Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μήπως πρέπει να θηλάζω πιο συχνά;

Recommended Posts

Μανούλες, μαμακούλες, "παλιοσειρές" τα φώτα σας παρακαλώ...

Φτάσαμε αισίως 6 μηνών και ακόμη έχουμε διάφορα ζητηματάκια με το θηλασμό!

Εν συντομία: Αφού γεννήθηκε ο μικρός προωράκι (και μετά 1 μήνα στην εντατική) και αφού έσκασα μέχρι να μάθει να θηλάζει και να ξεπεράσει το μπιμπερό (της εντατικής) και ενώ έπερνε καλό βάρος μέχρι τώρα (αν και με αλλεργία στο γάλα), τον τελευταίο μήνα (6ο) πήρε μόνο 350 γρ., έπεσε από την 75η καμπύλη στην 50η και έχω μία άτιμη αίσθηση ότι μου μειώθηκε το γάλα (π.χ. με θήλαστρο βγάζω μόνο 50-80 ml κάθε από τα δύο στήθη ενώ παλαιότερα έβγαζα >150 ml).

Το ερώτημα μου είναι το εξής:

επειδή ο μπέμπης κοιμάται το βράδυ σερί 6-7 ώρες (δεν τον ξυπνώ) και την ημέρα θηλάζω ανά 4ωρο, μήπως αυτό δεν επαρκεί; Και τι να κάνω, να τον ξυπνάω; (όχι, μη μου το πείτε αυτό!). Γενικά δεν είναι παιδί που ζητάει φαγητό πριν τις 4-5 ώρες. Να τον ταϊζω πιο συχνά στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να περιμένω να γκρινιάξει; Ή μπορώ και με αυτή τη συχνότητα να διατηρήσω τη γαλουχία; Είχα την εντύπωση ότι όσο μεγαλώνουν τα μωρά μας μπορούμε να αυξήσουμε τα μεσοδιαστήματα θηλασμού, αλλά μέχρι πόσο;;; :confused:

Εντωμεταξύ ξεκίνησε επιτυχώς και τις στερεές (ρυζάλευρο Hipp και φρούτα) και τον θηλάζω 1 ώρα πριν από αυτά τα γεύματα (όπως διάβασα από εδώ μέσα ότι πρέπει να κάνω και σε αντίθεση με τον ιατρό που μου είπε να αντικαταστήσω θηλασμούς με γεύματα). Σε αντίθεση με τα άλλα μωράκια, με τον αποκλειστικό θηλασμό είχε κενώσεις κάθε 5-10 ημέρες (παίρνει βέβαια και σίδηρο) και με το που ξεκίνησε ρυζάλευρο και κυρίως φρούτα (αχλάδι και μήλο αυτήν την εβδομάδα) πλέον ενεργείται κάθε ημέρα, αλλά ενίοτε είναι ο ποπός του λίγο κόκκινος τοπικά. Αυτό μήπως σημαίνει ότι είναι αλλεργικός σε κάποιο φρούτο;

Λόγω αλλεργίας στο γάλα μήπως να μη βιαστώ να του ξεκινήσω πορτοκάλι (βάσει οδηγιών θα το ξεκινήσω σε 2 ημέρες);

Αυτά τα ολίγα...Ελπίζω να μου δώσετε τα φώτα σας!

Διαφημίσεις

Μανούλες, μαμακούλες, "παλιοσειρές" τα φώτα σας παρακαλώ...

Φτάσαμε αισίως 6 μηνών και ακόμη έχουμε διάφορα ζητηματάκια με το θηλασμό!

Εν συντομία: Αφού γεννήθηκε ο μικρός προωράκι (και μετά 1 μήνα στην εντατική) και αφού έσκασα μέχρι να μάθει να θηλάζει και να ξεπεράσει το μπιμπερό (της εντατικής) και ενώ έπερνε καλό βάρος μέχρι τώρα (αν και με αλλεργία στο γάλα), τον τελευταίο μήνα (6ο) πήρε μόνο 350 γρ., έπεσε από την 75η καμπύλη στην 50η και έχω μία άτιμη αίσθηση ότι μου μειώθηκε το γάλα (π.χ. με θήλαστρο βγάζω μόνο 50-80 ml κάθε από τα δύο στήθη ενώ παλαιότερα έβγαζα >150 ml).

