Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Συμβουλή για τα λαχανικά..


Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν γνώσεις στο θέμα..."που βάζουμε...ή τι βάζουμε στις πατάτες για να μην πρασινίσουν και τα σκόρδα-κρεμμύδια να μην βγάλουν φύτρα)

Επίσης..εχω ακούσει οτι οταν πρασινίσουν οι πατάτες..απαγορεύεται να τις φάς; τις πετάς δηλαδή;

Χρήστο γιέ μου είσαι αυτός που με κρατά στην ζωή28895neov1jnyq0.gif

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


χρειάζοντε μέρος σκοτεινό και ξηρό!! Που θα το βρεις θα μου πεις..ελα ντε :P

εγω δεν τις πετάω...τις καθαρίζω πιο βαθιά και φεύγει το πράσινο μέρος τους..

Αλλη λύση είναι να πέρνεις μικρότερες ποσότητες...δλδ εγω απο 10κιλη τσαντά πατάτες που επερνα την έκανα 5κιλη και δεν χαλάνε ευκολα...δεν προλαβαίνουν δλδ :)

Μακια σου :)

HAmI.jpgHAmIp3.png

Μαρικακι 12/1/2007

Λενιώ 26/5/2009

Link to comment
Share on other sites

χρειάζοντε μέρος σκοτεινό και ξηρό!! Που θα το βρεις θα μου πεις..ελα ντε :P

εγω δεν τις πετάω...τις καθαρίζω πιο βαθιά και φεύγει το πράσινο μέρος τους..

Αλλη λύση είναι να πέρνεις μικρότερες ποσότητες...δλδ εγω απο 10κιλη τσαντά πατάτες που επερνα την έκανα 5κιλη και δεν χαλάνε ευκολα...δεν προλαβαίνουν δλδ :)

Μακια σου :)

Ευχαριστώ...είσαι πολύ ευγενική.

Χρήστο γιέ μου είσαι αυτός που με κρατά στην ζωή28895neov1jnyq0.gif

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν γνώσεις στο θέμα..."που βάζουμε...ή τι βάζουμε στις πατάτες για να μην πρασινίσουν και τα σκόρδα-κρεμμύδια να μην βγάλουν φύτρα)

Επίσης..εχω ακούσει οτι οταν πρασινίσουν οι πατάτες..απαγορεύεται να τις φάς; τις πετάς δηλαδή;

 

Εγω τις βαζω σε σκοτεινο ντουλαπι...και δεν μου πρασινιζουν ποτε...το πρασινισμα ειναι απο το φως,λενε οτι ειναι καρκινογονες αμα πρασινισουν...εγω παντως τις πεταω. :wink:

tRGJp2.png1054268gj3rg6cc5t.gif
Link to comment
Share on other sites

Οι πρασινισμενες πατατες περιεχουν μια ουσια που λεγεται σολανινη.

Βρηκα τα παρακατω ενδιαφεροντα...

 

Πηγή: http://www.food-info.net

 

Τι είναι η σολανίνη ; Είναι τοξική ;

 

Ένα πικρό δηλητηριώδες γλυκο-αλκαλοειδές, προέρχεται από τους νεαρούς βλαστούς πατατών, τις ντομάτες και τους στρύχνους του γένους solanum και έχει ναρκωτικές ιδιότητες που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να θεραπεύσουν την επιληψία. Αποτελείται από το αλκαλοειδές σολανιδίνη και πλευρικές αλυσίδες (γλυκο -) υδατανθράκων, η δομή φαίνεται κατωτέρω.

 

Δομή της σολανίνης : μπλε : σκελετός της σολανίνης (δομή αλκαλοειδούς), κόκκινο : υπολλείματα υδατανθράκων

 

Μπορεί να εμφανιστεί φυσιολογικά σε οποιοδήποτε μέρος του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των καρπών και των βολβών. Είναι πολύ τοξική ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Η σολανίνη έχει και τις μυκητοκτόνες και μικροβιοκτόνες ιδιότητες, και είναι μια από τις φυσικές άμυνες του φυτού. Οι πατάτες παράγουν φυσικά σολανίνη και τσακονίνη ένα σχετικό γλυκοαλκανοειδές, ως αμυντικό μηχανισμό ενάντια στα έντομα, τις ασθένειες και τα αρπακτικά ζώα. Τα φύλλα και οι μίσχοι της πατάτας περιέχουν υψηλά επίπεδα γλυκοαλκανοειδών.

