Recommended Posts

    8 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Έλεγχο για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο κάνατε? Στη δεύτερη κύηση πάθατε και πάλι προεκλαμψία υπό αντιπηκτική αγωγή?

    Καλημέρα!!Όχι δεν έχω κάνει τον έλεγχο που μου λέτε.. Δεν γνωρίζω καν τι είναι, δεν έχω καμία ενημέρωση η γυναικολόγος μου με παρέπεμψε απλά σε νεφρολογο λόγο του ουρικόυ που ανέβασα και επειδή στην πρώτη γέννα είναι πάθει νεφρική ανεπάρκεια.. αντιπικτικη αγωγή έκανα στην 2η κύηση.. παρόλα αυτά επαθα ότι έπαθα.. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    13 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Έλεγχο για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο κάνατε? Στη δεύτερη κύηση πάθατε και πάλι προεκλαμψία υπό αντιπηκτική αγωγή?

     

    Καλησπέρα, αν και δεν απευθύνεται σ’ εμένα η ερώτηση σας, επειδή υποθέτω ότι έχετε επιστημονικό ενδιαφέρον για το θέμα, να πω ότι κι εγώ έκανα ηπαρίνη από την αρχή της κύησης και έπαιρνα σαλοσπίρ (80 και μετά 100mg) επίσης από την αρχή.

     

    14 ώρες πρίν, Νένα 27 είπε:

    Καλησπέρα και από μένα...λυπάμαι πάρα πολύ για την απώλεια σου..ήθελα να σου μιλήσω και για την δική μου εμπειρία...Στα 20 έμεινα έγκυος όλα καλά με λίγο τσιμπιμενη πίεση,προς το τέλος της εγκυμοσύνης μου περίπου 36και κάτι ανεβάζω πίεση 16μισο ,ουρικό οξύ 10,κρεατινινη 4,5..,κυρία φεύγα και αυτή και μαζί ολαααα τα ηπατικά....πρήξιμο παράξενο και 2 κιλά σε μια μέρα η γιατρός να ωρύεται μεσααα...προεκλαμσια στα επείγοντα με καισαρική και μωρό 2440 δεν έπαιρνε βάρος...Δεν μου είχαν βρει τίποτα ανησυχητικό στους υπέροχους...2η εγκυμοσύνη 26χρονων με υπόταση αυτή τη φορά εννοείτε 8μηνες χωρίς ίχνος αλατιού και στην 34και κάτι εβδομάδα 12ουρικο οξύ,ανεβασμένα ηπατικά, 8αμνιακο υγρό, το μωρό δεν έπαιρνε καθόλου βάρος,και πίεση από 9 που είχα σε όλη την εγκυμοσύνη ξαφνικά 14...Μέσα πάλι και γέννησα 35εβδομαδων...Η γιατρός μου πλέον φοβάται να κάνω 3ο παιδάκι είναι μεγάλο Ρίσκο για την υγεία μου...Καλά κάνεις και θίγεις το θεμα αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο...

     

    Σ’ ευχαριστώ πολύ που παρέθεσες τη δική σου εμπειρία από την προεκλαμψία μετά το σχόλιο μου. Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο να δημοσιοποιούμε τις ιστορίες μας για να ενημερώνονται κι άλλες γυναίκες. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 9 λεπτά , Indyla είπε:

     

    Καλησπέρα, αν και δεν απευθύνεται σ’ εμένα η ερώτηση σας, επειδή υποθέτω ότι έχετε επιστημονικό ενδιαφέρον για το θέμα, να πω ότι κι εγώ έκανα ηπαρίνη από την αρχή της κύησης και έπαιρνα σαλοσπίρ (80 και μετά 100mg) επίσης από την αρχή.

     

     

    Σ’ ευχαριστώ πολύ που παρέθεσες τη δική σου εμπειρία από την προεκλαμψία μετά το σχόλιο μου. Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο να δημοσιοποιούμε τις ιστορίες μας για να ενημερώνονται κι άλλες γυναίκες. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου.

    Να σαι καλά!!Σ'ευχαριστώ πολύ και σε σένα εύχομαι τα καλύτερα.. Ναι πρέπει να τα έχουμε υπόψιν μας κάτι τέτοια γιατί δεν είναι αστεία.. χρειάζεται έλεγχος..εμένα πάντως ξαφνικά μου παρουσιάστηκαν όλα.. Εκεί που νομιζεις ότι έλα μωρέ όλα καλά είναι βρίσκεσαι στο κενό.. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    21 ώρες πρίν, Νένα 27 είπε:

    Να σαι καλά!!Σ'ευχαριστώ πολύ και σε σένα εύχομαι τα καλύτερα.. Ναι πρέπει να τα έχουμε υπόψιν μας κάτι τέτοια γιατί δεν είναι αστεία.. χρειάζεται έλεγχος..εμένα πάντως ξαφνικά μου παρουσιάστηκαν όλα.. Εκεί που νομιζεις ότι έλα μωρέ όλα καλά είναι βρίσκεσαι στο κενό.. 

