Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

SOS: Προλαβαίνω να μαζέψω τα γεύματα;

iro

Recommended Posts

Γεια σας από μένα!

Βρίσκομαι σε διακοπές - στο lobby του ξενοδοχείου αυτή τη στιγμή - και αναζητώ εναγωνίως τη βοήθεια σας:

Στις 15/8 επιστρέφω Αθήνα και στις 22 θα πρέπει να φύγω χωρίς το μωρό για 3 μέρες (φεύγω 22 το μεσημέρι και επιστρέφω 24 το βράδυ). Με τον αποκλειστικό θηλασμό εξακολουθούμε να πηγαίνουμε πολύ καλά, οπότε θέλω να σας ρωτήσω αν μέσα στις 6 μέρες που θα μείνω Αθήνα θα προλάβω να αντλήσω και να αποθηκεύσω όλα τα γεύματα που απαιτούνται.

Έχω το swing της medela και όποτε χρειάστηκε να αντλήσω, δεν είχα πρόβλημα.

Εχω ψιλοαγχωθεί: 3 μέρες επί 8 γεύματα, μιλάμε για 24 περίπου σακουλάκια :shock: Θα τα καταφέρω; Υπάρχει κατι που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μου για να με διαφωτίσετε; Κάθε πότε να αντλώ; Υπάρχει κίνδυνος να πάθω υπερπαραγωγή από τις τόσες συσσσωρευμένες αντλήσεις;

Μέχρι στιγμής δεν έχω αγοράσει καν ξένο γάλα, αλλά αναρωτιέμαι μήπως ενόψει του 3μερου χρειαστεί να υπάρχει στο σπίτι. Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να το πιει, δεν θέλω να ρισκάρω το θηλασμό. Αν έπρεπε πάντως να έχω, ποιό να αγοράσω; Έχω μεσάνυχτα..

Θα μπω πάλι σε 1-2 μέρες στο φόρουμ για να δω τι με συμβουλεύετε.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλές διακοπές σε όλους μας.

Φιλιά,

Ηρώ

ΥΓ: Η μπέμπα έχει γίνει το "φραντζολίδι" του ξενοδοχείου :D:D:D Απίστευτος ο θηλασμός!

«Το μυστικό της Επιτυχίας: Να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις το ηθικό σου..»

Διαφημίσεις

Ηρω, μπορεις να αρχισεις να αντλεις απο τώρα? σε 6 μέρες να μαζεψεις 24 γευματα επιπλέον πολύ δεν ειναι;;; :roll:

αν αρχισεις να μαζευεις απο τώρα, νομιζω δεν θα χρειαστεις ξένο γάλα. Εαν για καποιο λογο πάντως χρειαστεις γάλα στο σπιτι, να ρωτήσεις τον παιδιατρο ποιο να πάρεις, οχι μέσω forum! Να εχιες υποψη οτι ισως να της δημιουργήσει καποια αλεργία (πολλά μωρά έχουν καποια δυσανεξια στο αγελαδινο) , καλο θα ειναι να μην το δοκιμασει πρώτη φορά οταν θα λειπεις απο το σπιτι!

Ηρω μου γειααααααααααα!!!Μην αγχωνεσαι!!

Χαιρομαι που τα πατε τοσο καλα με τον θηλασμο,μπραβο σας!!

Λοιπον,θα μαζεψεις οσο γαλα προλαβεις!Δεν ειναι 3 μερες αλλά 2 μιση.θα την θηλασεις πριν φυγεις και μολις γυρισεις,ετσι;

Την εχεις ξαναφησει;Ξερεις ποσα γραμμαρια τρωει;Παιρνει το μπουκαλι;

Υπολογιζω κανενα λιτρο το 24ωρο,στο περιπου θα χρειαζεται.Δεν εχεις καθολου τραπεζα στην καταψυξη;Θυμαμαι οτι ρωτουσες για το θηλαστρο πως δουλευει,γι αυτο σε ρωταω!Τα σακουλακια γεματα τα εννοεις;Δηλαδη 150 το καθενα;Οπως και να χει,θα μαζεψεις οσο μπορεσεις.Απο υπερπαραγωγη δεν κινδυνευεις για 3 μερες που θα "γκαζωσεις"λιγακι τις αντλησεις,μην ανησυχεις.

