Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μικρά νήπια ή Παιδικός για δεύτερη χρονιά?

Recommended Posts

Καλησπέρα,

μου ζητήθηκε να διαλέξω που θα γράψω την κόρη μου, γεννημένη τελευταία εβδομάδα του 2008, άρα σχεδόν 3μιση χρονών...

πρέπει λοιπόν να επιλέξω αν θα την γράψω ξανά στον παιδικό, για δεύτερη χρονιά, όπου εκεί θα κάνει τα μικρά νήπια, ή στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς μας.

το νηπιαγωγείο στεγάζεται μέσα στο προαύλιο του δημοτικού. η κόρη μου ανάμεσα στα παιδιά αυτά είναι μωρό. το ωράριο είναι κατά πολύ πιο σύντομο. ο παιδικός όπου πάει είναι δημόσιος αλλά κάνει άριστη δουλειά, το παιδί πάει κάθε μέρα χαρούμενο.

από την άλλη, αν πάει στο νηπιαγωγείο θα βρεθεί με τα παιδιά που θα είναι συμμαθητές της τα επόμενα 8 χρόνια... ίσως η ένταξη να είναι καλύτερα να γίνει νωρίτερα...

τι να επιλέξω? αν υπάρχει κάποια νηπιαγωγός να μου μιλήσει εκ πείρας πολύ την ευχαριστώ!

s-age.png

Διαφημίσεις

Καλησπέρα,

μου ζητήθηκε να διαλέξω που θα γράψω την κόρη μου, γεννημένη τελευταία εβδομάδα του 2008, άρα σχεδόν 3μιση χρονών...

πρέπει λοιπόν να επιλέξω αν θα την γράψω ξανά στον παιδικό, για δεύτερη χρονιά, όπου εκεί θα κάνει τα μικρά νήπια, ή στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς μας.

το νηπιαγωγείο στεγάζεται μέσα στο προαύλιο του δημοτικού. η κόρη μου ανάμεσα στα παιδιά αυτά είναι μωρό. το ωράριο είναι κατά πολύ πιο σύντομο. ο παιδικός όπου πάει είναι δημόσιος αλλά κάνει άριστη δουλειά, το παιδί πάει κάθε μέρα χαρούμενο.

από την άλλη, αν πάει στο νηπιαγωγείο θα βρεθεί με τα παιδιά που θα είναι συμμαθητές της τα επόμενα 8 χρόνια... ίσως η ένταξη να είναι καλύτερα να γίνει νωρίτερα...

τι να επιλέξω? αν υπάρχει κάποια νηπιαγωγός να μου μιλήσει εκ πείρας πολύ την ευχαριστώ!

Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να την γράψεις στο νηπιαγωγείο.

Τα νήπια που έχουν φοιτήσει στα προνήπια πάνε πολύ καλύτερα στα νήπια, μου έχει δείξει η εμπειρία μου.

Η διαφορά ηλικίας στην αρχή θα φαίνεται, αλλά γρήγορα η μικρή σου θα λειτουργεί όπως όλα τα προνήπια της τάξης της. Άλλωστε από τα προνήπια δεν έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις που έχουμε από τα νήπια, ακόμα και αν κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες και εφαρμόζουμε το ίδιο εκπαιδυετικό πρόγραμμα.

ευχαριστώ πολύ emmaki, αυτό με συμβούλεψε και η νηπιαγωγός του παιδικού, και για τους ίδιους λόγους.

γενικά ξέρω οτι για πολά χρόνια θα είναι μειονέκτημα αυτή η διαφορά ηλικίας... κάποτε δούλευα σε φροντηστήριο αγγλικών και θυμάμαι οτι μέχρι και τα 11-12 ο ένας χρόνος φαινόταν...

επίσης με προβληματίζει οτι τα βγάζουν στο ίδιο προαύλιο - αυτό ισχύει και σε άλλα σχολεία?

s-age.png

ευχαριστώ πολύ emmaki, αυτό με συμβούλεψε και η νηπιαγωγός του παιδικού, και για τους ίδιους λόγους.

γενικά ξέρω οτι για πολά χρόνια θα είναι μειονέκτημα αυτή η διαφορά ηλικίας... κάποτε δούλευα σε φροντηστήριο αγγλικών και θυμάμαι οτι μέχρι και τα 11-12 ο ένας χρόνος φαινόταν...