     

    Κι εγώ σ᾽ ευχαριστώ γλυκιά μου για τις ευχές σου. Είναι ακριβώς όπως το λες. Αυτές οι καταστάσεις σε βρίσκουν από το πουθενά και εντελώς απροετοίμαστη. Και επειδή η πλειοψηφία των γυναικολόγων δεν γνωρίζει πολλά γι᾽ αυτά τα θέματα χρειάζεται ένας γιατρός που να ειδικεύεται μέσα από την εκπαίδευση και την κλινική του εμπειρία στις κυήσεις υψηλού ρίσκου για να παρακολουθήσει το πρόβλημα σου. Και αυτό γιατί οι παθήσεις σαν την προεκλαμψία αφορούν το "σύστημα" μητέρα-βρέφος και όχι μόνο τη μητέρα που είναι το αντικείμενο του μέσου μαιευτήρα-γυναικολόγου.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εμένα με παραξένεψε ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση.. Και αυτό που μου έδωσαν οι γιατροί να καταλάβω είναι πως είναι μια αντίδραση του σώματος μας ,σαν να μην μπορεί να το σώμα μας να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη ζορίζεται ειδικά τους τελευταίους μήνες.. Δεν ξέρω πάντως εμένα δεν με αφήνει η γυναικολος μου να ρισκάρω σε επόμενη εγκυμοσύνη γιατί τα ρίσκα είναι μεγάλα.. Εσύ έκανες εξετάσεις μετά από το περιστατικό σου;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    Ουσιαστικά η προεκλαμψία βασίζεται -όπως το έχω καταλάβει- σε έναν "ανταγωνισμό" μεταξύ μητέρας και μωρού με επίκεντρο τον πλακούντα ο οποίος παίζει τον κεντρικό ρόλο σε αυτή την πάθηση. Γι᾽ αυτό νομίζω ότι η μόνη θεραπεία θεωρείται ο τοκετός (όχι γιατί απομακρύνεται το μωρό από το σώμα της μητέρας αλλά ο πλακούντας). Διαβάζοντας διαπιστώνω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη διαπιστωμένη αιτιολογία γι᾽ αυτήν. Αντίθετα υπάρχουν πολλές θεωρίες. Και κατἀ συνέπεια δεν υπάρχουν και μέσα πρόληψης ή θεραπείας πέρα από την ασπιρίνη που δίνεται προληπτικά αλλά που όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση μου δεν είναι πάντα αποτελεσματική (ίσως βέβαια αυτό να εξαρτάται από τη δόση γιατί άλλοι γιατροί αρκούνται στα 80mg ενώ άλλοι δίνουν 160mg).

    Νομίζω ότι αφού έχεις ήδη γίνει μαμά η γιατρός σου κάνει καλά που σε αποτρέπει από μία επόμενη εγκυμοσύνη γιατί καλό είναι να μην παίζουμε με την υγεία μας. Εγώ τώρα έχω αρχίσει να βλέπω διάφορους γιατρούς που είναι σχετικοί με το θέμα για να δω πως θα συνεχίσουμε. Οπότε περιμένω να δω τι εξετάσεις θα μου συστήσουν. Ακούω πάντως ότι μερικοί γιατροί προτείνουν ως σίγουρη λύση την παρένθετη μητρότητα... κάτι που ακολούθησε και η Kim Kardashian προφανώς που έκανε το τρίτο της νομίζω παιδί με αυτόν τον τρόπο λόγω προεκλαμψίας στην προηγούμενη εγκυμοσύνη της. Πρόκειται βεβαίως για μία λύση "πολυτελείας"...

     

    Επεξεργάστηκαν by Indyla
    • Μπερδεμένη/-ος 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ναι και γω κάπως έτσι το καταλαβαίνω.. Δεν θα το ρισκάρω άλλο εγώ προσωπικά για επόμενο...Πρέπει όμως να το κοιτάξω και εγώ δεν έχω βρει ομως χρόνο με το μωρο.Εγω έπαιρνα αρχικά 100mg salospir και μετά ξεκίνησα αντιπικτικες ενέσεις σε όλη την κύηση με 80mg  salospir.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Μια κεντρικη αποκολληση πλακουντα στην πρωτη εγκυμοσυνη και προεκλαμψια στην δευτερη. Αλλαγη γιατρου, ξεσκονισμα απο εξετασεις και νεα εγκυμοσυνη. Χαπια για την πιεση, παιδικη ασπιρινη, μαγνησιο, συγκεκριμενη διατροφη (οχι αλατι, ζαχαρη)στενη παρακολουθηση , ηρεμια και ολα καλα. Εξετασεις ομως κ μεγαλη προσοχη, ο πρωτος γιατρος μου ειχε πει να μην ξαναπροσπαθησω για παιδι. Ηταν ομως ο ιδιος που δεν μπορεσε να εκτιμησει την κατασταση κ φυσικα ουτε να κανει κατι. Δυο παιδια χαμενα κ εγω σε κινδυνο, ενω ηξερε....

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ναι χάπι για την πίεση είχα και γω αλλά στην 2η εγκυμοσύνη δεν μου χρειάστηκε είχα υπόταση, στον τέλος τσίμπησε και η πίεση μαζί με όλα τα υπόλοιπα...καθολου ζάχαρη και αλάτι το θυμάμαι και γω μμμπρρρ...Είναι μια παράξενη κατάσταση..Και είναι και ανάλογα σε τι γιατρό θα πέσεις.. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Σύντομα θα γίνω θεία, ο αδελφός μου περιμένει το πρώτο του παιδάκι :) Η εγκυμοσύνη της νύφης μου και καλύτερης μου φίλης κυλούσε ομαλά, όλα ήταν φυσιολογικά εκτός από 2 περιστατικά έντονων στομαχοπονων που αποδόθηκαν σε ευαισθησία του γαστρεντερικου. Πρόσφατα άρχισε να έχει και διαρροιες οι οποίες την ταλαιπωρησαν αρκετά. Πρήξιμο στα πόδια, μη παθολογικο που αποδόθηκε στην εποχή που διανύουμε. Στην τελευταία εξέταση ούρων βρέθηκε λεύκωμα και επικοινώνησε με τον γιατρό της, συναντήθηκαν, την μέτρησε και είχε πίεση 16 και το μωρό είχε απόκλιση ανάπτυξης 2-3 εβδομάδων. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην διάγνωση της προεκλαμψιας αλλά λόγω της εμφάνισης της (το πρήξιμο στα πόδια υποχώρησε λίγο και το βάρος της είναι φυσιολογικό) ο γιατρός δεν είναι σίγουρος. Παρ'ολα αυτά της έκανε μια ένεση κορτιζόνης, της έδωσε χάπια για τη πίεση και της ειπε ότι αν σε 2 μέρες η πίεση δεν κατέβει θα μπει με πρόκληση(33 εβδομάδων σύμφωνα με τον τελευταίο υπέρηχο, 35 εβδ σύμφωνα με την ΤΕΡ). 