Μην αγχωνεσαι,και να πιει κανα 2 μπουκαλια ξενο δεν χαλασε ο κοσμος.Επισης ολα τα ξενα ιδια ειναι πανω κατω,ο παιδιατρος θα σου συστησει αυτο απο το οποιο "τα παιρνει".Αυτο θα το καταλαβετε(Eve)γιατι αν ρωτησουμε τωρα 5 διαφορετικους παιδιατρους, τι ξενο γαλα να πιει ενα μωρο 3 μηνων που ως τωρα ειναι απολυτως υγιες και θηλαζει και αναπτυσσεται φυσιολογικα,θα παρουμε ΣΙΓΟΥΡΑ 5 διαφορετικες απαντησεις.Τα εχω τσεκαρει αυτα τα θεματα,ο καθε γιατρος λεει τα δικα του. :?

Eve, δεν καταλαβα,γιατι να εχει αλλεργια το μωρο; :shock: Δηλαδη θα παει να παρει υποαλλεργικο γαλα ετσι χωρις λογο;Εξαλλου αν ειχε αλλεργια θα την εκδηλωνε πολυ πιθανον και με τον θηλασμο,καθως η Ηρω σιγουρα καταναλωνει αγελαδινα προιοντα.

Ηρω καλη συνεχεια στις διακοπουλες σας...ζηλευω πολυ....!!!

Αν το μωρο κοιμάται μεγάλα διαστήματα το βράδυ, 4-5 ώρες, μπορείς να βγάλεις αρκετό γάλα τότε. Κυρίως γιατι το βράδυ μεταξύ 1-5 το πρωί η παραγωγή προλακτίνης είναι μεγαλύτερη.

Βγάζε μετά από κάθε γεύμα, και αν κάνει πάνω απο δύο ώρες να φάει, βγάλε λίγο και ενδιάμεσα.

Ένα θήλαστρο διπλής άντλησης, θα σε βοηθήσει περισσότερο. Θα χρειαστεί να αντλείς και όσο θα λείπεις για να μη μειωθεί η παραγωγή σου, και να μην πάθεις και μαστίτιδα.

Είναι πιθανό να αυξηθεί η παραγωγή σου απ'τις πολλές αντλήσεις, αλλά νομίζω οτι θα έρθει στα ίδια όταν τις μειώσεις.

Για 2.5 μέρες, 2.5 λίτρα είναι υπέραρκετά. Αν καταφέρεις να βγάλεις τόσο, δε χρειάζεται ξένο.

Καλό ταξίδι, και καλή επιτυχία (με τις αντλήσεις). :wink:

Eve, δεν καταλαβα,γιατι να εχει αλλεργια το μωρο; :shock: Δηλαδη θα παει να παρει υποαλλεργικο γαλα ετσι χωρις λογο;Εξαλλου αν ειχε αλλεργια θα την εκδηλωνε πολυ πιθανον και με τον θηλασμο,καθως η Ηρω σιγουρα καταναλωνει αγελαδινα προιοντα.

γνωριζω πολλά μωράκια που δεν ειχαν κανενα προβλημα με το μητρικο (παρα την καταναλωση αγελαδινών απο τη μαμα) με το που πηραν ξένο εμφάνισαν αλεργια και χρειαστηκε αλλαγή της μαρκας. Συγκεκριμένα μωράκι που 5 μηνών αρχισε ξένο (almiron) το πηγαν στο νοσοκομειο μετα το 3ο μπουκαλι. Οι ισορροπιες στις ηλικιες αυτες ειναι καμια φορά λεπτες και ευαισθητες. Αυτο που λεω λοιπον, ειναι οτι οταν μιλάμε για τη διατροφή ενος βρέφους 2-3 μηνών καλο ειναι οι οποιες συμβουλές για ξένο γάλα να έρχονται απο γιατρο, εστω και αν ολοι οι γιατροι εχουν αλλη γνωμη (και ισως αλλα συμφέροντα).