Το ερώτημα μου είναι το εξής:

επειδή ο μπέμπης κοιμάται το βράδυ σερί 6-7 ώρες (δεν τον ξυπνώ) και την ημέρα θηλάζω ανά 4ωρο, μήπως αυτό δεν επαρκεί; Και τι να κάνω, να τον ξυπνάω; (όχι, μη μου το πείτε αυτό!). Γενικά δεν είναι παιδί που ζητάει φαγητό πριν τις 4-5 ώρες. Να τον ταϊζω πιο συχνά στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να περιμένω να γκρινιάξει; Ή μπορώ και με αυτή τη συχνότητα να διατηρήσω τη γαλουχία; Είχα την εντύπωση ότι όσο μεγαλώνουν τα μωρά μας μπορούμε να αυξήσουμε τα μεσοδιαστήματα θηλασμού, αλλά μέχρι πόσο;;; :confused:

Εντωμεταξύ ξεκίνησε επιτυχώς και τις στερεές (ρυζάλευρο Hipp και φρούτα) και τον θηλάζω 1 ώρα πριν από αυτά τα γεύματα (όπως διάβασα από εδώ μέσα ότι πρέπει να κάνω και σε αντίθεση με τον ιατρό που μου είπε να αντικαταστήσω θηλασμούς με γεύματα). Σε αντίθεση με τα άλλα μωράκια, με τον αποκλειστικό θηλασμό είχε κενώσεις κάθε 5-10 ημέρες (παίρνει βέβαια και σίδηρο) και με το που ξεκίνησε ρυζάλευρο και κυρίως φρούτα (αχλάδι και μήλο αυτήν την εβδομάδα) πλέον ενεργείται κάθε ημέρα, αλλά ενίοτε είναι ο ποπός του λίγο κόκκινος τοπικά. Αυτό μήπως σημαίνει ότι είναι αλλεργικός σε κάποιο φρούτο;

Λόγω αλλεργίας στο γάλα μήπως να μη βιαστώ να του ξεκινήσω πορτοκάλι (βάσει οδηγιών θα το ξεκινήσω σε 2 ημέρες);

Αυτά τα ολίγα...Ελπίζω να μου δώσετε τα φώτα σας!

Γεια:D!Πλέον το θήλαστρο δεν βγάζει αρκετό γάλα όπως πρίν.Έχεις γάλα όσο θέλει και ζητάει ο μικρός:wink:.Οπότε αν δεν υπάρχει λόγος μην κάνεις θήλαστρο.

Όσο για το βάρος του και ο δικός μου στη φάση της μετάβασης δεν πήρε καλό βάρος:rolleyes:.Τρώει τις τροφές που του δίνεις;Αν τον βάζεις πιο συχνά στο στήθος είναι κάτι που δεν θέλει;Και ο δικός μου δεν είναι ιδιαίτερα φαγανός αλλά το θέλει το γάλα του:lol:. Πρόσφερε του πιο συχνά το στήθος σου!Όσο για τον πωπουδάκο του συνήθως η κοκκινίλα σημαίνει αλλεργία σε κάτι που τρώει:rolleyes:.Όσο για το πορτοκάλι που γράφεις κι εγώ καθυστέρησα να του το δώσω και όταν το ξεκίνησα του έδινα μια κουταλιά μαζί με τον σίδηρο και σιγά σιγά το έβαλα στην φρουτόκρεμα;).Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι:-).

Τα 350 γραμμάρια που πήρε τον τελευταίο μήνα μου φαίνονται μια χαρά για αυτή την ηλικία. Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά συνήθως μας καλομαθαίνουν τους πρώτους μήνες με την ταχεία πρόσληψη βάρους, αλλά μετά ρίχνουν κάπως τους ρυθμούς. Μην ανησυχείς δηλαδή για το βάρος.

