Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Θηλασμός και στερεές τροφές σε "υποσιτισμένο" βρέφος

danaie

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλες-όλους

εχω ενα κοριτσάκι 7μιση μηνων, το οποίο θηλαζω απο περιπου 1μιση μηνων (πιο πριν ηταν στην εντατικη λογω προωρότητας) αλλα παλι επινε το δικο μου γάλα.

Το μωρο αρνειται πεισματικα να καταπιει οποιουδηποτε ειδος τροφής, κρεμες, φρουτα, κρεας πολτοποιημενα. Ο γιατρος μου δήλωσε την τελευταια φορα που την ειδε πως ειναι υποσιτισμενη (7μιση μηνων-6.300) και δυστυχως τον τελευταιο μηνα πηρε μονο 200 γραμμάρια.

Τις τελευταιες μερες, εχω βρει ενα "κολπο" να την ταιζω με την πιπιλα και ετσι κατι εχουμε καταφερει και καταπινει ξωφαλτσα καμια μπουκια. Απο μονη της ομως δεν καταπινει.

Θηλαζει 6 με 7 φορες την ημερα και τον τελευταιο μηνα σταματησε να ξυπναει τη νυχτα για γαλα.

Ανυσυχω πολυ για την αναπτυξη της... διαβασα καπου πως τα μωρα που δεν τρωνε στερρες τροφες μετα τον 6ο μηνα κινδυνευουν απο αναιμια και υποσιτισμο... ο οποιος συνδεεται με εμφανιση νοητικων προβληματων (εχουμε περασει απο ενα γολγοθα επανω σε αυτο, αλλα τελικα ειναι υγιης).

Παρακαλω αν καποιος γονιος εχει καποια αναλογη εμπειρία να μου δωσει τις πολυτιμες συμβουλες του, ειμαι σε απόγνωση, ευχαριστω πολυ.

υ.γ. ο γιατρος μου δεν ειναι φιλικος στον θηλασμο και παντα με παρακινει να πιει ξενο αλλα εγω μεχρι τωρα αρνουμαι, μηπως πρεπει πια να το δοκιμασω και αυτο?

Διαφημίσεις

Ο γιατρός σου δήλωσε ότι είναι το μωρό υποσιτισμένο και? Σου πρότεινε κάποιες λύσεις? Σε άφησε να φύγεις, έτσι απλά?

Το μωρό είναι μαθημένο να πίνει και από μπιμπερό ή μόνο θηλάζει?

Ναι συγνωμη ξεχασα να αναφερω οτι απο τη στιγμη που επιασε το στηθος, δεν πινει απο μουκαλι με τιποτα, εχω δοκιμασει να του δωσω και κρεμα σε μπιμπερο νερουλη αλλα δεν το παιρνει με τιποτα, κλαιει.

Οι λυσεις που μου εδωσε ο γιατρος δεν υπαρχουν... Μου ειπε να βαλω στο γαλα που δεν πινει απο μπουκαλι "κοιμαμαι μεγαλωνω" να προσθεσω στο φαγητο που δεν τρωει δημητριακα, να επιμεινω να της δινω γευμα καθε μια ωρα απο λιγο, κατι που δεν γινεται ομως γιατι αυτο αν βαλεις οτι προσπαθω να φαει τουλαχιστον 20 λεπτα τη φορα, αυτο σημαινει οτι ολη τη μερα θα ειμαι με ενα κουταλι στο χερι... εφιαλτης θα της γινει.

Ειναι πράγματι χαμηλά στις καμπύλες αναπτυξης (δες εδώ: http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_z_0_2.pdf).

Επειδη όμως ήταν προωράκι, δεν ειμαι σίγουρη αν πρεπει να μετράμε με την ηλικια γεννησης ή την διορθωμενη ηλικια.