Διαφημίσεις

γνωριζω πολλά μωράκια που δεν ειχαν κανενα προβλημα με το μητρικο (παρα την καταναλωση αγελαδινών απο τη μαμα) με το που πηραν ξένο εμφάνισαν αλεργια και χρειαστηκε αλλαγή της μαρκας. Συγκεκριμένα μωράκι που 5 μηνών αρχισε ξένο (almiron) το πηγαν στο νοσοκομειο μετα το 3ο μπουκαλι. Οι ισορροπιες στις ηλικιες αυτες ειναι καμια φορά λεπτες και ευαισθητες. Αυτο που λεω λοιπον, ειναι οτι οταν μιλάμε για τη διατροφή ενος βρέφους 2-3 μηνών καλο ειναι οι οποιες συμβουλές για ξένο γάλα να έρχονται απο γιατρο, εστω και αν ολοι οι γιατροι εχουν αλλη γνωμη (και ισως αλλα συμφέροντα).

Νομίζω, οτι όπως και με κάθε καινουργια τροφή που δίνουμε, έτσι και με το αγελαδινό γάλα, πρέπει να ξεκινάμε λίγο λίγο. Καλό είναι αν χρειαστεί να δώσεις ξένο, να μη δώσεις αμέσως ολόκληρο μπουκάλι. Την πρώτη φορά θα έδινα μόνο 30μλ, και θα παρακολουθουσα το μωρό για αντιδράσεις. Αυτό βέβαια είναι η δική μου γνωμη, χωρίς να έχω ρωτήσει γιατρό. Απλά προσωπικά μου φαίνεται λογικό.

Σας ευχαριστώ τόσο πολύ για τη βοήθειά σας :)

Λοιπόν, για να διευκρινίσω μερικά σημεία ώστε να βοηθήσω λίγο με τα δεδομένα μου:

Η μπέμπα παίρνει χωρίς πρόβλημα το μπουκάλι, όσες φορές χρειάστηκε να της δώσει κάποιος άλλος το γάλα μου.

Όντως, κάθε σακουλάκι είναι στα 150ml και την κρατάει για περίπου 3 ώρες. Τις νύχτες κάνει γύρω στις 6 ώρες συνεχόμενου ύπνου, αλλά επειδή θα λείπω φοβάμαι οτι θα ξυπνάει συχνότερα - γι' αυτό και υπολογίζω γύρω στα 8 σακουλάκια το 24ωρο.

Θα φύγω Παρασκευή μεσημέρι και επιστρέφω Κυριακή απόγευμα - οπότε, ναι μάλλον μιλάμε για 2μιση μέρες, και ναι, θα τη θηλάσω πριν φύγω και αμέσως μόλις γυρίσω.

Και μένα μου ακούγονται πολλά τα σακουλάκια που πρέπει να αντλήσω αλλά φοβάμαι πολύ το ενδεχόμενο να πάρει ξένο, μήπως μετά έχουμε πρόβλημα με το θηλασμό: όμως, αν οι εμπειρίες σας είναι καθησυχαστικές στο θέμα αυτό, τότε μπορεί και να το δοκιμάσουμε.

Εδώ που βρίσκομαι, δεν μπορώ να αντλήσω: έχω το θηλαστρο, αλλά δεν έχω τρόπο να μεταφέρω στην Αθήνα το γάλα που θα έχω μαζέψει. Γι' αυτό και δεν ξεκινάω από τώρα :(

Επίσης: όταν θα λείπω, κάθε πότε θα πρέπει να αντλώ; Κάθε 3ωρο ή μόνο όταν νιώθω το στήθος μου βαρύ;

Καλή δύναμη σε όλες σας και πολλά φιλιά στα μικρά σας.

Θα τα ξαναπούμε.

Ηρώ

«Το μυστικό της Επιτυχίας: Να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις το ηθικό σου..»

Θα συνιστούσα να μη βάζεις σε κάθε σακουλάκι παραπάνω απο 60-90 μλ, γιατί όταν ξεπαγώσει, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, κι αν δεν το πιει, είναι για πέταμα.

Όταν θα λείπεις, καλό είναι να αντλείς κάθε 3 ώρες, για να μη μειωθεί η παραγωγή σου.