Στη θέση σου δε θα έδινα σημασία στο πόσο γάλα βγάζω με το θήλαστρο γιατί δε λέει και πολλά για το πόσο γάλα πίνει το μωρό σου απευθείας από σένα. Επίσης στη θέση σου εγώ, αν έβλεπα ότι το μωρό τα τρώει τα γεύματα των στερεών τροφών, σιγά σιγά θα μείωνα τον αριθμό των θηλασμών. Όχι απότομα, αλλά σταδιακά θα τους μείωνα. Έτσι δηλαδή έχω κάνει με το γιο μου που σήμερα είναι ενός έτους και πίνει γάλα από μένα μόνο πρωί και βράδυ και όλη την ημέρα χορταίνει με τις στερεές τροφές. Εντωμεταξύ, θα προσπαθούσα, εφόσον δεν το ζητάει, να μην τον ταΐζω πιο πυκνά από το 4ωρο αφού κοιμάται. Επίσης, προσωπικά θα καθυστερούσα την εισαγωγή του πορτοκαλιού.

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Mammy in love...

-Βγάζω με θήλαστρο μία φορά την ημέρα για να του κάνω το ρυζάλευρο (της Hipp)-με νερό δεν το τρώει (αν παρεπιπτόντως ξέρετε κάποιο άλλο βιολογικό ρυζάλευρο που γίνεται μόνο με νερό και είναι νόστιμο... please let me know!!!).

-Βάζεις το σίδηρο μέσα σε χυμό πορτοκαλιού; Μπορώ να τον βάλω και σε άλλο χυμό, π.χ. μήλο (μιας που θα καθυστερήσω το πορτοκάλι); Γίνεται μάχη κάθε φορά που του τον δίνω!

-Την ημέρα μπορώ να τον θηλάζω και πιο συχνά (ποτέ δε λέει όχι!)-το βράδυ όμως; Να τον ξυπνώ;

- Η κοκκινίλα δεν είναι συχνή, π.χ. σήμερα δεν είχε, βέβαια ακόμη δεν έχει κάνει κακάκια. Θα περιένω και θα δω...

katerina 2...

Φοβάμαι ότι αν τοω θηλάζω μόνο πρωί-βράδυ (όπως μου είπε και ο γιατρός μου) θα αποθηλάσω. Μία φίλη μου που το έκανε αποθήλασε σε 1 μήνα, ενώ μία άλλη τα κατάφερε έτσι μέχρι το χρόνο...

Και μία τελευταία ερώτηση κρίσεως: πότε πήγατε τα μωρά σας στο δικό τους δωμάτιο; Ξέρω πως κάπου εδώ κοντά πρέπει να το κάνω, αλλά το καθυστερώ, γιατί βολεύει πάρα πολύ να τον ταϊζω το βράδυ χωρίς να σηκώνομαι από το κρεβάτι...Κακώς κάνω που το καθυστερώ;;;

όπως μου είπε ο παιδίατρος καλό είναι το μωρό να αλλάξει δωμάτιο πριν από τους 6 μήνες. Μετά αρχίζει το σύνδρομο αποχωρισμού, τα δόντια κτλ. οπότε είναι πιο δύσκολα για το μωρό και θα πρέπει να περιμένεις να περάσει ο πρώτος χρόνος

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Mammy in love...

-Βγάζω με θήλαστρο μία φορά την ημέρα για να του κάνω το ρυζάλευρο (της Hipp)-με νερό δεν το τρώει (αν παρεπιπτόντως ξέρετε κάποιο άλλο βιολογικό ρυζάλευρο που γίνεται μόνο με νερό και είναι νόστιμο... please let me know!!!).

-Βάζεις το σίδηρο μέσα σε χυμό πορτοκαλιού; Μπορώ να τον βάλω και σε άλλο χυμό, π.χ. μήλο (μιας που θα καθυστερήσω το πορτοκάλι); Γίνεται μάχη κάθε φορά που του τον δίνω!

