Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω σε ποια ηλικία τα παιδιά κατακτούνε το ξ και προφέρουν σωστά 2-3 σύμφωνα μαζί.

Η μικρή μου κόρη (3ετών και 5 μηνών). Μιλάει κανονικά λέει τα πάντα φτιάχνει προτάσεις και μπορεί να πει απ' έξω τραγουδάκια και να διηγηθεί μια ιστορία.

Ενώ λέει κανονικά το Σ ανάμεσα σε φωνήεντα και γενικά έχει καλή προφορά σε όλα τα άλλα δύσκολα σύμφωνα όπως το ρ, (το Ψ δεν το έχω προσέξει... ) προφέρει το Σ όταν είναι δίπλα σε άλλα σύμφωνα και επίσης προφέρει λάθος το Ξ.

Παράδειγμα:

Το Ξ το λέει ΦΤΣ (πχ τη λέξη ΞΕΡΩ την προφέρε ΦΤΣΕΡΩ) και μετά από αυτό άρχισε να προφέρει λάθος και λέξεις όπως ΣΠΙΤΙ που το λέει ΦΠΙΤΙ. (Έχω την αίσθηση ότι πιο μικρή έλεγε καθαρά τη λέξη ΣΠΙΤΙ αλλά ξαφνικά το γύρισε σε ΦΠΙΤΙ).

Δεν έχουμε σχολιάσει ποτέ αρνητικά την άρθρωσή της....

Είναι κάτι που μπορώ να τη βοηθήσω να το διορθώσει? Μέχρι ποια ηλικία περιμένω να διορθωθεί από μόνο του?

Διαφημίσεις

παρότι ο δικός μου γιος είναι ακόμη πολύ μικρούλης 23 μηνών προφέρει και το ρο και λάμδα καθαρά το μόνο που με ανησυχεί

είναι το ξι που το αντικαθιστά με το σκ πχ έσκω πετάσκουμε Αλεσκάντρα κλπ..

εκτός από να του επαναλαμβάνω τη λεξούλα σωστά πρέπει να κάνω και κάτι άλλο?

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

αγαπητή riki

από οτι φαίνεται το παιδάκι δυσκολεύεται στην προφορά των συριστικών(σ,ψ,ξ,ζ + συμπλέγματα) και κάνει αντικαταστάσεις γραμμάτων. Το μόνο που πρέπει να κάνεις προς το παρόν είναι να του μιλάς με την σωστή προφορά αργά και καθαρά και όχι συνέχεια να τον διορθώνεις.

Στην συνέχεια, εάν το συνεχίσει μέχρι τα χριστούγεννα, καλό θα είναι να το πας σε έναν λογοθεραπευτή να του κάνει αξιολόγηση και να σου προτείνει εάν θα ξεκινήσει θεραπεία.

Είναι σημαντικό να δει ο θεραπευτής σε ποιες κινήσεις των οργάνων της στοματικής κοιλότητας δυσκολεύεται και να ελέγξει και την προφορά του στα άλλα γραμματάκια.

....γιατί είναι ωραία να επικοινωνείς...!!!

αγαπητή σαμ,

απλά το παιδάκι αντί να κάνει τον συνδυασμό κ+σ, το λέει ανάποδα γιατί δεν μπορεί να βρει την σωστή θέση άρθρωσης.

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι (είναι μικρούλη) απλά να του μιλας αργά και καθαρά και π ο τ ε μωρουδιστικα.

Ότι άλλο θες ρώτα με!!

....γιατί είναι ωραία να επικοινωνείς...!!!

O δικος μου παλι λεει το ποπκορν κοκορν και γενικα λεει καποιες λεξεις με τον δικο του μοναδικο τροπο :lol:

Γενικα σε πολλα γλωσσικα θεματα εχει διορια μεχρι τον Σεπτεμβριο. Μετα θα απευθυνθω σε ειδικο :?

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Διαφημίσεις

Ίσως δεν έγινα αντιληπτή.

Δεν είπα ότι δε λέει το Ζ Σ Ψ... είπα ότι τα λέει όλα κανονικά ακόμα και τα δύσκολα.

πχ προφέρει σωστά τις λέξεις ΣΟΥΠΑ, ΨΙΤ, ΖΟΡΟ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ... κλπ

Η μόνη δυσκολία είναι το Ξ (πχ Ξερω = ΦΤΣέρω και στη λέξη ΣΠΙΤΙ = ΦΠΙΤΙ). Με το Σ δεν έχει προσέξει κάτι άλλο.. αλλά ίσως μπερδεύεται τις λέξεις που έχουν πολλά σύμφωνα μαζί.

Τα χριστούγεννα θα είναι λίγο πριν τα 4. Είναι τότε περίοδος που θα πρέπει να έχει κατακτήσει και το Ξ?

• 1 year later...

Γεια σε όλους,

έχω έναν γιο 3 ετών και τριών μηνών (39μηνών) που έχει πρόβλημα με κάποια σύμφωνα. Φίλη μας λογοθεραπεύτρια που τον είδε ένα μήνα πριν κλείσει τα τρία είπε ότι είναι εντάξει, τώρα που τον ξαναείδε είπε ότι έχει πρόβλημα με δύο ομάδες συμφώνων και θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξή του το καλοκαίρι ώστε να μας πει τον Οκτώβριο τι θα κάνουμε. Η άποψη της είναι να περιμένουμε να μιλήσει μόνος του και να τα πει σωστά και ότι το καλοκαίρι τα μικρά μεταμορφώνονται στα θέματα αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύονται οι ξένοι από την οικογένεια να καταλάβουν τι λέει και το πρόβλημα διαγνώστηκε τόσο από εμάς όσο και από τον παιδικό σταθμό, όπου το παιδί είχε πολύ θετική εξέλιξη στον λόγο του από όταν πήγε.