Κορίτσια ζορίζομαι πολύ.. :(

Από Πέμπτη βράδυ μέχρι αυτή τη στιγμή, έχω μαζέψει 7 σακουλάκια medela μέχρι πολύ πιο πάνω από την ένδειξη των 150 ml (άρα κάτι περισσότερο από 1100ml). Μου είναι αδύνατο να βγάζω πάνω από 2,5 σακουλάκια την ημέρα: νιώθω το στήθος μου να έχει στραγγίσει με τις απανωτές αντλήσεις και τον παράλληλο αποκλειστικό θηλασμό - ευτυχώς η μπέμπα τρώει κανονικά, δεν δείχνει να πεινάει καθόλου.

Αναρωτιέμαι πως θα καταφέρω να αντλήσω ακόμα 1500ml μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι... Αν πάρω μαγιά μπύρας; Θα προλάβει να αυξήσει την παραγωγή μέχρι τότε ή θα κάνει ζημιά;

Αντλώ 3 με 4 φορές το 24ωρο για πάνω από 1 ώρα την κάθε φορά - δεν προλαβαίνω να κάνω κάτι άλλο.

Καμιά συμβουλή;

Πολύ σας ευχαριστώ.

Ηρώ

καλησπερα Ηρω...γιατι βαζεις πανω απο 150ml στο καθε σακουλακι?δεν ειναι πολυ?δεν ειναι καλυτερο να εχεις για καθε γευμα ενα σακουλακι 100 κ ενα 50?ετσι αν χορτασει με τα 100 δε πετας τα 50 :wink: ενω αν δε χορτασει δινουν κ τα υπολοιπα :D

Διαφημίσεις

Ελένη μου, μέχρι στιγμής η μπέμπα έχει καταναλώσει πάνω από 10 γεύματα με μπιμπερό - της τα έχει δώσει η μαμά μου.

Όλα ήταν εντελώς γεμάτα σακουλάκια, πάνω από 150 μλ, και τα έτρωγε όλα μέχρι τελευταίας σταγόνας. Μάλιστα, η μητέρα μου είχε πει οτι "ακόμα και άλλο να είχε το μπιμπερό, θα το έπινε".

Σκέφτηκα λοιπόν οτι θα ήταν ριψοκίνδυνο να μικρύνω τώρα τα γεύματα - που ούτως ή άλλως είναι και μεγαλύτερο μωρό -. Ποτέ δεν έχω πετάξει ούτε σταγόνα από γάλα, οπότε γι' αυτό αποθηκεύω μεγάλα γεύματα.

ΥΓ: Ο άντρας μου λέει να σας ρωτήσω αν υπάρχει κίνδυνος από τις τόσες πολλές αντλήσεις. Υπάρχει;

Ελένη μου, μέχρι στιγμής η μπέμπα έχει καταναλώσει πάνω από 10 γεύματα με μπιμπερό - της τα έχει δώσει η μαμά μου.

Όλα ήταν εντελώς γεμάτα σακουλάκια, πάνω από 150 μλ, και τα έτρωγε όλα μέχρι τελευταίας σταγόνας. Μάλιστα, η μητέρα μου είχε πει οτι "ακόμα και άλλο να είχε το μπιμπερό, θα το έπινε".

Σκέφτηκα λοιπόν οτι θα ήταν ριψοκίνδυνο να μικρύνω τώρα τα γεύματα - που ούτως ή άλλως είναι και μεγαλύτερο μωρό -. Ποτέ δεν έχω πετάξει ούτε σταγόνα από γάλα, οπότε γι' αυτό αποθηκεύω μεγάλα γεύματα.

ΥΓ: Ο άντρας μου λέει να σας ρωτήσω αν υπάρχει κίνδυνος από τις τόσες πολλές αντλήσεις. Υπάρχει;

Ηρω μου,κανενας κινδυνος απολυτως!Εχω υπολογισει οτι πρεπει να εχω κανει πανω απο 1000 αντλησεις ως τωρα!

Ισως αυξηθει λιγο η παραγωγη σου αλλά θα ρυθμιστει μετα αμεσως,οποτε μην ανησυχεις!