Αν θες απάντησε στις ερωτήσεις της αγλαίας που θα βρεις εδώ:http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=40799 για να εχουμε μια συνολική εικονα και να μπορεσουν τα κορίτσια να σε βοηθήσουν.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

πολυ κατατοπιστικός.... μήπως να έπερνες και καμία δεύτερη γνώμη? εκτός απο το βάρος τι άλλο υπάρχει σαν ένδειξη υποσητισμού? κακά της κάνει? είναι υποτονική? κάνατε εξετάσεις και έχει χαμηλό σίδηρο? μην στεναχωριέσαι

αν ήταν κάτι σοβαρό θα σου ζήταγε να κανετε εξετάσεις και θα σου έδινε συμπληρώματα .... υπομονή

ssttaa

Διαφημίσεις

Κοίταξε, σε καταλαβαίνω, δεδομένου ότι το πρώτο μου παιδί ήταν πολύ κακόφαγο, αλλά άλλη λύση δεν υπάρχει. Αν το μωρό σου υποσιτίζεται μόνο με τον θηλασμό, πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να σιτίζεται και να παίρνει το βάρος που πρέπει. Διαφορετικά, θα κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Το βάρος της μου φαίνεται ήδη όντως χαμηλό για την ηλικία της και δε νομίζω πως έχεις πολλά περιθώρια για πειραματισμούς. Εξετάσεις σας έδωσε ο παιδίατρος να κάνετε? Το μωρό είναι ζωηρό όταν είναι ξύπνιο? Πάρε άμεσα τη γνώμη ενός άλλου παιδίατρου, αν αμφιβάλλεις, αλλά μην το αφήσεις το θέμα στην τύχη του, είναι πολύ σοβαρό.

νομιζω οτι στα προωρα δεν ισχυουν οι καμπυλες αναπτυξης . αν το μωρακι σου εμεινε εναμησι μηνα θερμοκοιτιδα τοτε μαλλον η διορθωμενη ηλικια ειναι 6 μηνων οποτε κ σημαινει εισαγωγη στερεω. προσπαθησε ακομα κι αν στην αρχη ειναι δυσκολο. δοκιμασε να δωσεις φρουτακια πολτοποιημενα ή φαγητο πολτοποιημενο. δεν αρεσουν σε ολα τα μωρα οι κρεμες. και εννοειται πηγαινε και σε αλλο παιδιατρο που να ειναι πιο φιλικος με το θηλασμο.

Πραγματικα εχω βαρεθει εδω μεσα καθε φορα που καποια κοπελα ρωταει κατι για το μωρο βασιζομενη στα λεγομενα του γιατρου της...η μονιμη απαντηση να ειναι...αλλαξε γιατρο.Μονιμως φταιει ο γιατρος...Τεσπα...

Ως προς το θεμα του φαγητου τωρα...δοκιμασε να βαζεις το φρουτο πχ μηλο να βρασει ενα λεπτακι πριν το πολτοποιησεις...μπορει ετσι να το φαει.

ευχαριστω ολες πολυ

Η εικονα του παιδιου ειναι πολυ καλη, δεν το καταλαβαινεις οτι εχει τετοιο θεμα, απλα ειναι λιγο μικροκαμωμενη, Αν και σε υψος ειναι 67, στη μεση περιπου στις καμπυλες

Απαντω στα παρακατω μηπως βοηθαει

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος 33

Β. Το φύλο του βρέφους F

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ)

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟ

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη. ΟΧΙ

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. ΝΑΙ, ΠΡΟΩΡΟ

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

12/5 - 1,5μην - 3200

15/6 - 2,5μην - 4100

12/7 - 3,5μην - 4600

07/9 - 5,5μην - 5600

14/10 - 6,5μην - 6100

09/11 - 7,5μην - 6300

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο. 6 -7

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει ΣΕ ΟΛΑ, + 2 ΦΑΓΗΤΟ ΟΣΟ ΦΑΕΙ (ΤΡΙΤΗ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ)

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα ΟΧΙ

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ...

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις: ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΑ

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο -8

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι ΚΑΘΕ 3

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση 10+10, ειχα φτασει να βγαζω και 300γρ...