Φαίνεται να είναι έξυπνος, αφού του διαβάζουμε βιβλία αρκετές φορές και τα αποστηθίζει, μετά μας τα "διαβάζει" απ'έξω γυρνώντας τις σελίδες εκεί που πρέπει αλλά η άποψή του για κάποιες λέξεις στο βιβλίο είναι λανθασμένη. Επειδή λοιπόν το παιδί κάνει αντίστοιχα τέτοια πράγματα πολλά και δεν τα έχουμε ξαναδεί είναι και το πρώτο παιδί στην οικογένεια, το επιβραβεύουμε συχνά, αν και κάνει λάθη...

Το λεξιλόγιο του είναι τεράστιο και χρησιμοποιεί στις προτάσεις του άρθρα κλπ. κάνει ερωτήσεις, χρησιμοποιεί πληθυντικό κ.α. Συντακτικά είναι πολύ καλός.

Ανησυχώ πολύ άδικα ή πρέπει να δράσουμε λέτε πιο νωρίς;

Ποιες οι δικές σας ανάλογες εμπειρίες από τα παιδάκια σας;

Με τη μεγάλη μου δεν είχα κανένα πρόβλημα, από μικρή μιλούσε πολύ καθαρά. Με τη μικρή είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ακόμα δε λέει καλά κάποια σύμφωνα. Κυρίως το σ. Άλλες φορές τα λέει και άλλες όχι. Επειδή όμως βλέπω πως υπάρχει πρόοδος, αργή αλλά υπάρχει, νομίζω πως είναι μικρή ακόμα για να κάνω κάτι. Αν δεν έχει τελειοποιηθεί η ομιλία της σε ένα χρόνο τότε θα αρχίσω να το ψάχνω.

74Qtp3.png2SeRp3.png

O αδερφός μου μέχρι και λίγο πιο μεγάλος από το δικό σου έλεγε το Σ ----> Θ και είχαμε τρομάξει ότι θα του μείνει μόνιμα....Θτέλλα με έλεγα κλπ κλπ

Μόνος του το άλλαξε μετά από καιρό ενω είχαμε ξεκινήσει να σκεφτόμαστε για λογοθεραπευτή....

ειναι πολυ σημαντικο οτιτο παιδι εχει λεξιλογιο

ειναι φυσ για την ηλικια του να μηντα λεει καθαρα

η κορη μου στην ιδια ηλικια δεν ελεγε καθαρα πολλα συμφωνα

μια φιλη λογοθεραπευτρια μου εδειξε τεχνικες που τις εφαρμοσα μονη μου και αμεσως τα ειπε ολα πεντακαθαρα

γενικες συμβουλες

-μιλα αργα και καθαρα και βαλε το παιδι να σε κοιταει στο στομα

-ξεκινα με 1 συμφωνο βαζοντας τον να λεει σειρα λεξεων που να αρχιζει απο αυτο και επειτα με αυτο μεσα στη λεξη

παντως μην αγχωνεσαι ζητα οδηγιες απο τη φιλη σου για να αρχισεις μονη σου

Z57wp3.png dQOzp3.png

25/12/10 πήραμε το καλύτερο δώρο

Διαφημίσεις

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Με τη μεγάλη μου δεν είχα κανένα πρόβλημα, από μικρή μιλούσε πολύ καθαρά. Με τη μικρή είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ακόμα δε λέει καλά κάποια σύμφωνα. Κυρίως το σ. Άλλες φορές τα λέει και άλλες όχι. Επειδή όμως βλέπω πως υπάρχει πρόοδος, αργή αλλά υπάρχει, νομίζω πως είναι μικρή ακόμα για να κάνω κάτι. Αν δεν έχει τελειοποιηθεί η ομιλία της σε ένα χρόνο τότε θα αρχίσω να το ψάχνω.

Ενα κόπο που μπορείς να κάνεις για την βοηθήσεις να πεί το Σ είναι να την βάζεις να βάζει το δαχτυλάκι μπροστά στο στόμα όπως όταν κάνουμε σσσσςςς ησυχία και μετά βάζουμε το παιδί να λεει λεξεις με σίγμα σαν παιχνίδι όπως Παππούςςςςςςςςςςς, τονίζοντας το σίγμα κατ΄αυτό τον τρόπο και το παιδί διασκεδάζει παράλληλα γιατί νομίζει οτι είναι παιχνίδι. Αυτό το έκανε ο λογοπεδικός στον γιό μου και έπιασε, ο μικρός εμαθε να το λέει και το διασκεδάζει κιόλας

Ενα κόπο που μπορείς να κάνεις για την βοηθήσεις να πεί το Σ είναι να την βάζεις να βάζει το δαχτυλάκι μπροστά στο στόμα όπως όταν κάνουμε σσσσςςς ησυχία και μετά βάζουμε το παιδί να λεει λεξεις με σίγμα σαν παιχνίδι όπως Παππούςςςςςςςςςςς, τονίζοντας το σίγμα κατ΄αυτό τον τρόπο και το παιδί διασκεδάζει παράλληλα γιατί νομίζει οτι είναι παιχνίδι. Αυτό το έκανε ο λογοπεδικός στον γιό μου και έπιασε, ο μικρός εμαθε να το λέει και το διασκεδάζει κιόλας

Πολύ καλό κόλπο, ευχαριστώ θα το εφαρμόσω :P

74Qtp3.png2SeRp3.png

• 2 months later...