Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΠΙΕΣΗ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Recommended Posts

Γειά σας, σας ανακάλυψα μέσω πρωην συναδέλφου αγαπητής....

Ειμαι 24 ετών, ο άντρας μου 26 και έχουμε μια κόρη. Είμαι παντρεμένη 4 χρόνια και τα είχαμε από το σχολείο.

Ο άντρας μου, πάντα ήταν ευαίσθητος σε θέματα θρησκείας. Αν και σπουδάσαμε, ταξιδέψαμε, βγαίνουμε κανονικά, ακόμα και τώρα με το μωρό, το αφήνουμε στην πεθερά μου, γενικά μοντέρνο ζευγάρι με τον κύκλο του κτλ, όταν ανοίξεις τέτοιο θέμα μαζί του, νομίζεις ότι μιλάς με τη Λουκά! Μεχρι να παντρευτούμε σταματούσε το πράγμα εκεί, οπότε απλά δεν άνοιγα τέτοια συζήτηση.

Ομως, μετά το γάμο, πάει σε πνευματικό κάθε εβδομάδα, νηστεύει κάθε τετ-παρ κι όποτε λέει το ημερολόγιο της εκκλησίας, πάει εκκλησία τουλάχιστον κάθε Κυριακή....Μέχρι εκεί είπα και πάλι καλά, όμως τώρα εχει αρχίσει να με πιέζει κι εμένα.

Να μην τρώω τετ-παρ

Να μην βλαστημαω

Να μην αρταίνεται και το παιδί

Να προσευχόμαστε πριν κοιμηθουμε/μπουμε στο αυτοκινητο/φαμε....

Να μην βγαίνουμε Παρασκευή (=μέρα πένθους)

να,να, να....

Βασικά είμαι νέα κοπέλα κι έχει αρχίσει να με εκνευρίζει όλο αυτό. Δικαιωμά του ό,τι πιστεύει, αλλά το επιβάλλει και μάλιστα πιεστικά. Το δευτερο είναι ότι μας έχει γίνει και ζημιά γιατί είμαι άνεργη εδω και 3 μήνες και βρήκα εργασία στο εξωτερικό (σε μέρος που έχω και συγγενείς) και δεν έρχεται γιατί λεει άκουσε τις προφητείες του Παισιου και θα γίνει πόλεμος, εξάλλου λεει δεν παει σε άλλη χώρα που δεν πιστεύουν στον μονο και αληθινο Θεό!

Ντρέπομαι να τα πω σε φίλους (αν και τα έχουν μυριστεί...), οι γονείς μου δεν ζουν πια κι αδέλφια δεν έχω κι αποφάσισα να γράψω εδώ έστω κι ανώνυμα-γι απόψεις. Οταν ανοίγω θέμα με τον ίδιο, μου λέει ότι εγώ είμαι λάθος που δεν πιστεύω όπως κι εκείνος. Πιστεύω, αλλά ο τρόπος μας διαφέρει. Ειμαι λαθος;;;

Υπερβάλλω; Τί θα κάνατε στη θέση μου; Νιώθω πολύ σουρεάλ-αν δεν είχαμε παιδί, δεν ξέρω τί θα έκανα. Τώρα που έχουμε, θέλω να τα βρω μαζί του.

Nιώθω όμως πιεσμένη.

Διαφημίσεις

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Συγνώμη που θα ακουστώ ωμή, αλλά ο κάθε είδους φανατισμός είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί..Μόνο με βοήθεια ψυχολόγου ή αν αντιδράσεις εσύ ακραία (πχ δεχτείς την δουλειά και φύγεις με το παιδί) και ταρακουνηθεί..

Τι να πω...

Βοήθειά σου..

