Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ!!! ΑΓΛΑΪΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΠΕΛΑ ΜΠΟΡΕΙ...

Recommended Posts

Αντιγράφω από το θέμα "μαγιά μπύρας" που είχα ξαναδημοσιεύσει, συμπληρώνω και άλλες πληροφορίες και αναζητώ τη βοήθειά σας γιατί δε φαίνεται να διορθώνεται το πρόβλημα, αν τελικά υπάρχει.

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος

39

Β. Το φύλο του βρέφους

κορίτσι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ)

φυσιολογικός

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία.

επισκληρίδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη.

Ναι, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι τις τιμές. Την τρίτη μέρα μετά τη γέννησή της εμφάνισε γυρω στο έντεκα (δεν είμαι σίγουρη για την τιμή), την επόμενη που ξανακάναμε εξέταση ειχε πέσει.

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο.

Όχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

Γεννήθηκε 29/5/2011 3850 52εκ

Έξοδος 1/6/2011 3600

14/6/2011 4100

28/6/2011 4900 55εκ

29/7/2011 5700 58εκ

24/8/2011 6200 61εκ

11/9/2011 6440

23/9/2011 6500 64εκ

27/10/2011 6700 65εκ

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

Έκανε γύρω στα 6-8, τα αύξησα στα 8-10 μετά που φάνηκαν τα πρώτα σημάδια που με ανησύχησαν, μετά και από συμβουλές μελών του φόρουμ.

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει

Σε όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

Όχι

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

Πάνω από 10

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

Πριν από δυο μήνες κάθε μέρα μία κένωση τουλαχιστον, τους τελευταίους δύο μήνες κάθε 3-4 ημέρες μία κένωση, κάποια στιγμή έφτασε 5 μέρες και φοβήθηκα και τη βοήθησα με ένα βρεφικό υπόθετο (μετά και από συμβουλη του παιδιάτρου) γιατί έδειχνε να δυσφορεί.

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Αρχίζω να ανησυχώ για την αύξηση του βάρους του άρα και για την παραγωγή μου.

Δεν έχει ζητήσει ποτέ να θηλάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας από νεογέννητο δεν έχει ξυπνήσει ποτέ. Κοιμάται κατά τις 23.00 και ξυπνάει 05.00 περίπου και θηλάζει τότε.

Έχω κανονικά περιοδο τους τέσσερις τελευταίους μήνες.(αν σχετίζεται αυτό)

Στην χθεσινή επίσκεψη στον παιδίατρο μου είπε ότι δεν έχει πάρει αρκετό βάρος, μου είπε να ξεκινήσω βανίλια-ρυζάλευρο για 15 μέρες και μετά να προσθέσω και φρουτόκρεμα το πρωί. Και όπως το περίμενα μου είπε αν τον άλλο μήνα δεν παρουσιάσουμε βελτίωση θα δώσουμε και συμπλήρωμα.(Του επεσήμανα ότι η οδηγία λέει να κλείσουμε τον 6ο για να μπούμε στερεές, ενώ εμείς κλείσαμε τον 5ο, με αγνόησε. Τον ρώτησα αν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξή μας και δε μου απάντησε...έκανε ένα νεύμα που μπορεί να το εκλάβει κανείς ως όχι....

Του λέω να δίνουμε βιολογικές κρέμες και όχι αυτές που μου πρότεινε με δείγματα και έκανε ότι δεν με άκουσε...ΜΕ ΑΓΝΟΕΙ όταν τον ρωτάω κάτι που του χαλάει την πεπατημένη;;;; (άσχετο αλλά έχω κάτι νεύρα και με αυτό)

Σας παρακαλώ βοηθηστε με.....έχω αγχωθεί, δεν θέλω να διακόψω το θηλασμό...

Υπάρχει πρόβλημα;;Πεινάει το μωρό;;Να αρχίσω τις κρέμες που μου είπε;;Έχω βάλει τις τιμές στις καμπυλες του βιβλιαρίου και βλέπω μια πτώση από την καμπύλη που είμασταν...

Σας παρακαλώ βοηθήστε με...:(:(:(

Του δύο τελευταίους μήνες πήραμε μόνο 500 γραμμάρια συνολικά....

a9X0p3.pngmrSbp3.png

Διαφημίσεις

Θα σε συμβούλευα να το θηλάζεις όσο ποιο συχνά μπορείς ακόμα και το βράδυ να το ξυπνάς για να θηλάσει.Κατά την γνώμη καλό είναι να αποφεύγονται τα συπληρώματα γαλακτός και να δίνετε βάση στο θηλασμό.Και να ψάξεις και να κυνηγάς αυτά που πιστεύεις και να μην εφησυχαζεσαι ακόμα και με τους ειδικούς παιδιάτρους.

Ο θηλασμός είναι μια ΥΠΕΡΟΧΗ σχέση(δεν είναι γάλα σε κονσέρβα)Η κατσικούλα θηλάζει το κατσικάκι, η γαιδουρίτσα το γαιδουράκι,η γατούλα το γατάκι, γιατί οχι και ο άνθρωπος το ανθρωπάκι...

