Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ορισμένα πολύ ακριβά ιδιωτικά σχολεία

Recommended Posts

Κορίτσια καλησπέρα,

προς το παρόν έχω ένα μωράκι 6 μηνών οπότε είναι ακόμα νωρίς, αλλά σκεφτόμασταν με τον σύζυγο στο μέλλον να το στείλουμε σε ένα αγγλόφωνο ιδιωτικό σχολείο (και για να μάθει καλά αγγλικά αλλά και για να είναι σε ένα διεθνές περιβάλλον). Έκανα μια μικρή έρευνα και βρήκα το International School of Athens, το Saint Cathrine's στη Λυκόβρυση, και το ACS στο Χαλάνδρι. Δεν γνωρίζω κάποιον που να έχει φοιτήσει εκεί, πάντως τα δίδακτρα των συγκεκριμένων σχολείων είναι εκτός ελέγχου. Για να καταλάβετε, το προνήπιο 9-3.00 είναι γύρω στα 8.000 ευρώ το χρόνο!!!!! Αναρωτιέμαι τα σχολεία αυτά τα αξίζουν αυτά τα λεφτά;;; Στο λύκειο πια φτάνουν τα 15.000 ευρώ το χρόνο. Έχετε κάποια εμπειρία ή γνώμη επί του θέματος;;;

Διαφημίσεις

Το βασικό πρόβλημα στα σχολεία αυτά δεν είναι τα δίδακτρα (εννοώ ότι τα δίδακτρα είτε τα έχεις είτε δεν τα έχεις, οπότε λύνεται εύκολα το θέμα). Είναι ότι το παιδί δεν λαμβάνει ελληνική παιδεία, δηλαδή δεν μαθαίνει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, την ελληνική λογοτεχνία κλπ. Αυτό δεν είναι απλά θέμα επιλογής μας (κάποιους γονείς δεν τους νοιάζει πχ. αν το παιδί μαθαίνει την αγγλική ιστορία). Νομίζω ότι είναι και ζήτημα πρακτικό για ένα παιδί που ζει σε αποκλειστικά ελληνικό περιβάλλον, να έχει 'γλώσσα εργασίας' μία διαφορετική γλώσσα από αυτήν της καθημερινότητάς του. Δυσκολεύει το παιδί, χωρίς λόγο. Άσε που σχεδόν του αποκλείει να είναι ανταγωνιστικό στον τόπο του, αν θέλει να ζήσει κάποτε εδώ. Είναι άδικο από το νήπιο να καθορίζουμε ότι το παιδί μας θα πάει να σπουδάσει στο εξωτερικό.

Αν όλο αυτό το επιλέγεις μόνο και μόνο για να μάθει τέλεια αγγλικά, υπάρχουν και άλλες, λιγότερο επώδυνες για το παιδί επιλογές.

Αν όμως, για κάποιο λόγο θέλεις να δώσεις στο παιδί αγγλική κουλτούρα, τότε ξέρω ότι το ΑCS είναι εξαιρετικό.

Το γιατί είναι ακριβά δεν το γνωρίζω, ίσως επειδή απευθύνονταν παραδοσιακά σε διπλωμάτες και τα κάλυπταν τα κράτη.

Aν ειχα την οικονομικη δυνατοτητα θα εστελνα το παιδι μου σε ιδιωτικο.....αλλα και παλι στο λυκειο μπορει και στο γυμνασιο....

Πηγε ο αντρας μου σε ιδιωτικο λυκειο πολυ καλο και γνωστο(οχι καποιο απο αυτα που προαναφερθηκαν)και ειχε πολλα καλα...υποτροφιες στο εξωτερικο ταξιδια καλα και για επιπεδο γνωσης δεν το συζητω....απλα εχω μια απορια ρε κοριτσια...αντε να πει σε ενα ιδιωτικο στο λυκειο πχ....η ακομα και στο γυμνασιο οκ το καταλαβαινω και το κατανοω για καποιον που δεν θελει δημοσιο....

Αλλα ειχα παντα την απορια.....

Γιατι να στειλεις το παιδι απο προνηπιο σε ιδιωτικο πχ??Τι παραπανω θα ''μαθει'' δηλαδη?:rolleyes::rolleyes:

bUfnp3.pngCxrzp3.png

"Η Μητέρα είναι ένα πρόσωπο το οποίο, βλέποντας ότι υπάρχουν μόνο τέσσερα κομμάτια πίτας για πέντε άτομα, λέει ότι ποτέ δεν της άρεσε η πίτα"

Αλλα ειχα παντα την απορια.....