Ερωτηση ...μιλαμε για χριστιανο ορθοδοξο??Γιατι κατι τετοιοι φανατισμοι συνανταμε σε αιρεσεις συνηθως.Στην ορθοδοξια μας χαρακτηριζει η ελευθερια και οχι η πιεση στους αλλους.Ο καθενας πιστευει οπως νιωθει και δεν ακολουθουμε πιστα κανονες ποσο μαλλον να τους επιβαλλουμε στους αλλους.Του εχεις πει πως νιωθεις?Το συζητατε ποτε δηλαδη?

empty.gif

fHaOp2.png

ΧΟ, ναι... αν του μιλήσω, μου εξηγεί οτι δεν θεωρεί οτι με πιέζει.

Το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι και να μην με πιέζει εμένα άμεσα, εμμέσως, γίνονται όλα όπως θέλει εκείνος. Αφού πχ δεν τρώει κρέας την Παρ, πώς να μαγειρέψω; αφού δεν ταξιδεύει Κυριακή, πώς θα πάμε εκδρομή;;; και πάει λέγοντας....τέτοια έίναι η μεγάλη πίεση.

Μακάρι να ήξερα περισσότερα να σε συμβουλέψω, μήπως απλά περνάει μια φάση θρησκευτικού φανατισμού και του φύγει; Γιατί αν όχι πέρα από τα πρακτικά προβλήματα είναι το θέμα σε τι περιβάλλον θα μεγαλώσει το παιδί σου. Αν συζητήσεις μαζί του; Σηκώνει καθόλου κουβέντα;

There is no patch for human stupidity.

Διαφημίσεις

Ενταξει πρεπει να καταλαβει οτι ειναι υπερβολικος και οτι αυτο μπορει να χαλασει και το σπιτι του. Και εγω πιστευω αλλα δεν θα πω στον αντρα μου προσευχησου ,ελα να παμε εκκλησια. μην φας κρεας κτλ..Οταν πιεζεις σε αυτα τα πραγματα σιγουρα πετυχαινεις το αντιθετο.Ειναι πολυ δυσκολη μια τετοια κατασταση σιγουρα.Ισως να απευθηνοσουν σε καποιο ειδικο που ειπε και η κοπελα παραπανω να σου δωσει βασικες συμβουλες και σωστες για το τι μπορεις να κανεις....

empty.gif

fHaOp2.png

φτιάχνε του νηστίσιμο όταν θέλει,πήγαινε εκδρομή με άλλη παρέα και το παιδί μαζί,και γενικά προσπάθησε να απεγκλωβιστείς...ας πιστεύει εκείνος πιο φανατικά δεν πειράζει..μια-δυο-τρεις κάποιος θα υποχωρήσει..ας ελπίσεις οτι θα είναι αυτός!

io6Qp3.png

g3BCp2.png

Μήπως συνέβει κάτι???Γιατί έχω έναν πολύ δικό μου άνθρωπο που αντέδρασε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όταν πέθανε το νεογέννητο αγοράκι τους αμέσως μετά την γέννα..Αν δεν θες μην απαντήσεις και συγνώμη αν γίνομαι αδιάκριτη..Απλά μήπως υπάρχει δυνατότητα να εστιάσεις κάπου και να πολεμήσεις κατι συγκεκριμένο..

Να μην τρώω τετ-παρ

Να μην βλαστημαω

Να μην αρταίνεται και το παιδί

Να προσευχόμαστε πριν κοιμηθουμε/μπουμε στο αυτοκινητο/φαμε....

Να μην βγαίνουμε Παρασκευή (=μέρα πένθους)

να,να, να....

Nιώθω όμως πιεσμένη.

Αυτά τα κάνω και εγώ και η αδελφή μου και οι δικοί μου γενικώς και φανατικούς δεν μας λες. Μόνο το τελευταίο δεν κάνουμε.

Πρέπει δηλ., Παρασκευή να μαγειρέψεις κρέας; Κάθε μέρα κρέας μαγειρεύεις;

Αν είσαι χριστιανή ορθόδοξη δεν νομίζω πώς αυτά είναι φανατισμός.