-Την ημέρα μπορώ να τον θηλάζω και πιο συχνά (ποτέ δε λέει όχι!)-το βράδυ όμως; Να τον ξυπνώ;

- Η κοκκινίλα δεν είναι συχνή, π.χ. σήμερα δεν είχε, βέβαια ακόμη δεν έχει κάνει κακάκια. Θα περιένω και θα δω...

katerina 2...

Φοβάμαι ότι αν τοω θηλάζω μόνο πρωί-βράδυ (όπως μου είπε και ο γιατρός μου) θα αποθηλάσω. Μία φίλη μου που το έκανε αποθήλασε σε 1 μήνα, ενώ μία άλλη τα κατάφερε έτσι μέχρι το χρόνο...

Και μία τελευταία ερώτηση κρίσεως: πότε πήγατε τα μωρά σας στο δικό τους δωμάτιο; Ξέρω πως κάπου εδώ κοντά πρέπει να το κάνω, αλλά το καθυστερώ, γιατί βολεύει πάρα πολύ να τον ταϊζω το βράδυ χωρίς να σηκώνομαι από το κρεβάτι...Κακώς κάνω που το καθυστερώ;;;

Εγώ του έδινα το sinlac από το φαρμακείο και το έφτιαχνα με νερό;).Όσο για το βράδυ μην το ξυπνάς μια χαρά κοιμάται.Πιστεύω πως αν πείναγε θα ξύπναγε:.Όσο για τον σίδηρο του έδινα τις σταγόνες και μετά το πορτοκάλι.Λένε πως απορροφάται καλύτερα έτσι ο σίδηρος από τον οργανισμό:wink:.Όσο για την αλλαγή δωματίου εγώ τον έχω ακόμα μαζί μας ενώ η συννυφάδα μου μετέφερε την μικρή 6 μηνών.Δεν νομίζω πως έχει σημασία η ηλικία του παιδιού όσον αφορά την προσαρμογή:rolleyes:.Αυτό βέβαια είναι άποψη μου;).

Tην κόρη μου την κράτησα μέσα στο δωμάτιό μας σε καλαθούνα μέχρι 2 μηνών. Μετά την πήγα στο δωμάτιό της. Όμως δεν ξύπναγε τα βράδια για να θηλάσει. Κατά τον 6ο μήνα που ξεκίνησε να ξυπνάει τη νύχτα δεν πρόσφερα ποτέ θηλασμό. Την ξανακοιμίζαμε με άλλους τρόπους, αλλά όχι με θηλασμό.

Το γιο μου τον κράτησα στο δωμάτιό μας σε καλαθούνα μέχρι 3 μηνών και μετά τον πήγα στο δωμάτιό του. Μετά το πρώτο ξύπνημά του (κατά τις 2-3) τον έπαιρνα στο κρεβάτι μας. Από τον 5ο μήνα και μετά, μετά το πρώτο του ξύπνημα τον έπαιρνα και τον θήλαζα στο καθιστικό και μετά τον επέστρεφα στην κούνια του στο δωμάτιό του. Σταμάτησε τα νυχτερινά ξυπνήματα γύρω στον 8ο μήνα.