Ευχαριστώ για τα καθησυχαστικά σου λόγια frene μου..

Τι λέτε όμως τελικά; Να πάρω ή όχι μαγιά μπύρας; Και αν ναι, θα προλάβει να δράσει μέχρι την Παρασκευή που φέυγω;

δε νομιζω να προλαβει.. :? στις τεσσερις μερες νομιζω βλεπεις ουσιαστικη διαφορα..το θεμα ειναι..θες αν το αυξησεις?κ τι θα κανεις αν εχεις υπερπαραγωγη τις μερες που θα λειπεις?

Διαφημίσεις

Σωστό και αυτό...

Άρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο... :(

εχεις δοκιμασει να αντλησεις το πρωι?λενε οτι ειναι η καλυτερη ωρα...αν εχεις καθε πρωι σιγουρα απο 120ml-150ml τη μερα μεχρι την παρασκευη εχεις αμεσως αμεσως 600ml ... αντλοντας κ κατα τη διαρκεια της ημερας καμια ωρα μετα το θηλασμο νομιζω οτι θα προλαβεις....θα σου πουν κ οι αλλες κοπελεσ

Τα πάντα έχω δοκιμάσει ελένη μου... Και πρωί, και 1 με 5 τη νύχτα που παρατηρείται αύξηση της προλακτίνης - εδώ και 2 μέρες κάθε άντληση κρατάει minimum 1 ώρα και δεν ξεπερνάει τα 80ml. Αναγκάζομαι να αντλώ όλο και πιο συχνά για να καλύψω την απαραίτητη ποσότητα.

Προσπαθώ τόσο πολύ.. :( - νιώθω εξαντλημένη.

Και πάλι σ'ευχαριστώ για τη συμπαράσταση.

κοιταξε ουτε εγω θα ηθελα το παιδι να παρει ενα μπουκαλι γαλα ξενο αλλα δεν ειναι κ η καταστροφη του κοσμου!!ολα θα πανε καλα..κ αν δε προλαβεις να μαζεψεις ενα δυο γευματα δε χαθηκε κ ο κοσμος!

απλα ,κ δε ξερω σε καμια περιπτωση αν εχω δικιο...! καλο ισως ειναι αν παρει δυο μπουκαλια ξενο γαλα να μην ειναι μαζεμενα γευματα....δλδ μη παρει ξενο στις 12 κ μετα παλι ξενο στις 3 αλλα την επομενη μερα...δεν ηρθε κ το τελος του κοσμου!απλα να ρωτησεις παραπανω για το πως θα διατηρησεις τη γαλουχια σου στα σωστα επιπεδα οσο θα λειπεις..νομιζω πρεπει να κανεις οσες αντλησεις οσα τα γευματα του μωρου...

Τα πάντα έχω δοκιμάσει ελένη μου... Και πρωί, και 1 με 5 τη νύχτα που παρατηρείται αύξηση της προλακτίνης - εδώ και 2 μέρες κάθε άντληση κρατάει minimum 1 ώρα και δεν ξεπερνάει τα 80ml. Αναγκάζομαι να αντλώ όλο και πιο συχνά για να καλύψω την απαραίτητη ποσότητα.

Προσπαθώ τόσο πολύ.. :( - νιώθω εξαντλημένη.

Και πάλι σ'ευχαριστώ για τη συμπαράσταση.

Ιρώ ήδη αντλείς πολύ γάλα, δεν είναι δυνατό να αντλήσεις περισσότερο. Κανονικά σε μία μέρα μπορείς να αντλήσεις ένα παραπανίσιο γεύμα για το μωρό, άντε να αντλήσεις 2. Το περισσότερο θα σε κουράσει χωρίς νόημα. Η μαγιά της μπύρας δεν μπορεί να σε βοηθήσει για να αυξήσεις την παραγωγή σε τόσο μικρό διάστημα.

