Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Προ-προγεννητικές εξετάσεις & προετοιμασία για εγγυμοσύνη

Recommended Posts

Σήμερα έκανα προ-προγεννητικό έλεγχο (στον μικροβιολόγο) και σύντομα θα επισκεφτώ και τον γυναικολόγο μου στην Αθήνα.

Ο τελευταίος μετά από δικές μου πιέσεις (έχω σταθερό κύκλο, καθαρές εξετάσεις και δεν έχουμε αρχίσει ακόμη ελεύθερες επαφές) μου έγραψε ένα κατεβατό από εξετάσεις και ζήτησε να με δεί 1 με 1,5 μήνα πρίν αρχίσουμε ελεύθερες επαφές.

Στις εξετάσεις αυτές προστέθηκαν και άλλες λόγω θεμάτων που έχω τελευταία με τη μέση μου και μούδιασμα στο πόδι, πόνο στον αυχένα.

Μια που θα είμαι Αθήνα θα επισκεφτώ ένα ακόμη ορθοπεδικό για μια ακόμη γνώμη (μήπως και γλιτώσω τις 3 ακτινογραφίες και την μαγνητική που μου έχουν ήδη γράψει να κάνω).

Μέσα σ'όλα αυτα θα επισκεφτώ και την ενδοκρινολόγο μου ώστε να ψιλαφήσει τον θυροειδή αφού οι τιμές των εξετάσεων μπορεί να είναι καλές (όπως πάντα τα τελευταία χρόνια) άλλα τηλεφωνικά είναι αβέβαια τα πράγματα.

Τελικά από ένα απλό προ-προγεννητικό ελεγχο κατέληξα να κάνω γενικό έλεγχο. Ολο αυτό με έχει αγχώσει και απορώ γιατί το άρχισα.

Συνάμα έχω να χάσω πολλά περιττά κιλά και να κόψω το άτιμο το τσιγάρο και όλα αυτά πρέπει να τα δρομολογήσω άμεσα αφού έχουμε "συμφωνήσει" με το σύντροφο μου ότι θα αρχίσουμε ελεύθερες επαφές τον Αύγουστο και ό,τι γίνει.

Εσείς νιώθετε έτοιμο το σώμα σας να δεχθεί ένα μωράκι?

Ναι το θέλω πολύ αλλά θα ήθελα και μια πίστωση χρόνου ακόμη. Το σώμα μου έχει περάσει από πολύ καλύτερες φάσεις όπου δεν κάπνιζα, τρεφοόμουν υγιεινά και γυμναζόμουν και δεν πονούσα ολόκληρη...

Ομως ο άνθρωπος μου δε δείχνει διαθετιμένος να με περιμένει για πάντα μέχρι να αποφασίσω για μωράκι. Μου πρότεινε λοιπόν να αρχίσω να κάνω πράγματα για μένα, να αρχίσουμε ελεύθερες επαφές και μέχρι να επιτευχθεί η σύλληψη να έχω βάλει το σώμα μου σε μια σειρά.

Μου ακούστηκε πολύ λογικό αυτό και συμφώνησα αφού είμαι που είμαι αναβλητικός τύπος, δεν πρέπει να αναβάλλω άλλο αυτό το θέμα (σύντομα θα είμαι και 33 ετών!).

Πώς σας ακούγονται όλα αυτά? Ποιά είναι η γνώμη/εμπερία σας?

Θα γράψω εδώ τις εξετάσεις που έκανα και θα ενημερώνω για την προ-προγεννητική πορεία μου :rolleyes: Θα με ανακούφιζε πολύ να ξέρω ότι δεν είμαι μόνη ούτε η μόνη με τέτοιους προβληματισμούς. Εξω όπου αναφέρω έστω 1 από τα 100 που σκέφτομαι η απάντηση είναι "πολύ τα σκέφτεσαι πολύ ψάχνεσαι" και σημειωτέον ότι ποτέ δεν είχα μανία με τους γιατρούς, ίσα ίσα τους αποφεύγω όσο μπορώ :P

ένα τόσο δα ανθρωπάκι με κάνει καλύτερο άνθρωπο, σ'αγαπώ!