    Ο λόγος που γράφω είναι για να μάθω εμπειρίες σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Υπάρχουν γυναίκες με παρόμοια εμπειρία και ποια ήταν η έκβαση; Αν το μωράκι γεννηθεί τώρα είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί ΜΕΝΝ; Τι γίνεται με τον θηλασμο σε αυτή τη κατάσταση; γιατί επιθυμεί να θηλάσει αποκλειστικά, το οποίο μάλλον δεν είναι εφικτο. Επίσης, με μια πιθανή πρόκληση τοκετού σ'αυτη την εβδομάδα υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η καισαρική η είναι μονόδρομος; Ήθελε να γεννήσει φυσιολογικά και φυσικά,  πράγμα που μάλλον αποκλείεται αν γίνει τώρα πρόκληση. Οποιαδήποτε εμπειρία η πληροφορία θα μου ήταν χρησιμη:)


     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Just now, Sentir...natureza είπε:

    Σύντομα θα γίνω θεία, ο αδελφός μου περιμένει το πρώτο του παιδάκι :) Η εγκυμοσύνη της νύφης μου και καλύτερης μου φίλης κυλούσε ομαλά, όλα ήταν φυσιολογικά εκτός από 2 περιστατικά έντονων στομαχοπονων που αποδόθηκαν σε ευαισθησία του γαστρεντερικου. Πρόσφατα άρχισε να έχει και διαρροιες οι οποίες την ταλαιπωρησαν αρκετά. Πρήξιμο στα πόδια, μη παθολογικο που αποδόθηκε στην εποχή που διανύουμε. Στην τελευταία εξέταση ούρων βρέθηκε λεύκωμα και επικοινώνησε με τον γιατρό της, συναντήθηκαν, την μέτρησε και είχε πίεση 16 και το μωρό είχε απόκλιση ανάπτυξης 2-3 εβδομάδων. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην διάγνωση της προεκλαμψιας αλλά λόγω της εμφάνισης της (το πρήξιμο στα πόδια υποχώρησε λίγο και το βάρος της είναι φυσιολογικό) ο γιατρός δεν είναι σίγουρος. Παρ'ολα αυτά της έκανε μια ένεση κορτιζόνης, της έδωσε χάπια για τη πίεση και της ειπε ότι αν σε 2 μέρες η πίεση δεν κατέβει θα μπει με πρόκληση(33 εβδομάδων σύμφωνα με τον τελευταίο υπέρηχο, 35 εβδ σύμφωνα με την ΤΕΡ). 

    Ο λόγος που γράφω είναι για να μάθω εμπειρίες σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Υπάρχουν γυναίκες με παρόμοια εμπειρία και ποια ήταν η έκβαση; Αν το μωράκι γεννηθεί τώρα είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί ΜΕΝΝ; Τι γίνεται με τον θηλασμο σε αυτή τη κατάσταση; γιατί επιθυμεί να θηλάσει αποκλειστικά, το οποίο μάλλον δεν είναι εφικτο. Επίσης, με μια πιθανή πρόκληση τοκετού σ'αυτη την εβδομάδα υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η καισαρική η είναι μονόδρομος; Ήθελε να γεννήσει φυσιολογικά και φυσικά,  πράγμα που μάλλον αποκλείεται αν γίνει τώρα πρόκληση. Οποιαδήποτε εμπειρία η πληροφορία θα μου ήταν χρησιμη:)

    Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη αν δεν την πάρουν χαμπάρι αλλά εφόσον το κατάλαβαν όλα καλά θα πάνε. Το βάρος του μωρού πόσο είναι? Συνήθως όταν είναι πολύ μικρό ξέρω ότι επιλέγουν καισαρική για να μην ταλαιπωρηθεί. Απ' τη στιγμή που είναι 35 εβδομάδων θερμοκοιτίδα θα μπει μόνο για παρακολούθηση αν είναι όλα τα άλλα καλά από οξυγόνο κ κιλά. Το πολύ να κάτσει κάνα 2-3 μέρες. Αν το βάρος είναι κάτω από 2 κιλά θα μείνει θερμοκοιτίδα μεχρι να φτάσει στο επιθυμητό βαρος. Αν θέλει να θηλάσει δεν είναι εμπόδιο απλά λίγο μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Θα μπαίνει κανονικά να θηλάζει το μωρό αν μπορεί να μείνει εκτός οξυγόνου κ τις υπόλοιπες φορές της ημέρας θα βγάζει με θηλαστρο για να διατηρήσει την παραγωγή. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, να πέσει η πίεση κ να μην χρειαστεί να ταλαιπωρηθεί καθόλου.. Αλλά κ τώρα να γεννήσει το μωρό είναι σε πάρα πολύ καλή εβδομάδα κ δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Sentir...natureza είπε:

    Σύντομα θα γίνω θεία, ο αδελφός μου περιμένει το πρώτο του παιδάκι :) Η εγκυμοσύνη της νύφης μου και καλύτερης μου φίλης κυλούσε ομαλά, όλα ήταν φυσιολογικά εκτός από 2 περιστατικά έντονων στομαχοπονων που αποδόθηκαν σε ευαισθησία του γαστρεντερικου. Πρόσφατα άρχισε να έχει και διαρροιες οι οποίες την ταλαιπωρησαν αρκετά. Πρήξιμο στα πόδια, μη παθολογικο που αποδόθηκε στην εποχή που διανύουμε. Στην τελευταία εξέταση ούρων βρέθηκε λεύκωμα και επικοινώνησε με τον γιατρό της, συναντήθηκαν, την μέτρησε και είχε πίεση 16 και το μωρό είχε απόκλιση ανάπτυξης 2-3 εβδομάδων. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην διάγνωση της προεκλαμψιας αλλά λόγω της εμφάνισης της (το πρήξιμο στα πόδια υποχώρησε λίγο και το βάρος της είναι φυσιολογικό) ο γιατρός δεν είναι σίγουρος. Παρ'ολα αυτά της έκανε μια ένεση κορτιζόνης, της έδωσε χάπια για τη πίεση και της ειπε ότι αν σε 2 μέρες η πίεση δεν κατέβει θα μπει με πρόκληση(33 εβδομάδων σύμφωνα με τον τελευταίο υπέρηχο, 35 εβδ σύμφωνα με την ΤΕΡ). 

    Ο λόγος που γράφω είναι για να μάθω εμπειρίες σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Υπάρχουν γυναίκες με παρόμοια εμπειρία και ποια ήταν η έκβαση; Αν το μωράκι γεννηθεί τώρα είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί ΜΕΝΝ; Τι γίνεται με τον θηλασμο σε αυτή τη κατάσταση; γιατί επιθυμεί να θηλάσει αποκλειστικά, το οποίο μάλλον δεν είναι εφικτο. Επίσης, με μια πιθανή πρόκληση τοκετού σ'αυτη την εβδομάδα υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η καισαρική η είναι μονόδρομος; Ήθελε να γεννήσει φυσιολογικά και φυσικά,  πράγμα που μάλλον αποκλείεται αν γίνει τώρα πρόκληση. Οποιαδήποτε εμπειρία η πληροφορία θα μου ήταν χρησιμη:)

     

    Δεν θα σου δώσω πολύ θάρρος με αυτά που θα σου πω, ωστόσο προκαταβολικά θα πω ότι η περίπτωση που ξέρω είχε εντέλει άριστη κατάληξη για μαμά και μωρό (πλέον 2χρονο νήπιο), που είναι και οι δύο γεροί και υγιείς. Πρόκειται για συγγενή παιδικού μου φίλου, επείγουσα καισαρική στην 35η εβδομάδα με ολική νάρκωση, ΜΕΝΝ για 3 εβδομάδες περίπου (δεν ξέρω σε τί παρακολούθηση), ο θηλασμός στάθηκε αδύνατος, αλλά η μαμά αντλούσε από την πρώτη μέρα και για έναν χρόνο αποκλειστικά, πράγμα για το οποίο εκ των υστέρων έχει μετανιώσει, γιατί ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ και νιώθει ότι "έχασε" τον πρώτο χρόνο του μωρού της, απολογιστικά τώρα λέει ότι έπρεπε να έχει δώσει ξένο. Η ίδια μας λέει ότι ο παιδίατρος δεν την "άφηνε" να δώσει ξένο, αλλά κρατώ μια επιφύλαξη μήπως η ίδια παρανόησε την προτροπή του παιδιάτρου και την προτίμησή του στο μητρικό γάλα, πιθανόν και λόγω προωρότητας του μωρού.

    Επεξεργάστηκαν by Deena

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 23 λεπτά , Sentir...natureza είπε:

    Σύντομα θα γίνω θεία, ο αδελφός μου περιμένει το πρώτο του παιδάκι :) Η εγκυμοσύνη της νύφης μου και καλύτερης μου φίλης κυλούσε ομαλά, όλα ήταν φυσιολογικά εκτός από 2 περιστατικά έντονων στομαχοπονων που αποδόθηκαν σε ευαισθησία του γαστρεντερικου. Πρόσφατα άρχισε να έχει και διαρροιες οι οποίες την ταλαιπωρησαν αρκετά. Πρήξιμο στα πόδια, μη παθολογικο που αποδόθηκε στην εποχή που διανύουμε. Στην τελευταία εξέταση ούρων βρέθηκε λεύκωμα και επικοινώνησε με τον γιατρό της, συναντήθηκαν, την μέτρησε και είχε πίεση 16 και το μωρό είχε απόκλιση ανάπτυξης 2-3 εβδομάδων. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην διάγνωση της προεκλαμψιας αλλά λόγω της εμφάνισης της (το πρήξιμο στα πόδια υποχώρησε λίγο και το βάρος της είναι φυσιολογικό) ο γιατρός δεν είναι σίγουρος. Παρ'ολα αυτά της έκανε μια ένεση κορτιζόνης, της έδωσε χάπια για τη πίεση και της ειπε ότι αν σε 2 μέρες η πίεση δεν κατέβει θα μπει με πρόκληση(33 εβδομάδων σύμφωνα με τον τελευταίο υπέρηχο, 35 εβδ σύμφωνα με την ΤΕΡ). 

