα λοιπον μου ειπαν και απο το σχολειο να αρχισω λογοθεραπεια,αλλα εγω και οχι μονο βλεπαμε οτι το παιδι εχει κανει αλματα στην ομιλια,ο παιδιατρος ευτυχως σοβαρος ανθρωπος και λεγοντας τα πραγματα με το ονομα τους μου ειπα ΟΧΙ δεν υπαρχει λογος.Φετος μετα απο ενα χρονο δηλαδη και εφοσον το παιδι μου μονο τον εθνικο υμνο δεν λεει,γλωσσα δεν βαζει μεσα,βεβαια οχι τοσο ξεκαθαρα οσο τα υπολοια παιδια αλλα και καταλαβαινεις και συννενοησε αψογα παλι με βαλανε στο "τρυπακι"της λογοθεραπειας γιατι δεν εχει ξεκαθαρισει ο λογος της και μηπως νιωθει μειονεκτηκα σε σχεση με τα αλλα παιδια,κατι που οπως βλεπω δοξα το θεο δεν υπαρχει,2 μερες ημουν σε κατασταση ψαξιματος για κεντρο, μεχρι που την βουταω και την παω στον παιδιατρο και του λεω την κατασταση ο οποιος μου λεει οτι περιμενω ως τα 6 να ξεκαθαρισει ο λογος αν το παιδι εκδηλωσει ψυχολογικο θεμα,δεν παιζει με αλλα παιδια σταματησει να μιλαει γιατι μπορει να νιωθει ασχημα,να μην θελει να παει σχολειο το πιο εμφανες,τοτε να το ψαξω αλλιως δεν υπαρχει λογος να βαλω το παιδι σε τετοια διαδικασια,αργησε να μιλησει θα αργησει να ξεκαθαρισει αλλα χωρις να ειναι και απολυτο.Φευγοντας του λεω "γιατρε τελικα μηπως ειναι μοδα της εποχης η λογοθεραπεια γιατι δεν μπορει με το παραμικρο ολοι να τρεχουν εκει, ουτε θεωρω πως το μεγαλυτερο ποσοστο των παιδιων εχει προβλημα"χαμογελαει λοιπον και μου "ακριβως, χωνευτηρι"Τα συμπερασματα δικα σας,εγω απλα λεω για την δικη μου εκδοχη και το δικο μου προβλημα, η καθε κατασταση ειναι ξεχωριστη απλα δειτε τα πραγματα πιο καθαρα,και απο αλλη σκοπια, και εγω μια αγχωμενη μανα ειμαι που προσπαθω να βοηθησω το παιδι μου, οπως εσεις,αλλα εμπιστευομαι πολυ τον παιδιατρο μου γιατι παντα μου εδινε και μου δινει τις λυσεις οχι αυτες που με βολευουν αλλα τις σωστες.sorry για το post

Οπου καο να γυρισω για λογοθεραπειες και για λογοθεραπευτες και για αναπτυξιολογους και για λογοπεδικους ακουω!!!!!!!!!!!Δεν το αντεχω αλλο αυτο!Συγνωμη για την ενταση αλλα επειδη και εγω εχω μια κορουλα σχεδον 4,5 η οποια αρχισε να σχηματιζει προτασεις απο περυσι τον Σεπτεβρη που πηγε πρωτη φορα παιδικο, και πριν παει ολοι μου λεγανε για λογοθεραπεια, φετος ολοι μου λενε ΠΑΛΙ για λογοθεραπεια γιατι μιλαει το παιδι αλλα δεν μιλαει καθαρα, αρχιζω τελικα να σκεφτομαι "πονηρα".Ποσα παιδια τελικα ΔΕΝ εχουν προβλημα?μαλλον μετρημενα στα δαχτυλα γιατι ολα τα υπολοιπα εχουν δεν εξηγηται αλλιως να τρεχουμε ολες σε κεντρα λογοθεραπειας, λες και εχει χτυπησει επιδημια στην ομιλια και στον λογο των παιδιων μας!Εγω πηγα στα 3 την μικρη μου σε αναπτυξιολογο-λογοπεδικο που μου ειπε δεν υπαρχει θεμα το παιδι ειναι θεμα χρομου να μιλησει περιμενετε ενα 3μηνο απο την μερα που θα ξεκινησει παιδικο αν δεν δειτε εξελιξη να παμε για λογοθεραπεια.Καπου κοντα στα χριστουγεννα λοιπον μου ειπαν και απο το σχολειο να αρχισω λογοθεραπεια,αλλα εγω και οχι μονο βλεπαμε οτι το παιδι εχει κανει αλματα στην ομιλια,ο παιδιατρος ευτυχως σοβαρος ανθρωπος και λεγοντας τα πραγματα με το ονομα τους μου ειπα ΟΧΙ δεν υπαρχει λογος.Φετος μετα απο ενα χρονο δηλαδη και εφοσον το παιδι μου μονο τον εθνικο υμνο δεν λεει,γλωσσα δεν βαζει μεσα,βεβαια οχι τοσο ξεκαθαρα οσο τα υπολοια παιδια αλλα και καταλαβαινεις και συννενοησε αψογα παλι με βαλανε στο "τρυπακι"της λογοθεραπειας γιατι δεν εχει ξεκαθαρισει ο λογος της και μηπως νιωθει μειονεκτηκα σε σχεση με τα αλλα παιδια,κατι που οπως βλεπω δοξα το θεο δεν υπαρχει,2 μερες ημουν σε κατασταση ψαξιματος για κεντρο, μεχρι που την βουταω και την παω στον παιδιατρο και του λεω την κατασταση ο οποιος μου λεει οτι περιμενω ως τα 6 να ξεκαθαρισει ο λογος αν το παιδι εκδηλωσει ψυχολογικο θεμα,δεν παιζει με αλλα παιδια σταματησει να μιλαει γιατι μπορει να νιωθει ασχημα,να μην θελει να παει σχολειο το πιο εμφανες,τοτε να το ψαξω αλλιως δεν υπαρχει λογος να βαλω το παιδι σε τετοια διαδικασια,αργησε να μιλησει θα αργησει να ξεκαθαρισει αλλα χωρις να ειναι και απολυτο.Φευγοντας του λεω "γιατρε τελικα μηπως ειναι μοδα της εποχης η λογοθεραπεια γιατι δεν μπορει με το παραμικρο ολοι να τρεχουν εκει, ουτε θεωρω πως το μεγαλυτερο ποσοστο των παιδιων εχει προβλημα"χαμογελαει λοιπον και μου "ακριβως, χωνευτηρι"Τα συμπερασματα δικα σας,εγω απλα λεω για την δικη μου εκδοχη και το δικο μου προβλημα, η καθε κατασταση ειναι ξεχωριστη απλα δειτε τα πραγματα πιο καθαρα,και απο αλλη σκοπια, και εγω μια αγχωμενη μανα ειμαι που προσπαθω να βοηθησω το παιδι μου, οπως εσεις,αλλα εμπιστευομαι πολυ τον παιδιατρο μου γιατι παντα μου εδινε και μου δινει τις λυσεις οχι αυτες που με βολευουν αλλα τις σωστες.sorry για το post

ο παιδιατρος δεν εχει τις γνωσεις που χρειαζεται για την λογοθεραπεια....

και 4.5 χρονων θα επρεπε να εχει αλλη αναπτυξη στο λογο..γιατι τοση αρνηση κ να μην δοκιμασεις σε εναν ειδικο;

Διαφημίσεις

ο παιδιατρος δεν εχει τις γνωσεις που χρειαζεται για την λογοθεραπεια....

και 4.5 χρονων θα επρεπε να εχει αλλη αναπτυξη στο λογο..γιατι τοση αρνηση κ να μην δοκιμασεις σε εναν ειδικο;

Ανα μπράβο!!! Επίσης, αν το παιδί φτάσει στα 6 και εκδηλώσει άρνηση και κλείσιμο στον εαυτό του λόγω των προβλημάτων λόγου, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, γιατί κετος από λογοπαιδικός θα χρειάζεται και ψυχολόγος....

την κατασταση ο οποιος μου λεει οτι περιμενω ως τα 6 να ξεκαθαρισει ο λογος αν το παιδι εκδηλωσει ψυχολογικο θεμα,δεν παιζει με αλλα παιδια σταματησει να μιλαει γιατι μπορει να νιωθει ασχημα,να μην θελει να παει σχολειο το πιο εμφανες,

Ναι, αλλά μήπως τότε είναι αργά; Αν το παιδάκι νιώσει αποστροφή για το σχολείο επειδή ίσως να νιώθει άσχημα μήπως τότε θα έχετε και άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσετε; Βέβαια όλα είναι υποθετικά αλλά δεν νομίζω ότι μία επίσκεψη βλάπτει.

Τέλοσπαντων και ο δικός μου (στην ίδια ηλικία που είναι τώρα ο δικός σου) είχε ένα θεματάκι με την άρθρωση (παρόλο που μιλούσε από μωρό). Προσωπικά δεν ανησυχούσα γιατί και εγώ στα 6 καθάρισε η ομιλία μου (αλλά εγώ πήγα κατεύθειαν πρώτη) αλλά μετά από προτροπή του παιδίατρου, ο οποίος μας πρότεινε λογοθεραπεία ωστέ να λυθεί το πρόβλημα πριν πάει νήπιο για τους παραπάνω λόγους (ψυχολογικό, αποστροφή για το σχολείο κλπ) απευθύνθηκα σε ειδική λογοθεραπευτρια και σε 2 μήνες είχε καθαρίσει τελείως η ομιλία του. Αυτό φάνηκε και στη ψυχολογία του μικρού που όπου πηγαίναμε φρόντιζε πια να τονίζει ότι μπορεί να πει όλες τις λέξεις καθαρά. :-P

Και εγώ τα σκέφτομαι τα παραπάνω… το δικό μου σχεδόν τετράχρονο (σε δύο μήνες) μιλάει σαν μεγάλος όσον αφορά την έκφραση και το λεξιλόγιο, αλλά ακούγεται σαν ισπανός και γάλλος, ρ και σ απόντα (αν και το τελευταίο άρχισε τελευταία να το πατάει λίγο) μέχρι τα 2,5 δεν έλεγε το κ πχ, το έλεγε ταυ αλλά ξαφνικά το είπε μόνη της.

Σκέφτομαι λοιπόν αν πρέπει να ψάξω λογοθεραπευτή. Σκέφτομαι όμως και προσπαθώ να θυμηθώ από την δική μου γενιά ποιος δεν μιλούσε σωστά και πως εξελίχτηκε. Πολλοί δεν μιλούσαν σωστά, μόνο ένας δεν είπε ποτέ σωστά το ρο. Και καταλήγω ότι το θέμα είναι καθαρά ψυχολογικό, ίσως και αν τραβήξει πολύ, ως το δημοτικό, μαθησιακό. Γιατί όλοι κάποια στιγμή τα λένε όλα. Αποφασίζω λοιπόν να παρακολουθώ το παιδί, και να ηρεμώ όσο βλέπω πρόοδο (πχ τώρα αρχίσαμε να πατάμε στο σίγμα). Ζήτησα επίσης να εξεταστεί στον παιδικό από μια ειδική ομάδα που εξέτασε και πέρσι τα προνήπια. Οπότε βλέποντας και κάνοντας, και όχι για την ομιλία αυτή καθαυτή. Για την ψυχολογία και την μάθηση.

s-age.png

κορίτσια, η λογοθεραπεύτρια που πηγαίνει στομ παιδικό του γιου μου, σε μια συνάντηση με τους γονείς, μας είπε ότι καλό είναι να καθαρίζει η ομιλία πριν πάει το παιδάκι σχολείο και μάθει να γράφει τα γράμματα, γιατί αλλιώς μπερδεύεται. πχ αν το Σ το προφέρει Θ, τότε δε θα ξέρει ποιό πρέπει να γράψει και ποιό διαβάζει, οπότε δημιουργούνται κι άλλα μαθησιακά προβλήματα. μας είπε ότι μέχρι τα 5 πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί τα όποια προβλήματα.

Χωρίς να είμαι ειδικός, αυτό που είπε η λογοθεραπεύτρια για το "μπέρδεμα" των γραμμάτων δεν ισχύει, όχι σε όλες τις περιπτώσεις πάντως. Το ότι το παιδί δεν προφέρει σωστά ένα γράμμα δεν σημαίνει ότι δεν το ακούει σωστά. Αφού το ακούει σωστά το ξεχωρίζει. Ξέρει ότι είναι διαφορετικό γράμμα. (Αρκεί βέβαια να μην έχει και πρόβλημα ακοής, γι' αυτό είπα ότι δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις).

Εγώ μεχρι την πρώτη δημοτικού έλεγα το "θ", "χ". Αντί για "θείος" έλεγα "χίος":lol::lol: Δεν είχα ποτέ πρόβλημα στη γραφή. Καταλάβαινα ότι είναι διαφορετικά τα γραμματα και "μέσα μου" τα έλεγα σωστά.

Χωρίς να είμαι ειδικός, αυτό που είπε η λογοθεραπεύτρια για το "μπέρδεμα" των γραμμάτων δεν ισχύει, όχι σε όλες τις περιπτώσεις πάντως. Το ότι το παιδί δεν προφέρει σωστά ένα γράμμα δεν σημαίνει ότι δεν το ακούει σωστά. Αφού το ακούει σωστά το ξεχωρίζει. Ξέρει ότι είναι διαφορετικό γράμμα. (Αρκεί βέβαια να μην έχει και πρόβλημα ακοής, γι' αυτό είπα ότι δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις).

Εγώ μεχρι την πρώτη δημοτικού έλεγα το "θ", "χ". Αντί για "θείος" έλεγα "χίος":lol::lol: Δεν είχα ποτέ πρόβλημα στη γραφή. Καταλάβαινα ότι είναι διαφορετικά τα γραμματα και "μέσα μου" τα έλεγα σωστά.

α, αυτό με το Θ και το Χ κάπως μας το είπε. μετάθεση? κάπως έτσι...

το ανέφερε μια μαμά, στη συνάντηση, ότι το κάνει το ανηψάκι της..

Ακριβώς.

Γι' αυτό ότανυπάρχει κάποιο πρόβλημα δυσαρθρίας το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η ακοή. Είτε με ακούγραμμα για να δούμε αν το παιδί ακούει, είτε με ασκησούλες για να δούμε αν το παιδί ξεχωρίζει τους 2 φθόγγους/ήχους.

Τα ψυχολογικά προβλήματα δεν θα δημιουργηθούν (πιθανότατα, γιατί ποτέ δεν είμαστε σίγουροι) σε ένα παιδί που λέει π.χ. "διδλίο" αντί για "βιβλίο", αλλά σε αυτά που δεν γίνονται κατανοητά π.χ. "ιο" αντί για "βιβλίο".

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά πρέπει να έχουν καθαρό λόγο στα 3 και από εκεί και πέρα να εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο τους. Αν φτάσουν στα 4,5 και δεν είναι κατανοητός ο λόγος τους, τότε χρειάζονται μια αξιολόγηση.

Και εμένα αυτό με καθυσηχάζει, ότι ξέρει τι της γίνεται (δεν είναι Θπύροθ, Θπύροθ είναι! Σαν την ελληνική ταινία) με λυπεί βέβαια που δεν τα καταφέρνει και σφίγγει την γλωσίτσα και ζορίζεται, αλλα δεν σκέφτομαι πια όπως τότε με το κάπα που είχα νομίζω αγχωθεί πιο πολύ από το παιδί.

Πιστεύω ότι σιγά σιγά στους επόμενους μήνες θα το κατακτήσει. Και αν όχι, υπάρχουν και οι λογοθεραπευτές.

Ξέρει μήπως κανείς για τις παροχές του ίκα σε αυτόν τον τομέα?

s-age.png

Και πάλι, θα επισκεπτόμουν λογοθεραπευτή μόνο αν έβλεπα πολύ φτωχό λεξιλόγιο σε παιδιά που ειναι 5 χρονών και πάνω. Δεν νομίζω πως για ενα ρ ή λ ή ξ που δεν το λέει σωστα η πρώτη μας προτεραιότητα ειναι η θεραπεία. Θέλει τραγουδάκια, (και όχι mazoo), πολλά παραμύθια και πολύ ομιλία απο τους γονείς. Και θα έρθουν όλα τα άλλα. Προς θεού μην περιμένουμε να είναι Αινστάιν. Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του.

Περισσότερο με ανησυχεί το πολύ περιορισμένο λεξιλόγιο, που σημαίνει οτι δεν γίνεται δουλειά στο σπίτι (και πάλι μιλάω για ηλικές απο 5 και πάνω). Το να το έχεις σε μια τηλεόραση μπροστά συνέχεια και να μην υπάρχουν παραμύθια πουθενά και καθόλου επιτραπέζια στο σπίτι τι να περιμένεις μετά απο το παιδι?