 

Στις εμπορικές ποικιλίες πατάτας καταγράφονται τα επίπεδα σολανίνης, και οι πιο πολλές έχουν περιεκτικότητα σε σολανίνη λιγότερο από 0.2mg/g. Εντούτοις οι πατάτες που έχουν εκτεθεί σε φως και έχουν αρχίσει να πρασινίζουν (δείτε QA- fp94) μπορούν να παρουσιάσουν συγκεντρώσεις 1 mg / g ή περισσότερο. Σε αυτές τις καταστάσεις μια ενιαία μη αποφλοιωμένη πατάτα μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη δόση.

 

Δηλητηριασμός με σολανίνη

 

Η δηλητηρίαση από σολανίνη παρουσιάζεται πρώτα με γαστροεντερικές και νευρολογικές αναταραχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη ναυτία, τη διάρροια, τον εμετό, τις στομαχικές κράμπες, το κάψιμο του λαιμού, τους πονοκέφαλους και τον ίλιγγο. Οι παραισθήσεις, η απώλεια των αισθήσεων και η παράλυση, ο πυρετός, ο ίκτερος, οι διεσταλμένες κόρες και η υποθερμία έχει αναφερθεί σε πιο βαριές περιπτώσεις.

 

Σε μεγάλες ποσότητες, η δηλητηρίαση από σολανίνη μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Μια μελέτη προτείνει ότι οι δόσεις 2 έως 5 mg ανά χιλιόγραμμο του βάρους του σώματος μπορούν να προκαλέσουν τοξικά συμπτώματα και οι δόσεις 3 έως 6 mg ανά χιλιόγραμμο του βάρους του σώματος μπορούν να είναι μοιραίες.

 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 8 έως 12 ώρες μετά από την κατάποση, αλλά μπορούν να εμφανιστούν τόσο γρήγορα όπως 30 λεπτά μετά από την κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε σολανίνη.

 

Η περισσότερη σολανίνη εμφανίζεται στη φλούδα ή ακριβώς κάτω από τη φλούδα των πατατών. Οι ξεφλουδισμένες πατάτες έχει βρεθεί ότι περιέχουν 30-80% λιγότερη σολανίνη από τις μη ξεφλουδισμένες πατάτες και οι πρασινισμένες πατάτες πρέπει πάντα να ξεφλουδιστούν εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Η σολανίνη και η τσακονίνη είναι επίσης παρούσες στο βλαστό της πατάτας.

 

Το βαθύ τηγάνισμα των πατατών στους 170° C είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων γλυκοαλκανοειδών, το βράσιμο είναι αναποτελεσματικό και η χρήση μικροκυμάτων είναι μερικώς αποτελεσματική.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εγώ πάλι τα ζαρζαβατικά κάθε είδους τα βάζω στο ψυγείο. Σκόρδο σε σακουλάκι και στο ψυγείο. Κρεμμύδια, πατάτες (αν είναι λίγες) ξηρούς καρπούς, καφέ ελληνικό (που περισσεύει), αλεύρι και πολλά άλλα, όλα στο ψυγείο. Διατηρούνται πολύ περισσότερο και αποφεύγεις και τα μαμούνια τώρα με τις ζέστες. Αρκεί να έχεις μεγάλο ψυγείο. Επίσης, πιπεριές, καρότα, μαϊντανό, άνιθο και σέλινο τα ψιλοκόβω και τα έχω στην κατάψυξη και τα έχω έτοιμα προς βρόσιν ανα πάσα στιγμή.

kreousa

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...