Διαφημίσεις

Δεν ήξερα πως χρειάζονται τόσες ιατρικές εξετάσεις πριν κάνεις παιδί..! Τέλος πάντων! Εγώ ψηφίζω "ναι"! Να κάνεις πράγματα για σένα και το σώμα σου (ακόμα κι αν δεν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για μωράκι!), και θα δεις ότι ακόμα και τα άλλα ιατρικά θέματα που σε απασχολούν, θα"μαλακώσουν" (δε μου ΄ρχεται η λέξη!), θα νιώθεις εσύ καλά, και κατά συνέπεια το σώμα σου! Πολύ κοινότυπο, αλλά θα στο πω: όσο περισσότερο άγχος, τόσο λιγότερο θετικά αποτελέσματα...!!!!! Μην αρχίσεις να αγχώνεσαι, και οκ, οι γιατροί γιατροί, αλλά και ο εαυτός μας εαυτός μας!!

Αν δε μπορείς, πρέπει. Αν πρέπει, μπορείς..

Σήμερα έκανα προ-προγεννητικό έλεγχο (στον μικροβιολόγο) και σύντομα θα επισκεφτώ και τον γυναικολόγο μου στην Αθήνα.

Ο τελευταίος μετά από δικές μου πιέσεις (έχω σταθερό κύκλο, καθαρές εξετάσεις και δεν έχουμε αρχίσει ακόμη ελεύθερες επαφές) μου έγραψε ένα κατεβατό από εξετάσεις και ζήτησε να με δεί 1 με 1,5 μήνα πρίν αρχίσουμε ελεύθερες επαφές.

Στις εξετάσεις αυτές προστέθηκαν και άλλες λόγω θεμάτων που έχω τελευταία με τη μέση μου και μούδιασμα στο πόδι, πόνο στον αυχένα.

Μια που θα είμαι Αθήνα θα επισκεφτώ ένα ακόμη ορθοπεδικό για μια ακόμη γνώμη (μήπως και γλιτώσω τις 3 ακτινογραφίες και την μαγνητική που μου έχουν ήδη γράψει να κάνω).

Μέσα σ'όλα αυτα θα επισκεφτώ και την ενδοκρινολόγο μου ώστε να ψιλαφήσει τον θυροειδή αφού οι τιμές των εξετάσεων μπορεί να είναι καλές (όπως πάντα τα τελευταία χρόνια) άλλα τηλεφωνικά είναι αβέβαια τα πράγματα.

Τελικά από ένα απλό προ-προγεννητικό ελεγχο κατέληξα να κάνω γενικό έλεγχο. Ολο αυτό με έχει αγχώσει και απορώ γιατί το άρχισα.

Συνάμα έχω να χάσω πολλά περιττά κιλά και να κόψω το άτιμο το τσιγάρο και όλα αυτά πρέπει να τα δρομολογήσω άμεσα αφού έχουμε "συμφωνήσει" με το σύντροφο μου ότι θα αρχίσουμε ελεύθερες επαφές τον Αύγουστο και ό,τι γίνει.

Εσείς νιώθετε έτοιμο το σώμα σας να δεχθεί ένα μωράκι?

Ναι το θέλω πολύ αλλά θα ήθελα και μια πίστωση χρόνου ακόμη. Το σώμα μου έχει περάσει από πολύ καλύτερες φάσεις όπου δεν κάπνιζα, τρεφοόμουν υγιεινά και γυμναζόμουν και δεν πονούσα ολόκληρη...

Ομως ο άνθρωπος μου δε δείχνει διαθετιμένος να με περιμένει για πάντα μέχρι να αποφασίσω για μωράκι. Μου πρότεινε λοιπόν να αρχίσω να κάνω πράγματα για μένα, να αρχίσουμε ελεύθερες επαφές και μέχρι να επιτευχθεί η σύλληψη να έχω βάλει το σώμα μου σε μια σειρά.

Μου ακούστηκε πολύ λογικό αυτό και συμφώνησα αφού είμαι που είμαι αναβλητικός τύπος, δεν πρέπει να αναβάλλω άλλο αυτό το θέμα (σύντομα θα είμαι και 33 ετών!).

Πώς σας ακούγονται όλα αυτά? Ποιά είναι η γνώμη/εμπερία σας?