Γιατι να στειλεις το παιδι απο προνηπιο σε ιδιωτικο πχ??Τι παραπανω θα ''μαθει'' δηλαδη?:rolleyes::rolleyes:

jo89

ένα παιδάκι 3-5 χρονών έχει πάάάάρα πολλά πράγματα να "μάθει".

Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί "πάρκινγκ" (και δημόσιοι και ιδιωτικοί)

που δεν κάνουν τίποτα

και φυσικά υπάρχουν και αυτοί που κάνουν πραγματική δουλειά.

Κάποιος νηπιαγωγός θα ξέρει να σου τα πει καλύτερα.

Εγώ μιλάω ως γονιός

που έχω το παιδί μου σε προνήπιο

και τα βλέπω απο πρώτο χέρι.

To "ιδιωτικό" και "ακριβό" σχολείο δεν σημαίνει απαραίτητα

και "καλό σχολείο".

ΥΓ:Εμείς πάντως ευτυχώς

πέσαμε σε "καλό" ιδιωτικό σχολείο.

Την έχουν στρώσει την κόρη μου...απο πολλές πλευρές! :mrgreen:

Τα συγκεκριμένα σχολεία απευθύνονται σε παιδιά διπλωματών, μεγαλοστελεχών, υπαλλήλων ξένων εταιρειών/τραπεζών κτλ δλδ μεγάλο μπάτζετ και φυσικά είναι όλα εξαίρετα σχολεία για το ..target group. Αν υπάρχουν τα χρήματα, καντε το. Αλλιώς υπάρχουν κ άλλα πολύ καλά σχολεία όπου δίνεται η δυνατότητα διεθνούς/ευρωπαικής εμπειρίας, όχι απαραίτητα δίγλωσσα.

Διαφημίσεις

καλημέρα..θα σου πω προσωπικη μου εμπειρία..στην προηγουμενη δουλειά μου , η μία συνάδελφος είχε τελειώσει acs...όπως τα είπαν τα κορίτσια..καμία σχέση με την ελληνική νοοτροπία, 'αμερικανάκι" τη φωνάζαμε..έλεγε πχ 'πριντάρω' αντί τυπώνω, της ερχόταν ένα έγγραφο από υπουργείο στα ελληνικά και δεν καταλάβαινε τίποτα..και είχε εντελώς ξένη κουλτούρα πχ γιόρταζε το s. patrick's day..αγγλικά άριστα μαθαίνεις και με μία αγγλίδα δασκάλα και με άλλα ερεθίσματα, ταινίες εκδρομές καμπ στην αγγλία κλπ.έχω αγγλίδα στην περιοχή μου που παίρνει 40 ευρώ την ώρα.

διαφωνώ με το να έχει ένα ελληνόπουλο ξένη κουλτούρα ε'ιτε ζει στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.έχω φίλους απόφοιτους από ελληνικά δημόσια σχολεία που έκαναν διδακτορικά στην Αγγλία..δλδ δεν είναι αποτρεπτικό να πας σε ελληνικό σχολείο και να σπουδάσεις στο εξωτερικό..

ακριβά καλά ιδιωτικά υπάρχουν πολλά..πχ Μωραίτης..που ειναι και πιο φιλελεύθερο από το κολέγιο..όσο για την απορία 'γιατί ιδ. προνήπιο' πλην του εκπαιδ. έργου..η απάντηση είναι απλή..δεν κάνουν απεργίες, δουλεύουν στην ώρα τους..δεν αρρωσταίνουν ή παίρνουν άδεια κύησης οι δασκάλες και δεν αντικαθίστανται κλπ κλπ..

με το διγλωσσο δεν διαφωνω καθολου αλλα με την ηλικια εναρξης (προνηπιο-νηπιαγωγειο) εχω καποιους ενδοιασμους. Δεν ειναι φανταζομαι μονο η γλωσσα αλλα και οι γνωριμιες που αποκτας σε αυτους τους χωρους.

με το διγλωσσο δεν διαφωνω καθολου αλλα με την ηλικια εναρξης (προνηπιο-νηπιαγωγειο) εχω καποιους ενδοιασμους. Δεν ειναι φανταζομαι μονο η γλωσσα αλλα και οι γνωριμιες που αποκτας σε αυτους τους χωρους.

θα συμφωνήσω απόλυτα!

fDMup3.png

Τα μυαλά,όπως και τα αλεξίπτωτα,λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά !

κι εγώ διαφωνώ..και βεβαια εξαρτάται από τον κύκλο σου, πού κινείσαι, πώς θελεις να ζήσει το παιδί σου.αν το θέλεις να έχει αντίληψη της πραγματικότητας ή να ζει σε έναν μικρόκοσμο που συνήθως δημιουργούν αυτά τα σχολεία..δεν μιλάω για την εκπαίδευση , αλλά για τα άλλα πχ οι απόφοιτοι κολεγίου, οκ έχουν γνωριμίες..αλλά και έναν σνομπισμό και μια ελιτίστικη άποψη για όλα που αντανακλά στη ζωή τους..κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους, αποτελούν απίστευτη κλίκα..εξαρτάται αν εσύ συμφωνείς με τις επιλογές αυτές που καθορίζουν τη ζωή ενός παιδιού ως ενήλικα..προκειμένου να επωφεληθεί από τις γνωριμίες..

Διαφημίσεις

κι εγώ διαφωνώ..και βεβαια εξαρτάται από τον κύκλο σου, πού κινείσαι, πώς θελεις να ζήσει το παιδί σου.αν το θέλεις να έχει αντίληψη της πραγματικότητας ή να ζει σε έναν μικρόκοσμο που συνήθως δημιουργούν αυτά τα σχολεία..δεν μιλάω για την εκπαίδευση , αλλά για τα άλλα πχ οι απόφοιτοι κολεγίου, οκ έχουν γνωριμίες..αλλά και έναν σνομπισμό και μια ελιτίστικη άποψη για όλα που αντανακλά στη ζωή τους..κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους, αποτελούν απίστευτη κλίκα..εξαρτάται αν εσύ συμφωνείς με τις επιλογές αυτές που καθορίζουν τη ζωή ενός παιδιού ως ενήλικα..προκειμένου να επωφεληθεί από τις γνωριμίες..

πολύ σωστά!

επίσης δε θα ήθελα το παιδί μου να ντρέπεται να καλέσει τους φίλους του στο πάρτυ του επειδή δεν έχουμε πισίνα ή να ντρέπεται να πει ότι πήγαμε διακοπές στο πατρικό του άντρα μου στην Κρήτη κι όχι στη Μύκονο ή στην Ελβετία.

συμφωνώ μαζί σε όλα όσα λέτε....επειδή εχτές είχαμε την ίδια κουβέντα με φιλικό ζευγάρι και μιλούσαμε για τα πανάκριβα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, αυτό που λέγαμε και διαπιστώσαμε είναι ότι στα μεγάλα ιδιωτικά πάνε παιδιά παρουσιαστών, τραγουδιστών, πολιτικών, εφοπλιστών, διπλωματών, τραπεζιτών και όλης της υψηλής κοινωνίας, οπότε τις τιμές δεν τις ρίχνουν γιατί θέλουν να διατηρήσουν το επίπεδο.....για τους υπολοίπους υπάρχουν και τα απλά ιδιωτικά που είναι πιο μικρές οι τιμές τους....

Εννοείται πως σε αυτά τα μεγάλα ιδιωτικά προσφέρουν παραπάνω δραστηριότητες και μάλιστα σε κάποια μιλάνε αγγλικά συνέχεια οι δάσκαλοι στα παιδιά απο το νήπιο...το παιδί μεγαλώνει με αυτή την νοοτροπία και φυσικά δεν έχει ανάγκη μελλοντικά να υιοθετήσει τα ελληνικά πρότυπα ή να ζήσει στα ελληνικά δεδομένα καθώς έχει τα λεφτά του μπαμπά απο πίσω για να ζήσει άνετα και όπου θέλει κάνοντας ότι θέλει! για μένα αυτό είναι πολύ λάθος βέβαια αλλά έτσι είναι!

π.χ. αν μπείτε στο St' Catherine και δείτε στην ενότητα Star of the week θα δείτε να ποζάρουν τα επώνυμα όλων των γνωστών πολιτικών και παρουσιαστριών!!!

