Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

φοβαται την τουαλετα του σχολειου

Recommended Posts

Η κορη μου ειναι 4,9, πηγαινει παιδικο και το Σεπτεμβρη θα παει νηπιαγωγειο.

Οπως καθε ανοιξη, αρχιζει να πινει πιο πολυ νερο (γενικως ειναι παιδι που ζεσταινεται πολυ και ιδρωνει πολυ, χτυπαει κοντομανικο οταν εγω φοραω πουλοβερ-μη σας πω τι ακουω στο δρομο απο ασχετους η αδιαφορη η μανα...) και πηγαινει τουαλετα πιο συχνα. Επεστρεψε στον παιδικο τα Δευτερα. Τα πηγαινουν τουαλετα ολα μαζι μετα το πρωινο, το δεκατιανο και το μεσημεριανο. Δηλαδη τελευταια φορα στις 12.30 περιπου. Την παιρνουμε 13.30 απο το σταθμο. Τις τρεις τελευταιες μερες μετα το Πασχα κατουρηθηκε στο δρομο για το σπιτι, που σημαινει οτι ηθελε απο ωρα να παει...

Σημερα τη ρωτησα γιατι δεν πηγε πιο νωρις και μου ειπε οτι δε θελει να πηγαινει στην τουαλετα μονη της στο σχολειο γιατι φοβαται. Η τουαλετα ειναι μεσα στο κτιριο, ακριβως απεναντι απο την ταξη. Αν ειχε γινει κατι ξερω οτι θα μου το ειχε πει κι ετσι το αποκλειω (ασε που οι δασκαλες τα προσεχουν πολυ), αλλα επισης ειναι πολυ κλειστη οσον αφορα τα συναισθηματα της, κι ετσι ξερω οτι δεν εχει νοημα ν'αρχισω να τη ρωταω τι φοβαται, ισα-ισα που θα τη νευριασω και θα την απομακρυνω.

Εχει τυχει αυτο σε καμμια αλλη μανουλα ή νηπιαγωγο ή βρεφονηπιοκομο εδω μεσα; Θα μπορουσα να ζητησω απο τη δασκαλα να τη συνοδευει καποιος, αλλα δε θελω, δεν ειναι εκει το θεμα, πρεπει να μη φοβαται. Και το Σεπτεμβρη που θα παει νηπια ουτε θα την πηγαινει καποιος, ουτε θα τα ρωτανε οπως τωρα αν θελουν τσισια, ουτε (νομιζω) θα τα πηγαινουν ολα μαζι σε στανταρ ωρες οπως τωρα.

Εχω σκεφτει δυο-τρια πραγματακια που μπορω να κανω, αλλα πριν κανω οτιδηποτε θα ηθελα ν'ακουσω αν εχει συμβει σε καποιον και τι κανατε

Ευχαριστω

Διαφημίσεις

΄Κοίτα είναι δεδομένο ότι στο νηπιαγωγειο δεν θα τα πηγαίνουν τα παιδιά τουαλέτα αλλά ούτε και θα πηγαίνουν όλα μαζί.

Το καθένα όποτε θέλει, θα ζητάει άδεια από τη νηπιαγωγό και θα πηγαίνει (η άδεια είναι απλά και μόνο για να ξέρει η νηπιαγωγός ότι κάποιο παιδακι πάει τουαλέτα και όχι στο στυλ της απαγόρευσης γιατί καταλαβαίνεις νομίζω τι θα γίνει αν αρχίσουν και φεύγουν χωρίς να ξέρουμε πού είναι!)

Τώρα, με το θέμα του φόβου... Νομίζω πρέπει να βρεις ποιά είναι η αιτία του φόβου για να μπορέσεις να τον καταπολεμήσεις. Δεν θες δηλαδή το παιδί να μην φοβάται π.χ. όταν είναι η μαμά μαζί, αλλά γενικά να μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Να μην αισθάνεται ασφάλεια μόνο μαζί σου, αλλά γενικά.