Δεν ξέρω να σου πω για το αν ειναι ικανοποιητική η ανάπτυξη του μικρού σου. Ξέρω πως σύμφωνα με τους γιατρούς τα μωρά μέχρι 6 μηνων πρέπει να διπλασιάσουν το βάρος γέννησης.

Θα έλεγα λοιπόν να πας κατ αρχας σε ένα παιδίατρο που να απαντά στις ερωτησεις σου και όχι να σε γράφει! Πιστευω πως όλες θέλουμε να έχουμε γιατρούς για τα παιδιά μας με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και να νοιώσουμε ασφάλεια. Με βάση αυτο, θα σου έλεγα λοιπόν να πας σε άλλο παιδίατρο. Ειναι προφανες πως το μικρό σου δεν παίρνει πολύ βάρος. Το ζήτημα όμως είναι το γιατι. Απ οτι καταλαβαίνω δεν κάνατε εξετάσεις για ουρολίμοξη που απ ότι ξέρω είναι και ο συνηθέστερος λόγος για μειωμένη πρόσληψη βάρους στα μωρά.

Και πάλι καταλήγω στο να πας σε άλλο γιατρό.

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Κορίτσια σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ήθελα να πω ότι :

έχω επιχειρήσει να ξυπνάω την μπέμπα κατά τη διάρκεις της νύχτας, αλλά δεν ανταποκρίνεται καθόλου, δεν ξυπνάει και δεν τρώει, είναι σαν να έχει πέσει σε λήθαργο.

Για την ουρολοίμωξη δεν το είχα σκεφτεί και φυσικά δεν μου ειπε τίποτα και ο γιατρος.

Επίσης τώρα συζητούσαμε και με το σύζυγο, πρέπει να αλλάξουμε παιδίατρο, το ξέρουμε...

Αν κάποια άλλη κοπέλα ή η Αγλαΐα έχει να μας συμβουλεύσει κάτι, θα ήταν ευπρόσδεκτο. Σας παρακαλώ...

Ευχαριστώ και πάλι....

a9X0p3.pngmrSbp3.png

Κορίτσια ξαναγράφω για να "ανέβει" το θέμα μήπως το δει και καμιά άλλη μαμά ή η Αγλαΐα. Σας παρακαλώ έχω μεγάλη αγωνία για την μπέμπα και έχω αγχωθεί με το θηλασμό....

a9X0p3.pngmrSbp3.png

Διαφημίσεις

ειχαμε με τη μικρη μου προβλημα βαρους, αλλα ειχε στενωση πυλωρου και εβγαζε το γαλα ετσι της διναμε ειδικο γαλα και απο 4 μηνων ξεκινησαμε ρυζαλευρο μια φορα τη μερα (πηρε ενα ολοκληρο κιλο εκεινο το μηνα) και οταν εκλεισε 5 αρχισαμε σουπες και φρουτα.

η οδηγια λεει για 6 μηνες αλλα αν σκεφτεις οτι εμας μας εδιναν στερεα στους 3 δν ειναι και τοσο τραγικο ποσο μαλλον οταν το συστηνει ο παιδιατρος.

στη δικη σου περιπτωση 6 ωρες δεν εινια πολυ μην της χαλας τον υπνο.και το βαρος φυσιολογικο ειναι, απο κει και περα αν ανυσυχεις μπορεις να ζητησεις και μια δευτερη γνωμη ή να αλλαξεις παιδιατρο αν δεν του εχεις εμπιστοσυνη. παντως να ξερεις η αναπτυξη απο μωρο σε μωρο διαφερει πρεπει ομως πρωτα να αποκλεισεται τα ενδεχομενα να οφειλεται σε παθολογικο αιτιο. μπορει απλα επειδη εχει δυσκοιλιοτητα να νοιωθει δυσφορια και να μην μπορει να φαει πολυ. σε καθε περιπτωση μη σταματησεις το θηλασμο και οπως σου ειπα και πιο πανω αν σε αγχωνει ολο αυτο πηγαινε και σε αλλους γιατρους μην το αφηνεις.

Αντιγράφω από το θέμα "μαγιά μπύρας" που είχα ξαναδημοσιεύσει, συμπληρώνω και άλλες πληροφορίες και αναζητώ τη βοήθειά σας γιατί δε φαίνεται να διορθώνεται το πρόβλημα, αν τελικά υπάρχει.

39

Β. Το φύλο του βρέφους

κορίτσι

φυσιολογικός

επισκληρίδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη.

Ναι, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι τις τιμές. Την τρίτη μέρα μετά τη γέννησή της εμφάνισε γυρω στο έντεκα (δεν είμαι σίγουρη για την τιμή), την επόμενη που ξανακάναμε εξέταση ειχε πέσει.

Όχι

Έξοδος 1/6/2011 3600

14/6/2011 4100

28/6/2011 4900 55εκ

29/7/2011 5700 58εκ

24/8/2011 6200 61εκ

11/9/2011 6440

23/9/2011 6500 64εκ

27/10/2011 6700 65εκ

Έκανε γύρω στα 6-8, τα αύξησα στα 8-10 μετά που φάνηκαν τα πρώτα σημάδια που με ανησύχησαν, μετά και από συμβουλές μελών του φόρουμ.