Θα γράψω εδώ τις εξετάσεις που έκανα και θα ενημερώνω για την προ-προγεννητική πορεία μου :rolleyes: Θα με ανακούφιζε πολύ να ξέρω ότι δεν είμαι μόνη ούτε η μόνη με τέτοιους προβληματισμούς. Εξω όπου αναφέρω έστω 1 από τα 100 που σκέφτομαι η απάντηση είναι "πολύ τα σκέφτεσαι πολύ ψάχνεσαι" και σημειωτέον ότι ποτέ δεν είχα μανία με τους γιατρούς, ίσα ίσα τους αποφεύγω όσο μπορώ :P

κοριτσάκι καλά έκανες και ξεκίνησες τον έλεγχο. ούτως ή άλλως αν μείνεις έγκυος τις εξετάσεις αυτές (βέβαια δεν ξέρω τι ακριβώς έκανες) επιβάλλεται να τις κάνεις, ένα κατεβατό σου δίνουν να κάνεις, οπότε εσύ προνόησες.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας κορίτσια, βγήκαν τα αποτελέσματα και είναι όλαάριστα (με βάση τον μικροβιολόγο).

Με είχαν φοβίσει με τη μέση και τα μουδιάσματα ότι μπορεί να είναι 1002 σοβαρές ασθένειες! (ένας συγκεκριμένος γιατρός στο νησί, αν ξαναπάω γράψτε μου)

Λόγω απεργιών όμως δε θα μπορέσω να επισκεφτώ τώρα τους μόνιμους γιατρούς μου Αθήνα άλλα αφού τα αποτελέσματα είναι καλά δε με ενοχλεί.

Οι εξετάσεις συνοπτικά ήταν για τον θυροειδή αδένα και ο προπρογεννητικός που ζήτησε ο γυναικολόγος, & κάποιες για τη μέση και τα μουδιάσματα. Ακτινογραφίες και μαγνητική δεν κάνω για τώρα και όλα παίρνουν παράταση για μετά το Σεπτέμβρη λόγω φόρτου εργασίας! Δεν μπορώ να λείψω πολλές ημέρες τώρα και με τις απεργίες τα πράγματα είναι δύσκολα.

Οπως και να'χει εμείς θα βάλουμε μπρός για μωράκι το δεκαπενταύγουστο, αρκεί να πάρω το ΟΚ απο τον γυναικολόγο έστω τηλεφωνικά. Ετσι ελπίζω ότι θα αρχίσω να προσέχω και τα κιλά μου και θα κόψω το κάπνισμα, γιατί μέχρι τώρα τζίφος και τα 2!

Οι εξετάσεις του γυναικολόγου για προ-προγεννητικό είναι αρκετές αλλά όποια κοπέλα ενδιαφέρεται τις γράφω?!

κοριτσάκι καλά έκανες και ξεκίνησες τον έλεγχο. ούτως ή άλλως αν μείνεις έγκυος τις εξετάσεις αυτές (βέβαια δεν ξέρω τι ακριβώς έκανες) επιβάλλεται να τις κάνεις, ένα κατεβατό σου δίνουν να κάνεις, οπότε εσύ προνόησες.

Βασικά είναι σαν τον προγεννητικό έλεγχο αλλά δεν έχει μέσα εξετάσεις τύποθ τοξόπλασμα που σήμερα μπορεί να μην έχω άλλα πριν μείνω έγγυος να έχω κολλήσει.

Διαφημίσεις

Γειά σας κορίτσια, έστειλα τις εξετάσεις του γυναικολόγου και περιμένω το ΟΚ για μωράκι.

Αρχισα να φροντίζω και το σώμα μου κάπως, 24 Ιούλη έκοψα το παλιοτσίγαρο, μόλις αδιαθέτησα και έτσι στις γόνιμες μέρες αρχίζουμε προσπάθειες :)

Ελπίζω σύντομα να μαζευτώ και διατροφικά μήπως βγεί κανένα κιλό προ σύλληψης! Αν και δε με νοιάζει τόσο αυτό πια, μου αρκεί που έκοψα το τσιγάρο και νιώθω άλλος άνθρωπος!

• 3 weeks later...

Σχεδόν ένα μήνα χωρίς τσιγάρο και απόφασισα να μαζευτώ και στη διατροφή, σε άλλο ένα μήνα περίπου έχει ζητήσει να με δεί ο γυναικολόγος μου για άλλο ένα τεστ παπ προ εγγυμοσύνης (αν και δεν έχει "ληξει" η ισχύς του προηγούμενου που ήταν ΟΚ).