Κάποιοι από τους λόγους θα μπορούσαν να είναι: ντροπή γιατί την βλέπουν τα άλλα παιδάκια, αγωνία να κάνει γρήγορα γιατί περιμένουν και άλλα παιδάκια και δεν θέλει να τα καθυστερεί (οπότε προτιμά να μην πηγαίνει), μεγάλη λεκάνη και φοβάται μην πέσει μέσα, σιχαίνεται......Η λίστα είναι τεράστια. Πρέπει να βρεις το συγκεκριμένο θέμα που έχει το δικό σου παιδί.

emmaki, τα γνωριζω αυτα που λες για το νηπιαγωγειο οπως και το γεγονος οτι θελω να μη φοβαται, οχι να πηγαινει με συνοδεια, και τ'αναφερω στο ποστ μου πιο πανω. Το θεμα ειναι οτι δε φοβαται την τουαλετα οταν πηγαινουν ολα μαζι αλλα δε θελει να παει μονη της εκτος των στανταρ επισκεψεων στην τουαλετα.

Δεν εχει θεμα ντροπης, ολα τα παιδακια ειναι μαζι σε μια μεγαλη, φωτεινη τουαλετα με δωδεκα μικρες λεκανιτσες. Ειναι πεντακαθαρα, οι δασκαλες παρουσες κλπ.

Οταν καποιο παει τουαλετα μονο του καποια κοπελα το παρακολουθει κρυφα, αλλα δε θελουν να τους το πουνε ουτως ωστε να μην αρχισουν να φοβουνται.

Στο νηπιαγωγειο που θα παει ειναι δυο νηπιαγωγοι για 10-15 παιδακια και οι τουαλετα ειναι διπλα στην ταξη, αλλα θελω να ξερει οτι ειναι ασφαλης, να εχει το θαρρος να σηκωσει το χερι και να ζητησει να παει μονη της.

Ισως αν τη πηγαινε στην αρχη η δασκαλα και μετα την αφηνε μονη της εκει κι επεστρεφε στην ταξη... και σιγα-σιγα θα δει οτι δεν πρεπει να φοβαται οταν ειναι μονη της και θα μπορει να παει;;

Καποια αλλη λυση;;

Το τι φοβαται, οπως εξηγησα, ειναι αδυνατο να το βγαλεις απ'την κορη μου... Εκτος αν γινει μεσω παιχνιδιου, που και παλι χρειαζομαι τη συνεργασια του παιδικου... Καμμια ιδεα;;

Στο νηπιαγωγειο που θα παει ειναι δυο νηπιαγωγοι για 10-15 παιδακια και οι τουαλετα ειναι διπλα στην ταξη, αλλα θελω να ξερει οτι ειναι ασφαλης, να εχει το θαρρος να σηκωσει το χερι και να ζητησει να παει μονη της.

Ισως αν τη πηγαινε στην αρχη η δασκαλα και μετα την αφηνε μονη της εκει κι επεστρεφε στην ταξη... και σιγα-σιγα θα δει οτι δεν πρεπει να φοβαται οταν ειναι μονη της και θα μπορει να παει;;

Καποια αλλη λυση;;

Το τι φοβαται, οπως εξηγησα, ειναι αδυνατο να το βγαλεις απ'την κορη μου... Εκτος αν γινει μεσω παιχνιδιου, που και παλι χρειαζομαι τη συνεργασια του παιδικου... Καμμια ιδεα;;

Μένω πρώτα στον αριθμό νηπιων και στις 2 δασκάλες, γιατί εντυπωσιάστηκα!!! Προφανώς πρόκειται για ιδιωτικό....

Αν είναι έτσι ίσως να μπορεί να γίνει αυτό που προτείνεις, να την πηγαίνουν οι δασκάλες στην αρχή. ΑΠό την άλη, σκέφτομαι και τα υπόλοιπα παιδιά. Αν το δουν, θα θέλουν και εκείνα συνοδεία και μετά η μία δασκάλα θα πρέπει να κάνει μόνο αυτή τη δουλειά. Και αν δεν το κάνουν στα υπόλοιπα, εκέι είναι που η κόρη σου θα αισθανθεί διαφορτεική και εκέι είναι που δεν θα θέλει να πηγαίνει...

Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί τι είναι αυτό που τη φοβίζει. Επίσης, πρέπει οποωσδήποτε να μιλήσεις με τον παιδικό. Χρειάζεται πρώτα να μάθεις αν κάτι συνέβη (και τι ήταν αυτό) και μετά να συνεργαστείτε μαζί με τον παιδικό ώστε να βρεθεί η αιτία και να ξεπεραστεί ο φόβος.

Χωρίς την αιτία (που κατααβαίνω ότι μπορει να είναι δύσκολο να τη "βγάλετε" από το παιδί) δυστυχώς δεν μπορεί να καταπολεμηθεί ένα σύμπτωμα.

Διαφημίσεις

Μένω πρώτα στον αριθμό νηπιων και στις 2 δασκάλες, γιατί εντυπωσιάστηκα!!! Προφανώς πρόκειται για ιδιωτικό....

Αν είναι έτσι ίσως να μπορεί να γίνει αυτό που προτείνεις, να την πηγαίνουν οι δασκάλες στην αρχή. ΑΠό την άλη, σκέφτομαι και τα υπόλοιπα παιδιά. Αν το δουν, θα θέλουν και εκείνα συνοδεία και μετά η μία δασκάλα θα πρέπει να κάνει μόνο αυτή τη δουλειά. Και αν δεν το κάνουν στα υπόλοιπα, εκέι είναι που η κόρη σου θα αισθανθεί διαφορτεική και εκέι είναι που δεν θα θέλει να πηγαίνει...

Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί τι είναι αυτό που τη φοβίζει. Επίσης, πρέπει οποωσδήποτε να μιλήσεις με τον παιδικό. Χρειάζεται πρώτα να μάθεις αν κάτι συνέβη (και τι ήταν αυτό) και μετά να συνεργαστείτε μαζί με τον παιδικό ώστε να βρεθεί η αιτία και να ξεπεραστεί ο φόβος.

Χωρίς την αιτία (που κατααβαίνω ότι μπορει να είναι δύσκολο να τη "βγάλετε" από το παιδί) δυστυχώς δεν μπορεί να καταπολεμηθεί ένα σύμπτωμα.

αυτο με τη συνοδεια εννοουσα να γινει τωρα, στον παιδικο, για λιγες μερες μεχρι να συνηθισει..

Εχεις δικιο για την αιτια... αλλα πως να τη βοηθησουμε να μιλησει..

Ναι, το σχολειο ειναι ιδιωτικο και ειμαι πολυ ευχαριστημενη που θα υπαρχουν δυο νηπιαγωγοι για τετοιο αριθμο παιδιων, αλλα οπως και να'χει δεν ειναι η δουλεια τους να πηγαινουν τα παιδια στην τουαλετα... εδω στα δημοσια νηπιαγωγεια που πολλες φορες ειναι εξω η τουαλετα και πηγαινουν μονα τους τα μικρα (φανταζομαι με την ψυχη της νηπιαγωγου στην κουλουρη, αλλα τα ιδια δε φοβουνται...)

αυτο με τη συνοδεια εννοουσα να γινει τωρα, στον παιδικο, για λιγες μερες μεχρι να συνηθισει..

Εχεις δικιο για την αιτια... αλλα πως να τη βοηθησουμε να μιλησει..

Ναι, το σχολειο ειναι ιδιωτικο και ειμαι πολυ ευχαριστημενη που θα υπαρχουν δυο νηπιαγωγοι για τετοιο αριθμο παιδιων, αλλα οπως και να'χει δεν ειναι η δουλεια τους να πηγαινουν τα παιδια στην τουαλετα... εδω στα δημοσια νηπιαγωγεια που πολλες φορες ειναι εξω η τουαλετα και πηγαινουν μονα τους τα μικρα (φανταζομαι με την ψυχη της νηπιαγωγου στην κουλουρη, αλλα τα ιδια δε φοβουνται...)