Κι εσείς κορίτσια που λέτε ότι θέλει ψυχολόγο που βρίσκετε το κακό, στο ότι προσεύχεται να είναι καλά η οικογένειά του;

Ούτε έιναι κακό ότι έχει πνευματικό. Νομίζω ότι ο άνδρας σου είναι πολύ καλός άνθρωπος και αν κρίνω από διάφορες περιπτώσεις που ακούω είσαι πολύ τυχερή.

ηταν ετσι απο το σχολειο που ησασταν μαζι ή τωρα ξαφνικα εγινε αυτη η μεταστροφη?μηπως λογω των ημερων, κρισης,αγωνιας κτλ βρισκει εκει καταφυγιο?εγω δεν μπορω να κρινω εαν ειναι κακο ή καλο αυτο που κανει αλλα εαν ηταν μιας αρχης ετσι τωρα σε ενοχλησε?

" Ήρθες εσύ κι η νύχτα γέμισε φως" 30.10.10-23.10.12

Μ+Γ 09.09.02

N9tLp2.pngikF4p2.png

Διαφημίσεις

Αυτά τα κάνω και εγώ και η αδελφή μου και οι δικοί μου γενικώς και φανατικούς δεν μας λες. Μόνο το τελευταίο δεν κάνουμε.

Κι εσείς κορίτσια που λέτε ότι θέλει ψυχολόγο που βρίσκετε το κακό, στο ότι προσεύχεται να είναι καλά η οικογένειά του;

Ούτε έιναι κακό ότι έχει πνευματικό. Νομίζω ότι ο άνδρας σου είναι πολύ καλός άνθρωπος και αν κρίνω από διάφορες περιπτώσεις που ακούω είσαι πολύ τυχερή.

Το κακό είναι οτι αναγκάζεται να ακολουθεί και εκείνη σε κάποια απ'αυτά.Νομίζω οτι ανέφερε κατι οτι δε θέλει να ταξιδεύει Κυριακές,κατι τέτοιο.

ηταν ετσι απο το σχολειο που ησασταν μαζι ή τωρα ξαφνικα εγινε αυτη η μεταστροφη?μηπως λογω των ημερων, κρισης,αγωνιας κτλ βρισκει εκει καταφυγιο?εγω δεν μπορω να κρινω εαν ειναι κακο ή καλο αυτο που κανει αλλα εαν ηταν μιας αρχης ετσι τωρα σε ενοχλησε?

(απαντωντας και σε αλλους παραπανω) δεν εγινε κατι σε εμας ή στην οικογενεια μας. Η κριση τον εχει επηρεασει πολυ. Διαβασε εκει κατι προφητειες του Παισιου για πολεμους και καταστροφες, με το που του ειπαν οτι τα λεει Αγιος, επηρεαστηκε.

Παντα ηταν ετσι και οχι δεν με πειραζε γιατι δεν ηταν σε τετοιο βαθμο που να επηρεαζει την καθημερινοτητα μας. Εξαλλου κι εγω πιστευω, συμφωνω με την βαση της σκεψης του. Ομως με την κριση τον επιασε κατι, ψαχνεται να δει γιατι μας συμβαινει ολο αυτο και γιατι στην Ελλαδα κι οχι στα υπολοιπα 100 κρατη που χρωστανε κτλ. Δηλαδη δεν με πειραζει που πιστευει, το οτι ξαφνικα αρχισε να ενσωματωνει στην καθημερινοτητα του(μας) υπερβολικη εκδηλωση πιστης και να βαζει πολλα "πρεπει" και φρενο στις επιλογες μας. Αυτο με την εργασια στο εξωτερικο για παραδειγμα. Παλια, μου ελεγε οτι σκεφτοταν κι αυτος ο ιδιος να παει εξω για δουλεια. Παλια, πηγαιναμε εκδρομες την Κυριακη. Τωρα βρηκα κατι προσφερες με κουπονια για Σαντορινη και μου ειπε να μην παμε γιατι εχει αναχωρηση Κυριακη!!

Η δική μου ελευθερία σταματά όταν καταπατεί του άλλου.

Εντάξει, να μην μαγειρεύει κρέας την Παρασκευή ή την Τετάρτη αλλά να την πιέζει να προσεύχεται ενώ δε θέλει; Να μη βγαίνει Παρασκευή; Αυτά είναι δικά του πιστεύω, όχι δικά της. Με το στανιό δε γίνεται προκοπή...και με τέτοιες πιέσεις γίνανε οι μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία για χάρη των θρησκειών (δεν αναφέρομαι μόνο στον χριστιανισμό αλλά σε όλες τις θρησκείες) γιατί ο καθένας πίστευε ότι ήθελε αλλά ήθελε να τα επιβάλλει και στους άλλους.

Και ο καλός άνθρωπος δεν κρίνεται βάση της θρησκείας του.

Το θέμα με τη δουλειά στο εξωτερικό, δε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου εκτός κι αν υπάρχει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Παντρεύτηκες με κάποιον και οφείλεις να σεβαστείς ότι μπορεί και να μη θέλει να φύγει από τη χώρα του επειδή εσύ βρήκες δουλειά. Ασχέτως, με τον Παΐσιο και τα λεγόμενά του...είστε ζευγάρι, έχετε παιδί και οι αποφάσεις πρέπει να είναι κοινές. Και φυσικά δεν μπορείς να πάρεις το παιδί και να πας μόνη σου για να αντιδράσεις σε όλα αυτά τα περί θρησκείας. Το παιδί χρειάζεται άδεια από τον άλλο γονιό για να βγει από τη χώρα.

Τώρα, ο σύζυγός είναι εντελώς λάθος σε ένα σημείο για μένα. Όταν μιλάτε αποφασίζει και για τους δυό σας ότι δεν σε πιέζει ενώ του λες ότι το κάνει. Πρέπει να του ξεκαθαρίσεις ότι δεν ξέρει εκείνος πώς νιώθεις εσύ αλλά το ξέρεις από μόνη σου. Και σε πιέζει. Τέλος. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Πες του ότι σέβεσαι τα πιστεύω του αλλά είναι δικά του και να τα κρατάει για τον εαυτό του. Για το παιδί τι θα ισχύει και πάλι πρέπει να το συναποφασίσετε.

Ελπίζω να βρείτε μια άκρη.

8OgYp3.png

Το κακό το βρίσκουμε στο οτι το επιχειρημα του για τη μεταναστευση που λέει η κοπέλα πως σκέφτεται είναι οτι δεν πάω σε κράτος αλλόθρησκων.. Τα της διατροφής φυσικά δεν είναι πρόβλημα αλλά δε θεωρείς καταπιεστικό να σου λέει ο άλλος αν θα πιστέψεις κ πως; Εγω φυσικά δεν ξκέρω αν ο άνθρωπος πρέπει να δει ειδικό, κ φαντάζομαι η γυναίκα του ξέρει καλύτερα τι είναι πιο σωστό για τον άντρα κ το παιδί της. Απο την άλλη βέβαια αλοίμονο αν καταλήγουμε πανεύκολα οτι όποιος νηστεύει κ εκκλησιάζεται είναι.. πολύ καλός άνθρωπος... Αλι δηλαδή απο μας τους παλιανθρώπους...

I M NEVER WRONG.. ONCE I THOUGHT I WAS..

BUT I WAS WRONG..!

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του θρήσκου και του θρησκόληπτου.