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου για το βάρος. Είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική αυτή η πρόσληψη βάρους για το στάδιο που βρίσκεσαι. Όσο για τους θηλασμούς προσπάθησε να του δίνεις όσο στήθος θέλει. Και φυσικά μην το ξυπνάς αν κοιμάται γιατί ο ύπνος θρέφει τα μωρά. Εμένα η κορούλα μου που είναι 6 μηνών και καμμία σχέση δεν έχει με την ανάπτυξη του δικού σου μωρού-είναι μόνιμα στο 3% στην καμπύλη ανάπτυξης-θηλάζει πολύ λιγότερο και φαίνεται καθαρά ότι δεν επιθυμεί παραπάνω παρόλες τις προσπάθειές μου. Δεν λέω πως αυτό είναι το καλύτερο. Μακάρι να θηλάζαμε περισσότερο, αλλά τί να την κάνω; Είναι μάλλον λιγόφαγη και δεν μοιάζει να έχει εξάρτηση από το στήθος. Καλά κάνεις που το ταΐζεις πριν το γεύμα στερών τροφών. Ίσως αν το έκανα κι εγώ να μην είχε μειώσει έτσι απότομα τους θηλασμούς. Γενικά οι περισσότεροι παιδίατροι δεν έχουν ιδέα από μακροχρόνιο θηλασμό και δίνουν μόνιμα λάθος συμβουλές. Έτσι την πάτησα κι εγώ και με την έναρξη των στερεών-4,5 μήνες-και με την αντικατάσταση των γευμάτων. Αυτό το ερώτημά σου με τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στους θηλασμούς παραμένει και μένα η μεγαλύτερη απορία μου και θα ήθελα να την απαντήσει κάποιος που έχει γνώση και πείρα στο σημείο αυτό.

Με τις κενώσεις φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλός με τον μικρό σου. Κι εμένα κοκκίνιζε λίγο στο πωπουδάκι σε σχέση με τον καιρό που έτρωγε μόνο γάλα. Είναι τα οξέα από τα φρούτα. Λίγο δεν πειράζει. Το αντιμετωπίζεις με λίγη περισσότερη κρέμα για το σύγκαμα. Το πολύ είναι πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή ρώτησε το γιατρό σου, εφόσον υπάρχει και αλλεργία. Το ίδιο και η δική μου. Εγώ της έδωσα κανονικά και πορτοκάλι και ακτινίδιο και μάνγκο μετά από οδηγία της παιδιάτρου μου παρά την αλλεργία και τα τρώει όλα μια χαρά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το θήλαστρο δεν αποδεικνύει ότι δεν έχεις γάλα, είναι απλά ενδεικτικό. Έχεις όσο γάλα χρειάζεται το μωρό σου. Αν νιώθεις το στήθος πρησμένο έχεις περισσότερο από όσο χρειάζεται και αν δεν το βγάλεις με το θήλαστρο, θα ισορροπήσει η παραγωγή σου. Εγώ το βγάζω μόνο αν αισθανθώ ότι έχω μεγάλο πρόβλημα. Αλλιώς το αφήνω και βλέπω την παραγωγή να προσαρμόζεται ανάλογα κι εγώ να μη νιώθω πια δυσφορία. Αυτό βέβαια το κάνω από μόνη μου χωρίς να έχω συμβουλευτεί κάποιον ειδικό και εύχομαι να μην έχει άσχημα αποτελέσματα.

Τέλος για τον ύπνο, εγώ την μετέφερα 5 μηνών στο δωμάτιό της. Στην αρχή είχαμε κλάματα, αλλά σε 1,5 βδομάδα έμαθε να κοιμάται μόνη της χωρίς κλάματα, ξύπνια μετά το βραδινό θηλασμό και δεν σηκώνεται σχεδόν ποτέ τη νύχτα. Κοιμάται από τις 8:30 μμ το βράδυ ως τις 6:00-7:00 το επόμενο πρωΐ. Παίζει ρόλο και το ότι δεν την σηκώνω κι εγώ στο παραμικρό κιχ. Έτσι ακόμα κι αν ξυπνήσει ξανακοιμάται μόνη της. Φυσικά έχω ενδοεπικοινωνία και την ακούω ή την τσεκάρω 1-2 φορές τη νύχτα-η μάνα δεν κοιμάται ποτέ ήσυχη!:) Νομίζω ότι όσον αφορά το πού θα κοιμάται είναι περισσότερο υποκειμενικό το ζήτημα και έχει σχέση με το τι άκριβώς θέλεις για το παιδί σου και την οικογενειά σου. Εμένα με βόλεψε η μετάβαση στο κρεβάτι της και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι και η μικρή προσαρμόστηκε εντυπωσιακά γρήγορα.

9bRHp2.png