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΦΙΞΑΜΕ, 1, με μονο γαλα εκανε 3-4

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ, ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑΚΙ

Εξετασεις ειχε πει τηλεφωνικα πως μπορει να μου εδινε αλλα οταν την εξετασε, δεν μου ξαναειπε... πιθανο να της λειπει λιγο σιδηρο αλλα εχουμε την παλινδρομηση και εχουμε θεμα με αυτο... περασαμε ωρες ατελειωτου κλαματος μεχρι να καταλαβουμε και να κοψουμε το σιδηρο που επαιρνε (λογω προωροτητος)

Πραγματικα εχω βαρεθει εδω μεσα καθε φορα που καποια κοπελα ρωταει κατι για το μωρο βασιζομενη στα λεγομενα του γιατρου της...η μονιμη απαντηση να ειναι...αλλαξε γιατρο.Μονιμως φταιει ο γιατρος...Τεσπα...

danaie : Οι λυσεις που μου εδωσε ο γιατρος δεν υπαρχουν... Μου ειπε να βαλω στο γαλα που δεν πινει απο μπουκαλι "κοιμαμαι μεγαλωνω" να προσθεσω στο φαγητο που δεν τρωει δημητριακα, να επιμεινω να της δινω γευμα καθε μια ωρα απο λιγο, κατι που δεν γινεται ομως γιατι αυτο αν βαλεις οτι προσπαθω να φαει τουλαχιστον 20 λεπτα τη φορα, αυτο σημαινει οτι ολη τη μερα θα ειμαι με ενα κουταλι στο χερι... εφιαλτης θα της γινει.

Τι ακριβώς δεν έχει γινει κατανοητό για τον συγκεκριμένο γιατρό ?

Θα έπρεπε να πούμε οτι ωραια τα λεει ο γιατρός , προσπάθησε μέχρι εξαντλητικής πτώσεως τις προτάσεις του ?

Φυσικά και η συμβουλή είναι να πάρει και δεύτερηγνώμη από άλλο γιατρό . Αφού δεν της έχει πει απολύτως τίποτα και έτσι δεν μπορεί να βοηθήσει το παιδάκι της .

Διαφημίσεις

Δεδομένου ότι το μωρό αρνείται τις στερέες, πράγμα που συμβαίνει πολύ συχνά σε αυτή την ηλικία, εγώ θα έκανα τα εξής:

Θα αύξανα τους θηλασμούς, αφού θηλάζει με ευχαρίστηση, θα πρόσφερα συχνότερα στήθος για να καλύπτεται περισσότερο. Το μητρικό γάλα είναι άριστη τροφή. Επίσης, θα έπαιρνα άμεσα 2η γνώμη, από παιδίατρο - σύμβουλο θηλασμού. Έχε κατά νου, ότι η μειωμένη πρόσληψη βάρους μπορεί να οφείλεται σε ουρολοίμωξη (σε αυτή την ηλικία μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα) ή και σε αλλεργία (πχ στο αγελαδινό γάλα που καταναλώνεις). Θα σου πρότεινα να ερευνήσεις με καταλληλες εξετάσεις αυτές τις 2 περιπτώσεις, αντί να πιέζεις το μωρό με στερέες τις οποίες αρνείται. Για να αρνείται, πιθανότατα έχει λόγο.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Επειδή καταλαβαίνω την ανησυχία σου, γιατί και εμένα πρόωρος είναι ο γιος μου, κοίταξα τις αντίστοιχες καμπύλες ανάπτυξής του και είδα ότι 7 μηνών ήταν 68 πόντους και 6,5 κιλά. Στα πρόωρα μωρά, μέχρι 2,5 ετών, όμως, υπολογίζουμε με τη διορθωμένη ηλικία τις "επιδόσεις" στις καμπύλες, όχι με την εξωμήτριο ηλικία.

Θα σου πω ότι τώρα που σε 2 μήνες συμπληρώνει τα 3 χρόνια του είναι ένα κανονικότατο παιδάκι, υγιέστατο, δεν αρρωσταίνει, είναι υπερδραστήριο και πλέον έχει φτάσει τους υπόλοιπους.

Αν αρνείται να φάει στερεά τροφή, μπορεί το μωρό να μην είναι έτοιμο.

Δες πού βρίσκεται στις καμπύλες και με βάση τη διορθωμένη ηλικία του...

Ο δικός μου γεννήθηκε 32+4 με βάρος 1930.