Σε όλα

Όχι

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

Πάνω από 10

Πριν από δυο μήνες κάθε μέρα μία κένωση τουλαχιστον, τους τελευταίους δύο μήνες κάθε 3-4 ημέρες μία κένωση, κάποια στιγμή έφτασε 5 μέρες και φοβήθηκα και τη βοήθησα με ένα βρεφικό υπόθετο (μετά και από συμβουλη του παιδιάτρου) γιατί έδειχνε να δυσφορεί.

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Δεν έχει ζητήσει ποτέ να θηλάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας από νεογέννητο δεν έχει ξυπνήσει ποτέ. Κοιμάται κατά τις 23.00 και ξυπνάει 05.00 περίπου και θηλάζει τότε.

Στην χθεσινή επίσκεψη στον παιδίατρο μου είπε ότι δεν έχει πάρει αρκετό βάρος, μου είπε να ξεκινήσω βανίλια-ρυζάλευρο για 15 μέρες και μετά να προσθέσω και φρουτόκρεμα το πρωί. Και όπως το περίμενα μου είπε αν τον άλλο μήνα δεν παρουσιάσουμε βελτίωση θα δώσουμε και συμπλήρωμα.(Του επεσήμανα ότι η οδηγία λέει να κλείσουμε τον 6ο για να μπούμε στερεές, ενώ εμείς κλείσαμε τον 5ο, με αγνόησε. Τον ρώτησα αν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξή μας και δε μου απάντησε...έκανε ένα νεύμα που μπορεί να το εκλάβει κανείς ως όχι....

Του λέω να δίνουμε βιολογικές κρέμες και όχι αυτές που μου πρότεινε με δείγματα και έκανε ότι δεν με άκουσε...ΜΕ ΑΓΝΟΕΙ όταν τον ρωτάω κάτι που του χαλάει την πεπατημένη;;;; (άσχετο αλλά έχω κάτι νεύρα και με αυτό)

Υπάρχει πρόβλημα;;Πεινάει το μωρό;;Να αρχίσω τις κρέμες που μου είπε;;Έχω βάλει τις τιμές στις καμπυλες του βιβλιαρίου και βλέπω μια πτώση από την καμπύλη που είμασταν...

Έχω βάλει τις τιμές στις καμπυλες του βιβλιαρίου και βλέπω μια πτώση από την καμπύλη που είμασταν...

Οι τιμές που έχουν τα βιβλιάρια είναι για τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα και όχι για αυτά που θηλάζουν.Θα σου πρότεινα να το βάλεις να κοιμάστε και μαζί στο κρεβάτι για το βράδυ που δεν σου ξυπνάει.

Διάβασε και αυτό με οδηγίες απ΄την Αγλαϊα

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=59853

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=28229

Ο θηλασμός είναι μια ΥΠΕΡΟΧΗ σχέση(δεν είναι γάλα σε κονσέρβα)Η κατσικούλα θηλάζει το κατσικάκι, η γαιδουρίτσα το γαιδουράκι,η γατούλα το γατάκι, γιατί οχι και ο άνθρωπος το ανθρωπάκι...

39

Β. Το φύλο του βρέφους

κορίτσι

φυσιολογικός

επισκληρίδιος

Όχι

Έξοδος 1/6/2011 3600

14/6/2011 4100

28/6/2011 4900 55εκ

29/7/2011 5700 58εκ

24/8/2011 6200 61εκ

11/9/2011 6440

23/9/2011 6500 64εκ

27/10/2011 6700 65εκ

Σε όλα

Όχι

Πάνω από 10

Ξεκινώ από τις μετρήσεις:

Έξοδος 1/6/2011 3600

14/6/2011 4100

28/6/2011 4900 55εκ

29/7/2011 5700 58εκ

24/8/2011 6200 61εκ

11/9/2011 6440

23/9/2011 6500 64εκ

27/10/2011 6700 65εκ

Στις 14/6 έχει βάλει 500gr (από την προηγούμενη μέτρηση και έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης. Μ.Ο. πρόσληψης 38,46gr/μέρα ενώ ο μέσος όρος γενικά είναι 25γραμ/μέρα. Άρα το μωρό θηλάζει πολύ καλά.

Στην επόμενη μέτρηση έχει πάρει 800 γραμμάρια, άρα ο Μ.Ο. πρόσληψης είναι 25,8 δηλ. φυσιολογικός.

Στις 24/8 έχει πάρει 500γραμ. με Μ.Ο πρόσληψης 19,23 γραμ../μέρα. Αυτό είναι κάτω από το Μ.Ο. αλλά υπό προϋποθέσεις είναι αποδεκτό...

11/9 ο Μ.Ο. πρόσληψης πέφτει στο 13,33 και στις 23/9 στα 5 γραμ/μέρα. Στις 27/10 επίσης είναι στο 5,8.