    Ο λόγος που γράφω είναι για να μάθω εμπειρίες σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Υπάρχουν γυναίκες με παρόμοια εμπειρία και ποια ήταν η έκβαση; Αν το μωράκι γεννηθεί τώρα είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί ΜΕΝΝ; Τι γίνεται με τον θηλασμο σε αυτή τη κατάσταση; γιατί επιθυμεί να θηλάσει αποκλειστικά, το οποίο μάλλον δεν είναι εφικτο. Επίσης, με μια πιθανή πρόκληση τοκετού σ'αυτη την εβδομάδα υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η καισαρική η είναι μονόδρομος; Ήθελε να γεννήσει φυσιολογικά και φυσικά,  πράγμα που μάλλον αποκλείεται αν γίνει τώρα πρόκληση. Οποιαδήποτε εμπειρία η πληροφορία θα μου ήταν χρησιμη:)

    το οτι το καταλαβαν κ το μωρο ειναι σε βιωσιμη εβδομαδα πλεον δεν υπαρχει κινδυνος ουτε για το μωρο ουτε για την μαμα. ο αποκλειστικος θηλασμος εννοειτε ειναι εφικτος ισα ισα που θα εχει κ περισσοτερο χρονο να το παλεψει γιατι το μωρο σιγουρα θα χρειαστει μια παρακολουθηση για καποιες μερες παραπανω. εμενα φιλη μου που κ τις δυο φορες που γεννησε προωρα κ τα μωρα μειναν μεσα 1 μηνα θηλασε αποκλειστικα για 2 χρονια χωρις δυσκολια κ τις δυο γεννες. 

    η φυσιολογικη γεννα με ολα αυτα κ με αυξημενη πιεση δεν νομιζω οτι ειναι εφικτη... 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σε όλες,

    Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ελλιπής πληροφόρηση για την σοβαρή επιπλοκή της κύησης που λέγεται "προεκλαμψία". Οι κατ᾽ εξοχήν ειδικοί γιατροί που είναι ειδικευμένοι σε αυτές τις επιπλοκές είναι οι λεγόμενοι "εμβρυομητρικοί" γιατροί οι οποίοι στην Ελλάδα κυρίως αφιερώνονται στους υπερήχους κύησης και τον προγεννητικό έλεγχο. Στο εξωτερικό οι εν λόγω ιατροί παρακολουθούν και τις κυήσεις υψηλού κινδύνου όπως είναι αυτές που περιπλέκονται από επιπλοκές όπως η προεκλαμψία. @Sentir...natureza ως κάποια που έχασε το μωρό της από προεκλαμψία και έχοντας πια μιλήσει με πολλούς ειδικούς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα σου πω ότι αυτό που πρέπει να προέχει για εσάς την οικογένεια αλλά κυρίως το ζευγάρι είναι η υγεία της μητέρας και του μωρού. Με αφορμή την ανάρτηση σου το λέω και για άλλες γυναίκες που μπορεί να τις αφορά το θέμα. Οι προβληματισμοί για τον θηλασμό και τα άλλα ζητήματα ( είδος τοκετού, πόσο θα μείνει το μωρό στη ΜΕΝΝ κλπ) έπονται. 'Οταν κάποιος όταν βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη θέση το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των γιατρών και των νοσηλευτών ακόμη και αν ιδανικά θα ήθελε κάτι άλλο. Όπως είπε η φίλη παραπάνω το μωρό σας είναι σε προχωρημένη εβδομάδα -ακόμη και με δεδομένη την υπολειπόμενη ανάπτυξη- και αυτό είναι πολύ καλό. Όμως η προεκλαμψία δεν περνάει απαραίτητα μόλις γεννήσει η γυναίκα (πολλές περιπτώσεις γυναικών παρουσιάζουν επιπλοκές και μετά τον τοκετό) οπότε χρειάζεται στενή παρακολούθηση και μετά. Εύχομαι καλή επιτυχία και όλα να περάσουν ανώδυνα για τη νέα μανούλα και το μωράκι της.

    • Μου αρέσει 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Eυχαριστω ολες για τις απαντησεις σας, οι εμπειριες σας ειναι πολυ σημαντικες. Φυσικα προεχει η υγεια της μαμας και του μωρου, γι'αυτο και ηθελα πληροφοριες σχετικα με τον τροπο γεννησης γνωριζοντας πως και η καισαρικη ενεχει κινδυνους αλλα και η προωροτητα απο μονη της οπως και ο μη θηλασμος. Το μωρακι ειναι 2.200 βασει του τελευταιου υπερηχου και οι προγνωσεις ειναι καλες (εξαλλου κι εγω 2.250 γεννηθηκα στις 38 εβδομαδες) απλα αν χρειαστει ΜΕΝΝ θα πρεπει να μεταφερθει σε αλλη πολη και ο θηλασμος θα ειναι ακομη πιο δυσκολος, γι'αυτο ηθελα εμπειριες σχετικα με αυτο. Σιγουρα δεν ειναι ακατορθωτο και προεχει η υγεια του νεογνου (η διατηρηση της γαλουχιας με θηλαστρο ειναι εφικτη) αλλα απ'οτι φαινεται δεν θα αντμετωπισει σοβαρα προβληματα διοτι βρισκεται σε "καλη" εβδομαδα και εχει ξεπερασει τα 2 κιλα. Προς το παρον αναμενουμε την εξεταση λευκωματος 24ωρου για να δουνε πως θα δρασουνε. @Indyla λυπαμαι για την απωλεια σου, πρεπει να ηταν πολυ δυσκολο για σενα αυτο που περασες. Σου ευχομαι καλη δυναμη. Να σε ρωτησω κατι εφ'οσον το εχεις ψαξει πολυ, ο γιατρος της δεν της εχει κανει ακομη doppler, εξεταση πολυ σημαντικη για την προεκλαμψια. Πιστευεις οτι υπαρχει καποιος λογος που δεν την εστειλε ακομη σε εμβρυολογο; Μηπως την κανουν αναλογως την βαρυτητα της προεκλαμψιας ή ειναι απαραιτητη; Βασει των λεγομενων μιας φιλης μου γυναικολογου επρεπε να το εχει κανει ηδη απο την πρωτη φορα που υπολειποταν η αναπτυξη κατα μια εβδομαδα τον προηγουμενο μηνα.