Εμας ο γιατρος μας αρχισε τα στερεα για να μην περνουν τοσο βαρος. Νομιζω οτι το γαλα ειναι πιο θρεπτικο και προσφερει περισσοτερες θερμιδες ανα γευμα απο μια χορτοσουπα..

Δειχνει το μωρακι σου ετοιμο να φαει? Γιατι 2 γευματα την στιγμη που δεν τρωει ουτε το 1? με τι ξεκινησατε? Εδω στο Βελγιο ξεκιναναμε πιο νωρις - μπαινοντας στον 5ο- με λαχανικα. 1 γευμα στερεων για ολοκληρο το μηνα. Στον 6 βαζουμε αλλο ενα γευμα με φρουτα... 3 γευματα κοντα στο χρονο...

Τι ακριβώς δεν έχει γινει κατανοητό για τον συγκεκριμένο γιατρό ?

Θα έπρεπε να πούμε οτι ωραια τα λεει ο γιατρός , προσπάθησε μέχρι εξαντλητικής πτώσεως τις προτάσεις του ?

Φυσικά και η συμβουλή είναι να πάρει και δεύτερηγνώμη από άλλο γιατρό . Αφού δεν της έχει πει απολύτως τίποτα και έτσι δεν μπορεί να βοηθήσει το παιδάκι της .

Το θεμα μου δεν ειναι η δευτερη αποψη...φυσικα και να παρει...το θεμα μου ειναι ενας γιατρος ο οποιος λεει σε μια μαμα οτι το μωρο δεν παιρνει ικανοποιητικο βαρος και προβληματιζεται κι εμεις να της λεμε...α μη στεναχωριεσαι αφου δε σου εδωσε συμπληρωμα δεν υπαρχει προβλημα.

Δλδ η μαμα πρεπει να αρχισει να αγχωνεται μονο οταν φτασουμε να δινουμε συμπληρωματα στο μωρο?

Οσο για τις προτασεις του γιατρου...αν ο γιατρος προτινει κατι που δε μπορει να γινει ορθα κοφτα του εξηγεις οτι αυτο που λεει δε γινεται ωστε να σου προτινει κατι αλλο.

Για μενα ενα παιδι 7,5 μηνων πρεπει να αρχισει να τρωει στερεα...εστω και 1-2 κουταλιες τη μερα.Καλος ο θηλασμος αλλα ο αποκλειστικος θηλασμος δεν διαρκει για παντα...ειναι μεχρι 6 μηνων.

Δε νομιζω οτι κανενας γιατρος θα σου πει πως να ταισεις το παιδι...ειναι θεμα δικο σου και του παιδιου...σιγα σιγα και με υπομονη.

Διαφημίσεις

Το θεμα μου δεν ειναι η δευτερη αποψη...φυσικα και να παρει...το θεμα μου ειναι ενας γιατρος ο οποιος λεει σε μια μαμα οτι το μωρο δεν παιρνει ικανοποιητικο βαρος και προβληματιζεται κι εμεις να της λεμε...α μη στεναχωριεσαι αφου δε σου εδωσε συμπληρωμα δεν υπαρχει προβλημα.

Δλδ η μαμα πρεπει να αρχισει να αγχωνεται μονο οταν φτασουμε να δινουμε συμπληρωματα στο μωρο?

Οσο για τις προτασεις του γιατρου...αν ο γιατρος προτινει κατι που δε μπορει να γινει ορθα κοφτα του εξηγεις οτι αυτο που λεει δε γινεται ωστε να σου προτινει κατι αλλο.

Για μενα ενα παιδι 7,5 μηνων πρεπει να αρχισει να τρωει στερεα...εστω και 1-2 κουταλιες τη μερα.Καλος ο θηλασμος αλλα ο αποκλειστικος θηλασμος δεν διαρκει για παντα...ειναι μεχρι 6 μηνων.

Δε νομιζω οτι κανενας γιατρος θα σου πει πως να ταισεις το παιδι...ειναι θεμα δικο σου και του παιδιου...σιγα σιγα και με υπομονη.

Iσα ίσα που της προτειναμε της κοπελας να παρει δεύτερη γνωμη γιατί ο πρωτος γιατρός δε φαινεται να δινει την πρεπουσα σημασία.