Ελπίζω να'μαι έγγυος και να θελήσει να με δεί νωρίτερα :D

Σχεδόν ένα μήνα χωρίς τσιγάρο και απόφασισα να μαζευτώ και στη διατροφή, σε άλλο ένα μήνα περίπου έχει ζητήσει να με δεί ο γυναικολόγος μου για άλλο ένα τεστ παπ προ εγγυμοσύνης (αν και δεν έχει "ληξει" η ισχύς του προηγούμενου που ήταν ΟΚ).

σου εύχομαι σύντομα με ένα μωράκι. ♥♥♥ και έκανες πολύ καλά και το έκοψες το τσιγάρο. γενικά ότι καλό κάνεις για την υγεία σου θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη του μωρού όταν έρθει η εγκυμοσύνη.

επίσης να μην ξεχνάμε οτι και η υγεία του άντρα παίζει ρόλο. οπότε να λαμβάνουν και οι κύριοι τα μέτρα τους! δνε είμαστε μόνες στον αγώνα. το λεω γιατι έχω ακούσει διάφορα απο διάφορους που νομίζουν πως ότι και να τρώνε ή πίνουν δεν επιρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο. και καλό είναι να υπάρχει συμπαράσταση στο σπίτι μέσα. capisci? αυτά έχω να πώ. :rolleyes::D:lol:

AAH8p2.png

tt18974d.aspx

Πόσο δίκιο έχεις! Δυστηχώς έχει χοληστερίνη και ο γιατρός του έδωσε ένα χαπάκι και φοβάμαι μη πάει και επηρέαζε τη σύλληψη.

lipo - κατι λεγόταν, το πήρε αυτό τον μήνα (μόλις το τέλειωσε). Δεν τρέφεται σωστά σε αντίθεση με μένα που αν και παχουλή έχω άριστες εξετάσεις :-P

Μόλις κάνει τις νέες εξετάσεις του και τις στείλει του γιατρού θα ρωτήσω κατά πόσο επηρεάζουν, μήπως ξέρεις?

lucciola εσύ σε τι φάση είσαι? Εχεις μωράκι? Σου εύχομαι ότι καλύτερο και σε ευχαριστώ για την απάντηση σου!

Πόσο δίκιο έχεις! Δυστηχώς έχει χοληστερίνη και ο γιατρός του έδωσε ένα χαπάκι και φοβάμαι μη πάει και επηρέαζε τη σύλληψη.

lipo - κατι λεγόταν, το πήρε αυτό τον μήνα (μόλις το τέλειωσε). Δεν τρέφεται σωστά σε αντίθεση με μένα που αν και παχουλή έχω άριστες εξετάσεις :-P

Μόλις κάνει τις νέες εξετάσεις του και τις στείλει του γιατρού θα ρωτήσω κατά πόσο επηρεάζουν, μήπως ξέρεις?

lucciola εσύ σε τι φάση είσαι? Εχεις μωράκι? Σου εύχομαι ότι καλύτερο και σε ευχαριστώ για την απάντηση σου!

καλημέρα. πρώτα.. δεν νομίζω πως επηρεάζει την γονιμότητα το χάπι της χοληστερίνης αν και καλύτερα να ρωτήσεις τον γιατρό που τα έγραψε.

και όσο για μένα, όχι δεν έχω μωράκι ακόμα. είμαστε με τον άντρα μου σε φάση προσπάθειας μετα από κάποια θεματάκια - δηλαδή μόλις τα λύσαμε και είμαστε στον πρώτο μήνα προσπάθειας. ;)

AAH8p2.png

tt18974d.aspx

Διαφημίσεις

Κάνατε κάποιον έλεγχο και σου αποκάλυψε τα θεματάκια που λες?

Αφού τα λύσατε βούρ για μωράκι έτσι? ;) Καλή μας δύναμη

Κάνατε κάποιον έλεγχο και σου αποκάλυψε τα θεματάκια που λες?