     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    1 ώρα πρίν, Indyla είπε:

    Καλησπέρα σε όλες,

    Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ελλιπής πληροφόρηση για την σοβαρή επιπλοκή της κύησης που λέγεται "προεκλαμψία". Οι κατ᾽ εξοχήν ειδικοί γιατροί που είναι ειδικευμένοι σε αυτές τις επιπλοκές είναι οι λεγόμενοι "εμβρυομητρικοί" γιατροί οι οποίοι στην Ελλάδα κυρίως αφιερώνονται στους υπερήχους κύησης και τον προγεννητικό έλεγχο. Στο εξωτερικό οι εν λόγω ιατροί παρακολουθούν και τις κυήσεις υψηλού κινδύνου όπως είναι αυτές που περιπλέκονται από επιπλοκές όπως η προεκλαμψία. @Sentir...natureza ως κάποια που έχασε το μωρό της από προεκλαμψία και έχοντας πια μιλήσει με πολλούς ειδικούς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα σου πω ότι αυτό που πρέπει να προέχει για εσάς την οικογένεια αλλά κυρίως το ζευγάρι είναι η υγεία της μητέρας και του μωρού. Με αφορμή την ανάρτηση σου το λέω και για άλλες γυναίκες που μπορεί να τις αφορά το θέμα. Οι προβληματισμοί για τον θηλασμό και τα άλλα ζητήματα ( είδος τοκετού, πόσο θα μείνει το μωρό στη ΜΕΝΝ κλπ) έπονται. 'Οταν κάποιος όταν βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη θέση το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των γιατρών και των νοσηλευτών ακόμη και αν ιδανικά θα ήθελε κάτι άλλο. Όπως είπε η φίλη παραπάνω το μωρό σας είναι σε προχωρημένη εβδομάδα -ακόμη και με δεδομένη την υπολειπόμενη ανάπτυξη- και αυτό είναι πολύ καλό. Όμως η προεκλαμψία δεν περνάει απαραίτητα μόλις γεννήσει η γυναίκα (πολλές περιπτώσεις γυναικών παρουσιάζουν επιπλοκές και μετά τον τοκετό) οπότε χρειάζεται στενή παρακολούθηση και μετά. Εύχομαι καλή επιτυχία και όλα να περάσουν ανώδυνα για τη νέα μανούλα και το μωράκι της.

    Να συμπληρώσω κι εγώ ότι η Προεκλαμψία χρειάζεται διερεύνηση για τα αίτιά της, γιατί έχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που χρειάζεται έλεγχος θρομβοφιλίας και κυρίως έλεγχος για το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο. Άρα όταν όλα τελειώσουν καλά με την τρέχουσα κύηση και αν στα πλάνα είναι και επόμενη κύηση, τότε δε θα πρέπει να παραμεληθεί ο έλεγχος για τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα.

    • Μου αρέσει 1
    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    9 ώρες πρίν, Sentir...natureza είπε:

    Σύντομα θα γίνω θεία, ο αδελφός μου περιμένει το πρώτο του παιδάκι :) Η εγκυμοσύνη της νύφης μου και καλύτερης μου φίλης κυλούσε ομαλά, όλα ήταν φυσιολογικά εκτός από 2 περιστατικά έντονων στομαχοπονων που αποδόθηκαν σε ευαισθησία του γαστρεντερικου. Πρόσφατα άρχισε να έχει και διαρροιες οι οποίες την ταλαιπωρησαν αρκετά. Πρήξιμο στα πόδια, μη παθολογικο που αποδόθηκε στην εποχή που διανύουμε. Στην τελευταία εξέταση ούρων βρέθηκε λεύκωμα και επικοινώνησε με τον γιατρό της, συναντήθηκαν, την μέτρησε και είχε πίεση 16 και το μωρό είχε απόκλιση ανάπτυξης 2-3 εβδομάδων. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην διάγνωση της προεκλαμψιας αλλά λόγω της εμφάνισης της (το πρήξιμο στα πόδια υποχώρησε λίγο και το βάρος της είναι φυσιολογικό) ο γιατρός δεν είναι σίγουρος. Παρ'ολα αυτά της έκανε μια ένεση κορτιζόνης, της έδωσε χάπια για τη πίεση και της ειπε ότι αν σε 2 μέρες η πίεση δεν κατέβει θα μπει με πρόκληση(33 εβδομάδων σύμφωνα με τον τελευταίο υπέρηχο, 35 εβδ σύμφωνα με την ΤΕΡ). 