Παρ όλα αυτα ξαναλεω και δεν πρεπει να ξεχναμε ότι μιλαμε για μωράκι που γεννήθηκε προωρα, 7 εβδομάδες νωρίτερα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις ίσως πρεπει να συζητάμε με τη διορθωμενη ηλικια, δλδ να μην το συγκρίνουμε με ενα παιδάκι 7,5 μηνών, αλλά με ενα παιδάκι 6 μηνών, που σημαινει ότι τωρα πρεπει να αρχίσει η εισαγωγή των στερεών και τα 6.300 ειναι καλό βαρος για ενα παιδάκι 6 μηνών. Εδώ ίσως πρεπει να επιμεινει και να ρωτήσει τον παιδίατρό της τι ακριβώς ισχύει. Μήπως και γι΄αυτό ο παιδίατρος δεν ανησυχει, γιατί υπολογίζει με τη διορθωμενη ηλικία.

Πάντως ο αποκλειστικός θηλασμός δεν εχει όριο τους 6 μήνες. Μεχρι τον πρωτο χρόνο το γαλα της μαμάς θεωρείται η βασική τροφή του βρέφους, οι στερεές τροφες ειναι συμπληρωματικές του θηλασμού. Τα παιδιά που θηλάζουν δεν τα πιέζεις να αντικαταστήσουν γεύμα θηλασμού με στερεές, απλά ακολουθείς τους ρυθμούς τους. Εγω θηλασα τον γιο μου αποκλειστικά 9 μήνες, στον 10ο μήνα πια αρχισε να συνεργάζεται και να δεχεται τις στερεές (ειχαμε και θεμα δυσανεξίας).

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Πάντως ο αποκλειστικός θηλασμός δεν εχει όριο τους 6 μήνες. Μεχρι τον πρωτο χρόνο το γαλα της μαμάς θεωρείται η βασική τροφή του βρέφους, οι στερεές τροφες ειναι συμπληρωματικές του θηλασμού. Τα παιδιά που θηλάζουν δεν τα πιέζεις να αντικαταστήσουν γεύμα θηλασμού με στερεές, απλά ακολουθείς τους ρυθμούς τους. Εγω θηλασα τον γιο μου αποκλειστικά 9 μήνες, στον 10ο μήνα πια αρχισε να συνεργάζεται και να δεχεται τις στερεές (ειχαμε και θεμα δυσανεξίας).

Αποκλειστικος θηλασμος σημαινει το παιδι να τρεφεται μονο με θηλασμο και αυτο ισχυει μεχρι τους 6 μηνες.Απο κει και περατοπαιδι μπαινει στις στερες τροφες.Το γαλα της μαμας εξακολουθει να ειναι η βασικη τροφη αλλα οχι η μονη.Το οτι θα μπει γευμα στερεω δε σημαινει οτι θα αντικατασταθει θηλασμος.Φυσικα και ακολουεις τυς ρυθμους του μωρου.

Ο γιος μου ειναι σχεδον 11 μηνων και ακομα θηλαζει και δε σκοπευουμε να σταματησυμε συντομα.Αυτο ομως δε σημαινει οτι δεν υπαρχει λογος να ου δινω φαγητο.Κι μενα δεν τρωει φρουτα αλλα καθε μερα τον παλευω,δοκιμαζω συνεχως διαφορετικους συνδυασνους να βρω κατι να του αρεσει...εστω 2-3 κουταλιτσες τη μερα.

Αποκλειστικος θηλασμος σημαινει το παιδι να τρεφεται μονο με θηλασμο και αυτο ισχυει μεχρι τους 6 μηνες.Απο κει και περατοπαιδι μπαινει στις στερες τροφες.Το γαλα της μαμας εξακολουθει να ειναι η βασικη τροφη αλλα οχι η μονη.Το οτι θα μπει γευμα στερεω δε σημαινει οτι θα αντικατασταθει θηλασμος.Φυσικα και ακολουεις τυς ρυθμους του μωρου.