Αφού τα λύσατε βούρ για μωράκι έτσι? ;) Καλή μας δύναμη

είμαστε ακόμα στην πρώτη μας προσπάθεια για παιδί. σχεδόν δύο χρόνια παντρεμένοι και τίποτα. μου έγραψε ο γιατρός μου να κάνω εξέταση για χλαμύδια (ιστό περιόδου) όταν είδαμε στην σαλπιγγογραφία ότι έχω μόνο μια βατή σάλπιγγα και έτσι έμαθα πως έχω χλαμύδια - το είχα χρόνια και δεν το ήξερα γι'αυτό και η ζημιά στην αριστερή μου σάλπιγγα. άργησα λίγο να πάω για την εξέταση - πέρασε και μια κολπική μαρμαρυγη ο άντρας μου το χειμώνα, ξεκίνησα θεραπεία για υποθυροειδισμό που πάλι δεν ήξερα οτι είχα και γενικά φοβόμουν να πάω... τελος πάντων έκανα θεραπεία για 30 μέρες, μαζι και ο άντρας μου, δεν έπιασε, μετά κάναμε με πιο δυνατή αντιβίωση και τον πείραξε τον άντρα μου στην καρδιά- εκανε πάλι κολπική μαρμαρυγή- τρομάξαμε, μας έκοψε τα πάντα ο καρδιολόγος μέχρι να κάνει ανάταξη (να επανέλθει στα νορμάλ ο ρυθμός της καρδιάς) και μέχρι τον προηγούμενο μήνα είχαμε κόψει τις προσπάθειες αλλά τώρα καθαρίσαμε και οι δύο, μας έδωσε το οκ ο γυναικολόγος και έχουμε ξεκινήσει πάλι για μώρο.

ΥΓ- αν δεν γνωρίζεις, όταν έχεις μια βατή σάλπιγγα είναι σαν να προσπαθείς μήνα παρά μήνα γιατί όταν γίνεται η ωορρηξία από την κλειστή μεριά είναι πολύ δύσκολο να πιάσεις παιδί. εμάς αν και δεν είναι ο μήνας μας προσπαθούμε anyway.;)

επισης έχουμε κάνει τις σχετικές ορμονικες εξετάσεις, και σπερμοδιάγραμμα όλα πριν εναν χρόνο, όλα καλά.

επισης η χλαμύδια ή τα χλαμύδια όπως λεει ο γυναικολόγος μου δεν έχουν συμπτώματα δυστυχώς και αν δεν τα καθαρίσεις μπορούν να προκαλέσουν εξωμήτριο.

ελπίζω πώς στον δρόμο δεν ανακαλύψουμε κανα καινούργιο εμπόδιο.

όλες σχεδόν οι φίλες μου και γνωστές είναι ήδη έγκυες ή έχουν παιδάκια.

:(

AAH8p2.png

tt18974d.aspx

Ολα αυτά φαίνονται στον προγεννητικό? Πωπω τι έχετε περάσει, μακάρι να το ξέρατε νωρίτερα :(

αν το σπερμοδιάγραμμα, οι ορμονικές εξετάσεις και η σαλπιγγογραφία α, και η γενική εξέταση στον γυναικολόγο -παπ, υπέρηχο- θεωρούνται προγενετικές τότε ναι. όλα αυτά τα μάθαμε και πάθαμε μέσα σε δύο σχεδόν χρόνια γάμου. αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά σ'αυτά που έχουν περάσει καποια κορίτσια εδώ μεσα στο φόρουμ, ειδικά αυτές που έχουν περάσει αποβολές και εξομήτρια και έχουν αποτυχία μετά απο αποτυχία. δόξα τον Θεό να λέμε. τώρα ο άντρας μου είναι καλά και είμαστε πολύ θετικοί...ε, προσπαθούμε τουλάχιστον. :-D

AAH8p2.png

tt18974d.aspx

Διαφημίσεις

αν το σπερμοδιάγραμμα, οι ορμονικές εξετάσεις και η σαλπιγγογραφία α, και η γενική εξέταση στον γυναικολόγο -παπ, υπέρηχο- θεωρούνται προγενετικές τότε ναι.

Μπα καμμιά σχέση, εμάς όλες οι εξετάσεις ήταν με λήψη αίματος (μια ατέλειωτη λίστα, μου έπαιρναν αίμα αρκετή ώρα).

Εννοείται ότι στο γυναικολόγο είχε ήδη γίνει υπέρηχος και παπ.

