Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θηλασμός διδύμων - βοήθεια για ιδιαίτερες ερωτήσεις

Recommended Posts

Καλημέρα !

Θηλάζω δίδυμα 4,5 μηνών και ξαναευχαριστώ τις ειδικούς (aglaia, EvaMD) αλλά & όσες μπαίνουν στη διαδικασία να βοηθήσουν με βάση την εμπειρία τους!Έχω ήδη βρει πολύτιμη βοήθεια &ι απαντήσεις στο δύσκολο θέμα «αποκλειστικός θηλασμός διδύμων», και επανέρχομαι με 1-2 γενικές αλλά και κάποιες πιο «ιδιαίτερες» ερωτήσεις που σκέφτομαι καιρό αλλά δυστυχώς τώρα βρήκα χρόνο να τις ρωτήσω...μέχρι τώρα ακολούθησα το ένστικτό μου, ελπίζω να μην έχω κάνει λάθος !!!

Μινι ιστορικό: Διδυμάκια διζυγωτικά αγόρια,ο Α 2.750 και ο Β 2.600 ,γεννηση 31.12.2010 οριακά πρόωρη, 36+2, ανέτοιμο αναπνευστικό οπότε διασωληνώληθαν και έμειναν στη μονάδα όπου (όταν άρχισαν να τρέφονται, στην αρχή ήταν με ορό) τράφηκαν με δικό μου γάλα. Έμειναν 3 και 4 εβδομάδες αντίστοιχα, εγώ ουσιαστικά εγκατέστησα γαλουχία με συστηματικότατες αντλήσεις κάθε 3ωρο με διπλό νοσοκομειακό θήλαστρο, οπότε είχα γάλα. Και μετά έχουμε και λέμε:

Μπέμπης Α: όταν ήρθε σπίτι (21 ημερών), έπιασε το στήθος αμέσως, έτρωγε κάθε 3ωρο κανονικά, μεθοδικός στο θηλασμό, έπιανε το στήθος και έτρωγε ρυθμικά 15 λεπτά, έδειχνε ξεκάθαρα ότι χόρταινε, τέλος. Ούτε ρέψιμο καλά-καλά...Την πρωτη εβδομάδα πήρε 500 γρ...γενικά έπαιρνε και παίρνει ακόμη πολύ βάρος, έχει γίνει θρεφταράκι...είναι τώρα 7 κιλα (4 ½ μηνών). Αυτός είναι ο φαγούλης και ο εύκολος...

Μπέμπης Β: όταν ήρθε σπίτι (27 ημερών), έπιασε το στήθος με χαρά, αλλά ήταν εντελώς αναποτελεσματικός...θήλαζε πολύ ώρα, αλλά δεν έπαιρνε βάρος...ήταν και λίγο ληθαργικός...δεν έδινα συμπλήρωμα, κόντρα στις οδηγίες της παιδιάτρου...στη βδομάδα από τότε που ήρθε σπίτι δεν πήρε βάρος, στις 2 εβδομάδες είχε πάρει 100 γρ...η παιδίατρος έβαλε τις φωνές, μου ζήτησε να μην θηλάσω καθόλου για 2 μέρες και να δώσω συγκεκριμένη ποσότητα με μπουκάλι ώστε να δούμε αν δεν παίρνει βάρος λογω μειωμένης πρόσληψης τροφής, αλλιώς πάμε για εξετάσεις...δεν έκανα ακριβώς αυτό που μου είπε, βέβαια – θήλαζα σε κάθε γεύμα αλλά μόνο για 20 λεπτά (ενώ πριν τον άφηνα και ώρα, μάλλον κακώς?) και μετά έδινα συμπλήρωμα (από δικό μου γάλα που είχα στην κατάψυξη)...Το παιδάκι ξεκόλλησε, άρχισε να παίρνει κανονικά, αλλά μας έμεινε το θέμα συμπλήρωμα, και όταν τελείωσε το δικό μου γάλα, ξεκινήσαμε τη σκόνη... Επίσης ο μπέμπης Β έχει κάνει ΓΟΠ.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ( 4 μηνών και 10 ημερών)

Μπέμπης Α: αποκλειστικός ελευθερος θηλασμός, , περίπου 7-8 φορές τελευταίο γεύμα στις 23:30 περίπου, ξυπνάει πάλι κατά τις 3-4 και πάλι 06:30-07:00 (χοντρικά). Όλα καλά, μια χαρά βάρος (7 κιλά) και καμπύλες.

Μπέμπης Β: ελεύθερος θηλασμός, περίπου 6-8 φορές αλλά σε 2-3 γεύματα απαιτεί συμπλήρωμα από 90-180 ml συνήθως στα γεύματα γύρω στις 11 ή το απόγευμα, τελευταίο γεύμα στις 24:00 και ξυπνάει 06:30-07:00 (χοντρικά).Έχει ακόμη ΓΟΠ. Όλα καλά, μια χαρά βάρος (6 κιλά) και καμπύλες.

Σημείωση: σε κάθε θηλασμό, έδινα και δίνω μόνο από ένα στηθος σε κάθε μωρό, ακόμη και αν πεινάει ακόμη, γιατί θέλω να εχω για τον άλλο, που μπορεί πχ να ζητήσει σε 10 λεπτά...οπότε δεν παίζει το λίγο ακόμη από την άλλη μεριά...επίσης, πρακτικά δεν υπάρχει η πολυτέλεια της άντλησης, & λόγω του χρόνου αλλά και λογω του ότι δεν ξέρεις πότε να αντλήσεις, αφού μπορεί οποτεδήποτε να ξυπνήσει ένα μωρό και να θέλει θηλασμό...ι

Επίσης, κάπου στου 3,5 μήνες που άρχισε να ζητά ο Β περισσότερο συμπλήρωμα, πήρα και 2 βδομάδες μαγια μπύρας και τελικά το μείωσα (θεωρώ πως πέτυχα κάποια αύξηση της δικής μου παραγωγής).

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ξέρω ότι μεγάλο μέρος στη διατήρηση της γαλουχίας ο νυχτερινός θηλασμός...εγώ υποχρεωτικά τον συντηρώ με το μπέμπη Α και για τους δύο, αφού ο Β δεν ξυπνά το βράδυ... πρέπει να τον βάζω σε διαφορετικό στήθος κάθε βράδυ (βασικά αυτό κάνω τώρα) ή δεν έχει σημασία?

2. Γενικά η γαλουχία εδραιώνεται διαφορετικά σε κάθε στήθος ?

Στην αρχή, και επειδή κάνω συχνά μες στη μέρα και ταυτόχρονους θηλασμούς, είχα καθιερώσει στάνταρ μπέμπη σε κάθε στήθος...ο καθένας είχε το δικό του, οπότε δεν μπερδευόμουν με το ελαφρύ ή το λιπαρό γάλα, ποιός έφαγε πριν λίγο, αν έχει ή όχι... μου είχε μείνει και μια κουβέντα με μια θεία μου, από χωριό :« τα γουρουνάκια δεν αλλάζουν θηλή από τη μαμά τους μέχρι να αποθηλάσουν», λέω κάτι θα ξέρει η φύση...Τώρα τελευταία, όμως, και επειδή ο Α θηλάζει πιο μεθοδικά (!), σκέφτηκα να τους αλλάζω μέρα-μέρα, 1 μέρα ο ένας δεξιά, 1 ο άλλος...κάνω καλά ?

3. Παίζει ο Β μπέμπης να θέλει το συμπλήρωμα γιατί μοιράζεται το γάλα που χρειάζεται σε λιγότερα γεύματα, αφού δεν ξυπνάει το βράδυ?

4. Μπορεί να μην φτάνει το γάλα μου κάποιες φορές μέσα στην ημέρα επειδή εγώ δεν είμαι φαγωμένη σωστά ή/και αρκετά? Συμβαίνει συχνά μέσα στη μέρα, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου –συνήθως είμαι μόνη μου στο σπίτι αρκετές ώρες...μπορεί πχ να φάω το πρωί ένα τοστ ή κορνφλέηκς και μετα πάλι στις 16:00 κάτι στα όρθια...

5. Υπάρχει άραγε καμιά πιθανότητα και τρόπος να κόψουμε τώρα πια το συμπλήρωμα? Του δίνω όσο λιγότερο μπορώ, αλλά έχω ψιλοπαραιτηθεί ότι μπορώ να το κόψω τελείως...το παιδάκι εκνευρίζεται,σπαράζει και δεν κάνει καν προσπάθεια να θηλάσει περισσοτερο...

6. Γενική ερώτηση: Αν η μαμά που θηλάζει δεν τρώει σωστά, δηλαδή πχ δεν πίνει αρκετά υγρά, όχι συχνά γεύματα,τρώει όχι βιταμινούχες τροφές, αρκετά λιπαρά,πολλά γλυκά....(εγώ δηλαδή, μέχρι πριν λίγες μέρες που αποφάσισα να... συνέλθω και να προσέχω περισσότερο), το γάλα της είναι μπορεί να είναι υποδεέστερο του εμπορίου, ως προς τα θρεπτικά συστατικά/βιταμίνες/σίδηρο ? Προφανώς όχι ως προς τα αντισώματα και τα γενικότερα αδιαμφισβήτητα «+» του μητρικού.

Σας ευχαριστώ όλους μόνο και μόνο που διαβάσατε όλες αυτές τις πληροφορίες !!!

Ελπίζω να μην σας κούρασα τρομερά, ήμουν αναλυτική για να μπορέσετε να καταλάβετε την κατάσταση των διδύμων!

Τα σχόλια και η βοήθειά σας καλοδεχούμενη!

Διαφημίσεις

dimitra

το υποδιεστερο μητρικο γαλα ειναι καλυτερο απο το καθε γαλα σκονη...

μην φοβασαι να κανεις αντλησεις ή να αλλαξεις στηθος.... το γαλα παραγεται εκεινη την ωρα... οσο πιο πολυ θηλαζεις ή αντλεις τοσο πιο πολυ γαλα παραγεις... μην μπαινεις στη λογικη του δεν θηλαζω-αντλω για να εχει να πιει το αλλο μωρο... ειναι λαθος...

επισης κοιτα να πινεις πολλα υγρα... πχ. πιες κανα χυμο στο ενδιαμεσο, λιγο γαλα .. φαε κατι προχειρο... μην περιμενεις να βρεις χρονο να φας στο τραπεζι οπως πριν...

αυτη τη στιγμη δεν μπορω να γραψω αλλο γιατι γκρινιαζουν τα μικρουλια μου... ελπιζω να σε βοηθησα παντως..

tqj2p3.png vvtJp3.png

SOS κορίτσια!

Περιμένω αν κάποια κοπέλα ξέρει επιπλέον info, ειδικά για τις ερωτήσεις 1,2 ...αλλά και για τις βιταμίνες του μητρικου...

anastasie, έχεις δίκιο, το μητρικο γάλα είναι γενικώς υπεράνω σύγκρισης, αλλά νομίζω πως ο οργανισμός δεν έχει αποθέματα κάποιων βιταμινών, οπότε αν δεν τις παίρνω εγώ πως θα τις πάρουν τα μωρα? Δεν ρωτάω για να δώσω σκόνη, απλά μήπως εγώ πάρω κάποιο συμπλήρωμα ???

Σας ευχαριστώ όλες!

SOS κορίτσια!

Περιμένω αν κάποια κοπέλα ξέρει επιπλέον info, ειδικά για τις ερωτήσεις 1,2 ...αλλά και για τις βιταμίνες του μητρικου...

anastasie, έχεις δίκιο, το μητρικο γάλα είναι γενικώς υπεράνω σύγκρισης, αλλά νομίζω πως ο οργανισμός δεν έχει αποθέματα κάποιων βιταμινών, οπότε αν δεν τις παίρνω εγώ πως θα τις πάρουν τα μωρα? Δεν ρωτάω για να δώσω σκόνη, απλά μήπως εγώ πάρω κάποιο συμπλήρωμα ???

Σας ευχαριστώ όλες!

αυτο που ειναι να παρει το μωρακι σου απο το γαλα σου θα το παρει.....

αν παρεις συμπληρωμα θα το παρεις για σενα, για να μην δημιουργησεις σε εσενα προβλημα....

επισης το οτι θα φας στο ορθιο δεν σημαινει οτι δεν θα ειναι και κατι υγιεινο...

tqj2p3.png vvtJp3.png

• 3 εβδομάδες μετά...

Παράθεση:

1. Ξέρω ότι μεγάλο μέρος στη διατήρηση της γαλουχίας παιζει ο νυχτερινός θηλασμός...εγώ υποχρεωτικά τον συντηρώ με το μπέμπη Α και για τους δύο, αφού ο Β δεν ξυπνά το βράδυ... πρέπει να τον βάζω σε διαφορετικό στήθος κάθε βράδυ (βασικά αυτό κάνω τώρα) ή δεν έχει σημασία?

Τώρα , και επειδή ο Α θηλάζει πιο μεθοδικά (!), σκέφτηκα να τους αλλάζω μέρα-μέρα, 1 μέρα ο ένας δεξιά, 1 ο άλλος...κάνω καλά ?

Συγνώμη αν σας κουράζω και επιμένω...ήταν και το αρχικό post υπεραναλυτικό και κουράζει :oops: ...αλλά αν ξέρει κανείς την απάντηση ειδικά στα ερωτήματα 1-2 που με καίνε...please!

Διαφημίσεις

Παράθεση:

1. Ξέρω ότι μεγάλο μέρος στη διατήρηση της γαλουχίας παιζει ο νυχτερινός θηλασμός...εγώ υποχρεωτικά τον συντηρώ με το μπέμπη Α και για τους δύο, αφού ο Β δεν ξυπνά το βράδυ... πρέπει να τον βάζω σε διαφορετικό στήθος κάθε βράδυ (βασικά αυτό κάνω τώρα) ή δεν έχει σημασία?

Τώρα , και επειδή ο Α θηλάζει πιο μεθοδικά (!), σκέφτηκα να τους αλλάζω μέρα-μέρα, 1 μέρα ο ένας δεξιά, 1 ο άλλος...κάνω καλά ?

Συγνώμη αν σας κουράζω και επιμένω...ήταν και το αρχικό post υπεραναλυτικό και κουράζει :oops: ...αλλά αν ξέρει κανείς την απάντηση ειδικά στα ερωτήματα 1-2 που με καίνε...please!

Κάθε στήθος (στην ίδια γυναίκα) μπορεί να έχει διαφορετική παραγωγή. Αυτό προκύπτει κατ' αρχήν από τη "δομή" του κάθε μαστού αλλά και από

το ερέθισμα που δέχεται.

Επομένως ναι, να κάνεις εναλλαγές και το βράδυ και στα μωρά.

Ειδικά στα δίδυμα ηεναλλαγή πλευράς προτείνεται και για την πρόσληψη περισσότερων ερεθισμάτων (οπτικών και όχι μόνο) από κάθε παιδί.

Έχω δίδυμα κοριτσάκια. Το ένα θήλαζει ακόμα (23 μηνών) ενώ για το άλλο έκανα αντλήσεις για πάνω από1 χρόνο. Σε εμένα η παραγωγή ήταν διαφορετική στα δύο στήθη. Αλλά το ένιωθα κιόλας.

Οπότε αν νιώθεις και εσύ κάτι τέτοιο, καλό είναι να αλλάζεις.

Και το βράδυ άλλαζε, διαφορετικά το ένα στήθος θα δέχεται περισσότερο ερέθισμα.

Αν σε ενδιαφέρει να κάνεις άντληση για συμπλήρωμα του Β, μπορείς να την κάνεις πχ όταν κοιμηθούνε για βράδυ. Έτσι κι αλλιώς δε ξυπνάει το βράδυ, οπότε δε θα του λείψει. Και μέχρι να ξυπνήσει ο Α, θα έχεις παράγει ξανά για να πιει. Αν είχες διπλό θήλαστρο θα σε βόλευε!

Ο Β μπορεί να πίνει λιγότερα γεύματα, αλλά μπορεί να πίνει περισσότερη ποσότητα σε κάθε γεύμα. Ο αριθμός των γευμάτων δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη συνολική ποσότητα.

Στην ποσότητα του γάλακτος νομίζω ότι έχει σημασία το φαγητό.

Ούτε εγώ προλάβαινα στη φάση που είσαι εσύ να τρώω κανονικά. Και ήθελα γλυκά. Έτρωγα όμως έστω και μία φορά τη μέρα μαγειρευτό φαγητό, συνήθως μου το έφερνε η μαμά μου (τυχερή το ξέρω!). Καμιά φορά το έτρωγα και από την κατσαρόλα, αλλά το έτρωγα.

Και γάλα με κορν φλεικς έτρωγα. Γρήγορη και εύκολη λύση.

Με είχαν σώσει τα φρούτα. Ήταν καλοκαίρι και είχα φάει απίστευτα πολλά νεκταρίνια. Έχε φρούτα σε ένα μπολ πάνω στο τραπέζι. Μπανάνες που είναι γλυκές και δεν έχουν διαδικασία στο καθάρισμα, μήλα που μπορείς να το τρως και στο χέρι όταν θηλάζεις... και ότι άλλο σου αρέσει.

Οι χυμοί -οι συσκευασμένοι-δε προσφέρουν πολλά πράγματα.

Επίσης δοκίμασε ταχίνι με κακάο, μέλι ή πορτοκάλι. Είναι έτοιμο στο βαζάκι συσκευασμένο και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κουταλάκι !!!! Είναι καλή εναλλακτική για γλυκό - εγώ το τρώω αντί νουτέλα - και ταυτόχρονα έχει πολλά χρησιμα στοιχεία για τον οργανισμό. Το βρίσκεις στα περισσότερα σουπερ μαρκετ.

Λένε πάντως ότι ο οργανισμος της μητέρας θα δώσει ότι χρειάζεται για το γάλα. Οπότε αν λείψει από κάποιον κάτι, αυτός θα είσαι εσύ και όχι τα μωρά σου.

Καλή επιτυχία

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...