Ο γιος μου ειναι σχεδον 11 μηνων και ακομα θηλαζει και δε σκοπευουμε να σταματησυμε συντομα.Αυτο ομως δε σημαινει οτι δεν υπαρχει λογος να ου δινω φαγητο.Κι μενα δεν τρωει φρουτα αλλα καθε μερα τον παλευω,δοκιμαζω συνεχως διαφορετικους συνδυασνους να βρω κατι να του αρεσει...εστω 2-3 κουταλιτσες τη μερα.

Ξερω τι σημαινει αποκλειστικός θηλασμος. Γι αυτό γραφω ότι θηλασα αποκλειστικά τον γιο μου 9 μήνες. Μονο γάλα ήθελε και τιποτε άλλο, παρότι προσπαθούσα. Εβλεπε το κουταλι και εκλεινε το στόμα του. Μετα τον 10 μήνα ξεκινήσαμε στερεές. Σύνολο θηλασε 14 μήνες και αποθηλασε μόνος του όταν ήμουν στον 6ο μήνα της δεύτερης εγκυμοσύνης μου.

Συμφωνω με το να προσπαθείς, εστω 2-3 κουταλίτσες όπως λες κι εσύ. Τι κανεις όμως οταν δεν συνεργάζεται το μωρό, όπως το δικό μου για παράδειγμα ή όπως της danaie?

Εμεις τουλάχιστον δεν ειχαμε θεμα βαρους, οποτε δεν αγχωνόμουν για το πότε θα φαει στερεές.

Η danaie με το πρωοράκι πρεπει να το ψαξει λιγο περισσότερο το θεμα.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Επειδή το μωρό είναι πρόωρο, μήπως η εισαγωγή των τροφών πρέπει να γίνει με βάση τη διορθωμένη ηλικία; Δεν ξέρω, ρωτάω.

Εγώ θα έπαιρνα γνώμη και απο παιδίατρο σύμβουλο θηλασμού.

Πάντως το "κοιμάμαι και μεγαλώνω" και τα δημητριακά στο μπουκάλι δεν είναι λύση.

Κάποια μωρά προτιμούν μικρά κομματάκια από φρούτα στο χέρι αντι για φρουτόκρεμα. Ίσως αν δόσεις κάποια κομμάτια για να τα γλύψει αρχίσει σιγά σιγά να ενδιαφέρεται για το φαγητό. Ξεκίνα με ένα ζουμερό και γλυκό αχλάδι, κράτα το εσύ και ενθαρυννε το μωρό να το γλύψει.

Ως πρόωρο, θα έχει πάρει πολύ αντιβίωση. Ρίξε μια ματιά στο θέμα για τη διατροφή GAPS http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=100239&highlight=gaps

Αξίζει να το ψάξεις και να ενημερωθείς για την εισαγωγή των στέρεων τροφών σύμφωνα με τη GAPS

Κοριτσια το θεμα με τη διορθωμενη ηλικια ειναι καπως παρηγορο. Μονο που λογω οτι αυτο το μηνα που περασε πηρε μονο 200 γρ, εχω αγχωθει πολυ μηπως αυτο συνεχιστει, γιατι οπως και να εχει ενα ελαχιστο των 400 γρ δεν πρεπει να παιρνει ενα παιδι στο μηνα?

Εχω σκεφτει πολλες φορες να παμε σε εναν γιατρο πιο φιλικο στο θηλασμο, αλλα σε ποιον? που θα ξερω ποιος ειναι φιλικος στο θηλασμο? και απο την αλλη θα βοηθησει ουσιαστικα ή θα πεσουμε σε κανενα απο αυτους που σε εκμεταλευονται ως οι "ειδικοι" να σου παρουν τα λεφτα?

Επισης κοριτσια εγω εχω σκοπο να το θηλασω μεχρι το χρονο, και μετα να αποθηλασει μονο του οποτε θελει, δηλαδη σκεφτομαι στο χρονο να αρχισω μια φορα τη μερα με μπιμπερο ή ποτηρι ξενο γαλα και στηθος να κοβεται σιγα σιγα... ετσι μεχρι 1.5 να εχει σταματησει, πρωτα ο θεος.

Το προβλημα μας ειναι πως να δεχτει φαγητο, δεν πιστευω πως το γαλα μονο αρκει, τουλαχιστον στο δικο μου το παιδι που ηταν εξαρχης πολυ αδυνατο. (γεννηθηκε 2 κιλα, αλλα ταλαιπωρηθηκε πολυ με αναπνευστικο και λοιμωξη επεσε στα 1600)

Επισης μετα απο σχεδον 2 μηνες προσπαθειας, δεν νομιζω οτι ειναι καποια συγκεκριμενη τροφη που δεν θελει και καποια που θελει, δεν καταλαβαινει ή τελος παντων δεν προσπαθει να καταπιει.

Εχω σκεφτει πολλες φορες να παμε σε εναν γιατρο πιο φιλικο στο θηλασμο, αλλα σε ποιον? που θα ξερω ποιος ειναι φιλικος στο θηλασμο? και απο την αλλη θα βοηθησει ουσιαστικα ή θα πεσουμε σε κανενα απο αυτους που σε εκμεταλευονται ως οι "ειδικοι" να σου παρουν τα λεφτα?

εδώ http://pediatros-thes.gr/%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82/%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82-ibclc-%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE/

φαίνονται ολοι οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού, κάποιοι από αυτούς είναι και παιδίατροι.

Δυστυχώς δεν αρκεί να είναι κάποιος φιλικός γενικά προς τον θηλασμό, πρέπει να έχει και γνώσεις, και να ξέρει πώς να υποστηρίξει μια μητέρα.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Κοριτσια το θεμα με τη διορθωμενη ηλικια ειναι καπως παρηγορο. Μονο που λογω οτι αυτο το μηνα που περασε πηρε μονο 200 γρ, εχω αγχωθει πολυ μηπως αυτο συνεχιστει, γιατι οπως και να εχει ενα ελαχιστο των 400 γρ δεν πρεπει να παιρνει ενα παιδι στο μηνα?

Επισης κοριτσια εγω εχω σκοπο να το θηλασω μεχρι το χρονο, και μετα να αποθηλασει μονο του οποτε θελει, δηλαδη σκεφτομαι στο χρονο να αρχισω μια φορα τη μερα με μπιμπερο ή ποτηρι ξενο γαλα και στηθος να κοβεται σιγα σιγα... ετσι μεχρι 1.5 να εχει σταματησει, πρωτα ο θεος.

Το προβλημα μας ειναι πως να δεχτει φαγητο, δεν πιστευω πως το γαλα μονο αρκει, τουλαχιστον στο δικο μου το παιδι που ηταν εξαρχης πολυ αδυνατο. (γεννηθηκε 2 κιλα, αλλα ταλαιπωρηθηκε πολυ με αναπνευστικο και λοιμωξη επεσε στα 1600)

Επισης μετα απο σχεδον 2 μηνες προσπαθειας, δεν νομιζω οτι ειναι καποια συγκεκριμενη τροφη που δεν θελει και καποια που θελει, δεν καταλαβαινει ή τελος παντων δεν προσπαθει να καταπιει.

Δλδ τι κανει?Κραταει την τροφη μεσα στο στομα του?Γιατι αν δειχνει οτι δε μπορει να κααπιει τοτε σαφεστατα δεν ειναι ετοιμο να φαει νομιζω.

Ως προς την προωροτητα και τι ισχυει προσωπικα δεν εχω ιδεα.

Ως προς το γιατρο,ουτε και ο δικος μας ειναι πολυ φαν του θηλασμου.Δεν τον αλλαξα γιατι σα γιατρος ειναι πολυ καλος και εμπειρος και αυτο για μενα ηταν βασικοτατο.Απλα δεν τον αφηνω στην ουσια να ασχοληθει με το θεμα του θηλασμου.Ξερει οτι θηλαζω ακομα...δεν πολυτρελαινεται με την επιλογη μου νομιζω αλλα εχει καταλαβει οτι δε σηκωνω κουβεντες και δεν ασχολειται.Το μονο που μου εχει πει ειναι να κανω μια εξεταση αιματος στο παιδι για να δουμε τι γινεται με το σιδηρο.

Παντως θα συμφωνησω με την Palladin...δεν αρκει ενας παιδιατρος να ειναι φιλικος στο θηλασμο...πρεπει να ειναι και καλος γιατρος πανω απόλα.

Δεν υπαρχει ελάχιστο όριο προσληψης βάρους ανά μήνα. Ειναι αποδεκτή η μειωμενη ή και καθολου προσληψη βαρους όταν στους προηγουμενους μήνες το μωρό παρει ικανοποιητικό βαρος. Σημασία εχει η συνολική εικονα του παιδιού. Επίσης από τον 6ο μήνα και μετα τα μωρά φυσιολογικά προσλαμβανουν λιγότερο βαρος, αλλιώς θα γινόντουσαν γιγαντάκια :) Δε θα σου παραθεσω τις τιμες που εχω καταγραψει για τα δικά μου παιδιά, μια τέτοια συγκριση θα ήταν ακυρη δεδομενων των συνθηκων, απλά θα σου πω ότι η κόρη μου από 6 μηνων και μετά επαιρνε πολύ λιγο βαρος και εμεινε σταθερή στα κιλά της από 9 εως 12 μηνών (από 9 μηνων μεχρι σήμερα που ειναι 15 μηνών εχει παρει μόνο ενα κιλό. ειναι ομως 11.200, οπότε δεν ανησυχούμε).

Ισως το μωρό να μην ειναι ακομα ετοιμο για στερεές, ίσως το ανακλαστικό καταποσης να μην εχει αναπτυχθει πληρως ακομα ή -πιο σωστά- να μην εχει ξεπεραστει το ανακλαστικό προωθησης της γλωσσας. Οπως και να εχει θελει εξασκηση για να μαθει να τρωει και αυτό σιγουρα απαιτεί πολλή υπομονή και επιμονή από τη μεριά της μαμάς.

Ακομα κι αν εχει μαθει το μπιμπερό, μην εισαι πολύ σιγουρη ότι θα συνεργαστεί στον μελλοντικό αποθηλασμό οπως τον σχεδιάζεις danaie, έτσι έλεγα κι εγώ για την μπεμπα μου ότι θα αποθηλάσουμε στον χρόνο και ομως δε δεχεται να πιει ούτε καν αντλημενο γάλα από μπιμπερό/ποτηράκι/καλαμακι/κουταλάκι, για ξενο γάλα δεν το συζητάμε. Αστο λοιπον το πρόγραμμα στην ακρη και οπως παει.

Δες τη λίστα που σου παρέθεσε η Palladin και παρε οπωσδηποτε μια γνωμη από παιδίατρο-σύμβουλο.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Καλησπέρα danaie,

ως μαμά πρόωρου μωρού (29η εβδομάδα) θα σου πω ότι πάντα μετράμε σύμφωνα με την διορθωμένη ηλικία. Το βάρος, το ύψος το πότε θα περπατήσει κλπ και φυσικά την εισαγωγή στις στέρεες τροφές. Οπότε θα σου πρότεινα να υπολογισεις την διορθωμένη του ηλικία και μετά να δεις που βρίσκεται στις καμπύλες.

Βέβαια, όλα αυτά όφειλει να τα γνωρίζει ο παιδίατρος σας και να μην σε αγχώνει χωρίς λόγο..... γι' αυτό και μόνο καλό θα ήταν να πήγαινες και άλλου, αυτό είναι κάτι που εσύ θα αποφασίσεις.

Να σου πω μ'ονο 'οτι η δικιά μας παιδίατρος καθυστέρησε την εισαγωγή στις στέρεες καθώς και το να μας δώσει αυγό, ψάρι κλπ καθώς τα πρόωρα είναι πιο επιρεπή σε αλλεργιές τροφικές.

Σταματήσαμε να αναφέρουμε την διορθωμένη ηλικία λίγο πρίν κλείσει τα δύο και έχοντας φτάσει πλέον στις καμπύλες τα συνομήλικά του.

Δλδ τι κανει?Κραταει την τροφη μεσα στο στομα του?Γιατι αν δειχνει οτι δε μπορει να κααπιει τοτε σαφεστατα δεν ειναι ετοιμο να φαει νομιζω.

Την κραταει στο στομα και λιγο-λιγο την φτυνει