επίσης με προβληματίζει οτι τα βγάζουν στο ίδιο προαύλιο - αυτό ισχύει και σε άλλα σχολεία?

ΕΓΩ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΩ ΤΑ ΕΣΤΕΙΛΑ ΠΑΛΙ ΠΑΙΔΙΚΟ...ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΕΙΝΑΙ////ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΗΠΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ......3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ..ΑΠΟ 23 ΜΗΝΩΝ.....

στο θδιο προαυλιο ειναι παντα νηπια κ προνηπια.ειναι καλυτερα να βλεπει να μεγαλα κ να τα ακολουθει παρα να ναι η μεγαλη σε ενα τμημα καπως πιο πισω απο της δυνατοτητες της

Διαφημίσεις

καλησπερα και απο μενα ..:-D

καταρχην δεν μας εγραψες αν εργαζεσαι ή οχι..

εαν εργαζεσαι τοτε θα σου ελεγα σιγουρα παιδικο σταθμο...για 2 λογους..

1. κλεινει μονο τον αυγουστο ενω το νηπιαγωγειο ακολουθει το προγραμμα του δημοτικου με εναρξη 15 σεπτεμβριου και ληξη 15 ιουνιου ασε τις μερες που εινει κλειστα λογω... βουλευτικων-δημοτικων εκλογων εκλογων ....εκλογων των νηπιαγωγων...κακοκαιριας...κτλ,κτλ,.

2.πιο ευελικτο ωραριο στους παιδικους απο το νηπιαγωγειο που πρεπει να διαλεξεις αναμεσα στο κλασικο στις 12.15 ή στο ολοημερο στις 4 το απογευμα....

κατα τα αλλα μην ανχονεσαι για το προαυλιο και για την συναναστοφη με τα αλλα παιδακια πιστεψε με τα παιδακια προσαρμοζονται πολυ πιο ευκολα παο εμας ειναι θεμα λιγων ημερων...

(προσωπικη εμπειρια μετα απο 4 παιδια που περασανε απο ολες τις βαθμιδες...)

και κατι τελευταιο στο νηπιαγωγειο δεν γινεται διαχωρισμος προνηπιων με νηπια κανουν ακριβως τα ιδια πραγματα και ειναι στην ιδια ταξη....

και κατι τελευταιο στο νηπιαγωγειο δεν γινεται διαχωρισμος προνηπιων με νηπια κανουν ακριβως τα ιδια πραγματα και ειναι στην ιδια ταξη....

το λες σαν να εινια κατι κακο αλλα ειναι το αντιθετο!οι ειδικοι λενε οτι ωφελουνται κ οι 2 ομαδες,δεν ειανι τυχαιο που ειναι μαζι!

στο θδιο προαυλιο ειναι παντα νηπια κ προνηπια.ειναι καλυτερα να βλεπει να μεγαλα κ να τα ακολουθει παρα να ναι η μεγαλη σε ενα τμημα καπως πιο πισω απο της δυνατοτητες της

στο ίδιο προαύλιο είναι δημοτικό νηπιαγωγείο... μια τάξη του νηπιαγωγείου μάλιστα στεγάζεται μέσα στο δημοτικό... τρέχουν τα δωδεκάχρονα σαν οβίδες και δίπλα τα μωρά...

s-age.png

το λες σαν να εινια κατι κακο αλλα ειναι το αντιθετο!οι ειδικοι λενε οτι ωφελουνται κ οι 2 ομαδες,δεν ειανι τυχαιο που ειναι μαζι!

δεν ειπα οτι ειναι κακο...απλα το ανεφερα γιατι πολλες μαμαδες δεν το γνωριζουν και νομιζουν πως γινεται διαχωρισμος νηπιων..

Διαφημίσεις

καλησπερα και απο μενα ..:-D

καταρχην δεν μας εγραψες αν εργαζεσαι ή οχι..

εαν εργαζεσαι τοτε θα σου ελεγα σιγουρα παιδικο σταθμο...για 2 λογους..