Η πτώση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί κάπου. Είναι φυσιολογικό μετά τον 4ο μήνα να παίρνουν περίπου το μισό βάρος απ' ό,τι έπαιρναν πριν, ακόμα και να μην πάρουν βάρος για κάποιο διάστημα, αρκεί να έχουν πάρει πάνω από κιλό τους πρώτους μήνες (για κάθε μήνα). Στην δική σας περίπτωση δεν έχουμε κάτι τέτοιο.

Εκείνα που θα πρέπει να αποκλειστούν είναι:

1. Να θήλαζες με πρόγραμμα ή να μην προσέφερες αρκετά, οπότε τα 6-8 γεύματα να ήταν τελικά πολύ λίγα για το μωρό σου, άρα και για την παραγωγή σου.

2. Παθολογικά αίτια, όπως ουρολοίμωξη.

3. Αν υπάρχει θέμα με τις κενώσεις: ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά δεν μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα. Η καθυστέρηση στις κενώσεις μπορεί να είναι φυσιολογική, αν έχουμε αποκλείσει την περίπτωση το μωρό να μην τρέφεται επαρκώς, οπότε μιλάμε για δυσκοιλιότητα εκ πείνας. Διαφορετικά, αν το μωρό έχει όντως δυσφορία, δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε στο υπόθετο αλλά να βρίσκουμε την αιτία του προβλήματος, καθώς το μητρικό γάλα είναι τέτοιο που κάνει τη δυσκοιλιότητα σχεδόν αδύνατη... Σ' αυτή την περίπτωση τυχόν αλλεργία του μωρού σε κάτι που καταναλώνει η μαμά θα μπορούσε να εξηγεί και την εντερική δυσφορία και την στασιμότητα βάρους...

ΤΙΠΟΤΕ από τα παραπάνω δεν λύνεται με την πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφών. Οι στερεές, στις ποσότητες ειδικά που μπορούν να τις καταναλώσουν τα μωρά αυτής της ηλικίας, δεν έχουν περισσότερες θερμίδες. Αν το πρόβλημα του μωρού είναι αλλεργία ή ουρολοίμωξη, τότε η πρόωρη εισαγωγή στερεών μπορεί να το αφήσει χειρότερα εκτεθιμένο.

ΠΑΡΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και δεύτερη γνώμη παιδιάτρου.

Σε αυτό που έγραψε το προηγούμενο μέλος " ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά δεν μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα." Δεν συμφωνό εμένα και τα δύο παιδιά στη ηλικία αυτή 5 με 6 μηνών έκανα και 4 και 5 μέρες να κάνουν κακά τους.Αλλά εμένα μας είχε πει ο παιδίατρος ότι δεν είναι ανησυχητικό.Μάλιστα θυμάμαι που είχε πει και μέχρι και 10 μέρες που μου είχε κάνει εντύπωση.Σε ένα βιβλίο που είχα διαβάσει έλεγε ότι ο θηλασμός μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργήσει τέτοιο αποτέλεσμα να μη κάνει το παιδί κενώσεις τακτικά γιατί απορροφάται μεγάλο μέρος από το οργανισμό και δεν δημιουργεί απόβλητα.

Διαφημίσεις

Κορίτσια, σας ευχαριστώ όλες για τις απαντήσεις και τη βοήθεια, έχω αγχωθεί και δεν θέλω να αποθηλάσω....στενοχωριέμαι με αυτό που συμβαίνει σε μένα και το μωρό...και κυρίως φοβάμαι μήπως πεινάει..

a9X0p3.pngmrSbp3.png

Σε αυτό που έγραψε το προηγούμενο μέλος " ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά δεν μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα." Δεν συμφωνό εμένα και τα δύο παιδιά στη ηλικία αυτή 5 με 6 μηνών έκανα και 4 και 5 μέρες να κάνουν κακά τους.Αλλά εμένα μας είχε πει ο παιδίατρος ότι δεν είναι ανησυχητικό.Μάλιστα θυμάμαι που είχε πει και μέχρι και 10 μέρες που μου είχε κάνει εντύπωση.Σε ένα βιβλίο που είχα διαβάσει έλεγε ότι ο θηλασμός μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργήσει τέτοιο αποτέλεσμα να μη κάνει το παιδί κενώσεις τακτικά γιατί απορροφάται μεγάλο μέρος από το οργανισμό και δεν δημιουργεί απόβλητα.

Ακριβώς αυτό! Δεν λέμε κάτι διαφορετικό.

Οι αραιές -χρονικά- κενώσεις δεν είναι ένδειξη δυσκοιλιότητας στα αποκλειστικά θηλάζοντα μωρά, ακριβώς για το λόγο που εξηγείς, με την προϋπόθεση ότι το μωρό τρέφεται επαρκώς κι ότι οι αραιές χρονικά κενώσεις δεν προέρχονται από μη επαρκή τροφή ("δυσκοιλιότητα εκ πείνας"). Με άλλα λόγια οι αραιές χρονικά κενώσεις σ' ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά και τρέφεται επαρκώς (βρεγμένες πάνες, πρόσληψη βάρους κλπ.) ΔΕΝ θεωρείται δυσκοιλιότητα.

Δυσκοιλιότητα είναι η αδυναμία ή δυσκολία του εντέρου να κάνει κένωση.

Η mariakr μίλησε για "δυσκοιλιότητα" και λόγω αυτής για χρήση υπόθετου, μετά την παρότρυνση του γιατρού! Όταν δίνουμε υπόθετο σημαίνει είτε ότι ο οργανισμός έχει πρόβλημα να προχωρήσει σε κένωση από μόνος του είτε ότι αγνοούμε τι είναι φυσιολογικό (οι αραιές χρονικά κενώσεις στα αποκλ. θηλάζοντα). Η mariakr μίλησε επίσης για "ζόρισμα" του παιδιού κατά τις κενώσεις, που παραπέμπει σε δυσκοιλιότητα. Επειδή αυτά τα δύο είναι αντιφατικά, γι' αυτό είπα ότι πρέπει να διερευνηθεί αν πράγματι το μωρό έχει πρόβλημα με τις κενώσεις, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στον αποκλειστικό θηλασμό... (για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω).

Κορίτσια, σας ευχαριστώ όλες για τις απαντήσεις και τη βοήθεια, έχω αγχωθεί και δεν θέλω να αποθηλάσω....στενοχωριέμαι με αυτό που συμβαίνει σε μένα και το μωρό...και κυρίως φοβάμαι μήπως πεινάει..

Για το αν πεινάει κριτήριο είναι κατ' αρχήν οι πάνες. Κάνει το μωρό 5-6 φορές τσίσα την ημέρα; Αν όχι, τότε υπάρχει θέμα στον θηλασμό. Αν ναι, τότε θηλάζει επαρκώς και η αιτία της στασιμότητας βάρους θα πρέπει να βρεθεί αλλού.

Σήμερα κάναμε εξετάσεις ούρων (γενική και καλλιέργεια). Αυριο θα έχουμε τα αποτελέσματα. Βρήκα και μια σύμβουλο θηλασμού και θα τη συναντήσουμε σήμερα. Θα δούμε τι θα μας πει κι εκείνη. Θα σας γράψω και αύριο για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τι μας είπε η σύμβουλος για όσες μανούλες έχουν παρόμοιο πρόβλημα να πάρουν μια ιδέα. Ελπίζω να μην έχουμε ουρολοίμωξη. Αλλά μετά από αυτά που διάβασα καλο είναι να το αποκλείσουμε ως πιθανότητα και μετά να ασχοληθούμε με το θηλασμό αν υπάρχει εκεί το πρόβλημα.

Ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές. Θα επανέλθω.

a9X0p3.pngmrSbp3.png

Για το αν πεινάει κριτήριο είναι κατ' αρχήν οι πάνες. Κάνει το μωρό 5-6 φορές τσίσα την ημέρα; Αν όχι, τότε υπάρχει θέμα στον θηλασμό. Αν ναι, τότε θηλάζει επαρκώς και η αιτία της στασιμότητας βάρους θα πρέπει να βρεθεί αλλού.

Ναι, ναι. Το μωρό, όπως έγραψα και παραπάνω, κάνει παραπάνω και από 10 φορές τσίσα την ημέρα.

a9X0p3.pngmrSbp3.png

Διαφημίσεις

Συμφωνώ οι καμπύλες του βάρους στο βιβλιάριο είναι για παιδιά που πίνουν ξένο γάλα.

Συγκεκριμένα

http://ariadni144.wordpress.com/2011...-%cf%85%ce%b3/

Του Αντώνη Καφάτου*

Το 2003 το υπουργείο Υγείας άλλαξε τις υπάρχουσες κατάλληλες καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών με τελείως ακατάλληλες καμπύλες οι οποίες διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Αυτές οι καμπύλες ανάπτυξης είναι ακατάλληλες γιατί έγιναν το 2001, όταν η επιδημία της παχυσαρκίας ήταν σε έξαρση. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν μετακινηθεί προς τα άνω και να αποκρύπτουν το πρόβλημα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, ενώ αντίθετα ψευδώς παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό παιδιών με ανεπαρκή ανάπτυξη. (Παιδιατρική, 2007; 70:70-74)

Οι καμπύλες αυτές ανάπτυξης παρόλα αυτά προωθήθηκαν και μπήκαν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού με πρωτοβουλία της Αʼ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της φαρμακευτικής εταιρείας που παράγει την αυξητική ορμόνη.

Οι καμπύλες αυτές συμβάλουν στο να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που παίρνουν αυξητική ορμόνη την οποία πληρώνει το Υπουργείο Υγείας. Όταν ένα παιδί παίρνει για παράδειγμα αυξητική ορμόνη καθημερινά και για 6 χρόνια, απαιτούνται πάνω από 350,000 ευρώ. Εκτός όμως του τεράστιου οικονομικού κόστους, η ζημιά στην υγεία είναι ακόμη πιο σοβαρή, γιατί η αυξητική ορμόνη είναι καρκινογόνος ουσία.

Στις 30/8/2005 ο υφυπουργός Υγείας κος Κωνσταντόπουλος υπέγραψε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης μια σύμβαση για να ετοιμαστεί ένα νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού εντός τριών μηνών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ετοίμασε το βιβλιάριο υγείας μέσα τις προθεσμίες της σύμβασης. Από τότε το Υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει καμιά πρόοδο. Μια προφορική δικαιολογία ήταν ότι ήταν μεγάλο μέγεθος. Γι΄αυτό το συμπτύξαμε και ελαττώσαμε τις σελίδες από 76 σε 64 (το Βρετανικό και Γαλλικό βιβλιάριο είναι 97 και 92 σελίδες αντίστοιχα).

Το πανεπιστήμιο Κρήτης συνέλεξε βιβλιάρια υγείας απ΄όλες σχεδόν τις Ευρωπαικές Χώρες και την Αυστραλία.

Η προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν να γίνει ένα βιβλιάριο υγείας που να βοηθά τους γονείς της Χώρας μας να προλάβουν τα σοβαρότερα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και ανάπτυξη και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Έλλειψη θηλασμού με λιγότερες από 10% των μητέρων να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους (80%των μητέρων θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους στις Σκανδιναβικές Χώρες)

2. Παιδική παχυσαρκία. Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην ΕΕ. Η έλλειψη θηλασμού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, κ.α.

3. Διατροφή. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή έχει γίνει παγκόσμιο πρότυπο, όπως αποκαλύφθηκε από τη μελέτη των 7 Χωρών, όπου ο πληθυσμός της Κρήτης έχει το υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης με τους λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακά και καρκίνους σε σύγκριση με όλους τους άλλους πληθυσμούς της μελέτης.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει την παρακολούθηση του πληθυσμού της Κρήτης που άρχισε από το 1960 και διαπιστώνει ότι οι νεώτερες γενιές, και ιδιαίτερα τα παιδιά, έχουν αλλάξει ριζικά τη διατροφή που δεν διαφέρει από εκείνη των παιδιών του δυτικού κόσμου.

Γιʼ αυτό στο νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο παραδοσιακό τρόπο διατροφής της ελληνικής οικογένειας, και φυσικά του παιδιού για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης είναι το παράδειγμα που παίρνει από τους ίδιους τους γονείς.

4. Η έλλειψη σωματικής άσκησης σε συνδυασμό με την κακή διατροφή ευθύνονται για την επιδημική έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας τις τελευταίας δεκαετίες στη χώρα μας.

Γιʼ αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού στη σωματική άσκηση παράλληλα με μια καλή διατροφή για την άριστη ανάπτυξη του παιδιού.

Πολλά παιδιά, κυρίως εφηβικής ηλικίας, καταφεύγουν σε κέντρα αδυνατίσματος που αγνοούν συνήθως τη φάση ταχείας ανάπτυξης του παιδιού (growth spurt), όπου η καλή διατροφή και άθληση έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Έτσι συχνά βλέπουμε εφήβους και έφηβες να έρχονται από κέντρα αδυνατίσματος με υποθερμιδικές δίαιτες. Τα αποτελέσματα από αυτές τις δίαιτες είναι η αναστολή της ανάπτυξης τους, η διακοπή ή μη έναρξη της εμμηνορρυσίας στα κορίτσια, σιτιογενείς αναιμίες, κακή επίδοση στα σχολεία και ψυχολογικά προβλήματα(π.χ. ψυχογενής ανορεξία και βουλημία).

Το πρόσφατο διαφημιστικό μήνυμα του Υπουργείου Υγείας «Ρίξε το βάρος στο παιδί» είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Μητέρες με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά κατανοούν με το σύνθημα αυτό ότι πρέπει με κάθε τρόπο να ελαττώσουν το βάρος του παιδιού τους χωρίς αυτές να δίνουν γενικά και αόριστα προσοχή στο παιδί τους. Στόχος πρέπει να είναι η ελάττωση του ρυθμού αύξησης του βάρους με περισσότερη σωματική άσκηση και επαρκή λήψη ενέργειας για την ανάπτυξη του (όχι ελάττωση του βάρους με υποθερμιδικές δίαιτες).

5. Κάπνισμα. Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι το 36% των εγκύων γυναικών συνεχίζουν το κάπνισμα σε όλη την εγκυμοσύνη. Επίσης, παιδιά σε νηπιαγωγεία στα Χανιά με δύο γονείς καπνιστές έχουν 11 φορές υψηλότερα επίπεδα κοτινίνης (μεταβολίτης της νικοτίνης) στο αίμα τους σε σύγκριση με παιδιά μη καπνιστών γονιών.

Γιʼ αυτό στο νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού τονίζεται αυτό το τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

6. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γιʼ αυτό στο νέο βιβλιάριο υγείας παρουσιάζεται με συντομία ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο. Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι τα περισσότερα τρόφιμα της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής ελαττώνουν τον κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη.

7. Ατυχήματα. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα, γι΄ αυτό γίνεται σύντομη αναφορά στα οινοπνευματώδη ποτά.

8. Αρτηριακή υπέρταση. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου στην χώρα μας που έχουν ως κύριο αίτιο την υπέρταση. Γι΄ αυτό τονίζεται η σημασία της διατροφής χαμηλής σε αλάτι και αυξημένης σε κάλιο.

9. Η στοματική υγεία είναι ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα για το οποίο δίνονται σύντομες οδηγίες.

10. Επίσης, το νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού περιλαμβάνει καμπύλες για την αρτηριακή πίεση, για την περίμετρο μέσης και το Δείκτη Μάζας Σώματος εκτός από τις συνήθεις καμπύλες βάρους, ύψους και περιμέτρου κεφαλής που υπάρχουν σε όλα τα βιβλιάρια στον κόσμο.

11. Στα εμβόλια ακολουθήσαμε τις πρόσφατες οδηγίες της επιτροπής εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος (NewGeneris) εξέδωσε πρόσφατα σύντομο τεύχος για την εγκυμοσύνη με τίτλο «Υγεία και διατροφή στην περίοδο της εγκυμοσύνης». Το τεύχος αυτό έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Υγείας να το επανεκδώσει και να δίνεται δωρεάν σε όλες τις εγκύους γυναίκες της χώρας μας όσο το δυνατόν νωρίτερα από την αρχή της κυήσεως. Αυτό προετοιμάζει τις γυναίκες να θηλάσουν και δίνει κατευθύνσεις για τη σωστή διατροφή τους. Δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία απάντηση για το θέμα αυτό και έχει περάσει ήδη ένα έτος.

* O Αντώνης Καφάτος, είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής (πηγή)

Φυσικά η πρόταση για ένα νέο βιβλιάριο υγείας δεν πραγματοποιείθηκε ποτέ. Το παραπάνω άρθρο έψαξα και το βρήκα με αφορμή την καταπληκτική και θλιβερή ταυτόχρονα εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου “Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα”.

Αφιερώστε τον χρόνο σας αν δεν έχετε δει ήδη την εκπομπή της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου με τίτλο “Το ιπτάμενο burger και άλλες ιστορίες” να την δείτε εδώ.

Ολόκληρη η εκπομπή είναι καθηλωτική, στο 25.30′ περίπου παρουσιάζεται η αλήθεια για τα παιδικά βιβλιάρια υγείας και το ρόλο τους στην παιδική παχυσαρκία αλλά και την υπονόμευση του μητρικού θηλασμού.

Σχετικό πρόσφατο άρθρο επίσης μπορείτε να διαβάσετε και εδώ

με τίτλο “Φαρμακοβιομηχανία “συνέγραψε” το βιβλιάριο υγείας παιδιού!”

Με τις καμπύλες που υπάρχουν στο βιβλιάριο για την ανάπτυξη των παιδιών ένα υπέρβαρο παιδί χαρακτηρίζεται ως κανονικό και ένα κανονικό παιδί ως αδύναμο. Κατήγγειλε ότι οι καμπύλες προωθήθηκαν από εταιρεία που πουλούσε αυξητική ορμόνη και ότι το 2005 το υπουργείο Υγείας υπέγραψε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για νέες καμπύλες, το Πανεπιστήμιο τις κατέθεσε μετά από 3 μήνες, αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα. “Κάποιοι πλουτίζουν από αυτό το βιβλιάριο υγείας του παιδιού”, τόνισε και πρόσθεσε ότι με το βιβλιάριο θίγεται και ο θηλασμός, καθώς τα παιδιά που θηλάζουν παίρνουν λιγότερο γάλα. Κατά συνέπεια, είπε, και οι εταιρείες γάλακτος έχουν λόγο να παραμείνουν αυτές οι καμπύλες

Και εδώ στο blog παλαιότερο άρθρο

Οι πίνακες για την φυσιολογική αύξηση βάρους στα θηλάζοντα βρέφη εδώ

http://ariadni144.wordpress.com/2009...lazonta_vrefi/

Αναλυτικά

Πίνακας για την φυσιολογική αύξηση του βάρους στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη

Ιουνίου 30, 2009

αριάδνη θηλασμός θηλασμός, καμπύλες ανάπτυξης 4 σχόλια

# 1ος – 4ος μήνας: 113-227 γρ. την εβδομάδα δηλαδή 453-906 γρ. το μήνα

# 4ος – 6ος μήνας: 85-142 γρ. την εβδομάδα (περίπου 340-568 γρ. το μήνα)

# 6ος – 12ος μήνας: 42-85 γρ. την εβδομάδα (περίπου 168-340 γρ. το μήνα)

Πηγή: Womanly Art of Breastfeeding (Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού La Leche League International)

Επίσης

http://ariadni144.wordpress.com/2009...les-anaptixis/

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow...ticleID=536713

http://www.birthchoices.gr/2011/10/t...ealth-booklet/

http://www.birthchoices.gr/category/resources/

Οι καμπύλες ανάπτυξης γενικά εχουν κριθεί ακατάλληλες ακόμα και για παιδιά που δεν θηλάζουν. Οποιος δεν βαριέται ας διαβάσει αυτό….

http://www.iatrikionline.gr/Deltio_52b/09.htm

• 2 weeks later...

Γειά σου mariakr

Έχω καιρό να επισκεφτώ την ιστοσελιδα λόγω προβλημάτων σύνδεσης και ίσως σε έχουν υπερκαλύψει οι προηγούμενες κοπέλες με τις απαντήσεις τους. Το μόνο που θα ήθελα να πω, είναι ότι οταν ζούσα στην Αθήνα μετά τη γέννηση τουπρώτου μου παιδιού, έιχα σοβαρό θέμα στο θηλασμό και η παιδιάτρος μας με βοηθησε να ξεπεράσω, στον 2ο μηνα τις ανασφάλειες και φοβίες μου για το αν ο μικρός παίρνει το αναμενόμενο βάρος και κάθε εβδομάδα πη΄γάιναμε και το ζύγιζε για να είμαστε βέβαιη ώστε τελικά να σταματήσουμε το συμπλήρωμα και να νιώθουμε όλοι ασφαλείς και όμορφα. Δεν έχω κανένα λόγο να διαφημίσω, εάν θελεις μπορώ να σου δώσω το τηλέφωνο, ήτανε στο Χολαργό και στην Αγ Παρασκευή και από τους γιατρούς που δεν έχουν την πινακίδα του εναλλακτικού, ένώ ειλικρινά παρείχε ιατρικες υπηρεσίες εναλλκατικές πλήρης και σωστές απαντώντας όλα τα ερωτήματα μας χαζά ή όχι. Ως εξειδικευμένη επαγγελματίας στον ιατρικό χώρο θα σου συνιστούσα να βρεις κάποιον γιατρό άμεσα, που εμπιστεύεσαι και μπορείς να ρωτήσεις τα παντα. Να φανταστείς εμείς μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη και ακόμα δνε έχω έναν σταθερό παιδιάτρο που να με ικανοποιεί και γεμίζει ασφάλεια. Τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία των παιδιών μας και αυτό όλοι οι γονείς το γνωρίζουμε. Δε θέλω να σου δώσω πληροφορίες για καμπύλες, κανόνες κτλ γιατί καθε οργανισμός και περίπτωση μικρός ή ενήλικας είναι διαφορετικός και οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Εγώ την μικρή μου τη θηλάζω, είναι 5.5 μηνών και το βράδυ όταν λίγο γκρινιάξει και εάν δεν φανεί ότι πεινάει κατα τη διάρκεια του βραδιού ανάλογα την περίπτωση πχ οταν είναι άρρωστη και ο οργανισμός θέλει ενέργεια και ενυδάτωση την ξυπνάω και της δίνω να φάει, εφόσον το θέλει φυσικά χωρίς πίεση. Εύχομαι να βοηθησα, και γιατί πέρασα εναν γολγοθά με ανάλογα θέματα στο πρώτο μου γιο και τώρα στην κόρη μου εμπιστεύμαι απλά και συνεχεια το ένστικτό μου, μπορείς να μου τηλεφωνήσεις όποτε θες για ηθική ή αλλη συμβου΄λή και υποστήριξη. Στείλε πμ και θα σου δώσω το νούμερο μου ή της παιδιατου ή ότι αλλο χρειάζεσαι. Καλή τύχη

Επανέρχομαι με το θέμα. Να ευχαριστήσω όλες τις κοπέλες που ασχολήθηκαν με το θέμα μου. Στην Αλεξία παραπάνω να πω ότι μένουμε επαρχία αλλά την ευχαριστώ για τις συμβουλές της.

Κάναμε εξετάσεις ούρων και καλλιέργεια στη μικρή και είναι καθαρές.

Επισκεφθήκαμε σύμβουλο θηλασμού ή οποία ήταν καθησυχαστική. Γενικά κατάλαβα ότι η πτώση σε μία ή δύο καμπύλες δεν είναι εκ των προτέρων ανησυχητική καθώς κάθε μωρό έχει δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Η παραιτέρω πτώση αρχίζει να είναι παθολογική.

Να πω για τις καμπύλες ότι σε αυτές του βιβλιαρίου εμφανίζει πτώση από την 90η στην 75η περίπου ενώ στις άλλες για τα μωρά που θηλάζουν από την 75η στην 50η περίπου.

Η μικρή δεν παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, είναι πολύ ενεργητική και πνευματικά και κινητικά παρουσιάζει πρόοδο, συνεχίζουμε τους θηλασμούς αλλά πιο εντατικά και παίρνω και τριγωνέλλα ταυτόχρονα (νομίζω ότι με έχει βοηθήσει με την παραγωγή γάλακτος). Θα τη ζυγίσουμε πάνω στο μήνα ξανά για να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα. Δε φαίνεται να πεινάει ούτε να δυσανασχετεί, αντίθετα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το φαγητό μας και σκέφτηκα να της δώσω να δοκιμάσει κανένα φρουτάκι το πρωί το οποίο δέχεται με ευχαρίστηση.

Αυτά, σας ευχαριστώ πολύ όλες. Τωρα συνεχίζουμε το θηλασμό και αισθάνομαι κι εγώ καλύτερα, γιατί με είχε πάρει από κάτω και ένιωθα ανασφάλεια και πιστεύω πως η ψυχολογία είναι σημαντική. Ήμουν έτοιμη να της δώσω συμπλήρωμα μόνο και μόνο από φόβο και ανασφάλεια..

a9X0p3.pngmrSbp3.png