Και όχι δεν είναι φοβερό να νηστεύεις ή να μην ακολουθείς κάποιους κανόνες με βάση τη θρησκεία αλλά είναι απαράδεκτο να τους επιβάλεις στον άνθρωπό σου με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Αυτό δεν δείχνει ούτε αγάπή ούτε σεβασμό στην ελευθερία του άλλου.

lamlamabu20090728_-8_To+katsikaki+mou+einai.png

bunbunard20110224_-6_H+Xionath+mou+einai.png

Διαφημίσεις

Εγώ θα πήγαινα στον πνευματικό του και θα του μιλούσα ανοιχτά για ότι με αποσχολούσε και για το πως ο "φανατισμός¨" του κάνει την οικογένεια δυσλειτουργική ( όχι εκδρομή την Κυριακή:rolleyes:)

Εγώ θα πήγαινα στον πνευματικό του και θα του μιλούσα ανοιχτά για ότι με αποσχολούσε και για το πως ο "φανατισμός¨" του κάνει την οικογένεια δυσλειτουργική ( όχι εκδρομή την Κυριακή:rolleyes:)

Πολύ σοφή συμβουλή...

Καλά έκανες και άνοιξες το θέμα γιατί είναι πολύ σοβαρό.. από ότι λες ο άντρας σου ήταν θρησκόληπτος και μέχρι εκεί ολα καλά (και εμείς ως παιδιά Τετάρτες - Παρασκευές δεν μαγείρευε η μητέρα μου κρέας, πηγαίναμε σχετικά συχνά εκκλησία) μην κοιτάς τώρα που πέφτουν τα σουβλάκια κάτι Παρασκευές!!!!!

γράφεις ότι ο άντρας σου μετά τον γάμο πηγαίνει κάθε εβδομάδα σε πνευματικό... επειδή φίλος μου έχει "καεί" από πνευματικό έχω να σου πω το εξής: υπάρχουν πνευματικοί που πράγματι κάνουν θεάρεστο έργο και είναι εξαιρετικοί και έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο.. από την άλλη όμως υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν "υποχείριό" τους κάποιους ανθρώπους... εσύ και μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις το πως μπορεί να "αλλάζει" ο άντρας σου... επισήμανέ του κάθε τι που βλεπεις να σου λέει και σου φαίνεται "κουλό" και μην λες ότι "δεν πειράζει, ας κάνουμε αυτό που λέει".. πρέπει να σου δικαιολογεί γιατί λέει αυτό που λέει.. όχι επειδή το είπε ο άγιος.. δηλ. αμα ο άγιος του πει να παει να πνιγεί θα πάει??? θέλει πολύ προσοχή!!!

γράφεις ότι ο άντρας σου μετά τον γάμο πηγαίνει κάθε εβδομάδα σε πνευματικό... επειδή φίλος μου έχει "καεί" από πνευματικό έχω να σου πω το εξής: υπάρχουν πνευματικοί που πράγματι κάνουν θεάρεστο έργο και είναι εξαιρετικοί και έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο.. από την άλλη όμως υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν "υποχείριό" τους κάποιους ανθρώπους... εσύ και μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις το πως μπορεί να "αλλάζει" ο άντρας σου... επισήμανέ του κάθε τι που βλεπεις να σου λέει και σου φαίνεται "κουλό" και μην λες ότι "δεν πειράζει, ας κάνουμε αυτό που λέει".. πρέπει να σου δικαιολογεί γιατί λέει αυτό που λέει.. όχι επειδή το είπε ο άγιος.. δηλ. αμα ο άγιος του πει να παει να πνιγεί θα πάει??? θέλει πολύ προσοχή!!!

Ναι όντως για να πετύχει η παραπάνω συμβουλή πρέπει ο πνευματικός να ανήκει στην πρώτη κατηγορία που αναφέρει η elenip. ( το ελπίζω )

Ωχ μη μου λες τέτοια! Δεν γίνεται να το αντιμετωπίσω έτσι. Είναι πολύ αντιδραστικό στοιχείο ο δικός μου, αν του πώ ότι διαφωνώ με κάτι ή το βρίσκω υπερβολικό, τότε είναι που θα το κάνει! Αν το πω οτι κανενας δεν το κανει, θα μου πει "δεν ειμαστε ολος ο κόσμος".

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν ανασφάλεια (λόγω οικονομικής κρίσης π.χ.), αποζητούν την αυστηρότητα. Αν βρουν έναν σωστό πνευματικό που τους πει ότι είναι υπερβολές αυτά που κάνουν και ότι δημιουργούν προβλήματα στην οικογένεια, θα τον θεωρήσουν χλιαρό.

Τι μπορείς να κάνεις; Εφόσον κι εσύ πιστεύεις, μπορείς να βρεις κάποιον πνευματικό που να εμπιστεύεστε και οι δύο, ο οποίος θα βοηθήσει τον άντρα σου να ξεκολλήσει. Και κυρίως, συζήτηση, κατανόηση και συμπαράσταση για να ξεπεράσει τις ανασφάλειές του.

ΥΓ: Τη νηστεία δεν την θεωρώ πρόβλημα, όπως είπε και μια κοπέλα πιο πάνω, δεν μαγειρεύουμε και κάθε μέρα κρέας. Τις προφητείες και τα αποκαλυπτικά σενάρια θεωρώ προβληματικά.

Μήπως να πάω τάχα μου ότι θέλω να εξομολογηθώ και να τσεκάρω τον εν λόγω πνευματικό; (τώρα ναι, αισθανομαι οτι θα κανω αμαρτία αλλά ειναι... για το παιδι μου)

Μήπως να πάω τάχα μου ότι θέλω να εξομολογηθώ και να τσεκάρω τον εν λόγω πνευματικό; (τώρα ναι, αισθανομαι οτι θα κανω αμαρτία αλλά ειναι... για το παιδι μου)

Πολύ καλά θα κάνεις. Δεν χρειάζεται να του πεις ψέμματα ότι πας για εξομολόγηση. Πες του την αλήθεια, ότι θέλεις απλώς να συζητήσετε.

Ωχ μη μου λες τέτοια! Δεν γίνεται να το αντιμετωπίσω έτσι. Είναι πολύ αντιδραστικό στοιχείο ο δικός μου, αν του πώ ότι διαφωνώ με κάτι ή το βρίσκω υπερβολικό, τότε είναι που θα το κάνει! Αν το πω οτι κανενας δεν το κανει, θα μου πει "δεν ειμαστε ολος ο κόσμος".

Δεν θέλω να σε αγχώσω και δεν σημαίνει πως ότι συνέβη σε κάποιον θα συμβεί και σε άλλον.... απλώς άμα δεις να σου λέει τίποτε παλαβά έχε τον από κοντά.. το να πας και εσύ στον συγκεκριμένο πνευματικό είναι μία καλή ευκαιρία να δεις τι παίζει....

Εννοειτε δεν ειναι κακο να προσευχεσε να ειναι καλα η οικογενεια σου οπως και πολλα αλλα που οπως ειπα τα κανω και εγω και δεν θεωρω τον εαυτο μου καλο ανθρωπο επειδη τα κανω ...Προβλημα ειναι να πιεζω και τον αλλο, οποιος και αν ειναι αυτος, να κανει τα ιδια με μενα και να εχω την απαιτηση να πιστευει το ιδιο με μενα. Εκει ξεφευγει το πραγμα,καταπατω την ελευθερια του συνανθρωπου και το δικαιωμα της επιλογης του.Απαντησα στο θεμα γιατι εχω δει οικογενεια να διαλυετε να φταιει κατι τετοιο ,δεν ειναι τοσο απλο καποιες φορες.

Ελισα μιλα με τον πνευματικο του που σου ειπαν και τα κοριτσια και αν ειναι ανθρωπος λογικος θα καταλαβει και σιγουρα θα βοηθησει!Ευχομαι να πανε ολα καλα !

empty.gif

fHaOp2.png