1. κλεινει μονο τον αυγουστο ενω το νηπιαγωγειο ακολουθει το προγραμμα του δημοτικου με εναρξη 15 σεπτεμβριου και ληξη 15 ιουνιου ασε τις μερες που εινει κλειστα λογω... βουλευτικων-δημοτικων εκλογων εκλογων ....εκλογων των νηπιαγωγων...κακοκαιριας...κτλ,κτλ,.

2.πιο ευελικτο ωραριο στους παιδικους απο το νηπιαγωγειο που πρεπει να διαλεξεις αναμεσα στο κλασικο στις 12.15 ή στο ολοημερο στις 4 το απογευμα....

κατα τα αλλα μην ανχονεσαι για το προαυλιο και για την συναναστοφη με τα αλλα παιδακια πιστεψε με τα παιδακια προσαρμοζονται πολυ πιο ευκολα παο εμας ειναι θεμα λιγων ημερων...

(προσωπικη εμπειρια μετα απο 4 παιδια που περασανε απο ολες τις βαθμιδες...)

κλαρα δουλεύω, και γω τα σκέφτομαι αυτά... συν το γεγονός οτι εμπιστεύομαι τον παιδικό, και δεν λειτουργεί ολοήμερο τμήμα στο νηπιαγωγείο μας... αλλά σκέφτομαι και να μήν την αποκόψω από την σειρά της...

s-age.png

θυμήθηκα τώρα μια ιστορία που άκουσα για παιδιά σαν την κόρη μου, που είναι τα μικρότερα της τάξης, μαμά από θεσσαλονίκη υποδέχεται την κόρη της που φέρνει ζωγραφιά από το σχολείο στο σπίτι, με μαύρο μαρκαδόρο. το αφήνει. την άλλη μέρα το ίδιο. αρχίζει να δίνει σημασία. μετά από μερικές μέρες, αρκετά θορυβημένη και αφού έχει αρχίσει να ψάχνει τί έχει το παιδί και ζωγραφίζει μόνο με μαύρο πηγαίνει σχολείο για να μάθει οτι απλά η μικρή, σαν πιο μικρή και "αδυναμη" από τους άλλους δεν προλάβαινε ποτέ τους χρωματιστούς, και έτσι έμενε να ζωγραφίζει με μαύρο γιατί αυτός περίσσευε...

μου το διηγήθηκε ξαδέρφη μου που μένει συκιες, για μαμά της περιοχής της...

s-age.png

κλαρα δουλεύω, και γω τα σκέφτομαι αυτά... συν το γεγονός οτι εμπιστεύομαι τον παιδικό, και δεν λειτουργεί ολοήμερο τμήμα στο νηπιαγωγείο μας... αλλά σκέφτομαι και να μήν την αποκόψω από την σειρά της...

εαν υπαρχει καποιο ατομο που να αναλαμβανει τα πηγαινε-ελα στο σχολειο και την φροντιδα του παιδιου οταν ειναι κλειστο το σχολειο τοτε οκ....αλλα πιστεψε με τα σχολεια κλεινουν πολες φορες μεσα στην χρονια για διαφορους λογους και βρισκονται οι γονεις ξεκρεμαστοι για το που θα αφησουν το παιδι για να πανε στην δουλεια...οποτε εαν υπαρχει ατομο τοτε θα εισαι οκ...

... αλλά σκέφτομαι και να μήν την αποκόψω από την σειρά της...

σου ειπα πως τα παιδακια σε αυτα την ηλικια δεν δενονται τοσο με τα παιδακια...και πολυ ευκολα αλλαζουν και κανουν νεες παρεες σε συγκριση με πιο μεγαλα παιδακια δημοτικου...που η αλλαγη σχολειου και φιλων τα επιρρεαζει πολυ...

στο ίδιο προαύλιο είναι δημοτικό νηπιαγωγείο... μια τάξη του νηπιαγωγείου μάλιστα στεγάζεται μέσα στο δημοτικό... τρέχουν τα δωδεκάχρονα σαν οβίδες και δίπλα τα μωρά...

αλλο αυτο.ναι κ εμενα δεν μου αρεσει αν εχουν ιδια αυλη αν κ δεν βγαινουν την ιδια ωρα διαλεμμα

Διαφημίσεις

ευχαριστώ πολύ κορίτσια, και την emmaki που μου δίνει την γνώμη σαν ειδικός...

δεδομένων των συνθηκών όμως μάλλον θα προτιμήσω παιδικό για τους εξής λόγους:

μίλησα με την δασκάλα της πριν λιγο, στον παιδικό μας μου ειπε κάνουν κανονικά πρόγραμμα νηπίων τα μαγελύτερα, έχουν παιδιά μέχρι και στα 5.... λειτουργεί μάλιστα από φέτος που τα κανονικά νηπιαγωγεία δεν μπορούσαν να απορροφήσουν όλα τα παιδιά σαν "υποκατάστατο", με κανονικό πρόραμμα και νηπιαγωγό.

το μόνο αρνητικό του τελικά είναι οτι κάτι πληρώνουμε, παρόλο που είναι δημοτικός.

από αυτή την άποψη, και αφού το παιδί μπορεί να έχει το σωστό πρόγραμμα, μπορεί να δεθεί με τους μελλοντικούς συμμαθητές αργότερα, μάλλον προς τα εκεί κλίνω γιατί με υπερήλικες γονείς είναι πολύ δύσκολη ήδη η καθημερινότητα...

s-age.png

Και εγω την ιδια ανησυχια εχω. Σεπ παει προνηπιο και θα γινει 4 τον Νοεμ. Θα ειναι απο τα πιο μικρα εκει μεσα και δεν ξερω αν θα ανταπεξελθει. Θα την δοκιμασω και αν την δω να ζοριζεται θα την σταματησω να παει την επομενη χρονια.

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

el η επιλογη που αναφέρεις είναι μόνο για μία χρονια... την επόμενη δεν μπορεί να ξαναξεκινήσει από την αρχή, πρέπει να πάει κατευθειαν μεγάλα νήπια-οπότε πάλι το ίδιο πρόβλημα... και είναι σίγουρα χειρότερο να κάνει μονο μία χρονιά νήπια και μετά κατ'ευθείαν δημοτικό.

επειδή έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία (η δική μου θα γίνει 4 χριστούγεννα του 12) θα είναι πάντα τα πιο μικρά της τάξης, ότι και να κάνουμε...

και να φανταστείς την γέννησα 38η εβδομάδα... δεν μπορούσε να περιμένει μια βδομάδα ακόμη?

s-age.png

(η δική μου θα γίνει 4 χριστούγεννα του 12) θα είναι πάντα τα πιο μικρά της τάξης, ότι και να κάνουμε...

και να φανταστείς την γέννησα 38η εβδομάδα... δεν μπορούσε να περιμένει μια βδομάδα ακόμη?

αγαπητή effie,

αν η κορούλα σου είχε γεννηθεί μια-δυο βδομάδες νωρίτερα θα "φορτωνόταν" μια ολόκληρη χρονιά στην πλάτη της και θα πήγαινε σχολείο με παιδιά που θα είχαν και 11 μήνες διαφορά.Ο γιος μου είναι γεννημένος το Νοέμβριο -πρωτάκι φέτος κι από τους πιο μικρούς της τάξης, πήγε μια χαρά στο προνήπιο, στο νήπιο και φέτος τα καταφέρνει περίφημα ακόμη και σε σχέση με άλλα παιδιά της τάξης του μεγαλύτερα-. Η ανηψιά μου γεννημένη 5/1, έχει μόλις 2 μήνες διαφορά με το γιο μου και τελειώνει τώρα το νήπιο. Είναι η μεγαλύτερη στην τάξη της και έχει κατακτήσει δεξιότητες που ταιριάζουν σε παιδί πρώτης δημοτικού ενώ τα περισσότερα που κάνει της φαίνονται λίγο βαρετά. Εγώ είχα κερδίσει χρονιά-γεννημένη Φεβρουάριο- και μια χαρά τα πήγα σε όλο το σχολείο. Γνώμη μου είναι ότι η κόρη σου δε θα κέρδιζε τίποτα αν είχε γεννηθεί λίγες μέρες αργότερα, ίσα ίσα θα έχανε.

Αγόρια μου είστε οι λατρείες μας!

el η επιλογη που αναφέρεις είναι μόνο για μία χρονια... την επόμενη δεν μπορεί να ξαναξεκινήσει από την αρχή, πρέπει να πάει κατευθειαν μεγάλα νήπια-οπότε πάλι το ίδιο πρόβλημα... και είναι σίγουρα χειρότερο να κάνει μονο μία χρονιά νήπια και μετά κατ'ευθείαν δημοτικό.

επειδή έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία (η δική μου θα γίνει 4 χριστούγεννα του 12) θα είναι πάντα τα πιο μικρά της τάξης, ότι και να κάνουμε...

Δεν μπορω δλδ αν την κοψω στην μεση της χρονιας να ζητησω να επαναλαβει προνηπια? Αν δουμε (εννοειτε σε συνεργασια με την νηπιαγωγο) οτι δεν τα βγαζει περα? Γιατι αν δω οτι το παιδι τραβαει θα το συνεχισω και ας ειναι το μικροτερο (εγω ημουν μονιμα απο τα μεγαλυτερα και οντως βαριομουν Φλεβαρη γεννημενη). Απλα αν κρινει και η νηπιαγωγος οτι ειναι μικρη και δεν μπορει δεν θα μου πει επαναληψη προνηπιου? Θα με στειλει αμεσα νήπιο? Και η αμεσως επομενη λυση πια ειναι για μενα (γιατι παιδικο δεν την στελνω. Δεν την εστειλα γιατι ειμαι σπιτι και ειχα την επιλογη), αλλα εδω μπαινει στην εκπαιδευση πλεον (εστω στο μικροτερο σκαλακι). Τι μπορω να κανω εγω? Να την κρατησω δλδ σπιτι ΚΑΙ του χρονου και μετα να την στειλω προνηπιο του παραχρονου που θα ειναι κοντα 5? Ουτε αυτο μου αρεσει. Ασε που το παιδι θελει φιλους. Θελει δραστηριοτητες. Πανε οι εποχες που την καλυπτα. Τωρα θελει και αλλα πραγματα. Δεν ξερω τι να κανω. Ας μας πει καποια παιδαγωγος αν ξερει.

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Ελ αν στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς σας δεχτούν προνήπια στείλτο εκεί το παιδί. Ούτως ή άλλως και του χρόνου στον ίδιο χώρο θα βρίσκεται με τα μισά πρόσωπα τα ίδια (τα προνήπια που θα έχουν γίνει νήπια). Ααααααααν ζορίζεται τελειώνοντας τη δεύτερη χρονιά (νήπιο πλέον) τότε θα συζητήσεις με τη νηπιαγωγό της αν χρειάζεται επαναφοίτηση. Μην άγχεσαι από τώρα δώσε στο παιδί το χρόνο του.

Είναι πάντα καλό να είναι διάφορες ηλικίες μαζί και συνήθως τα μεγάλα βοηθάνε τα μικρά και βέβαια οι νηπιαγωγοί έχουν άλλους στόχους (αναπτυξιακά κατάλληλους) για κάθε παιδί ή ηλικιακή ομάδα.

Αν δε δεχτούν προνήπια γράφτην σε προνήπιο σταθμού. Έχεις δίκιο πλέον χρειάζεται και κάτι πέρα από τη μανούλα.

FLcUp3.png0BQfp3.png

effie, κι εγω το νηπιαγωγειο σου συστηνω, ανεπιφυλακτα, απλα εχω εναν ενδυασμο, που σωστο ειναι να αναφερθει... στο νηπιαγωγειο με τοσες εγγραφες νηπιων ειναι πολυ πιθανο νη μην υπαρχουν θεσεις για προνηπια, ή κι αν υπαρχουν λιγες, θα γινει κληρωση, οποτε δεν ειναι σιγουρη η φοιτηση...:rolleyes:

το λεω, μη μεινει εκτος σχολειου το παιδι;)

και για οσους ανησυχουν, το νηπιαγωγειο σαφως και δεν προαυλιζεται μαζι και τις ιδιες ωρες με το δημοτικο!!! απλα εγω, προς το τελος της σχολικης χρονιας, αργω 1-2 λεπτα να μαζεψω τα δικα μου,ενω εχει χτυπησει κουδουνι για εξω για τους μεγαλους, ετσι λιγο για να συνυπαρξουν με του δημοτικου... κυριως για τα νηπια μου... εξαλλου σε 3 μηνες θα ειναι κι αυτα πρωτακια, να εχουν μια εμπειρια, να εξοικειωθουν λιγακι...:rolleyes:;)

AtQqp2.png

evi mav αυτό είναι ένα άλλο θέμα - οτι και αν δηλαδή αποφασίσω εγώ το σύστημα μπορεί να με οδηγήσει αλλού λόγω έλειψης θέσεων...

προσωπικά, και για λόγους που ανέφερα πιο πάνω (ωράριο, βοήθεια απο γονείς κτλ) μάλλον θα καταλήξω στον παιδικό, με την προυπόθεση πως όντως τα πράγματα είναι όπως μου τα περιγάφουν (οτι δλδ υπάρχει κανονικό πρόγραμμα νηπιαγωγείου, λόγω και της έλειψης θέσεων που γράφεις πιο πάνω)

σκεφτόμουν πολύ το δέσιμο με τους συμαθητές της και την εξοικίωση μαζί τους, αλλά τελικά πιστεύω πως κάνω λάθος, όπως είπε και μαμά παραπάνω σε αυτή την ηλικία δεν αποκτούν ακόμη ισχυρούς δεσμούς με συνομίλικα.

χώρια που η δικιά μου έχει και 3 φανταστικούς φίλους μαζί της επί μονίμου βάσεως.... και στον παιδικό μου λεν πως είναι σούπερ κοινωνική και δραστήρια, πιστεύω δεν θα έχει πρόβλημα!

θα πάω να ρωτήσω την διευθύντρια του παιδικού, η οποία απ ότι ξέρω είναι και η νηπιαγωγός που έχει αναλάβει τα μεγάλα, τα προνήπια δηλαδή, να μου πει αναλυτικά πως λειτουργεί.

s-age.png

• 10 months later...

Καλημέρα και καλό μήνα. Οι κορούλες μου, σχεδόν 4άρων, ξεκίνησαν φέτος παιδικό σταθμό (δημόσιος). Η απορία μου είναι: Του χρόνου που θα είμαστε προνήπια τί να επιλέξω? Τον παιδικό σταθμό που ήδη πηγαίνουμε ή να κάνω αίτηση σε νηπιαγωγείο μήπως και μας πάρουν στα νήπια?Δεν με απασχολεί τόσο το θέμα της αλλαγής σχολείου, περιβάλλοντος, νηπιαγωγών όσο το πού θα γίνεται καλύτερη προετοιμασία. Μια γνωστή μου νηπιαγωγός μου είπε κάποτε να προτιμήσω το νηπιαγωγείο στα προνήπια γιατί γίνεται καλύτερη δουλειά. Πραγματικά, δεν έχω ιδέα.

Καλημέρα και καλό μήνα. Οι κορούλες μου, σχεδόν 4άρων, ξεκίνησαν φέτος παιδικό σταθμό (δημόσιος). Η απορία μου είναι: Του χρόνου που θα είμαστε προνήπια τί να επιλέξω? Τον παιδικό σταθμό που ήδη πηγαίνουμε ή να κάνω αίτηση σε νηπιαγωγείο μήπως και μας πάρουν στα νήπια?Δεν με απασχολεί τόσο το θέμα της αλλαγής σχολείου, περιβάλλοντος, νηπιαγωγών όσο το πού θα γίνεται καλύτερη προετοιμασία. Μια γνωστή μου νηπιαγωγός μου είπε κάποτε να προτιμήσω το νηπιαγωγείο στα προνήπια γιατί γίνεται καλύτερη δουλειά. Πραγματικά, δεν έχω ιδέα.

και να πάνε 2 χρονιές στο νήπιο? τί νόημα έχει αυτό? ίσως να νιώσουν και μειονεκτικά σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδάκια την 1η χρονιά. εξάλλου σε τόσο μικρές ηλικίες, ε, δεν κρίνεται και το μέλλον τους.... κι εμείς (30+) σκέτο νηπιαγωγείο πήγαμε και μια χαρά τα καταφέραμε (νομίζω :lol:). ας μην είμαστε υπερβολικές... βέβαια μιλάω για τα ιδιωτικά, δεν ξέρω τί γίνεται στα δημόσια (ανεξαρτήτως παιδαγωγών).