Εγω ειμαι απο Θεσσαλονικη και κατι αναλογο θεωρειτε το anatolia school το αμερικανικο κολλεγιο . Δεν μου αρεσει η νοοτροπια αυτων των σχολειων εκτος αμα οντως το παιδι θες για καποιους λογους να παρει ξενη κουλτουρα και νοοτροπια (εχει τελειωσει το συγκεκριμενο σχολειο η ανηψια μου και γνωριζω αρκετα καλα ) , ειμαι απο την αλλη οπαδος των ιδιωτικων σχολειων (Εφοσον βεβαια εχει καποιος τη δυνατοτητα ) και απο τον παιδικο σταθμο . Στελνω τα παιδια μου σε ιδιωτικο και εχει πολυυυυυυυυυυ μεγαλη διαφορα με αλλα σχολεια , το σχολειο σαν σχολειο ειναι χιλιες φορες καλυτερο απο εναν απλο ιδιωτικο παιδικο , περνουνε νοοτροπια σχολειου ετσι και αλλιως . Ο γιος μου φετος τελειωνει τα προνηπια και γνωριζει ηδη να γραφει και διαβαζει αρκετες λεξεις , καθως και εχει υποχρεωση μια φορα τη βδομαδα να διαβαζουμε ενα βιβλιο απο τη δανειστικη και να ζωγραφιζουμε το θεμα που του αρεσε , κατι σαν homework . Μου αρεσει ομως που τα παιδια μαθαινουνε ελληνικη ιστορια , ελληνικες συνηθειες , και κουλτουρα ε μαζι με καποια 3ενοφερτα οπως οι κολοκυθες του χαλουιν .Ετσι και αλλιως αγγλικα κανουνε απο 15 μηνων ως μαθημα οποτε και καποια στιγμη η 2η γλωσσα γινεται βιωμα .Ο πιτσιρικας μου μπορει να καταλαβει ηδη οταν μιλαμε αγγλικα , να σημειωσω οτι λογω αναπτυξιακης διαταραχης στα πλαισια του φασματος αυτισμου , καθως και προβλημα αποσπασης σε οτι δεν τον ενδιεφερε , δυσκολευτικε παρα πολυ στην αρχη ομως οι δασκαλες του καθως και η κοπελα που εχουμε για παραλληλη στιρηξη κανανε πραγμαστικα θαυματα .

Θα συμφωνησω οτι απο ιδιωτικο σε ιδιωτικο εχει μεγαλες διαφορες , δεν ειναι ολα καλα , θελει ψαξιμο και στα ιδιωτικο , ομως σιγουρα σε ενα καλο ιδιωτικο σχολειο τα παιδια μαθαινουνε σαφως πολυ πολυ καλυτερα απο οτι δυστηχως στα δημοσια .

QRyOp2.png

. Στελνω τα παιδια μου σε ιδιωτικο και εχει πολυυυυυυυυυυ μεγαλη διαφορα με αλλα σχολεια , το σχολειο σαν σχολειο ειναι χιλιες φορες καλυτερο απο εναν απλο ιδιωτικο παιδικο , περνουνε νοοτροπια σχολειου ετσι και αλλιως . Ο γιος μου φετος τελειωνει τα προνηπια και γνωριζει ηδη να γραφει και διαβαζει αρκετες λεξεις , καθως και εχει υποχρεωση μια φορα τη βδομαδα να διαβαζουμε ενα βιβλιο απο τη δανειστικη και να ζωγραφιζουμε το θεμα που του αρεσε , κατι σαν homework ..

Aυτο γινοταν απο το 2003 και σε δημοσιο νηπιαγωγειο στο Μενιδι και στα προνηπια και στα νηπια. Νομιζω οτι ειναι υποχρεωτικο!!!

Εκείνοι που στέλνουν τα παιδιά τους σε τέτοια ακριβά σχολεία πιστεύω ότι πρωτίστως ενδιαφέρονται τα παιδιά τους να μπουν σε ένα κύκλο γνωριμιών Α και όχι τόσο για να αποκτήσουν τα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή μόρφωση.Προσωπικά και λεφτά να είχα δε θα έστελνα το παιδί μου σε τέτοιο σχολείο γιατί πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνονται στην Ελληνική πραγματικότητα.

fDMup3.png

Τα μυαλά,όπως και τα αλεξίπτωτα,λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά !

Διαφημίσεις

Το θέμα των διασυνδέσεων που κάνει κανείς στα σχολεία αυτά είναι αρκετά σχετικό. Τι εννοώ; Ας υποθέσουμε ότι μία εύπορη αλλά όχι ζάμπλουτη ελληνική οικογένεια βρίσκει τα 8.000 ευρώ για να στείλει στο νηπιαγωγείο του International School of Athens το παιδάκι της, για να λάβει εκπαίδευση στα αγγλικά και να είναι σε ωραίο περιβάλλον κλπ. Αν τα υπόλοιπα παιδάκια είναι της τάξης του Βαρδινογιάννη και άλλων εφοπλιστών και υπουργών, το πιθανότερο είναι ότι όσο και να προσπαθήσει να κάνει φιλίες το απλό παιδάκι της μέσης ελληνικής οικογένειας με τις καλές προθέσεις δεν θα τα καταφέρει. Κι αυτό γιατί δεν θα φοράει συνέχεια τις μάρκες που φοράνε τα άλλα, δεν θα μπορεί να τα καλέσει στο σπίτι του γιατί δεν θα έχει πισίνα και φιλιππινέζες και γενικώς ένας φάυλος κύκλος. Έχω πολύ φίλη μου που πήγαινε στου Μωραϊτη, η οικογένειά της στερήθηκε πολλά για να την στείλουν εκεί και επειδή δεν έμενε στο Ψυχικό και δεν είχε λεφτά για πέταμα δυσκολεύτηκε πολύ και αυτή και η αδερφή της να κάνουνε φιλίες στο σχολείο αυτό. Συμπερασματικά πιστεύω ότι οι γνωριμίες δεν γίνονται αυτόματα απλά και μόνο επειδή είμαστε συμμαθητές με τον γιο του τάδη εφοπλιστή, αλλά προϋποθέτουν και κάποια "ισοτιμία" οικονομική και ταξική. για αυτό δεν το θεωρώ επαρκές κίνητρο για να στείλει κανείς τα παιδιά του σε ένα τέτοιο σχολείο.

Ωστόσο, εγώ προσωπικά θα το σκεφτόμουνα γιατί θα μου άρεσε το παιδί μου να έχει μια πιο σφαιρική προσέγγιση της γνώσης και όχι τόσο ελληνοκεντρική.

Συγκεκριμένα για το σχολείο St. Catherine's που έχω γνωστό μου είπε ότι τα δίδακτρα είναι γύρω στα 15.000 ευρώ το χρόνο, υπάρχει λίστα αναμονής από Έλληνες και προφανώς η κρίση δεν επηρεάζει τα σχολεία αυτά.

• 1 month later...
Κορίτσια καλησπέρα,

προς το παρόν έχω ένα μωράκι 6 μηνών οπότε είναι ακόμα νωρίς, αλλά σκεφτόμασταν με τον σύζυγο στο μέλλον να το στείλουμε σε ένα αγγλόφωνο ιδιωτικό σχολείο (και για να μάθει καλά αγγλικά αλλά και για να είναι σε ένα διεθνές περιβάλλον). Έκανα μια μικρή έρευνα και βρήκα το International School of Athens, το Saint Cathrine's στη Λυκόβρυση, και το ACS στο Χαλάνδρι. Δεν γνωρίζω κάποιον που να έχει φοιτήσει εκεί, πάντως τα δίδακτρα των συγκεκριμένων σχολείων είναι εκτός ελέγχου. Για να καταλάβετε, το προνήπιο 9-3.00 είναι γύρω στα 8.000 ευρώ το χρόνο!!!!! Αναρωτιέμαι τα σχολεία αυτά τα αξίζουν αυτά τα λεφτά;;; Στο λύκειο πια φτάνουν τα 15.000 ευρώ το χρόνο. Έχετε κάποια εμπειρία ή γνώμη επί του θέματος;;;

Πάντως αναφορικά με το International School Of Athens το ωράριο αν πάρεις το full προγραμμα είναι 7:00 με 19:00 χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. (Άρα αν δουλέυεις μέχρι αργά και δεν έχεις κάποιον να κρατάει το παιδι το μεσημέρι τα χρήματα είναι πάνω κάτω τα ίδια με το να πλήρωνες μια γυναίκα στο σπίτι). Επίσης έχουν πολύ δυνατό πρόγραμμα ελληνικών από το νηπιαγωγείο για όσους θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν ελληνικά. Επίσης στις πιο μεγάλες τάξεις κάνουν ανάλυση ελληνικών κειμένων και λογοτεχνικών βιβλίων.

Τέλος τέτοιου είδους σχολεία στοχεύουν πιο πολύ στην έρευνα και την κριτική παρά στην παπαγαλία και την αποστίθηση των ελληνικών σχολείων.

(Και επίσης φοράνε όλα τα παιδάκια στολές ώστε να είναι όλα ίδια & χωρίς μάρκες)

Δυστυχώς πλέον έτσι όπως είναι το ελληνικό σύστημα & η Ελλάδα, προσπαθείς να δώσεις στο παιδί σου τα καλύτερα εφόδια για το μέλλον του, οπότε αναγκάζεσαι να πληρώσεις το τίμημα, αφού δυστυχώς η δημόσια ελληνική εκπάιδευση δεν τους τα παρέχει.

Προσωπικά θα το έστελνα στο δημόσιο σχολείο, αφού ούτως ή άλλως η ύλη είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου και οι εξετάσεις κοινές και θα μάζευα αυτά τα λεφτά (ας πούμε 15.000 ευρώ το χρόνο επί 12 χρόνια=180.000 ευρώ -ουάου) για να τα δώσω στο παιδί μου όταν γίνει 18 χρονών, για να τα διαθέσει είτε για να αγοράσει δικό του σπίτι είτε για να σπουδάσει στο εξωτερικό σε όποιο τομέα θελήσει...Νομίζω ότι αν οι γονείς μου είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο, θα τρελαινόμουν από χαρά πολύ περισσότερο από το να πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο...Επίσης, ακούμε συνέχεια για Έλληνες φοιτητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό και φοίτησαν σε δημόσιο σχολείο ενώ σπάνια έως ποτέ δεν ακούμε για διακρίσεις παιδιών εφοπλιστών ή τραγουδιστών που να έχουν διακριθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού....Άρα το θέμα δεν είναι τι παιδεία θα λάβουν τα χρόνια του σχολείου (αφού ξαναλέω η ύλη είναι κοινή) και που ούτως ή άλλως μπορείς να υποστηρίξεις το παιδί με πολύ δυνατά ιδιαίτερα αλλά μετά, στο τι σχολή θα διαλέξουν είτε εδώ είτε στο εξωτερικό...

Επιπλέον, ενέχει πάντα ο κίνδυνος το παιδί σου να ''μην παίρνει'' τα γράμματα και αυτό φαίνεται κυρίως μετά το Δημοτικό, στο Γυμνάσιο που δυσκολεύουν τα μαθήματα και τότε θα τα κλαις τα λεφτά σου...Μπορεί ας πούμε να έχεις γεννήσει καλλιτέχνη, που το σχολείο δεν του λέει τίποτα, αλλά που αργότερα μπορείς να το ''χρηματοδοτήσεις'' για να κάνει την τέχνη του που λένε και να τη σπουδάσει στα σημαντικότερα ιδρύματα του εξωτερικού...

Και μην ξεχνάς πως οι βαθμοί στα ιδιωτικά συνήθως δεν είναι αξιοκρατικοί, επειδή πληρώνεις και ο πελάτης πρέπει να μένει ευχαριστημένος. Και φτάνει μια μέρα που το παιδί σου πατώνει στις Πανελλήνιες και σου λένε ότι ήταν από το άγχος, το παιδί ήταν άριστος μαθητής, συμβαίνουν αυτά...

Πολύ αργά για να είναι εγκαίρως, αλλά πολύ νωρίς για να είναι αδύνατον!

Ήξερα κι εγώ ένα παιδάκι στην Ελλάδα που πήγαινε σε ένα από αυτά τα σχολεία, ο βασικός μου προβληματισμός ήταν ότι τα ελληνικά διδάσκονταν ως δεύτερη γλώσσα και δεν δινόταν και ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Οπότε είχαν βρει τη λύση να του κάνει μαθήματα γλώσσας η συνταξιούχος δασκάλα γιαγιά του τα καλοκαίρια.

Αν το παιδί έχει κάποια σχέση με εξωτερικό,για μένα τότε ναι, έχει νόημα να μάθει από τώρα την κουλτούρα της άλλης χώρας. Αλλά για μέσο Ελληνάκι που δεν έχει καμία σχέση με την Αγγλία π.χ., δεν καταλαβαίνω σε τι θα του χρησιμεύσει να περνάει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του σε μια κουλτούρα διαφορετική από αυτή της ευρύτερης οικογένειας και της κοινωνίας του. Το περιβάλλον δεν είναι τόσο διεθνές, με την έννοια ότι εκπροσωπούνται πολλές διαφορετικές χώρες, θρησκείες κλπ, αλλά κυρίως βρετανικό/ αμερικανικό.

Άλλωστε, αν απώτερος σκοπός σας είναι να πάει απλά να σπουδάσει στο εξωτερικό, μπορεί να πάει σε ένα απλό ιδιωτικό που να κάνει το international baccalaureat ή και σε ένα καλό δημόσιο ακόμη. Δεν είναι όμως απαραίτητο να πάει σε "ξένο" σχολείο κατά την άποψή μου.

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Προσωπικά θα το έστελνα στο δημόσιο σχολείο, αφού ούτως ή άλλως η ύλη είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου και οι εξετάσεις κοινές και θα μάζευα αυτά τα λεφτά (ας πούμε 15.000 ευρώ το χρόνο επί 12 χρόνια=180.000 ευρώ -ουάου) για να τα δώσω στο παιδί μου όταν γίνει 18 χρονών, για να τα διαθέσει είτε για να αγοράσει δικό του σπίτι είτε για να σπουδάσει στο εξωτερικό σε όποιο τομέα θελήσει...Νομίζω ότι αν οι γονείς μου είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο, θα τρελαινόμουν από χαρά πολύ περισσότερο από το να πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο...Επίσης, ακούμε συνέχεια για Έλληνες φοιτητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό και φοίτησαν σε δημόσιο σχολείο ενώ σπάνια έως ποτέ δεν ακούμε για διακρίσεις παιδιών εφοπλιστών ή τραγουδιστών που να έχουν διακριθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού....Άρα το θέμα δεν είναι τι παιδεία θα λάβουν τα χρόνια του σχολείου (αφού ξαναλέω η ύλη είναι κοινή) και που ούτως ή άλλως μπορείς να υποστηρίξεις το παιδί με πολύ δυνατά ιδιαίτερα αλλά μετά, στο τι σχολή θα διαλέξουν είτε εδώ είτε στο εξωτερικό...

Επιπλέον, ενέχει πάντα ο κίνδυνος το παιδί σου να ''μην παίρνει'' τα γράμματα και αυτό φαίνεται κυρίως μετά το Δημοτικό, στο Γυμνάσιο που δυσκολεύουν τα μαθήματα και τότε θα τα κλαις τα λεφτά σου...Μπορεί ας πούμε να έχεις γεννήσει καλλιτέχνη, που το σχολείο δεν του λέει τίποτα, αλλά που αργότερα μπορείς να το ''χρηματοδοτήσεις'' για να κάνει την τέχνη του που λένε και να τη σπουδάσει στα σημαντικότερα ιδρύματα του εξωτερικού...

Και μην ξεχνάς πως οι βαθμοί στα ιδιωτικά συνήθως δεν είναι αξιοκρατικοί, επειδή πληρώνεις και ο πελάτης πρέπει να μένει ευχαριστημένος. Και φτάνει μια μέρα που το παιδί σου πατώνει στις Πανελλήνιες και σου λένε ότι ήταν από το άγχος, το παιδί ήταν άριστος μαθητής, συμβαίνουν αυτά...

Η ύλη δεν είναι κοινή, τα σχολεία αυτά διδάσκουν τη γλώσσα της χώρας του και τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη γλώσσα. Είναι σχολεία που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου παιδείας της Ελλάδας αλλά της αντίστοιχης χώρας που εκπροσωπούν.

Από την άλλη η αλήθεια είναι ότι έχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις και πολύ πλούσιο πρόγραμμα σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οπότε καλλιεργούνται πολλές δεξιότητες των παιδιών, πέρα από τα μαθήματα.

Επίσης, σχεδόν κανένα από τα παιδιά αυτά δεν δίνει Πανελλήνιες, οπότε ποσώς τους απασχολούν οι βαθμοί, τα περισσότερα πάνε είτε για A-levels, είτε για SATs είτε για International Baccalaureat, δλδ πάνε απευθείας για σπουδές στο εξωτερικό.

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

...το full προγραμμα είναι 7:00 με 19:00....

:shock:

12ωρο δηλαδή!! :shock:

πω...πωωω.......

Και το παιδί γιατί επιστρέφει σπίτι... μόνο για ύπνο;; :confused:

Δηλαδή... αν υπολογίσεις και διαδρομές με λεωφορία για επιστροφή... θα φεύγει από τις 6:00 το πρωί και θα επιστρέφει 8:00 το βράδυ. Ειδικά το χειμώνα... νύχτα θα φεύγει, νύχτα θα έρχεται!

Έστω πως είχα τέτοια οικονομική άνεση να στείλω τα παιδιά μου σε ένα τέτοιο σχολείο. Εγώ πότε θα τα βλέπω, το σαββατοκύριακο και τις αργείες;;:-(

Φαντάζομαι πως για να παρέχει το σχολείο τέτοιο πρόγραμμα, θα υπάρχει και κόσμος που θα κάνει χρήση αυτών των υπηρεσιών.

:confused:

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Η ύλη δεν είναι κοινή, τα σχολεία αυτά διδάσκουν τη γλώσσα της χώρας του και τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη γλώσσα. Είναι σχολεία που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου παιδείας της Ελλάδας αλλά της αντίστοιχης χώρας που εκπροσωπούν.

Από την άλλη η αλήθεια είναι ότι έχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις και πολύ πλούσιο πρόγραμμα σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οπότε καλλιεργούνται πολλές δεξιότητες των παιδιών, πέρα από τα μαθήματα.

Επίσης, σχεδόν κανένα από τα παιδιά αυτά δεν δίνει Πανελλήνιες, οπότε ποσώς τους απασχολούν οι βαθμοί, τα περισσότερα πάνε είτε για A-levels, είτε για SATs είτε για International Baccalaureat, δλδ πάνε απευθείας για σπουδές στο εξωτερικό.

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου, μιλούσα για τα ιδιωτικά γενικότερα. Όσον αφορά τα συγκεκριμένα που έχουν να κάνουν κυρίως με την βρετανική κουλτούρα θα συμφωνήσω με το προηγούμενο μήνυμα σου.

Να σου πω την αλήθεια οι εγκαταστάσεις δεν με εντυπωσιάζουν τόσο, καλύτερα ένα παιδί να ανακαλύψει τα ταλέντα του εκτός σχολείου, και να κάνει και άλλους φίλους εκτός σχολείου. Για φαντάσου ένα παιδί που δεν τα πάει καλά με τους συμμαθητές του για χ λόγους, να τους τρώει στη μάπα και στο μπάσκετ ας πούμε. Αυτό το παιδί θα είναι δυστυχισμένο.

Πολύ αργά για να είναι εγκαίρως, αλλά πολύ νωρίς για να είναι αδύνατον!

χριστινακι παντα συμφωνουμε.το παραδειγμα που ειπες ειμαι εγω!τσαμπα τα λεφτα!με τις τεχνες ηθελα να ασχοληθω ετσι κ αλλιως.παντως η θεματοθετρια για να μπηκε στον κοπο να ασχοληθει με αυτα τα σχολεια παει να πει οτι δεν υπαρχει θεμα οικονομικο εκτος αν τα κοιταει ολα.παιδι του ιδιωτικου σας προτεινω να στελνετε τα παιδια σας στα δημοσια σχολεια κ να κρατατε τα λεφτα για τις σπουδες τους.οτι καλυτερο

NRNSp2.pngsMstp2.png

πχ οι απόφοιτοι κολεγίου, οκ έχουν γνωριμίες..αλλά και έναν σνομπισμό και μια ελιτίστικη άποψη για όλα που αντανακλά στη ζωή τους..κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους, αποτελούν απίστευτη κλίκα..

Αχ, επιτέλους. Αρκετά με τα στερεότυπα! Δεν είναι ακριβές αυτό που λες. Εγώ είμαι από επαρχία, παντρεύτηκα απόφοιτο του κολλεγίου (ναι, καταδέχτηκε και γύρισε και με κοίταξε), με όλον τον κόσμο κάνουμε παρέα και οι φίλοι του από το κολλέγιο είναι σοβαροί οικογενειάρχες, εργάζονται για να ζουν, αγαπούν το σχολείο τους, όπως όλοι αγαπάμε το δικό μας. Τώρα αν βρεθεί μπροστά τους κάποιος απόφοιτος του ίδιου σχολείου θα τον βοηθήσουν όσο μπορούν, όπως θα βοηθήσω κι εγώ αν δω κάποιο παιδί που έχει τελειώσει το μακρυνό ακριτικό μου σχολείο......

Επίσης μίας που ξαναμπήκα στο θέμα, να πω ότι θεωρώ ότι αν πρέπει κάπου να επενδύσεις χρήματα στη μόρφωση του παιδιού σου, αυτό είναι το δημοτικό. Εκεί αποκτά τις πιο χρήσιμες γνώσεις, μαθαίνει πράγματα που δεν θα τα ξαναακούσει στη ζωή του και κυρίως εκεί αποκτά τη αγάπη του για τη γνώση.

Δεδομένου ότι το θέμα ιδιωτικό / δημόσιο έχει συζητηθεί πάμπολλες φορές (και ακρη δεν βγάλαμε :-P:razz:), θελω απλώς να υπερθεματίσω στη θέση της kyra.

Πιστεύω ότι εάν έχω να επιλέξω να επενδύσω οικονομικά στο δημοτικό σχολείο ή στο πανεπιστήμιο θα επιλέξω να επενδύσω στο δημοτικό. Θεωρώ προτιμότερο ένα πολύ καλό δημοτικό και ένα μέτριο πανεπιστήμιο παρά το αντίθετο. (Καλά, θα τα προτιμούσα όλα πολύ καλά, αλλά κάνω απλώς μία σύγκριση).