Αν πάτε μια μέρα π.χ. στο σχόλασμα ή πριν ξεκινήσει το μάθημα, στο σχολέιο με την αγαπημένη της κούκλα και την βάλετε να "κατουρήσει"; Συνήθως τα παιδιά με τις κούκλες μπαίνουν μέσα στο ρόλο και βγάζουν ό,τι έχουν μέσα τους. Μπορεί π.χ. η κούκα να αρχίσει να φωνάζει γιατί το καζανάκι κάνει πού θόρυβο (λέω εγώ...) ή κάτι άλλο....Κάτι που θα οδηγήσει στην αιτία του φόβου.

'Οσο για το να την πηγαίνουν οι δασκάλες και να την αφήνουν, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πανικό στο παιδί καθώς κάπιος που εμπιστεύεται και θεωρεί ότι μαζί του είναι εσφαλές, τον παρατάει στο χώρο που φοβάται....

την εβαλα τωρα για υπνο και τη ρωτησα αν σκεφτεται να παει αυριο μονη της στην τουαλετα οταν της ερθουν τσισια και μου ειπε "μα ενα τοσο μεγαλο δωματιο για ενα μικρο παιδακι;" ...Αχχ... βασανα που'χουν κι αυτα τα κακομοιρα...

Διαφημίσεις

την εβαλα τωρα για υπνο και τη ρωτησα αν σκεφτεται να παει αυριο μονη της στην τουαλετα οταν της ερθουν τσισια και μου ειπε "μα ενα τοσο μεγαλο δωματιο για ενα μικρο παιδακι;" ...Αχχ... βασανα που'χουν κι αυτα τα κακομοιρα...

Άρα μπορεί να φοβάται αυτό! Ότι η τουαλέτα είναι μεγάλη...αν ειδικά στο σπίτι είναι μικρή....

Αν είναι αυτό, μπορείς να την διαβεβαιώσεις (σε συνεργασία με τις δασκάλες) ότι δεν έγινε και τίποτα που έιναι μια μεγάη τουαλέτα! Όπως άλλα σπίτια είναι μικρά και άλλα μεγάλα (και άλλα παραδείγματα, όπως αυτοκίνητα, πιάτα, κατσαρόλες κλπ), έτσι και οι τουαλέτες. Για να δει ότι είναι φυσιολογικό να υάρχουν αλλαγές στο μέγεθος.

Επίσης, μπο΄ρείς να τη διαβεβαιώσεις ότι το γεγονός ότι τουαλέτα είναι μεγάλη δεν σημαίνει τίποτα, γιατί ό,τι και να συμβει η δασκάλα της θα τρέξει! Άρα δεν είναι μόνη της σε ένα μεγάλο χώρο....

Παντως και εμαςτα πηγαινουν σε τακτες ωρες και φυσικα μπορουν να ζητησουν να πανε οποτε θελουν... Εμενα δεν θελει να παει οταν ειναι αλλα παιδακια μεσα.. Παντως οατν πηγαινω να τον παρω παντα τον ρωταω αν θελει να παει τουαλετα πριν φυγουμε και ας μενουμε στο πισω τετραγωνο

Θέμα με την τουαλέτα του σχολείου έχουμε κι εμείς. Πέρσι στον παιδικό πήγαινε κανονικά, μέχρι που μια μέρα ένα άλλο παιδάκι πήγε και του έκλεισε την πόρτα. Έπαθε φοβία και από τότε δεν ήθελε με τίποτα να πάει τουαλέτα στον παιδικό. Είχα μιλήσει με τις δασκάλες, αλλά ήταν τόσα πολλά τα παιδάκια που έπρεπε να προσέχουν και δεν μπόρεσαν να ασχοληθούν.

Τώρα στο προνήπιο πάλι δεν πάει. Πάει πριν φύγουμε και αμέσως μόλις γυρνάμε.

Δεν ξέρω κι εγώ πως να το αντιμετωπίσω. Του έχω μιλήσει πολλές φορές, αλλά δεν γίνεται τίποτα.

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...