    Ο λόγος που γράφω είναι για να μάθω εμπειρίες σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Υπάρχουν γυναίκες με παρόμοια εμπειρία και ποια ήταν η έκβαση; Αν το μωράκι γεννηθεί τώρα είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί ΜΕΝΝ; Τι γίνεται με τον θηλασμο σε αυτή τη κατάσταση; γιατί επιθυμεί να θηλάσει αποκλειστικά, το οποίο μάλλον δεν είναι εφικτο. Επίσης, με μια πιθανή πρόκληση τοκετού σ'αυτη την εβδομάδα υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η καισαρική η είναι μονόδρομος; Ήθελε να γεννήσει φυσιολογικά και φυσικά,  πράγμα που μάλλον αποκλείεται αν γίνει τώρα πρόκληση. Οποιαδήποτε εμπειρία η πληροφορία θα μου ήταν χρησιμη:)

     

    Στο πρώτο μου παιδί μπήκαν υποψίες για κίνδυνο προεκλαμψίας στο τέλος του δευτέρου τριμήνου από τις μετρήσεις των αντιστάσεων στις αρτηρίες, οπότε και ξεκίνησε ένας μεγάλος κύκλος εξετάσεων που οδήγησε σε αγωγή με αντιπηκτικά, περιορισμό έντονης άσκησης, περιορισμούς στη διατροφή, και εβδομαδιαίους υπέρηχους σε εξειδικευμένο τμήμα. Τελικά γέννησα με καισαρική στις 35 εβδομάδες ένα υγιέστατο μεν μωρό, αλλά με βάρος 1μιση κιλό, που έκατσε πάνω από μήνα στην ΜΕΝΝ. Λόγω παραμονής σε θερμοκοιτίδα, χωρίς δυνατότητα να βγει για να θηλάσει, και δικής μου πιστεύω απειρίας, κάναμε μικτή διατροφή για 3 μήνες όταν ήρθε στο σπίτι και τελικά γυρίσαμε σε ξένο. 

    Πρόκληση για να κάνεις καισαρική, δεν έχει νόημα. Ή πρόκληση ή προγραμματισμένη καισαρική. Σε εμάς, λόγω της κατάστασης του μωρού δεν τέθηκε θέμα πρόκλησης, ήταν μεγάλος ο κίνδυνος για το μωρό και ο γιατρός μου ήταν κάθετος για καισαρική, παρόλο που γνωρίζω ότι τις αποφεύγει. 

    Από εκεί και πέρα, αν και δεν ξαναεμφάνισα προεκλαμψία, έχω άλλα δύο πρόωρα παιδιά για διαφορετικούς λόγους, πάλι με καισαρική και τα δύο λίγο πάνω από 2 κιλά, το ένα με μικρή παραμονή (λίγο πάνω από εβδομάδα) σε ΜΕΝΝ, το άλλο όχι. Και τα δύο θήλασαν αποκλειστικά, χωρίς προβλήματα.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Τελικα οι εξετασεις δεν ηταν καθολου καλες, το λευκωμα 24ωρου στα υψη, η πιεση 14 με χαπι. Αυριο το βραδυ θα δοκιμασουν προκληση αλλα επειδη οι πιθανοτητες να πετυχει ειναι μηδαμινες προγραμματιστηκε καισαρικη για το Σαββατο. Εχει φρικαρει η αληθεια ειναι γιατι ηρθε πολυ ξαφνικα αλλα ελπιζω πως ολα θα πανε καλα για τη μπεμπουλα. Ευχαριστω και παλι για τις απαντησεις!


     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Sentir...natureza είπε:

    Τελικα οι εξετασεις δεν ηταν καθολου καλες, το λευκωμα 24ωρου στα υψη, η πιεση 14 με χαπι. Αυριο το βραδυ θα δοκιμασουν προκληση αλλα επειδη οι πιθανοτητες να πετυχει ειναι μηδαμινες προγραμματιστηκε καισαρικη για το Σαββατο. Εχει φρικαρει η αληθεια ειναι γιατι ηρθε πολυ ξαφνικα αλλα ελπιζω πως ολα θα πανε καλα για τη μπεμπουλα. Ευχαριστω και παλι για τις απαντησεις!

    Μακάρι όλα να πάνε καλά, να μας γράψεις νέα.. Να προσπαθήσει να μην αγχώνεται (όσο γίνεται βέβαια). Ερώτηση σαν άσχετη που είμαι... Κάνει να μπει με πρόκληση ενώ έχει υψηλή πίεση? 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    12 ώρες πρίν, mama16 είπε:

    Μακάρι όλα να πάνε καλά, να μας γράψεις νέα.. Να προσπαθήσει να μην αγχώνεται (όσο γίνεται βέβαια). Ερώτηση σαν άσχετη που είμαι... Κάνει να μπει με πρόκληση ενώ έχει υψηλή πίεση? 

    Η πίεση ελέγχεται με τα φάρμακα. Φανταζομαι ότι αν είναι πολυ υψηλή θα μπει κατ'ευθειαν για καισαρική. Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Μακάρι να πάνε όλα καλά και η μικρή να μη δυσκολευτεί με την αναπνοή. Θα ενημερωσω:)

    • Μου αρέσει 1

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 22/8/2019 at 8:50 ΜΜ, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

    Να συμπληρώσω κι εγώ ότι η Προεκλαμψία χρειάζεται διερεύνηση για τα αίτιά της, γιατί έχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που χρειάζεται έλεγχος θρομβοφιλίας και κυρίως έλεγχος για το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο. Άρα όταν όλα τελειώσουν καλά με την τρέχουσα κύηση και αν στα πλάνα είναι και επόμενη κύηση, τότε δε θα πρέπει να παραμεληθεί ο έλεγχος για τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα.

