Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

έβαλε τα κλάματα στην παιδική χαρά γιατί δεν την έπαιξαν

Recommended Posts

η κόρη μου είναι περίπου 3,5 χρονών και δε μπορεί να μιλήσει ακόμη καλά. Τελευταία γνώρισε ένα κοριτσάκι και έκανε παρέα. Γενικά είναι λίγο συνεσταλμένη και μαζεμένη.

Χτες έπαιξε με τη φίλη της και κάποια στιγμή το κοριτσάκι πήγε έπαιξε με άλλα παιδιά. Η δικιά μου επειδή δε τα γνώριζε, δεν ήθελε να πάει. Πήγε λοιπόν και τη φώναζε και τα υπόλοιπα παιδιά που ήταν μεγαλύτερα (δημοτικου) συμπεριφέρθηκαν λίγο άσχημα, δηλαδή "ουφ μας ξεκούφανε, πάμε να παίξουμε αλλού". Πήγε λοιπόν πάλι κοντά τους και είπε στη φίλη της να παίξουν μαζί και επειδή δεν ήρθε, ήρθε σε μένα και άρχισε να κλαίει. Της είπα ότι η φίλη της έχει κι άλλους φίλους και τώρα θέλει να παιξει μαζί τους και ότι η ίδια έχει άλλους φίλους από το σχολείο που δε τους γνωρίζει το άλλο κοριτσάκι..... Συνέχισε να κλαίει και αργότερα σταμάτησε.

Πως αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιπτώσεις; Ξέρω ότι τα παιδιά του δημοτικού είναι συνήθως λίγο σκληρά με τα λόγια τους αλλά και η δική μου είναι ευαίσθητη. Αν τύχει αργότερα να την κοροϊδέψουν επειδή δε μιλάει, πως το αντιμετωπίζω; Επίσης, όταν θέλει τη φίλη της και αυτή θέλει να παίξει με άλλα παιδάκια;

Διαφημίσεις

Καταρχάς αργότερα θα μιλάει, το παιδί προχωράει έτσι; Δεν είναι στάσιμο...

Αν εσύ δεν νιώθεις άσχημα για το παιδί, αλλά αποδέχεσαι τη φάση στην οποία βρίσκεται, θα το υποστηρίξεις κατάλληλα. Όταν και αν προκύψει θέμα θα δεις ποιος είναι ο λόγος που διάλεξαν να κοροϊδέψουν και θα κινηθείς αναλόγως. Το βασικό που θα πρέπει να μάθει είναι ότι αφενός "αγαπάμε εκεί που μας αγαπάνε" και ότι αξίζουμε να μας αγαπούν γιατί είμαστε μοναδικοί. Επίσης δε χρειάζεται οι φίλοι να είναι διαρκώς ακριβώς όπως τους θέλουμε. Άλλες φορές θα έχουν όρεξη να παίξουν, άλλες φορές όχι. Κοινώς χαλαρά, δεν πειράζει, θα φτιάξουν τα πράγματα, ας βρούμε μια άλλη καλύτερη επιλογή για αυτή τη μέρα.

Επίσης όταν επιλέγει ότι δε θέλει να παίξει με τα άλλα παιδιά, δεν μπορεί να έχει την απαίτηση η φίλη της να παραμείνει κολλημένη επάνω της.

Θέλω να πω ότι αν το παιδί μάθει να μη χρεώνεται ως αποτυχία τις επιλογές των άλλων, τότε δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Η διαχείριση τέτοιου είδους ματαιώσεων είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για το μέλλον... Εκ πείρας.

Σε μπέρδεψα;

υπάρχει βελτίωση καθημερινά στην ομιλία αλλά έχουμε ακόμη δρόμο.

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση σου. Ωραία τα λες, δε με μπέρδεψες καθόλου!

Αυτές τις μέρες αυτό λέω στη μικρή αν και δεν έγινε κανά νέο επεισόδιο.