Ρώτησα μια φίλη ήδη έγγυο στο δεύτερο τρίμηνο και είπε ότι κάτι ανάλογο έκανε (εξετάσεις αιματος) στον προγγεννητικό (δηλαδή αφού και έμεινε έγγυος).

Ισως η σαλπιγογραφία και το σπερμοδιάγραμμα είναι μετά από καιρό που προσππαθεί κανείς και το ψάχνει πιο πολύ? Δεν ξέρω :confused:

εμείς την υστεροσαλπιγγογραφία και το σπερμοδιάγραμμα τα κάναμε από τον 7ο μήνα του γάμου μας γιατί είχα υποψιαστεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά και τελικά είχα δίκιο! τέλος πάντων χάσαμε πολύ χρονο αλλά ίσως όλα έγιναν για κάποιο λόγο; τι να πώ;

επίσης με έχει πιάσει άγχος πάλι, κάτι που είχα ξεχάσει πώς ήταν αφού δεν προσπαθούσαμε κατι μήνες... περιμένω περίοδο αύριο και δεν μπορώ να ηρεμήσω... γιατί;;;; αφου ΔΕΝ είναι ο μήνας μας! η ωορρηξία έγινε από την κλειστή μεριά.

γιατί το κάνουμε στον εαυτό μας αυτο το κακό;

και γιατι να μην μπορούμε να το ελέγξουμε;

ή μήπως μιλάω μόνο για μένα;

AAH8p2.png

tt18974d.aspx

δεν θα προλάβω, θα με δεί μια και καλή για υπέρηχο! Το γράφω κι εδώ μήπως και το εμπεδώσω,

είμαι έγγυος! 4 εβδομάδων!

Ευτυχώς που είχα κάνει τον προ-προγεννητικό και δεν τον άφησα για αφού και αρχίσουμε προσπάθειες για μωρό!

Ευτυχώς που είχα φτιάξει το δόντι μου,

ευτυχώς που δεν έκανα ακτινογραφίες,

ευτυχώς που δεν σήκωνα μεγάλα βάρη στη δουλειά

και ευτυχώς που είχα κόψει το κάπνισμα πριν αρχίσουμε για μωράκι ελεύθερες επαφές γιατί ποιός ξέρει πόσα πακέτα θα είχε καπνίσει!

Κι ας "κοροίδευαν ότι κανείς δεν πιάνει παιδί με τη μία και θα έχω όλο το χρόνο ενώ αρχίσουμε τις προσπάθειες να κάνω όλα αυτά που θεωρούσα για το μωρό μας σημαντικά :!:

Αυτά τα γράφω για όσες επιθυμούν να έχουν κάνει κάποιες προετοιμάσιες πριν αρχίσουν ελεύθερες επαφές, να μη νιώθουν καθόλου άσχημα, θα είναι καλυμμένες σε περίπτωση που κάτσει με τη μια το μωρό,

κι αν δεν γίνει έτσι πάλι χαμμένες δε θα βγούν!

δεν θα προλάβω, θα με δεί μια και καλή για υπέρηχο! Το γράφω κι εδώ μήπως και το εμπεδώσω,

είμαι έγγυος! 4 εβδομάδων!

Μπράβο Dimmi! Με το καλό να δεχτείτε το μωράκι σας! Είναι όντως σημαντικό να έχεις κάνει τις απαραίτητες θεραπείες και εξετάσεις πριν αρχίσεις τις προσπάθειες, γιατί ποτέ δεν ξέρεις! :mrgreen: Προσωπικά και πάνω από όλα βάζω τα δόντια, γιατί εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορείς να κάνεις ανά πάσα στιγμή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σφραγίσματα και απονευρώσεις όμως όχι. Εννοείται και καθαρισμό δοντιών, αφού η καλή υγιεινή του στόματος είναι πολύ σημαντική στην εγκυμοσύνη και για την προφύλαξη του εμβρύου αλλά και για να διασφαλίσουμε την καλή κατάσταση του στόματος και των δοντιών μας.

Σας ευχαριστώ και σε εσάς ό,τι επιθυμείτε! Ναι είναι ανακουφιστικό να σκέφτεσαι πως έκανες ό,τι περνούσε από το χέρι σου, ή σχεδόν :D

Δίαιτα δεν έκανα πρίν αλλά τώρα είμαι τύπος και υπογραμμός!