Διάβασα παραπάνω ότι φοβάσαι το ξένο γάλα μη βάλει σε κίνδυνο το θηλασμό. Το ξένο γάλα δεν βάζει σε κίνδυνο το θηλασμό. Η γεύση του δεν είναι καλύτερη ούτε πρόκειται να το προτιμήσει το μωρό. Η απουσία σου ίσως βάλει σε κίνδυνο το θηλασμό, μπορεί το μωρό να αρνηθεί να θηλάσει όταν επιστρέψεις. Το πιθανότερο είναι να μην αρνηθεί ή να αρνηθεί προσορινά, αλλά μπορεί η άρνηση να μην είναι προσορινή.

Αγλαΐα καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.

Η κατάσταση μη προσωρινής άρνησης που περιγράφεις - έστω και σαν ένα μικρό ενδεχόμενο - με στεναχωρεί πολύ :( και γι' αυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι πολύ σημαντικό:

Στην περίπτωση που προκύψει κάτι τέτοιο, πρόκειται για κάτι που μπορώ να το διαχειριστώ με κάποιο τρόπο ή οδηγούμαστε μοιραία σε αποθηλασμό;

Θα περιμένω τη γνώμη σου.

Στην περίπτωση που προκύψει κάτι τέτοιο, πρόκειται για κάτι που μπορώ να το διαχειριστώ με κάποιο τρόπο ή οδηγούμαστε μοιραία σε αποθηλασμό;

Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημά σου... Εξαρτάται από το παιδί και από τον τρόπο που θα αντιδράσει. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι διαθέσιμη και να επιμένεις.

Ελένη μόλις τώρα κατάφερα να αντλήσω με τον τρόπο που μου πρότεινες - ταυτόχρονη άντληση με θηλασμό. Μάζεψα 110ml σε 65 λεπτά, όχι και πολύ μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές... :(

Νομίζω πάντως οτι η αιτία είναι καθαρά ψυχολογική: όσες φορές στο παρελθόν είχα αντλήσει χωρίς να έχω κανέναν ιδιαίτερο λόγο, συγκέντρωνα 160 - 170 ml σε περίπου 20 λεπτά :shock:

Τώρα επειδή επείγομαι, φαίνεται οτι ο εγκέφαλος αντιδρά αρνητικά και παρέχει γάλα με το σταγονόμετρο - στην κυριολεξία.

Απ' ότι φαίνεται θα σηκώσω ένα διπλό ρίσκο: όχι μόνο το ξένο συμπλήρωμα αλλά και την πιθανότητα να αντιδράσει το μωρό αρνητικά όταν επιστρέψω. Θα προσπαθήσω να είμαι αισιόδοξη σχετικά με το δεύτερο σκέλος του φόβου μου, και για το πρώτο θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:

Πώς να δώσει η μητέρα μου το ξένο γάλα; Όταν θα έχουν τελειώσει όλα τα σακουλάκια ή εναλλάξ με το μητρικό; Τί είναι πιο σωστό;

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχω συγκεντρώσει γύρω στα 1450ml: φεύγω Παρασκευή μεσημέρι αφού θηλάσω το μωρό και επιστρέφω Κυριακή απόγευμα - άρα έχω πλήρη κάλυψη μέχρι Σάββατο απόγευμα, ενώ υπολογίζω οτι μέχρι την Παρασκευή θα έχω μαζέψει ακόμα 4 με 5 σακουλάκια των 150ml. Τι μπορείτε να με συμβουλεύσετε;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ηρώ, το μηχανοκίνητο θηλαστικό :wink:

Ηρω μου ρθε μια ιδεα αλλά δεν ξερω κατα ποσο θα ειναι εφικτη, γιατι δεν παιρνεις μαζι σου το μωρο και την μαμα σου(αυτη δεν θα το κρατησει; )και να το θηλαζεις εκει και να το προσεχει η μαμα σου;

Επισης θελω να σου πω οτι κι εγω μετα τους 3 μηνες βγαζω σε πολυ περισσοτερη ωρα γαλα.Στην αρχη σε 10 το πολυ 15 λεπτα ειχα τελιωσει,τωρα καθομαι πολυ παραπανω,εχει μαλλον σχεση με την εδραιωση της γαλουχιας.Καλυτερα,νομιζω, παντως να δωσει η μαμα σου το μητρικο και αφου τελιωσει βλεπετε...