     

    Όταν δεν έχουμε τέτοια ευρήματα, γιατρέ, που αναζητούμε πιθανές αιτίες; Μία είναι σίγουρα η ηλικία άνω των σαράντα. Η εξωσωματική είναι ανεξάρτητος παράγοντας ρίσκου για την προεκλαμψία;

     

    On 22/8/2019 at 5:07 ΜΜ, Sentir...natureza είπε:

     @Indyla λυπαμαι για την απωλεια σου, πρεπει να ηταν πολυ δυσκολο για σενα αυτο που περασες. Σου ευχομαι καλη δυναμη. Να σε ρωτησω κατι εφ'οσον το εχεις ψαξει πολυ, ο γιατρος της δεν της εχει κανει ακομη doppler, εξεταση πολυ σημαντικη για την προεκλαμψια. Πιστευεις οτι υπαρχει καποιος λογος που δεν την εστειλε ακομη σε εμβρυολογο; Μηπως την κανουν αναλογως την βαρυτητα της προεκλαμψιας ή ειναι απαραιτητη; Βασει των λεγομενων μιας φιλης μου γυναικολογου επρεπε να το εχει κανει ηδη απο την πρωτη φορα που υπολειποταν η αναπτυξη κατα μια εβδομαδα τον προηγουμενο μηνα.

    Καλή μου τώρα μάλλον είναι αργά γι’ αυτές τις ερωτήσεις. Όλα με το καλό λοιπόν! :)

    Επεξεργάστηκαν by Indyla
    • Ευχαριστώ! 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ειχα πονους στο στομαχι σε σημειο που να κοιμαμαι καθιστη κ να τρωω 2_3 κουταλιες αλεσμενα. Κατα τον γιατρο μου με πιεζαν τα μωρα. Ανεβασα πιεση που επεσε μετα απο λιγο . Κατα τον γιατρο μου αγχωνομουν. Τα μωρα πισω στην αναπτυξη. Μεχρι που μια μερα ξυπνησα πρησμενη κ με πιεση 17 _ 11.5 . Ο γιατρος πουθενα κ σε επικοινωνια με το μαιευτηριο μου ειπαν να παω αμεσως εκει. Ο γιατρος που με εξετασε μου ειπε οτι τα πρηξιματα τα ειχα καιρο κ ολα οσα του περιεγραψα ηταν συμπτωματα προεκλαμψιας (πονοι στο στομαχι). Η εξεταση για λευκωμα στα υψη!!!! Βαρος ειχα παρει μονο 12.5 κιλα στις 33 εβδομαδες σε κυηση διδυμων. Το ιδιο βραδυ γεννησα. 

    Η γνωμη μου; η κοπελα εχει συμπτωματα , το πως θα το αντιμετωπισετε κ τι θα κανετε δεν ξερω. Να ειστε υποψιασμενοι!!! Ολα να πανε καλα.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 53 λεπτά , Indyla είπε:

     

    Όταν δεν έχουμε τέτοια ευρήματα, γιατρέ, που αναζητούμε πιθανές αιτίες; Μία είναι σίγουρα η ηλικία άνω των σαράντα. Η εξωσωματική είναι ανεξάρτητος παράγοντας ρίσκου για την προεκλαμψία;

     

     

    Η προεκλαμψία είναι μια κατ' εξοχήν μαιευτική, και όχι αιματολογική, επιπλοκή και για το λόγο αυτό δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό πάνω στο αντικείμενο. Η θρομβοφιλία είναι όμως το κομμάτι που η αιματολογία συναντά τη γυναικολογία και έτσι επιμένω σε αυτήν, αφού κυρίως το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο -αλλά και οι κληρονομικές θρομβοφιλίες ορισμένες φορές- σχετίζονται  με την Προεκλαμψία. Αν βρεθεί κάποια θρομβοφιλία τότε η Προεκλαμψία έχει σημαντικές πιθανότητες να προληφθεί. 

    Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η προεκλαμψία σε προηγούμενη κύηση, το ιστορικό προεκλαμψίας στη μητέρα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η ηλικία, το κάπνισμα, ορισμένα νοσήματα (όπως π.χ. ο Λύκος), η μαύρη φυλή. Καταλαβαίνετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες δε μπορούν να ανατραπούν, οπότε είναι σημαντικό να γίνει ένας καλός έλεγχος ώστε αν εντοπιστεί ένα αντιμετωπίσιμο αίτιο να ελαττωθεί ο κίνδυνος υποτροπής.

    Επιμένοντας για το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, θα πω ότι ο "προληπτικός έλεγχος" για τα σχετιζόμενα αντισώματα είναι άσκοπος. 1 στους 25 υγιείς ανθρώπους έχει θετικά αυτά τα αντισώματα και για το λόγο αυτό ο έλεγχος πρέπει να περιορίζεται μόνο σε όσους έχουν σχετικό ιστορικό για να τεθεί διάγνωση. Η εμφάνιση Προεκλαμψίας, όμως, αποτελεί ένα από τα κλινικά διαγνωστικά κριτήρια της νόσου και άρα ο έλεγχος των αντισωμάτων έχει απόλυτη ένδειξη. Οι υπόλοιπες θρομβοφιλίες ενέχονται επίσης, αλλά ο συσχετισμός είναι πολύ ασθενέστερος. Και για αυτές, όμως, υπάρχει σαφώς ένδειξη ελέγχου.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Για να ενημερωσω, η μικρουλα γεννηθηκε τελικα 1880 αλλα ειναι ζωηρη και δεν αντιμετωπιζει αναπνευστικα προβληματα. Μπηκε και στο στηθος και επιασε μια χαρα οποτε ολα καλα!:)

    • Μου αρέσει 3

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα